"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Zweedse broodjes

Zaterdag, 11 mei, 2019

Geschreven door: Daniel Lindeberg
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Fika, tweemaal daags

[Recensie] In Zweden is fika een traditie. Je zou het een soort siesta kunnen noemen maar dan anders. Tweemaal per dag stoppen de Zweden met werken en drinken een kopje thee, koffie of een sapje met, als het kan, een zoet broodje erbij. Rond 10.00 uur in de ochtend en halverwege de middag is er een rustpunt en alle gelegenheid om even met elkaar te praten. Volgens deskundigen worden medewerkers daar productiever van. Het verkleint ook de afstand tussen mensen. In een aantal andere landen worden deze pauze’s ook steeds vaker ingevoerd. En ook in Nederland kennen wij inmiddels een lunch- en borrelcafé dat Fika heet. Tijdens een fika staar je niet op je telefoon en werk je niet op je laptop. Je schenkt aandacht aan elkaar en dat is helemaal niet zo moeilijk met een lekker zoet broodje erbij.

Daniel Lindeberg heeft een patisserie in Stockholm en weet alles van zoete broodjes bakken en gelukkig deelt hij die kennis met ons. Ik verbaas me er ook nu weer over hoeveel kennis, informatie en recepten er in een klein boekje passen als het efficiënt opgezet is. Na de inleiding met de basiskennis en basisrecepten volgen vijf hoofdstukken. Bij de basisrecepten zien we o.a. het zelf maken van vanillesuiker maar ook vanillezout! Dat laatste kun je onder andere gebruiken op groente en vis.

De vijf hoofdstukken zijn Zoete broodjes, Wallonbroodjes, Briochebroodjes, Saffraanbroodjes en Croissants. Allereerst wordt het deeg gemaakt en daarna gaan we er heerlijke broodjes mee bakken. Wallondeeg is een mix tussen Zweeds zoet deeg en briochedeeg. De heerlijkste broodjes komen voorbij. Kaneelbroodjes en een Butterkaka. Dat is een rond afbreekbrood met in het midden banketbakkersroom. Kardemomkrakelingen of een frambozenkruimelbroodje. Een fantastische briochepizza met frambozen en passievrucht. Het croissantdeeg is wel even wat werk maar dan heb je ook de echte croissants.

Heerlijke smulfoto’s laten het eindresultaat zien. De recepten zijn duidelijk en goed uitgewerkt en echt heel goed te maken. Zelfs als je niet zo’n doorgewinterde bakker bent zul je veel broodjes in dit boek zonder problemen kunnen maken. Een erg fijn boekje voor een prima prijs.

Boekenkrant

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.