"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

DLVAlive terugkijken met Marc Smeets over Joris-Karl Huysmans

vrijdag, 21 januari 2022

De wereld van Joris-Karl Huysmans

Sinds het ‘enfant terrible’ van de moderne Franse literatuur Michel Houellebecq in zijn voorlaatste roman Onderworpen (2015) van zijn hoofdpersoon een literatuurwetenschapper maakte die gespecialiseerd is Joris-Karl Huysmans staat deze schrijver uit de 19de eeuw weer volop in de belangstelling. Wie was deze schrijver van het omstreden boek over decadentie, Tegen de Keer, vertaling van À rebours en waarom bekeerde hij zich na het schrijven van dit boek tot het katholicisme? En wat was zijn relatie met Nederland, Huysmans was zoon van een Nederlandse vader. De Nijmeegse literatuurwetenschapper en Huysmans-kenner Marc Smeets schreef een boek over de schrijver Een Parijse Hollander, over het leven en werk van Huysmans en met over name zijn relatie met Nederland.

Over het besproken boek

Sociologie Magazine

Joris-Karl Huysmans (1848-1907) wordt door velen tot de fine fleur van de Franse letteren gerekend. Zelf omschreef hij zich graag als een ‘Parijse Hollander’. Met het hoofd in Frankrijk, met het hart in Nederland en met de pen in een spagaat werkte deze auteur aan een uitzonderlijk oeuvre, doorspekt met verwijzingen naar – en reflecties op – de Nederlandse cultuur, volksaard, schilderkunst en religie. Een Parijse Hollander brengt deze Nederlandse kant van Huysmans in kaart. Aan de hand van zijn biografie (Huysmans en Nederland), zijn kritische onthaal in de literaire journalistiek (Huysmans in Nederland) en zijn thematiek (Nederland in Huysmans), wordt een rijk en verrassend beeld gevormd van deze sleutelfiguur uit het Franse fin-de-siècle.

Op maandag 17 januari 2021 sprak Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur van De Leesclub van Alles, met Marc Smeets over het leven en werk van Huysmans. Is Huysmans inderdaad zoals Houellebecq doet voorkomen een lichtend baken in duistere tijden of is zijn werk vooral te zien als typische 19e-eeuwse literatuur, op het snijvlak van naturalisme en symbolisme?

Vooraf aan dit gesprek nemen literatuurkenner Liliane Waanders en Roeland Dobbelaer het laatste boekennieuws door vragen ze zich af waar de polemiek in de letteren is gebleven. Ook geven ze aan het eind van de avond in de rubriek ‘Op komst’ een aantal boekentips voor de komende tijd.

Waar staat wat?
Nieuwsblok, vanaf 0.00
Interview met Marc Smeets over Huysmans, vanaf 15.00
Boekentips, vanaf minuut 57.00

Redactie Bazarow


Nieuws: Hebban Thrillerprijs 2024 naar 'De man met duizend gezichten' van Lex Noteboom

maandag, 20 mei 2024

Lex Noteboom wint de Hebban Thrillerprijs 2024, zo is vandaag bekend gemaakt op Radio1. De vakjury...


Nieuws: Jenny Slatman wint Hypatiaprijs 2024 voor beste filosofieboek geschreven door een vrouw

zondag, 19 mei 2024

"Ontzettend blij, trots en vereerd. Ik heb de Hypatiaprijs 2024 gewonnen voor mijn boek Nieuwe lich...


Nieuws: 'Stad der engelen' van Jordan Harper VN-Thriller van het Jaar 2024.  Johnny Bollé wint de Publieksprijs

zondag, 19 mei 2024

De VN-Thrillergids is een jaarlijks must voor elke thrillerliefhebber. In Pakhuis De Zwijger in...


Podcast filosofie: Lisa Herzog over De toekomst van werk

zondag, 19 mei 2024

Aflevering 95 van de ISVW podcast Bart Geeraedts praat in deze podcast met Lisa Herzog over...