Zoek het uit, Chloe Brown

Zaterdag, 4 juni, 2022

Geschreven door: Talia Hibbert
Artikel door: Demi Stein

Chronisch zieke computernerd

[Recensie] Chloe Brown heeft fybromyalgie en is een echte computernerd. Door een bijna dood ervaring heeft ze besloten om een ‘zoek het uit’ lijstje te maken, waarop activiteiten staan die zij normaliter niet zou doen. Zoals: Motorrijden, dronken worden en betekenisloze seks hebben. Redford Morgan is de klusjesman in het appartementsgebouw waar Chloe woont. Hij heeft een motor, heeft tatoeages en ziet er sexy uit. En Redford maakt kunst. Chloe laat perongeluk vallen dat ze een ‘zoek het uit lijstje heeft’, waarna Red daar graag meer over te weten wilt komen. Van het een komt het ander, Red wil haar helpen alles op haar lijstje af te strepen. Beginnend bij een ritje op de motor. Uiteraard wil Chloe dat dit niet voor niks gebeurd, dus besluit ze haar computernerd vaardigheden in te zetten om een website te maken voor Red zijn kunstwerken. Uiteindelijk wordt zelfs ‘betekenisloze seks’ afgestreept, maar niet op een manier hoe Red het gedacht had.

De relatie ontwikkelingen zijn erg leuk om te volgen. In eerste instantie lijken Chloe en Red heel verschillend, maar hoe beter ze elkaar leren kennen, hoe meer ze gemeen blijken te hebben. Ze hebben over veel dingen dezelfde mening, alleen is de één een echte computernerd en de ander een kunstenaar.

Feelgood of niet?
Dit boek is geen feelgood boek zoals ‘gewone’ feelgood. Chloe heeft namelijk een donkere huid, is niet de slankste, is een computernerd en heeft ook nog eens fybromyalgie. Al vanaf het begin van dit boek wordt duidelijk dat het een feelgood verhaal is dat meer lijkt op de werkelijkheid. Chloe Brown is een personage waar ik mijzelf goed mee kan identificeren. Ik heb dan wel geen donkere huid, maar ik ben ook zeker niet de slankste, ik ben introvert en heb daarnaast reuma. Voor mij was het dan ook heel prettig om eens een feelgood verhaal te lezen vanuit iemand waar ik mij goed mee kan identificeren. Reuma en fybromyalgie hebben zeker raakvlakken met elkaar en ik vind de auteur goed heeft weten te beschrijven hoe lastig het leven met een chronische aandoening kan zijn. Het is prettig om eens een verhaal te lezen vanuit een personage die allesbehalve perfect is.

“Grappig. Chloe was het gewend om haar leven en haar ziekte als normaal te zien, maar ze was het niet gewend dat andere mensen zich ook zo gedroegen.”

Yoga Magazine

Naast de herkenbaarheid die ik in Chloe kan vinden, is het ook eenvoudigweg een heerlijk personage om over te lezen. Ze is introvert, maar extrovert bij haar dierbaren. Ze heeft ontzettend leuke humor en haar passie voor bepaalde zaken is aanstekelijk. Ze komt over als een heel lief personage, maar die toch ook wel voor zichzelf probeert te zorgen.

Redford Morgan is ook zeker een personage die interessant is om over te lezen. Wel leren we hem wat minder goed kennen dan Chloe, maar toch zijn de scenes vanuit hem ook erg leuk. De andere personages in het verhaal, bijvoorbeeld de zussen van Chloe, komen niet sterk naar voren. Diepgang op andere personages is er dan ook nog niet, maar dit zal wel komen in de volgende twee delen.

Talia Hibbert is een Britse romanschrijfster. Ze wordt beschreven als een schrijfster met diverse verhalen, personages, lichaamsvormen en seksuele geaardheden. Wat duidelijk naar voren komt in Zoek het uit, Chloe Brown, wat tevens het eerste boek van haar is dat naar het Nederlands vertaald is. Snap de hint, Dani Brown zal in juli in het Nederlands uitkomen.

De schrijfstijl van Talia Hibbert is erg prettig. Het verhaal lees je vlot weg, de beschrijvingen over bepaalde situaties zijn duidelijk, correct en goed te volgen. Daarnaast zit er een goede dosis humor verwerkt in dit boek, waardoor het geheel, ondanks de diepgang, als toegankelijk kan worden beschouwd. Heel af en toe komen er zinnen voorbij die niet helemaal soepel lopen, maar dit lijkt te komen door de vertaling.

“Red had haar aangekeken alsof ze Cruella de Vil was en de hippe jonge moeder laten uithuilen op zijn schouder.”

Zoek het uit, Chloe Brown is het eerste deel in de Brown zussen serie. Een trilogie die met name op TikTok zeer bekend is en goede beoordelingen krijgt. Het is een aanrader voor liefhebbers van het genre feelgood, maar ook voor de mensen die graag romantiek met een stukje diepgang willen ervaren.

Eerder verschenen op Meerboekenblog