Bazarow.LIVE

Bazarow.LIVE van 8 februari met o.a. Thijs Lijster en Gijs Wilbrink

In de eerste aflevering van het boekenprogramma Bazarow.LIVE in Bieb Neude in 2023 ontvangen Roeland Dobbelaer en Liliane Waanders op 8 februari Gijs Wilbrink en Thijs Lijster.

Schrijver, muzikant en podcastmaker Gijs Wilbrink denderde eind vorig jaar de literatuur binnen met zijn debuutroman De beesten. Kunst- en cultuurfilosoof Thijs Lijster vraagt zich af of meenten – een terugkeer naar gemeenschappelijk bezit en de daarbij behorende verantwoordelijkheden – een oplossing is voor de grote crises waarvoor de mensheid zich gesteld ziet.

Gijs Wilbrink
Gijs Wilbrink is schrijver, muzikant en podcaster. In die volgorde. Aan zijn in de Achterhoek spelende debuutroman De beesten (2022) begon hij in 2014 toen hij met zijn vrouw door Noord-Macedonië reisde. “Soms moet je uitzoomen om te zien wat er mooi is aan een plek”, zei hij in een interview over het krijgen van dat idee ver van huis. De beesten gaat over drie generaties van de roemruchte familie Keller. Het is een rauw en confronterend verhaal over een dochter die op zoek gaat naar haar verdwenen vader en te maken krijgt met meer familie dan haar lief is.

Thijs Lijster
In Wat we gemeen hebben: een filosofie van de meenten onderzoekt kunst- en cultuurfilosoof of ‘gemeenschapszin’ een oplossing zou kunnen zijn voor de crises waarmee de 21e-eeuws mens geconfronteerd wordt. Meenten zijn gedeelde bronnen waar iedereen gebruik van kan maken zonder dat ze iemands bezit zijn. Thijs Lijster maakt inzichtelijk dat het zinvol is om na te denken over grote vraagstukken als wonen, zorgen en leren vanuit het perspectief van gemeenschappelijk bezit en gedeelde verantwoordelijkheden.
Thijs Lijster staat met Wat we gemeen hebben op de longlist van de Socratesbeker, de prijs voor het beste filosofieboek.

De Kwestie
Natuurlijk snijden Roeland Dobbelaer en Liliane Waanders ook weer een actuele kwestie aan die speelt in het boekenvak.

De tips
Een boekenprogramma kan niet zonder leestips. Dus ook Bazarow.LIVE niet. De programmamakers doen hierbij een beroep op het publiek en de bibliotheek zorgt voor het verspreiden van de titels die volgens programmamakers en publiek niet ongelezen kunnen blijven. Het programma kan live bijgewoond en via een stream online bekeken worden. Stuur tips en vragen naar info@bazarow.com.

Voor informatie over het programma en kaartjes: https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/volwassenen/alle-activiteiten-volwassenen/bazarow-live-080223.html

Bazarow.LIVE
in bieb Neude

  • is een nieuw live programma over boeken
  • ontvangt schrijvers van Nederlandstalige fictie en non-fictie
  • praat met deskundigen over vertaalde fictie en non-fictie
  • kaart kwesties in aan die spelen in het boekenvak
  • geeft boekentips

wordt in samenwerking met Bibliotheek Utrecht gemaakt door Roeland Dobbelaer – hoofdredacteur van boekenplatform  Bazarow.com – en Liliane Waanders – (literair) journalist en programmamaker.