Zonder jou

Donderdag, 14 oktober, 2021

Geschreven door: Anna Thomas
Artikel door: Sonja Hubregtse

Origineel en goed van opzet

[Recensie] Linda, Judith en Ellen zijn, 25 jaar geleden, op dezelfde dag getrouwd met hun geliefde partners. Tijdens hun gezamenlijke 25-jarig huwelijksfeest nemen de drie vrouwen de benen en zijn naar Spanje vertrokken. Daar heeft Linda een dorp gekocht: Nueva Vida.

Als snel hebben ze zich gesetteld en ze zouden voor altijd in Spanje kunnen blijven. Linda doet er namelijk alles aan om Nueva Vida zo snel mogelijk te renoveren zodat iedereen kan genieten van het dorpje. Helaas maakt Ellen zich zorgen over haar huwelijk met Nick, heeft Judith steeds vaker last van duizelingen en vermoeidheid en denkt Linda nog steeds aan Mark….en aan Alejandro.

De avontuurlijke feelgood Zonder jou is het tweede boek in de vierdelige reeks Nueva Vida en geschreven door Anna Thomas, het pseudoniem van de auteur Marja West. Het is een vervolg op het eerder verschenen boek Onder de Spaanse zon. Aangezien het verhaal verder gaat waar het eerste boek is gestopt, is het aan te raden deze serie ook op volgorde te lezen.

Hoewel dit boek vooral over Linda en Mark gaat, waarbij in ieder hoofdstuk deze karakters afgewisseld worden, komen de dagelijkse bezigheden van Ellen, Nick, Judith en Paul ook veelvuldig voor. Het is erg leuk dat je zo nu en dan de gedachtegang van de personages (cursief geschreven) kan lezen. De auteur heeft het aantal bijpersonen perfect gekozen. Niet te veel zodat het onoverzichtelijk wordt, maar genoeg om het gevarieerd en interessant te houden. Juist omdat het een veelzijdige groep personen betreft (die ieder voor zich én samen iets meemaken), heb je een goede afwisseling van belevenissen. Ook speelt het verhaal zich zowel in Spanje als in Nederland af, dat ook voor afwisseling zorgt.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Het is erg prettig dat je de personen nog beter leert kennen en zowel de positieve als negatieve eigenschappen naar boven komen. Zo heeft Linda een obsessie voor planningen, wat regelmatig voor onenigheid zorgt onder de personages, maar een flinke glimlach oplevert bij de lezer De prachtige Spaanse ambiance wordt beeldend omschreven door Anna Thomas. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof je mee bent op avontuur met de drie vriendinnen.

De auteur weet met het verhaal de aandacht goed vast te houden. Het verhaal leest vlot en de nieuwsgierigheid wordt op meerdere momenten aangewakkerd. Door de verschillende keuzes die de mannen en vrouwen maken, vraag je je als lezer af hoe het gaat lopen. Zeker ook wanneer Paul brieven aan zijn vrouw ontvangt van de dokter en Judith niet te negeren klachten heeft.

Het verhaal is origineel en goed van opzet. Drie mannen en drie vrouwen die op dezelfde dag trouwen, maar ieder die zijn eigen problemen in het huwelijk heeft waardoor de vrouwen weg zijn gegaan. De lezer zal de vrouwen zeker bewonderen dat ze dit (vaak amusante) avontuur aan durven en hun eigen leven achter zich laten. Anna Thomas inspireert de lezer, door middel van een personage die ‘uit de kast komt’, om vooral jezelf te willen en durven zijn, je stille wens uit te spreken en dromen achterna te jagen. Het boek krijgt van mij 4 sterren!

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur:

Nueva Vida 3 - Dromen jagen

Nueva Vida 2 - Zonder jou

Nueva Vida 1 - Onder de Spaanse zon