Ziek gelukkig

Dinsdag, 23 november, 2021

Geschreven door: Ruud ten Wolde
Artikel door: Peter van Bavel

Een bijzonder boek van een bijzonder mens

[Recensie] De jonge kerel die mij wist te vertederen met zijn kattenfoto’s van Guus en Finn op Twitter, wist mij te raken met zijn strijdlust en positieve uitstraling gedurende zijn jarenlange strijd tegen kanker.

De 29-jarige televisieman Ruud ten Wolde overleed op 9 oktober 2021. Tien dagen later kwam zijn boek Ziek gelukkig uit.

Ziek gelukkig stemt enerzijds droevig maar weet na het lezen ook bij de lezer strijdlust en een positief gevoel te genereren. En dat is de verdienste van Ruud.

Het boek is grofweg in twee delen gesplitst. Ruud start met het vertellen over zijn ziekte. De eerste tachtig pagina’s zijn een weergave van de klap, de onzekerheid, het traject, de hoop, de verwachting, de vrees, de angst en de strijd. Driemaal de diagnose kanker krijgen is onrechtvaardig en loodzwaar.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Onder het mom ‘Dan hebben we dat deel maar gehad’, geeft de rest van het verhaal van Ruud inzichten op verschillende aspecten van het leven. Van je hoofd en je lijf gaan we via relaties en werk naar de finale met een lijst met tips, die een samenvatting vormen van alle beschreven onderdelen van het geheel.

Ruud schrijft als een ervaren auteur. Zijn kijk op de wereld en op zichzelf is realistisch, fris en bevat veel humor. Hoewel er weinig te lachen valt, weet Ruud het uiteindelijk weer positief te keren. Zijn levenslust en liefde voor de mensen om hem heen houden hem in de beschreven periode staande.

De voorbije vijfenhalf jaar heb ik zelf met rugproblemen het grootste deel van de jaren op bed gelegen. Ook ik had te maken met een lijf dat niet wilde, een geest waarbij de veerkracht uiteindelijk op was, zorgen van en bij partner, gezin en familie. Vriendschappen die aan waarde wonnen en verloren. En het engelengeduld van leidinggevende en collega’s op het werk.

Ook ik had een boek kunnen schrijven over al deze aspecten. Nooit zo goed als Ruud dat heeft gedaan. Wel herken ik veel van zijn waarnemingen en gevoelens omtrent de wereld van de zieke. En nu ik heel voorzichtig opkrabbel, heb ik veel aan de tips en lessen van dit boek. Over de werkelijke waarde van de verschillende aspecten van het leven.

De keuzes die je iedere dag kunt maken over wat je eet, drinkt, beweegt, aantrekt, geniet, als doelen stelt, waardevol vindt, waar je blij van wordt, wat je koestert en waar je simpelweg schijt aan hebt. Ruud komt nergens betuttelend of belerend over. Hij deelt zijn eigen ervaringen vrijblijvend en als cadeautje. Ieder kiest zijn eigen dingen om uit te pakken. En om van te genieten.

In het boek zit een ansichtkaart met de tekst ‘Ik denk aan jou’. Die kan iedere eigenaar van dit boek versturen. Ruud vraagt aandacht voor het belang om aandacht voor elkaar te hebben. Zo kun jij direct laten weten aan wie jij denkt.

Ruud is nu een engel die met Ziek gelukkig de wens uitspreekt dat iedereen, of je nu ziek, hersteld of gezond bent, zijn leven leidt op de voor jou beste manier. Met oog voor je eigen lijf en mindset en altijd met anderen, die je liefhebt.

Dit boek staat hoog in de bestsellerlijsten en met de feestdagen op komst, verwacht ik topverkopen. Wie gunt een ander nou niet een mooier leven? Vier sterren voor dit bijzondere boek van een bijzonder mens.

Persoonlijke songtekst:
‘Live if you want to live
(Rastaman vibration, yeah! Positive!)
That’s what we got to give!
(I’n’I vibration yeah! Positive)
Got to have a good vibe!
(Iyaman Iration, yeah! Irie ites!)
Wo-wo-ooh!
(Positive vibration, yeah! Positive!)
If you get down and you quarrel everyday,
You’re saying prayers to the devils, I say.
Wo-oh-ooh!
Why not help one another on the way?

Make it much easier
(Just a little bit easier)
Say you just can’t live that negative way,
If you know what I mean
Make way for the positive day’
(Bob Marley & the Wailers – Positive Vibration)

Eerder verschenen op Perfecte Buren