Zondaar

Woensdag, 11 mei, 2022

Geschreven door: Charlotte Link
Artikel door: Jeannie Bertens

De jacht op een psychopaat

[Recensie] Charlotte Link is een populaire Duitse auteur en een bekend dierenrechtactiviste. Haar schrijverscarrière begon op zestienjarige leeftijd. Inmiddels heeft ze al vele romans en thrillers geschreven. Zondaar is het derde deel uit een serie die in Groot-Brittannië speelt met speurders Kate Linville en Caleb Hale in de hoofdrollen. Eerder verschenen Moordenaar en Leugenaar in deze serie. De vertaling is van Jolanda te Lindert.

Kate Linville werkt niet langer bij Scotland Yard, ze is aangenomen bij de politie van Scarborough en zal onder Caleb Hale gaan functioneren. Nog voor haar dienstverband begint komt ze al, bij toeval, in aanraking met de zaak die de politie van Scarborough nog lang zal heugen. Kate weet namelijk een vrouw, Xenia, in de trein te ontzetten wanneer deze wordt beschoten door een onbekende man met een pistool. Xenia blijft ongedeerd maar is hevig ontdaan, Kate probeert haar zo goed mogelijk te steunen.

Een paar dagen later wordt er een aanslag gepleegd op een jonge vrouw in Scarborough. Iemand heeft een onzichtbare draad gespannen over het pad waar zij vaak fietst. Ze komt ten val en raakt daarbij zwaargewond. Daarna wordt ze van dicht bij ook nog beschoten maar de dader mist. Later zal blijken dat er met hetzelfde pistool is geschoten. Er moet dus een verband zijn tussen de twee slachtoffers redeneert Kate. Caleb Hale intussen is door zijn leidinggevende geschorst vanwege een voorval bij een eerdere zaak. Robert Stewart neemt zijn positie tijdelijk over en is daarmee in zijn nopjes. Leidinggeven aan een opsporingsteam van een misdrijf blijkt echter niet helemaal zijn ding te zijn. Kate trekt het initiatief naar zich toe, daarbij in het geheim gesteund door Caleb. Wanneer een van de slachtoffers ontvoerd wordt, moet Kate tegen de race van de klok strijden, ook haar eigen leven komt daarbij in gevaar.

Zondaar is een spannende thriller geworden waarin Kate Linville het weer flink voor haar kiezen krijgt. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld met flashbacks naar het verleden. Als lezer tast je, net als Kate, eerst in het duister. Met name door de flashbacks wordt duidelijk wat het verband is tussen de twee slachtoffers, doen Kate en Caleb dat ook. De auteur werkt een ingenieus plot prima uit, de spanning is tot de laatste bladzijde voelbaar. Daarnaast diept ze de karakters van Kate en Caleb ook gestaag uit, we leren ze steeds beter kennen met hun sterktes en zwaktes. Ook een aantal oude bekenden ontmoeten we weer in Zondaar: de onhandige Colin met wie Kate toch een soort van vriendschap heeft en Helen, de politiepsychologe die nu vooral uitblinkt in het opsporen en verwerken van gegevens. En dan is er natuurlijk ook Robert Stewart, oorspronkelijk de rechterhand van Caleb. Zal hij in staat zijn het onderzoek naar tevredenheid af te ronden?

Geschiedenis Magazine

Hoewel Zondaar het derde deel uit een reeks is, is het prima zelfstandig te lezen. Een goed geschreven thriller, af en toe ongemeen spannend, een dikke vier sterren waard.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Kate Linville 2 - Moordenaar

Zondaar

Leugenaar