[Nieuws] Afgelopen zondag zijn de Oscars voor de 95ste keer uitgereikt. Grote winnaar van de avond was de absurdistische dramakomedie Everything everywhere all at once, maar gedurende de avond vielen er ook meerdere verfilmingen van boeken in de prijzen.
The Boy, the Mole, The Fox and the Horse
De animatiefilm gebaseerd op The boy, the mole, the fox and the horse van Charlie Mackesy is de winnaar van de Oscar voor de Beste Korte Animatiefilm. De film kreeg vorige maand ook al een BAFTA (British Film Award) in dezelfde categorie.

In Nederland staat De jongen, de mol, de vos en het paard, de vertaling door Arthur Japin, al sinds 2020 in de Bestseller 60 (deze week op 13). Eind vorig jaar verscheen ook een nieuwe versie van het boek met illustraties gebaseerd op de animatiefilm. In het boek gaan een jongen en een mol samen op pad, en ontmoeten ze later ook een vos en een paard. Het boek is geliefd vanwege de de tekeningen (oorspronkelijk waren ze niet bedoeld als boek) en de korte begeleidende oneliners die je aan het denken zetten. Het boek verscheen in 2019 en werd een hit tijdens de onzekere coronatijd.
De 32 minuten durende film werd op Kerstavond uitgezonden op BBC One, en verscheen een dag later op streaming Apple+ TV.

Pinocchio
Ook de Oscar voor Beste Animatiefilm (avondvullend) ging naar een film met een literair tintje, namelijk naar Guillermo del Toro’s Pinocchio. De film van de gevierde Mexicaanse auteur bleef dichter bij het oerverhaal over de levende pop, Le avventure di Pinocchio van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi uit 1883, en wijkt daarmee af van de geromantiseerde Disney-versie. De avonturen van Pinokkio verscheen ook meerdere malen in het Nederlands. Net als The Boy, The Mole, The Fox and The Horse was Guillermo del Toro’s Pinocchio de winnaar in deze categorie bij de BAFTA’s.
Im Westen Nichts Neues
De grote winnaar van zondagnacht was misschien wel Everything everywhere all at once , maar ook de Netflix-productie Im Westen Nichts Neues, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Duitse schrijver Erich Maria Remarque uit 1928, sleepte veel prijzen in de wacht. De Duitse film won de Oscar voor Beste Internationale Film, maar ook de prijzen voor Beste Decor, Beste Camera en Beste Muziek gingen naar de oorlogsfilm. De film was eerder de grote winnaar bij de BAFTA’s.
Het boek van Remarque, in Nederland verschenen als Van het westelijk front geen nieuws, toont de verschrikkingen en zinloosheid van de Eerste Wereldoorlog vanuit het oogpunt van de jonge soldaat Paul Bäumer. Vooral in het buitenland werd het boek van Remarque geprezen, in zijn thuisland werd het boek gezien als een verraad van de helden van de oorlog. De nazi’s verboden het boek en de schrijver verloor zijn Duitse nationaliteit. In 1930 en 1979 verschenen er ook al verfilmingen van het boek. De eerste verfilming was ook succesvol, met een Oscar voor Beste Film en Beste Regisseur (Lewis Milestone).

The Whale
The Whale, de film waarin Brendan Fraser (winnaar van de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol) schitterde, is gebaseerd op een toneelstuk uit 2012 geschreven door Samuel D. Hunter. Het verhaal gaat over Charlie, een man met obesitas, die vervreemd is van de wereld om hem heen en zijn dochter. Hunter werkte ook mee aan de film van Darren Aranofsky.
Women Talking
Het laatste literaire tintje tijdens de awardshow was de Oscar voor het beste bewerkte scenario. Die ging naar Women Talking, een verfilming van het gelijknamige boek uit 2018 van de Canadese schrijver Miriam Toews. Het boek verscheen onder de titel Wat ze zeiden in Nederland en gaat over misbruik in een gemeenschap van doopsgezinden in Bolivia. Acht vrouwen moeten, namens de andere vrouwen in de gemeenschap, binnen 48 uur beslissen hoe te reageren op misbruik door mannen in de kolonie. Het boek stond op de longlist van de International Dublin Literary Award 2020. De film was ook genomineerd voor de Oscar voor Beste Film.
—
Jochem Wijma