Zomergeluiden

Zaterdag, 9 juli, 2022

Geschreven door: Géraldine Cosneau
Artikel door: Katelijne van Alem

“Hoor je alle dieren in de tuin?”

[Recensie] Buiten brandt de zon en is het tijd om een rustig hoekje op te zoeken. Je gaat liggen in het koele gras en doet je ogen dicht. Wat hoor je allemaal? De zwaluwen maken mooie bewegingen door de lucht, de koekoek en de wielewaal zingen samen. De hop is op zoek naar insecten voor haar avondmaal. En dan doe ik mijn ogen weer open!

Meditatie
De vertelstijl en de geluiden brengen bij mij een sfeer van meditatie naar boven. Het is mooi om erachter te komen vanuit wie het verhaal verteld wordt en rustig naar alle geluiden te luisteren. En nogmaals en nogmaals. Géraldine heeft dit prachtig gevangen in woord en beeld. De zomer komt in al zijn facetten terug.

De illustraties zijn prachtig, dromerig en steeds in dezelfde tinten met geel, groen, rood en roze. Dit brengt eenheid in het verhaal.

Hop, koekoek en wielewaal
Mooi vind ik het dat er onverwachte geluiden zijn opgenomen in het boek. Er zijn veel geluidenboeken met natuur- en dierengeluiden, maar in deze komen bijvoorbeeld de hop, koekoek en wielewaal terug. Dieren waar jonge kinderen denk ik nog niet allemaal van gehoord hebben. Ook de ooievaar komt langs! Fijn om hier rustig naar te luisteren en er misschien nog meer plaatjes van te zoeken, of er buiten in de natuur naar op zoek te gaan.

Ik vind het een heerlijk boekje, om er regelmatig bij te pakken. Jonge kinderen vinden het ook geweldig om de geluidjes aan te zetten en te kijken naar de mooie prenten.Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant