René van Stipriaan wint Leonard Willemsprijs 2018-2021

donderdag, 6 oktober 2022

[Nieuws] De Leonard Willemsprijs 2018-2021 gaat naar René van Stipriaan voor zijn boek De hartenjager. Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero uit 2018. 

De jury roemt Stipriaan voor de wijze waarop hij in zijn biografie van Bredero zijn protagonist tot leven wekt door “zijn uitmuntende kennis van het politieke en culturele klimaat in het tot een wereldstad uitbottende Amsterdam.” Volgens de jury is De Hartenjager “een voortreffelijke inleiding op het literaire werk van de Amsterdamse auteur”. “Van de gecanoniseerde auteurs [Schrijvers als P.C. Hooft, Joost van den Vondel en Jacob Cats red.] van de zeventiende eeuw zijn Bredero’s teksten wellicht het minst toegankelijk voor de hedendaagse lezer. Van Stipriaan maakt niettemin overtuigend duidelijk dat Bredero tot een bredere internationale beweging behoorde – waartoe onder meer ook William Shakespeare gerekend mag worden – waarin personages individuen zijn met hun eigen gedachten, waarneming en beslissingen, die alles zelf moeten uitzoeken en zich daarbij vergissen door zich door hun eigen hartstochten te laten meeslepen.”

Bazarow-recensent Karin de Leeuw noemt het boek “een stukje geschiedschrijving van hoog niveau”. Volgens haar is Bredero door Van Stipriaan tot leven gebracht door “de stad die hij vrijwel nooit heeft verlaten en de tijd waarin hij leefde grondig te beschrijven. Hij heeft daarmee een levendig en ook voor leken goed te lezen boek afgeleverd.” Lees haar hele recensie hier

In het juryrapport wordt ook ander werk van Stipriaan uitgelicht. “Veel lof kreeg hij destijds voor Het volle leven, waarin hij de Nederlandse literaire cultuur ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden op een even meeslepende als deskundige wijze wist op te roepen.” En ook De Zwijger wordt aangehaald, het boek waarmee Stipriaan genomineerd is voor zowel de Libris Geschiedenis Prijs als de Nederlandse Biografieprijs. De jury noemt die biografie “inhoudelijk zo rijk, zo goed gedocumenteerd en zo knap geschreven dat ze de jury enkel bevestigd heeft in haar overtuiging dat ze met Van Stipriaan een laureaat bekroont die de kwaliteiten van gedegen wetenschapper en begenadigd stilist in zich verenigt”. 

Boekenkrant

De Vlaamse Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) bekroont om de vier jaar een publicatie over de culturele Vlaamse beweging, taalkunde, literatuurstudie en de studie van de taal in de Nederlanden. Deze prijs, de Leonard Willemsprijs, is vernoemd naar een van de belangrijkste schenkers van fondsen bestemd voor wetenschappelijke prijzen en publicaties bij de KANTL.

Welke andere boeken genomineerd waren is niet bekend. 

De prijs, een geldbedrag van 5000 euro, wordt op 19 oktober uitgereikt tijdens de openbare vergadering van de Academie in haar hoofdkantoor in Gent.

Jochem Wijma


Makersmonitor: voor het eerst in vier jaar stijging in aantal actieve auteurs Nederland

vrijdag, 9 december 2022

[Nieuws] De Leonard Willemsprijs 2018-2021 gaat naar René van Stipriaan voor zijn boek De hartenja...


Arnon Grunberg en Raoul de Jong nemen prijzen in ontvangst, Annie Ernaux houdt Nobelprijslezing

vrijdag, 9 december 2022

[Nieuws] De Leonard Willemsprijs 2018-2021 gaat naar René van Stipriaan voor zijn boek De hartenja...


VRT-boekenplatform LangZullenWeLezen stopt na dit jaar

vrijdag, 9 december 2022

[Nieuws] De Leonard Willemsprijs 2018-2021 gaat naar René van Stipriaan voor zijn boek De hartenja...


BookTok krijgt Britse jongeren aan het lezen, ‘boektokken’ in race voor Woord van het Jaar

donderdag, 8 december 2022

[Nieuws] De Leonard Willemsprijs 2018-2021 gaat naar René van Stipriaan voor zijn boek De hartenja...