Vijf genomineerden voor Hans Vervoort Prijs 2023

woensdag, 8 maart 2023

[Nieuws] Afgelopen maandag onthulde de jury van de Hans Vervoort Prijs welke vijf titels genomineerd zijn voor deze prijs voor “verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard”.

De vijf genomineerde boeken zijn:

Als de liefde – Theodor Holman

“Een bescheiden novelle, waarin grote thema’s op een welhaast achteloze manier aan de orde komen: liefde, dood, jeugd, verwachtingen, onzekerheid en afscheid. […]  Soepel en beheerst rijgt Holman dialogen en oneliners aan elkaar, over alle genoemde onderwerpen plus het vraagstuk of esthetiek een kunstwerk dateert of niet, en wat je uiteindelijk aan moet met een theorie over kunst.”

Boekenkrant

Hoe Tarzan de Tour de France won – Guus Luijters

“Liefhebbers van wielrennen zullen veel namen in dit boek herkennen, maar een boek over wielrennen is dit niet. Verder zullen zij die opgroeiden in de jaren vijftig van de vorige eeuw getroffen zijn door de scherpte en frisheid van de hier getoonde beelden van de wederopbouw na de Duitse bezetting, en van een schrijnend gebrek aan weelde.”

Bij wijze van leven – Hedda Martens

“Zeer precies en vakkundig laat ze zien dat er enerzijds mensen bestaan wie het leven afgaat zonder dat ze zich veel lijken af te vragen, en anderzijds mensen bij wie niets vanzelf gaat en de minste hapering of smet tot ontwrichting leidt: de trein heeft vertraging, je maakt een verkeerde opmerking op een feestje, of je weet niet waar het door komt maar wel dat er iets behoorlijk scheef zit.” Vorige maand won Martens met haar bundel de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Mantelliefde – Annemarie Oster

“Oster doet openhartig verslag [van haar leven als mantelzorger, JW], met humor en zelfspot, ze houdt van haar oude knorrepot, door dik en dun. […] Mantelliefde is prachtig boekje over het onvermijdelijke onheil dat ouder worden heet.”

Overal zit mens – Yves Petry

Overal zit mens is een even humoristisch als serieus boek. Dat het slecht gaat met de wereld is duidelijk, maar wat moet je daarmee als individu: in actie komen, het tij proberen te keren, of de ellende lijdzaam over je heen laten komen?” Maandag werd ook bekend dat Petry genomineerd is voor de Libris Literatuur Prijs 2023

Het volledige nominatierapport is hier te vinden.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 22 april in Café Belcampo in Bibliotheek De Hallen in Amsterdam krijgt de winnaar de prijs van 10.000 euro, mogelijk gemaakt door een donatie van een literatuurkenner, uitgereikt. De winnaar zal eerder in april al bekend worden gemaakt, volgens de organisatie “om niemand een een ongemakkelijke avond te bezorgen”.

De jury van de Hans Vervoort Prijs bestaat uit Roeland Dobbelaer (Bazarow.com), Bart Leemhuis (De Nieuwe Boekhandel) en voorzitter Arjan Peters (publicist en literair criticus). 

De eerste Hans Vervoort Prijs, ingesteld door de auteur en naamgever van de prijs (Magelang, 1939), werd vorig jaar toegekend aan Tobi Lakmaker voor De geschiedenis van mijn seksualiteit

Jochem Wijma


Deze auteurs gaan voluit voor de trend van abonnementslezen

maandag, 20 maart 2023

[Nieuws] Afgelopen maandag onthulde de jury van de Hans Vervoort Prijs welke vijf titels genomineer...


‘Patroon’ van Marco Kunst is vierde genomineerde Woutertje Pieterse Prijs

maandag, 20 maart 2023

[Nieuws] Afgelopen maandag onthulde de jury van de Hans Vervoort Prijs welke vijf titels genomineer...


Columnist en etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema overleden

maandag, 20 maart 2023

[Nieuws] Afgelopen maandag onthulde de jury van de Hans Vervoort Prijs welke vijf titels genomineer...


Filosoof en schrijver Marjan Slob nieuwe Denker des Vaderlands

maandag, 20 maart 2023

[Nieuws] Afgelopen maandag onthulde de jury van de Hans Vervoort Prijs welke vijf titels genomineer...