Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Nieuws

Uit de hoek 63: Fenomeen-schrijver Grunberg begrijpen

Uit de hoek 63: Fenomeen-schrijver Grunberg begrijpen


Marc Schoorls brutale vrijplaats

Het is natuurlijk volkomen terecht dan Arnon Grunberg de P.C. Hooftprijs heeft gekregen voor zijn hele, ontzettend indrukwekkende oeuvre. Wat een schrijver – en meer dan dat: wat een fenomeen! Onnavolgbaar en heel, heel productief. Zo’n beetje om het jaar een roman en elke dag wel ergens een column, naast optredens, verre reizen (al dan niet ‘embedded’) die verslagen moeten worden en tal van andere activiteiten. Hoe doet hij dat? Hoe flikt hij het?

Ja, hij blijft je verrassen. Natuurlijk eerst en vooral als romanschrijver. Want wàt een merkwaardig en eigenzinnig werk. Grunberg vormt een hele literatuur op zichzelf. Arnon is een gebergte. Nota bene in een verder vaak zo vlak land.

Hij stemde verheugd in met het juryrapport dat vermeldt dat hij onverminderd nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken blijft, obsessief is in zijn zoektocht naar het liefdevolle in de mens en nietsontziend waar het de duistere kanten van het bestaan betreft. Het stipte verder zijn eigen stijl, taal en grammatica aan ‘waarin hij gruwel en tederheid met elkaar weet te verenigen, (alsmede) satire en oprechtheid’.

Overdreven is dat niet.

Maar toch. Hoewel ik een aantal van zijn boeken met groot genoegen gelezen heb, waaronder dat meesterwerk Tirza, titels die op zich al zo’n oeuvreprijs rechtvaardigen, ben ik niet altijd even enthousiast en ik weet niet precies waar dat door komt. Het geval wil dat zijn werk me niet altijd raken kan. Zijn columns lees ik doorgaans met matige interesse, zijn boekbesprekingen – want ook daar doet hij aan – vind ik vaak wat vlak, hoewel hij wel een neus heeft voor interessante titels, en bij een paar van zijn romans kon ik de aandacht niet vasthouden. Zo heb ik nu voor de gelegenheid en natuurlijk uit onverminderde fascinatie voor schrijver-fenomeen Grunberg zijn laatste roman De dood in Taormina gelezen – na eerlijk gezegd een paar boeken niet uitgelezen en zelfs overgeslagen te hebben. Ik ging er nu weer eens helemaal voor zitten, aangespoord ook door de recensies, die alom jubelend waren. Maar mij deed het niet veel. Ik ervoer het niet als dramatisch, hoe verschrikkelijk het relaas ook is en hoe knap de vertelling ook is opgebouwd.

Met de personages had ik ook weinig tot niks, zelfs niet met hoofdpersonage Zelda. En al die apodictische uitspraken ook, zo veel dat het doodslaat – al zou je ter verdediging kunnen zeggen dat ze binnen het boek wel degelijk functioneel zijn.

Het heeft wellicht ook te maken met Grunberg’s absurdisme, waarin hij zich een meester betoont. De holle lach, de tongue in cheek, het bijna schmieren: is het dat? En ben ik nou de enige die dit zo ervaart? O zeker, het kan aan mij liggen. En aan, ahum, de toestand in de wereld. Ik weet het niet. Maar na het lezen betrapte ik me op de gedachte: wat moet ik ermee? Wat betekent het? Maar precies dàt moet je je niet afvragen, zei de schrijver-satiricus Kurt Tucholsky honderd jaar geleden in een bespreking van Franz Kafka’s ook al zo merkwaardige en eigenzinnige werk. ‘Dat moet helemaal niks,’ schreef hij. ‘Het betekent helemaal niks. Wellicht past dat boek niet in deze tijd en het brengt ons zeker niet verder.’ (Let wel, Tucholsky wordt gerekend tot de vroege bewonderaars van Kafka, die toen nog lang niet beroemd was.)

Ik voel me betrapt, jazeker. Het ontbreekt mij waarschijnlijk aan zoiets als onbevangenheid. Het zal hoe dan ook aan mij liggen. Ik begrijp niet wat niet begrepen hoeft te worden, alleen genoten. Alle kunst, alle pure kunst is umsonst. In de autonomie van zijn werk herken je de ware meester. Waarvan akte.

--

Van Marc Schoorl (Wassenaar, 1962) verschenen in onder meer De Gids, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer literaire artikelen en beschouwingen. De laatste tien jaar werkte hij vooral aan zijn ‘grote trilogie’ Autobiografie van een romanpersonage. Deel 1 is Zes broers en een zus dat in december 2020 verscheen. Het werd deels als feuilleton gepubliceerd op Bazarow.com.
Deel 2, Zo Vader, zo zoon, is sinds juli verkrijgbaar en deel 3 verschijnt binnenkort. Eind augustus verscheen Glas in lood, 100 jaar W.F. Hermans.

Arnon Grunberg ontvangt P.C. Hooft-prijs

Arnon Grunberg ontvangt P.C. Hooft-prijs


Gisteravond ontving Arnon Grunberg in theater Diligentia in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor proza. Bij de prijs hoort een bedrag van 60.000 euro. Grunberg heeft een “immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur”, aldus de Jury. Eerder ontving Grunberg onder meer eerder de Constantijn Huygens-prijs, de Anton Wachterprijs, de Gouden Uil, de AKO én Libris Literatuurprijs voor De asielzoeker.

De P.C. Hooft-prijs bestaat sinds 1947, het jaar waarin de driehonderdste sterfdag van dichter en toneelschrijver Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) werd herdacht. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse schrijver, afwisselend voor proza of poëzie.

Enkele citaten uit recensies op Bazarow.com over de boeken van Grunberg:

Marnix Verplancke over De dood in Taormina: “Zoals we van hem gewend zijn toont Grunberg ook in zijn nieuwste roman zijn wrange grimlach. Alle idealen en knappe libretto’s ten spijt blijft de mens een hulpeloos wezen in Grunbergs universum, gedoemd tot geweld en zinloosheid. Iedere verlossing is een illusie in De dood in Taormina. Wanneer je een mens redt, red je de hele mensheid, wil een vers uit de Koran. Maar betekent dat ook dat wanneer je een mens doodt, je de hele mensheid doodt?”

Bart Deckx over Bij ons in Auswitsch: “Literair zijn niet alle getuigenissen even hoogstaand. Maar alle grijpen ze de lezer naar de keel. Verplichte lectuur voor elke ‘gelukkige wereldburger’, die steeds weer in overweging moet nemen: ‘Auschwitz is een permanente mogelijkheid’.”

Arnold Heumakers over het Boekenweekgeschenk uit 1998 De Heilige Antonio: “En uiteraard in dit Boekenweekgeschenk, dat je daarom het evangelie volgens Grunberg zou kunnen noemen. Een dubbelzinnig, ironisch evangelie, waarvan de schrijver – in de gedaante van de twee devote vertellers én in die van de ‘emotionele terrorist’ Krieg – zowel de Heilige Geest als de duivel belichaamt. Met als gevolg dat degenen die zich geamuseerd hebben laten verleiden om verder te lezen, na afloop nog even hongerig en dorstig zijn als voorheen. Maar wie kan daar uitgerekend in de Boekenweek bezwaar tegen maken?”

Guido Goedegezelschap over Bezette gebieden: “Bezette gebieden balanceert op een slappe koord: enerzijds zijn er de sterk aangrijpende gebeurtenissen die levensbepalend zijn en anderzijds bots je op de humor, de absurditeit en ja, ook op de ongeloofwaardigheid in deze historie. Het is de stijl van Arnon Grunberg die getypeerd wordt door het gebruik van lange zinnen waardoor de lezer de indruk kan krijgen van langdradigheid, wat dan op zich weer tegenstrijdig is met het tempo dat de auteur hanteert: de ene bizarre gebeurtenis wordt even later reeds overtroffen door een andere.”

--

Redactie Bazarow

 

 

'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls het boek van Nederland leest in 2022

'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls het boek van Nederland leest in 2022


Dit najaar is Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls het campagneboek van Nederland Leest. Sinds 2006 kennen we Nederland Leest, een evenement ter bevordering van het lezen van boeken. Nederland leest wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Het is de bedoeling dat er een discussie op gang komt over een bepaald boek. Dat boek wordt weggegeven in openbare bibliotheken, waar het door leden gratis kan worden afgehaald. In 2020 is het thema ‘Oud worden, jong blijven’. Hiermee mikt de CPNB dit jaar op de groep mensen die toch al leest.

Nederland Leest dit jaar 'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls

Yvonne Keuls (90) over de campagne:

Yvonne Keuls: "Mijn moeder staat centraal in dit boek, dat zo prachtig aansluit bij het thema Oud worden, jong blijven. Ze weigerde naar een bejaardentehuis te gaan: ouder worden zou zij wel even op haar eigen manier doen. Er is geen groter goed dan waardig oud te mogen worden, op je eigen voorwaarden."

Voor de nieuwe editie van Nederland Leest wordt in november het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls in een nieuw jasje gestoken.

Nederland Leest gaat in 2022 over het ouder worden in deze tijd: we worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien; het ouder worden van onszelf en het ouder worden van de mensen in onze omgeving. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens?

Mevrouw mijn moeder

Met Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland.  Een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen.

Yvonne Keuls (1931)

Yvonne Keuls werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Ze heeft meer dan negentig publicaties op haar naam staan, van toneelstukken en hoorspelen tot literaire televisiebewerkingen en romans. Midden jaren zeventig brak ze door bij het grote publiek met haar ‘sociale romans’, zoals Jan Rap en z’n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem. 

Nederland Leest Junior

Er is ook een boek voor Nederland Leest Junior. Dit jaar is dat De regels van drie van Marjolijn Hof.

Over het boek: Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen.

Marjolijn Hof: "Soms moet je nadenken over oud worden. Ook als je jong bent. In mijn boek De regels van drie reist Twan met zijn familie naar IJsland om zijn overgrootvader op te halen. Maar de koppige opi Kas wil niet naar Nederland. Hij is ziek en is van plan te sterven zoals hij geleefd heeft: op zijn eigen manier. Het is midden in de winter en hij wil de bergen in om nooit meer terug te komen. Twan komt voor een moeilijke keuze te staan: moet hij opi Kas verraden of helpen? Voor de zekerheid geeft hij hem survivaltips. Maar is dat wel genoeg? Hoe kun je beslissen wat het beste is? En wat als het beste niet bestaat omdat het voor iedereen weer anders is?"

Marjolijn Hof

Marjolijn Hof (Amsterdam 1956) werkte bijna twintig jaar als jeugdbibliothecaresse, maar gaf uiteindelijk haar baan op om fulltime schrijfster te worden. Ze werkte mee aan verhalenbundels, schreef teksten voor educatieve uitgeverijen en voor prentenboeken. Haar eerste jeugdroman was Een kleine kans. Ze won met dit boek in 2007 de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, de Prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Griffel. In 2014 ontving Hof de Woutertje Pieterse Prijs voor De regels van drie.

--

Redactie Bazarow

Bazarow Magazine

Ontvang ons magazine in je mailbox.


Je aanmelding kon niet opgeslagen worden, probeer het opnieuw.
Je aanmelding was succesvol.
Michael Tedja wordt nieuwe writer in residence bij NIAS

Michael Tedja wordt nieuwe writer in residence bij NIAS


Michael Tedja is van september 2022 tot februari 2023 als writer in residence verbonden aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS gaat Tedja hier werken aan zijn nieuwste roman, waarin hij de geschiedenis van zijn kunstenaarsfamilie onderzoekt. De auteur is voor de residentie positie gekandideerd door zijn uitgever en op basis van de voordracht en zijn onderzoeksvoorstel door het Nederlands Letterenfonds en NIAS gezamenlijk geselecteerd als writer in residence.

Michael Tedja (1971) is schrijver, dichter, schilder en curator. Op het NIAS gaat hij werken aan Dat is dat ding, dat naar verwachting in 2024 uitkomt bij uitgeverij IJzer. In dit boek exploreert Tedja de rol van kunst, schrijven en herinneren, fantasie en waarheid aan de hand van zijn eigen kunstenaarschap en familiegeschiedenis. Dat de bekende Surinaamse dichter Shrinivási zijn achteroom is, is zeker, maar Tedja wil erachter komen of ook dichter Edgar Cairo familie is. Beiden zijn in ieder geval een voorbeeld voor Tedja vanwege hun rebels en compromisloos schrijverschap. Zijn onderzoek richt zich ook op het werk van schrijvers die geen bloedverwanten zijn maar die via hun kunst toch tot zijn familie zouden kunnen behoren.

Tedja studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut en schreef meerdere romans en gedichten bundels, Hosselen (2009), Tot hier en verder (2013) en Briljante man (2018). Zijn werk wordt omschreven als experimenteel, caleidoscopisch en grensoverschrijdend. In 2020 ontving Tedja de Jana Beranová Prijs, een oeuvreprijs voor onafhankelijke auteurs die zich niet laten leiden door conventionele, modieuze of morele criteria in de kunst. Vorig jaar werd zijn literaire oeuvre nogmaals bekroond, nu met de Sybren Polet Prijs, een van de grootste prijzen in het Nederlandse taalgebied.

Een gedicht uit zijn bundel Exclusief:

Mijn hart gaat relaties aan.

Die hangen aan dunne touwtjes.

Aan de touwtjes hangen zinnen.

Mijn hart spreekt in metaforen.

Metaforen die ik onregelmatig in bedwang houd.

De mensen eten het hart dat ik open.

Als ik mijn hart opknoop blijft voor eeuwig gesloten.

– 

Redactie BazarowDe uitreiking van de Boon verplaatst naar Gent 

De uitreiking van de Boon verplaatst naar Gent 


Op 23 maart 2023 wordt de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en de Boon voor fictie en non-fictie  uitgereikt in Gent. De vzw Vlaamse Literatuurprijs koos uit alle steden die zich aan hebben gemeld voor Gent, onder meer door het literaire landschap in de stad, met vele boekhandels, uitgeverijen en culturele organisaties met aandacht voor literatuur. 

De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, die in 2022 voor het eerst werd toegekend. Het is een jaarlijkse bekroning van het beste, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven boek in twee categorieën: de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Het prijzengeld bedraagt telkens 50.000 euro.

Sami Souguir, schepen van Cultuur Stad Gent: “Ik ben opgetogen dat we in 2023 de gaststad mogen zijn voor de uitreiking van de Boon. Gent is een échte leesstad. Denk maar aan onze top bibliotheek de Krook en aan de vele unieke onafhankelijke boekhandels in onze stad. Onze partner Kunstencentrum Vooruit heeft bovendien als enige Vlaamse kunstinstelling een programma rond literatuur. De vele boekenfans van onze stad en ikzelf kijken er alvast naar uit.” 

De juryleden voor Boon 2023

 1. De jury voor kinder- en jeugdliteratuur: Sven Speybrouck (voorzitter), Bart Desmyter, Karla De Ceulener, Thomas de Veen, Vanessa Joosen en Winny Ang.
 2. De jury voor fictie en non-fictie: Joke Van Leeuwen (voorzitter), Catherine Vuylsteke, Ihsane Chioua Lekhli, Krist Biebauw, Max Urai en Sam De Wilde.

De longlist van 15 titels wordt december 2022 bekend gemaakt. Daarna volgt de shortlist met 5 titels in januari 2023. De winnaars zullen bekend gemaakt worden op 23 maart 2023. 

Redactie BazarowSocrates en Nietzsche voor kinderen

Socrates en Nietzsche voor kinderen


De aftrap gezien van Bazarow.LIVE in bieb Neude? Hoofdredacteur Roeland Dobbelaer interviewde filosoof en schrijver Erno Eskens over zijn boek Denken en dwalers. Een van de vragen die Eskens beanwoordde was, wie in zijn ‘top drie filosofen’ staan en natuurlijk waarom. Erasmus, Spinoza en Samuel IJsseling. Bij het lezen van zijn boek kom je er vast achter waarom hij deze keuze deed.

Er verschijnen veel filosofieboeken voor volwassenen. Fijn dat er de laatste tijd ook aandacht is voor filosofieboeken gericht op kinderen. In 2020 verscheen in de filosofie maand voor het eerst een kinderboek Mijn broer en ik. Elk jaar daarna gevolgd door andere kinderfilosofieboeken speciaal geschreven voor de filosofiemaand.

Los van deze specifieke maanden zijn er meerdere boeken geschreven, gericht op deze categorie. Wat een beetje ontbreekt zijn boeken waarin een filosoof 'uitgelicht' wordt. Maar….. die zijn er nu. In de boeken waar Becky Breinstein haar avonturen beleeft.

Wie is zij? Op de site Becky Breinstein staat: 
“Over mij: ik ben een nog niet ontdekt genie.
Laatste ding: ik ben van school gestuurd omdat ik te veel vragen stel”.

Aandacht dus voor Becky Breinstein, de gifbeker van Socrates en Becky Breinstein, het ravijn van Nietzsche.

Twee leuke graphic novels die kinderen op een toegankelijke manier kennis laten maken met Socrates en Nietzsche.

--

Rita Pontororing

Uit de hoek 62: Brouwers

Uit de hoek 62: Brouwers


Marc Schoorls brutale vrijplaats

Ik kan er niet omheen. Daar is het nieuws te groot voor en de man in kwestie ook. Jeroen Brouwers overleden. Dat kwam niet geheel onverwacht als je keek naar zijn leeftijd en amechtige toestand, maar toch. Het is wel iets om bij stil te staan en bij wijze van laatste groet even tegen je hoed te tikken. Want goh, dat is laatste literaire jeugdheld die me ontvallen is, na Hermans en Komrij.

Ik heb nog steeds de schoolagenda waarin ik zijn naam en die van Gerrit Komrij noteerde. De leraar Nederlands noemde hen anno 1978 namelijk als eigentijdse schrijvers, maar merkte er meteen bij op dat we die niet gingen behandelen in de les, wat ik betreurde. Ik geloof dat ik diezelfde middag nog naar de bieb toog om wat van hun werk te halen. Ik was een jaar of zestien.

Van Komrij heb ik sindsdien zowat alles gelezen, van Brouwers niet. Toch heb ik mijn best gedaan en ben van voren af aan met zijn oeuvre begonnen. Ik haakte al vrij gauw af. Het greep me niet, dat werk. Ik vond het wel mooi, maar niet... interessant – is dat het woord? De zinnen stonden keurig in het gelid en fonkelden waar dat nodig was, dus daar lag het niet aan. Een stijlmeester was hij zeker.

Maar zijn romanproza had en heeft voor mij iets zwaars, iets zweterigs. Monolithisch. Alsof het in beton is gegoten. Benauwend is het – of adembenemend: bij mij dus het eerste. Het heeft iets hermetisch, wat in de jaren zeventig hèt woord was in de literatuur (vooral in de poëzie overigens). Het lijkt geschreven op een ouderwets zware schrijfmachine, een van Oostblok-makelij. Maar nee, hij schreef met de hand, in een keurig handschrift. Het staat als een huis, dat zeer zeker. Of eigenlijk: als een bunker (zonder dat het over oorlog gaat.) Dan wel als een donkere kathedraal. Want de literatuur an sich, in al haar vormen, was hem heilig. Kom daar nog eens om! Zijn polemieken waren als kruistochten. Hij leefde echt voor de literatuur, bewonderenswaardig is dat. Als een  eigentijdse Bilderdijk. Met een zelfde lyrische, sombere ernst. En een vergelijkbaar romantisch getint pathos. Groot en groots.

Het verdronk soms ook in symboliek, meende ik. Het was, nu ja, al met al te véél literatuur. Een opzichtige manier van schrijven. Maniëristisch dus. Gekunsteld. Ik meen me te herinneren dat hij in de brieven die hij wisselde met criticus Tom van Deel schreef over hoe er precies geschreven moet worden, over stijl en opbouw, de hele santenkraam aan trucjes en verwijzingen. Dat formalistische dat ik er in meende te herkennen was niet iets van mijn gading.

Ik bespeurde er zo weinig spontaniteit in. Sprezzatura. Ik las al bij anderen dat ze De laatste deur, zijn zonder meer geweldige boek over zelfmoord in de Nederlandstalige letteren, als zijn beste werk beschouwen en daar kan ik best in komen. Maar het is betreurenswaardig, want het echte scheppende werk zou moeten prevaleren. Brouwers zelf dacht daar trouwens anders over. Zijn essays, polemieken en verhalende werk vormden voor hem één geheel.

Ik voor mij hou het meest van zijn polemieken. Zie de bundel Hamerstukken, dat ik van begin tot eind met genoegen gelezen heb. Fris van de lever, met veel humor, vooral dat, scherp en to the point. Compleet ook met naamgrapjes, dus niet zo lamentabel serieus. Zoals ik wel vaker heb gesteld: met de dood van Jeroen Brouwers is het gedaan met de polemiek. Dat betreur ik nog het meest.

Ik heb nooit met hem gecorrespondeerd of wat dan ook. Daar zag ik geen reden toe, ik wou geen bekende auteurs lastig vallen. Niettemin kwam ik in een voetnoot eens mijn naam tegen in zijn werk. Hij citeerde daar een rijmpje dat ik schreef in een stuk over de kunst van het schelden. In een passage over latrinalia, zeg de plas-en-poep grappenmakerij van soldaten (‘Het is raar, maar het kan niet missen / Als je moet schijten, moet je ook pissen’) stond de seksuele tip: "Een mespuntje Omo tussen penis en pruim / Verhoogt het genot en vermeerdert het schuim." Die grol was uit 1970 en dus vermeldde ik dat die dertig jaar later, vanwege de nieuwe Omo-formule, als volgt zou moeten luiden: "Omo Power tussen penis en pruim / Vergruist haar grot en maakt je pik tot kruim." Kennelijk vond Brouwers dat leuk en het vermelden waard. Dat deed me natuurlijk deugd.

En nou is ie dood. Zo hou je geen held meer over.

--

Van Marc Schoorl (Wassenaar, 1962) verschenen in onder meer De Gids, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer literaire artikelen en beschouwingen. De laatste tien jaar werkte hij vooral aan zijn ‘grote trilogie’ Autobiografie van een romanpersonage. Deel 1 is Zes broers en een zus dat in december 2020 verscheen. Het werd deels als feuilleton gepubliceerd op Bazarow.com.
Deel 2, Zo Vader, zo zoon, is sinds juli verkrijgbaar en deel 3 verschijnt binnenkort. Eind augustus verscheen Glas in lood, 100 jaar W.F. Hermans.

De Grote Poëzieprijs 2022 naar Roelof ten Napel

De Grote Poëzieprijs 2022 naar Roelof ten Napel


Gisteravond maakt de jury van de Grote Poëzieprijs bekend dat Roelof ten Napel met zijn bundel Dagen in huis (Hollands Diep) de winnaar is geworden van De Grote Poëzieprijs 2022. Ten Napel ontvangt een geldbedrag van € 20.000,-.

Uit het Laudatio van De Grote Poëzieprijs 2022:
Roelof ten Napel “heeft een bundel geschreven die opvalt door de manier waarop nauwkeurige analyses hand in hand lijken te gaan met een sensitief en intuïtief bewustzijn. Zijn waarnemingen en observaties zijn steeds het vertrekpunt voor een nauwegezet poëtisch onderzoek. Dat tastende heeft niet alleen iets kalmerends en geruststellends, maar wekt ook bewondering op: de diepte die overal in schuilt; achter handen en ramen, aan tafels, in hoeken, in de regen, de wolken of in namen.

Als lezer treed je binnen in een wereld die je herkent, maar die tegelijkertijd ook nieuw voor je is. Deze poëzie is sereen en reflexief zonder dat ze ook maar ergens saai wordt. Zowel de bruikbaarheid als onbruikbaarheid van vergelijkingen wordt gethematiseerd:

'Wat ermee te vergelijken valt/ valt te begrijpen.'

En:

‘geen vergelijking/ vindt vaste grond – als een brug/ tussen twee banken mist!’

Ten Napel is een dichter die tegelijkertijd ook schilder, beeldhouwer, fotograaf is. Hij schrijft vanuit een bezield perspectief, waardoor zijn observaties nergens afstand scheppen, maar vaak juist iets tactiels en soms zelfs intiems hebben. Het huis uit de titel bijvoorbeeld, is ook op te vatten als ons lichaam, of dat van een ander: ‘Als we ons medeleven verbeelden als verplaatsen-in,/ hebben we dan van de ander geen huis gemaakt?’

Het ‘in huis zijn’ wordt letterlijk vergeleken met ‘in leven zijn’ wat tegen de achtergrond van een pandemie onnadrukkelijk maar onoverkomelijk nog eens aan betekenis wint. Wij vieren de bundel Dagen in huis van Roelof ten Napel – en prijzen de poëzie die weer eens bewijst een huis te kunnen zijn, met ruime, lichte kamers, voor al wie er onderdak zoekt."

De Jury dit jaar bestaat uit Elke Brems, Vicky Francken, John Jansen van Galen, Maarten Moll en Xavier Roelens.

Eerder winnaars zijn:

Jaar Auteur Titel Juryrapport
2021 Liesbeth Lagemaat Vissenschild Klik hier
2020 Vrouwkje Tuinman Lijfrente Klik hier
2019 Radna Fabias Habitus Klik hier

--

Redactie Bazarow

De meeste boeken gelezen op vakantie

De meeste boeken gelezen op vakantie


[Lifestyle] Op vakantie gaan betekent uiteraard ultiem ontspannen, en hoe doe je dat beter dan een vakantiebestemming met lekker veel zon? Juist, met een zonnige bestemming én een goed boek! Stel jezelf eens voor: die vakantie aan zee, de zon, het geluid van de golven en die hardcover met een pakkend verhaal in uw handen. Dat is de droom, toch?

Man Met Zonnebril Leesboek Over Waterlichaam

Alle tassen zijn gepakt: de bikini’s, jurken, broeken, knuffels, zonnebrand en duikbrillen zijn klaar voor vertrek. Naast alle bagage die je meeneemt, is er natuurlijk ook nog ruimte voor een boek… of wellicht meer dan één? Je kunt natuurlijk niet je hele boekenkast meenemen, dat begrijpen wij allemaal. Dan is de volgende vraag: welke boeken zijn het waard om mee te gaan naar dat ene heerlijke vakantiehuisje? Wij helpen je graag een eindje op weg. Hier zijn de meest gelezen boeken op vakantie!

1. De meeste mensen deugen
Een indrukwekkend verhaal dat ogen doet openen. Schrijver Rutger Bregman neemt je mee terug in de tijd en laat ons zien dat er goedheid zit in de mens.

2. Lucinda Riley’s pareltjes
Wie van lezen houdt, heeft deze naam niet kunnen missen: Lucinda Riley. Schrijfster van de oh zo bekende boekenserie ‘De zeven zussen’. Ga jij mee op zoek naar de waarheid met de zeven zussen?

3. Sapiens
Open dit boek en verdwijn in de geschiedenis van de mens. Hoe zijn we hier gekomen en waar komen we vandaan? Leerzaam en zeer interessant!

4. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
Een boek gemaakt om rust te vinden: perfect voor op vakantie. Hoe ga je om met negatieve emoties, waar in het drukke leven van nu neem jij een rustmoment? Lees dit boek en kom nog relaxter weer thuis dan je al zou doen.
Als je wat meer van het Young Adult genre houdt… hebben we hier nog een paar toppers voor je. Of je graag in het Engels of Nederlands leest, het verhaal blijft goed.

5. The Invisible Life of Addie LaRue
Het onzichtbare leven van Addie LaRue: het boek is zo mysterieus als het klinkt. Wat gebeurt er als je een deal sluit met de duivel? Hoe is het leven als niemand jou onthoudt of herkent? Ga mee op een reis van 300 jaar met Addie en zie hoe het leven is van een vergeten persoon…

6. Colleen Hoover haar verhalen
Verity, It Ends With Us en Reminders of him… allemaal bestsellers van Colleen Hoover. Deze schrijfster is erg populair onder de jongeren. Meeslepend is de goede benaming voor haar verhalen. Welk verhaal kies jij?

7. The Inheritance Games
Een erfenis van miljarden euro’s, en dat van een wild vreemde… Om dit geld te mogen innen, moet Avery een jaar lang in het huis van de overleden man gaan wonen. Eén probleem: ze woont er samen met de onterfde familie, vinden zij het leuk dat Avery er vandoor gaat met hun geld? Denk het niet… Blader door de pagina’s en beleef de Inheritance Games zelf.

--

 

Jeroen Brouwers overleden

Jeroen Brouwers overleden


Gisteren overleed Jeroen Brouwers, op 82jarige leeftijd. De ‘grootmeester der Nederlandse letteren’ schreef tientallen boeken en ontving talloze prijzen voor zijn werk. Vorig jaar in deze week ontving Brouwers nog de Libris Literatuurprijs voor zijn laatste roman, Cliënt E. Busken, een dag uit het leven in een psychiatrische instelling. Volgens het DWDD-boekenpanel is Cliënt E. Busken “een grumpy old man on speed”.

We gedenken deze belangrijke en gevierde auteur vandaag met citaten van onze recensenten over zijn boeken.

De laatste deur

Quis leget haec?: “De laatste deur van Jeroen Brouwers heeft als ondertitel Essays over zelfmoord in de Nederlandstalige letteren. Dat klinkt weinig opwekkend en dat is het ook niet, toch is het een groots boek dat ik in één adem uitlas.”

Cliënt E. Busken

Nico Voskamp: “Het is lastig te pinpointen waar de charme van dit door cliënt E. Busken op papier geslingerde schotschrift precies in schuilt. Zit het in de compromisloze opzet: een oude man die rolstoelgebonden zijn laatste dagen in een sterfhuis slijt en dat op papier zet? Of in de taal: een eruptionele stroom om zich heen bijtende woorden, geregen tot snerpende zinnen, achter elkaar gezet tot een achtbaanverhaal? Of de allesdoorrijgende woede over het hulpbehoevende bestaan als kwijlende seniel-in-een-rolstoel? Of gewoon de kracht van woorden, uitermate welgekozen woorden?”

Het hout

Tim van Gerven: “Op grote doelen is het goed schieten. Op Het hout, de nieuwste roman van Jeroen Brouwers, die ik toch zonder enige terughoudendheid een van onze grootste nog levende schrijvers kan noemen, valt het nodige af te dingen. Met een beetje kwade wil zou je na opsomming van de minpunten het gehele boek met een onvoldoende kunnen afserveren. Wie echter over de tekortkomingen heen weet te kijken, leest een indrukwekkende afrekening met de katholieke kerk, die zowel knettert en pulseert van woede als van taalvirtuositeit.”

Datumloze dagen

Annemijn Molenaar: “Jeroen Brouwers Schrijft Een Boek. Zeven jaar romanstilte, en dan ontstaat Datumloze dagen, een pracht, opgedragen aan en opgezet als monoloog voor Roef Ragas. Want de overleden acteur –bewonderaar van Brouwers- zou er het theater mee in gaan. De première in Maastricht, op 13 mei 2008, staat nog steeds geprogrammeerd. De dood van Brouwers eigen zoon, vorig jaar, bracht ‘zijn chronologie in de war’. Vanuit die wanorde ontstond het idee voor dit boek: een datumloos, ongemarkeerd werk, dat in één zin lijkt te zijn uitgesproken.”

“De vertelling verloopt zoals de verteller zijn herinneringen oproept: niet- chronologisch, verschillende personen of zichzelf aansprekend, associatief, dromend. Zijn taal is raak, zijn woorden zo knap naast elkaar gezet. Uitdrukkingen als ‘ze was lang van draad’ en ‘armen in accolade om hem heen slaan’ zijn in een boek dat zo bol staat angst en dood per ongeluk grappig. Brouwers schrijft allermooist. Nooit gezwollen, altijd kwetsbaar, in mineur op zijn sterkst.”

Bittere bloemen

Rein Swart: “Bittere bloemen is een wonderlijke, maar wonderschone leeservaring met hoge bergen en een enkel dal, waarin de spanning dreigt te verslappen, maar ten slotte weet Brouwers de ringen weer bekwaam in handen te krijgen.”

Brouwer zei over zijn boeken: "Zij zijn de voetstappen die ik nalaat op mijn weg. Al mijn boeken zijn autobiografisch en niettemin alle gelogen – ik schrijf dan ook niet historie, maar literatuur: de mijne. Ik ben de verhalen die ik vertel."

--

Redactie Bazarow

Winnaars leesjury 2021-2022

Winnaars leesjury 2021-2022


De Leesjury, de grootste jonge leesclub van Vlaanderen en Brussel heeft haar winnaars bekend gemaakt. De Leesjury is met haar nieuwe naam opnieuw sterk gegroeid. Maar liefst 11.690 kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar lazen en stemden dit jaar mee. Onder andere de Vlaamse auteurs Reine De Pelseneer en Evy Danckers, en internationale auteurs Mo Willems en M.G. Leonard ontvangen een Leesjury-trofee.

Elk jaar bekroont de Leesjury haar favoriete boeken. Een heel leesjaar lang - van september tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren zes of acht boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zeven leeftijdscategorieën wint het boek met de meeste stemmen. Iedere lezer heeft het aantal juryleden de afgelopen jaren zien toenemen en deze trend zet zich voort met  nieuwe namen en nieuwe looks. Kinderen en jongeren ontmoeten elkaar in leesgroepen op scholen en bibliotheken, of stemmen  als rechter op internet.

Dit zijn de winnaars:

​​GROEP 1 (4-6 jaar)

De piraten komen!

John Condon, Matt Hunt (ill.) en J.H. Gever (vert.) - Gottmer

GROEP 2 (6-8 jaar)

Luister naar mijn trompet!

Mo Willems & Edward Van de Vendel (vert.) - Querido

GROEP 3 (8-10 jaar)

Frank en Stijn

Reine De Pelseneer & Richard Verschraagen (ill.) - De Eenhoorn

GROEP 4 (10-12 jaar)

De juwelendief

M.G. Leonard, Sam Sedgman, Elisa Paganelli (ill.) & Marce Noordenbos (vert.) - De Fontein

GROEP 5 (12-14 jaar)

Eindspel

Evy Danckers & Tamara Lodewijckx (ill.) - C. De Vries-Brouwers

GROEP 6 (14-16 jaar)

Stiefzus

Jennifer Donnelly & Sandra Van de Ven (vert.) - De Fontein

GROEP 7 (16-18 jaar)

Moordgids voor lieve meisjes

Holly Jackson & H.C. Kaspersma (vert.) – Volt

Dit jaar konden voor het het eerst ook lezers van ouder dan 16 dit jaar meelezen met de Leesjury, in een gloednieuwe groep 7. 

--

Redactie Bazarow

Gezamenlijke uitgeverijen beginnen streaming platform Fluister

Gezamenlijke uitgeverijen beginnen streaming platform Fluister


Fluister is een nieuw platform van Nederlandse bodem dat gebruikers met een abonnement onbeperkt toegang biedt tot een enorme hoeveelheid aan luisterboeken, e-books en podcasts.

Drie grote uitgevers – Singel Uitgeverijen, WPG Uitgevers en VBK Uitgevers werken samen met Libris en Blz. boekhandels, DPG Media en V-Ventures. Onder andere schrijvers, boekverkopers, journalisten en recensenten zullen zich inzetten als leesadviseurs van Fluister. Bijvoorbeeld met tip lijstjes, nieuw en niet-te-missen boeken en favoriete podcasts op hun eigen pagina op het platform. Gebruikers kunnen via deze pagina’s hun favoriete schrijver of boekverkoper volgen die hen adviseren over favoriete thema’s en actuele onderwerpen.

Bekende namen zoals; Nhung Dam, Mathijs Deen, Jessica Durlacher, Arnon Grunberg, Arthur Japin, Ronald Giphart, Raoul de Jong, Deniz Kuypers, Marian Mudder, Nelleke Noordervliet, Sholeh Rezazadeh, Peter Römer, Anita Terpstra, Elke Wiss en Sylvia Witteman zetten zich in als ambassadeur van Fluister. Het platform zal exclusieve content bieden in de vorm van speciaal gecreëerde podcasts, luisterboeken of e-books. Het netwerk zal inhoud geven aan Fluister met interviews, radio- en Tv-optredens, boekhandels tours en kinderboeken-podia. Daarmee is Fluister lokaal én persoonlijk, dichtbij en betrokken.

In juni wordt Fluister gelanceerd met een landelijke cross mediale campagne in nieuwsmedia, tijdschriften, radio, online en uiteraard in de boekhandel.

Josja Zijlstra, directeur Fluister: “Ik ben blij en trots dat we met Fluister zo’n compleet aanbod aan luisterboeken, e-books en podcasts hebben dat we met hulp van alle aangesloten schrijvers, boekverkopers en andere smaakmakers op maat kunnen aanbieden aan de gebruikers. Verhalen die exact aansluiten op hun interesses. Unieke content die ze verrast, inspireert en verwondert.”

Caroline Damwijk, directeur Libris Blz. B.V.: “We constateerden dat de bestaande internationale platforms qua aanbod en advies te generiek waren voor de Nederlandstalige boeken en podcast liefhebber. Daarom hebben we de krachten gebundeld om verhalen samen te brengen op één platform. Doordat de initiatiefnemers beschikken over een enorm netwerk van betrokken auteurs, boekverkopers, recensenten en liefhebbers van goede verhalen, kunnen we met tips en adviezen de gebruiker helpen om zijn of haar volgende favoriete verhaal te vinden.”

Redactie BazarowHengameh Yaghoobifarah als writer in residence in Nederland

Hengameh Yaghoobifarah als writer in residence in Nederland


De Duitse schrijver Hengameh Yaghoobifarah is in mei als writer in residence in Nederland. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds verblijft en werkt de schrijverj een maand lang in Amsterdam. Yaghoobifarah zal hier werken aan een nieuwe roman. Ook wordt de Nederlandse vertaling van debuutroman van Yaghoobifarah gepresenteerd op Read My World.

Hengameh Yaghoobifarah is een Berlijnse journalist en schrijver die columns schrijft voor het Duitse dagblad Die Tageszeitung en redacteur is van het Duitse queer tijdschrift Missy Magazine. Op dinsdag 10 mei verschijnt Het ministerie van dromen, de eerste roman (deels autobiografisch) van roman Yaghoobifarah bij uitgeverij De Geus. De Nederlandse vertaling is van de hand van van Elbert Besaris. Dit debuut over opgroeien in het duister van de Europese verzoening werd een bestseller in Duitsland.

Yaghoobifarah publiceerde eerder Eure Heimat ist unser Albtraum, met voormalig hometown-schrijver Fatma Aydemir, een essaybundel waarin veertien Duitse auteurs met verschillende achtergronden het begrip van hun vaderland beschrijven. De meeste van deze essays zijn vorig jaar in het Engels gepubliceerd door Transit Journal.

​​Op woensdagavond 25 mei presenteren auteur en uitgeverij Het ministerie van dromen voluit, geen afkortingenRead My World in Amsterdam, waar Yaghoobifarah vorig jaar gastcurator was. De toegang is gratis voor degenen die zich vooraf registreren via de Read My World-website.

Daarvoor, op vrijdagavond 6 mei, treedt Yaghoobifarah op in de Op de Schans. Tickets en meer informatie over deze show, die om 20.00 uur begint, zijn verkrijgbaar op de SLAA-website.

Redactie Bazarow

Winq Diversity Awards uitgereikt, ook schrijvers in de prijzen

Winq Diversity Awards uitgereikt, ook schrijvers in de prijzen


In Amsterdam is op 9 mei voor de vierde keer de diversiteitsprijzen van het blad Winq Magazine uitgereikt. Splinter Chabot, Sylvana Simons, Thorn de Vries, Mandy Woelkens en de NOS-podcast De Schaduwspits kregen een Winq Diversity Award in theater Tuschinski Amsterdam.

"Met deze prijs eren wij personen en initiatieven die zich met heel veel liefde inzetten voor de zichtbaarheid en acceptatie van de Nederlandse regenboogfamilie", zegt hoofdredacteur Edwin Reinerie.

 • De Winq Culture Award ging naar schrijver Splinter Chabot, die volgens de jury met zijn debuutroman Confettiregen "duizenden mensen wist te raken en te inspireren".
 • De Winq Ally Award was voor Bij1-partijleider Sylvana Simons, die over zichzelf zegt: "De rechten van queer mensen zijn mensenrechten. Als politicus neem ik de queergemeenschap daarom mee bij elke afweging die ik maak."
 • De Winq Media Award ging naar journalisten Winfried Baijens, Rivkah op het Veld en Jeroen Gortworst. Zij zijn de makers van de NOS-podcast De Schaduwspits en onderzochten waarom Nederland nog altijd geen enkele openlijk homoseksuele actieve profvoetballer kent.
 • De Winq Inspiration Award was voor acteur Thorn de Vries en Mandy Woelkens, presentator en hoofdredacteur van LINDA.meiden. Ze ontvingen de prijs onder meer voor hun boek FAQ Gender, waarin ze veelgestelde vragen over gender beantwoorden en voor hun populaire podcast CoupleGoals, waarin ze in gesprek gaan met geliefden over hun relatie.

Winq Magazine is een lifestylemagazine voor de lhbtq-gemeenschap. Eerdere winnaars van de diversiteit prijzen zijn onder anderen Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, programmamaker Tim Hofman en de tv-serie ANNE+.

Bron: NOS

– 

Redactie Bazarow

Voorleesplezier voor kinderen

Voorleesplezier voor kinderen


[Lifestyle] Wie kinderen voorleest zorgt voor veel plezier! Door voor te lezen uit een boek prikkel je de verbeelding en help je kinderen bij het leren van een taal. Een kind dat regelmatig een verhaaltje te horen krijgt kent meer letters en woorden dan andere kinderen. Ook ontdek je door voorlees- en prentenboeken van alles over de wereld. Een ander voordeel van voorlezen is dat het goed is voor de band tussen ouder en kind. Verder leren kinderen goed te luisteren en kunnen ze door een voorgelezen verhaal vaak beter slapen. Er zijn dus redenen genoeg om voor te lezen.

Kinderboek als cadeau

Een kinderboek is een fantastisch idee voor een cadeau. Een ideaal moment voor zo’n presentje is uiteraard een verjaardag. Ook een vakantie, een geboorte of een bijzondere mijlpaal is een goede gelegenheid om een boek cadeau te geven. Er is enorm veel keuze op het gebied van kinderboeken. Voor iedereen is er dus wel een leuk exemplaar te krijgen. Weet je niet welk boek je moet kopen? Hieronder geven we een overzicht van de mooiste prentenboeken van nu.

De leukste prentenboeken van dit moment

Met een prentenboek uit onderstaande lijst scoor je gegarandeerd hoge ogen tijdens het voorlezen:

 1. Coco kan het! van Loes Riphagen. Dit verhaal over een babyvogeltje gaat over het verzamelen van al je moed en dat je meer kunt dan je denkt;
 2. Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. In dit vrolijke boek gaat het over een gehaaste volwassene en een kind dat nooit genoeg krijgt van voorlezen;
 3. De koffer van Chris Naylor-Ballesteros. Leer kinderen via een hartverwarmend verhaal iets over de vriendelijke omgang met vluchtelingen en andere mensen die in nood zijn;
 4. Ik beloof het je van Max Lucado. Dit is een prachtig prentenboek over hoe waardevol ieder kind is in de ogen van de ouders en wat je een kind belooft;
 5. Julian is een zeemeermin van Jessica Love. Kleurrijk boek over een jongetje dat heel graag een zeemeermin wil worden en wat zijn oma daar dan van vindt;
 6. De jongen en de walvis van Linde Faas. Dankzij een toevallige ontmoeting met een walvis ontdekt een jongen die graag alleen is hoe fijn het is om een vriend te hebben;
 7. Er ligt een krokodil onder mijn bed! van Dieter en Ingrid Schubert. Na het voorlezen uit dit fraaie prentenboek gaan kinderen zonder angst naar bed;
 8. Heertje en meneertje van Elle van Lieshout en Erik van Os. Humoristisch verhaal over twee vrienden die elk hun eigen huis bouwen maar elkaar missen.

Boeken versturen naar het buitenland

Wil jij een voorleesboek cadeau doen en wil je het boek per post versturen naar een adres in het buitenland? Zo’n pakket verzenden is online eenvoudig en voordelig te regelen via een specialist. Hierbij kun je tot wel zeventig procent op de verzendkosten besparen en je pakje wordt thuis gratis opgehaald! Zowel een klein als een groot pakket versturen is mogelijk en gebeurt via bekende vervoerders.

--

 

Mariken Heitman wint met roman 'Wormmaan' Libris Literatuurprijs 2022

Mariken Heitman wint met roman 'Wormmaan' Libris Literatuurprijs 2022


Schrijver Mariken Heitman won gisteravond met haar boek Wormmaan (Atlas Contact)de Libris Literatuurprijs 2022. Dat maakte juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb  bekend in Nieuwsuur. De jury roemt Heitman vanwege haar "groot intellect, literair meesterschap en de moed om niet te kiezen voor een conventionele vertelling."

Bazarow.com recensent Lalage over het Wormmaan: “Elke is gewasveredelaar, wat betekent dat ze planten kweekt en selecteert tot ze de eigenschappen hebben die boeren graag zien. Vervolgens kunnen de zaden worden verkocht. Na zeven jaar heeft ze de ideale pompoen voor zich, maar een ander bedrijf is één dag eerder met het aanvragen van het patent voor een soortgelijk zaad. Alles is voor niks geweest en Elke neemt ontslag. Ze vertrekt naar een Waddeneiland (er wordt niet verteld welke) en daar denkt ze na over wie ze is en wat ze tot nu toe in haar leven heeft gedaan. Ze heeft erwtenzaden meegenomen en is van plan om die te laten verwilderen, dus het tegenovergestelde van veredelen.”

Elke worstelt ermee “dat ze niet zo vrouwelijk is als mensen van haar verwachten. Regelmatig wordt ze aangesproken als ‘meneer’. Ze heeft niet de wens om man te zijn, maar is het zat dat mensen van alles verwachten omdat ze officieel in het hokje ‘vrouw’ valt. Daarmee word je zo beperkt.”

“In het begin moet de lezer moeite doen om in het verhaal te komen, maar zoals vaker gaat de tweede helft sneller. Het geeft niet dat ik niet alles begrijp. De metaforen en poëtische zinnen zijn origineel. De biologie als exacte wetenschap wordt vermengd met filosofie en emoties. Elke voert gesprekken met “de vrouw die ze nooit werd”. Ze wordt beïnvloed door haar omgeving, net zoals ze zelf haar planten veredelt. Ze wil de erwten weer zichzelf en zelfstandig te laten worden, waaruit de hoop spreekt dat zij zelf ook terug kan naar haar oervorm.”

Heitman ontvangt een geldbedrag van € 50.000,-

Op de shortlist stonden naast Wormmaan deze boeken:

De boeken zijn:

Nico Dros - Willem die Madoc maakte (Van Oorschot)
Mariken Heitman - Wormmaan (Atlas Contact)
Auke Hulst - De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo | Anthos)
Deniz Kuypers - De atlas van overal (Atlas Contact)
Renée van Marissing - Onze kinderen (Querido)
Lisa Weeda - Aleksandra (De Bezige Bij)

--

Redactie Bazarow

Lale Gül wint Pim Fortuyn Prijs

Lale Gül wint Pim Fortuyn Prijs


Op vrijdag 6 mei werd bekend gemaakt dat Lale Gül de Pim Fortuyn Prijs 2022 heeft gewonnen. De jury prijst de Turks-Nederlandse Gül om haar debuutroman Ik ga leven, waarin ze schrijft over de beklemming van opgroeien in een streng-islamitisch gezin. "Daarvoor is moed nodig", licht de jury toe. "Er zijn weinig schrijvers die hun eigen culturele en religieuze achtergrond durven te bekritiseren." 

Na publicatie van haar boek werd de 24-jarige Gül overstelpt met haatberichten en doodsbedreigingen uit de fundamentalistische moslim hoek. De jury stelt dat de schrijver desondanks "een onbevreesde intellectueel" is. "Belangrijke thema's zoals keuzevrijheid voor vrouwen en de achterstand ten opzichte van mannen beschrijft ze vanuit haar eigen ervaring en ze schuwt de soms pijnlijke realiteit niet."

Lale Gül (1997) groeide op in een streng islamitisch gezin in de Amsterdamse Kolenkitbuurt. Gül zei in talkshow HLF8 "enorm trots" te zijn op het winnen van de Pim Fortuynprijs. "Dit is de mooiste prijs die ik tot nu toe heb gewonnen", aldus de jonge schrijver.

De Pim Fortuynprijs wordt jaarlijks op de sterfdag van de vermoorde politicus uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die volgens de organisatie strijden voor het vrije woord, taboes durven te doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat. Met dit jaar de 20e sterfdag wordt de prijs dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. "De jury was unaniem over mijn winst", aldus Gül. Vorig jaar ging de prijs naar tv-presentatrice en columniste Fidan Ekiz. Gül was toen ook al een van de genomineerden. Dit jaar waren er geen andere kandidaten voor de prijs.

De jury van de Pim Fortuyn Prijs bestaat naast voorzitter Simon Fortuyn uit JA21-fractieleider Joost Eerdmans, hoogleraar en publicist Afshin Ellian en psychiater en columnist Esther van Fenema.

– 

Redactie Bazarow

Uit de hoek 61: Pirandello!

Uit de hoek 61: Pirandello!


Marc Schoorls brutale vrijplaats

Sterren, ballen of weet ik veel wat: het is een verguisd systeem om een boek te waarderen. Maar goed. Dat de nieuwe vertaling van een keuze uit Pirandello’s verhalen her en der zo goed ontvangen wordt, doet me deugd. Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld betoonde Michiel Krielaars, die de schrijver voor zichzelf had herontdekt, zich heel enthousiast in de NRC in ‘een groot stuk’.

Pirandello is een van mijn favoriete schrijvers. En dat al heel lang, zo’n dertig jaar, en ik ben nooit iemand tegengekomen die dat met me deelde, al zullen die er heus wel zijn geweest. Zoals bijvoorbeeld Coppens en  Frenks uitgevers die het decennia terug waagden alle verhalen van Pirandello in mooie, gebonden boeken uit te geven. Ja, voor zoiets heb je nou ballen nodig en verdien je vijf sterren. Baten deed het evenwel niet. Pirandello (1867-1936) bleef hier te lande een onbekende, terwijl hij volgens mij thuishoort in een namenrijtje waartoe Kafka, Pessoa en Beckett behoren. Uiterst opvallend zijn de overeenkomsten die aan te wijzen zijn met het werk van de grote Spaanse schrijver-filosoof Miguel de Unamuno. Maar die laatste is hier te lande ook niet echt bekend.

Je zou kunnen zeggen dat hij misschien wat gewoner was. Een echte verhalenverteller, meer als zeg Tsjechov of Maupassant. Maar dan moderner, beter en toch ook... ongewoner. In veel van zijn verhalen speelt krankzinnigheid een grote rol. (Hij kende de waanzin van nabij: zijn zus leed onder wanen en zijn vrouw was ook totaal doorgedraaid: ‘De waanzin van mijn vrouw ben ik.’) Bij Pirandello kan het kleinste detail, zoiets als een ietwat scheve neus, tot de merkwaardigste ontwikkelingen leiden – wat dat betreft heeft hij meer weg van Gogol. Beide schrijvers hadden een neus voor alledaagse waanzin.

Een groot aantal verhalen bewerkte Pirandello om ze geschikt te maken voor het toneel en ook dat deed hij voortreffelijk. Zijn toneelstuk Zes personages op zoek naar een auteur doet niet onder voor moderne meesters als Ionesco of Beckett. Hoog tijd dat dat stuk weer eens wordt opgevoerd, en niet alleen dat stuk.

Op de flaptekst van de vooralsnog onovertroffen biografie (1963!) van Gaspare Giudice staat dat Pirandello over onderwerpen schreef als vervreemding, identiteitscrisis en onkenbaarheid ‘lang voordat zulke thema’s in de mode raakten’. En dat is waar. Tegenwoordig zijn dat misschien zelfs noties die vooral slaapverwekkend zijn, oervervelende clichés. Lege vormen. Maar ook dáár was Pirandello zich al van bewust. Voor hem vormde de dynamiek van het leven een schril contrast met de holle starheid van de vorm en de voosheid van de taal. Zijn werk is dan ook heel fris en levendig, hoe illusieloos ook.

Belangrijk is ook, zoals terecht Krielaars vermeldt, dat er vaak te lachen valt om zijn verhalen, hoe schrijnend ze verder ook mogen zijn. De mens is nu eenmaal een belachelijk wezen in een vaak trieste omgeving, nietwaar? ‘Het leven,’ schreef de Italiaan, ‘lijkt tegenwoordig steeds meer op een komische en krankzinnige zinsbegoocheling.’ Overigens viel er voor Pirandello zelf naarmate hij ouder werd steeds minder te lachen. Hij kreeg de Nobelprijs, maar wist zich van bijna iedereen vervreemd, inclusief zijn eigen kinderen. Dat doet pijn: een van zijn beroemdste verhalen heeft als titel De pijn om zo te leven. Het is doordrongen van ‘een nevel van trieste vervreemding’. Ik kan het niet met droge ogen uitlezen.

Als schrijver-filosoof wordt Pirandello overigens te kort gedaan, ook door Krielaars in diens grote maar begrijpelijkerwijs toch altijd kleine krantenstuk. Pirandello’s mensbeeld is geen vrolijke, verdwaald als we zijn in een ‘enorm, blind labyrint, omgeven door een ondoordringbaar mysterie’. Ik geloof niet dat hij het woord zelf ergens gebruikt, waar dan ook in zijn werk, maar de term dissociatie dringt zich onvermijdelijk aan de lezer op. Al zijn personages zitten gevangen in hun eigen perceptie, in hun eigen web van woorden. Ze beleven de waanzin als werkelijkheid. Hun identiteit is caleidoscopisch, hun zelfbeeld illusoir (‘Men denkt dat men zichzelf begrijpt, maar men begrijpt zichzelf nooit’).

Verder vergewiste Pirandello zich van het failliet van de taal, want dáár ligt de moeilijkheid, zegt de vader in het stuk Zes personages. ‘In de woorden! Wij hebben allemaal een wereld in ons, ieder zijn eigen wereld. En hoe kunnen we elkaar begrijpen (…) als ik in de woorden die ik uitspreek het begrip en de waarde leg van de wereld die in mij is, terwijl degene die luistert er onvermijdelijk het begrip en de waarde inlegt van de wereld die hij in zich heeft? Wij denken elkaar te begrijpen, wij begrijpen elkaar nooit!’

Er is geen taalfilosoof die dit helderder voor het voetlicht heeft gebracht. Helderder, pregnanter én komischer.

Ik geloof dat ik Pirandello de beste verhalenverteller van de moderne tijd vind, wat dat dan ook moge betekenen: de ‘beste’ verteller en de ‘moderne tijd’. Want tja, als we elk woord gaan wegen, blijft er bijna niks over om te zeggen. Maar het is wel goed om de relativiteit van alle woorden in het achterhoofd te houden.

Overigens schreef hij ook een aantal interessante romans. Wijlen Mattia Pascal: dat meesterwerkje zal zijn bekendste roman blijven. Openingszin: ‘Een van de weinige dingen, ja misschien het enige dat ik zeker wist, was dit: dat ik Mattia Pascal heette.’ Ook in dit vroeg werk is het ik een raadsel te midden van andere raadselachtige ikken en persoonlijkheden. We wonen in een vervallen spiegelpaleis vol gevaarlijke scherven. Dat leert het ons.

Meer weten? Zie m’n boekje Pirandello, Een eigenzinnig genie, een schets van zijn leven & werk dat najaar 2021 verschenen is.

--

Van Marc Schoorl (Wassenaar, 1962) verschenen in onder meer De Gids, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer literaire artikelen en beschouwingen. De laatste tien jaar werkte hij vooral aan zijn ‘grote trilogie’ Autobiografie van een romanpersonage. Deel 1 is Zes broers en een zus dat in december 2020 verscheen. Het werd deels als feuilleton gepubliceerd op Bazarow.com.
Deel 2, Zo Vader, zo zoon, is sinds juli verkrijgbaar en deel 3 verschijnt binnenkort. Eind augustus verscheen Glas in lood, 100 jaar W.F. Hermans.

Bazarow Magazine nr. 9 2022 verschenen

Bazarow Magazine nr. 9 2022 verschenen


De wereld is van ons is een gedichtenbundel van Asmae Amaddaou. De 20-jarige Goudse-Marokkaanse schrijfster studeert aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zij deed mee aan een project tussen de HKU en het Stut Theater, en daaruit kwam deze bundel voort. Asmae liet zich inspireren door de Utrechtse wijk Overvecht en de mensen die er rondlopen. De wereld is van ons is een ode aan de onderkant van de samenleving; voor de mensen in de wijken die we zijn vergeten. Bazarow Magazine mocht 2 gedichten van Asmae publiceren.
 
En verder voorpublicaties, winacties, recensies, het laatste nieuws en natuurlijk aandacht voor boeken over Oekraïne en Rusland, zolang de oorlog duurt en de voorraad strekt. En ook hebben een interview met schrijver Gert-Jan van den Bemd over zijn nieuwe roman Branco & Julia: “Meestal blijven we doorgaan met hetgeen we altijd deden, maar door je open te stellen voor het avontuur wordt het leven interessanter en spannender.” Van den Bemd is ook één van de gasten bij Bazarow Live a.s. dinsdag (hieronder meer informatie).

Lees hier het magazine 

Bazarow.LIVE in Bieb Neude

Op woensdag 11 mei start in Bieb Neude in Utrecht een nieuw boekenprogramma: Bazarow.LIVE! In dit programma praten Liliane Waanders en Roeland Dobbelaer met schrijvers en denkers. In de eerste aflevering: Hella Haase-biograaf Aleid Truijens, filosoof Erno Eskens over zijn boek Denkers en Dwalers en Gert-Jan van den Bemd over de trend dat uitgevers van hun auteurs vragen om ook zelf actief reclame te maken voor een nieuw boek. Het programma is ook online te volgen! Bestel nu hier je kaartje.

--

Eric Oosthoek te gast bij Panorama Zondag

Eric Oosthoek te gast bij Panorama Zondag


[Ingezonden mededeling] 

Zondag 15 mei is Eric Oosthoek van 18.00 - 20.00 uur te gast bij Hans Smits in Panorama Zondag op NPO Radio 4. In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen zijn voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? Hoe hebben die de kaart van zijn leven ingekleurd? Wat biedt energie, troost, plezier, bezinning... Vrij zicht, 360 graden rond, want wat achter ons ligt, is minstens zo belangrijk als waar we op uitkijken. Een goed gesprek aan tafel, met veel muziek. Oosthoek gaat vertellen over zijn werk, zijn uitgeverij, en over Kwaad ontwaakt, het derde deel van Severyn & Govaert dat op 17 mei 2022 verschijnt.

Severyn & Govaert is een reeks misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crimefighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie. Eerder verschenen Onder verdenking & Dood in opdracht.

-

Redactie Bazarow

De shortlist van de Women’s Prize For Fiction 2022 is bekend

De shortlist van de Women’s Prize For Fiction 2022 is bekend


 

Op 27 april zijn de zes titels die de shortlist van de Women’s Prize For Fiction 2022 hebben behaald bekendgemaakt. De jury gaf aan dat het lastig was om de titels voor de shortlist te selecteren uit de longlist van 16 titels, vanwege de hoge kwaliteit dit jaar.

De Women's Prize Trust, waar de Women’s Prize For Fiction onderdeel van is, is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling die opkomt voor vrouwelijke schrijvers op het wereldtoneel. Het doel is om  vrouwen in staat te stellen hun stem te laten horen en hun verhaal te vertellen, door uitstekende en ambitieuze fictie van vrouwen van overal ter wereld in de schijnwerpers te zetten, ongeacht hun leeftijd, nationaliteit of achtergrond.

Toelichting van de jury: “The shortlist contains a wonderfully diverse range of stories, subjects, settings and authors, from the experience of a Native American woman in a haunted bookshop to an early female aviator in the Antarctic. One novel is narrated by a tree; another by a book. Some are laugh-out-loud funny, others tearful, and sometimes the two are combined in the same book. We judges have loved reading them all and we commend them to you as the best fiction written by women and published in the past year. Our only problem now will be to identify the winner out of these six brilliant novels.”

De shortlist:

 1. Great Circle – Maggie Shipstead
 2. Sorrow and Bliss – Meg Mason
 3. The Book of Form and Emptiness – Ruth Ozeki
 4. The Bread the Devil Knead – Lisa Allen-Agostini
 5. The Island of Missing Trees – Elif Shafak
 6. The Sentence – Louise Erdrich

De jury bestaat uit juryvoorzitter Mary Ann Sieghart, journalist en redacteur Lorraine Candy, schrijver, journalist en podcaster Dorothy Koomson, schrijver en literair journalist Anita Sethi en journalist, presentator en schrijver Pandora Sykes. 

Op 27 juni wordt de winnaar bekend gemaakt. 

– 

Redactie BazarowNu in toegankelijke taal: Oorlogswinter van Jan Terlouw

Nu in toegankelijke taal: Oorlogswinter van Jan Terlouw


Gezien de gebeurtenissen in Oekraïne en met de herdenking van 4 en 5 mei op komst, koos uitgeverij Eenvoudig Communiceren voor het uitbrengen van een vereenvoudigde versie van Oorlogswinter. De welbekende jeugdroman Oorlogswinter  kwam alweer 50 jaar geleden uit. Een boek dat sindsdien voor veel generaties jongeren diende als eerste kennismaking met de vreselijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. De uitgeverij brengt Oorlogswinter in gemakkelijke taal onder de aandacht, zodat iedereen, ongeacht lees- of taalniveau, kan lezen over de angst en spanning die men voelde ten tijde van de oorlog. Oorlogswinter is hertaalt door Marian Hoefnagel.

Helaas is lezen voor veel mensen steeds minder vanzelfsprekend. De groep mensen die lezen lastig vindt, wordt alleen maar groter. Hierdoor missen sommigen een bepaalde mate van basiskennis en inlevingsvermogen. Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug. 

In 1972 kwam het beroemde boek van Jan Terlouw uit. Prijs na prijs volgde, net zoals een verfilming in 2008. In het verhaal Oorlogswinter lees je over de 15-jarige Michiel. Het is 1944 en de Tweede Wereldoorlog duurt al 4 jaar. Michiel sluit zich aan bij het verzet en dat gaat gepaard met illegale activiteiten. Zo moet Michiel een geheime brief bezorgen, maar dit gaat niet goed. Hij wordt verraden. Dit zou hem zomaar zijn leven zou kunnen kosten. 

4 en 5 mei in 2022

Elk jaar herdenken we de oorlogsslachtoffers op 4 mei en op 5 mei vieren we dat we vrij zijn. Maar nu er oorlog is in Oekraïne, wordt aanstaande Bevrijdingsdag anders dan anders. Oorlogswinter heeft z’n actualiteit niet verloren. Nog altijd is het een belangrijk boek voor jongeren die zich willen verdiepen in de oorlog en die willen weten hoe angstaanjagend het moet zijn geweest om er middenin te leven. Dit is een boek dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en een boek dat voor veel mensen van verschillende leeftijden de opening was naar meer informatie over de oorlog. Terlouw neemt je mee in een desolate en wanhopige wereld: een wereld die wij en de jongere generatie nu weer op tv zien. 

De uitgeverij: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

Redactie Bazarow'De Kwestie' bekend bij eerste Bazarow.LIVE in Bieb Neude

'De Kwestie' bekend bij eerste Bazarow.LIVE in Bieb Neude


Een van de vaste onderdelen van het nieuwe boekenprogramma van Liliane Waanders en Roeland Dobbelaer, Bazarow.LIVE, is het bespreken van een kwestie in het boekenvak. 

In toenemende mate vragen uitgevers van hun auteurs om ook zelf actief reclame te maken voor een nieuw boek. Dat overkwam ook Gert-Jan van den Bemd; zijn derde roman Branco & Julia verschijnt half mei. Hij nam de handschoen op, verdiepte zich in het literaire werkveld en ging aan de slag, met het nodige resultaat.

Is het voor uitgevers een uit noodzaak geboren concessie om een auteur in te schakelen bij de pr en marketing van hun boek of levert het bundelen van krachten juist extra aandacht op voor een nieuwe titel op?

Dat is ‘De kwestie’ in de eerste aflevering van Bazarow.LIVE in Bieb Neude op 11 mei. Waanders en Dobbelaer bespreken deze kwestie met schrijver Gert-Jan van den Bemd en Ingrid Meurs van Uitgeverij Orlando (niet de uitgever van Branco & Julia).  

Andere gasten zijn Aleid Truijens die de biografie van Hella Haasse schreef en  Filosoof en schrijver Erno Eskens die wordt geïnterviewd over zijn boek Denkers en dwalers

Nog geen kaartje voor Bazarow.LIVE? Kijk hier. NB. Vooral online bestellen is handiger. Bij de Biebliotheek is geen kassaverkoop, er staan wel zuilen waar je dan ook weer online kunt bestellen. 

Boekhandel Savannah bay verzorgt bij Bazarow.LIVE de boekenverkoop. 

--

Redactie Bazarow

Uit de hoek 60: Dismay

Uit de hoek 60: Dismay


Marc Schoorls brutale vrijplaats

April is the cruellest month, wist de dichter T.S. Eliot. Maar mei is mooi. Mei is ook niet voor niets de maand van onze lyricus Herman Gorter: we spreken zelfs van ‘de’ Mei. Het begint met het welbekende "Een nieuwe lente en een nieuw geluid" dat vanwege de beknopte formulering heel krachtig is en een vaste en zelfs iets sleetse uitdrukking is geworden. Verder is het gedicht naar de smaak van velen wel wat aan de lange kant. W.F. Hermans vond dat dat begin de rest van het gedicht in de schaduw stelde en zelfs overbodig maakte. En zo vreesde de dichter Hendrik de Vries dat hij het gedicht van Gorter bij zijn leven niet uit zou kunnen lezen, hij wilde het "Korter. Korter. Korter!" De natuurliefhebber Jan Wolkers dacht daar anders over, want die kon het hele gedicht geloof ik uit zijn hoofd opdreunen en vond het een meesterwerk. 

Het gedicht is deels natuurlyriek en daar komt de maand mei algauw in aanmerking voor. Want mei is een mooie maand. Een maand van beloften, van vernieuwing. Het is, beaam ik als vogelaar, de maand van fris groen en vogelenzang. Tegelijkertijd – en daar zit ’m de kneep – gaat Gorter’s Mei gaat over de vergankelijkheid van schoonheid. Over de waarheid van de Werdegang.

En ja, die schaduw hangt over het hele natuurbeleven, weet ik uit eigen ervaring. Vanouds kan ik er enorm van genieten en doe dat ook al ruim veertig jaar. Maar tegenwoordig met de moed der wanhoop ("Een andere ken ik überhaupt niet," zegt een personage in een van mijn romans.) Want er is wel lelijk de klad in gekomen. Jaar in jaar uit merk je dat dat minder wordt. Toen ik als jongen door de duinen naar de Wassenaarse Slag reed wist ik in mei altijd precies waar de leeuweriken zich boven de blonde top der duinen verhieven om hun jubellied te laten klinken. En altijd hoorde ik dan ook wel een wulp roepen of zag ik een tapuit. Maar dat was vroeger. Ze zijn er niet meer. Het duin zelf verandert ook: niks blonde top, het vergrast. Zoals op de weilanden nu nog maar één soort gras mag groeien: het eiwitrijke Engelse raaigras en geen kruiden of andere gewas. Meer melk, minder bloemen. Het toppunt: op veel sportvelden ligt een gazon van onderhoudsarm plastic gras. Geen merel of scholekster die daar eten vinden kan.

Ik kan daar maar slecht tegen. Het vervult je met weemoed en melancholie. Where have all the flowers been gone – en de vogels, de vlinders en de verdere rest?

Het bederft het plezier en zelfs je humeur. Wat te doen? Geen mens die het weet. Terwijl ‘de’ mens zelf de oorzaak is. En er komen steeds meer mensen bij op deze overbelaste planeet. Een grafiek van de verzamelde biomassa van de mens vertoont een sterk oplopende lijn terwijl die van de (wilde) dieren- en plantenwereld een duidelijke neergaande lijn laat zien. 

Rachel Carson schreef er al heel lang geleden een zeer relevant en welhaast dichterlijk boek over: Silent Spring. Het is gepubliceerd in mijn geboortejaar: 1962. Het behelsde in eerste instantie de problematiek van overmatig pesticidegebruik, maar het was duidelijk dat er meer aan de hand was. Jaap Tielbeke schreef een gedegen stuk over haar (De Groene Amsterdammer, 31-3-2022). Hij vermeldt ook dat de werktitel van Carson’s boek Man Against the Earth was. Duidelijker kun je niet zijn –  al is het wel een veel minder dichterlijke titel. We leven in het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens zijn naar het zich laat aanzien alles beslissende invloed doet gelden.

Carson schreef dat de chemische oorlog tegen hinderlijk gedierte in de door de mens geschapen monocultuur nooit gewonnen kon worden. Wij zijn slechts medebewoners van de aarde, hooghartige dan wel laaghartige. Tielbeke haalt een prachtige, van een bijna (bíjna) vrolijk makende Flaubertiaanse domheid getuigende uitspraak aan van een tijdgenoot van Carson: "We kunnen best leven zonder vogels en dieren, maar (...) we kunnen niet leven zonder het bedrijfsleven." It was and is the economy, you stupid! Kortzichtigheid gaat vaak hand in hand met luidruchtigheid. Het geluk van een dergelijke dronkenschap is kortstondig.     

En dan hebben we het niet eens over de acute nood van de huidige oorlog die de klimaatproblematiek op de achtergrond dringt. De wapenwedloop doet zelfs opnieuw opgang. Er wordt weer veel meer geld uitgegeven aan wapens dan aan klimaatmaatregelen – er wordt ook veel meer aan verdiend. Ik durf niet te wedden op een goeie afloop.

Het tij keert zich tegen ons. (Carson schreef ook een trilogie over de zee waar zojuist een nieuwe deelvertaling van is verschenen: De zee.) Alles zanikt bagger, dichtte Lucebert. En alles kachelt achteruit. Ik hou mijn hart vast terwijl ik tegelijkertijd mijn verstand dreig te verliezen.

--

Van Marc Schoorl (Wassenaar, 1962) verschenen in onder meer De Gids, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer literaire artikelen en beschouwingen. De laatste tien jaar werkte hij vooral aan zijn ‘grote trilogie’ Autobiografie van een romanpersonage. Deel 1 is Zes broers en een zus dat in december 2020 verscheen. Het werd deels als feuilleton gepubliceerd op Bazarow.com.
Deel 2, Zo Vader, zo zoon, is sinds juli verkrijgbaar en deel 3 verschijnt binnenkort. Eind augustus verscheen Glas in lood, 100 jaar W.F. Hermans.

Hans Vervoortprijs voortaan jaarlijks

Hans Vervoortprijs voortaan jaarlijks


De Hans Vervoortprijs is een nieuwe literaire prijs voor verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard. De prijs zou aanvankelijk tweejaarlijks zijn. Na de feestelijke uitreiking van de eerste prijs, 22 april jl., besloot de Stichting Hans Vervoortprijs er een jaarlijkse prijs van maken. De stichting meldt als reden: “Verwacht was dat slechts een zeer beperkt aantal titels aangemeld zouden worden voor een zo specifieke prijs, zodat een 2-jaarlijkse frequentie op z'n plaats zou zijn. Maar het aantal aangemelde titels verschenen in de jaren 2020 en 2021 bedroeg 173 stuks en naar het oordeel van de jury kon daar een longlist van liefst 42 titels uit geselecteerd worden die voldeden aan de zes voor de prijs gestelde criteria."

Die aantallen maken het naar het oordeel van de stichting mogelijk om de prijs jaarlijks uit te reiken en op de manier vaker aandacht te geven aan dit literaire genre.

De eerstvolgende prijs wordt uitgereikt op 22 april 2023. Aanmeldingen voor in 2022 verschenen titels kunnen plaats vinden vanaf 1 september 2022 tot en met 10 januari 2023 op www.hansvervoort.nl.

De vaste jury bestaat uit Roeland Dobbelaer (Bazarow.com / De Leesclub van Alles), Bart Leemhuis (De Nieuwe Boekhandel) en voorzitter Arjan Peters (literatuurcriticus).

Tobi Lakmaker won de eerste Hans Vervoort-prijs voor de roman De geschiedenis van mijn seksualiteit.

De criteria voor de prijs zijn:

 1. De verhalenbundel of roman betreft realistische gebeurtenissen in heden of verleden, geen toekomst-verhalen.
 2. De gebeurtenissen vinden plaats in het leven van realistische personages.
 3. De verhalen worden verteld vanuit het perspectief van één personage.
 4. De stijl is bij voorkeur niet overdadig, liefst zuinig.
 5. Zelfspot bij de verteller of hoofdpersoon geldt als pluspunt.
 6. Een zekere weemoed eveneens.

--

Redactie Bazarow

 

Johan Skytte Prize in Politicologie 2022 voor Robert E. Goodin

Johan Skytte Prize in Politicologie 2022 voor Robert E. Goodin


De Engelse wetenschapper Robert E. Goodin ontvangt Johan Skytte Prize in Politicologie 2022. Goodin wint de prijs voor zijn indrukwekkende werk waarin hij "met scherpzinnigheid en succes probeerde politieke filosofie te combineren met empirische politieke wetenschappen om het begrip te vergroten van hoe fatsoenlijke en waardige samenlevingen kunnen worden gevormd,” aldus de Johan Skytte stichting.

De Johan Skytte Prize in Political Science (Zweeds: Skytteanska priset) werd in 1995 ingesteld door de Johan Skytte Foundation aan de Universiteit van Uppsala. De stichting zelf gaat terug op de schenking in 1622 van Johan Skytte (1577-1645), politicus en kanselier van de universiteit, die het Skyttean-hoogleraarschap van 'Welsprekendheid en Regering' instelde. De prijs, 500.000 Zweedse kronen (ongeveer € 50.000) wordt gegeven "aan de geleerde die naar de mening van de Stichting de meest waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de politieke wetenschappen." De Johan Skytte Prize wordt beschouwd als de Nobelprijs voor politicologie. De prijsuitreiking vindt plaats in Uppsala in het najaar van 2022.

Over Robert E. Goodin
Goodin behaalde zijn PHD in Politics in Oxford in 1975 en heeft een klassieke opleiding in politieke filosofie. Goodin is al vele jaren verbonden aan de Australian National University (ANU). Hij is een politiek denker wiens hele wetenschappelijke leven is gevormd door de overtuiging dat menselijke vooruitgang mogelijk is en dat zorgvuldig ontworpen openbaar beleid een van de belangrijkste instrumenten is die we hebben om dit te bereiken. Hij zou dus een van de 'sociale ingenieurs' van de politieke filosofie kunnen worden genoemd, en een van zijn blijvende bijdragen was inderdaad de ontwikkeling van 'institutioneel ontwerp' als onderzoeksgebied.

Volgens Goodin moeten moderne verzorgingsstaten de kwetsbaren helpen en burgers basiszekerheid bieden door middel van efficiënte belastinginning. Maar om dat te doen op een manier die strookt met de morele waarden waarop dergelijk beleid is gebaseerd, moeten ook overheidsinstellingen op de juiste manier worden ontworpen. Dat vereist zorgvuldig onderzoek en onderzoek om niet alleen de gevolgen van beleid in het beste geval vast te stellen, maar evenzeer zorgvuldige identificatie en voorspelling van de onvoorziene gevolgen die kunnen ontstaan. Kortom, welzijnsbeleid vereist dat politici zowel de morele principes als de praktische opzet begrijpen. En daarvoor hebben ze onderzoek nodig.

Gooding schreef een groot aantal boeken. Enkele titels van zijn hand zijn:

--

Redactie Bazarow

Illustratie: Anna Illeby

Longlist Hebban Debuutprijs 2022 bekendgemaakt

Longlist Hebban Debuutprijs 2022 bekendgemaakt


Op maandag 25 april werd er tussen 9.00 en 16.00, elk half uur een titel bekend gemaakt die op de longlist van de Hebban Debuutprijs 2022 staat. 

De longlist:

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Hebban Debuutprijs richt zich op Nederlandstalige literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalt de shortlist uit een longlist van 15 boeken. Een professionele jury bestaande uit boekverkopers en Hebban-redacteuren kiest het beste debuut uit de shortlist van 5 titels. De winnaar wordt in september bekendgemaakt.

Winnaars van voorgaande jaren zijn: 

Redactie Bazarow

Nog 8 kanshebbers op NBD Biblion Gouden Strop

Nog 8 kanshebbers op NBD Biblion Gouden Strop


De longlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2022 is bekend. Dit is dé prijs voor het beste spannende boek van het afgelopen jaar. Van de totaal vijftig spannende boeken die bij Nederlandse uitgeverijen verschenen tussen 1 maart en 31 december 2021, werden de onderstaande titels gekozen:

De toelichting van de jury: “Tijdens het beoordelen van de inzendingen kwamen deze acht titels bijna vanzelf bovendrijven, die wat ons betreft straks kans maken op een plek op de shortlist”. Ook staan er drie debuten op deze lijst: “Drie debuten waar we niet omheen konden.”

De jury bestaat uit voorzitter Martijn Bennis (directeur ANP), Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN’s Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thriller verkoopster van Nederland 2021).

Op dinsdag 10 mei wordt de shortlist bekendgemaakt in de landelijke en regionale dagbladen van AD. De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 9 juni tijdens de Avond van het Spannende Boek in de Bibliotheek Utrecht. 

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop ontvangt een cheque van € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel. De genomineerden op de shortlist die buiten de prijs vallen ontvangen een cheque ter waarde van € 500,-. 

Redactie BazarowNominaties en winnaars literatuur prijzen april 2022

Nominaties en winnaars literatuur prijzen april 2022


De laatste tijd zijn er weer flink wat nominaties en winnaars van literatuurprijzen bekend gemaakt. Hieronder een overzicht van de prijzen van de afgelopen weken.

De Anton Wachterprijs 2022

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor een Nederlandstalig prozadebuut. De prijs, genoemd naar de hoofdpersoon uit een romancyclus van Simon Vestdijk, bestaat sinds 1977. Dit jaar zijn er zeven titels genomineerd:

Confrontaties van Simone Atangana Bekono
Ik ga leven van Lale Gül
Het aanbidden van Louis Claus van Valentijn Hoogenkamp
Was van Jilt Jorritsma
De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker
De grijzen van Vincent Merjenberg
Het Perenlied van Joost Oomen

Confituurboekhandelsprijs 2022

Op Wereldboekendag werd Al het blauw van Peter Terrin uitgeroepen tot de winnaar van de Confituurboekhandelsprijs 2022. Terrin heeft zowel de boekhandels- als de publieksprijs gewonnen. Confituur is het verbond van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen. Jaarlijks bekronen zij een boek dat verraste en een extra plekje in de schijnwerpers verdient.

BNG Bankliteratuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs is een prijs voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar en jonger die twee of meer prozawerken hebben geschreven en nog niet zijn doorgebroken. De winnaar ontvangt een bedrag van 15.000 euro en een sculptuur. Dit jaar won Carmien Michels voor haar verhalenbundel Vaders die rouwen.

Gouden Ganzenveer 2022

In het radioprogramma De Taalstaat werd op 23 april bekendgemaakt dat Nelleke Noordervliet de Gouden Ganzenveer 2022 heeft gewonnen. Zij schreef onder andere Wij kunnen dit en Snijpunt. De Gouden Ganzenveer is een literatuurprijs die wordt uitgereikt door de Academie De Gouden Ganzenveer. De Academie wil hiermee een persoon of instituut lauweren vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven woord in de Nederlandse taal. De winnaar krijgt een beeldje van een gouden ganzenveer.

Jana Beranováprijs

De Jana Beranováprijs 2022 is gewonnen door Annelies Verbeke. Zij schreef onder andere Slaap! en Verhalen uit groener gras. Jaarlijks kent Woordnacht deze prijs toe aan een Nederlandstalige auteur die artistieke vrijheid en integriteit voorop stellen De prijs is vernoemd naar de Rotterdamse dichter Jana Beranová.

-

Redactie Bazarow

Linda van Rijn onthult ware identiteit 

Linda van Rijn onthult ware identiteit 


Uitgeverij Marmer maakte 22 april bekend wie er achter auteur Linda van Rijn schuil gaat. Literair weblog Tzum meldde dat schrijver en cultuurcriticus Chrétien Breukers vorige week op Twitter al raadde dat Mariëtte Middelbeek  bestsellerauteur Linda van Rijn is, maar nu is het nieuws officieel naar buiten gebracht. Linda van Rijn is bekend van  van thrillers als Winter chalet, Winterzon, Winterwereld en Sneeuwblind of van Ibiza Club, Provence, Casa Ibiza, Costa Brava, Villa Toscane en Zandvoort aan Zee. Middelbeek schreef inmiddels 29 van deze vakantiethrillers.. Onder haar eigen naam publiceert  ze ook  romans en kinderboeken met titels als Gestrand en Strandwacht. Middelbeek schrijft ongeveer 3 á 4 boeken per jaar. Wie doet haar dat na?

Mariëtte Middelbeek geeft reactie: “Het schrijven onder een pseudoniem was heerlijk, gaf vrijheid en voelde in het begin heel goed, maar de laatste tijd vond ik het lastiger. [...] Steeds vaker kwam de vraag van lezers en boekhandelaren of ik niet kon komen signeren. Andersom wilde ik ook graag mijn lezers kunnen ontmoeten. Het is tijd om te onthullen wie er achter Linda van Rijn zit.”

Bron: Tzum 

– 

Redactie BazarowJurriën Hamer wint de Socratesbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek van 2021

Jurriën Hamer wint de Socratesbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek van 2021


De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar. De winnaar van de Socratesbeker 2021 werd gisteren in de Aula van de Universiteit van Amsterdam bekend gemaakt. Jurist en filosoof Jurriën Hamer won met het boek Waarom schurken pech hebben en helden geluk.

 

Sinds 2001 reikt de Stichting Maand van de Filosofie jaarlijks de Socratesbeker uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen. Voor de Socratesbeker komen alle boeken in aanmerking die verschijnen in het voorgaande jaar (jan - dec). Het aangedragen boek is geschreven in het Nederlands, filosofisch van aard, overwegend non-fictie en het betreft geen bundel.

Het winnende boek

Uit het rapport van de jury: "Aangezien er, uit alle inzendingen uiteindelijk vijf sterke, maatschappelijk urgente boeken op de shortlist terecht zijn gekomen, heeft de jury het er moeilijk mee gehad. Concluderend gaan alle vijf boeken over de worstelende mens, strijdend met eigen inconsequenties en vooral, met zijn of haar individuele vrijheid. De auteurs van deze boeken hebben ons, ieder voor zich, proberen te behoeden voor het nu eens glashard ontkennen en dan weer ophemelend verabsoluteren van deze individuele vrijheid. Wat dat betreft heeft Montaigne dan ook gelijk: mensen vinden die vrijheid niet als ze buiten zichzelf treden. Individuele vrijheid is een publiek goed en wanneer dit wordt misbruikt heeft het radicale consequenties voor de wijze waarop mensen die vrijheid collectief vormgeven. De vrije wil moet daarom ook niet de ereplaats verdienen die het nu in onze maatschappij inneemt. Wellicht moeten we, net als de helden in Star Wars, ons nog bewuster worden van de verhouding tussen ons kosmische lot en de individuele vrije wil.

Aangezien dit laatste op uiterst elegante en heldere wijze wordt beschreven in Waarom schurken pech hebben en helden geluk heeft de jury voor Jurriën Hamer gekozen als winnaar van de Socratesbeker 2021."

Marthe Kerkwijk schrijft in haar recensie in iFilosofie over het boek: "Het is toegankelijk, fijn geschreven, actueel, prikkelend en overtuigend. Bovengenoemde kritiekpunten tonen eigenlijk alleen maar aan hoezeer Hamer je aan het denken kan zetten met zo’n dun boekje, en dat is wat filosofie behoort te doen. Helemaal nieuw is Hamers compatibilisme niet, maar de uitwerking ervan is hedendaags, origineel en broodnodig, en dat is meer dan voldoende. Hamer is de horzel die onze samenleving hard nodig heeft."

Over de prijswinnaar

Jurriën Hamer studeerde rechten en filosofie aan de Universiteit Utrecht, deed onderzoek aan de London School of Economics en promoveerde op een proefschrift over de politieke betekenis van mensenrechten. Als auteur en spreker laat hij zien hoe ideeën over rechtvaardigheid, schuld en de vrije wil invloed op ons leven uitoefenen.

De shortlist van de Socrates Wissel beker 2021 bestond uit:

De jury

Rosan Hollak (juryvoorzitter en redacteur boeken NRC Handelsblad), Bert Bultink (hoofdredacteur Knack), Tanny Dobbelaar (recensent filosofie Trouw en docent essayistiek) en Pieter Pekelharing (docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam).

--

Redactie Bazarow

(foto: Roeland Dobbelaer)

Uit de hoek 59: De biecht van een wanhopige

Uit de hoek 59: De biecht van een wanhopige


Marc Schoorls brutale vrijplaats

Rijk ben ik niet bepaald, zuinig op mijn tijd wel. In de loop der jaren heb ik vele duizenden boeken gekocht en heel veel van mijn tijd doorgebracht met een boek. Of eigenlijk: met een stapel boeken. Gek die ik ben, is mijn kamer een universum van boeken waarin ik me heel erg thuis voel. Ik verkeer liever met boeken dan met mensen, vrees ik. Een tikkeltje ongezond is het misschien wel. Wat dat betreft heb ik iets van een maniak.

En dat gaat dan om lezen. Mijn op één na meest geliefde bezigheid. Want mijn ware en eigenlijk enige echte liefhebberij, afgezien dan van het obligate voldoen aan de dierlijke behoeften, is schrijven. Alleen als ik schrijf kan ik zoiets als geluk ervaren. Mijn vrouw zegt het weleens tegen anderen die er dan niks van begrijpen. Zij snapt het ook niet. Sterker nog: ik evenmin. Maar het is zo. Soms, in zo’n zogenaamde flow, tijdens die verrukkelijke vlagen vervoering op de vleugels van de verbeelding (excusez le cliché), voel ik me een engel op verlof. Een heilige in een orgastisch bordeel. Schrijven is ronduit geil: geestelijke wellust, zelfs als het kwaadaardig is – misschien wel juist als het kwaadaardig is. Voor mij bestaat schrijven ook uit wraak op het leven. En ja, ik weet ’t: het klinkt belachelijk. Maar het ìs zo. Het heeft te maken met de traumatische teleurstelling die het leven is. In mijn jeugdjaren heb ik lang gedacht dat dit leven niet echt was. Dat alles zou overgaan. Dat dit leven een leugen was, een vergissing misschien, maar dat er hemelse tijden zouden aanbreken. O zeker. Iedereen zou gelukkig zijn! Wat een grap. Wat een misselijkmakende vergissing! 

Dus ik ben gefrustreerd en geperverteerd: ik wil de vinger op de zere plek drukken. Ik heb er een welhaast satanisch genoegen in de duivel op zijn staart te trappen. De alom aanwezige duivel. Die man in zijn eeuwige element, de man die gemáákt is voor dit tranendal. De man die met volle teugen en kwijlend van genot de menselijke kommer en kwel aanziet.

Maar de ware boosdoener is natuurlijk zijn tegenstrever, die mallotige optimist, de Opschepper Die Zogenaamd Zag dat het Goed was. Veel liever nog wil ik die onmachtige demiurg hatelijk in zijn gezicht uitlachen, die mislukte god van ons. Zijn tronie onderspuwen met stinkend speeksel. Die Jahweh, God, Allah of hoe je hem noemen wil. De schepping is een uit de hand gelopen grap die echt al heel lang niet meer leuk is. Want zo ervaar ik dat: dat er een slechte grap met ons wordt uitgehaald. Het ligt aan je gemoed of je er alsnog om lachen kunt. Momenteel kunnen de meesten dat niet. Ik in ieder geval niet. Ach wat, zelfs jongeren zijn nog nooit zo weinig gelukkig geweest. Terwijl het aan de jeugd is om gelukkig te zijn.

Wat te zeggen? Dit. Voor de verdere rest vind ik het mensenleven, dat van mij en vaak veel meer nog dat van anderen, doorgaans maar één grote, doffe ellende. En dat is natuurlijk nooit anders geweest. En nee, natuurlijk is daar geen duivel of god voor aan te wijzen.

We zijn het zelf! Ik bekend het ronduit: ik háát de mensheid, hartgrondig en fel, omdat we zo’n afschuwelijk zooitje van het leven op aarde maken, met onze lakse vernielzucht en kwaaddoenerij. Tegelijkertijd heb ik medelijden met ieder die geboren is. Wat een lot! Wat een doffe ellende. Ik neig er steeds vaker toe moord als een deugd te zien. Momenteel maak ik aantekeningen voor een roman met een hoofdpersonage die die morele perversie als grondhouding heeft. De werktitel: De biecht van een wanhopige. Ik hoop dat ik er echt aan toe kom.

Want ja, schrijven. Dat kost tijd, veel tijd, en, als ik het uitgeef, veel geld. Sinds corona ben ik nu zo’n 12.000 euro armer en heb er evenzoveel uren in gestoken, in die boekenliefhebberij van me. Het leverde in een paar jaar tijd een boek of zeven op. Dat is allemaal best veel. Maar spijt heb ik niet. Ach ja, een ander koopt een mooie auto voor dat bedrag en die uren besteden verreweg de meesten liever aan iets anders dan achter een toetsenbord plaatsnemen om de gedachten enigszins te ordenen, de woorden te kneden en de volzinnen te polijsten.

Zelf ken ik, zie bovenstaande, niets mooiers. Een vorm van waanzin is het wel. De dichter Menno Wigman, een geestverwant met wie ik een tijdje ben opgetrokken, schreef: een heelkunst is het niet. En dat is waar. Het heeft meer weg van een ziekte. Een ongeneeslijke ziekte. Eentje waarmee je moet zien te leven. Wat op zich al een levenstaak is. ‘For life is quite absurd and death’s the final word.’ Een wiebeltenende waarheid.

--

Van Marc Schoorl (Wassenaar, 1962) verschenen in onder meer De Gids, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer literaire artikelen en beschouwingen. De laatste tien jaar werkte hij vooral aan zijn ‘grote trilogie’ Autobiografie van een romanpersonage. Deel 1 is Zes broers en een zus dat in december 2020 verscheen. Het werd deels als feuilleton gepubliceerd op Bazarow.com.
Deel 2, Zo Vader, zo zoon, is sinds juli verkrijgbaar en deel 3 verschijnt binnenkort. Eind augustus verscheen Glas in lood, 100 jaar W.F. Hermans.

Shortlist Brusseprijs 2022 bekend

Shortlist Brusseprijs 2022 bekend


De jury selecteerde deze week vijf titels  voor de shortlist van de Brusseprijs 2022, de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. De Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt, aanvankelijk eens per twee jaar en sinds 2010 jaarlijks. Aan de prijs is een geldbedrag van € 10.000 verbonden.

Op de shortlist staan: Gronings goud door Wendelmoet Boersema (Ambo|Anthos), De Machine door Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers (Lebowski), Zakenprins door Michiel Couzy en Maarten van Dun (De Bezige Bij), Sanda Dia door Pieter Huyberechts (Das Mag) en De Doorsons door Roline Redmond (De Arbeiderspers)

“We hebben moeten kiezen uit een enorm en gevarieerd aanbod. Deze veelzijdige shortlist reflecteert dat ook: in de variatie van onderwerpen, maar ook in de verschillende journalistieke stijlen,” zegt Joost Oranje, juryvoorzitter en coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws.. “We zien klassieke onderzoeksjournalistiek, dwingend persoonlijk relaas, maar ook historisch perspectief, verbonden aan de actualiteit. Met recht een rijk aanbod en de jury kijkt uit naar de beraadslaging die uiteindelijk een winnaar moet gaan opleveren. Met deze vijf boeken weten we in ieder geval nu al dat die winnaar van hoge kwaliteit zal zijn.” De Jury bestaat verder uit Lamyae Aharouay, Rasit Elibol,  Tjerk Gualthérie van Weezel,, en Thalia Verkade.

In aanloop naar de prijsuitreiking zijn de auteurs van de vijf genomineerde boeken achtereenvolgens vanaf 14 mei te gast bij de uitzendingen van NOS Met het Oog op Morgen op zaterdagavond tussen 23.00 en 24.00 uur. De prijs wordt op 18 juni uitgereikt in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

-

Redactie Bazarow

Geef een prentenboek cadeau

Geef een prentenboek cadeau


Op 13 mei start de campagne 'Geef een prentenboek cadeau', het grootste voorleesfeest van Nederland met Ik zou wel een kindje lusten van Sylviane Donnio en Dorothée de Monfreid: 300.000 peuters en kleuters ontvangen het prentenboek cadeau via hun (groot)ouder, oom, tante, juf, meester of andere gulle gever!

'Geef een prentenboek cadeau' bestaat inmiddels 5 jaar en dat viert de campagne met een voorleesboek over een eigenwijs krokodilletje: Ik zou wel een kindje lusten. Dit verhaal met zijn expressieve, humoristische kleurenillustraties maakt voorlezen een feest voor jong en oud! Het prentenboek verscheen voor het eerst in 2004 in Frankrijk, waarna het in 2005 in Nederland werd uitgegeven door Uitgeverij Gottmer, waar het al jaren een van de meest populaire titels is. Wereldwijd is Ik zou wel een kindje lusten in 20 verschillende talen uitgebracht en zijn er in totaal 850.00 exemplaren verkocht.

Ik zou wel een kindje lusten is vanaf vrijdag 13 mei voor € 2,50 te koop  in de boekhandel in Nederland en Vlaanderen. De lage prijs nodigt uit om dit boek te kopen en cadeau te geven aan een kind. De missie van de stichting is dan ook om zoveel mogelijk kinderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken!

Over het boek

Een klein krokodilletje eet altijd bananen, maar op een dag heeft hij trek in iets anders: hij zou wel eens een kindje lusten! Zijn ouders weten zich geen raad en proberen hem allerlei ander lekkers voor te schotelen. Maar het kleine krokodilletje is vastbesloten en gaat op zoek naar een kindje. Hij komt een meisje tegen, maar dat laat zich niet zomaar opeten… De originele titel van het boek is: Je mangerais bien un enfant.

––

Redactie BazarowTien jaar Read My World

Tien jaar Read My World


Het internationaal Literatuurfestival Read My World viert haar tiende editie met gasten van over de hele wereld. Negen spraakmakende artiesten en schrijvers die de afgelopen negen edities een grote indruk maakten op de podia van Read My World, keren in september dit jaar terug naar Amsterdam. Dit zijn ze op een rijtje:

 • Omar Musa uit Australië
 • Asmaa Azaizeh uit Palestina
 • Maurice Carlos Ruffin uit New Orleans
 • Fedwa Misk uit Casablanca 
 • Dalilla Hermans uit Brugge
 • Karin Karakasli uit Turkije
 • Grace Ly uit Frankrijk
 • Lütfiye Güzel uit Duitsland
 • Vladimir Lucien uit Saint Lucia

Zoals elke editie van Read My World delen de internationale schrijvers, kunstenaars en journalisten drie dagen lang het podium met ruim 70 Nederlandse vakgenoten. Het programma bestaat uit gesprekken, muziek, theater en spoken word. Het driedaagse programma en de line-up worden in juni bekend gemaakt. Het thema van deze feestelijke jubileumeditie is al wel bekend: Joy & Sorrow. 

Het festival vindt van 1 t/m 3 september plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. De kaartverkoop is al van start gegaan. Early bird tickets (€15 / €20) via readmyworld.nl

Over Read My World

Read My World bestaat sinds 2013 en is sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor het geschreven en gesproken woord uit de hele wereld. Read My World werkt samen met schrijvers uit alle windstreken. Het festival is de ontmoeting tussen schrijvers en vertellers, lezers en luisteraars, uitgevers en vertalers, van dichtbij en ver weg. 

– 

Redactie BazarowIlfu lanceert online platform voor literatuur

Ilfu lanceert online platform voor literatuur


ILFU is een jaarlijks festival én een online platform voor literatuur opgericht in 2018. Ze halen de beste schrijvers van de wereld naar Utrecht tijdens het festival waar ze in opdracht hun  werk publiceren op het online platform. De missie van ILFU is te laten zien dat literatuur ertoe doet. In tijden waarin er wordt geklaagd dat er minder wordt gelezen, het aantal bibliotheekleden drastisch terugloopt en boekhandels sluiten, wil ILFU een tegengeluid laten horen.  Met een bijdrage betaalt ze schrijvers om nieuwe verhalen voor het platform te schrijven en optredens te verzorgen op het festival. Het Ilfu wil dat het geld van de leden (45 euro per jaar) direct naar de auteurs gaat.

ILFU: ‘’We zullen jaarlijks verantwoording afleggen aan onze leden: we committeren ons eraan alle leden inkomsten te besteden aan auteurshonoraria. Aan het eind van het jaar zullen we jullie inzage geven waar het geld naartoe is gegaan. Ook zullen we laten zien welke onderdelen veel bekeken zijn, welke suggesties jullie hebben gedaan om het platform te verbeteren en wat we hebben gedaan om privacy, duurzaamheid, diversiteit en toegankelijkheid te verbeteren.’’

Meld je hier aan om lid te worden. Het Ilfu wil binnen 60 dagen 1.000 betalende leden behalen.

-

 

Redactie Bazarow

Tossa, dé roman van 2022?

Tossa, dé roman van 2022?


Om zijn nieuwe boek te financieren startte schrijver Tjeerd Langstraat een crowdfundactie. Graag ondersteunen wit dit initiatief.
 
Tjeerd schrijft:
Op 1 juli 2022 verschijnt mijn zevende boek: Tossa. Mijn eerste roman, na een zakelijk boek, vier thrillers en een autobiografie geschreven te hebben.
Uit de hoek 58: Hamsuns' honger en trek in meer

Uit de hoek 58: Hamsuns' honger en trek in meer


Marc Schoorls brutale vrijplaats

Een nieuwe vertaling van Honger, de delirerende roman van Knut Hamsun. Ja, dat is nieuws. Mooi nieuws, goed nieuws! Het was zijn debuutroman en voor velen is het zijn beste werk. "In die tijd zwierf ik met een hongerige maag door Kristiana, die vreemde stad, die niemand verlaat zonder erdoor getekend te zijn." Met deze fraaie, beroemde volzin opent Honger, de debuutroman uit 1890 van de dan bijna dertigjarige Knut Hamsun.

Maar toch, het is goed beschouwd, dat vond de schrijver zelf ook, nauwelijks een roman, maar meer een relaas. Het verhaal van een arme, hoogmoedige schrijver-journalist die onophoudelijk geplaagd wordt door honger, mislukking en vernedering. Een delirerend verslag van een zenuwlijer. Het is meeslepend, hilarisch, ontroerend en het was nieuw van toon. Amy van Marken, in de afgelopen eeuw de grote Nederlandse pleitbezorger van Hamsun, sprak in haar nawoord zelfs van "een totaal nieuwe stijl". Maar dat is toch niet helemaal waar, want het doet erg denken aan het betere werk van Dostojevski. Hamsun dacht zelf, in z’n trotse onbescheidenheid, dat ‘als we alles bij elkaar optellen, je minder psychische emoties kan vinden in 'Raskolnikov' dan in mijn boek.’ Dostojevski was de enige schrijver over wie Hamsun zich tijdens zijn lange leven nooit laatdunkend heeft uitgelaten. Shakespeare, Goethe, Zola, de ‘botte broodschrijver’ Maupassant, en noem maar op: iedereen kreeg ervan langs.

Fel, uitdagend, direct, zo was Hamsun en net zo was zijn debuut. Honger is een boek als een uitroepteken.

Waar Honger een steen in de rimpelloze vijver van het toen nog net vigerende sociaal-realisme was, daar is zijn tweede roman, Mysteriën, een ruwe diamant waarin alle facetten van Hamsun’s schrijverschap en grillige persoonlijkheid in terug te vinden zijn. Een boek als een uitroepteken mét een groot vraagteken erachter. Completer, complexer. Zijn gedroomde boek, zegt Robert Ferguson in diens biografie Enigma, een titel die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat.

Met zijn brutale kritieken had Hamsun veel vijanden gemaakt. Hij werd ‘de apostel van de humbug’ genoemd. Maar niemand, dacht Hamsun, zou hem na dit boek nog ‘op de knieën krijgen’. Al vermoedde hij ook dat het niet begrepen zou worden. En daarin kreeg hij gelijk. Want bestond voor de held van Honger nog een excuus voor al z’n rariteiten, diens gekmakende honger en ambitie immers, Johan Nagel in Mysteriën heeft geen eenduidige drijfveer. Waarschijnlijk om z’n critici bij voorbaat de mond te snoeren laat Hamsun die  Nagel in het boek zeggen: "Mijn hele wezen is humbug." Hamsun gaf zich bloot, bloter dan de brave recensenten wensten. In het boek komt en verdwijnt zijn alter ego Johan Nagel als de raadselachtige leugenaar die het dorp waarin hij verbleef in opschudding brengt. Hij is een bizarre fantast zonder doel, een zwerver door innerlijke landschappen: die van hemzelf en die van anderen. Intelligent, doortrapt en charmant tegelijkertijd.

Mysteriën is een boek dat volgens Hamsun zelf niet samengevat kan worden. Hij zag het als een aanval op de simplistische karakterpsychologie in de literatuur. ‘De held van Mysteriën is een poseur, een pathologisch fenomeen, deels gek deels geniaal,’ schreef hij in een niet gebruikte flaptekst. Hij presenteert die Johan Nagel bewust als ‘een gespleten en opgedeeld persoon, barstend van de tegenstrijdigheden, vol van inconsistenties’. En daarin is hij zonder meer geslaagd, want Johan Nagel is een van de meest raadselachtige figuren uit de wereldliteratuur. Je krijgt net als de personages in het boek niet echt vat op hem en dat intrigeert. In het boek heeft Nagel het over "de subjectieve logica van mijn bloed". Hamsun zelf is al net zo’n vat vol tegenstrijdigheden als z’n personage. Toch benadrukte hij dat het geen zelfportret was, hetgeen de critici beweerden omdat ze niet wisten wat ze met hem aan moesten. En bekend is ook de uitspraak van zijn zoon Tore in diens biografie van zijn vader: "Alle gespletenheid van Hamsun vindt haar uitdrukking in dit werk. Hier laat hij in disharmonische hartstocht alle melodieën horen die in zijn latere werken tot harmonische kracht zouden komen en hun strenge vorm vinden."

Dus ik zou willen oproepen tot een nieuwe uitgave van ook dit prachtwerk. Maar nu eerst maar eens Honger herkauwen, want het mag geen crazy diamond zijn, een edelsteen is het zeker. En die kritiekpuntjes? Er is geen koe zo bont... Of is dat te sociaal-realistisch gesteld? Hoie dan ook, wat mij betreft is Mysteriën de bom. Al klinkt dat dezer dagen weer al te akelig. Om met reclame-Peer Mascini te spreken: "Ik zeg nog zo: geen bommetje!"

--

(Bewerkt & deels ontleend aan m’n nooit verschenen boekje Het mysterie Knut Hamsun, uit 2009.)

--

Van Marc Schoorl (Wassenaar, 1962) verschenen in onder meer De Gids, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer literaire artikelen en beschouwingen. De laatste tien jaar werkte hij vooral aan zijn ‘grote trilogie’ Autobiografie van een romanpersonage. Deel 1 is Zes broers en een zus dat in december 2020 verscheen. Het werd deels als feuilleton gepubliceerd op Bazarow.com.
Deel 2, Zo Vader, zo zoon, is sinds juli verkrijgbaar en deel 3 verschijnt binnenkort. Eind augustus verscheen Glas in lood, 100 jaar W.F. Hermans.

DLVAlive terugkijken met Daniël Dee over zijn roman 'De geschiedenis van Marthe'

DLVAlive terugkijken met Daniël Dee over zijn roman 'De geschiedenis van Marthe'


 
Met De geschiedenis van Marthe rondt Daniël Dee zijn Rotterdamse tweeluik af. Vorig jaar verscheen zijn dystopische roman De echo van mijn voetstappen waarin het personage Nico ter Waarbeek na een dijkdoorbraak door een uitgestorven stad dwaalt op zoek naar eten en drinken en vluchtend voor de waanzin. In De geschiedenis van Marthe moet hoofdpersoon Keith afrekenen met geesten en fantomen die zich aan hem opdringen. De doden zoeken contact zodra hij de drank afzweert. En hoe nuchterder Keith is, hoe dichter zij hem op de huid zitten.
 
Daniël Dee schrijft korte verhalen, romans en gedichten (in 2013-2014 was hij stadsdichter van Rotterdam). Hij schrijft sober en direct: is dat zijn stijl of is hij daarmee een vertegenwoordiger van de Rotterdamse School.
 
Op 29 maart 2022 praatte Liliane Waanders, literair journalist en columnist van Bazarow, bij DLVAlive met Daniël Dee over zijn roman De geschiedenis van Marthe. Een gesprek over het schrijven van romans, over schrijven voor een klein publiek en over schrijven in en over Rotterdam. Vooraf bespraken Liliane en Roeland Dobbelaer het laatste boekennieuws en gaven ze op het einde enkele boekentips.
 
Het gesprek met Daniël Dee start op minuut 7.50
 
--
IM Joost Zuijderduijn (1994 - 2022) – Nerdy Geeky Fanboy

IM Joost Zuijderduijn (1994 - 2022) – Nerdy Geeky Fanboy


Tot ontzetting van velen in de Young-Adult-gemeenschap overleed deze week onverwacht na een kort ziekbed Joost Zuijderduijn op 27-jarige leeftijd. Joost Zuijderduijn was een bekende boekenblogger in het genre Young Adult. Hij besprak op zijn site nerdygeekyfanboy.com de afgelopen negen jaar vele honderden YA-boeken. Zijn liefde voor boeken was immens, zijn enthousiasme aanstekelijk, een ware ambassadeur voor het genre. Ook uitgevers zullen hem zeker missen. Daarnaast was Joost ook gewoon een hele aardige kerel. Op internet reageren vele tientallen vrienden en fans geschokt bij zijn overlijden. Onder de hashtag #eenkaarsjevoorjoost worden herinneringen gedeeld en vertellen mensen hoe belangrijk Joost voor het YA-genre was. Ook bij onze redactie kwam het nieuws binnen als een mokerslag.

Op zijn boekenblog stelde Joost zich zo voor: “Mijn naam is Joost. Ik ben een Nerd, Geek en waanzinnig grote Fanboy. Door mijn liefde voor boeken, series, films, games en andere geeky dingen ben ik deze blog gestart en verspreid ik graag deze liefde met mijn lezers!

Ik ben 27 jaar oud en in het dagelijks leven ben ik een project consultant op het gebied van Finance en Control, nadat ik een studie Economie & Bedrijfseconomie heb gedaan in Rotterdam. Hier woon ik nu samen met mijn vriendin in een fantastisch appartement. Mijn beroep is heel anders dan mijn geeky bestaan, maar ik vind deze afwisseling en combinatie juist zo prettig. Naast mijn werk geef ik huiswerkbegeleiding/bijles aan middelbare scholieren en ben ik altijd wel bezig met iets.”

Joost begon bijna negen jaar geleden met zijn boekenblog. De eerste recensie die op zijn site verscheen was er een over The World of the Hunger Games, mei 2014. De laatste recensie verscheen afgelopen woensdag, 13 april: De Overwonnen (De Eindeling deel 3) van Katherine Applegate. Over dit boek schreef Joost op zijn kenmerkende positieve manier: “Deze afsluiter van De Eindeling-trilogie is meer dan het lezen waard, want dit avontuur wordt op spectaculaire wijze afgesloten. Ik ben enorm gaan geven om Byx en al haar vrienden, en kijk met een heel fijn gevoel terug op dit magische avontuur. Als je de eerste twee delen hebt gelezen, kan je deze afsluiter gewoon niet laten liggen!”

Sinds 2018 was Joost ook recensent voor De Leesclub van Alles. Wij mochten zijn recensies doorplaatsen en zo kregen zijn enthousiaste boekbesprekingen een nog breder publiek. Op 5 maart was Joost nog een van onze gasten bij de Recensentendag van De Leesclub van Alles in een panel over Bloggen of recenseren: schrijven over Young Adult. Ook daar vertelde hij op zijn aanstekelijke manier over YA-boeken en hoe hij te werk ging bij het recenseren. Hij schreef ons na afloop: “Erg leuk om te zien hoe anders het YA-genre wordt gepromoot ten opzichte van literatuur.” “Wie weet tot de volgende keer!,” schreef hij aan het einde van zijn laatste mail. We hadden hem zeker vaker willen uitnodigen.

Het overlijden van Joost laat een grote leegte achter in de YA-gemeenschap. We wensen zijn vriendin, familie, vrienden en fans heel veel kracht toe om dit verlies te verwerken.

--

Redactie De Leesclub van Alles / Bazarow,
Roeland Dobbelaer

 

Aanmelding Beste Bibliotheek van Nederland 2022 geopend

Aanmelding Beste Bibliotheek van Nederland 2022 geopend


De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2022 gaat weer van start. Tot en met 1 juni kan iedereen elke openbare bibliotheek voordragen voor deze prestigieuze award. De winnaar van de Beste Bibliotheek Award wordt bekendgemaakt op 1 november.

Elke openbare bibliotheek kan dus worden voorgedragen. De enige eis voor het opgeven van een bibliotheek is een motivatiebrief van maximaal twee A4’tjes. In die motivatiebrief beargumenteer je waarom juist jouw keuze zo goed en onderscheidend is van de rest. Uit de inzendingen wordt door een deskundige en onafhankelijke jury eerst een longlist en daarna een shortlist gemaakt. Wie de finalisten zijn die op de shortlist komen, wordt bekendgemaakt in Bibliotheekblad en op de website bibliotheekblad.nl.

De kandidaten worden in de maanden erna bezocht door de juryleden, die hun kennersblik laten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten en service & klantgerichtheid, maar die vooral oog zullen hebben voor de maatschappelijke en culturele werking van de bibliotheek en de samenwerking met individuele en institutionele partners. De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is geen prijs voor het mooiste gebouw, maar een onderscheiding voor die bibliotheek die binnen de eigen mogelijkheden het best presteert en zo voortvarend mogelijk in de eigen lokale setting. Bijvoorbeeld als platform voor ontmoeting en debat. Daarom wordt ook kleinere bibliotheken nadrukkelijk gevraagd zich kandidaat te stellen.

Zowel de vakjury als het publiek mogen hun stem uit brengen. Beide bepalen elk voor een helft van de uitslag, uiteindelijk heeft de vakjury wel de beslissende stem. Van zaterdag 1 oktober tot en met zondag 23 oktober kan iedereen op de website bibliotheekblad.nl een stem uitbrengen op de bibliotheek van zijn/haar keuze. Het publiek kan zich oriënteren op de kwaliteiten van de deelnemers met behulp van door de kandidaten aangeleverde video-impressies van hun bibliotheek. De winnaar van de Beste Bibliotheek van Nederland wordt bekendgemaakt op 1 november. 

De vakjury wordt dit jaar gevormd door Ilse Verburgh (directeur-bestuurder van Bibliotheek Kerkrade, en winnaar van editie 2021), Hans van Velzen (voormalig directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en auditor bij de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal), Gerard Meijer, programmamanager SPN: Stichting Samenwerkende POI’s Nederland), Chris Wiersma (voormalig directeur van de Bibliotheek Groningen, BiSC Utrecht en De Nieuwe Bibliotheek in Almere), Jeanine Deckers (directeur-bestuurder van Bibliotheek Bibliorura, architectuurhistoricus en maker van het blog Ten Aanval) en Menno Goosen (hoofdredacteur van Bibliotheekblad).

Mail voor 1 juni om een bibliotheek aan te melden voor de Beste Bibliotheek Award naar:

menno.goosen@bibliotheekblad.nl 

--

Redactie BazarowKritiek op mooiste liefdeszin van Nederland

Kritiek op mooiste liefdeszin van Nederland


Een zin uit de roman Een schitterend gebrek van Arthur Japin is uitgeroepen tot mooiste liefdeszin van Nederland. De zin werd verkozen via een peiling van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

Het gaat om de zin: "Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was." Zelf vind Arthur Japin dat hij wel mooiere zinnen heeft geschreven. “Zinnen die verrassender zijn of beter lopen.” Toch is hij blij dat een citaat uit zijn roman Een schitterend gebrek is uitgeroepen tot ‘de mooiste liefdeszin van Nederland.

Niet alleen Arthur zelf denkt er zo over. Op social media is er ook veel kritiek op de zin, omdat het niet goed loopt. 

@Hoemannendenken op twitter:

‘’Afgelopen week werd in het radioprogramma "Met het Oog op Morgen" de mooiste liefdeszin van Nederland verkozen. Ik heb 'm door mijn hoofd laten gaan, maar ik kan er werkelijk niks mee.’’

@NRC op twitter:

Een wedstrijd besliste wat de mooiste liefdeszin uit de Nederlandse literatuur is. Schrijver Rob Schouten heeft er zo zijn vraagtekens bij. „Een mooie liefdeszin moet een oneliner zijn.”

De winnende zin werd op dinsdag 5 april onthuld in het radioprogramma Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. In de aanloop naar de Boekenweek had CPNB alle genodigden van het Boekenbal gevraagd om hun mooiste zin uit de Nederlandstalige literatuur te delen.

Met het Boekenbal werd vrijdag 8 april in de Amsterdamse club Escape de 87e editie van het Boekenweek afgetrapt. Die duurt tot en met maandag 18 april (Tweede Paasdag). Het thema van de Boekenweek is Eerste liefde.

-

Redactie Bazarow

 

 

Moeite met lezen? Probeer deze tips eens!

Moeite met lezen? Probeer deze tips eens!


Vrouw Leest Een Boek Naast Het Raam

[Lifestyle] Wat een heerlijk gevoel toch? Je even terugtrekken met een mooi boek. Lezen is niet alleen een fijne manier om even uit het hier en nu te ontsnappen, maar je leert ook ontzettend veel van boeken. Je maakt kennis met andere denkwijzen en culturen. Daarnaast leer je ook op een andere manier naar de wereld te kijken. Kom je er maar zelden aan toe om te lezen, maar zou je dit eigenlijk vaker willen doen? Onderstaande tips helpen je hierbij! 

1. Creëer een leeshoekje 

Als je appartement of kamer het toestaat, creëer dan een speciaal leeshoekje dat je inricht om boeken in te lezen. Het ziet er niet alleen gezellig uit, maar maakt het ook nog eens een stuk aantrekkelijker om er lekker voor te gaan zitten. Voeg een klassieke dab+ radio toe in je hoekje en zorg dat je tijdens het lezen een zacht achtergrondmuziek aanzet. Op deze manier leef je je helemaal in het verhaal van je boek!

2. Lees één boek tegelijk 

Je leest niet om je boekenlijst uit te breiden, maar je leest omdat je je wereld groter wilt maken en om te ontspannen. Zorg daarom dat je niet meerdere boeken tegelijk leest! Als je 4 boeken tegelijk leest, kom je niet echt in het verhaal en dat is nou het fijne van lezen - dat je even in een andere wereld bent. Vind je het boek saai of kom je er maar niet in? Dat is helemaal geen probleem. Geef het boek door en pak een boek dat je wel interessant vindt.

3. Pak je boek in plaats van je telefoon 

Heb je wel eens bijgehouden hoeveel tijd je ‘even’ op je telefoon zit om sociale media te checken? Voor je het weet zijn er weer tien minuten voorbij. Als je in die tijd een boek pakt, heb je het zo uitgelezen. Geen zin in een papieren boek? Installeer dan een lees-app op je telefoon en zet die op je beginscherm. 

4. Houd bij wat je leest

Lees je graag boeken van een bepaalde schrijver of wil je juist meer boeken lezen binnen een bepaald genre? Houd dan eens een leeslijst bij met alle boeken die je al hebt gelezen en boeken die je nog wilt lezen. Het afstrepen van boeken die je uit hebt, geeft extra motivatie om weer te beginnen aan andere boeken. Ook heb je op deze manier een overzicht van genres en schrijvers die jou interesseren, zodat je vrijwel zeker weet welke boeken wel en niet in jouw boekenkast thuishoren. 

--

 
International Booker Prize 2022 shortlist bekend gemaakt

International Booker Prize 2022 shortlist bekend gemaakt


De zes boeken op de shortlist voor de International Booker Prize 2022 zijn bekendgemaakt. De prijs probeert het uitgeven en lezen van internationale fictie van over de hele wereld te stimuleren en het werk van vertalers voor het voetlicht te zetten.

De shortlist bestaat uit zes boeken die vanuit zes verschillende talen voor het eerst zijn vertaald naar het Engels: Koreaans, Noors, Japans, Spaans, Hindi en Pools. Ze komen elk uit een ander land en representeren drie continenten. 

De genomineerden:

 1. Heaven door Mieko Kawakami - vertaler: Sam Bett en David Boyd
 2. Elena Knows door Claudia Piñeiro - vertaler: Frances Riddle
 3. A New Name door Jon Fosse - vertaler: Damion Searls
 4. Tomb of Sand door Geetanjali Shree - vertaler: Daisy Rockwell
 5. The Books of Jacob door Olga Okarczuk - vertaler: Jennifer Croft
 6. Cursed Bunny door Bora Chung - vertaler: Anton Hur

Twee van de boeken werden ook naar het Nederlands vertaald:

 1. Een nieuwe naam van Jon Fosse - vertaler: Marianne Molenaar
 2. De Jacobsboeken van Olga Tokarczuk - vertaler: Karel Lesman

De prijs van £50,000 wordt verdeeld worden tussen de auteur en de vertaler van het winnende boek. Op 26 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Vorig jaar won Marieke Lucas Reineveld en haar vertaler Michele Hutchison met het boek Discomfort of Evening de International Booker Prize 2021. De  originele titel van boek is: De avond is ongemak.

Britt van den Hoven"Vertalers zijn ware kunstenaars"

"Vertalers zijn ware kunstenaars"


Zaterdagavond, 9 april (Bieb Neude, Utrecht), vertelden Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Reineveld over hun respectievelijke Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay. De schrijvers werd gevraagd wat ze van de actie vonden om de vertalers van boeken voortaan op de omslag te melden. Een goede zaak vonden Pfeijffer en Reineveld. Pfeijffer stelde: "Vertalers zijn ware kunstenaars."

We plaatsen hier de oproep uit de boekenwereld aan uitgevers om voortaan vertalers te vermelden op de cover en roepen op de petitie massaal te tekenen. 

--

Redactie Bazarow

Oproep aan uitgevers

Vertalers zijn de boodschappers van de wereldliteratuur. Dankzij vertalers, die in de huid van de schrijver kruipen en het boek in het Nederlands herscheppen, kunnen we boeken lezen uit alle windstreken.

De waardering voor dit belangrijke werk schiet nog altijd tekort. Het wordt slecht betaald, en ook de symbolische waardering is meestal gering: een vicieuze cirkel, die maar moeilijk doorbroken kan worden. Wij stellen een eenvoudige eerste stap voor: noem vertalers op het boekomslag, op de cover dus. 

Wij vinden dat vertalers het verdienen om op het omslag vermeld te worden, als zij dat willen. Want bij een vertaling zijn de schrijver en de vertaler samen auteur. Niet alleen volgens de Auteurswet, maar vooral ook door de aard van de zaak: niet de schrijver of het boek, maar de vertaler bepaalt hoe de Nederlandse tekst gaat klinken.

Wij vinden dat lezers het verdienen om in één oogopslag niet alleen te kunnen zien wie het boek geschreven heeft, maar ook wie het boek vertaald heeft. Want een boek is pas goed als het niet alleen goed geschreven maar ook goed vertaald is.

Dankzij vele inspanningen om het vak van vertaler zichtbaarder te maken, kunnen we gelukkig constateren dat steeds meer uitgevers regelmatig hun vertalers op het omslag vermelden: Lebowski, HetMoet, De Arbeiderspers, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Cossee, Das Mag en Oevers zijn enkele voorbeelden.

Maar er zijn veel meer uitgevers die het nog niet doen.

Daarom vragen wij alle uitgevers om voortaan hun vertalers standaard te vermelden op het omslag. Bijvoorbeeld zoals op de omslagen hiernaast. Om welk genre het ook gaat, de vertaler mag (als die dat wil) op het omslag.

Wij roepen niet alleen uitgevers en redacteuren, maar ook schrijvers, collega-vertalers én onze gezamenlijke lezers op om de petitie hiervoor te ondertekenen.

Steun de vertalers en onderteken de petitie onderaan de website.

Met dank,
de initiatiefnemers:

Annemart Pilon, vertaler
Martin de Haan, vertaler en schrijver

en de volgende vertalers, schrijvers en critici:

Marijke Arijs, vertaler en recensent
Silvia Avallone, schrijver, Italië
Marta Barone, schrijver, Italië
Abdelkader Benali, schrijver
Peter Bergsma, vertaler
Laurent Binet, schrijver, Frankrijk
Hans Boland, vertaler
Linda Broeder, vertaler
Ineke van Bronswijk, vertaler
Edgar de Bruin, vertaler
Roberto Camurri, schrijver, Italië
Paul Claes, vertaler en schrijver
Frans Denissen, vertaler
Adriaan van Dis, schrijver
Pieter van der Drift, vertaler
Rob van Essen, schrijver en vertaler
Michel Faber, schrijver, Engeland
Fabio Genovesi, schrijver, Italië
Paolo Giordano, schrijver, Italië
Sinéad Gleeson, schrijver, Ierland
Toine Heijmans, schrijver
Robbert-Jan Henkes, vertaler
Bregje Hofstede, schrijver
Rokus Hofstede, vertaler
Jeanne Holierhoek, vertaler
Penny Iremonger, redacteur, Ierland
Murat Isik, schrijver
Hilde Keteleer, vertaler en dichter
Anne Marie Koper, vertaler
Patty Krone, vertaler
Lies Lavrijsen, vertaler
Paul van der Lecq, vertaler
Frank Lekens, vertaler
Stefanie Liebreks, redacteur
Davide Longo, schrijver, Italië
Anne Lopes Michielsen, vertaler
Silvia Marijnissen, vertaler
Nicolaas Matsier, schrijver en vertaler
Sanne van der Meij, vertaler
Emilia Menkveld, vertaler en recensent
Niek Miedema, vertaler
David Mitchell, schrijver, Engeland
Claudio Morandini, schrijver, Italië
Ton Naaijkens, vertaler
Nelleke Noordervliet, schrijver
Cyrille Offermans, schrijver en criticus
Annoesjka Oostindiër, vertaler
Hilde Pach, vertaler
Barber van de Pol, vertaler en schrijver
Hans van Pinxteren, vertaler en dichter
Josephine Rijnaarts, vertaler
Raffaela Romagnolo, schrijver, Italië
Manon Smits, vertaler
Lize Spit, schrijver
Katrien Vandenberghe, vertaler
Leen Van Den Broucke, vertaler
Rien Verhoef, vertaler
Peter Verstegen, vertaler
Pietha de Voogd, vertaler
Christiaan Weijts, schrijver
Maarten van der Werf, vertaler
Tommy Wieringa, schrijver

april 2022

#vertalersophetomslag #noemdevertaler

Download hier de open brief als pdf. 

En teken hier de petitie!

Uit de hoek 57: Over polemiek

Uit de hoek 57: Over polemiek


Marc Schoorls brutale vrijplaats

De woordenstrijd die polemiek heet getuigt van fijnbesnaardheid. Polemiek immers, is pennenstrijd en geen wapengekletter. Polemiek is elkaar met ganzenveren om de oren slaan, dus net zo beschaafd als zeg badminton. Ik hou er wel van, ik hou er als dikwijls opgewonden standje zelfs heel veel van. En ik doe er graag aan mee. Maar het leeft niet dezer dagen. O, al jaren niet. Zoals ik wel vaker opgemerkt heb, is het straks, met het verscheiden van Jeroen Brouwers, gedaan met de polemiek. Want Willem Frederik Hermans en Gerrit Komrij zijn ons zeer helaas al ontvallen.

Hoe dat nou precies komt weet ik niet. De raadselen zijn onder ons en definiëren ons leven, nietwaar? Toch valt er wel íéts over te zeggen. Zo líjkt het erop dat het belang van literatuur als niet zo groot meer wordt gezien. Je zou ook en wellicht juister kunnen zeggen: literatuur is uit de mode, ja, altmodisch geworden. Iets voor vooral ouderen.

Of eigenlijk is het meer dan lijken of schijnen. De jongere generaties hebben er in ieder geval heel weinig mee. Dat was voorheen ook zo – die klacht gaat terug tot tenminste klassiek-Griekse tijden – , maar nu is die desinteresse epidemisch en alom aanwezig. Dunkt me. Ja, de ontlezing is daar. Zelfs de NBD Biblion, de Nederlandse Bibliotheekdienst, heeft godbetert haar recensenten het gat van de deur gewezen en gaat de eigen aankooprecensies laten maken door middel van software.

O, die veel gewraakte ontlezing, de literatuur als desillusie, zorgelijk is het. Vooral ook omdat de tegenkracht die digitalisering heet debilisering met zich meebrengt. Tenzij je appjes en tweets meerekent als literatuur, waar wel iets voor te zeggen is. Maar die zijn van de heel korte baan, van lik op stuk en vooral ook lik me vestje. Het zijn nooit bloemen van een gedachte die wortelt in een rijk bodemleven, geen – o ondeugd – clitoris die slechts het topje van de ijsberg, nee: de hele hete brij is, het vagevuur van de vagina zogezegd. Ik bedoel maar, zeer schertsenderwijze: zùlke formuleringen kom je op die heet-van-de-naald kanalen niet tegen. Daar delft de taal het onderspit. Het doel ontheiligt er het middel. En zo legt de literatuur het loodje.

Tweets zijn nooit listige aforismen of een machtig maxime. Het grotere verband, de idéé, is zoek en dat dunkt me een gevoelig verlies. Het zijn losse flodders, fluimen zijn het. Maar in de literatuur gaat het juist om het grotere verband en in de polemiek, het theatrale strijdtoneel van schrijvers, worden zulke zaken betwist. In een polemiek moet het gaan om principes, om een heilig geloof in woorden ten einde ons zo goed mogelijk te kunnen uitdrukken. Het hogere doel is de vervoering van de emotie, het vermoeden van communicatie, het schijnbare oplossen van de eenzaamheid. Oftewel en kortom, het delen van het genadebrood dat troost heet. Grote woorden ja, maar in de polemiek draait het nu eenmaal om de eh... hogere belangen. Zelfs als iedereen er verder zijn reet mee afveegt en zich liever parfumeert met het essence van de banaliteit, de kwade reuk van oppervlakkigheid, dan wel de chemie van het verzwijgen.  

De schrijvers van nu zijn welhaast onverdraaglijk verdraagzaam voor elkaar. Men gunt elkaar van alles, men feliciteert elkaar en ieder neemt het graag voor een ander op. Er lijkt niets meer op het spel te staan. De Nederlandse literatuur is een en al gezelligheid. Het blaakt van leven, of eigenlijk: van beleefdheid. Maar de schijn bedriegt: van binnen klontert en druipt het zoals een gezwel dat doet. Zoals dat altijd zo was. Er is niets zo natuurlijk en gezond als een florerende jalousie de métier. Intussen is het zo dat als werkelijk niemand zich ergens druk om maakt, wil maken of dùrft te maken, dan leeft het ook niet. De literatuur verwordt dan tot een dode letter. Zo liep lang geleden de onenigheid tussen de grootheden Van der Heijden en Grunberg met een sisser af. Arie Storm deelt wel eens prikken uit, maar die geprikten zeggen dan er niks van te voelen of halen gewoon hun schouders op. Ik kan dat niet anders zien als desinteresse. Wat anders?

Eigenlijk draaide de polemiek altijd al om de weinige individuen voor wie de literatuur als (letterlijk) levenskunst een sine qua non is. Het is nooit een algemeen genre geworden en dat zàl het ook nooit worden. De polemiek is een persoonlijke strijd. In alle eenzaamheid. Een spel voor de desillusionist. Jongleren met je teleurstellingen, dat is het. De ware schrijver schrijft tegen beter weten in.

--

Op dinsdag 19 april van het Willem Frederik Hermans-gedenkjaar  is er in Tivoli Utrecht een avond over polemiek en de millennial-generatie met o.a. Nina Polak, Karin Amatmoekrim en Daan Heerma van Voss. Zij gaan in gesprek met schrijver-journalist Hans Maarten van den Brink. Verder spreekt Wilbert Smulders (UU) over de polemist Hermans en Sven Vitse (UU) over de millennial-schrijvers anno 2022. Kijk hier voor meer informatie.

--

Van Marc Schoorl (Wassenaar, 1962) verschenen in onder meer De Gids, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer literaire artikelen en beschouwingen. De laatste tien jaar werkte hij vooral aan zijn ‘grote trilogie’ Autobiografie van een romanpersonage. Deel 1 is Zes broers en een zus dat in december 2020 verscheen. Het werd deels als feuilleton gepubliceerd op Bazarow.com.
Deel 2, Zo Vader, zo zoon, is sinds juli verkrijgbaar en deel 3 verschijnt binnenkort. Eind augustus verscheen Glas in lood, 100 jaar W.F. Hermans.

Het Boekenbal van 2022 in 11 tweets

Het Boekenbal van 2022 in 11 tweets


Gisterenavond vierde de boekenwereld de start van de Boekenweek met het traditionele Boekenbal. Het thema dit jaar was De nacht is van de liefde, dresscode was: rood.

Omdat uw verslaggever zelf verliefd zat te wezen met zijn geliefde in een Utrechtse kroeg dit keer geen liveverslag, maar een verslag in de vorm van 11 tweets van de afgelopen nacht.

Wat u ook van het Boekenbal vindt, vergeet niet komende week de boekhandel te bezoeken en koopt u zich dan vooral ongans aan boeken.

--

Voorpret is de belangrijkste pret

De officiële start

Niet iedereen komt binnen

Of wil binnen(blijven)

Er zijn schrijvers met verdriet

Maar de meeste schrijvers hebben lol

En natuurlijk was er nog een relletje, over ene Bas Smit, nooit van gehoord

En zo zag het er vroeger uit

Tot volgend jaar

--

Roeland Dobbelaer

Bazarow Magazine nr. 7 over de Boekenweek, Maand van de Filosofie, en over Oekraïne

Bazarow Magazine nr. 7 over de Boekenweek, Maand van de Filosofie, en over Oekraïne


Heb je ook wel eens het gevoel dat het teveel is? Dat er teveel gebeurt? Neem nu deze week. Vanavond start de Boekenweek met het jaarlijkse Boekenbal (dat vorig jaar niet door kon gaan vanwege de corona). We brengen recensies van het Boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer en het Boekenweekessay van Marieke Lucas Reineveld. Liliane Waanders vraagt zich in haar column af hoe het is om schrijver te zijn van het Boekenweekgeschenk (“een slijtageslag”).

Maar ook is het de Maand van de Filosofie en gaat de andere column dit nummer over het essay van de Maand van de Filosofie. Daarnaast hebben we een voorpublicatie van misschien wel het leukste filosofieboek van dit jaar: Denkers en Dwepers, over de geschiedenis van de filosofie in Nederland en Vlaanderen. We hebben een overzicht van de meest interessant filosofie podcast. En verder kun je natuurlijk lezen wat er nog meer in de week en de maand te doen is.

Helaas gaat de oorlog in Oekraïne alsmaar door. Zolang het geweld daar aanhoudt en de voorraad strekt, biedt elk nummer  van Bazarow Magazine diverse artikelen en recensies over boeken over Oekraïne en Rusland; onze kleine bijdrage om het Oekraïense volk te steunen.
Dit nummer gaat er speciale aandacht uit naar de voorpublicatie van Kokosjkins reis van Hans Joachim Schädlich, een roman over de geschiedenis van Oekraïne.

Veel leesplezier!

Klik hier om het nummer te openen.

In verband met de Boekenweek verschijnen we zoals gebruikelijk een dagje eerder. 

Michel Faber als writer in residence in Amsterdam

Michel Faber als writer in residence in Amsterdam


De Australisch-Nederlandse / Britse schrijver Michel Faber is tot 29 april als writer in residence in Nederland. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds verblijft en  werkt hij een maand lang in Amsterdam. Tijdens zijn verblijf werkt hij aan een boek over moderne muziek en treedt hij tijdens de Boekenweek op in Deventer.

Als writer in residence wil Faber een omvangrijk non-fictieboek over muziek afronden, waarin ook Nederland een kleine rol speelt, in de delen over Europese popmuziek die in de Engelstalige wereld onbekend is en over de beleving van de Engelse dominantie in de moderne muziek in niet-Engelstalige landen.

Michel Faber, in 1960 geboren in Den Haag emigreerde al op jonge leeftijd naar Australië waar hij Nederlands, Engels, retorica en filosofie studeerde aan de Universiteit van Melbourne. Begin jaren negentig verhuisde hij naar Schotland. Naast romans publiceerde hij verhalenbundels en novellen. Zijn werk is sinds zijn eerste roman, het in 2000 verschenen Onderhuids, positief ontvangen en veelvuldig bekroond. In 2013 is Onderhuids is verfilmd, met Scarlett Johansson in de hoofdrol. De Nederlandse vertalingen van zijn titels zijn verzorgd door Harm Damsma en Niek Miedema voor uitgeverij Podium.

‘’Michel Faber schrijft mooi en meeslepend. Harm Damsma en Niek Miedema hebben een uitstekende vertaling gemaakt.’’ - Lalage over Onderhuids

Fabers meest bekende werk is Lelieblank, scharlakenrood, over een prostituée in negentiende-eeuws Londen. BBC heeft hier later een televisieserie van gemaakt. Na het overlijden van zijn vrouw kondigde hij in 2015, bij het verschijnen van Het boek van wonderlijke nieuwe dingen aan geen romans meer te zullen schrijven. In 2016 verscheen de dichtbundel Tot leven, ter nagedachtenis aan zijn vrouw Eva. Toch verscheen in 2020 D. Een geschiedenis van twee werelden, een avontuurlijk fantasyverhaal en een ode aan Charles Dickens.

Op donderdag 14 april is Faber uitgenodigd bij Uitgelezen Verhalen in Deventer, waar hij fragmenten uit zijn werk voorleest en geïnterviewd wordt. Twee acteurs zullen een selectie uit zijn korte verhalen vertolken. Meer informatie over het evenement, dat om 20.00 uur aanvangt, is te vinden op de website van Uitgelezen Verhalen.

-

Redactie Bazarow

Winnaar Woutertje Pieterse Prijs bekend

Winnaar Woutertje Pieterse Prijs bekend


Afgelopen zaterdag 2 april, is het boek Terra Ultima uitgeroepen tot winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs. Debutanten Raoul Deleo en Noah J. Stern zijn daarmee de winnaars van de 35e Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Aan de prijs is een bedrag van €15.000,- verbonden. Dit werd bekendgemaakt door juryvoorzitter Abdelkader Benali in een eenmalige uitzending van De kindertaalstaat op NPO Radio 1. Deze speciale uitzending presenteerde Frits Spits live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De jury bestond verder uit Jeroen Dera, Jürgen Peeters, Marga Scholma en Annemarie Terhell. 

De jury over het winnende boek: “Het is een boek dat zich laat lezen als een ode aan de verbeeldingskracht en dat danst op de hoge golven van het avontuur tussen schijn en wezen. Een boek dat een onvergetelijke leeservaring biedt aan oude reizigers en jonge harten sneller laat kloppen. Een romantische verkenning die laat zien dat wetenschap en verbeelding prachtig hand in hand kunnen gaan. Terra Ultima is een fabelachtig lees- en kijkboek om bij weg te dromen, een boek om serieus te nemen. Een boek ook, dat generaties samenbindt.”

De andere vier nominaties waren als volgt:

1. Schaduw van Toet van Lida Dijkstra en Djenné Fila (door Luitingh-Sijthoff)

De jury schrijft over dit boek: “Schaduw van Toet brengt het Oude Egypte tot leven in een wervelend verhaal, waarin de bikkelharde strijd om macht in het land van de Nijl in een meeslepende stijl wordt neergezet, vanuit het vrouwelijke perspectief van de zus van de beroemde Toetanchamon. De illustraties van Djenné Fila en de liefdevolle vormgeving maken het boek tot een triomf van vertelkunst. Een boek dat iedereen die van spannende verhalen en geschiedenissen houdt om de vinger windt.”

2. Viruswereld van Marc ter Horst en Wendy Panders (door Uitgeverij Gottmer)

“Vlak na het eerste coronajaar verraste Marc ter Horst met Viruswereld, een sterk non-fictieboek dat glashelder inzicht geeft in alle aspecten van het virus en de pandemie – van virusbouw, besmettingswegen en immunologische afweer tot virusmutaties en vaccinontwikkeling. Wendy Panders verluchtigde de informatie met fraaie, humoristische tekeningen en uitgebalanceerde composities. Viruswereld is een feest om te lezen, maar ook een boek waar kinderen echt wijzer van worden en dat ze bewapent met kennis,” aldus de jury.

3. Zonder titel van Erna Sassen en Martijn van der Linden (door Uitgeverij Leopold)

De jury over het boek: “In Zonder titel kruip je in het hoofd van de vijftienjarige Joshua, die zich radeloos voelt als hij het contact verliest met zijn jeugdvriendin Zivan. Erna Sassen raakt je diep met dit recht uit het hart geschreven young adult-verhaal, waarin vlijmscherpe humor, hilarische situaties, en diepgevoelde wanhoop elkaar voortdurend afwisselen. Haar taal is rauw en direct en verklankt de leefwereld van jongeren. Martijn van der Linden maakte Joshua’s ontroerende schetsboek tekeningen en laat zien hoe hij troost vindt in kunst. Een overrompelend raak boek.”

4. De meisjes van Annet Schaap (door Em. Querido’s Uitgeverij)

In de woorden van de jury: “Zeven sprookjes, zeven meisjes, zeven onverwachte eindes. In De meisjes verleent Annet Schaap haar zelfbewuste protagonistes een eigen stem en speelt ze een geraffineerd spel met sprookjesmotieven en symboliek. De groteske illustraties in scraperboard brengen de verhalen op onnavolgbare wijze tot leven. Stevig geworteld in de traditie van het volkssprookje en tegelijkertijd brandend actueel én eigenzinnig; zo geeft Annet Schaap haar voorgangers Grimm en Perrault het nakijken.”

De Woutertje Pieterse Prijs voor kinder- en jeugdboeken wordt beheerd door het bestuur van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs voor kinder- en jeugdboeken. 

Redactie BazarowService & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden