Zwart land

Woensdag, 20 april, 2022

Geschreven door: Noortje Brink
Artikel door: Saskia Imbert

Eenvoudige thriller met een feelgoodgehalte

[Recensie] De Nederlandse Noortje Brink heeft al verschillende korte thrillers op haar naam staan, zoals bijvoorbeeld Schaduwdag, Hotel van sneeuw en Waddenstorm. In Zwart land neemt ze de lezer mee naar het Brabantse platteland.

Julie (Juul) deelt een appartement met Maja in Rotterdam. Als de vriend van Maja de kans krijgt om een tijdje bij hen te komen logeren voelt Julie zich hier niet zo goed bij. Is het appartement niet te klein voor drie? En loopt ze dan niet in de weg?
Via Facebook komt Julie terug in contact met Carmen, een vriendin van vroeger. Carmen gaat voor een tijdje op de boerderij van haar oom en tante op het Brabantse platteland passen en daar ondertussen aan een schrijfopdracht werken. Of Julie zin heeft om haar gezelschap te houden? Dit aanbod neemt Julie maar al te graag aan en ze kan gelukkig ook even vrij nemen van haar werk bij een verzekeraar.
Julie en Carmen komen in een ogenschijnlijke rustige omgeving terecht. Maar de boerderij van de buren ziet er slecht onderhouden en verlaten uit. De eerste kennismaking met buurman Verhoeven verloopt niet al te best, wat een norse man toch.

“Met een ruk draaide ze zich om. Een tanige zestiger in een blauwe overall stond wijdbeens achter haar. Hij maakte een kwade beweging met zijn kin toen hij zijn vraag nogmaals stelde. ‘Wat moet dat hier, vraag ik.”

In een andere nabijgelegen boerderij gebeuren ook onrustbarende zaken waar Julie en Carmen nog geen weet van hebben.

Wordt Vervolgd

In de hoofdstukken die cursief gedrukt zijn, laat Noortje Brink de lezer kennis maken met een mysterieus personage. Een man die met kratten zeult, die een zeer onvriendelijke baas heeft, die heel verbaasd is als hij Carmen ziet,… Het blijft een tijdje vaag om wie het precies gaat.

Naast de spanning is er in Zwart land ook plaats voor een bijkomende verhaallijn, het persoonlijke leven van Julie. Zij is erg onzeker, twijfelt steeds aan zichzelf. Maar Julie is vooral erg geobsedeerd door haar prins op het witte paard, die ze maar niet kan vinden. Tijdens haar verblijf op de boerderij valt het haar ook op hoe anders Carmen is, hoe Carmen geniet van haar vrijheid en sterker in het leven staat. Hun verschillende karakters zorgen soms voor strubbelingen, maar zeker ook voor mooie en serieuze gesprekken.

Noortje Brink heeft ervoor gezorgd dat er bij de hoofdpersonages een fijne evolutie is te merken naar het einde toe. Dit komt niet echt heel uitgebreid aan bod, maar toch net voldoende in dit korte verhaal. Ik had misschien wel iets meer over Julie willen weten. Waarom voelt zij zich zo onzeker? Wat is er in haar verleden gebeurd?

“Je blijft je maar afvragen wanneer er een leuke man voorbij komt, maar zie je dan niet dat je daarvoor eerst van jezelf moet houden?”

Zwart land is een mengeling van thriller en feelgood. De echte spanning loopt pas in het tweede gedeelte hoog op, na een verontrustende verdwijning. Het boek bevat ook een paar mooie levenslessen. De kracht van vriendschap en vertrouwen, de juiste keuzes maken op cruciale momenten, je nieuwe kansen benutten,…
De korte hoofdstukken, het eenvoudige taalgebruik en een niet te ingewikkelde verhaallijn zorgen ervoor dat Zwart land gemakkelijk leest. Het is zeker geen literaire thriller. Gewoon een fijn tussendoortje dat je op een paar uurtjes kan uitlezen. Ik beoordeel Zwart land graag met 3 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Zwart land

Stille nacht

Dun ijs

Dun ijs

Waddenstorm

Bloedhitte