Tom De Cock en Abi Daré winnen titel Beste Boek voor Jongeren 2022

zondag, 18 september 2022

Is de vakjury het wel eens met de keus van de jongerenjury?

[Nieuws] Het is Boekenweek van Jongeren en in dit kader zijn afgelopen week de prijzen voor het Beste Boek voor Jongeren 2022 uitgereikt. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig kreeg Tom De Cock voor Lily (Pelckmans) de prijs. En Abi Daré won in de categorie Vertaald met haar boek Het meisje met de luidende stem (Signatuur), vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen.

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Zo worden ze geholpen een boek te vinden waar ze leesplezier aan beleven. Een jury van volwassenen stelde de shortlist samen, waarna de jongerenjury de twee winnende boeken bepaalde. Met de uitreiking van de prijs tijdens BoekTok Live ging de Boekenweek van Jongeren van start, die tot 25 september duurt.

Oorspronkelijk Nederlandstalig: Lily
Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd. Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een knettergek avontuur om zijn hart (en zijn lippen) te veroveren. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zal zetten. Een meisje dat alles heeft, geeft haar prinsessenleventje op voor de liefde. Ze krijgt er een verpletterende verantwoordelijkheid voor in de plaats.

Vertaald: Het meisje met de luidende stem
Nathalie Brouwer op Bazarow over dit boek: “Het meisje met de luidende stem is een prachtig ontroerend en ook inspirerend debuut van Daré. Daré schrijft over het jonge meisje Adunni. Zij rouwt over het overlijden van haar moeder. Wat Adunni van haar moeder mee kreeg, is dat als ze haar stem wil laten horen en een eigen leven wil opbouwen, het allerbelangrijkste voor haar onderwijs is. Maar haar vader kan het schoolgeld niet meer betalen, hij drinkt sowieso al het huishoudgeld op en huwt haar op haar vijftiende uit voor haar bruidsschat aan een oude taxichauffeur die ook al twee andere vrouwen heeft gehuwd.”

Heaven

De jury
De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: voorzitter Mieke van Eijsden, Jacky Hitzert, John Schrijnemakers, Esther Heurter en Mark Bakker. Deze bibliothecaris, boekhandelaar, trainer en docenten zijn alle vijf echte leesbevorderaars. De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalde, bestaat uit: voorzitter Bruno Beeke (16 jaar), Yente Zomerplaag (18 jaar), Paris Duivenvoorden (16 jaar), Lieke Vos (16 jaar) en de tweelingzussen Danique en Rosalie De Jong (17 jaar).

De jongerenjury over Lily: “Lily is een personage waarin we ons goed konden inleven. Er worden belangrijke onderwerpen behandeld in dit boek. […] De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en het boek is dan ook erg spannend. Dit alles maakte dat wij dit een winnaar vonden en wij hopen dat jij ook veel plezier aan dit boek zult beleven.”

En over Het meisje met de luide stem: “In Het meisje met de luide stem zitten vele verrassende wendingen en sommige verhaallijnen zijn zo onverwacht dat we gedurende het hele boek geboeid bleven. Daarbij leest het boek ontzettend gemakkelijk en snel weg, zowel door de schrijfstijl als door de boeiende verhaallijn. Het meisje met de luidende stem is een prachtig boek, over thema’s die gehoord moeten worden.”

Over Lily is de vakjury het wel eens met de jongerenjury: “Laat je niet afschrikken door de omvang van dit boek: het is een razendsnelle pageturner, zet je aan het denken over klimaat, gezondheid en verantwoordelijkheid en zit boordevol humor.”

Opmerkelijk is dat de vakjury het niet helemaal eens lijkt met de keuze van de jongerenjury over Het meisje met de luidende stem een aantal negatieve dingen opmerkt: ”Die stijl wordt bijzonder knap behouden door de vertalers en het is dan ook zeker de moeite waard om het nawoord, waarin de vertalers hun keuzes toelichten, te lezen. Het voorwoord daarentegen kent een misser: daarin wordt de overkoepelende metafoor van het boek uitgelegd, terwijl die voor zichzelf spreekt en geen toelichting nodig heeft. Niet elke verhaallijn wordt volledig afgerond, maar dat klopt: ook in het echte leven weet je niet altijd hoe iets afloopt. Een prachtige, bijzonder geschreven en vertaalde roman.”

Redactie Bazarow


Wat een ramp - De Maand van de Geschiedenis en de literatuur

woensdag, 5 oktober 2022

Is de vakjury het wel eens met de keus van de jongerenjury? [Nieuws] Het is Boekenweek van Jonge...


Shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2022 bekend

woensdag, 5 oktober 2022

Is de vakjury het wel eens met de keus van de jongerenjury? [Nieuws] Het is Boekenweek van Jonge...


Het literaire festival Woordnacht komt er weer aan

dinsdag, 4 oktober 2022

Is de vakjury het wel eens met de keus van de jongerenjury? [Nieuws] Het is Boekenweek van Jonge...


Veel kritiek op de nieuwe canon Nederlandse Literatuur

maandag, 3 oktober 2022

Is de vakjury het wel eens met de keus van de jongerenjury? [Nieuws] Het is Boekenweek van Jonge...