Splinter Chabot opnieuw op 1 in Hebban Regenboog 100

maandag, 25 juli 2022

[Nieuws] Lezers van lezerscommunity Hebban.nl kozen ook dit jaar Confettiregen van Splinter Chabot tot mooiste queerboek van Nederland. Dat werd vorige week bekend gemaakt. In de top 100 zijn zowel klassiekers als meer recente titels te vinden, vertaald werk en boeken van eigen bodem, en dat in een keur aan genres. De lijst is samengesteld op basis van 6000 bezoekers van Hebban.nl en Winq.nl die in juni en juli stemden op hun mooiste LHBTIQ+-boek. Splinter Chabot staat niet alleen op positie 1, maar wist met zijn boek als de Hemel genoeg ruimte heeft ook de derde plek te bemachtigen.  

De Regenboog Top 10 

  1. Confettiregen van Splinter Chabot 
  2. Heartstopper 1 van Alice Oseman 
  3. als de Hemel genoeg ruimte heeft van Splinter Chabot 
  4. Een klein leven van Hanya Yanagihara 
  5. Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston 
  6. De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid  
  7. Noem me bij jouw naam van André Aciman  
  8. Nachtdier van Joost van Bellen  
  9. Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune  
  10. Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz 

De verkiezing van het mooiste en/of belangrijkste LHBTIQ+-boek werd voor de tweede keer georganiseerd, dit jaar in samenwerking met Nederlands grootste queer lifestylemagazine Winq. De timing van de bekendmaking van de top 100, voorafgaand aan Pride, is daarbij heel bewust gekozen, want hoewel er steeds meer aandacht is voor LHBTIQ+-emancipatie zijn we er nog lang niet. Dat ziet ook Chabot:

“Zo’n top 100 met alleen maar queerboeken is belangrijk én nodig. Stel dat je zoekende bent. Verdwaald in je eigen hoofd, en je weet niet waar het lichtknopje zit, dan kan een boek uit zo’n lijst, waar je misschien iets van jezelf in herkent, als een zaklamp dienen. Als een helpende hand die je vastpakt, knuffelt en verder brengt. Zodat je uiteindelijk weer kunt huppelen. Daarom is het belangrijk, voor zij die het nodig hebben.

Archeologie Magazine

Lezers konden tijdens de stemweken kiezen uit een lijst van meer dan 500 regenboogboeken die in samenwerking met partner Winq werd opgesteld. Daarnaast was er ruimte voor een vrije keuze. In de stemperiode werd op de verschillende kanalen van Hebban aandacht besteed aan het onderwerp LHBTIQ+, onder meer met boekentips van bekende LHBTIQ+’ers van Nederlandse bodem. 

De volledige Top 100 is hier terug te vinden: https://www.hebban.nl/de-regenboog-100 . Op Tzum vind je een handiger overzicht van deze lijst.

De verkiezing van de Regenboog 100 op Hebban.nl is onderdeel van de campagne Zomerlezen waarmee de stichting CPNB in de zomermaanden de boekverkoop en -uitleen bevordert.

Redactie Bazarow


Uit de hoek 73: The importance of being earnest

zondag, 7 augustus 2022

[Nieuws] Lezers van lezerscommunity Hebban.nl kozen ook dit jaar Confettiregen van Splinter Chabot...


Letterenfonds stelt tien subsidies voor debutanten beschikbaar

woensdag, 3 augustus 2022

[Nieuws] Lezers van lezerscommunity Hebban.nl kozen ook dit jaar Confettiregen van Splinter Chabot...


Bazarow Magazine nr. 14 verschenen

zondag, 31 juli 2022

[Nieuws] Lezers van lezerscommunity Hebban.nl kozen ook dit jaar Confettiregen van Splinter Chabot...


Uit de hoek 72: Een lijdzame literatuur

zondag, 31 juli 2022

[Nieuws] Lezers van lezerscommunity Hebban.nl kozen ook dit jaar Confettiregen van Splinter Chabot...