Bazarow.LIVE

Bazarow.LIVE van 16 juni met Marijn O’Hanlon en Ted van Lieshout

Programma van 16 juni:

In Een jaar in de tuin van White Stork Farm House laat Marijn O’Hanlon zien dat je ook op het Drentse platteland een avontuurlijk leven kunt leiden. En dat opgaan in de natuur helpt tegen het ouder worden.

Met het verschijnen van Een jaar in de tuin van White Stork Farm House wordt de 75e verjaardag van Redmond O’Hanlon, de man van Marijn, gevierd. Marijn O’Hanlon werd opgeleid aan de Rietveld Academie en het Conservatorium. Ze was frontvrouw van de band Ma Rain.

Beitelaar heet de nieuwe roman van Ted van Lieshout. Als de vijftienjarige Antonij op zaterdagochtend aankomt op het kerkhof waar hij een bijbaantje heeft, ontdekt hij een man die hakt in een grafsteen. Die reageert afhoudend als de jongen hem daarop aanspreekt, maar Antonij laat zich niet afschrikken. Hij vindt de man aantrekkelijk en probeert meer over hem aan de weet te komen. Dat heeft verstrekkende gevolgen, tot de komst van de politie aan toe.

(Seksueel) misbruik en de omgang met slachtoffers en daders zijn belangrijke thema’s in het werk van de veelbekroonde Ted van Lieshout. In Beitelaar snijdt hij een kant aan die zelden wordt gehoord, in een verhaal dat zowel spannend als confronterend is.
Ted van Lieshout is een gelauwerd schrijver, dichter, scenarist, illustrator, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar.

De Kwestie
Een van de vaste onderdelen van het nieuwe boekenprogramma van Liliane Waanders en Roeland Dobbelaer, Bazarow.LIVE, is het bespreken van een kwestie in het boekenvak en de letteren. De Kwestie over deze keer over de bekentenisliteratuur die wordt geschreven door de auteurs van de millennialgeneratie. Waarin wijkt hun autofictie af van die van vorige generatie en welke pijn gaat er schuil achter hun verhalen?  

Gasten bij De Kwestie zijn: universitair docent en onderzoeker moderne Nederlandse letterkunde Sven Vitse – één van de auteurs van Affectieve crisis, literair herstel: de romans van de millennialgeneratie – en auteur Michiel Cox (1989) – schrijver van twee romans: Messias van niks en Herinneringen aan het levenloze.

In Affectieve crisis,  literair herstel: de romans van de millennialgeneratie onderzoeken  Hans Demeyer en Sven Vitse de drijfveren van schrijvers die geboren zijn tussen 1981 en 1999. Volgens Demeyer en Vitse is dé vraag die deze schrijvers zich stellen: “Hoe kan ik de realiteit (mezelf, de ander, het verleden) voelen en ervaren?” In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt levert dat niet alleen navelstaarderige autofictie op, maar ook geëngageerde literatuur.

In zijn meest recente roman Herinneringen aan het levenloze laat Michiel Cox twee personages aan het woord. Een student aan de toneelacademie die worstelt met het vormgeven van zijn afstudeerproject en een oude dame die al tien jaar dood in haar bed ligt.
In zijn roman snijdt Michiel Cox thema’s aan die horen bij deze tijd – zijn personages delen het gevoel in de steek gelaten te zijn en koesteren mislukte dromen, maar niet exclusief gelden voor millennials en de schrijvers die uit deze generatie voortvloeien.

Bestel hier kaarten voor de tweede editie van Bazarow.LIVE. Het programma is ook thuis via een stream te volgen.

Heb je een vraag voor een van de gasten of een boekentip?. Mail dan naar info@bazarow.com!

De Leesclub van Alles live wordt Bazarow.LIVE, een nieuw boekenprogramma in de Utrechtse bibliotheek Neude. 

Bazarow.LIVE
in bieb Neude

  • is een nieuwe live programma over boeken
  • ontvangt schrijvers van Nederlandstalige fictie en non-fictie
  • praat met deskundigen over vertaalde fictie en non-fictie
  • kaart kwesties in aan die spelen in het boekenvak
  • geeft boekentips

wordt in samenwerking met Bibliotheek Utrecht gemaakt door Roeland Dobbelaer – hoofdredacteur van boekensites De Leesclub van Alles en Bazarow.com – en Liliane Waanders – (literair) journalist en programmamaker.

De kwestie en de tips
Tijdens het programma wordt er ook een kwestie die speelt in het boekenvak aangekaart. De programmamakers gaan daarbij in gesprek met een van de leden van een vaste poule van deskundigen. Welke kwestie dat is, wordt bepaald door de actualiteit in de week waarin het programma plaatsvindt.

Een boekenprogramma kan niet zonder leestips. Dus ook Bazarow.LIVE niet. De programmamakers doen hierbij een beroep op het publiek en de bibliotheek zorgt voor het verspreiden van de titels die volgens programmamakers en publiek niet ongelezen kunnen blijven.