Spinozalens uitgereikt aan filosoof Martha C. Nussbaum

woensdag, 23 november 2022

[Nieuws] 17 november jl. ontving Martha C. Nussbaum van de Haagse locoburgemeester Robert van Asten de Spinozalens 2022. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Nussbaum was niet live aanwezig, maar sprak de belangstellenden helder en duidelijk toe via een Zoom-verbinding. Voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine en tevens voormalig Denker des Vaderlands Daan Roovers hield een kort interview met Nussbaum.

De Spinozalens bestaat sinds 1999 en wordt om het jaar uitgereikt aan een denker die zich verdienstelijk maakt op het vlak van onderzoek naar de grondslagen van de ethiek. De prijs is genoemd naar de 17e-eeuwse Nederlandse filosoof Baruch Spinoza, wiens boek Ethica grote invloed had en heeft op het westerse denken over ethiek. De Spinozalens bestaat uit een bronzen beeld van Spinoza en een honorarium van 10.000 euro.

Martha C. Nussbaum (1947) is een Amerikaans filosoof en hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de Universiteit van Chicago. Ze schreef een groot aantal boeken waaronder waarvan de meeste ook in het Nederlands zijn vertaald. Enkele voorbeelden: Niet voor de winst: waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft, Mogelijkheden scheppen: een nieuwe benadering van de menselijke ontwikkeling, Politieke emoties: waarom een rechtvaardige samenleving niet zonder liefde kan, Woede en vergeving en Het koninkrijk van de angst.

De avond stond in het teken van de capability-benadering van Nussbaum, waarin zij haar ideeën verwoordt over sociale rechtvaardigheid in relatie tot menselijke mogelijkheden. Deze benadering gaat ervan uit dat welzijn op individueel en collectief niveau niet alleen in economische termen kan worden beschreven. Nussbaum stelde hiervoor een lijst met ‘capabilities’ op die indien gerealiseerd bijdragen tot welzijn en welbevinden van burgers. Tot op de dag van vandaag is deze theorie van ongekend grote invloed op het gebied van de mensenrechten in het sociale domein, aldus de jury van de Spinozalens. Mede op grond van haar capability-benadering riep de jury van de Spinozalens 2021-2022 Nussbaum tot laureaat uit. De juryleden, prof.dr. Jet Bussemaker (voormalig minister van Onderwijs en Wetenschappen), prof.dr. Martine De Vries en em.prof.dr. Erik Schokkaert gingen tijdens de avond nader in op de actualiteit van Nussbaums theorie. Martine de Vries, in het dagelijks leven hoogleraar kindergeneeskunde, vertelde hoe zij in haar praktijk als arts probeert de capabilities van Nussbaum in de praktijk te brengen. Lees hier meer over deze lijst. 

Foodlog

In haar dankwoord maakte Nussbaum de sprong van de toepassingen van capabilities van mensen naar dieren. Het boek waar ze nu aan werkt gaat over toepassingen van haar capabilities theorie op dieren. Tevens droeg ze haar lezing onder anderen op aan haar onlangs overleden dochter Rachel, waarmee ze ook samenwerkte op het gebied van dierenrechten.

Redactie Bazarow


Makersmonitor: voor het eerst in vier jaar stijging in aantal actieve auteurs Nederland

vrijdag, 9 december 2022

[Nieuws] 17 november jl. ontving Martha C. Nussbaum van de Haagse locoburgemeester Robert van Asten...


Arnon Grunberg en Raoul de Jong nemen prijzen in ontvangst, Annie Ernaux houdt Nobelprijslezing

vrijdag, 9 december 2022

[Nieuws] 17 november jl. ontving Martha C. Nussbaum van de Haagse locoburgemeester Robert van Asten...


VRT-boekenplatform LangZullenWeLezen stopt na dit jaar

vrijdag, 9 december 2022

[Nieuws] 17 november jl. ontving Martha C. Nussbaum van de Haagse locoburgemeester Robert van Asten...


BookTok krijgt Britse jongeren aan het lezen, ‘boektokken’ in race voor Woord van het Jaar

donderdag, 8 december 2022

[Nieuws] 17 november jl. ontving Martha C. Nussbaum van de Haagse locoburgemeester Robert van Asten...