"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Ziek gelukkig

Dinsdag, 21 december, 2021

Geschreven door: Ruud ten Wolde
Artikel door: Piet Halma

Optimistisch leven met kanker?

[Recensie] “Leef elke dag alsof het je laatste dag is, maar blijf dromen alsof je 100 wordt”. Het is één van de wijsheden die Ruud ten Wolde nalaat in het boek Ziek gelukkig, waarin hij zijn ziekteproces beschrijft én tegelijk optimistisch in het leven blijft staan.

Ruud ten Wolde werd afgelopen maanden een bekende Nederlander dankzij zijn werk bij RTL als programmamaker en verslaggever voor onder andere RTL Boulevard en Ex On The Beach. Via de sociale media vertelde hij openhartig over de huidkanker die hem drie keer heeft getroffen, hoe hij twee kankervrij werd verklaard en een derde diagnose niet overleefde. Een paar dagen voor de officiële verschijning van zijn boek overleed hij. Zijn uitgever schrijft in een begeleidend schrijven: “Gelukkig heeft hij het boek nog wel in handen gehad”.

Ruud heeft een soepele schrijfstijl. In het eerste deel gaat hij uitgebreid in op zijn ziekteproces van de afgelopen zes jaar. “Dan hebben we het zware, vervelende gedeelte maar gelijk gehad en kan ik je daarna vertellen wat het me voor inzichten heeft gegeven”.

Openhartig is Ten Wolde ook over zijn coming out als homo en zijn vele vriendschappen. Minder mededeelzaam is hij over waar hij vandaan komt, wat zijn opvoeding met hem gedaan heeft. Het enige dat hij erover meldt is dat hij gelovig is opgevoed.  “Maar dat het dagelijkse gebedje dat ik aan mijn wonderbaarlijke homogenezing besteedde niet werd verhoord”.

Schrijven Magazine

Alles draait bij Ten Wolde om het hier en nu: stil staan bij wat er met je gebeurt en genieten voor zover dat kan. Allerlei therapieën komen langs, zoals psychotherapie (‘je hebt een uur lang je eigen talkshow’), relatietherapie (‘het lijkt alsof we al vijftig jaar een relatie hebben’), energetische haptonomie (‘dat was eens en nooit meer’), maar ook gedragstherapie om zichzelf af te helpen van dwangmatigheid, een bepaalde yoga met de naam ‘yoga-nidra’, meditatie en veel gelezen zelfhulpboeken. Ten Wolde constateert dat het veel mensen eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat je met je leven doet. “Mensen zijn namelijk vooral met zichzelf bezig”.

In een bijlage vat Ruud ten Wolde nog eens samen welke tips hij allemaal heeft voor mensen die met kanker te maken krijgen. Niet alle even origineel, maar wel goed bedoeld, zoals deze: “Haal zoveel mogelijk negativiteit en ruis uit je leven”. Een mooi boek dus voor mensen die Ten Wolde hebben gekend en voor jongeren die zelf met kanker te maken hebben.  Voor het overige voegt dit boek niet veel toe aan de vele ervaringsverhalen en zelfhulpboeken die inmiddels van en over kankerpatiënten zijn verschenen.

Eerder verschenen in Hematon magazine.