"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Tijs Goldschmidt wint Jan Wolkers Prijs voor 'Wolven op het ruiterpad'

donderdag, 27 oktober 2022

[Nieuws] De Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek van het jaar gaat naar schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt voor zijn boek Wolven op het ruiterpad. Dat maakte Radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend bekend. Goldschmidt wint een geldbedrag van 5000 euro en een origineel portret van kunstenaar en voormalig Wereld Natuurfonds Nederland-directeur Siegfried Woldhek.

Wolven op het ruiterpad – over mensen en roedeldieren is een bundeling van twintig essays waarin Goldschmidt schrijft over de relatie tussen evolutie en cultuur en de rol van de mens in de natuur. Vinexwolven, de racistische achtergronden van de zoektocht naar de yeti, de tribale inspiratie van couturier Walter van Beirendonck en de rol van pornografie en schaamte in het werk van Marlene Dumas komen allemaal aan bod.

Volgens juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) druipt “de liefde en bezieling” van elke bladzijde in het boek. “Erudiet en met gezag, een vlotte pen en een vleugje subtiele humor beschrijft Goldschmidt de natuur van nu – en niet in de laatste plaats de mens daarin”, aldus Geelen. 

De andere genomineerden waren Het lied van de spreeuw van Octavie Wolters, Nu ga ik er eens op uit – Wandeldagboeken 1884-1889 van Jac. P. Thijsse (redactie door Marga Coesèl), Verhalen van de fladdertak van Margaretha van Andel en De vogel en de componist van Fernand Rochette.

Boekenkrant

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereld Natuur Fonds en werd in 2022 voor de tiende keer uitgereikt. De prijs is vernoemd naar schrijver en natuurliefhebber Jan Wolkers. Volgens de initiatiefnemers is de naam een logische keuze. “In alle werken van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.”

Tijs Goldschmidt (1953) publiceerde in literaire tijdschriften en NRC Handelsblad. Tussen 1981 en 1986 doet hij in dienst van de Rijksuniversiteit Leiden onderzoek naar cichliden (een familie van baarsachtigen) in het Victoriameer in Tanzania. In 1993 stopt hij met zijn wetenschappelijke werk om zich volledig toe te leggen op het schrijven. Met succes, want zijn debuut Darwins hofvijver – een drama in het Victoriameer (1984) ontvangt een nominatie voor de AKO-literatuurprijs, wint de KIJK / Wetenschapsweekprijs (de huidige Eurekaprijs) en is vertaald naar meerdere talen. Het boek is een ooggetuigenverslag van zijn tijd aan het Victoriameer. Met zijn essaybundel Oversprongen wint hij in 2001 de Jan Hanlo-essayprijs. 

Jochem Wijma


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 135 – De niet zo stoute Anton Dautzenberg

vrijdag, 19 april 2024

Hans van Willigenburg en Chrétien Breukers hebben het over de boekpresentatie van Hans’ z’n ke...


Oproep: Stemmen voor de wildcardverkiezing voor de Hebban Debuutprijs 2024

donderdag, 18 april 2024

Voor het tweede jaar op rij organiseert Hebban een wildcardverkiezing voor de Hebban Debuutprijs. O...


Nieuws: Rian Visser benoemd als nieuwe Nederlandse Kinderboekenambassadeur

donderdag, 18 april 2024

Gisteren is Rian Visser tijdens het congres Lezen Centraal van Stichting Lezen geïnstalleerd als...


Nieuws: Ilja Leonard Pfeijffer snapt niet wat historisch onderzoek is

woensdag, 17 april 2024

In het Vlaamse tv-programma De afspraak werd afgelopen maandag de winnaar van De Boon voor Literatu...