Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Nieuws

Spannende nieuwe thriller van Frank van Zwol

Spannende nieuwe thriller van Frank van Zwol


Thriller. Een beroepsavonturier die een thriller schrijft over een ex-marinier, dat moet wel gooi- en smijtwerk opleveren. En ja hoor, binnen dertig pagina’s passeren een moord, een moordaanslag en een vermissing de revue. De mooie vrouwen zijn er ook, van wie er eentje uiteraard tussen de lakens schuift bij de held annex hoofdpersoon. Het etiket ‘mannenboek’ past naadloos op Van de radar.

Maar wel eentje van het betere soort. Hoe moordzuchtig het verhaal ook is, er vloeit amper bloed. Vechtpartijen ontbreken en de held is allerminst onkwetsbaar, hoewel duidelijk is dat hij in het winnende kamp zit. Van de radar is om meerdere redenen een aanrader. Allereerst vanwege het wonderschone maar o zo ruige noord-Noorwegen. Woeste bergen, eenzame streken, onherbergzame landschappen en heldere maar levensgevaarlijke fjorden vormen het goed beschreven decor.

--

Lees hier de hele recensie van Henk Vlaming

Dramaserie I.M. over Connie Palmen en Ischa Meijer

Dramaserie I.M. over Connie Palmen en Ischa Meijer


Op Youtube toonde Avrotros afgelopen week de eerste beelden van de nieuwe dramaserie I.M. De tv serie gaat tijdens het Utrechtse filmfestival in première. I.M.is gebaseerd op de gelijknamige roman van Connie Palmen, waarin ze haar leven en relatie met Ischa Meijer beschrijft, de beroemde en intellectuele journalist en programmamaker. Hij overleed op 52 jarige leeftijd  aan een hartaanval. Het boek komt uit 1998 en werd zeer positief ontvangen. Tegenwoordig wordt de roman als een hoogtepunt van de Nederlandse literatuur beschouwd. 

De serie is later dit jaar te zien op televisie. Connie Palmen wordt gespeeld door Wende Snijders en Ischa Meijer wordt vertolkt door Ramsey Nasr. De serie bestaat uit vier afleveringen. De regie is in handen van Michiel van Erp, onder andere bekend van RAMSES, de vierdelige serie over Ramses Shaffy. Connie Palmen gaf eerder aan bij Avrotros: “Ik hou van het werk van Michiel van Erp. I.M. Is bij hem in goede handen, daar vertrouw ik op.”

Het Utrechtse Filmfestival vindt plaats van 25 september tot en met 03 oktober 2020.

--

Door Renske Bakkenes

P.C. Hooftprijs 2020 naar Maxim Februari

P.C. Hooftprijs 2020 naar Maxim Februari


Datum 18-9-2020

Gisteravond werd de P.C. Hooft-prijs 2020 uitgereikt aan filosoof, schrijver en NRC columnist Maxim Februari. De P.C. Hooft-prijs is een prijs die vanaf 1947 wordt uitgereikt, afwisselend voor proza, essay en poëzie. Bij de prijs zit een geldbedrag van 60.000 euro. Dit jaar werd de prijs uitgereikt voor beschouwend proza. 

Maxim Februari is bekend van de boeken Klont en De maakbare man, notities over transseksualiteit. “Vandaag ben ik dankbaar voor alles tegelijk. Dankbaar voor schrijven en leven. Dankbaar dat literatuur iets is tussen mensen, dat het literaire werk van zoveel beminde schrijvers in mijn hoofd gist, schift en borrelt, dat mijn werk op zijn beurt in het hoofd van een enkeling rot en schimmelt, dat we elkaar allemaal lezen, voeden en bemesten,” aldus Februari tijdens de prijsuitreiking.

De jury prees Februari om de wijze waarop zijn proza ‘een effectieve dam tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk’ opwerpt.

Aanvankelijk zou de prijs al in mei overhandigd worden, maar vanwege corona moest de feestelijke uitreiking wachten. Een video van de uitreiking is terug te zien op de website van literatuurmuseum.

--

Door Isolde Kors

Bazarow Magazine

Ontvang ons magazine in je mailbox.


Je aanmelding kon niet opgeslagen worden, probeer het opnieuw.
Je aanmelding was succesvol.
Crowdfund actie voor publicatie werk van overleden filosoof Cornelis Verhoeven

Crowdfund actie voor publicatie werk van overleden filosoof Cornelis Verhoeven


Datum 17-9-2020

11 juni 2021 is het precies 20 jaar geleden dat de Nederlandse filosoof Cornelis Verhoeven (1928-2001) overleed. Hij is winnaar van de P.C. Hooft-prijs en een van de belangrijkste Nederlandse filosofen uit de 20ste eeuw. Verhoeven mijmerde en prakkiseerde veel, het was zijn grondhouding. Verhoeven schreef dan altijd op wat hij bedacht. Toen iemand hem vroeg of ook hij een aanhanger was van het adagium Nulla dies sine linia ('Geen dag zonder lijn'), antwoordde hij: 'Maak er twee van'. Hiermee bedoelde hij 'twee bladzijden.' Veel van zijn dagelijkse schrijfwerk, meestal opstellen van zo’n duizend tot twaalfhonderd woorden, is niet uitgegeven. 

Zijn nalatenschap zit vol met teksten uit zijn vroegste periode en rond de publicaties van 'Symboliek van de voet' (1956), 'Rondom de leegte' (1965), 'Het grote gebeuren' (1966) en 'Inleiding tot de verwondering' (1967). Uitgeverij Damon besloot om een selectie van deze schrijfsels samen te brengen in een werk wat Alledaagse mijmeringen gaat heten, maar dit kunnen zij alleen doen wanneer er genoeg animo is. Daarom startte uitgeverij Damon een crowdfundactie op basis van voorintekening.  De uitgeverij wil het boek in het voorjaar van 2021 publiceren. Geïnteresseerden kunnen zich tot 14 november voor 14,90 intekenen bij de uitgeverij. Daarna zal het boek 19,90 kosten. Er zijn 150 mensen nodig die meedoen aan de voorinschrijving. De stand is nu 75.  Wanneer er niet genoeg animo is annuleert de uitgeverij de bestellingen en verschijnt het boek niet. Dus. Wie doet mee? Natuurlijk heeft de redactie van Bazarow Magazine al een exemplaar bestelt. Inschrijven kan hier.

--

Door Isolde KorsStreekatlas van Nederland

Streekatlas van Nederland


Geschiedenis.  Deze ‘Streekatlas’ staat stil bij onze binnengrenzen: “de samenhang tussen de bonte verzameling van gewesten, kwartieren, graafschappen, baronieën, polders en eilanden”.

De Streekatlas is overzichtelijk opgezet in de volgende delen: noorden, oosten, westen, zuiden, eilanden. Evenals de Historische atlas vertellen de afbeeldingen het verhaal aldus de auteurs. Een atlas uit 1592 is het vertrekpunt van dit fraai geïllustreerde boek. Hoewel de geschiedenis centraal staat is er ook aandacht voor actuele ontwikkelingen als het aantal en de grootte van provincies. De kaart van Keuning uit 1946 is de basis voor de actuele indeling in streken van de ‘Streekatlas’. Het blijkt dat er in de loop der eeuwen veel wisselingen zijn geweest in benamingen. De auteurs besteden daar de nodige aandacht aan en verantwoorden hun keuzen.

--

Lees hier de gehele recensie van Evert van der Veen

De PrinsjesBoekenprijs 2020 voor Elma Drayer

De PrinsjesBoekenprijs 2020 voor Elma Drayer


Elma Drayer ontvangt dit jaar de PrinsjesBoekenprijs voor Witte Schuld. Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste politieke boek. Witte Schuld gaat over identiteitspolitiek en de maatschappelijke discussie over racisme. Een actueel onderwerp dat Drayer op kritische en empatisch manier weet te beschrijven aldus jurylid Mark Verheijen. 

De jury bestaat dit jaar uit Mark Verheijen (oud-Tweede Kamerlid), Monique Leyenaar (hoogleraar politicologie) en Kim van Keken (freelance journaliste). “Drayer gaat voorbij de makkelijke meningen […] waardoor daadwerkelijk een beter inzicht en begrip ontstaat over het meest verhitte debat op dit moment.” aldus het juryrapport. 

De onderscheiding bevat ook een geldbedrag ter waarde van 2.500 euro. 

Lees hier meer over de andere genomineerde boeken.

--

Door Renske Bakkenes

Winactie met De verwisseling van Maggie Brookes

Winactie met De verwisseling van Maggie Brookes


Datum: 15-9-2020

Vijf jaar lang woedde de oorlog al in Europa – een orkaan van geweld die hele families uiteenrukte en miljoenen mensen voor eeuwig van hun dierbaren scheidde. Maar soms, heel soms, bracht het mensen bij elkaar. Zoals Bill en mij. Een Tsjechisch boerenmeisje en een Londense jongen die elkaar anders nooit zouden hebben ontmoet werden op elkaars pad geworpen. En wij reikten naar elkaar, grepen elkaars hand en hielden elkaar stevig vast.

Het was aan de Gladde Kapitein te danken dat wij elkaar vonden. Ik noemde hem in gedachten altijd de Gladde Kapitein omdat zijn manier van doen iets overdreven gedienstigs had, dat ik verachtelijk vond. Hoewel hij een nazi-officier was, leek hij in niets op de bendes ss’ers die zonder enige waarschuwing binnenvielen om de boerderij te doorzoeken en ons uit te horen over mijn vader en mijn oudste broer, Jan.

We merkten meteen dat de Gladde Kapitein anders was, want op de eerste dag dat hij de boerderij bezocht, klopte hij zowaar op de achterdeur voordat hij hem openduwde. Hij stond in de deuropening, gedrongen en goed doorvoed – dankzij ‘gevorderde’ producten van onze boerderijen.

--

De verwisseling is prachtige roman over moed, de hoop op vrijheid en ware liefde in onmenselijke tijden. Het boek speelt zich af in Tsjechoslowakije, 1944. Midden in het door de nazi’s bezette gebied bewerkt Izabela met haar moeder het land van hun boerderij. Ze zijn alleen; haar vader en broer hebben zich aangesloten bij de partizanen. Dan wordt een groep Britse krijgsgevangenen uit een nabijgelegen kamp te werk gesteld op het land van Izabela’s familie. Het is hulp die ze niet kunnen afslaan, voor hun eigen veiligheid. Tijdens het maandenlange, harde werk onder de ogen van de Duitse bewaking gebeurt het onmogelijke: Izabela wordt verliefd op Bill, een van de Britse soldaten, en hij op haar. Samen bedenken ze een ongelooflijk plan om bij elkaar te kunnen blijven.

Lees hier de hele voorpublicatie in Bazarow Magazine

WIN dit boek! 

Deel dit artikel op sociale media en maak kans op een exemplaar van De verwisseling.

 • Zorg dat het account van Bazarow getagd wordt zodat wij weten dat je kans wil maken.
 • Onder de delers en taggers verloten wij de boeken. 
 • Heb je geen social media? In dat geval kun je het artikel delen via email met minimaal vijf mensen én renske@deleesclubvanalles.nl zodat wij zien dat je wil winnen. 
 • Meedoen voor De verwisseling kan tot en met vrijdag 18 september

 

Shortlist Jan Wolkersprijs 2020 bekend

Shortlist Jan Wolkersprijs 2020 bekend


Datum: 15-9-2020

Afgelopen zondag werd in het Radio 1-programma Vroege Vogels de shortlist van de Jan Wolkers prijs 2020 bekendgemaakt. Dit is een literaire prijs voor het beste Nederlandse natuurboek van het jaar. De onderscheiding is vernoemd naar de Nederlandse schrijver, beeldhouwer, schilder en natuurliefhebber Jan Wolkers. De Jan Wolkers prijs is een initiatief van de Volkskrant, het Wereld Natuurfonds en Vroege Vogels (BNNVARA). De winnende auteur ontvangt een geldbedrag van 5.000 euro en een portret, gemaakt door Siegfried Worldhek. Dit jaar waren er meer dan 120 inzendingen. Voor de shortlist koos de jury vijf boeken.

Dit is de shortlist:

Stefan Brijs – Berichten uit de vallei (Atlas Contact)
Ton Denters – Stadsflora van de Lage Landen (Fontaine Uitgevers)
Caspar Janssen – Caspar loopt (Atlas Contact)
Valerie Trouet – Wat bomen ons vertellen (Lannoo)
Dick de Vos – Wat zingt daar? (KNNV Uitgeverij)

De jury bestaat uit Karina Wolkers, weduwe van Jan Wolkers, Allard Stapel van het Wereld Natuur Fonds, Daniel Gulpers van Vroege Vogels, en Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant. Zij maken op zondag 18 oktober de winnaar bekend in een live uitzending van Vroege Vogels.

Dit is het achtste jaar dat de prijs wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Simon van der Geest, Remco Daalder, Marenthe de Moor en Koos van Zoomeren.

--

Door Isolde KorsDe boekenweek voor Jongeren 18 - 27 september

De boekenweek voor Jongeren 18 - 27 september


Dit jaar is het de derde editie van de boekenweek voor jongeren. De week is oorspronkelijk bedacht om jongeren van 15-18 jaar meer aan het lezen te krijgen en meer aandacht te besteden aan boeken die bij hun belevingswereld aansluiten. Deze aandacht is belangrijk omdat jongeren steeds minder leesplezier hebben en de belezenheid sterk afneemt in deze leeftijdscatergorie. De belezenheid gaat zo hard achteruit dat een op de vijf jongeren kans heeft om laaggeletterd te worden, aldus de Onderwijsraad met hun advies Lees! Een oproep tot een leesoffensief


Tijdens deze week vinden meerdere activiteiten plaats. Zo is een er een verhalenbundel als boekenweekgeschenk, de uitreiking van de prijs voor het beste boek voor jongeren en gaat er een team van 23 schrijvers scholen rond om zo jongeren uit te bovenbouw te inspireren en aan het lezen te krijgen. 

3pak is de geschenk bundel van dit jaar. Deze bundel bestaat uit drie verhalen en is verkrijgbaar bij de boekhandels tijdens de boekenweek als geschenk bij een aankoop van minimaal 12,50. Docenten Nederlands kunnen deze bundel aanvragen om toe te voegen aan hun lesprogramma. Er is speciaal lesmateriaal beschikbaar voor docenten dat te downloaden is op de website van de boekenweek. De auteurs in de bundel zijn Daniëlle Bakhuis, Pepijn Lanen (van de Jeugd van Tegenwoordig) & Floor van het Nederend en Johan Fretz.

De onderscheiding voor het beste boek voor jongeren heeft twee categorieën. Een boek van Nederlandse oorsprong en een vertaald boek. De winnaars van de titel Het Beste Boek voor Jongeren 2020 worden bij de start van deze week bekend gemaakt door een jury van jongeren. 


De genomineerden zijn

In de categorie Oorspronkelijk Nederlands:
De executie, Daniëlle Bakhuis(Best of YA / Van Goor)
De geur van groen, Pamela Sharon (Moon Young Adult)
De Zwendelprins, Rima Orie (Moon Young Adult)
Land van dadels en prinsen, Frank Nellen (Hollands Diep)
Nicolas en de verdwijning van de wereld, Anne Eekhout (De Arbeiderspers)

In de categorie Vertaald:
Darius de Grote is niet oké, Adib Khorram, vertaald door Tjalling Bos (Gottmer)
De bijzondere woorden van Gioia, Enrico Galiano, vertaald door Ada Duker en Henrike Herber (Luitingh-Sijthoff)
Pans Labyrint – het labyrint van de faun, Guillermo del Toro en Cornelia Funke, vertaald door Esther Ottens (Querido)
Toffee, Sarah Crossan, vertaald door Sabine Mutsaers (Kluitman)
Vijf stappen van jou, Rachael Lippincott met Mikki Daughtry en Tobias Iaconis, vertaald door Karin Pijl (Volt)

Het laatste grote landelijke evenement van de week is het team van 23 schrijvers dat 100 scholen bezoekt om met jongeren te spreken over lezen, schrijven en de ervaringen die daarbij ontstaan. Het team bestaat onder andere uit Daniëlle Bakhuis, Khalid Boudou, Daan Heerma van Voss, Marco Kunst, Jennefer Mellink, Abdelkader Benali en nog vele anderen. Door het bezoeken van scholen is de hoop veel jongeren direct te bereiken en hen  vervolgens te inspireren om meer te gaan lezen.

--

Door Renske Bakkenes

Vertaling studie Genesis van de Duitse predikant Dietrich Bonhoeffer

Vertaling studie Genesis van de Duitse predikant Dietrich Bonhoeffer


Datum: 14-0-2020

Theologie. Voor altijd blijft de naam van de Duitse predikant Dietrich Bonhoeffer verbonden met zijn verzet en marteldood tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn leven en werk blijven mensen inspireren. Voor het eerst verschijnt in het Nederlands de vertaling van Schöpfung und Fall over de drie eerste hoofdstukken van Genesis, aangevuld met de tekst Verzoeking.

In de winter van 1932-1933 houdt Bonhoeffer een collegereeks over het eerste bijbelboek Genesis. Op vraag van de studenten worden zijn nota’s gebundeld. De Bijbel als “direct aansprekend, en niet minder ook: tegensprekend”, dat is het uitgangspunt voor het denken van Bonhoeffer. De Bijbel is het Woord van de levende God, erin vindt de christen zuurstof voor zijn denken.

--

Lees hier de hele recensie van Bart Deckx

Als na 17 jaar je dode kind springlevend terugkeert

Als na 17 jaar je dode kind springlevend terugkeert


Datum: 13-9-2020

Thriller. Aron, het tweejarig zoontje van Peter en Eva Ackerman is tijdens een echtelijke ruzie om het leven gekomen. Peter vertelt echter aan de politie dat hun zoontje is ontvoerd. Hij is bang dat de waarheid zijn carrière zal schaden en dat Eva veroordeeld zal worden voor de dood. Hij eist wel dat Eva bij hem blijft, wat maakt dat het huwelijk er niet beter op wordt. Terwijl Eva weet dat hun zoontje in de tuin begraven is, gaat de zoektocht naar Aron door. Zo wordt er na zeventien jaar een verouderingsfoto van Aron getoond op tv. Peter geeft een interview over hun vermiste zoontje. Een paar dagen na de uitzending staat er plots een jongen voor hun deur die zegt dat hij Aron is. Hij lijkt sprekend op Peter.

Anna West, een pseudoniem voor Marja West, heeft een vlotte schrijfstijl die even wennen is door de ik-vorm. Onder haar eigen naam publiceert ze op Facebook ook korte verhalen. In Het spel van leugens geeft zij weinig informatie gedurende het verhaal, waardoor je met veel vragen komt te zitten. Is die jongen misschien toch Aron ? Waarom vinden Peter en hun vrienden het normaal dat Aron er weer is?

--

Lees hier de hele recensie van Inge Brunekreef-Harbers

Adembenemende avonturenroman over de ontdekking van Florida

Adembenemende avonturenroman over de ontdekking van Florida


Datum: 12-9-2020

Literatuur. Spanjaarden en de kennismaking met een weergaloze cultuur van de indianen en de natuur van Florida. Een avontuur volgt, al dan niet zonder gevaar. Ik heb het over de roman van Laila Lalami, La Florida genaamd. Finalist van de Pulitzer en Booker Prize.

Het is eind 16e eeuw en de Spanjaarden zijn op de top van hun macht, ze willen de nieuwe wereld koloniseren. Een ontdekkingsschip, onder leiding van  Pánfilo de Narváez, vaart uit op weg naar deze nieuwe wereld. Vol met proviand, goederen en mannen vol hoop, moed en dromen over rijkdom en goud. Wat ze zich niet realiseren is dat het weerbarstige Florida en haar bewoners niet zo inschikkelijk zullen zijn als ze gedacht hadden. Wat volgt is een avontuur vol gevaar waarin vertrouwen en respect essentieel zijn om te overleven.

--

Lees hier de hele recensie van Agnes Eikema

Verkoop met de VVV-bon werkt weer

Verkoop met de VVV-bon werkt weer


Datum: 19-9-2020
 
Attentie. Attentie. Na een hartnekkige storing van enkele weken werkt de verkoop met VVV-bonnen weer bij www.bazarow.com.
Excuus aan de mensen die tevergeefs naar Bazarow kwamen om hun bonnen in te wisselen. Maar gelukkig werkt het nu weer. Meer informatie vind je hier.
 
Binnenkort is ook winkelen met de Boekenbon mogelijk.
 
Succes met shoppen!
 
Team Bazarow
Prachtige kennismaking met Tolstoj

Prachtige kennismaking met Tolstoj


Datum: 11-9-2020

Literatuur. Het doodmeppen van een vlieg, banaler kan de openingspassage van een wereldoeuvre nauwelijks zijn. In de openingsscène van Lev Tolstojs Jeugdherinneringen gaat de huisonderwijzer van de jonge Nikolaj Irtenjev de vliegen te lijf die boven het hoofd van zijn slapende pupil zwermen. In de ruim 450 pagina’s die volgen groeit de lezer samen op met de tienjarige Nikolaj, een knaap van adellijke komaf en zeer ontvankelijk voor alles wat er in zichzelf en de wereld rondom hem omgaat.

Het boek – eigenlijk een trilogie – waarvan het eerste deel Kindertijd verscheen in 1852, gevolgd door Jongelingsjaren (1854) en Studentenjaren (1857) is door Prometheus uitgegeven in een vertaling van Arthur Langeveld, die eerder zijn sporen verdiende als vertaler van onder andere Gogol en Dostojevski. 

Volgens recensent Gaëtan Regniers is Tolstojs "Jeugdherinneringen een ontdekking van het ontluikend talent dat de wereldliteratuur enkele klassiekers zou opleveren."

En Jan Koster voegt toe: "Jeugdherinneringen is een prachtige kennismaking met Tolstoj en doet enorm uitzien naar ander, bekender werk van hem!"

Lees hier beide recensies. 

Jeroen Olyslaegers wint de KANTL proza prijs

Jeroen Olyslaegers wint de KANTL proza prijs


Jeroen Olyslaegers, Vlaamse schrijver van columns, toneelstukken en romans mocht gisteren de KANTL proza prijs in ontvangst nemen. KANTL is de afkorting van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, een organisatie die is opgericht met als doel de ondersteuning en bloei van de Nederlandse taal. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt met afwisselend de focus op proza, podiumteksten, essays en poëzie. 

Olyslaegers wint de prijs voor zijn roman WIL. Deze roman beschrijft de acties van de politie van Antwerpen tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon kijkt terug op zijn carrière bij de politie en vraagt zich af in hoeverre hij schuld heeft aan de Jodenvervolging. De roman werd eerder bekroond met onder andere de Fintro Literatuurprijs, Confituur Boekhandelsprijs en de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza.

“Met zijn genuanceerde, goed gedocumenteerde en vooral empathische roman heeft Olyslaegers een bijdrage geleverd tot het collectieve verwerkingsproces.” aldus de jury, bestaande uit Hugo Brems, Piet Couttenier, Leen Huet, Kris Humbeeck en Peter Theunynck.

Op 21 oktober neemt Jeroens Olyslaegers de onderscheiding officieel in ontvangst tijdens het evenement Open KANTL. 

Lees ook de bespreking van Marnix Verplancke WIL op De Leesclub van Alles.


--

Door Renske Bakkenes

Meer dan een miljoen euro noodsteun aangevraagd door boekenwinkels in coronatijd

Meer dan een miljoen euro noodsteun aangevraagd door boekenwinkels in coronatijd


Datum: 11-9-2020

Nadat het nieuws over de herorganisatie bij Athenaeum boekhandels naar buiten kwam ontdekte Tzum dat het bedrijf aan het begin van de coronacrisis een verzoek tot 166.137 euro noodsteun indiende bij het UWV. Naar aanleiding hiervan onderzocht de website welke bedrijven in het boekenvak nog meer noodsteun aanvroegen. In totaal zag Tzum dat boekhandels voor meer dan een miljoen euro aan noodsteun aanklopten bij het UWV. De website meldt dat hier bovenop ‘ongetwijfeld’ nog meer boekhandels zijn die een verzoek indienden.

Opvallende namen op de lijst die Tzum publiceerde zijn boekhandel De Kler, Boekhandel Dominicanen in Maastricht en boekhandel Van der Velde. Zij hebben allemaal, net als Athenaeum, meer dan een ton noodsteun aangevraagd.

Vanaf 7 oktober kunnen werkgevers een verzoek indienen voor de definitieve vaststelling van deze noodsteun. Zij voldoen aan de voorwaarden wanneer het omzetverlies in de eerste corona maanden meer dan 20 procent was. Als dit niet het geval is moeten ze de noodsteun terugstorten. 

Eerder dit jaar bleek al dat de corona crisis ervoor zorgde dat mensen meer gingen lezen, maar dat de verkoop van boeken vooral online steeg. Hier groeide de omzet met 33 procent. De fysieke boekhandels maakten hier integen een omzetverlies van 24 procent.

--

Door Isolde Kors

Lees ook het artikel van TzumMaggie O’Farrell wint de Women’s Prize for Fiction 2020

Maggie O’Farrell wint de Women’s Prize for Fiction 2020


Maggie O’Farrell mag zich sinds gisteren de winnares van de Women’s Prize for Fiction 2020 noemen. O’Farrell won de prijs voor haar roman Hamnet. Vorige week nam Wilma van Rek, chef boekenbijlage van de Volkskrant, deze prijs nog onder de loep en zette zij vraagtekens bij het bestaan van de onderscheiding. Hoe het ook zij, Maggie O’Farrell kan deze prijs op haar lijst afstrepen en gisteren nam zij het prijzengeld ter waarde van 30.000 pond en het bijbehorende beeldje in ontvangst. De Women’s Prize for Fiction werd dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt en is oorspronkelijk bedacht om vrouwelijke schrijvers van fictie meer aandacht te schenken. Een kwart eeuw geleden waren er vrijwel geen vrouwelijke auteurs die in de lijsten van literaire prijzen kwamen. De Women’s Prize for Fiction moest daar verandering in brengen. 


Martha Lane Fox, voorzitter van de juryleden, zei over het winnende boek: “The euphoria of being in the same room for the final judging meeting was quickly eclipsed by the excitement we all feel about this exceptional winner. Hamnet, while set long ago, like all truly great novels expresses something profound about the human experience that seems both extraordinarily current and at the same time, enduring.”

Dit is de achtste roman van O’Farrell. Het verhaal speelt zich af in 1596 en is gebaseerd op het leven van de zoon van Shakespeare. In het verhaal vindt er een grote griepepidemie plaats in Londen en de lezer volgt Shakespeare’s familie in deze periode. Een onderwerp dat resoneert met de huidige corona pandemie. O’Farrell geeft in haar reactie op haar winst aan dat, gezien de huidige situatie in de wereld, voor haar het loslaten van de karakters uit de roman een stuk lastiger was. De angst en de constante onzekerheid, die een rol spelen in de roman, zijn emoties die voor iedereen de afgelopen maanden heel reëel waren.

Bekijk hier de reactie van Maggie O’Farrell.

--

Door Renske Bakkenes

Het leven van vrouwen in Saoedi Arabië is verre van eenvoudig

Het leven van vrouwen in Saoedi Arabië is verre van eenvoudig


Datum: 10-9-2020

Midden-Oosten Kent u de ‘hayat al-amr bil maruf wal nahy an al-munkar’? Het is de ‘Commissie ter Promotie van Deugd en Voorkoming van Ondeugd’, de religieuze politie van Saoedi Arabië. Zij zorgen ervoor dat mannen en vrouwen niets doen wat volgens hen tegen de islam is. Ook moeten ze ‘hekserij’ voorkomen, evenals de consumptie van varkensvlees, drugs en alcohol. In de praktijk doen ze vooral hun best het vrouwelijke deel van de bevolking onder de duim te houden.

Vrouwen hebben in Saoedi-Arabië een ingewikkelde positie. Annemarie van Geel deed haar promotieonderzoek in dat land, geïntrigeerd door die tweeslachtige situatie van de vrouwen. 

In theorie propageert kroonprins Mohammed bin Salman een liberaal beleid, maar in de praktijk blijkt dat een wassen neus. De wet van de islam heerst, de vrouw heeft weinig tot geen recht van spreken, maar moet zich toch zien te handhaven in die vreemde spagaat. Hoe is dat in het dagelijks leven? Onze onderzoekster duikt diep in de materie, maar stelt als tegenwicht ook meteen:

"Veel van de vrouwen met wie ik sprak drukten mij stevig op het hart om vooral hun verhaal te vertellen. Niet alleen voor de wetenschap, in mijn proefschrift, maar juist ook daarbuiten. Zij zijn zich zeer bewust van het heersende beeld in het Westen van hun maatschappelijke posities en levens, herkennen zichzelf daar lang niet altijd in, en willen dat beeld graag bijstellen. Daarbij gaat het nadrukkelijk niet om het ‘spreken voor’ deze vrouwen of ze ‘een stem geven’. Want een stem hebben deze vrouwen allang. Wel gaat het om het zichtbaar maken, doorgeven en versterken van die stem.”

--

Lees hier de hele recensie van Nico Voskamp

 

De ingrijpende gevolgen van de coronacrisis voor Athenaeum Boekhandels

De ingrijpende gevolgen van de coronacrisis voor Athenaeum Boekhandels


Datum: 9-9-2020

Boekhandel Athenaeum sluit de vestiging op Roeterseiland, ontslaat bijna een kwart van de werknemers en stopt grotendeels met de verkoop van studieboeken, meldt Het Parool vandaag.

De radicale maatregelen zijn het gevolg van de coronacrisis. De omzet van alle zes winkels bij elkaar liep tijdens de crisis met ongeveer de helft terug. Dat kwam boven op het feit dat het bedrijf in 2019 al een moeilijk jaar had. Zo waren er vanaf september tot in december werkzaamheden rond Atheneaum Spui, waardoor het bedrijf een deel van de belangrijkste inkomsten van het jaar in het leesseizoen en de cadeaumaand misliep.

Athenaeum gaat zich richten op mensen die het belang van persoonlijke contacten en fysieke boeken waarderen, in plaats van een algoritme. Online blijven zij ook doorgaan, onder meer in het initiatief ‘koop lokaal, ook online.’ Athenaeum stopt met de verkoop van studieboeken, omdat marges daarop te laag zijn.

Directeur Caroline Reeders vertelt dat ze overtuigd is van de nieuwe koers die het bedrijf zal nemen. Toch valt het haar zwaar. “Veel andere bedrijven en culturele instellingen moeten maatregelen treffen als gevolg van de coronacrisis. Maar het voelt toch anders als het jezelf betreft,” aldus Reeders in Het Parool.

--

Door Isolde Kors

Afbeelding Oost Online

Opstootje in filosofisch Nederland

Opstootje in filosofisch Nederland


Datum: 9-9-2020

Nederlandse hoogleraar filosofie Ingrid Robeyns wil het nieuwe boek van een beroemd collega filosoof niet lezen. 

Het betreft de Amerikaanse filosoof Michael Sandel, ook wel ‘The Moral Rockstar’ genoemd. Sandel is beroemd om zijn werken over politieke filosofie en ethiek. Zijn bekendste boek is Rechtvaardigheid: Wat is de juiste keuze? Morgen verschijnt zijn nieuwste boek The Tyranny of Merit: What’s Become of the Common Good? In deze studie gaat hij in op polarisering in de politiek van de Verenigde Staten.

Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek van Instellingen aan de Universiteit Utrecht, liet vandaag via Twitter weten dat zij dit boek niet wil lezen. Robeyns stelt dat Sandel in zijn nieuwe boek schrijft over het concept ‘moral corruption’ (morele corruptie), en hierbij het werk van twee belangrijke, vrouwelijke filosofen die hier eerder over geschreven hebben buiten beschouwing laat.

De Utrechtse hoogleraar stelt dat zij geen behoefte heeft aan het lezen van boeken die het werk van vrouwelijke filosofen negeren. Ook benoemt zij dat de argumenten van deze vrouwelijke filosofen, Debra Saltz en Elizabeth Anderson genaamd, veel beter zijn dan dat van Sandel. Ten slotte laat Robeyns weten dat Sandel na de uitgave van een eerder boek een ‘workshop’ in Nederland gaf met zulke hoge toegangsprijzen, dat alleen rijke zakenlui eraan mee konden doen. Hierbij gaf hij aan geen mogelijkheid te hebben om een college te geven aan Nederlandse academici omdat zijn ‘sponsors’ dit niet toelieten. Oftewel, stelt Robeyns, hij heeft van zichzelf koopwaar gemaakt, terwijl hij in zijn werk juist pleit tegen te veel vercommercialisering.

In een latere tweet licht Robeyns toe dat er een kans is dat zij het boek alsnog zal lezen, ondanks dat zij dit eigenlijk niet wil. Ze zegt dat het namelijk haar professionele plicht is dit te doen. ‘Maar’, benadrukt zij, ‘het is ook mijn professionele plicht om er op te wijzen wanneer mijn internationale collega’s dit soort dingen doen.’

Ingrid Robeyns is deel van de actiegroep WO in actie, die pleit voor hervormingen in de universiteit. Hiervoor heeft zij recentelijk het pamflet 40 stellingen over de wetenschap gepubliceerd, samen met Remco Breuker en Rens Bod.                                                                                                      

--

Door Isolde KorsWinactie William & Tisquantum

Winactie William & Tisquantum


Maisplantmaan 1619

De sloep rondde de noordkant van de baai. De eilandjes die her en der verspreid lagen, het nevelige water dat tegen de kliffen omhoogspatte, de heuvels en de bossen daarachter, als een uitgedroogde dronk Tisquantum de beelden. En tegelijkertijd durfde hij amper te kijken, want daar lag Patuxet. Thuis. Vijf jaar lang had hij hiernaar verlangd. Vanaf het moment dat hij door de withuiden meegenomen werd over het Grote Water. En nu was er misschien geen thuis meer. De beelden van de dodendorpen die hij langs de kust was tegengekomen, drongen zich aan hem op. Overal botten. Verbleekt, versplinterd, aangevreten. Te veel om te begraven. De kilte kroop in zijn hart. Hij had eerder moeten terugkomen. Beter zijn best moeten doen. Desnoods het Grote Water over moeten zwemmen!

Zo begint het nieuwe spannende jeugdboek van Bianca Mastenbroek William & Tisquantum, over de 11jarige weesjongen William uit Leiden.  In 1620 moet hij het vertrouwde Leiden verlaten, omdat de Pilgrims een nieuw bestaan gaan opbouwen in Amerika. Hij overleeft de reis ternauwernood en als hij dan voet aan wal zet, blijkt het een woest en gevaarlijk land, bewoond door barbaarse wilden. William is doodsbang voor zijn nieuwe buren. Dus als de Engelssprekende indiaan Tisquantum zijn hulp aanbiedt, houdt William hem nauwlettend in de gaten. Is zijn argwaan terecht, is die wilde inderdaad niet te vertrouwen? Moet William de kolonie redden? …

Lees hier de voorpublicatie in Bazarow Magazine

WIN dit boek! 

Deel dit artikel op sociale media en maak kans op een exemplaar van William & Tisquantum

 • Zorg dat het account van Bazarow getagd wordt zodat wij weten dat je kans wil maken.
 • Onder de delers en taggers verloten wij de boeken. 
 • Heb je geen social media? In dat geval kun je het artikel delen via email met minimaal vijf mensen én renske@deleesclubvanalles.nl zodat wij zien dat je wil winnen. 
 • Meedoen voor William & Tisquantum kan tot en met vrijdag 18 september
Ben jij een egel of een vos?

Ben jij een egel of een vos?


Datum: 9-9-2020

Filosofie. Was de Russische schrijver Lev Tolstoj nu een egel, of toch eerder een vos? Het antwoord op die vraag is te lezen in het veelgeprezen essay De egel en de vos van Isaiah Berlin dat nu voor het eerst in boekvorm in het Nederlands beschikbaar is.

Bij wijze van ‘spielerei’ deelde filosoof Isaiah Berlin grote schrijvers en denkers onder in twee categorieën: er zijn vossen die op van alles jagen (en nooit een eenduidige visie verwerven op de wereld) en er zijn egels die maar één verdedigingsmechanisme kennen en bij wie alles draait om een en dezelfde kern. De metafoor over de tegenstelling tussen ‘pluralisten’ en ‘monisten’ is de kern van De egel en de vos. Plato, Dante en Dostojevski zijn overduidelijk egels. Aristoteles, Erasmus en Poesjkin horen thuis bij de vossen. Maar wat is Tolstoj nu: een vos die van alles weet, of een egel die één groot iets weet?

--

Lees hier de hele recenise van Gaëtan Regniers

De Gouden Ganzenveer 2020 naar Abdelkader Benali

De Gouden Ganzenveer 2020 naar Abdelkader Benali


8-9-2020

Op 7 september is de Gouden Ganzenveer 2020 uitgereikt, dat maakte de stichting bekend op het NPO Radio 1 programma De Taalstaat. Deze culturele prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instituut die van grote betekenis is geweest voor het Nederlandse geschreven en gedrukte woord. 

Dit jaar ging de prijs naar romanschrijver, poëet, toneelschrijver en journalist Abdelkader Benali. De academie prijst zijn enthousiasme bij het werken met jongeren, en zijn wijze waarop hij culturen verbindt. Benali heeft een Marokkaanse achtergrond. Benali’s debuut roman Bruiloft aan zee werd een internationale bestseller. Hij schreef ook Casa Benali: Het Marokkaanse huis-tuin-en-keukenkookboek en Brief aan mijn dochter.

De prijs wordt sinds 1955 uitgereikt door academie gouden ganzenveer. De Academie bestaat uit mensen uit de wereld van cultuur, politiek, wetenschap en bedrijfsleven, en zijn persoonlijk voor deze titel gevraagd. De voorzitter is Professor Dokter Jet Bussemaker, hoogleraar politicologie aan de Universiteit Leiden en voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Aanvankelijk moest de prijs op 2 april uitgereikt worden. Vanwege Covid-19 is dit echter uitgesteld. De organisatie meldt dat de uitreiking kleinschalig was omdat er rekening gehouden werd met de anderhalve meter afstandsregel. Vandaag zal er een video geplaatst worden op de website van de organisatie waar u het evenement kan terugkijken.

Vorig jaar ging de prijs naar internationaal essayist en journalist Ian Buruma. Onder eerdere winnaars behoren onder andere Arnon Grunberg, Geert Mak, Annejet van der Zijl, Remco Campert en Adriaan van Dis.

--

Door Isolde Kors

Foto: Linda Stulic, via Gouden GanzenveerZelf publicerende schrijvers gebruiken vaker dezelfde woorden

Zelf publicerende schrijvers gebruiken vaker dezelfde woorden


Datum: 8-9-2020

Schrijvers die hun eigen werk publiceren gebruiken in hun werk vaker dezelfde woorden. Dat blijkt uit de analyses die het programma Gertrude van ManuscriptTest maakt. Dit is een website waar je als auteur je eigen werk kunt vergelijken met teksten van zowel uitgeverijen als zelf publicerende schrijvers. De software is ontwikkeld door Robert Loeber, werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Hiermee combineert hij de laatste ontwikkelingen in de ICT en zijn interesse in literatuur. Het programma is vernoemd naar Gertrude Stein (1874-1946) een Amerikaanse schrijfster. Ze schreef onder andere romans, gedichten en toneelstukken. In 1903 verhuisde ze naar Parijs, waar ze een salon onderhield die door vele schrijvers en kunstenaars werd bezocht. 


Gertrude is een machine learning programma, een systeem dat zich steeds blijft ontwikkelen en de gevonden data opslaat om dit vervolgens te gebruiken in de analyses. Het programma analyseert de ingevoerde tekst en vergelijkt dit met online beschikbare publicaties om de kwaliteit van het ingevoerde schrijfwerk te bepalen. Zelf gepubliceerde teksten bevatten tot 14% vaker dezelfde woorden volgens de analyses van Gertrude. Een overduidelijk verschil met door uitgevers gepubliceerde teksten. De software analyseert de teksten door te kijken hoe vaak een woord in de afgelopen honderd woorden voorkomt. Tot nu toe kan het programma alleen kleinere teksten verwerken. De geanalyseerde tekst moet minimaal 1500 woorden bevatten tot maximaal 5000 woorden. Daarnaast ontdekte Gertrude dat zelf gepubliceerde teksten twee keer zoveel uitroeptekens bevatten en er significant meer voegwoorden zoals ‘en’, ‘ dat’,  ‘want’ en ‘omdat’ in voorkomen.

De teksten van uitgeverijen zijn specifiek geselecteerd en beoordeeld. Dit betekent dat de teksten een bepaalde kwaliteit bevatten, deze schrijfwerken hebben de eindstreep gehaald, ze zijn officieel gepubliceerd. De teksten verschillen kwalitatief dus van teksten van zelf publicerende schrijvers. Voor schrijvers kan Gertrude een handig programma zijn om hun werk te controleren en eventuele aandachtspunten te signaleren. Het programma plaatst na de analyse de ingevoerde tekst onder de categorie ‘zelf gepubliceerd’ of ‘door uitgevers gepubliceerd’ aan de hand van verschillende kenmerken, bijvoorbeeld de woordherhaling. Door het analyserapport aan te vragen kan de auteur van de tekst bepalen aan welke kenmerken zijn of haar werk voldoet en waarom. De analyse zelf is gratis, verdere inzage in het analyserapport is mogelijk voor 19.95 euro. 

Gertrude lijkt dus een handige tool voor schrijvers om hun werk te controleren en te verbeteren waar nodig. Wil je zelf een stuk tekst laten testen? Klik dan hier!

--

Door Renske Bakkenes

We leven veel te snel. Leer langzamer leven

We leven veel te snel. Leer langzamer leven


Datum: 8-9-2020

Zelfhulpboek. Yvonne Mol schrijft in dit boek hoe we langzamer kunnen leven. Minder doen en meer bereiken is haar devies. Ze verdeelt haar actieplan daarvoor in drie delen: minder doen, anders denken en nog meer bereiken.

Mensen doen vaak te veel en raken daardoor gestrest, zegt de auteur. Het is belangrijk om keuzes te maken en prioriteiten te stellen.  Wat is belangrijk en wat niet? Ze geeft daarvoor een afvinklijstje waarmee de lezer zijn of haar prioriteiten kan vaststellen.  Multitasken is funest voor de gemoedsrust, zegt Mol. Plan één ding tegelijk. Dit geldt ook voor haast. In haast doet men dingen half goed.  Zorg dan ook voor voldoende ontspanning,  meent Yvonne.  Ontspanning brengt rust, tevredenheid,  betekenis en succes.  Het helpt vrolijk,  gelukkiger en luchtiger te zijn. 

--

Lees hier de hele recensie van Jacqueline Stil

De Women Prize for Fiction wel of niet uitreiken anno 2020?

De Women Prize for Fiction wel of niet uitreiken anno 2020?


De Women Prize for Fiction, eerder bekend als Orange Prize for Fiction (1996-2012) en de Baileys Women’s Prize for Fiction (2014-2017), is een literaire onderscheiding die de creativiteit en originaliteit van vrouwelijke schrijfsters ondersteunt. Op 9 september is het de 25ste keer dat de prijs wordt uitgereikt, een jubileum maar ook een moment voor reflectie. De laatste tijd is er discussie over de noodzaak van dit soort onderscheidingen. Afgelopen vrijdag verscheen er een artikel in de Volkskrant dat vraagtekens zette bij het huidig bestaan van deze prijs. Moeten we anno 2020 nog wel prijzen uitreiken die de focus leggen op vrouwelijke schrijvers?

De prijs is oorspronkelijk bedacht om vrouwen die schrijven meer in de schijnwerpers te laten staan. Vrouwelijk auteurs werden namelijk een kwart eeuw geleden bij grote literaire prijzen genegeerd en daarom is Women Prize for Fiction gecreëerd. Is deze onderscheiding in 2020 nog wel relevant? Marieke Lucas Rijveld heeft net de International Booker Prize van 2020 in ontvangst mogen nemen. Er staan dus nu wel degelijk vrouwelijke auteurs op de lijst van de literaire prijzen en er is meer aandacht voor vrouwelijke auteurs in het algemeen.  

“Het besef dat sekse of kleur van auteurs niet bepalend is voor de kwaliteit van hun boeken, is inmiddels wel doorgedrongen. Wie doorgaat met hameren op verschillen, houdt die verschillen zelf in stand. “ Aldus Wilma de Rek, chef boekenbijlage van de Volkskrant, in het genoemde artikel. Voor haar mogen ze de prijs worden opheffen. 

Ondanks de discussie rondom de prijs is het met spanning afwachten tot 9 september wanneer de winnares bekend gemaakt wordt. 

Dit is de shortlist van 2020
Dominicana by Angie Cruz
Girl, Woman, Other by Bernardine Evaristo
A Thousand Ships by Natalie Haynes
The Mirror and the Light by Hilary Mantel
Hamnet by Maggie O’ Farrell
Weather by Jenny Offill

--
Door Renske Bakkenes

Meeslepende thriller: Zonder zintuigen

Meeslepende thriller: Zonder zintuigen


Datum: 7-9-2020

Thriller. Als er een seriemoordenaar aan de gang is, is het voor een politiecorps duidelijk dat er actie ondernomen moet worden. Maar als een serieontvoerder toeslaat, is actie van de politie minder vanzelfsprekend. Zeker als de slachtoffers gewoon weer vrij worden gelaten. Zonder zintuigen begint met een al wekenlang vermiste vrouw die zwaargewond langs een autoweg wordt aangetroffen. De politie tast in het duister, want de vrouw praat niet. Het is daarom moeilijk om erachter te komen of het gaat om een misdrijf. Wanneer er enkele dagen opnieuw een vermist persoon wordt gevonden, begint het te dagen dat er iemand een spel speelt. 

Zonder zintuigen is het eerste deel in een nieuwe reeks geschreven door Ed James, die ook discjockey, presentator en journalist is. Zonder zintuigen is het eerste boek van hem dat vertaald is in het Nederlands. Meerdere thrillerseries voeren rechercheurs op die je volgt in hun bevindingen. In deze serie heeft Aidan Corcoan, die inderdaad rechercheur is, de hoofdrol. Hij werkt samen met forensisch psycholoog Marie Palmer. Ik vond het erg verfrissend om te lezen hoe een forensisch psycholoog te werk gaat. Marie geeft een hele andere kijk op de zaak en helpt je om de daders beter te begrijpen. 

--

Lees hier de hele recensie van Denise de Groot

Lopend lezen, iedereen kan het. Uitslag prijsvraag bekend

Lopend lezen, iedereen kan het. Uitslag prijsvraag bekend


Datum: 7-9-2020

Midden in de zomer schreven we een prijsvraag uit voor mensen die zich verveelden terwijl ze naar het strand moesten sjokken en weer terug. Mede om de ontlezing tegen te gaan bood Bazarow het antwoord: start met lopend lezen. Geïnitieerd door onze hoofdredacteur die al jaren lopend leest schreven we een prijsvraag uit voor mensen die ons de mooiste foto’s van lopende lezers stuurden.

Welnu, we kunnen nog niet zeggen dat het dè trend van deze zomer is geworden, dat lopend lezen. De inzending waren op twee handen te tellen, maar het waren wel hele serieuze inzendingen.

Voor Betty Jaasma was het allemaal nieuw, dat lopend lezen. Maar wij willen natuurlijk een beginner stimuleren om flink te oefenen. En dat heeft Betty ook beloofd. “Oefenen met lopend lezen, achter het huis bij de moestuin, valt nog niet mee en wil niet vallen natuurlijk.  Ik blijf oefenen!, aldus Betty.

Betty Jaasma

Het oefenen wordt beloond, Betty je ontvangt een Bazarow boekenbon van 25 euro.

Gemma Veldhuizen stuurde 3 foto’s van haarzelf, die vooral laten zien dat ze altijd leest: tijdens de afwas, met rendieren om haar heen die haar beloeren en gewoon tijdens een tocht over een gletsjer. Het commentaar van Gemma: “Lopend lezen? Ja, hoor, makkelijk - ik doe dat m'n leven lang al. (Hoezo rendieren?)”. Een echte prijswinnaar. Gemma, de Bazarow boekenbon komt naar je toe.

Gemma Veldhuizen

En de mooiste inzending kwam wel van De Leesclub van Alles-recensent Sue van @boekenz. Zij fotografeerde haar zoontje in de bibliotheek die zijn boek niet kan loslaten. Het commentaar van Sue: “Wanneer je niet kunt stoppen in het stripboek dat je hebt gevonden, in de #bibliotheek Lezend de trap af, lezend op de grond, lezend naar buiten."

 

En natuurlijk sturen we Sue en haar zoon een Bazarow Boekenbon.

We danken alle inzenders en we lezen verder, zittend, liggend, lopend… slapend. Iets voor een volgende prijsvraag?

--

Redactie Bazarow 

Gedichten van Pessoa

Gedichten van Pessoa


Datum: 5-9-2020

Poëzie. Gedichten waarin de dichter zich over zijn eigen kunst uitlaat zijn vaak populair. Ze geven een indruk van bijvoorbeeld de insteek of het programma van de dichter en werpen daarmee licht op de rest van het werk. Dat geldt ook voor Autopsychografie van Fernando Pessoa. In de nieuwe vertaling van Harrie Lemmens begint het zo:

De dichter doet alsof.
Hij doet dat zo compleet
Dat zelfs pijn die hem echt trof
Door hemzelf verzonnen heet.

In dit ‘doen alsof’ ging Pessoa veel verder dan andere dichters. Hij verzon niet alleen gevoelens, maar schiep zelfs meerdere alter ego’s, door hem ‘heteroniemen’ genoemd, met ieder een eigen persoonlijkheid en stijl. Zijn beroemde werk Het boek der rusteloosheid verscheen zelfs onder een ‘semi-heteroniem’, Bernardo Soares: een versie van hemzelf die werd gewekt wanneer hij erg moe was.

Naast de vele heteronieme of semi-heteronieme teksten, publiceerde Pessoa ook ‘orthoniem’, onder eigen naam. In de onlangs verschenen bundel Een spoor van mezelf vinden we een selectie van zijn orthonieme gedichten. Ook al is het oeuvre van Pessoa dus een ingewikkeld complex van bewust (of in ieder geval deels bewust) gecreëerde verzinsels, komen we in deze orthonieme gedichten iets dichter bij Pessoa.

--

Lees hier de hele recensie van Thomas Heij

Hulp voor boekhandels in het Noorden

Hulp voor boekhandels in het Noorden


De uitgeverijen ‘De Kleine Uil’ uit Groningen en ‘Koninklijke van Gorcum’ uit Assen gaan samenwerken om de lokale boekhandels in het noorden van Nederland te ondersteunen. In het najaar bieden de de uitgeverijen de boekwinkels aan om auteurs, die aan de uitgeverijen verbonden zijn, uit te nodigen voor een literaire middag. Zo kunnen de winkels meer mensen trekken. De boekhandels hebben net als vele andere organisaties behoorlijk last gehad  van de corona crisis. 

“Auteurs van boeken die de afgelopen maanden zijn verschenen hebben minder zichtbaarheid gehad om te vertellen over hun laatste boek. Boekwinkels hebben minder mensen binnengekregen. Wij gaan die twee bij elkaar brengen waardoor de boekhandel een leuke bijeenkomst met onze auteurs kan organiseren. Een win-win situatie voor alle partijen.” Aldus directeuren Peter ten Hoor (Kleine Uil) en Kor IJszenga (Van Gorcum).

“We organiseren dit met min of meer gesloten portemonnee. We vragen alleen een kleine bijdrage ten gunste van de auteur(s) om hun onkosten te vergoeden. Daarnaast krijgt de boekwinkel tijdens de bijeenkomst een hogere korting op de betreffende boeken en recht van retour. We hopen hiermee de boekhandel een extra steuntje in de rug te geven en tegelijkertijd onze auteurs het podium te geven dat ze de afgelopen maanden moesten missen”.

Deze week gaat er een folder uit naar de boekhandels, zodat zij op de hoogte zijn van de auteurs die zij eventueel kunnen uitnodigen voor een bijeenkomst. Naast deze folder versturen de uitgeverijen ook hun catalogi voor het najaar en het voorjaar. 

De uitgeverijen werken al langer samen en slaan nu weer de handen ineen om het boekenvak en de lokale boekwinkels verder te ondersteunen. 

--

Door Renske Bakkenes

De drie genomineerde boeken voor de PrinsjesBoekenprijs 2020 zijn bekend

De drie genomineerde boeken voor de PrinsjesBoekenprijs 2020 zijn bekend


11 september, op de vooravond van Prinsjesdag, reikt de jury de PrinsjesBoekenprijs van 2020 uit. Dit is een jaarlijkse bekroning voor het beste Nederlandstalige politieke boek. De boeken moeten in het afgelopen parlementaire jaar, van 1 juli 2019 tot 1 juli 2020, zijn verschenen en aansluiten op thema’s uit de Nederlandse parlementaire democratie. 

De genomineerden van dit jaar zijn:

Elma Drayer – Witte schuld (Atlas contact)

In Witte schuld schrijft Elma Drayer over identiteitspolitiek. Hierin neemt zij een standpunt in tegenover groepsdenken.

Marnix Krop -  Wim Kok. Een leven op eigen kracht (Prometheus)

Dit eerste deel van de biografie over Wim Kok gaat over de rol die Kok speelde bij het vormgeven van de sociaal-economische overlegcultuur in de jaren zestig en zeventig.

Huib Modderkolk – Het is oorlog maar niemand die het ziet (Podium)

Huib Modderkolk onderzocht voor dit boek hoe ver het opsporingswerk van geheime diensten in het persoonlijke leven van burgers kan doordringen. In Het is oorlog maar niemand die het ziet toont hij de kwetsbare kant van onze, steeds meer op techniek vertrouwende, samenleving.

De jury bestaat uit juryvoorzitter en oud-Tweede Kamerlid Mark Verheijen, hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Monique Leyenaar en onderzoeksjournalist Kim van Keken. Vorig jaar ging de PrinsjesBoekenprijs naar Groter denken, kleiner doen van Tjeenk Willink.  

--

Door Isolde KorsMeer dan 170 schrijvers en vertalers aangesloten bij Bazarow

Meer dan 170 schrijvers en vertalers aangesloten bij Bazarow


Datum: 4-9-2020

Afgelopen zomermaanden schreven zich meer dan 170 auteurs en vertalers in bij Bazarow.com. Volgens hoofdredacteur Roeland Dobbelaer een heel mooi startaantal. “We gaan natuurlijk voor de 500, maar de kop is er af.”

Bazarow.com ondersteunt op verschillende manieren de boekensector. Uitgevers hoeven geen hoge inkoopkortingen te accepteren, schrijvers en vertalers ontvangen extra inkomsten. Op termijn worden de boeken via boekhandels uitgeleverd. En natuurlijk schrijft het redactie- en recensieteam elke week tientallen artikelen over bekende en minder bekende boeken van bekende en minder bekende schrijvers en vertalers.

De afgelopen maanden is intensief gewerkt om het netwerk van schrijvers en vertalers tot stand te brengen. Hoofdredacteur Roeland Dobbelaer is erg tevreden over de lijst met deelnemers. “Ja het begint te komen.” Literaire schrijvers en vertalers als Manon Uphoff, Ivo Victoria, Jan van Mersbergen, Désanne van Brederode, Peter Abelsen, Hans Vervoort, Annemarie Vlaming, Manik Sakter, Martin de Haan, Barbara de Lange en Sjeng Schreijen schreven zich in. Ook veel thriller-, kinderboeken- en young adult-auteurs meldden zich aan, waaronder Marco Kunst, Chinouk Thijssen, Tjeerd Langstraat, Astrid Boonstoppel en Maria Postema.

Opvallend is dat er ook veel schrijvende filosofen en (wetenschaps)journalisten op de lijst staan. Maxim Februari (ook romancier uiteraard), Marjan Slob, Coen Simon, Simon Rozendaal, Bert Keizer, Joke Hermsen, Christian Jongeneel (ook romancier), Jan Bransen, André Klukhuhn en de denker des vaderlands Daan Roovers.

Dobbelaer: “Ik heb filosofie gestudeerd en mijn hele werkzame leven heeft zich voornamelijk in de tijdschriftenwereld afgespeeld, daar ken ik heel veel filosofen (Filosofie Magazine) en journalisten (New Scientist, Technisch Weekblad e.d.) van. Uiteraard heb ik hen benaderd en zo kunnen we daar rekenen op veel steun. Binnen de letteren is ons netwerk nog kleiner. Maar ik hoop dat door publicatie vandaag van onze lijst ook veel meer schrijvers en vertalers van literatuur zich aanmelden.”

Over Bazarow.com
Bazarow is een verkopende boekensite, waar je meer kan doen dan alleen boeken kopen. Bazarow schrijft ook recensies, interviews en publiceert nieuwsberichten. Elke twee weken verschijnt Bazarow Magazine met het laatste nieuws over boeken.
Bazarow wil bovendien er aan bijdragen dat de boekensector levendig en gezond blijft. Een groot deel van de opbrengsten gaat terug naar de sector. In december 2019 maakte Bazarow bekend dat de collega-site Bookaroo op ging in Bazarow.com. 

Over het schrijvers en vertalers programma van Bazarow

Bazarow ondersteunt Nederlandstalige schrijvers en vertalers naar het Nederlands van buitenlandse boeken. Schrijvers en vertalers ontvangen boven op hun royalties een deel van de opbrengsten uit de verkoop via Bazarow van hun boeken. Schrijvers en vertalers moeten zich hiervoor wel inschrijven. Er bestaat ook de mogelijkheid om deze opbrengsten te doneren. Inschrijven kan hier.

Bekijk hier de lijst met deelnemende schrijvers en vertalers.

--

Redactie Bazarow

Schrijvers en vertalers aangesloten bij Bazarow.com

Schrijvers en vertalers aangesloten bij Bazarow.com


Bazarow.com ondersteunt schrijvers en vertalers door hen extra inkomsten te bieden uit de verkoop van hun boeken. Schrijvers en vertalers steunen Bazarow door hun naam aan ons inititiatief te verbinden. Inmiddels hebben zich al ruim 170 schrijvers en vertalers aangesloten. De lijst hieronder is iets korter, omdat een aantal schrijvers en vertalers niet in het openbaar genoemd willen worden. Dat respecteren wij uiteraard.

Wil je je ook inschrijven, dat kan hier.

Aarnout, Ralph

Vertaler

Abelsen, Peter

Schrijver/Vertaler

Alblas, Laura

Schrijver

Angenent, Saskia Aïcha

Schrijver

Berg, Lidewij van den

Vertaler

Berkhof, Patrick

Schrijver

Bijnens, Michael

Schrijver

Bijnsdorp, Maaike

Vertaler

Bollé, Johnny

Schrijver

Bollegraf, Mandy

Schrijver

Boomstra, Marja

Schrijver

Boonstoppel, Astrid

Schrijver

Bosch, Eefje

Vertaler

Bransen, Jan

Schrijver

Brederode, Désanne van

Schrijver

Broeder, Linda

Vertaler

Broek, Ronald van den

Schrijver

Broucke, Leen Van Den

Vertaler

Bruijn, Maurits de

Schrijver

Cate, Ritzo ten

Schrijver

Cnossen, Fanneke

Vertaler

Coumans, Kiki

Vertaler

Criens, Frits

Schrijver

Dalen, Erika van

Schrijver

Denneman, Maya

Vertaler

Derix, Govert

Schrijver

Dierendonck, Stefan van

Schrijver

Dijk, Thea van

Schrijver

Dijkshoorn, Marianne

Schrijver

Driegen, Karin

Schrijver

Dumoulin, Cornelis M.J.

Schrijver

Eimers, Ditty

Schrijver

Elskamp, Ineke van den

Vertaler

Emeis, Marijke

Vertaler

Everist, I. M.

Schrijver

Februari, Maxim

Schrijver

Floor, Tinka

Schrijver

Geerlings, Dietske

Schrijver

Gielen, Isabelle

Schrijver

Graaf, Renée de

Vertaler

Gravendaal, Bart

Vertaler

Griend, Veronique van der

Schrijver

Groot, Kirsten

Schrijver

Haan, Martin de

Schrijver/Vertaler

Haar, Jan van der

Vertaler

Habraken, Astrid

Schrijver

Heij, Thomas

Vertaler

Hendriks, Sijmen

Schrijver

Hermsen, Joke

Schrijver

Heyningen, Marc van

Schrijver

Hoek, Paul

Schrijver

Hoes, Frank

Schrijver

Hoexum, Pieter

Schrijver

Hollander, Peter den

Schrijver

Houterman, Aldo

Schrijver

Hoyinck, Syvlie

Vertaler

Jonge, Joke de

Schrijver

Jongeneel, Christian

Schrijver

Keller, Shira

Schrijver

Keukelaar, Nellie

Vertaler

Klukhuhn, André

Schrijver

Knoop, Frank van der

Vertaler

Koning, Yvon de

Schrijver

Krol, Edzard

Vertaler

Kuiken, Ben

Schrijver

Kuiper, Sophie

Vertaler

Kunst, Marco

Schrijver

Lange, Barbara de

Vertaler

Langerak, Daniëlle

Vertaler

Langstraat, Tjeerd

Schrijver

Leeuwenhart, Roderick

Schrijver

Limonard, Janet

Vertaler

Lindert, Jolanda te

Vertaler

Lindner, Erik

Schrijver

Lith, Willemien van

Schrijver

Lohuizen, Kadir van

Schrijver

Loon, Quirien van

Schrijver

Manfré, Mariella

Vertaler

Meewis, Tonnie

Schrijver

Mersbergen, Jan van

Schrijver

Mulder, Bertina

Schrijver

Neurink, Judit

Schrijver

Nijs, Ines

Schrijver

Nijs Bik-Plasman, Nannie de

Vertaler

Olthoff, Nancy

Schrijver

Oostelbos, Peter

Schrijver

Oosthoek, Eric

Schrijver

Ossevoort, Manon

Schrijver

Overman, Mariska

Schrijver

Pauwelijn, Greet

Vertaler

Pels, Dick

Schrijver/Vertaler

Pelt, Ineke van

Schrijver

Piolon, Patricia

Vertaler

Plegt, Tracey

Vertaler

Poel, David de

Schrijver

Postema, Maria

Schrijver/Vertaler

Posthuma, Jente

Schrijver

Pot, Jacob

Schrijver

Pothuizen, Charlotte

Vertaler

Pouwels, Kitty

Vertaler

Quint, Karin

Schrijver

Reehorst, Wouter ter

Schrijver

Ron, Ann De

Schrijver

Roozendaal, Tineke van

Vertaler

Rozendaal, Simon

Roovers, Daan

Schrijver

Schrijver

Ruitenberg, Josephine

Ruler, Han van

Vertaler

Schrijver/Vertaler

Runhaar, Peter

Schrijver

Samwel, Diederik

Schrijver

Sanders, Wim

Schrijver/Vertaler

Santen, Karina

Vertaler

Sarkar, Manik

Vertaler

Scheijen, Sjeng

Schrijver

Seegers, Nicole

Vertaler

Simon, Coen

Schrijver

Slagter, Guusje

Schrijver

Slingerland, Jaap

Vertaler

Slob, Marjan

Schrijver

Smits, Manon

Vertaler

Smulders, Stef

Schrijver

Sonnema, Siebe Anne

Schrijver

Stewart, Pen

Schrijver

Stiggelbout, Annelous

Vertaler

Teeuw, Marijke

Schrijver

Thijssen, Chinouk

Schrijver

Uphoff, Manon

Schrijver

Vastbinder, Mieke

Vertaler

Veen, Michiel

Schrijver

Veldhuis, Job

Schrijver

Verhoef, Rien

Vertaler

Vermaak, Hans

Schrijver

Versluys, Marijke

Vertaler

Vervoort, Hans

Schrijver

Victoria, Ivo

Schrijver

Visser, Marlen

Schrijver

Vlaming, Annemarie

Vertaler

Vorstenbosch, Jan

Schrijver/Vertaler

Vriesinga, Lammy

Vugs, Reinold

Schrijver

Schrijver/Vertaler

Vuijsje, Marja

Schrijver

Waa, Frits van der

Vertaler

Wedzinga, Tineke

Vertaler

Werf, Maarten van der

Vertaler

Woudt, Martine

Vertaler

Wouters, Frank

Schrijver

Zachariasse, Raymond

Schrijver

Zirkzee, Jacqueline

Schrijver

Zwaan, Josha

Schrijver

Zwaan, Helen

Vertaler

https://bazarow.com/schrijvers_en_vertalers

Alle Van Goghs in een boek

Alle Van Goghs in een boek


Schilderkunst. Dit Engelstalige boek bevat een compleet overzicht van het werk van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Wie in de eerste plaats hecht aan een volledig overzicht van het leven en een presentatie van alle schilderijen die Van Gogh heeft voortgebracht, kan in dit boek uitstekend terecht. Het boek biedt binnen zijn kaders echter geen grote afbeeldingen. Veel schilderijen zijn zelfs op klein formaat opgenomen, waarschijnlijk om de omvang van het boek beheersbaar te houden.

De opzet is chronologisch en binnen de zeven hoofdstukken is dan vervolgens weer voor een meer thematische opzet gekozen. De schilderijen zijn voorzien van een vrij uitgebreide toelichting met informatie van kunsthistorische aard en informatie over de levensomstandigheden van deze schilder. Deze zijn zoals bekend niet altijd even gemakkelijk geweest. Van Gogh kende psychische ups en downs.

--

Lees hier de hele recensie

Nominaties voor De Bronzen Uil 2020

Nominaties voor De Bronzen Uil 2020


Datum: 2-9-2020 

De nominaties voor de tiende editie van De Bronzen Uil zijn sinds 30 augustus bekend. De Bronzen Uil is een Belgische prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het afgelopen seizoen. De literaire prijs is een initiatief van de sociaal-culturele vrijwilligersorganisatie Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond, een organisatie die aanstuurt op betere samenwerking tussen Nederland en België. In totaal zijn er dit jaar 53 werken ingezonden. Hieruit koos een professionele jury, bestaand uit Jos Geysels, Yasmine Allas, Majida Bellal, Sylvain Peeters, Wim van Gelder, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke 6 genomineerden. 

De genomineerden zijn:

Frederik Willem Daem – Tekens van leven (De Bezige Bij)
Marije Langenaar – In het jaar van de rode os (De Arbeiderspers)
Machteld Siegmann – De kaalvreter (Ambo Anthos)
Max Temmerman – Confiren (Borgerhoff & Lamberigts)
Chris van Camp – De kus van Dabrowski (Manteau)
Kevin van Vliet – Wolfsjong (Prometheus)
 
Ieder jaar reikt De Bronzen Uil ook een publieksprijs uit. Je kunt vanaf nu tot 7 oktober hiervoor je stem uitbrengen op de website van Het Betere Boek. Op 10 oktober maakt de jury de winnaar en de publieksfavoriet bekend. De winnende auteur ontvangt 10.000 euro, en gaat samen met de publieksfavoriet op tournee in Vlaanderen en Nederland.

--

Door: Isolde Kors

Afbeelding: De Bronzen UilHet aangrijpende verhaal van Hasan, tolk voor Dutchbat

Het aangrijpende verhaal van Hasan, tolk voor Dutchbat


Datum: 2-9-2020

Persoonlijke geschiedenis. “Dutchbat had de mannelijke leden van het gezin, Hasans vader en broer, niet mogen uitleveren; de Nederlandse staat is medeaansprakelijk voor hun dood”, aldus de rechter in 2013. De tolk van Srebrenica vertelt het aangrijpend verhaal van Hasan, tolk voor Dutchbat, die meemaakt hoe zijn familie wordt vermoord. 

In het begin van het boek is de groeiende spanning tussen Serviërs en moslims voelbaar en deze neemt geleidelijk toe en lijkt onafwendbaar. Hasan koopt een mes om zich te kunnen verdedigen en hij is niet de enige die dat doet. Het gezin gaat weg en treffend brengt Hasan dit onder woorden: “Toen dachten we er nog niet zo over, maar dit was het moment waarop we vluchtelingen werden”, pagina 36. De oorlog breekt uit en “alle jongens en mannen uit het dorp waren van de ene op de andere dag strijders geworden”, pag. 65. Doordat Hasan de gebeurtenissen vrij gedetailleerd beschrijft, komt de lezer er dicht bij en voelt die wat de strijd tussen diverse groepen teweeg brengt. Interessant is de discussie over de religieuze duiding waar Hasan ook bij stilstaat. Hij vraagt zich af – maar verwerpt deze gedachte tegelijkertijd – of dit Gods straf is omdat de moslims afvallig zijn geworden.

--

Lees hier de hele recensie

Bekendmaking longlist Boekenbon Literatuurprijs 2020

Bekendmaking longlist Boekenbon Literatuurprijs 2020


Datum: 2-9-2020

Op dinsdag 1 september maakte de jury van de Boekenbon Literatuurprijs van 2020 de longlist bekend. De Boekenbon Literatuurprijs is een jaarlijkse prijs die wordt toegekend door een jury gekozen door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De prijs wordt vernoemd naar de sponsor van dat jaar. Sinds dit jaar is dat Boekenbon. Voorheen stond de prijs onder andere bekend als de ECI- en de AKO Literatuurprijs.

De prijs wordt uitgereikt onder Nederlandstalige literatuur uit Nederland en Vlaanderen. Hierbij wordt gekozen tussen zowel fictie als non-fictie. Dit jaar werden er meer dan 450 werken ingezonden. Naast de bekroning ontvangt de winnaar een geldprijs van 50.000 euro, waarmee de auteur aan een volgend boek kan werken. Afgelopen jaar waren de winnaars Wessel te Gussinklo met De Hoogstapelaar voor fictie en Sjeng Scheijen met zijn boek De avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst, 1917-1935 voor non-fictie. Anders dan voorgaand jaar wordt er dit jaar maar één prijs uitgereikt onder de genomineerden. 

De genomineerden zijn: 

Patrick Bassant – De vlinder in de inktpot (Wereldbibliotheek)
Oscar van den Boogaard – Jachthuis (De Bezige Bij)
Charlotte Van den Broeck –  Waagstukken (Arbeiderspers)
Stephan Enter – Pastorale (Van Oorschot)
Maarten ’t Hart – De nachtstemmer (Arbeiderspers)
Thomas Heerma van Voss – Condities (Das Mag)
Oek de Jong – Zwarte schuur (Atlas Contact)
Mensje van Keulen – Ik moet u echt iets zeggen (Atlas Contact)
Herman Koch – Finse dagen (Ambo|Anthos)
Marcel Möring – Amen (De Bezige Bij)
Donald Niedekker – Zo zie je alles (Koppernik)
Richard Osinga - Wie de Rechtvaardigden zoekt (Wereldbibliotheek)
Jannie Regnerus – Het wolkenpaviljoen (Van Oorschot)
Koen Sels – Gloria (Het Balanseer)
Wytske Versteeg – Verdwijnpunt (Querido)
 
De jury bestaat dit jaar uit Jan Dertaelen, Sofie Gielis, Sebastiaan Kort, Daan Stoffelsen, Jeroen Vullings en Jeroen Kans. Op 29 september kondigt zij de shortlist van 5 titels aan, en op 10 november maakt zij de winnaar bekend.  
 

---

Door: Isolde Kors

Afbeelding: Boekenbon LiteratuurprijsDe Coöperatieve Nieuwe Boekhandel: een boekhandel van, voor en door de buurt

De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel: een boekhandel van, voor en door de buurt


Datum: 1-9-2020

De tweede Nederlandse coöperatieve boekhandel is sinds vandaag officieel een feit

In 2019 besloot de eigenaresse van ‘De Nieuwe Boekhandel’ in Amsterdam, Monique Burger, dat ze haar geliefde zaak wilde verkopen. Toen de aanvankelijke kopers zich op het laatste moment terugtrokken zocht zij naar andere mogelijkheden om de boekhandel te laten voortbestaan.

De boekenwinkel vervult sinds de oprichting in 2010 een bijzondere rol in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer. Het is een ontmoetingsplek voor boekenliefhebbers en schrijvers, maar ook voor andere buurtbewoners. Dit omdat er met enige regelmaat evenementen als boekpresentaties, workshops en boekenkringen plaatsvinden. De winkel is kleinschalig, persoonlijk en erg geliefd in de buurt. Om deze reden ontstond bij Burger het plan om van de boekhandel een coöperatie te maken. Zo konden buurtgenoten en andere geïnteresseerden zelf aandelen kopen in de zaak, waardoor de winkel behouden kan worden. Om dit tot een succes te maken moesten er 160 aandelen verkocht worden van 1000 per stuk. Dit aantal is ruim behaald met een uiteindelijke verkoop van 280 aandelen onder 220 verschillende kopers, zo meldde de winkel op hun website. Hiermee is het voortbestaan van De Nieuwe Boekhandel gegarandeerd! Op 27 augustus is de koopovereenkomst met het nieuwe bestuur ondertekend. Vanaf vandaag beschikt de coöperatie dus over meer dan 200 mede-eigenaren. Hiervan willen veel zelf iets inbrengen, of vrijwilligerswerk doen voor de zaak. Zo is De Nieuwe Boekhandel nu echt van, voor en door de buurt.

Monique Burger hoopt dat de succesvolle doorstart van de aanvankelijke eenmanszaak een voorbeeld is voor andere plaatselijke boekhandelaren die in zwaar weer verkeren, of klaar zijn voor een nieuwe uitdaging, vertelt zij aan het Parool.

--

Door Isolde Kors

Afbeelding: De Nieuwe BoekhandelManon Uphoff wint de Charlotte Köhler prijs

Manon Uphoff wint de Charlotte Köhler prijs


Datum: 1-9-2020

Manon Uphoff mag de literaire Charlotte Köhler prijs van 2020 in ontvangst nemen. De Charlotte Köhler prijs is een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Hierbij hoort een prijzengeld ter waarde van 15.000 euro. De prijs wordt uitgereikt door de stichting Charlotte Köhler, waarbij elke drie jaar een andere genre aan bod komt. De stichting, opgericht in 1998, is vernoemd naar de bekende twintigste eeuwse toneelspeelster Charlotte Köhler. Zij schonk haar vermogen aan het Prins Bernard Cultuurfonds en de Vereniging van Letterkundigen.  

De jury, bestaande uit Thomas de Veen, Sander Bax en Mensje van Keulen, bekroonde Uphoff voor haar oeuvre dat voornamelijk uit autofictie bestaat. Speciale aandacht en lof uitte de jury voor haar roman Vallen is als Vliegen. Met deze roman was zij eerder dit jaar al genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. De roman, ook autofictie, beschrijft een gezin van vier kinderen waar de vader Holbein overdag een goede vader, vriendelijke man, en schilder is. In de avond verandert hij echter in een monster die zijn kinderen dwingt tot seksuele handelingen. Uphoff gebruikt hier de metafoor van de Minotaurus, de half-stier/half-mens uit de Griekse mythologie. De roman is verweven met de ervaringen van de kinderen en de gevolgen die het misbruik voor hen heeft.

Volgens jurylid en NRC criticus Thomas de Veen, is Vallen is als vliegen  niet alleen een buitengewone roman, maar maakt [het] ook de samenhang duidelijk van Uphoffs gehele oeuvre, van romans waarin autobiografisch familiezeer en het verlangen naar ontsnapping altijd al grote thema’s waren, van novellen die ongehoorde stemmen deed klinken, van korte verhalen die een verontrustende agressie en absurdisme ademden: telkens cirkelde de auteur om een zwart gat, waar ze uiteindelijk in gedoken is – en glorieus uit is opgestegen.”

Het is juist daarom dat deze roman haar de prijs bezorgde. Na Uphoffs eerdere nominatie voor de Libris Literatuur Prijs waarvan veel mensen verwachtten dat ze deze zou winnen, is het volkomen terecht dat de auteur Charlotte Köhler prijs voor haar bijzondere roman en al haar eerdere werk ontvangt.

--

Door Renske Bakkenes

"Order, order." Handboek voor de onderwijspraktijk

"Order, order." Handboek voor de onderwijspraktijk


Datum: 1-9-2020

Onderwijs. Lessen in orde op de basisschool laat zien hoe je een vriendelijke en veilige omgeving kunt creëren, waarin leerlingen optimaal kunnen leren. Als centraal uitgangspunt van het boek kiezen de auteurs: het gedrag. De visie op gedrag die de auteurs hanteren is de zogenoemde ecologische visie of ‘Whole School Approach’ die ervan uit gaat dat een individu altijd deel uitmaakt van een systeem. Het boek gaat uit van wetenschappelijke theorie maar beschrijft de dagelijkse praktijk.

In het gedrag in de klas komt de rol van de leerkracht in het beïnvloeden van het gedrag van leerlingen aan bod, het opbouwen van een relatie met leerlingen en het ontwikkelen van vaardigheden in het organiseren van een heldere structuur voor leerlingen. Als voorwaarden voor goed klassenmanagement beschrijven de auteurs de vaardigheid om activiteiten van leerlingen te organiseren door op meerdere manieren instructie te geven. Hierbij wordt het  directe-instructiemodel behandeld als goede basis voor het geven van adaptief onderwijs. Ook wordt ingegaan op grensoverschrijdend gedrag van leerlingen ofwel individueel ofwel als groep.

--

Lees hier de hele recensie

De wensvader - Eigentijdse roman over donorschap

De wensvader - Eigentijdse roman over donorschap


Datum 31-8-2020

Literatuur: De hoofdfiguur in De wensvader is Erik Poelman. Hij woont samen met zijn partner Aad en is ouderenconsulent in een bejaardenhuis. De roman bestaat uit afwisseling tussen beschrijvingen van Eriks privé leven en de avonturen op zijn werk. Tot aan het eind toe komen beide facetten van Eriks leven om en om aan de beurt.

Erik verlangt naar een kind als aanvulling  op zijn complete leven. Hij wordt achtereenvolgens door twee vrouwen gevraagd om donorvader te worden.

...

De wensvader is een boek dat perfect past in de huidige tijdgeest, met een homostel van in de veertig,  met thema van zaaddonorschap, en een moderne manier van met rituelen omgaan. 

--

Lees hier de hele recensie

Spanning niet eens meer nodig bij intrigerend verhaal

Spanning niet eens meer nodig bij intrigerend verhaal


Datum: 30-8-2020

Thriller. Het zal je maar gebeuren: je gaat naar huis en wanneer je de straat in komt, zie je dat wildvreemde mensen bezig zijn om hún huisraad in jóuw huis te zetten. Eerst denk je nog dat iemand een grap met je uithaalt, maar al snel kom je erachter dat het helemaal geen grap is. Deze mensen hebben het huis gekocht waar jij zo van houdt en waarin je je kinderen grootbrengt. En dat terwijl jij je huis toch echt niet te koop hebt gezet, laat staan dat je het hebt verkocht. Een nare droom zou je denken, maar niet voor de tweeënveertige jarige Fiona. 

Zij en haar man Bram zijn al jaren getrouwd en wonen in een mooie, dure wijk in Londen. Helaas gaat het niet zo goed tussen Bram en Fiona en zij besluiten uit elkaar te gaan. Alles lijkt goed te gaan en langzamerhand raakt iedereen gewend aan de situatie. Totdat Fiona op een vrijdag thuiskomt en zij een verhuiswagen voor haar deur aantreft. Het verhuizende stel weet niet beter dan dat ze het huis voor een flink bedrag hebben gekocht en dat Fiona en Bram de koopakte hebben ondertekend. Vrij snel na deze onthutsende ontdekking blijkt dat Bram is verdwenen.  Beetje bij beetje ontdekt Fiona wat er aan de hand is. En dan blijkt de waarheid nog erger te zijn dan Fiona had kunnen vermoeden.

--

Lees hier de hele recensie

 

Een Zilveren penseel voor het 'langste' boek dat er bestaat

Een Zilveren penseel voor het 'langste' boek dat er bestaat


Datum: 29-8-2020

Wouter van Reek wint de Zilveren penseel met zijn bijzondere illustraties in het boek Nadir en Zenith in de wereld van Escher. Uitgeverij Leopold meldt in hun nieuwsbericht dat de illustrator de bètakant van Escher naar voren brengt, waardoor kunst en wiskunde samenkomen.

Nadir en Zenith in de wereld van Escher is behalve een voorleesboek en een kijkboek ook een boek waar een museum bij hoort. Dat is natuurlijk heel bijzonder. De figuren Nadir en Zenith zijn in de zomertentoonstelling van 2019 te bewonderen geweest in museum Escherinhetpaleis. Het verhaal van Nadir en Zeneth hebben een mooi effect gehad op kinderen. In het museum zagen zij opeens deze figuurtjes.

Alhoewel de zomertentoonstelling voorbij is, papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, tantes, ooms kortom alle voorlezers vooral eerst de avonturen van Nadir en Zeneth lezen bij een bezoek aan Escher. De twee figuurtjes zijn op ontdekkingstocht. Er gebeuren allerlei vreemde dingen. Kinderen blijven zich verbazen over wat Nadir en Zeneth tegenkomen. En wat ook leuk is te ontdekken voor de voorlezer, kinderen fantaseren er op los.

En dan aan het slot van het boek tot dè ontdekking te komen. Welke? Lees het boek voor of eigenlijk bekijk de illustraties en kom er achter! Lees ook hoe Nadir en Zenith, Escher tegenkomen in dit boek.

Nadir en Zenith in de wereld van Escher is een mooi boek om kinderen te laten kennismaken met de kunstenaar M.C. Escher. Eerst dit boek bekijken en voorlezen en daarna op naar het museum.

Bekijk ook het filmpje waarin illustrator Wouter van Reek uitleg geeft over zijn boek. Van Reek maakt al zijn illustraties op de computer waarvoor hij ook de software zelf ontwikkelt. Het werk van Escher is fascinerend, je raakt niet uitgekeken.

Dat geldt ook voor de illustraties van Wouter van Reek in Nadir en Zenith in de wereld van Escher. En nu maar hopen dat het museum Escherinhetpaleis, Nadir en Zenith een mooi permanent plekje geeft.

--

Door Rita Pontororing 

--

Elk jaar worden in de aanloop naar de Kinderboekenweek de Zilveren Griffels en Penselen uitgedeeld. Gewoonlijk zou de bekendmaking en uitreiking op het Kinderboekenbal zijn, dit jaar kon dat helaas niet doorgaan in verband met corona. De organisatie heeft daarom besloten de bekendmaking online te presenteren. De uitreiking is dit jaar op dinsdag 29 september, de dag voor de start van de Kinderboekenweek. Zie ook eerste-zilveren-griffels-2020-bekend

Het indolente leven van een slapend gezin

Het indolente leven van een slapend gezin


Datum: 28-8-2020

Literatuur. Na het lovend ontvangen Grote dieven, kleine dieven heeft Uitgeverij Jurgen Maas hier een vervolg aan gegeven door ook De luiaards in de vruchtbare vallei in een wederom vloeiende vertaling van Mirjam de Veth uit te brengen. Zoals in de meeste van Cossery’s boeken, speelt ook deze droefgeestige, soms hilarische, roman zich af in Egypte, Caïro.

Vader Hafiz brengt zijn dagen het liefst zoveel mogelijk slapend door. Zijn zoons Rafiek en Galaal – hij slaapt al zeven jaar – , en de inwonende oom Mustafa zijn tevens behept met deze gave en in principe zijn ze alleen bereid om wakker te worden voor de maaltijden. Ze leven allen op het ritme van de slaap alsof het een verheven kunst is en nemen het met de hygiëne niet zo nauw. De enige vrouw die toegang heeft tot de woning van dit herengezin is de jonge Hoda, die zorg draagt voor het huishouden en zich zo stil mogelijk tussen de slapenden door laveert. Ze heeft inmiddels door ervaring geleerd hoe ze de grijpgrage handen van de heren het beste kan ontwijken. De gruwel om vrouwen toe te laten – stel je voor dat ze hen vermoeit met de wens om actiever te worden -, heeft er voor gezorgd dat een van de zoons zijn huwelijk heeft afgeblazen en er alles aan wil doen om ook het voorgenomen huwelijk van zijn vader te voorkomen.

--

Lees hier de hele recensie

Kan dat? Mag dat? Een minister van Cultuur die geen vrouwelijke auteurs leest?

Kan dat? Mag dat? Een minister van Cultuur die geen vrouwelijke auteurs leest?


Datum: 28-08-2020

Eerder deze week publiceerde HP/De Tijd een interview met Minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, over haar literaire voorkeuren. Ze vertelde dat ze eigenlijk voornamelijk mannelijke Nederlandse auteurs (Claus, Mortier, Van der Heijden) leest, want ze “kiest voor de mooiste boeken en niet voor de persoon die het geschreven heeft.” Het kan dus, een minister van Cultuur die geen vrouwelijke auteurs leest. Maar mag het ook? In NRC Handelsblad van gisteren dienen een aantal vrouwelijke auteurs, Manon Uphoff, Christine Otten, Sanneke van Hassel, Tessa Leuwsha, Jannah Loontjens, Shantie Singh en Fleur Speet de minister van repliek. “Hoe is het mogelijk?” vragen de auteurs zich af, “enerzijds het geweldig heuglijke feit dat Marieke Lucas Rijneveld de International Bookerprize krijgt toegekend, en anderzijds een minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap die in HP/De Tijd enkel witte mannen tot haar favorieten van de Nederlandse literatuur rekent.”

Onacceptabel vinden de auteurs. “Zo’n smaak is Ingrid van Engelshovens goed recht, zou je denken. Als ze timmerman was, of oncoloog, of het vuilnis ophaalde ja. Maar niet als een minister met een voorbeeldfunctie, die diversiteit en inclusiviteit als speerpunt van haar beleid voert.”

En vervolgen de auteurs: “Wat ze eigenlijk had moeten zeggen, was: „Ik heb een flinke blinde vlek. Ik heb me in al die jaren veel te weinig verdiept in diversiteit, ik lees geen werk van zwarte schrijvers, ik lees geen werk van mensen met wier achtergrond ik niet zo vertrouwd ben, ik lees geen werk van gerenommeerde vrouwelijke auteurs, sterker nog: ze zijn me de afgelopen jaren niet opgevallen, dat is allemaal niet op mijn netvlies terechtgekomen, en dat is een blinde vlek waar ik wat aan ga doen.”

Om deze kwestie zal de minister wel niet hoeven af te treden. In maart zijn er Tweede Kamer verkiezingen, dan komt er een nieuw kabinet. Dan maar hopen dat daarna er een minister op cultuur komt met een brede weidse blik, over het hele literaire speelveld.

--
Door Roeland Dobbelaer

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld wint de International Booker Prize 2020

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld wint de International Booker Prize 2020


Datum: 27-08-2020

Het is eindelijk gelukt. Nederland heeft een International Booker Prize. Gisteravond maakte Booker jury-voorzitter Ted Hodgkinson bekend dat The Discomfort of Evening, de door Michele Hutchison in het Engels vertaalde debuutroman De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld, is bekroond met de International Booker Prize 2020. Wat een geweldig nieuws voor de schrijver, voor de vertaler, voor de uitgevers (Atlas Contact en Faber & Faber) en natuurlijk ook voor de Nederlandse letteren.

“Het is een enorme eer om de International Booker Prize 2020 te ontvangen, ik kan niet anders zeggen dan dat ik zo trots ben als een koe met zeven uiers!” was de reactie van Marieke Lucas Rijneveld. En Michele Hutchison in haar bedankspeech: “Ik wil graag de International Booker bedanken voor het in de schijnwerpers zetten van vertalingen en vertalers. Ook wil ik Marieke Lucas bedanken voor het ondernemen van deze reis met mij, net zoals de redacteuren en medewerkers bij Atlas Contact en Faber & Faber. Een boek schrijven of vertalen doe je nooit alleen.”

De Leesclub van Alles/Bazarow-recensent Tess van Brakel schrijft over het winnende boek: “De avond is ongemak is een aangrijpend verhaal over het verlies van een broer. Een verhaal over hoe leegte en eenzaamheid genadeloos toe kunnen slaan. Op poëtische en indringende wijze neemt de schrijfster ons mee met Jas, een tienjarig meisje wiens broer verdrinkt in een wak tijdens het schaatsen. De impact van de dood op het gereformeerde boerengezin wordt levendig zichtbaar gemaakt door de ogen van Jas.

‘Ze zeiden mooie dingen over mijn broer, terwijl de dood lelijk was en zo taai als een verloren tijgernootje dat we dagen na een verjaardag ergens achter een stoel vonden of onder de televisiekast.’

Jas probeert op haar eigen kinderlijke manier overeind te blijven tussen de volwassenen die langzaam verteerd worden door hun verdriet. Haar wereld, zoals hij geworden is, te doorgronden en beïnvloeden. Te redden zelfs. Zoals kinderen dit nu eenmaal doen. Haar jas die ze besluit niet meer uit te trekken. De koeien die sterven. De twee padden in de emmer die maar niet willen paren maar dat absoluut moeten doen om zo het huwelijk van haar ouders te redden. De volwassen woordkeuze van de schrijfster is hierin niet belemmerend en blijft zeer geloofwaardig.

Rijneveld schrijft gedetailleerd, meeslepend en observerend zonder afbreuk te doen aan de fantasievolle werkelijkheid van een kind dat met haar laatste kracht op zoek gaat naar redding en liefde in een omgeving die stil lijkt te staan en af lijkt te brokkelen. In de hoop terug te vinden wat ze verloren is en niet meer te verliezen dan ze aankan.”

De Leesclub van Alles/Bazarow-recensent Nico Voskuil in zijn recensie: “En jawel, alle vergelijkingen met Wolkers kloppen. Rijneveld heeft een goed oog voor de plastische, bij voorkeur smerige kanten van het menselijk bestaan. Neem de beschrijving van het drinken van het verplichte glas verse melk: ‘die meestal al een paar uur uit de tank was en lauw, en waar soms nog een geelachtig roomlaagje op lag dat bleef plakken aan je gehemelte als je te traag dronk. Het beste was om het glas melk met je ogen dicht naar binnen te klokken…’

Ook de gevoelige kant des bestaans laat ze de revue passeren. Soms moet Jas haar vader helpen de mollenklemmen te controleren. ‘Als we geen vangst hadden, dan hield vader zijn handen stijf in zijn broekzakken, dan was er niets dat om een beloning vroeg, anders dan wanneer we beethadden en we met een verroeste schroevendraaier de dubbelgeklapte bebloede lijfjes uit de klemmen peuterden, wat ik voorovergebogen deed zodat vader niet zag dat er tranen over mijn wangen gleden bij de aanblik van een klein leven dat nietsvermoedend in de val was gelopen.’”

Jaarlijks wordt de International Booker Prize toegekend aan een vertaalde roman die verschijnt in het Verenigd Koninkrijk of Ierland. De organisatie wil daarmee het “publiceren en lezen van kwaliteitsfictie van over de hele wereld in het Engels taalgebied stimuleren.” Michele Hutchison en Marieke Lucas Rijneveld ontvangen samen £ 50.000.

--
Door Roeland Dobbelaer

Eerste Zilveren Griffels 2020 bekend

Eerste Zilveren Griffels 2020 bekend


Datum: 26-08-2020

Gisteren maakte Ridder van Kooten, presentator van Kinderen voor Kinderen, de eerste Zilveren Griffels en Penselen van 2020 bekend. Winnaars zijn onder andere Uit elkaar van Bette Westera en Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van den Vendel.

Elk jaar worden in de aanloop naar de Kinderboekenweek de Zilveren Griffels en Penselen uitgedeeld. Gewoonlijk zou de bekendmaking en uitreiking op het Kinderboekenbal zijn, dit jaar kon dat helaas niet doorgaan in verband met corona. De organisatie heeft daarom besloten de bekendmaking online te presenteren. De uitreiking is dit jaar op dinsdag 29 september, de dag voor de start van de Kinderboekenweek.

De best geschreven boeken in de categorieën ‘Poëzie’ en ‘6 tot 9 jaar’ en de best geïllustreerde boeken in de categorieën ‘Geïllustreerde jeugdboeken’ en ‘Geïllustreerde kinderboeken’ zijn nu bekend.

De winnaars per categorie zijn:

 • 6 tot 9 jaar: Dit is geen cobra van Bette Westera
 • Poëzie: Uit elkaar van Bette Westera en Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van den Vendel.
 • Geïllustreerde jeugdboeken: Uit elkaar van Bette Westera en Zwerveling van Peter van den Ende
 • Geïllustreerde kinderboeken: De vuurzeevlieg van Toon Tellegen en Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt

Aankomende dagen zullen de prijzen voor ‘Tot 6 jaar’, ‘9 tot 12 jaar’, ’12 tot 15 jaar’ en ‘Informatief’ voor de Zilveren Griffels volgen. De overige categorieën voor de Zilveren Penselen zijn ‘Prentenboeken’ en ‘Informatief’. Op 28 augustus zijn alle titels bekend.

--
Door Annemijn Dobbelaer

Laat Goeverneur thuiskomen in de Goeverneurstraat

Laat Goeverneur thuiskomen in de Goeverneurstraat


Datum: 26-8-2020

Nieuws: De Stichting Straatpoëzie Groningen wil in de J.J.A. Goeverneurstraat een gedicht van Goeverneur plaatsen. Ontwerp en toestemming zijn geregeld, nu is er nog geld nodig. Daarom doet de stichting een oproep aan Groningers en poëzieliefhebbers van elders een bedrag te doneren. Al vanaf 5 euro kun je meedoen, hogere bedragen zijn welkom.

Wie was J.J.A. Goeverneur?

Johan Jacobus Antonie (Jan) Goeverneur werd in 1809 geboren in Hoevelaken alwaar zijn vader predikant was. In 1816 verhuisde hij naar Groningen. Hier ging hij theologie studeren. Met een aantal medestudenten richtte hij de Groninger Studenten Almanak op. Voor dit blad schreef hij vele bijdragen onder de naam Jan de Rijmer.

Goeverneur werd bekend als schrijver en vertaler. Hij vertaalde onder andere ‘De Reizen en avonturen van Mijnheer Prikkebeen’ (1858). Voor studentencorps Vindicat Atque Polit schreef hij het plechtige ´Zwaardlied´, dat nog steeds wordt gezongen. Van 1843 tot 1879 was hij redacteur van het familieblad ‘De Huisvriend’. Goeverneur bleef zijn gehele leven vrijgezel en woonde op meerdere adressen in de stad Groningen. Hier overleed hij op 18 maart 1889.

Om welk gedicht gaat het?

Aan het eind van zijn leven schreef de verstokte vrijgezel ´De oude vrijer´, waarin hij zijn eenzame bestaan beschrijft. Ondanks zijn literaire successen leefde hij in armoedige omstandigheden, als onderhuurder in een kamertje. Het schrijfwerk werd slecht betaald en de jenever was duur.

De oude vrijer

Op de eenzame heide
Een slingerend riet;
Een boom zonder vruchten,
Dien niemand aanziet:

Zoo sta ik in ’t leven,
Na ‘t wijken der jeugd,
Verlaten, verstoken
Van blijheid en vreugd.

En als ik naar huis kom,
Daar wacht mij geen groet;
Ik vind mijne kamer
Leêg als mijn gemoed.

En trek ik de stad uit,
Geen mensch klaagt daarom,
Dan hoogstens mijn hospes…
Ik vat wel waarom.

Straatpoëzie

Stichting Straatpoëzie Groningen streeft naar meer poëzie in de openbare ruimte van de gemeente Groningen. Als onafhankelijke stichting willen we onze projecten financieren door crowdfunding. Het streefbedrag voor deze actie is € 1.500. Tot nu toe ontvangen: € 220,00.

Wil je doneren. Kijk dan hier

Wat Mick zag

Wat Mick zag


Datum: 25-8-2020

Kinderboek: Mick gaat met ouders en zusje Hannah op vakantie in een hotel. Een oud, gezellig en geheimzinnig hotel. Geheimzinnig, omdat er zomaar opeens dingen verdwijnen en omdat sommige gasten zich verdacht gedragen.

Gelukkig heeft Mick zijn koffertje meegenomen. Geen gewoon koffertje maar een met allemaal detectivespulletjes. Bij aankomst zien we dat Mick deze spullen zorgvuldig uitpakt. Auteur en illustrator Lars Deltrap tekent Mick bij zijn koffertje en de keurig uitgestalde spullen, Zus Hannah daarentegen ligt op bed te appen. Mooie gedetailleerde illustratie waarbij Hannah en Mick met zijn koffertje in kleur uitgebeeld staan. Jasje en schoenen van Hannah zijn schijnbaar achteloos neergegooid alsof Deltrap daarmee wil laten zien dat Hannah lekker vlot wil appen. Een mooi sfeervol beeld. Grappig is een klein lichtgekleurd vogeltje in de vensterbank, dat toekijkt. Het is een detail dat kinderen opvalt, het is immers een speurboek!

Lees hier de hele recensie

 

Zomergast Ilja Leonard Pfeijffer. Een verslag in quotes

Zomergast Ilja Leonard Pfeijffer. Een verslag in quotes


Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer was op 24 augustus een waardige laatste gast in de Zomergasteen van deze zomer. De schrijver liet ons fragmenten zien over o.a. Silvio Berlusconi en Dolly Parton. Hieronder een verslag in quotes.

 1. Over dichters en inspiratie

ILP: “Dat gebeurt heel vaak bij poëzie, bij dichters. Het overkomt mij ook dat een gedicht niet…, dat ikzelf niet per se weet wat ik aan het schrijven ben. Dat klinkt heel raar, ik weet alleen dat het goed is zoals het is, maar ik kan het niet uitleggen. Het lijkt alsof het een andere dimensie is, en dat maakt poëzie ook vaak heel waardevol. In de oudheid hadden ze daar een metafoor voor en dat was de muze. Het is de muze die spreekt door de mond van de dichter. Het is een goddelijke stem. En ik geloof niet dat het werkelijk zo is, dat het een goddelijke stem is maar ik herken de ervaring wel. Dat je, als je poëzie schrijft en als het echt goed gaat, dat je eigenlijk meer doorgeefluik bent van iets wat je niet weet, dat zal dan misschien iets onbewust zijn. Meer doorgeefluik bent dan maker.’’

 1. Wat maakt een boek zo goed?

ILP: ‘’Eigenlijk is het allerbelangrijkste van een roman het decor. Als je erover nadenkt, over boeken die je in het verleden met heel veel plezier hebt gelezen, dan zal je waarschijnlijk moeite hebben om je helemaal precies nog het verhaal voor de geest te halen. Je weet misschien ook niet meer precies hoe dat personage nou heette en hoe die nou precies was, maar wat je heel erg bij is gebleven is de sfeer, het decor, die wereld waarin het boek zich afspeelt. En dat is ook, terwijl je nog aan het lezen bent, datgene wat je weer naar het boek doet grijpen, waarom je ’s avonds in bed niet kan wachten tot je weer verder mag gaan lezen. Omdat je weer terug wil naar die wereld. ‘’

 1. Lock down Noord-Italië

ILP: ‘’De stad waar ik verliefd op was, was doodziek, en dat is geen plezier.’’

Janine Abbring: ‘’U zei ook ik voelde angst en opwinding, waar vond die opwinding z’n oorsprong?’’

ILP: ‘’Het is ook wel een macaber voorrecht om deze periode meegemaakt te hebben. Ik ben ook wel blij voor mezelf, ik heb er veel geleerd, van deze periode. Het was niet aangenaam maar het was wel fascinerend en leerzaam, en ik ben dankbaar ervoor dat ik daar ooggetuige van heb kunnen zijn.’’

JA: ‘’En noem eens een ding wat je ervan hebt geleerd?’’

ILP: ‘’Het belangrijkste wat ik ervan heb geleerd is misschien wel dat ik, beter laat dan nooit, ervan doordrongen ben dat vrijheid geen vrijheid is als die gebaseerd is op egoïsme. Dat vrijheid alleen vrijheid kan zijn, als je bij alles wat je doet als eerste gedachten aan de ander denkt.’’

 1. Samenzweringstheorieën

ILP: ‘’Wat mij erin fascineert is dat je eigenlijk, in dit soort gevallen, heel lastig nog grenzen kunt trekken tussen feit en fictie. De fictie wordt feit of feiten worden beschouwd als fictie, het is heel erg lastig om daar nog een heldere lijn te trekken. Met alle gevolgen van dien, het heeft ook daadwerkelijk maatschappelijke gevolgen. En wat mij ook interesseert is de vraag waar dat vandaag komt. Want het is echt wel, in ieder geval op deze schaal, een heel erg nieuw verschijnsel en een verschijnsel van onze huidige maatschappij. ‘’

 1. Migratie

ILP: ‘’Migratie is zo oud als de mensheid. Sinds we ons hebben verheven op twee benen, zijn we begonnen te wandelen. En hebben we alle continenten bevolkt. Onze hele geschiedenis is een geschiedenis van migratie. Dus we moeten niet net doen alsof dit iets nieuws is, een ongehoord gevaar dat ons nu opeens bedreigt. Dit is iets van alle tijden.’’

JA: ‘’Is het volgens jou dan ook daarom iets wat we niet tegen moeten willen houden?’’

ILP: ‘’Het is daarom iets wat we niet tegen kunnen houden. En omdat we het niet tegen kunnen houden, kunnen we misschien beter er maar over nadenken wat we met die mensen gaan doen. Je hebt nog nooit in de geschiedenis succesvolle pogingen gehad van het stoppen van migratie. Die mensen zijn zo ontzettend wanhopig dat ze zich niet laten tegenhouden.’’

Bekijk hier de hele aflevering

--

Door Annemijn Dobbelaer

Beetje teveel geheimen in prima debuut

Beetje teveel geheimen in prima debuut


Datum: 24-8-2020

Toen ik de achterkant van De beste leugen las, was ik meteen enthousiast. Sinds ik als kind de film The parent trap heb gezien, ben ik dol op boeken die gaan over tweelingen/dubbelgangs/personages die elkaars plek in nemen. Ik was dus blij toen ik dit boek kon toevoegen aan mijn lijstje. 

Leslie moet na de dood van haar vader op zoek naar haar zus Robin, waar ze al tien jaar geen contact meer mee heeft. Ze ziet er tegenop, maar ze wil graag de erfenis hebben die haar vader heeft achter gelaten en dat moet met Robin erbij. Vanaf het begin van het boek lees je vanuit drie verschillende perspectieven. Namelijk die vanuit Robin (die zich in het verleden afspeelt), Leslie en Mary. 

Veel geheimen om te ontdekken

Omdat je vanuit drie perspectieven leest, leer je de personages goed kennen. Hierdoor merk je al snel dat de personages niet helemaal eerlijk zijn tegen elkaar. Het boek laat je lang in spanning, want je blijft op de achtergrond voelen dat er iets niet klopt en dat er meer geheimen zijn om te ontdekken. Hierdoor blijf je doorlezen. 

--

Lees hier de hele recensie

 

Pré-olympisch lezen

Pré-olympisch lezen


Datum: 23-8-2020

Column: Het had een hele mooie en vooral volle sportzomer moeten worden. Met zoals elk jaar Wimbledon en de Tour de France, en het EK Voetbal en de Olympische Spelen als toegevoegde waarden. Ik verheugde me, bereidde me voor, en toen mocht het niet zo zijn. Volgend jaar beter. Al gaat de Tour de France volgende week alsnog van start. 

Dat voorbereiden stelde overigens niet zo heel veel voor. Het kwam voornamelijk neer op lezen – wist u trouwens dat literatuur van 1912 tot en met 1948 een Olympische discipline was? In 1928, het jaar dat de Spelen plaatsvonden in Amsterdam, wonnen Carel Scharten en Margot Scharten-Antink brons in de categorie epiek met hun roman De nar uit de Maremmen. Zij waren niet de enige Nederlanders die in de kunstcompetitie in de prijzen vielen: Isaac Israëls won met zijn Cavalier Rouge goud in de discipline schilderkunst; Jan Wils goud op de architectuur met zijn ontwerp van het Olympisch Stadion en Chris van der Hoef haalde zilver in de categorie reliëf en medailles met zijn Médaille pour les Jeux Olympiques. De medailleoogst was dat jaar ongekend rijk, Nederland kwam in al die jaren niet verder dan twee gouden, een zilveren en drie bronzen medaille(s): er zal dus wel sprake geweest zijn van enig thuisvoordeel.

Ik las dus, en was het volkomen met Fik Meijer eens die in Droom of daad: de terugkeer van de Olympische Spelen naar Griekenland pleit voor het definitief toewijzen van de Spelen aan het land waar ze voor het eerst gehouden werden. Oké, zijn betoog is absoluut niet scherp genoeg om het IOC op de knieën te dwingen, maar als hij wijst op het politieke prestige dat gepaard gaat met het binnenhalen van de Olympische Spelen en de torenhoog oplopende kosten legt Fik Meijer wel de vinger op twee heel zere plekken. 

Ik las ook Lentetuin van Tomoka Shibasaki. Een kleine roman, het zou ook zomaar een novelle kunnen zijn, die je – volgens de uitgever, die een Duitse recensent citeert – zou ‘kunnen lezen als een kritiek op de bouw-boom in Tokio, die is veroorzaakt door de Olympische Spelen (…)’. 

Steden die de Spelen mogen organiseren, doen er alles aan om zichzelf op hun voordeligst te presenteren. Daarom wil de Franse president Emmanuel Macron dat de restauratie van de vorig jaar gedeeltelijk in vlammen opgegane Notre-Dame de Paris in 2024 afgerond is. Daarom staan er in het Parijs van burgemeester Anne Hidalgo zoveel overheidsgebouwen in de steigers. De Parijzenaar die mij dat vorig jaar haarfijn uitlegde, leek niet erg onder de indruk van al dat bouw-vertoon (en hij was al helemaal geen voorstander van de Spelen in zijn stad).

In Lentetuin moeten oude gebouwen in niet per se de beste wijken wijken, en het is duidelijk dat het vooral de projectontwikkelaars zijn die daar financieel wijzer van worden. Maar toch betwijfel ik of Tomoka Shibasaki Lentetuin bedoeld heeft als een aanklacht tegen het pre-olympisch slopen van de stad. Ik las Lentetuin zoals het volgens Martin Oehlen van de Kölner Stadt-Anzeiger ook genoten kan worden: als een poëtisch stilleven, een werk met een volstrekt eigen, rustig ritme. Als een uitnodiging om bewust te kijken en heel precies te observeren’ .

Het verhaal over het hemelsblauwe huis en de omwonenden die hunkeren naar een thuis – als je het zo leest, is een verband met Het wolkenpaviljoen van Jannie Regnerus snel gelegd – is te tijdloos om louter als pre-olympische literatuur bestempeld te worden. 

Door de blurb met de verwijzing naar de Olympische Spelen op de achterflap van Lentetuin herinnerde ik me een verhaal dat ik las in de aanloop naar de Olympische Spelen van Athene in 2004, en dat net als Lentetuin roman en novelle kan zijn: De zwerfkatten van Athene van Takis Theodoropoulos. Dit keer zijn het geen panden die het veld moeten ruimen, maar eeuwenoud Grieks erfgoed: zwerfkatten. Zwerfkatten die volgens een groepje strijdbare dames op leeftijd de reïncarnatie zijn van de grote Griekse wijsgeren. 

De zwerfkatten van Athene is een statement. Een satirische aanklacht tegen de grote schoonmaak aan de vooravond van de Spelen. Maar Takis Theodoropoulos houdt zijn landgenoten ook een spiegel voor: in de Klassieke Oudheid behaalde resultaten bieden geen enkele garantie voor de toekomst. 

(Zo er zoiets bestaat als pre-olympische literatuur dan hoort ook De man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseerde van Erik Jan Harmens – ook een satire: Erik Jan Harmens neemt in de persoon van Ron van Dijk, organisator van de Olympische Spelen van Amsterdam in 2012, de cultuur van beroepsplanners en veel-vergaderaars op de hak – tot dat genre.)

Het was wat voorbarig om me in de pre-olympische literatuur te verdiepen. Voorlopig vinden de Olympische Spelen van 2020 plaats in 2021. Maar mocht er tegen die tijd geen vaccin zijn, dan gaan ze alsnog niet door. 

Hopelijk heb ik wat ik las met het oog op de Tour – Nederland heeft weer de gele trui: geschiedenis van het Nederlandse wielrennen 1961-1985 van Benjo Maso, zodat ik zelf ook wat feiten paraat heb en De man en zijn wielerverhalen: het complete fietswerk (1990-2020) van Wilfried de Jong: zou het zomaar van de koers kunnen winnen – minder tevergeefs gelezen.

--

Door Liliane Waanders

Deze column verscheen ook in Bazarow Magazine nr. 29 van 23-8-2-2-

Taaljournalist en schrijver Liesbeth Koenen (Tilburg, 1958) overleden

Taaljournalist en schrijver Liesbeth Koenen (Tilburg, 1958) overleden


Datum: 22-8-2020

Op 19 augustus jl.  overleed taal- en wetenschapsjournalist en schrijver Liesbeth Koenen. Ze was al enige tijd ziek. Koenen publiceerde artikelen en boeken over taal en alles wat met taal te maken heeft. Ze had een tijdlang een column in De Telegraaf en schreef voor NRC.

Collega wetenschapsjournalist Govert Schilling reageerde op Twitter: “Wat een vreselijk nieuws. Lieve, leuke, inspirerende, gedreven taaljournaliste/collega Liesbeth Koenen @LiesKoen is eergisteren overleden, pas 62 jaar oud. Wat een verlies, voor familie/geliefden, voor collega's, voor taalminnend Nederland, voor iedereen eigenlijk. :-(“

En de Koninklijke Academie voor Wetenschappen postte: “Onovertroffen wetenschapsjournalist, vrije en kritische geest Liesbeth Koenen is overleden. Ze was meer dan twintig jaar de drijvende kracht achter ons blad Akademienieuws.”

Koenen schreef ook meerdere boeken. Een van haar laatste boeken is getiteld Wat je zegt gaat vanzelf. 67 opgewekte taalverhalen. Hierin vertelt ze over aspecten van taal die ze zelf geweldig vindt. Het radioprogramma De Taalstaat sprak haar vorig jaar over dit boek. Luister hier het programma terug. 

Een ander recent boek (maart 2020) van Koenen is Het beste van Hugo Brandt Corstius volgens Hugo Brandt Corstius dat ze samenstelde, inleidde en met anekdotes over Brandt Corstius toelichtte. Koenen was bezig met een biografie over Brandt Corstius.

Tot slot een persoonlijke anekdote, ik heb Liesbeth Koenen een aantal keren ontmoet. De eerste keer was bij een borrel voor NRC freelancers, ergens eind jaren tachtig. Het was mijn eerste journalistenborrel. Ik liep er wat verloren rond, kende nog niemand. Liesbeth ontfermde zich over me, vertelde honderduit, gaf me allerlei tips en introduceerde me bij diverse mensen. Ik had een topmiddag. Hartelijke vrouw, uitstekende journalist.

--

Door Roeland Dobbelaer

Poëzie: op de rand van het zwijgen

Poëzie: op de rand van het zwijgen


Datum: 22-8-2020

“Gesprekken hebben we niet meer
zwijgen is al lastig genoeg”

staat op de achterflap van de debuutbundel op de rand van het zwijgen van Akim A.J. Willems (1974). Deze bundel gaat inderdaad over mangelende communicatie en hoe de eigen stem te vinden.

De eerste reeks gedichten die zich aandient onder de titel Spraakgebrek, wordt niet voor niets begeleid door dit citaat van Louis Paul Boon: “Woorden zijn de struikelstenen voor iedere toenadering.” Wat gebeurt er aan die rand van het zwijgen? Hoe verhouden mensen zich daar tegenover elkaar? De dichter onderzoekt in deze bundel ons ‘collectieve spraakgebrek’ dat ertoe leidt dat we in relatie tot anderen, soms vaker dan ons lief is, over onze eigen woorden blijven struikelen en hoe we op grenzen stuiten.

Heel wat beelden en quotes uit deze bundel blijven op je netvlies branden en kan je al dan niet aan je eigen situatie relateren, voor introverte lezers is er onder andere deze:

“waar mensen niet denken dat ik ongelukkig ben,
ik houd gewoon van stilte.”

--

Lees hier de hele recensie

Umberto Eco over schoonheid

Umberto Eco over schoonheid


Datum: 21-8-2020

Klassieker. We kunnen de wereld benaderen als een geheel van middelen om onze verlangens te vervullen. Een boom is potentieel hout voor de kachel. In zijn gevoel voor schoonheid onttrekt de mens zich echter aan deze instrumentele verhouding. Iets noemen we mooi als we er behagen in scheppen, los van het feit of we het in functie van onze behoeften kunnen toe-eigenen. De ervaring van schoonheid vereist eerder een zekere belangeloosheid en afstand. Zie hoe de boom zich majesteitelijk naar de hemel strekt en het zonlicht in zijn bladerdek vangt.

Wat de schoonheidservaring oproept en waardoor het schoonheidsgevoel wordt bepaald, is echter afhankelijk van tijdsgewricht en cultuur. Schoonheid heeft een geschiedenis. Het beschrijven van deze geschiedenis is de inzet van dit boek dat Umberto Eco samen met Girolamo de Michele schreef.

Te beginnen met de opvattingen van de oude Grieken laten ze zien dat en hoe de schoonheidscriteria in de loop der eeuwen veranderen. Proportie, harmonie en orde bepalen het klassieke schoonheidsideaal. In de vermeend duistere Middeleeuwen blijken kleur en helderheid van groot belang (God is Licht!). En vanaf de achttiende eeuw gaat het steeds meer om de ‘bevrijding’ van de schoonheid uit de objectieve kaders van de gestileerdheid, de redelijke maat en de perfecte verhoudingen. In de Romantiek treedt de schoonheid als het ware buiten haar oevers; ze wordt de weerspiegeling van het rusteloze onbestemde verlangen van de mens die zich niet langer ingebed weet in een goddelijke orde. ‘Beauty is in the eye of the beholder’ – een waarnemer echter die allerminst koel en sereen is, maar hartstochtelijk, nieuwsgierig, melancholisch, overweldigd en sterfelijk.

Lees hier de hele recensie

 

“Diep lezen, jongen! – doe de scholieren dat niet aan”

“Diep lezen, jongen! – doe de scholieren dat niet aan”


Datum: 21-08-2020

De ontlezing onder jongeren neemt dramatische vormen aan. In NRC verschenen al meerdere artikelen over dit thema, deze week een essay van publicist Gawie Keyser. Hij verklaart de ontlezing uit het feit dat op middelbare scholen literatuuronderwijs veel te serieus wordt genomen. “Als ik op school verplicht Couperus had moeten lezen dan was ik liever drillrapper geworden,” schrijft hij provocerend. Literatuuronderwijs wordt door veel jongeren gezien als straf, aldus Keyser. Zijn motto: laat iedereen vooral lezen waar hij/zij zin in heeft en dan komt het goed.

Keyser vertelt dat hij opgroeide (in Zuid-Afrika) met boeken over Science Fiction, veel boekversies van populaire speelfilms als Star Wars. “Ik las westerns, ik las comics. Ik las Papillon van Henri Charrière, (ik was verzot op mijn vergeelde paperback, een van de weinige boeken die ik bezat) en Shogun van James Clavell. En niemand die tegen mij zei, oh wat een slechte smaak heb jij, of ‘dat is geen ‘literatuur’’.” En daarom is Keyser blijven lezen en ontdekte hij gaandeweg de ‘echte’ literatuur.

In het Nederlandse literatuuronderwijs wordt de liefde voor lezen eerder ontmoedigd, betoogt de publicist. We moeten kinderen alles laten lezen wat ze willen en dan komt het goed. Maar laten we ons dan bij Nederlands niet beperken tot Nederlandse literatuur. “Zoveel meer, zoveel spannends is voorhanden, waar een tiener zijn of haar tanden in kan zetten — alleen betreft dat populaire literatuur van vreemde bodem. We moeten ons erbij neerleggen dat het oorspronkelijk Nederlandse reservoir wat dit betreft bijzonder klein is.”

Keyzer heeft ook een oplossing voor de reljongeren in Den Haag en Utrecht: “Laat zo’n reljongere maar misdaadauteur Lee Child voor het schoolvak Nederlands lezen. Niet alleen zal hij daar enorm veel plezier aan beleven (liefde, gekweekt). Ik durf te wedden dat hij binnen de kortste keren spontaan aan het diep lezen zal zijn (Child is een briljante schrijver), en dat hij tegelijkertijd iets meekrijgt van ‘normen en waarden’. Childs vaste held, de Amerikaanse ex-militair Jack Reacher, is een perfect rolmodel voor een reljongere: ga alleen in het uiterste geval mee in een beef; do the right thing, altijd – en dan bijkomen bij McDonald’s, met twee hamburgers en friet en een large coffee (Reacher is bijna twee meter lang). Meer mens dan dit bestaat niet.”

Lees hier het hele artikel.

De laatste zomer in Rome

De laatste zomer in Rome


Datum: 20-8-2020

Literatuur. De laatste zomer in de stad van Gianfranco Calligarich verscheen voor het eerst in 1973 en groeide langzaam uit tot een cultroman. Veertig jaar na dato is het boek opnieuw ontdekt en ook in het Nederlands verschenen. Els van der Pluijm verzorgde de vertaling.

Leo, de hoofdpersoon uit De laatste zomer in de stad, wil naar Rome. Hij verlaat zijn geboortestad Milaan om het burgerlijke leven dat voor hem ligt te ontvluchten.

Leo heeft grote dromen die hij in deze dynamische en levendige stad waar wil maken. Hij wil het maken, beroemd worden en het Italiaanse leven leiden waar hij zo naar uitkijkt. Vol goede moed is hij op pad gegaan om het leven te leiden dat hij zo graag wil. De werkelijkheid is dat Leo het vooral moet hebben van de vrijgevigheid van zijn vrienden. Hij woont zelfs tijdelijk in een huis dat niet het zijne is. Ook zijn werk past niet bij het leven dat hij voor ogen had. Als redacteur bij een sportkrant schrijft hij de artikelen niet eens zelf maar mag ze overtypen. Kortom: van zijn plannen is nog niet heel veel terechtgekomen en dat beseft Leo maar al te goed. Vooral wanneer hij om zich heen kijkt, zijn vrienden en kennissen ziet die (meer) succesvol zijn. Hij observeert het leven dat aan hem voorbij trekt en kan maar niet bepalen wat zijn rol is of zou moet worden...

Lees hier de hele recensie

Lize Spit jongste schrijver op de lijst van 21 beste Vlaamse kunstenaars van de 21ste eeuw

Lize Spit jongste schrijver op de lijst van 21 beste Vlaamse kunstenaars van de 21ste eeuw


Datum: 20-08-2020

Het Vlaamse dagblad De Morgen ging deze zomer op zoek naar de beste 21 cult-items van de 21ste eeuw. De lezers stemden massaal mee om de beste platen, films, boeken, kunstenaars en tv-reeksen van de voorbije decennia te kiezen. Woensdag 19 augustus publiceerde De Morgen de grootste Belgische kunstenaars van deze eeuw.

Naast onder andere fotografen Stephan Vanfleteren en Michaël Borremans, schilder Luc Tuymans, choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en acteur Jan Decleir staan er ook enkele schrijvers op de lijst. Tom Lanoye is de hoogste Vlaamse schrijver, op nr. 7, gevolgd door Dimitri Verhulst op nr. 14 en Stefan Hertmans op 16. De enige vrouwelijke schrijver, en met regiseur Adil el Arbi, de jongste kunstenaar van de lijst is Lize Spit (1988), bekend van haar weergaloze debuutroman Het Smelt.

Vanochtend postte Spit op Twitter een opmerking van haar moeder: “Lize,” appte ze haar dochter, “je staat in het lijstje van 21 beste kunstenaars van de 21ste eeuw in de Morgen. Vind ik toch wat overdreven.”

Het laconieke commentaar van Spit: “Van je moeder moet je ‘t hebben. ——— (Al heeft ze wel een punt.)”

En na de nodige reacties merkt Spit vrolijk op: “Ja, amai! Een compliment van mijn moeder krijgen is doorgaans een slecht teken - die krijg ik alleen als ze medelijden heeft met me.” Haar spitsvondige opmerkingen leidde tot grote hilariteit op Twitter.

 

Voor de avontuurlijke reiziger

Voor de avontuurlijke reiziger


Datum: 19-8-2020

Welke route kies je als je een eindje wilt wandelen of fietsen? Wie in Nederland erop uittrekt kan bijna niet verdwalen, en voor een eenvoudig ommetje is voorbereidend werk ook nauwelijks nodig, daar zorgen de overal geplaatste zeskantige borden, paddenstoelen, stickers of knooppuntenbordjes wel voor. En de meer geroutineerde wandelaars of fietser, die zelf een route willen bedenken en van de voor de hand liggende paden willen afwijken, zullen dankzij hun smartphone of GPS (Global Positioning System) ongetwijfeld moeiteloos hun weg kunnen vinden.

Maar hoe doe je dat bij een meer avontuurlijke onderneming? Hoe kan je je oriënteren in een mistig landschap of in dunbevolkte gebieden zonder paden? Wat als je wilt skiën of mountainbiken vanaf steile hellingen zonder duidelijke oriëntatiemogelijkheden? Een ding maakt het onlangs verschenen handzame boekje Handboek oriëntatie duidelijk: met je GPS of je smartphone alléén ga je het meestal niet redden, daar komt echt meer bij kijken. In een duidelijk overzicht maken de auteurs, beiden ervaringsdeskundigen op het terrein van avontuurlijke tochten, onderscheid tussen vier soorten tochten: hiking cross country of bijvoorbeeld toerskiën zonder paden en markeringen, bergwandelen met paden in de buurt, ATB-trails in alpien terrein en meerdaagse hiking of bikepacking in onherbergzaam gebied.

Lees hier de hele recensie

Gezocht: nieuwe redactieleden De Leesclub van Alles / Bazarow Magazine

Gezocht: nieuwe redactieleden De Leesclub van Alles / Bazarow Magazine


Datum: 17-08-2020

De redactie van De Leesclub van Alles / Bazarow Magazine is op zoek naar 6 nieuwe redacteuren die elk een specifieke boekendomein  verzorgen voor de beide websites.

Het gaat om de categorieën Natuurwetenschappen & Techniek, Mens & Maatschappij, Filosofie & Religie, Sport, Gezondheid en Reizen.

Een redacteur is verantwoordelijk voor het eigen domein. Tot de werkzaamheden behoren:

 • Zorgen voor een constante stroom van recensies en andere artikelen over boeken in jouw domein.
 • Het beoordelen, selecteren, redigeren en plaatsten van de artikelen.
 • Eventueel benaderen van nieuwe recensenten en partnerwebsites/tijdschriften.
 • Het bijhouden van de boekenlijst met te recenseren boeken in jouw domein.

Wat wij vragen:

 • Mensen met een passie voor boeken en een belangstelling en goede basiskennis in een van de domeinen.
 • Mensen met een goede beheersing van de Nederlandse taal.
 • Ervaring met eindredactie is een pré.
 • Zelf schrijf je ook recensies in jouw domein.
 • Je bent 4 tot 6 uur beschikbaar in de week.

Wat wij bieden:

 • Je wordt lid van een enthousiast en gezellig team van vrijwilligers rond De Leesclub van Alles / Bazarow.com.
 • Voor de Coronatijd enkele keren per jaar een redactievergadering in het midden van het land, dat hopen we weer snel te kunnen oppakken.

Belangstelling? Stuur voor 10 september een korte mail met je naam, adres, en eventueel huidige baan naar info@deleesclubvanalles.nl. Vermeld welk domein jij voor je rekening zou willen nemen.

Nadere informatie: Roeland Dobbelaer, 0642224455

 

Over De Leesclub van Alles

De Leesclub van Alles bestaat sinds de zomer van 2016 en publiceert dagelijks recensies over boeken. We schrijven over zowel fictie als non-fictie, onderverdeeld in een aantal categorieën. Inmiddels staan er meer dan 9500 recensies op de site. Dagelijks worden er gratis nieuwsbrieven verstuurd met recensies in een van de categorieën.

Over Bazarow.com

Bazarow is een verkopende boekensite, waar je meer kan doen dan alleen boeken kopen. We bieden je ook recensies, nieuws, een agenda en zelfs een digitaal magazine, Bazarow Magazine; oftewel, alles wat een echte boekenfan nodig heeft en dat op één site. Bazarow wil er bovendien aan bijdragen dat de boekensector levendig en gezond blijft. We steunen schrijvers, vertalers, uitgevers en op termijn ook boekhandels.

 

Vertaalrechten Wij slaven van Suriname verkocht aan Duitsland

Vertaalrechten Wij slaven van Suriname verkocht aan Duitsland


Datum: 17-08-2020

Wij slaven van Suriname van Anton de Kom verschijnt voorjaar 2021 in het Duits. De vertaalrechten zijn verkocht aan de uitgeverij Transit Verlag. In 1934 publiceerde Anton de Kom zijn meesterwerk Wij slaven van Suriname, een persoonlijke, literaire en algemene geschiedschrijving en een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. De nieuwe uitgave kreeg in de zomer van 2020 een notering in de bestsellerlijst (de Bestseller60), 86 jaar na de eerste uitgave. In juni van dit jaar werd Anton de Kom ook opgenomen in de Canon van Nederland.

Hoogleraar Nederlands-Caraïbische letteren Michiel van Kempen schreef in zijn recensie van het boek eerder op deze site:

“Een moderne klassieker uit het Caraïbisch gebied, zo mag Wij slaven van Suriname uit 1934 van Anton de Kom gerust genoemd worden. Toch duurde het lang voordat het boek die status zou bereiken, en internationaal heeft het die nog altijd niet. Dat er in deze tijden van oplevende belangstelling voor het Nederlandse koloniale verleden een herdruk verschijnt, is logisch. Want in een tijd dat het begrip ‘held’ aan bedenkelijke inflatie onderhevig is, mag De Kom nog altijd zo genoemd worden.”

Anton de Kom (1898 – 1945) was ‘Vrijheidsstrijder, verzetsheld, vakbondsman, activist, schrijver en banneling’, zo staat er op het voetstuk van zijn beeld op het Anton de Komplein in Amsterdam. In de jaren dertig werd De Kom verbannen uit Suriname. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het Nederlandse verzet. Op 24 april 1945 overleed hij in een Duits concentratiekamp.

Het is mooi dat er nu ook internationale erkenning komt voor dit belangrijke boek.

Arjen Lubach opent boekwinkel met één boek

Arjen Lubach opent boekwinkel met één boek


Datum: 11-08-2020

Speciaal voor de lancering van zijn nieuwe boek Stoorzender, openen Arjen Lubach en uitgeverij Podium voor één dag een boekwinkel waar uitsluitend Stoorzender te koop is. Op donderdag 20 augustus wordt in deze speciale pop-up-store een luxe gebonden editie verkocht, die Lubach ter plekke zal signeren.

In Stoorzender doet Arjen Lubach verslag van twee jaar uit zijn bewogen bestaan en schrijft hij ongebruikelijk persoonlijk over Zondag met Lubach, muziek, comedy, televisie, politiek, het leven en de liefde. “In Stoorzender komt alles samen”, aldus Lubach. “Stukken over mijn jeugd, over de wereld van nu, komische anekdotes, maar ook persoonlijker verhalen over de liefde, ouder worden en het leven als zodanig. Het boek beslaat de laatste twintig maanden voor mijn 40ste verjaardag, afgelopen oktober.”

Wie de Stoorzender-winkel in Amsterdam (van der Pekstraat 59) bezoekt, krijgt een uniek Stoorzender–mondkapje. De winkel, wachtrij en signeerstand zijn vanzelfsprekend volledig coronaproof. Lubach is aanwezig vanaf 13.00 uur 's middags.

 

 

Literaire wereld aangeslagen na het overlijden van Naima El Bezaz

Literaire wereld aangeslagen na het overlijden van Naima El Bezaz


Datum: 10-08-2020

Afgelopen zaterdag maakte collega-schrijver Abdelkader Benali bekend dat Naima El Bezaz op 46-jarige leeftijd haar leven heeft beëindigd door zelfdoding. El Bezaz leed al lange tijd aan depressies.

De Marokkaans-Nederlandse El Bezaz werd vooral bekend van Vinexvrouwen, haar vrolijke boek vol zelfspot over tweede generatie Marokkaanse vrouwen in vinexwijken. Haar latere boeken waren vaak somberder van toon. Een voorbeeld hiervan is Het gelukssyndroom uit 2008.

Recensent Jona Lendering schreef over het boek: “Op dit punt zou ik de recensie kunnen beëindigen, en normaal gesproken zou ik dat ook hebben gedaan, met hooguit nog een grom over de uitgeverijmedewerker die zo nodig op de flaptekst moest schrijven dat de roman autobiografische elementen bevat. Ik zou dan hebben opgemerkt dat het irrelevant is of een verhaal teruggaat op iets wat de auteur heeft meegemaakt. Boeken zijn boeiend of saai, de thematiek is relevant of gratuit, en verder is er niets. Auteurs moeten zwijgen over zichzelf. Een dichter schreit niet.

Ik denk echter dat het – bij wijze van uitzondering – goed is toch een enkel woord te besteden aan de relatie tussen auteur en boek. El Bezaz voegt aan haar boek namelijk een Naschrift toe waarin ze haar eigen depressie beschrijft en uitlegt dat depressie een ziekte is die iedereen kan treffen, en dat er hulpverleners zijn. Niet zonder reden eindigt het boek met een verwijzing naar de website van het Fonds Psychische Gezondheid. De maatstaf waaraan El Bezaz wil worden gemeten is dus niet alleen of haar boek boeiend en relevant is, maar ook of ze erin is geslaagd de aandoening inderdaad uit de taboesfeer te halen.”

Veel mensen uit de literaire en de Marokkaans-Nederlandse wereld hebben inmiddels gereageerd op het overlijden van El Bezaz:

Kamervoorzitter Khadija Arib schrijft op twitter:

“Rust zacht, lieve Naima. Je was een ontzettend lief en geestig mens, en altijd verrassend. Ik ga je vreselijk missen. Ik wens de familie veel sterkte toe.”

En de Volkskrant verslaggever Nadia Ezzeroili: “Geen Nederlands boek was zo herkenbaar voor me als Minnares van de duivel, verhalen over djins en seks die Marokkaanse vrouwen tot dan toe alleen onderling deelden. Ze heeft er een hoge prijs voor betaald.”

Parool columnist Theodor Holman berichtte: “Naar bericht. Ik interviewde haar voor AT5 en later voor Desmetlive. Zo’n aardige en moedige vrouw...”

El Bezaz laat een echtgenoot en twee kinderen achter.

--
Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl

Doe mee aan de ILFU's Internationale Verhalenwedstrijd

Doe mee aan de ILFU's Internationale Verhalenwedstrijd


Datum: 07-08-2020

We need stories. Het internationale literatuurfestival ILFU staat in het teken van het vertellen van verhalen en houdt de vinger aan de pols van onze tijd. Dit turbulente jaar vraagt om nieuwe verhalen. Verhalen uit alle mogelijke hoeken en in alle mogelijke vormen om het hier en nu, ons verleden en onze toekomst te begrijpen en te kunnen doorgronden. Maar ook verhalen die ontroeren, troosten en ons afleiding en ontspanning bieden.
Daarom organiseert het ILFU de Internationale Verhalenwedstrijd. Het thema van de wedstrijd is: 'Opstaan'. De winnaar ontvangt de hoofdprijs van 10.000 euro en krijgt in 2021 een plek op het ILFU.

Vertel ons in maximaal 3 minuten een verhaal over ‘Opstaan’
Verhalen kunnen op meerdere manieren verteld worden. De ILFU Verhalenwedstrijd staat open voor alle denkbare vormen: pproza, poëzie, non-fictie, film, fotografie, animatie, muziek, zang, rap, theater, spoken word, dans, luisterverhalen, vlogs, Instastories, TikTokfilmpjes of cross-overs van meerdere disciplines kunnen allemaal worden ingediend.
De enige eis is dat het maximaal 3 minuten duurt: als je het voorleest, bekijkt of beluistert.

Hoe doe je mee?
Ben je 16 jaar of ouder, en heb je een verhaal te vertellen over ‘Opstaan’? Dan kun je meedoen. Verhalen kunnen digitaal worden ingezonden tot en met 30 augustus 2020. Kijk hier voor meer informatie.

ILFU
Het ILFU (International Literature Festival Utrecht) 2020 staat in het teken van het vertellen van nieuwe verhalen. Onder het motto ‘We need stories’ presenteert het ILFU literatuur in alle mogelijke vormen: van de nieuwste romans van nationale en internationale schrijvers tot poëzie, rap en songteksten en van monologen tot verhalen in beeld. Het ILFU vindt plaats van 25 september tot en met 3 oktober, zowel op festivallocatie TivoliVredenburg als online. Kijk hier voor meer informatie.

De Nieuwe Boekhandel Amsterdam wordt coöperatie

De Nieuwe Boekhandel Amsterdam wordt coöperatie


Datum: 06-08-2020

Al 55% van de doelstelling gehaald

Het wordt nog een spannende week voor de mensen achter De Nieuwe Boekhandel uit Amsterdam. Voor 15 augustus moet het duidelijk zijn of er voldoende belangstelling is om de boekhandel om te vormen tot een coöperatie van klanten en andere belangstellenden. Lukt dat niet dan is er een kans dat de boekhandel verdwijnt.

De Nieuwe Boekhandel is al tien jaar lang een groot succes in Amsterdam West. Door de combinatie van klantgerichtheid en vakkennis vervult de boekhandel een belangrijke sociale en culturele functie in de buurt. Toen eigenaar Monique Burger - deels om persoonlijke redenen gedwongen - besloot haar betrokkenheid bij de winkel gaandeweg te verminderen, is bij haar het idee ontstaan om van de boekhandel een coöperatie te maken: een boekwinkel ván, voor en door de buurt. De omvorming van het huidige model (eenmanszaak) naar een coöperatie is de beste optie om de winkel voor de buurt te behouden, en de impact van de winkel op de buurt zeker te stellen. Met de coöperatie wordt een groot aantal buurtgenoten en boekenliefhebbers nog actiever betrokken bij het voortbestaan van de winkel en het wel en wee van de buurt. Zowel het draagvlak voor de activiteiten, als de toegang tot sociale netwerken wordt hiermee versterkt. De coöperatie zal de sociale structuur van de wijk ten goede komen, en kan het voortbestaan van de boekhandel op langere termijn garanderen.

Sinds deze week gaat het snel. Woensdag zat de boekhandel op 90 aandelen. Er zijn er minimaal 160 nodig. Een aandeel kost € 1000. Op 15 augustus wil Monique Burger weten of dit aantal gehaald wordt. "We liggen goed op koers, maar we zijn er nog niet!" De streefdatum van de overdracht is 1 september 2020.

De Nieuwe Boekhandel is niet de enige boekhandel die overgaat op een coöperatie. Boekhandel Colofon uit Arnhem is daar ook mee bezig. Daar tekenden in april ruim 250 mensen in om de boekhandel overeind te houden. Een boekhandel waar het hele traject al in 2014 is afgerond is Boekhandel Boomker uit Haren.

 Wil je deelnemen in De Nieuwe Boekhandel als coöperatie, kijk hier. Snel reageren is zeer gewenst.

--
Door Roeland Dobbelaer

Letterenfonds keert vierjarige subsidies literaire festivals en literair-educatieve organisaties uit

Letterenfonds keert vierjarige subsidies literaire festivals en literair-educatieve organisaties uit


Datum: 06-08-2020

Negen organisaties die bij het Letterenfonds een aanvraag voor een vierjarige subsidie 2021-2024 indienden, hebben een positief besluit ontvangen; twee daarvan zijn voorwaardelijk. In totaal is € 1.620.000 toegekend. Onder de organisaties die vanaf 2021 subsidie ontvangen zijn twee nieuwe aanvragers, beide uit het noorden van Nederland.

Het Letterenfonds introduceerde in 2017 een tweejarige regeling voor literaire manifestaties om de groeikansen voor literaire festivals te en doorstroom (ook in de subsidiëring) te bevorderen. Nu blijkt dit inderdaad een positief effect te hebben op de dynamiek en professionalisering in het literaire veld.

Van de tien aanvragers dienden er drie ook een aanvraag in binnen de landelijke Basisinfrastructuur (BIS); de Raad voor Cultuur adviseerde in juni om het Literatuurhuis Utrecht op te nemen in de BIS. Deze aanvraag is daarom niet verder meegenomen in de adviesprocedure van het Nederlands Letterenfonds.

Over de aanvragen van de volgende literaire festivals en literair-educatieve organisaties is een positief besluit genomen: Poetry International (€ 245.000), Wintertuin (€ 245.000), Writers Unlimited (€ 190.000), Crossing Border (€ 180.000), Explore the North (€ 150.000), Noordwoord (€ 120.000), Passionate Bulkboek (€ 270.000), School der Poëzie (€ 120.000) en het Poëziepaleis (€ 100.000). Aan de toekenningen aan Crossing Border en Poëziepaleis zijn voorwaarden verbonden die betrekking hebben op de verbetering van de governance en de bedrijfsvoering.

Belangrijke schakels

Literaire festivals en literair-educatieve instellingen vormen een steeds belangrijkere schakel tussen schrijvers, vertalers en het lezers- en luisteraarspubliek. Ze bieden zowel gevestigde (internationale) namen als nieuw talent een podium, scheppen mogelijkheden voor vormexperimenten en samenwerkingen met andere kunstdisciplines, en brengen scholieren in contact met literatuur. Bij het bereiken van nieuwe publieksgroepen en het vergroten van de zichtbaarheid van auteurs en hun werk vervullen zij een essentiële rol. Ook op het gebied van talentontwikkeling, professionalisering en (inter)nationale uitwisseling hebben zij een belangrijke functie.

Beoordeling

De adviescommissie was positief over de wijze waarop veel aanvragers zich hebben ontwikkeld. Wat opviel is dat festivals zich (in verschillende mate) tot productiehuizen ontwikkelen die auteurs en nieuw talent ondersteunen en begeleiden. Het festival als meerdaagse presentatieplaats voor een breed publiek blijft de kern, maar de activiteiten daaromheen worden steeds gevarieerder. De instellingen zijn wendbaarder, gaan meer samenwerkingen aan, zowel binnen als buiten de sector. De commissie constateerde dat de opvattingen van festivals over zowel literatuur als over de eigen rol zijn verbreed; ze bieden in toenemende mate ruimte aan nieuwe genres, spoken word, literaire podiumproducties, interdisciplinaire producties, podcasts en nieuwe digitale vormen van literatuur.

De commissie heeft grote waardering voor de wijze waarop de literatuur-educatieve organisaties een breed en divers bereik onder jongeren en scholieren hebben opgebouwd, met speciale aandacht voor het vmbo. Zij weten – juist in deze tijden van ontlezing – met op de doelgroep afgestemde programma’s jongeren te betrekken en te interesseren voor het literair lezen.

Budget

Voor de komende beleidsperiode 2021-2024 is er € 1.620.000 per jaar beschikbaar voor de regeling Vierjarige subsidies: een aanmerkelijk hoger bedrag dan bij aanvang van de beleidsperiode 2017-2020. In de afgelopen jaren ontvingen de meerjarig ondersteunde festivals al een extra budget uit de middelen die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ter beschikking stelde voor talentontwikkeling, nieuwe genres en nieuw publiek. Deze middelen zijn voor de jaren 2021-2024 structureel toegevoegd aan het budget voor vierjarige subsidies. Het subsidieplafond voor manifestatiesubsidies bedraagt € 1.130.000; voor literatuur-educatieve subsidies ligt dit in 2021-2024 op € 490.000.

Regionale spreiding

De organisaties zijn gevestigd in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Nijmegen en Rotterdam. Voor alle aanvragers is er sprake van een landelijk bereik. Ten opzichte van vier jaar geleden zijn meer aanvragen uit Noord-Nederland ingediend. Nieuw zijn de aanvragen voor (en toekenningen van) een vierjarige manifestatiesubsidie aan Explore the North en Noordwoord.

Corona epidemie

Alle aanvragen zijn beoordeeld op basis van de plannen die begin maart 2020 bij het Letterenfonds zijn ingediend. De plannen zijn geschreven voordat de corona-crisis uitbrak. Bij de beoordeling is de actuele situatie dan ook buiten beschouwing gelaten.

Directeur Tiziano Perez: “Festivals en literair-educatieve instellingen zijn van groot belang voor de ontwikkeling, vernieuwing en zichtbaarheid van de Nederlandse letteren. Ze worden door de gevolgen van de epidemie hard geraakt. Als de corona-crisis iets duidelijk maakt, dan is dat het belang van meerjarige ondersteuning, die mogelijk maakt dat waardevolle en gezichtsbepalende organisaties de huidige klappen kunnen opvangen. Het Letterenfonds blijft met de organisaties in gesprek over (noodzakelijke) wijzigingen in de plannen.”

Toelichting besluiten

De algemene toelichting bij de vierjarige subsidies 2021-2024 kunt u hier vinden. In deze pdf vindt u op de laatste pagina (in de tabel) ook links naar de afzonderlijke besluiten over de aanvragen.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers, literaire tijdschriften en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl

 

Vlaamse Vrienden ook welkom bij Bazarow.com

Vlaamse Vrienden ook welkom bij Bazarow.com


Datum: 04-08-2020

Sinds deze week is het ook voor mensen in België mogelijk om mee te doen met het Vriendenprogramma van Bazarow.com.

Bazarow.com is een jonge site, elke maand komen er nieuwe functionaliteiten bij. Eind juni lanceerden we het Vriendenprogramma van Bazarow.com, een affiliate systeem waarmee bedrijven en particulieren Bazarow.com kunnen ondersteunen. Voor de Belgen waren nog een paar aanpassingen nodig, maar nu is het ook mogelijk om vanuit België mee te doen met het programma.

Het Vriendenprogramma van Bazarow in het kort: met het Vriendenprogramma werkt Bazarow samen met andere websites via affiliate. Dit houdt in dat Vrienden doorklikmogelijkheden naar Bazarow op hun eigen website plaatsen. Gaat er vervolgens een bezoeker van je site via zo'n doorklikmogelijkheid naar Bazarow, en koopt de bezoeker hier wat? Dan is een deel van de opbrengst voor jou. Een win-winsituatie dus!

We zoeken nu zoveel mogelijk nieuwe Vrienden, want hoe meer mensen Bazarow leren kennen, hoe beter wij de boekensector kunnen steunen. Bij Bazarow gaat namelijk een groot deel van de opbrengst direct terug naar de boekensector zelf. Schrijvers, vertalers, boekhandels en uitgevers profiteren hier allemaal van mee! Hoe precies? Dat lees je hier.

Welke voordelen zijn er voor jou?

 • Bij bestellingen van fysieke boeken boven de €17,50 is 8% per boek voor jou.
 • In het Vriendenprogramma van Bazarow houd je gemakkelijk je opbrengst bij.
 • Eens per kwartaal ontvang je een afrekening en worden jouw opbrengsten overgemaakt.
 • Cookies van de doorkliklinks worden 14 dagen bewaard, dus bezoekers kunnen nadat ze via jouw site naar Bazarow.com klikten, nog twee weken nadenken voor ze iets kopen, terwijl jij nog steeds de opbrengst krijgt.
 • Je steunt de boekenwereld!

Meer weten en aanmelden? Kijk dan hier! Bij vragen kun je altijd mailen naar vrienden@bazarow.com.

Heb jij een goede stem? Spreek een luisterboek in voor blinden en slechtzienden!

Heb jij een goede stem? Spreek een luisterboek in voor blinden en slechtzienden!


Datum: 04-08-2020

Stichting Dedicon is op zoek naar mensen die boeken in willen spreken. Voor mensen met een leesbeperking is het niet zo eenvoudig om te genieten van een boek. Stichting Dedicon zoekt nu voornamelijk jonge mensen om boeken in te spreken. Veel boeken worden ingesproken door oudere mensen en dit sluit niet altijd aan bij boeken voor jongeren.

Onzichtbare Helden
Met het jongerenproject ‘Onzichtbare Helden’ hoopt Stichting Dedicon jonge mensen tussen de 17 en 30 jaar te vinden die boeken willen inspreken. Hiermee geven ze jongeren aan de ene kant de kans om leuk en bijzonder vrijwilligerswerk te doen en hun talenten te ontwikkelen. Aan de andere kant helpt dit werk mensen met een visuele beperking, zodat zij ook kunnen genieten van mooie boeken.

In een professionele opnamestudio in Rijswijk lees je romans, thrillers, literatuur en schoolboeken voor. Dit gebeurt onder goede begeleiding van stemcoaches en een opnametechnicus. Het inspreken kost ongeveer 2 uur per week. Reiskosten worden volledig vergoed.

Op de website onzichtbarehelden.com kun je een stemtest doen en meer informatie vinden.

Stichting Dedicon
Stichting Dedicon gelooft in een samenleving waarin iedereen volwaardig kan meedoen. Toegang tot tekst en beeld is daarbij essentieel. In Nederland zijn er ruim 1 miljoen mensen die niet kunnen lezen vanwege een visuele beperking. Stichting Dedicon zorgt er met onder andere luisterboeken voor dat zij toch gewoon mee kunnen doen in de klas of kunnen genieten van de laatste bestseller. Vooral in deze tijd, waarin mensen veel thuis moeten zitten, is dit essentieel.

Kijk hier voor meer informatie.

--
Door Sanne Wortman

Opmerkelijk negatieve recensie van filosofisch essay van René ten Bos

Opmerkelijk negatieve recensie van filosofisch essay van René ten Bos


Datum: 01-08-2020

Door de vakantie bleef het wat onopgemerkt maar filosoof Menno Lievers schreef enkele weken terug in NRC Handelsblad een vernietigende recensie over René ten Bos’ De Coronastorm. Hij gaf het boek slechts 1 ster, wat staat voor: rommel, had niet geschreven mogen worden, laat staan gepubliceerd. René ten Bos is niet zomaar iemand. Hij is hoogleraar filosofie aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en  voormalig Denker des Vaderlands. Ten Bos schrijft de laatste jaren zeker elk jaar een filosofisch publieksboek over een actueel onderwerp. Bij de start van de coronacrisis zette hij zich meteen aan het werk en in mei was daar al een boek van hem over dit thema. Het is een soort woordenboek waarin Ten Bos alles rond Corona probeert te duiden. Menno Lievers vat het boek van Ten Bos als volgt samen: “In De coronastorm stelt filosoof René ten Bos dat de maatregelen die wereldwijd tegen de verspreiding van het coronavirus zijn genomen een overreactie vormen. Wij, en zeker politici, zijn in de greep van een fascistische manier van denken die het bestrijden van de ziekte belangrijker acht dan alle andere fundamentele normen en waarden.”

Lievers, verbonden als theoretisch filosoof aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht, heeft grote kritiek op de argumentatie van Ten Bos. Volgens Lievers is Ten Bos niet in staat onderscheid te maken tussen harde wetenschap en (filosofische) speculatie: “Het is gewoon niet waar dat deskundigen ‘het ook niet weten’. Ze doen bijvoorbeeld testen waar Ten Bos een tegenstander van is, of toch weer niet." Lievers verwijt Ten Bos verder dat hij delen van citaten weglaat “om de retoriek van zijn argumentatie te bekrachtigen.” En: “het voor de filosofie zo belangrijke onderscheid tussen het benoemen van woorden om het over hun begripsinhoud te hebben en het gebruiken van woorden om te verwijzen naar de dingen om ons heen is hem ontgaan.”

Lievers, die vaker ageerde tegen al te simplistische weergaven van de wijsbegeerte in de publieksfilosofie, besluit vernietigend: “Ten Bos staat zich erop voor dat hij ‘Denker des Vaderlands’ is geweest; zijn voorgangers en opvolgers trekken na lezing van dit boek een zak over hun hoofd.”

Voor zover we konden nagaan heeft Ten Bos nog niet gereageerd op de aantijgingen van Lievers.

--

door Roeland Dobbelaer

Schrijver Maarten Biesheuvel overleden

Schrijver Maarten Biesheuvel overleden


Datum: 30-07-2020

De korte verhalerschrijver Maarten Biesheuvel is vandaag overleden, zo meldt de Volkskrant. Biesheuvel werd bekend met zijn debuut In de bovenkooi uit 1972, wat een groot succes werd.

De schrijver kampte veelvuldig met depressies en werd ook diverse keren opgenomen in psychiatrische inrichtingen. In zijn verhalen deed hij vaak verslag van zijn belevenissen in de psychiatrie, zoals in Verhalen uit het gekkenhuis, dat enkele jaren geleden verscheen. Zijn laatste werk is het ook weer sterk autobiografische Een Schiedamse jongen, in 2019 verschenen.

In 1985 ontving Biesheuvel de F. Bordewijk Prijs en in 2007 de P.C. Hooftprijs.

Recensent van De Leesclub van Alles/Bazarow Lalagé schrijft over In de bovenkooi:
“De eerste twee verhalen gaan over de psychiatrie. Vaak is Biesheuvel zelf de ik-persoon, maar soms ook niet. Blijkbaar is hij zelf ook opgenomen geweest en daarom kan hij er prachtig over vertellen, zoals hoe het is als je denkt dat je de Messias bent. Soms verzandt hij in een stroom van gedachten en dat vind ik een beetje saai. Gelukkig zijn de meeste verhalen wel vermakelijk. Thema’s die terugkomen zijn, naast de psychiatrie, het leven als ketelbink op een schip (vandaar ook de titel) en Biesheuvels gereformeerde opvoeding. Hij laat zich echt in de ziel kijken en dat vind ik dapper.

Waar het gaat over Biesheuvels leven van nu doet hij me sterk denken aan Maarten Koning uit Voskuils serie Het Bureau. Beide Maartens hebben een vrouw, geen kinderen, wel katten, ze denken veel na en reizen nooit per auto maar altijd met de trein. Bij de absurde verhalen denk ik aan Belcampo, waarmee Biesheuvel ook zijn gereformeerde opvoeding deelt. Ook zijn er wat verhalen over ellendige gebeurtenissen waarbij ik denk: “neeee!” (zoals wanneer hij zijn bril ergens laat liggen) en dat doet me denken aan W.F. Hermans. Ze hebben allemaal gemeen dat ze ietwat ouderwets taalgebruik hanteren en ik me als lezer in de jaren zeventig waan. Waarin Biesheuvel afwijkt is dat hij naast cynisch ook heel gelukkig kan zijn, ondanks bijvoorbeeld het pak slaag dat hij als ketelbink een aantal keren krijgt. Daardoor wordt het toch niet zwaarmoedig.”

Schrijfster Renate Rubinstein schreef over Biesheuvel: ‘Maarten Biesheuvel heeft voor de gekken gedaan wat Gerard Reve voor de homo’s deed.’

Maarten Biesheuvel werd 81 jaar.

--

Door Roeland Dobbelaer

Zomerleesoffensief voor jongeren

Zomerleesoffensief voor jongeren


Deze zomer kunnen alle jongeren in Nederland tussen de 12 en 18 jaar via Taalbaas.nu gratis een workshop volgen om de beste trucjes met taal te leren. Dit kan met auteurs, acteurs, journalisten, cabaretiers en spoken word-artiesten zoals Alex Boogers, Khalid Boudou, Maartje Wortel, Manon Uphoff, Maren Stoffels, Melody Klaver, Micha Wertheim, Naomi Veldwijk, Tim Haars en Stefano Keizers. Jongeren komen deze zomer door het volgen van deze workshops in aanraking met allerlei vormen van taal en verhalen, door middel van lezen, schrijven of vertellen in een podcast, vlog- of songtekst.

Adriaan van Dis: 'Als je gezien wilt worden en gehoord, als je ertoe wilt doen en de wereld wilt snappen, dan moet je lezen! Lezen kan met plezier, al kost het wel een klein beetje moeite. Heerlijke moeite, maar dat is fitness voor de geest!'

Via het online platform Taalbaas.nu kunnen jongeren zich samen met maximaal drie anderen gratis inschrijven om inspirerende online sessies met Nederlands creatiefste artiesten te hebben. Dit platform is opgezet om jongeren te enthousiasmeren voor lezen, taal en teksten en om de culturele sector een broodnodige boost te geven. Artiesten krijgen naast een financiële vergoeding de kans hun eigen werk, ervaring, enthousiasme en gezicht aan individuele Nederlandse jongeren te tonen. Jongeren kunnen zich inschrijven voor de workshops tot 28 augustus.

In juni 2020 riepen zo’n 250 hoogleraren, universitair docenten, schrijvers, theatermakers en leesbevorderingsorganisaties (De Leescoalitie, Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken, het Nederlands Letterenfonds, De Schoolschrijver en De Schrijverscentrale) in de Volkskrant op om deze zomer een groot Corona-leesoffensief te starten. Aanleiding was het rapport van de Onderwijsinspectie dat een kwart van de Nederlandse jongeren met een leesachterstand van school komt: vooral meters maken en nadenken over wat je leest, blijkt een probleem. Taalbaas verbindt professionele woordkunstenaars die nu zonder podium en publiek zitten met middelbare scholieren om hen te prikkelen deze zomer meer te lezen en creatief met taal aan de slag te gaan.

Het project Taalbaas wordt ondersteund door het ministerie van OCW. CJP en Scholieren.com zijn mediapartner.

Kijk hier voor meer informatie. 

Wij slaven van Suriname na 86 jaar in de Bestseller top 60

Wij slaven van Suriname na 86 jaar in de Bestseller top 60


Elke week publiceert de CPNB de Bestseller top 60 met daarin de zestig meest verkochte boeken van de afgelopen week. Deze week staat daar een opvallende nieuwkomer in: Wij slaven van Suriname staat op de 30e plek, terwijl dit boek al in 1934 verscheen.

De reden voor deze verrassende binnenkomst in de top 60 is dat Wij slaven van Suriname recent veel in het nieuws was omdat het in de vernieuwde Nederlandse geschiedeniscanon opgenomen is. Het boek vertelt het verhaal van Surinaamse antikoloniale strijder, auteur en verzetsheld Anton de Kom en is in feite een stevige aanklacht tegen de rol van Nederland in Suriname, de slavernij en een relaas van zijn eigen verzet. Met de vernieuwde impuls die het anti-racisme-debat recent kreeg, is Wij slaven van Suriname opeens weer relevanter dan ooit.

--
Door Sanne Wortman

 

Directeur CPNB strijdt tegen ontlezing

Directeur CPNB strijdt tegen ontlezing


CPNB-directeur Eveline Aendekerk roept in de Telegraaf op tot politieke en maatschappelijke actie om ontlezing tegen te gaan. Het jaarlijkse PISA onderzoek laat zien dat onder een kwart van de 15jarigen de leesvaardigheid zo slecht is dat ze eigenlijk niet mee kunnen komen in onze informatiedichte maatschappij. En Nederland bungelt helemaal onderaan als het gaat om leesplezier.

De CPNB probeert hier verandering in te brengen en de ontlezing tegen te gaan want “lezen maakt je een leuker, slimmer en gezonder mens,” zegt Aendekerk. “Al lezend vergroot je je inlevingsvermogen, het maakt je minder (ver)oordelend, al lezend krijg je meer begrip voor de ander. Zeker die ander die je normaal niet zo snel tegenkomt. Lezen verbetert je schoolprestaties en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Lezen leidt aantoonbaar tot minder stress en houdt je letterlijk gezonder.”

Daarom organiseerde de CPNB toen de lockdown begon een razendsnelle campagne onder de naam #ikleesthuis en gaan we nu de zomer in met #zomerlezen. Want “Of je nou wel of niet met vakantie gaat, het boek hoort bij deze periode.” In het najaar zullen deze campagnes opgevolgd worden door een groot, politiek en maatschappelijk leesoffensief om het lezen onder alle lagen van de bevolking te bevorderen.

--
Door Sanne Wortman

WIN 'Gebroken voor rechtvaardigheid'

WIN 'Gebroken voor rechtvaardigheid'


Rik leidt een rustig en ideaal leven samen met zijn vrouw Katrien en hun dochter Jess. Binnen enkele weken wordt ze achttien en zal ze volgend schooljaar het huis verlaten om te gaan studeren. Zowel voor haar, als voor haar ouders , een grote stap, maar iets waar naar uitgekeken wordt. Wanneer er zich een drama afspeelt, verandert alles. Haar achttiende verjaardag, het verder studeren, de relatie met haar ouders,... Het lijkt alsof haar leven stilvalt. Rik probeert er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat hun leven als gezin opnieuw normaal wordt. Maar de weg daarheen is niet zonder problemen en lijkt hopeloos. Hij worstelt met zijn gevoelens, maar ook met die van Katrien en Jess. Het verhaal van een gebroken man.

 

Wil jij Gebroken voor rechtvaardigheid winnen? Maak dan een bericht op Facebook, Twitter of Instagram en tag Bazarow.com zodat wij weten dat je wil winnen. Lees hier alvast het eerste hoofstuk! 

Heb je geen sociale media? In dat geval kun je het artikel delen via email met minimaal vijf mensen én sanne@deleesclubvanalles.nl zodat wij zien dat je wil winnen. 

Lees hier de voorpublicatie van Gebroken voor rechtvaardigheid. 

Wat is er mis met de thrillerwereld?

Wat is er mis met de thrillerwereld?


De Volkskrant interviewde Saskia Noort voor hun zomerse boekenrubriek over het thrillerwereldje van Nederland, waar wel het een en ander mis mee blijkt te zijn.

Noort zegt onder andere: “In de literaire wereld wordt neergekeken op thrillers. Er zijn niet veel thrillerrecensenten meer over, literaire recensenten recenseren thrillers niet en als ze het wel doen, dan doen ze het licht badinerend.”

Dat thrillers niet serieus genomen worden in de algemene boekenwereld is niet het enige probleem. Ook binnen het thrillerwereldje zelf zitten het scheef. “Binnen de thrillerwereld worden vrouwelijke auteurs die goed verkopen niet voor vol aangezien. We zijn een bedreiging, of geen échte thrillerschrijvers, we zijn te soft, te commercieel, danken ons succes aan ons uiterlijk. (...) En de Nederlandse thrillerscene is nog steeds een mannenbolwerk, ondanks dat vrouwen de successen behalen.” aldus Saskia Noort. “Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en ik hebben intussen honderdduizenden boeken verkocht, maar collega Tomas Ross, die zo ongeveer jaarlijks de cheque van de Gouden Strop kwam ophalen, noemde ons ‘kwebbelkutjes’. Het is een seksistische wereld.”

Over de Gouden Strop heeft Noort nog meer te zeggen, maar weinig positiefs. “De Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman, wordt meestal uitgereikt aan een Belg, of in elk geval aan iemand van wie niemand ooit heeft gehoord. En de prijs krijgt zo weinig aandacht dat het boek niet eens extra wordt verkocht, noch belangstelling voor het genre kan wekken.”

Zelf waren twee boeken van Noort genomineerd voor de Gouden Strop, jaren geleden, maar nog nooit mocht ze de prijs mee naar huis nemen. Lees het volledige interview hier.

Thrillerredacteur van De Leesclub van Alles/Bazarow.com en schrijver Henk Vlaming schreef een brief naar de Volkskrant als reactie op Saskia Noort. Hij hekelt de standpunten van Noort en benadrukt onder andere dat er vele goede thrillerschrijvers in Nederland zijn, die vaak veelal onder de radar blijven wegens gebrek aan marketingpower. Lees zijn volledige brief hier.

--
Door Sanne Wortman

WIN 'Onderwaterverhalen'

WIN 'Onderwaterverhalen'


In Onderwaterverhalen heeft iedereen een oude ziel. Een Parisienne herinnert zich een bos vol sequoia’s dat ze nooit heeft bezocht en een voormalige walvisvaarder heeft spijt van zijn daden. Een net afgestudeerde fotografe reist met een oude camera naar de Azoren, een meisje in de polder fantaseert over verdronken dorpen die weer oprijzen.

In twaalf verhalen voert Ineke Riem personages op die allemaal verlangen naar verbinding. Ze zijn onderweg naar hun eerste liefde of naar huis, maar verdwalen in de geheimzinnige onderwaterwereld van dromen, herinneringen en oud zeer. Vinden ze ergens in de diepte wat ze zoeken?

 

Wil jij Onderwaterverhalen winnen? Maak dan een bericht op Facebook, Twitter of Instagram en tag Bazarow.com zodat wij weten dat je wil winnen. Bekijk hier een recensie van dit boek! 

Heb je geen sociale media? In dat geval kun je het artikel delen via email met minimaal vijf mensen én sanne@deleesclubvanalles.nl zodat wij zien dat je wil winnen. 

Lees hier meer over Onderwaterverhalen.

WIN: 'Een gemakkelijke prooi'

WIN: 'Een gemakkelijke prooi'


Ze kennen elkaar niet, wonen duizenden kilometers bij elkaar vandaan, maar Thiemo en Youssef hebben meer met elkaar gemeen dan ze lief is. Afkomstig uit verschillende culturen en met totaal andere achtergronden nemen deze jongens onbedoeld de verkeerde beslissingen.

Het gevolg is vernedering en mensonwaardige gebeurtenissen. Ongewild komen zij terecht in de keiharde wereld van de georganiseerde misdaad, krijgen te maken met geweld, verleiding, en sextortion. Er ontstaan levensgevaarlijke situaties en hun lot lijkt bezegeld.

Gebaseerd op waargebeurde feiten geeft de nieuwste roman van Norman Jansen een indrukwekkend en wellicht wel schokkend inzicht in het leven van minderjarige slachtoffers van mensenhandel.

Wil jij Een gemakkelijke prooi winnen? Maak dan een bericht op Facebook, Twitter of Instagram en tag Bazarow.com zodat wij weten dat je wil winnen. Bekijk hier de voorpublicatie van dit boek! 

Heb je geen sociale media? In dat geval kun je het artikel delen via email met minimaal vijf mensen én sanne@deleesclubvanalles.nl zodat wij zien dat je wil winnen. 

Lees hier het eerste hoofdstuk van Een gemakkelijke prooi.

Zomervakantie: ga op reis met deze 12 boeken

Zomervakantie: ga op reis met deze 12 boeken


Het is (bijna) zomervakantie voor de meeste mensen. Helaas ziet die er bij sommigen iets anders uit dan gepland: in verband met de corona-maatregelen is het nog niet voor iedereen mogelijk om op vakantie te gaan. Voor anderen zit het door de crisis dit jaar er financieel niet aan om uit te reizen. Gelukkig zijn er genoeg boeken waarmee we toch een reis kunnen maken, gewoon vanuit onze achtertuin of balkon. Van Europa tot reizen over de hele wereld, of gewoon dicht bij huis: hier zijn twaalf boeken die je meenemen op bijzondere reizen. 

Binnen Europa: 

Te hooi en te gras, Gerrit Jan Zwiers

Te hooi en te gras is een reisverhaal, waarin verhalen over het Engelse landschap verweven worden met beschouwingen over het Engelse kinderboek. Als bezoeker van Engeland kom je onvermijdelijk in aanraking met keurig onderhouden tuintjes, het schuimloze bier in de pub en tegenwoordig ook de brexit. Toch speelt de ellende rond de uittreding slechts een ondergeschikte rol in Te hooi en te gras. Het Engelse landschap vormt het hart van dit reisboek. Dat is keer op keer tot leven gewekt in talloze romans en prachtige kinderboeken. Zwier is geïnteresseerd in de emotionele band die bewoners van good old England met de natuur en hun omgeving hebben. Wandelend door streken als het Lake District en Cornwall staat hij uitgebreid stil bij het fascinerende werk van auteurs als Tolkien, Beatrix Potter en Daphne du Maurier. Zo lopen en bladeren we met dit boek door het Engelse land.

Bergje, Bregje Hofstede

In Bergje beklimt Bregje Hofstede de berg die zij zo vaak bezocht als kind: de Sass Songher in de Dolomieten. In haar kinderogen had de berg mythische proporties: hij was groter dan alle andere bergen op de wereld, het rijk van wilde avonturen, waar de echo’s van strijdbare bergvorstinnen klinken, en waar Hofstede zich afzonderde van het veelkoppige gezin waar ze deel van uitmaakt.
Kan iemand anders zien wat jij als kind hebt gezien? Kan iemand zien wat er niet meer is? Het zijn vragen die Hofstede zich stelt tijdens haar wandelingen, eerst samen met haar geliefde, wanneer de Sass Songher een onneembaar fort is door de hevige sneeuwval, en later, in de verzengende hitte, in haar eentje. In haar weergaloos precieze stijl beschrijft ze hoe alles wat ze ziet aanzet tot bespiegelingen over symbiose en eenzaamheid, toerisme en natuurbehoud, betovering en realisme, moederschap en zelfontplooiing, klein geluk en groots leven.

Buitenland is geen land, Nescio en Lieneke Frerichs

Nescio is de auteur van de drie onvergetelijke verhalen De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje. Maar hij was ook J.H.F. Grönloh, zakenman met een verantwoordelijke baan op een exportkantoor, een familieman met vrouw en vier dochters, en bovendien een man die er graag alleen op uittrok. Dat rondzwerven was een sterke behoefte van hem. En daarbij ging voor hem niets boven het zo gevarieerde Nederlandse landschap. In het buitenland voelde hij zich weinig thuis: ‘Buitenland is geen land’, verklaarde hij.
Maar in 1932 en 1934 maakte hij twee vakantiereizen door Frankrijk waar hij met volle teugen van genoot: een fietstocht met twee van zijn dochters in Noord-Frankrijk en een verblijf met zijn vrouw in de Ardèche. Dit boekje geeft een levendig verslag van Nescio/Grönloh te midden van zijn gezin. Het is gelardeerd met citaten uit zijn brieven en geïllustreerd met door hem verzonden prentbriefkaarten.

Iets verder van huis: 

Het land van de lieve glimlach, Esther de Boer

Op haar dertigste heeft Esther haar leven goed op orde: ze heeft een goedlopend bedrijf, een toffe vriendengroep, zit lekker in haar vel. Tot een ingrijpende gebeurtenis ervoor zorgt dat ze zichzelf kwijtraakt. Om los te komen en weer passie te vinden voor het leven gaat Esther op reis door Thailand: het land van gele curry's, glimlachende mensen, heerlijke (en soms pijnlijke) massages en prachtige natuur. Al haar ontmoetingen, belevenissen, gedachten en angsten vertrouwt ze toe aan papier, waarbij ze niet bang is om zichzelf kwetsbaar op te stellen – ze schuwt de soms harde realiteit niet en is hilarisch eerlijk. Bovendien geeft ze tips en tricks over training, voeding en mindset (ooit van het reptielenbrein gehoord? Jij hebt 'm ook...), dus je kunt er ook nog eens een hoop van leren!

Woestijnnomaden, Arita Baaijens

In Woestijnnomaden beschrijft schrijfster en reizigster Arita Baaijens haar ervaring van een voor haar begeerde reisdoel Darfur, gelegen in het westen van Soedan. Niet wetende dat een oorlog in de maak is, reist ze met gewapende beschermers door het voormalige sultanaat, benieuwd naar de achtergronden van hongersnoden en etnische conflicten. Al reizende ontdekt de schrijfster dat het nomadeleven springlevend is, in Darfur. In 2003, het jaar dat haar boek voor het eerst verscheen, maakt de oorlog een einde aan het lezen zoals Baaijens dat optekende in Woenstijnnomaden.

Japan, Luk Van Haute

Weg van de veralgemeningen en voorbij de clichés schetst japanoloog Luk Van Haute een beeld van de Japanse samenleving, die veel diverser is dan sommigen willen doen geloven. Aan de hand van ruim dertig jaar persoonlijke ontmoetingen, ervaringen en belevenissen laat hij zijn licht schijnen over hoe Japanners omgaan met buitenlanders, met de buurlanden, met minderheden, met het oorlogsverleden, met de rol van de keizer, met uitstekende spijkers. Heen en terug in de tijd neemt Van Haute ons mee van het barre noorden naar het tropische zuiden, van de metropool naar de gebieden getroffen door aardbevingen en tsunami's, van de universiteit naar de legerbasis, van de subculturen naar de sumoring, van de daklozen naar de superrijken.

Wereldreizen: 

Buitenpost, Dan Richards

Waarom worden we aangetrokken door afzondering en wildernis? En wat is het met sommige plekken en landschappen dat ze schrijvers, kunstenaars en musici hebben geïnspireerd en nog steeds inspireren? In dit boek gaat Dan Richards op zoek naar buitenposten, naar plekken waar stilte, afzondering, avontuur of spiritualiteit te vinden zijn. In de voetsporen van avonturiers en stiltezoekers reist hij van het Cairngormgebergte in Schotland naar de woeste natuur van IJsland. Hij bezoekt ijskoude spooksteden in Spitsbergen, Shinto-heiligdommen in Japan, de woestijn van Utah, maar ook de schrijfhut van Roald Dahl en een in de Noord-Atlantische Oceaan gelegen vuurtoren. Richards schrijft zo verleidelijk, tijdens het lezen voel je doorlopend de behoefte zelf een rugzak om te gorden en op pad te gaan.

Off the beaten track, Elke Salverda en Sarah Reinhoudt

Een boek voor wie niet kan wachten de volgende vakantie te plannen. Elke Salverda en Sarah Reinhoudt van het reisplatform Wander-Lust.nl delen in Off the Beaten Track unieke bestemmingen en bijzondere plekken die buiten de gebaande paden liggen. Ben jij op zoek naar avontuur en laat je je graag positief verrassen? Ga dan op reis met Elke en Sarah en bezoek plaatsen op de wereld die nog niet door het massatoerisme zijn ontdekt. Met foto’s en tips van verschillende nationale en internationale fotografen, reisjournalisten en bekende Nederlanders. Trendy plekken zijn leuk, maar unieke plekken nog veel leuker!

Stedevaart, Jan Brokken

In de veelgeprezen boeken Baltische zielen en De gloed van Sint-Petersburg dompelde Jan Brokken de lezer onder in de verhalen en cultuur van steden en plaatsen. En zijn reislust reikt veel verder, evenals zijn kennis over kunst en geschiedenis. Dat komt tot uiting in het rijk geïllustreerde Stedevaart, waar in twintig non-fictieverhalen steeds een plaats en een persoon, meestal een kunstenaar, centraal staan. Onder leiding van Brokken reist de lezer naar het Bologna van schilder Giorgio Morandi, het Venetië van een boekbinder en het Düsseldorf van beeldend kunstenaar Joseph Beuys. We bezoeken het Parijs van componist Erik Satie, het Vilnius van schilder en componist Mikalojus Ciurlionis en het Bilbao van architect Frank Gehry, ontmoeten Gustav Mahler in Amsterdam, de moeder van Italo Calvino in Cagliari en cellist Anner Bijlsma in Washington dc. In het meest persoonlijke verhaal neemt Brokken ons mee naar een schilderij van Meindert Hobbema, een jeugdliefde en Middelharnis. In Stedevaart brengt Jan Brokken zijn bevlogen vertelkunst en grote liefde voor kunst en cultuur tot een gloedvolle symbiose.

Vakantie in eigen land: 

Je keek te ver, Marjoleine de Vos

Marjoleine de Vos wandelt elke dag een rondje vanuit haar huis in het Noord-Groningse Zeerijp. Onder een strakblauwe hemel, een grijs wolkendek of genadeloze regen, ze zijn er altijd: de akkers in bloei of kaal, de kraaien, de bomen in alle stadia van blad of niet blad, het kerkje van Eenum. Soms uien op het land, soms dollende hazen – alles is altijd hetzelfde en altijd anders.
Wat is het toch dat je zo kunt verlangen naar wandelen, vraagt De Vos zich af in Je keek te ver. Ze denkt na over het verschil tussen stad en platteland, de plek van cultuurlandschap in Nederland, over de kunst van het verliezen, landschapsleescursussen. En over hoe het hoofd zich verhoudt tot het lichaam: vaak zijn gedachten maar al te druk bezig, alsof je helemaal niet door een landschap loopt maar uitsluitend door je eigen bange, drukke hoofd. Kijk om je heen, moet je dan tegen jezelf zeggen. Niet de tijd in, maar over het land. Je keek te ver. Dat wat je zoekt is hier.

Expeditie Achtertuin, Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong

Na alle uithoeken van de aarde te hebben bezocht, besluiten reisjournalisten Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong dat het tijd is om hun eigen land te leren kennen.
Een jaar lang reist het duo door Nederland en doet daarvan met inspirerende beelden verslag op Instagram. Met gevaar voor natte voeten en ontmoetingen met grote grazers laten ze via het strand van Katwijk, de paarse heide op de Posbank, Rotterdamse kades en Friese vaarten zien hoe waanzinnig mooi, stoer, dromerig en uitdagend Nederland kan zijn.

We blijven thuis, Stephanie Pander

Voor wie nog zoekt naar een invulling van de vakantie, is er We blijven thuis. Stephanie Pander geeft inspirerende tips en suggesties voor een wereldse ervaring – thuis, in eigen stad of toch ten minste binnen de landsgrenzen.

--

Door Jorien Tromp

Acht debutanten ontvangen beurs voor schrijven aan tweede boek

Acht debutanten ontvangen beurs voor schrijven aan tweede boek


Acht talentvolle schrijvers van fictie en poëzie ontvangen een beurs van 11.000 euro van het Nederlands Letterenfonds om te werken aan hun tweede boek. Met deze subsidie steunt het Letterenfonds de ontwikkeling van beginnende schrijvers. Door middel van het debutantenprogramma kunnen deze schrijvers zich ontwikkelen op het gebied van onder andere publieksbereik en podiumervaring. 

Deze auteurs ontvangen een beurs:  

Het is de achtste keer dat geselecteerde schrijvers een debutantenbeurs ontvangen. De genoemde debuten verschenen in de periode 1 januari 2018 tot en met 16 maart 2020.

--

Bron: Nederlands Letterenfonds

J.K. Rowling en zo’n 150 anderen schrijven open brief tegen ‘cancel-cultuur’

J.K. Rowling en zo’n 150 anderen schrijven open brief tegen ‘cancel-cultuur’


Ruim 150 schrijvers en academici spreken zich in een open brief in Harper’s Magazine uit tegen de ‘cancel-cultuur’. Hierbij worden personen (online) afgerekend vanwege uitspraken waar mensen het niet mee eens zijn. De ondertekenaars van de brief vinden dat de mogelijkheid tot het publieke debat hierdoor afneemt. 

De cancel-cultuur is een online cultuur waarin mensen (met name bekendheden) worden uitgesloten of ‘gecanceld’, wanneer zij in de ogen van anderen de fout in zijn gegaan of een verkeerde mening hebben. Dit gebeurde bijvoorbeeld een aantal weken geleden bij J.K. Rowling, toen zij uitspraken deed die door een grote groep als transfoob geïnterpreteerd werden. Een groot aantal mensen riep op social media op Rowling te ontvolgen en haar boeken niet meer te kopen. 

De brief in Harper’s Magazine vraagt om een einde aan deze cancel-cultuur. "Het wordt steeds normaler om op te roepen tot vergelding wanneer iemand iets zegt of denkt dat niet door de beugel zou kunnen," staat er. Volgens de schrijvers neemt daardoor de tolerantie in het publieke debat af. Het is niet meer mogelijk om fouten te maken en daarover in gesprek te gaan, beweren ze. "De manier waarop je slechte ideeën kunt bestrijden is door bloot te leggen, te debatteren en te overtuigen, niet door anderen te proberen het zwijgen op te leggen of mensen weg te wensen."

De brief benoemt ook dat de cancel-cultuur schadelijk is voor auteurs. “Als schrijvers hebben we een cultuur nodig die ruimte laat voor experimenten, het nemen van risico’s en ook voor fouten. We moeten de mogelijkheid van onenigheid in goed vertrouwen bewaren, zonder dat het ernstige professionele gevolgen heeft.”

Onder andere auteurs J.K. Rowling (Harry Potter), Margaret Atwood (The Handmaid’s Tale)  en Salman Rushdie (Midnight's Children) ondertekenden de brief, samen met veel andere schrijvers, wetenschappers en docenten op Amerikaanse universiteiten. De reacties op de brief zijn wisselend. Veel mensen scharen zich achter de ondertekenaars, maar onder andere op Twitter zijn ook kritische reacties te lezen. “Vrijheid van meningsuiting betekent niet vrij zijn van gevolgen,” is een veel gedeelde reactie op deze tweet van J.K. Rowling. 

--

Door Jorien Tromp

Rutger Bregman krijgt Gouden Boek voor De meeste mensen deugen

Rutger Bregman krijgt Gouden Boek voor De meeste mensen deugen


Rutger Bregman ontvangt het Gouden Boek voor De meeste mensen deugen, een oorkonde voor een boek waarvan meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht. 

In De meeste mensen deugen duikt Bregman in de geschiedenis en in het westerse geloof in de verdorvenheid van de mens. "Een jaar geleden had ik nooit verwacht dat een dik boek over geschiedenis en filosofie, antropologie en archeologie zoveel lezers zou kunnen bereiken,” zegt Bregman over het ontvangen van de prijs. "Het stemt me hoopvol en dankbaar. Ik dank met name mijn geweldige redacteur Harminke Medendorp en uitgever De Correspondent. Zonder hen was dit nooit gelukt."

Bregman ontving de oorkonde dinsdagavond 7 juli. Het is vier jaar geleden dat een non-fictieboek met een Gouden Boek bekroond werd. Eveline Aendekerk, directeur van Stichting CPNB, zegt over de bekroning: “Een Gouden Boek wordt hooguit een enkele keer per jaar uitgereikt. Dat is dus altijd bijzonder, maar helemaal als ik ‘m mag uitreiken aan een auteur die met zijn werk een breed publiek in binnen- en buitenland aan het lezen brengt!”

Rutger Bregman is historicus. In 2012 debuteerde hij met Met de kennis van toen. Zijn bekroonde boek De meeste mensen deugen is inmiddels in 31 landen verschenen. 

--

Door Jorien Tromp

Shortlists Europese Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt

Shortlists Europese Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt


De jury’s van de Europese Literatuurprijs maakten eind juni de titels op de shortlists voor twee bekroningen bekend. Naast de vakjury heeft de prijs dit jaar ook een studentenjury met een eigen shortlist en winnaar. 

Abdelkader Benali, voorzitter van de vakjury, maakte in een livestream vanuit SPUI25 de vijf nominaties van de vakjury bekend. Dat zijn de volgende titels: 

 • Meer dan een broer van David Diop, vertaald uit het Frans door Martine Woudt 
 • SS Proleterka van Fleur Jaeggy, vertaald uit het Italiaans door Frans Denissen 
 • Baron Wenckheim keert terug van László Krasznahorkai, vertaald uit het Hongaars door Mari Alföldy 
 • Lente van Ali Smith, vertaald uit het Engels door Karina van Santen en Martine Vosmaer
 • De koning van Szczepan Twardoch, vertaald uit het Pools door Charlotte Pothuizen 

In dezelfde livestream maakte studentenjuryvoorzitter Alma Mathijsen de nominaties van de studentenjury bekend. Zij selecteerden vijf romans die aansluiten bij maatschappelijke en menselijke vraagstukken:

 • Meer dan een broer van David Diop, vertaald uit het Frans door Martine Woudt 
 • Normale mensen van Sally Rooney, vertaald uit het Engels door Gerda Baardman 
 • M. De zoon van de eeuw van Antonio Scurati, vertaald uit het Italiaans door Jan van der Haar 
 • Het veld van Robert Seethaler, vertaald uit het Duits door Liesbeth van Nes
 • Lente van Ali Smith, vertaald uit het Engels door Karina van Santen en Martine Vosmaer 

Deze jury’s noemen het hoge vertaalniveau van deze boeken. “Dat deze hoge kwaliteit zo breed bestaat, is mede te danken aan de (ver)talenopleidingen en het vertaalbeleid dat we hier in Nederland hebben. Laten we hopen dat dit ook voor toekomstige generaties zo blijft.”

Over de prijs

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman wordt geëerd; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000. Op zaterdag 7 november 2020 zullen de winnende auteur(s) en vertaler(s) hun prijzen in ontvangst nemen tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag. 

--

Door Jorien Tromp

Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi schrijven geschenk voor Poëzieweek 2021

Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi schrijven geschenk voor Poëzieweek 2021


Auteurs Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi schrijven samen het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland 2021 over het thema Samen. De Poëzieweek vindt plaats van donderdag 28 januari tot woensdag 3 februari. Tijdens de Poëzieweek is het geschenk verkrijgbaar in de deelnemende boekhandels. 

Over het thema Samen schrijft de Vlaamse organisatie het Poëziecentrum: “We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. En dat willen we in de kijker zetten met het thema ‘samen’. We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen.” 

Rodaan Al Galidi is schrijver en dichter en publiceerde zeven romans en acht dichtbundels. Zijn dichtbundel Koelkastlicht werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Maud Vanhauwaert was stadsdichter van Antwerpen en schreef daarover in Het stad in mij, dat door Trouw ‘een feest van een boek’ werd genoemd. "Ik voel me vereerd door de opdracht, en kijk ernaar uit om die samen met Rodaan aan te pakken. (...) Net omdat wij op zoveel vlakken verschillen, lijkt het mij spannend om samen met hem rond 'samen' te dansen. Dat kan vonken geven!" zegt Vanhauwaert over de samenwerking. 

De Poëzieweek wordt georganiseerd door verschillende poëziepartners in Vlaanderen en Nederland. Met een bundeling van activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie. 

--

Door Jorien Tromp

7 boeken over sport

7 boeken over sport


Het is weer zover dat we voluit mogen sporten en dat mag gevierd worden! En ook al gaat de sportzomer niet door zoals gepland, dat betekent niet dat het maar saai moet zijn op sportgebied. Met de onderstaande sportboeken krijg je verdieping, nieuwe informatie, inzichten en vooral heel veel mooie verhalen. Zit er wat voor jou tussen? 

1. Sneijder

Hij is record-international. Champions League winnaar. Voormalig aanvoerder van Oranje. WK-finalist. Celebrity. Kind van het Utrechtse Ondiep. Ajax-icoon. Maar hij is vooral Wesley Sneijder, altijd en overal.

 

2. Zandvoort Een kleine geschiedenis van de Grote Prijs van Nederland

Koen Vergeer vertelt het verhaal van het Zandvoortse circuit, en hoe de Formule 1 en het hele circus eromheen veranderden. Over coureurs in de straten van een gezellige badplaats, over Tarzanbocht en Scheivlak, vuurzeeën, over epische duels en onvergetelijke triomfen. Zandvoort laat je voelen waarom het zindert wanneer de ultieme raceklasse opnieuw door de duinen raast.

 

3. Game over

Een postbode die het schopt tot vijfvoudig wereldkampioen. Een jongen uit een Haagse volksbuurt die het darts in Nederland op de kaart zette. In Game Over wordt Raymond van Barneveld gevolgd tijdens de laatste maanden van zijn dartscarrière. 'Ik weet zeker dat ik, als ik 85 ben en terugkijk op m'n leven, denk: Raym, Raym, Raym, waarom ben je zo geweest, waarom heb je het zo moeilijk voor jezelf gemaakt? Maar dat is nu eenmaal m'n karakter. Weet je wat het met mij is: the world is not enough.'

 

4. LVG 

Bijna dertig jaar was Louis van Gaal coach in het mondiale topvoetbal. We kennen zijn successen, zijn markante optreden, de beeldvorming. LvG is zijn eigen verhaal, van binnenuit, aan de hand van ongekend open getuigenissen van vele mensen met wie hij intensief samenwerkte. Over zijn visie, zijn ontwikkeling als trainer en de toekomst van het voetbal. Maar ook spreekt hij openhartig over het leven, de liefde en de dood. LvG biedt een unieke blik achter de schermen bij een van de meest succesvolle trainers ter wereld.

 

5. Hij staat 

Hans van Zetten wil niet simpelweg commentaar geven, noch mensen een klein beetje kennis bijbrengen over de ingewikkelde sport die turnen is. Hij wil verhalen vertellen. In elk commentaar zit een extra laag, een boodschap zo je wilt, waarvan hij hoopt dat het kijkers thuis op de bank tot een gesprek prikkelt. Samen met de haarscherpe herinneringen en anekdotes uit zijn jeugd, eigen turncarrière en carrière als trainer vormen deze verhalen een kleurrijk boek over een markante man.

 

6. De judovader

Topcoach Cor van der Geest neemt in dit boek geen blad voor de mond en praat zoals zijn karakter is: krachtig en ongepolijst. En altijd recht door zee. Niets en niemand ontziend uit hij zijn grote zorgen over het huidige beleid van de Nederlandse Judo Bond. Dit boek is een portret van de Godfather van het Nederlandse judo, die Kenamju de afgelopen halve eeuw uitbouwde van een zieltogend clubje tot een ultramodern sportcentrum met duizenden leden.

 

7. De zonen van Bruce Lee

In De zonen van Bruce Lee reist Alex Boogers met zijn zeventienjarige zoon langs de Westkust van de Verenigde Staten, op zoek naar sporen van Bruce Lee. Het tweetal treft er ontroerende kruimels aan van de straatvechter die een wereldberoemd vechtkunstenaar werd; de vechtkunstenaar die een entertainer werd; de acteur die een compleet nieuw actiegenre schiep, de kungfu-God die wereldwijd miljoenen fans en bewonderaars kreeg, omdat ze wilden leren vechten en leven zoals hij.

 

--
Door Sanne Wortman

Met een boek in de hand op stap in eigen land

Met een boek in de hand op stap in eigen land


Hoera, het is vakantie voor kinderen die in het noorden van ons land wonen. Regio Zuid en midden moeten nog een week of twee wachten, maar dat wachten heeft wel voordelen! Er is dan nog wat tijd om je te verdiepen in boeken waar je kinderen mee kunt stimuleren om in de vakantie een boek te lezen. Of mee te nemen. En te genieten van de voorpret.

Voorpret hebben van de vakantiebestemming kunnen we gemakkelijk opzoeken in brochures. Bij boekingen krijg je al een beeld van de gekozen plek. Om in de vakantiesfeer te komen, zijn er ook boeken van de omgeving. Of boeken voor een uitstapje.

Veel mensen zoeken heel doelbewust boeken uit over hun vakantiebestemming of vakantie-uitje. Om te laten zien dat er kinderboeken zijn die eveneens maken dat er genoten kan worden van de voorpret hebben wij een lijst met vakantieboeken.

Voor een stedentrip:
Rotterdam (8+). Dwaal door deze wereldstad met dit boek in de hand van Georgien Overwater. Een heel mooi geïllustreerd prentenboek met allerlei korte weetjes. Enige nadeel om mee te nemen is het A4 formaat. Wel een aanrader. Rotterdam verkennen met dit boek als gids. Af en toe een bankje opzoeken, om je heen kijken, informatie lezen uit het boek. Niet vergeten om een klein schetsboekje mee te nemen en net als Georgien Overwater kleine schetsen te maken voor het vakantieboek. Hetzelfde geldt voor het leuke boekje Amsterdam.

Na de vakantie, helaas als de school al is begonnen, nog meer vakantietekenpret met Het eerste stap voor stap tekenboek. Verschijningsdatum september 2020. Kinderen leren om 60 leuke dingen stap voor stap te tekenen.

Naar het museum:
Een heel bijzonder museum is natuurlijk het Spoorwegmuseum in Utrecht. En een heel bijzonder boek om een kind op dit bezoek voor te bereiden is Hoe werkt een trein. Interessant voor jong en oud. Voor jonge kinderen is het leuk om de plaatjes te bekijken en voor oudere kinderen is dit een bijzonder interessant en leesbaar boek.

In Het Grote Gouden Museumboek van Amsterdam(5+) staan acht werken beschreven uit musea in Amsterdam. Hier geldt vooral, lees het verhaal en ga dan naar het museum waar dat werk hangt.

Na het bezoek thuis een kunstwerk maken? Haal inspiratie uit Och, het is maar een Van Gogh (7+).

Naar de dierentuin:
Wat niet in de safarigids van je ouders staat (7+) korte leesbare informatie van dieren die je ook in de dierentuin kunt tegenkomen.
De grote verkleedpartij (3+) chaos in de dierentuin. Grappig boek voor de hele kleintjes.
De dierenstad (4+) over dieren die in de dierentuin te zien zijn.

En thuisgekomen na het uitje is De gemene moord op Muggemietje (8+) een heel grappig boek.

Op zoek naar nog meer leuke kinderboeken? Kijk op Bazarow Kinder- & Jeugdboeken.

--
Door Rita Pontororing

Biografie Sneijder massaal illegaal online gedeeld

Biografie Sneijder massaal illegaal online gedeeld


Sneijder, de biografie van Wesley Sneijder die in juni verscheen, wordt massaal illegaal gedeeld op internet, voornamelijk via WhatsApp. Dit is strafbaar, aldus de auteursrechtenstichting BREIN

Het delen van de biografie lijkt een wraakactie van Ajax-supporters, schrijft RTL Nieuws. Twee weken geleden maakte de F-Side (de groep meest fanatieke supporters van Ajax) het statement dat Sneijder niet meer welkom is in Amsterdam. De aanleiding is de afscheidswedstrijd van Sneijder, die in het stadion van Utrecht gespeeld wordt. De F-Side is hier niet blij mee en zegt over Sneijder: “Hij heeft schijt aan de supporters die hem in het begin van zijn loopbaan gesteund hebben.” 

Zowel het delen als downloaden van boeken via WhatsApp is illegaal en strafbaar. Volgens Stichting BREIN staat dit gelijk aan winkeldiefstal. “Je neemt een boek of muziekalbum toch ook niet zomaar uit de winkel mee?” Daarnaast bestaat er door illegaal gebruik de kans dat mensen minder boeken kopen uit het legale aanbod, wat kan leiden tot financiële schade bij rechthebbenden, zoals de auteur en de uitgeverij. 

Uitgeverij Overamstel, waar Sneijder verscheen, betreurt de situatie. “We hebben tot onze grote spijt ook gemerkt dat het boek van Wesley Sneijder illegaal verspreid wordt. De uitgeverij werkt nauw samen met Stichting BREIN die auteursrechtinbreuk en -misbruik opspoort en bestrijdt.”

Toch lijkt de illegale handel weinig invloed te hebben op de verkoop van het boek. Een woordvoerder van de uitgeverij gaf maandag aan dat de uitgeverij zich niet druk maakt over de illegale verspreiding van het boek, omdat het goed verkocht wordt. Er is zelfs besloten om het boek te herdrukken. 

In Sneijder beschrijft auteur Kees Jansma het verhaal van Wesley Sneijder, die openhartig vertelt over zijn voetbalcarrière, zijn jaren met onder andere Louis van Gaal en zijn relatie met Yolanthe. Sneijder is sinds 26 juni te koop.

--

Door Jorien Tromp

Rotterdamse dichter Hans Sleutelaar overleden

Rotterdamse dichter Hans Sleutelaar overleden


De Rotterdamse dichter Hans Sleutelaar is donderdagavond op 84-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan de ziekte van Parkinson. Sleutelaar was een invloedrijke dichter onder de Zestigers, een neoliteraire realistische stroming uit de jaren zestig.

Sleutelaar schreef zo'n zeventig gedichten. Naast dichter was Sleutelaar ook journalist en redacteur. Hij schreef voor de Haagse Post en was hoofdredacteur van uitgeverij Boelen. In 2016 werd hij onderscheiden met de Anna Blaman Prijs, een bekroning voor een waardevol auteurschap in en voor Rotterdam. In een interview met NRC dat jaar, vertelde Sleutelaar hoe Rotterdam hem als dichter gevormd heeft. "Rotterdam is een no-nonsense-stad. Dat echoot na in de gedichten die we schreven. Heldere taal, dwingend ritme. Het zakelijke van Rotterdam, het dynamische, het zeggen-waar-het-op-staat — dat zijn wel dingen die je op mijn gedichten kunt plakken."

Columnist Liliane Waanders wijdde op haar website Hanta een eerbetoon aan Hans Sleutelaar. Daarin schreef ze: “Sleutelaar en de kompanen waren dichters die bewust afzagen van bloemrijke taal en metaforische beelden. Zij lieten zien dat poëzie daardoor niets aan zeggingskracht hoeft in te boeten.” Lees het volledige bericht hier

In verband met het overlijden van Sleutelaar zendt Rijnmond de documentaire Sleutelaar was hier uit op zaterdag 4 juli vanaf 17:00 uur.

International Literature Festival Utrecht 2020 gaat door!

International Literature Festival Utrecht 2020 gaat door!


Het ILFU is een jong en vernieuwend internationaal literatuurfestival. Het festival brengt verschillende grote literatuurevenementen van de afgelopen jaren en decennia samen. Vermengd met nieuwe programma-onderdelen is het ILFU een avontuurlijke viering van de literatuur en poëzie.

Het was lange tijd onduidelijk of het festival dit jaar wel kon doorgaan maar nu is het groene licht gegeven. Het ILFU 2020 staat in het teken van het vertellen van nieuwe verhalen. Onder het motto ‘We need stories’ presenteert het ILFU literatuur in alle mogelijke vormen: van de nieuwste romans van nationale en internationale schrijvers tot poëzie, rap en songteksten en van monologen tot verhalen in beeld. 
Festivaldirecteur Michaël Stoker: ‘De oproep aan kunstenaars, schrijvers en denkers om te helpen met het vormgeven van onze toekomst is de afgelopen maanden steeds luider geworden. Om de chaos van de coronacrisis en de vergaande effecten op ons persoonlijke leven, de wereldwijde protesten tegen racisme en de veranderingen in de geopolitieke verhoudingen te duiden, hebben we verhalen nodig. Die verhalen hoor je dit jaar bij het ILFU.’
Op uitnodiging van het ILFU maken vijftig nationale en internationale schrijvers, dichters, muzikanten, theater- en filmmakers een verhaal voor een toekomstige wereld. Daarnaast presenteert het ILFU dit jaar voor het eerst ‘De Nationale Verhalenwedstrijd’ voor verhalenvertellers in proza, poëzie, muziek, theater, dans en spoken word. Iedereen kan meedoen en kans maken op een plek op het ILFU en een van de geldprijzen. Verder keren de ILFU Book Talks terug: een serie live gesprekken met internationale schrijvers die als een rode draad door het festival loopt. Ook start tijdens het festival een nieuwe reeks cursussen aan de ILFU Academy. Voor jonge makers vindt voor het eerst de ILFU Fringe plaats en het jaarlijkse NK Poetry Slam maakt vanaf dit jaar onderdeel uit van het ILFU. De tweede Belle van Zuylenring zal worden uitgereikt aan een internationale schrijver met een oeuvre met grote maatschappelijke impact en drie beloftevolle Utrechtse schrijvers ontvangen een C.C.S. Crone stipendium.

Een aantal programma’s kan ondanks alle goede wil helaas geen doorgang vinden. De festivalorganisatie heeft met pijn in het hart moeten besluiten om de 38ste Nacht van de Poëzie te verplaatsen naar 2021. Ook De Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburgplein zal volgend jaar pas weer plaatsvinden. De beperkingen in september laten de grote publieksstromen bij deze evenementen nog onvoldoende toe. Het complete programma en alle deelnemende auteurs worden in de loop van de zomer bekend gemaakt.De kaartverkoop voor de verschillende programma’s gaat op 10 augustus van start.

Het ILFU vindt plaats van 25 september tot en met 3 oktober, zowel op festivallocatie TivoliVredenburg als online.

--
Door Sanne Wortman

Kinderboekenschrijver Guus Kuijer wint Constantijn Huygens-prijs

Kinderboekenschrijver Guus Kuijer wint Constantijn Huygens-prijs


De Constantijn Huygens-prijs 2020 is toegekend aan Guus Kuijer. Kuijer is volgens de jury "een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur". Dat is bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma Kunststof.

Kuijer ontvangt de prijs voor zijn gehele “monumentale oeuvre”, dat volgens de jury van hoog niveau is. Hij schreef de veelbekroonde kinderboekenseries over Madelief en Polleke. Minder bekende kinderboeken zijn Olle en Pappa is een hond. Daarnaast schreef hij diverse werken voor volwassenen: het pamflet in Het geminachte kind, het essay Hoe een klein rotgodje God vermoordde en De bijbel voor ongelovigen. In alle boeken staat het individu en de vrije geest centraal, zegt de jury. 

Guus Kuijer is na Annie M.G. Schmidt, Toon Tellegen en Joke van Leeuwen de vierde schrijver die de Constantijn Huygens-prijs ontvangt voor kinderliteratuur. De uitreiking komt op een goed moment, want de aandacht voor kinderboeken is de laatste jaren afgenomen, blijkt uit een artikel dat Bazarow vorige week publiceerde

De Constantijn Huygens-prijs is een Nederlandse literaire prijs, die sinds 1947 jaarlijks wordt toegekend door de Jan Campert-Stichting. Hij is vernoemd naar de dichter Constantijn Huygens en wordt toegekend voor complete oeuvres. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een geldbedrag van 12.000 euro verbonden. De uitreiking is in januari 2021. 

--

Door Jorien Tromp
Foto: via Wikipedia

7 boeken bij de vernieuwde historische Canon van Nederland

7 boeken bij de vernieuwde historische Canon van Nederland


Op 22 juni 2020 presenteerde de commissie Herijking Canon van Nederland de vernieuwde Canon. Bazarow Magazine zocht zeven boeken die aansluiten bij een aantal nieuwe vensters in de Canon van Nederland. 

1. Jeroen Bosch, Nils Büttner

De schilder Jeroen Bosch is een van de nieuwe vensters in de Canon. Vanaf 1490 breekt hij met zijn vernieuwende composities in zijn werk met de middeleeuwse beeldtradities. Hij maakt raadselachtige tekeningen en schilderijen waarin de zonde en dwaasheid van de mens centraal staan.
In Jeroen Bosch geeft kunsthistoricus Nils Büttner een mooi beeld van de carrière van de schilder, die voor de aristocratie en hoogste hofkringen schilderde. Büttner geeft inzicht in zijn werk en zijn sociale positie, en plaatst hem tegen de achtergrond van de cultuur en de maatschappelijke werkelijkheid van zijn tijd. Deze vlot geschreven en inzichtelijke biografie maakt de bijzondere schilderijen van deze grootse schilder voor iedereen toegankelijk.

2. De Bourgondiërs, Bart van Loo

In de vernieuwde Canon is ook plaats voor de hertogin Maria van Bourgondië. Zij wordt in 1457 geboren en is de kleindochter van de hertog van Bourgondië, Filips de Goede. De korte tijd dat ze regeert als hertogin is een belangrijk omslagpunt in de geschiedenis van de Lage Landen. Met strategische politieke beslissingen versterkt Maria van Bourgondië de positie van de Staten-Generaal en zullen de Nederlanden lang deel uitmaken van het wereldrijk van de Habsburgers.
De Bourgondiërs van Bart van Loo vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.
Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een indrukwekkende cultuurgeschiedenis.

3. De zaak Oldenbarnevelt, Wilfried Uitterhoeve

De raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt is een nieuw venster in de Canon. Hij maakt de republiek als staatsvorm tot een succes nadat de Noordelijke Nederlanden zich losmaken van Filips II.
Op 13 mei 1619, wordt Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof onthoofd. De historicus en jurist Wilfried Uitterhoeve heeft de hele zaak Oldenbarnevelt nog eens nagelopen, van voorgeschiedenis tot naweeën. Hij heeft daarbij een ruim gebruikgemaakt van de meest sprekende passages in de documenten uit en rond dit proces en verzamelde vele tientallen illustraties uit die jaren. De vreemde en wrede gebeurtenissen van 1619 komen in De zaak Oldenbarnevelt pijnlijk tot leven voor de lezers van nu.

4. Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart, Betje Wolff en Aagje Deken

De schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken staan vanaf nu met hun boek Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart in de Canon. Deze ‘rebelse vrouwen in tijden van Verlichting’ publiceren het opmerkelijke en vernieuwende boek in 1782. De inhoud is vooruitstrevend omdat het boek een pleidooi is voor de ontwikkeling van vrouwen.
Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart is de eerste moderne Nederlandse roman. Het is ook de meest leesbare en lezenswaardige roman in de Nederlandse literatuur uit die tijd. De roman gaat over de mooie en levenslustige negentienjarige wees Sara Burgerhart, die wegloopt uit het huis van haar strenggelovige tante Hofland en haar toevlucht zoekt in het pension van de weduwe Spilgoed, waar nog enkele andere jongedames wonen. Daar geniet Sara van haar nieuw verworven vrijheid en haar zorgeloze leven. In het uitgaansleven ontmoet zij diverse jongemannen, die zich allen als huwelijkskandidaat opwerpen.

5. Wij slaven van suriname, Anton de Kom

De schrijver, activist en verzetsheld Anton de Kom speelt een belangrijke rol in de strijd tegen racisme en kolonialisme. In 1934 publiceert hij zijn boek Wij slaven van Suriname, een felle aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. In dit boek werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid. Nog steeds wordt zijn boek veel gelezen, omdat het de koloniale machtsstructuren inzichtelijk maakt voor een groot publiek.

6. In liefde en rechtvaardigheid, Marga Klompé

Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister van Nederland, is een van de belangrijkste architecten van de verzorgingsstaat en is de grondlegger van de Algemene bijstandswet van 1965, die Nederlanders levensonderhoud garandeert, In 1967 heeft ze kans om de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland te worden, maar ze denkt dat het land daar nog niet rijp voor is.
Ze was een voorvechtster van vrede en internationale gerechtigheid en meende dat bijdragen aan een goede samenleving ieders opdracht was. Gedurende haar eerste jaar als lid van de Tweede Kamer, van augustus 1948 tot augustus 1949, hield Klompé een dagboek bij. Zij noteerde wat zij meemaakte en wie zij ontmoette. Ze maakte ook aantekeningen over haar inzet om ‘in Liefde en Rechtvaardigheid' te leven en politiek te bedrijven. Dit bezielde, bij tijden ontroerende dagboek wordt in deze uitgave bij gelegenheid van haar honderdste geboortedag gepubliceerd, omgeven door enkele andere teksten die licht werpen op Klompés blijvende betekenis.

7. De Oranje leeuwinnen, Annemarie Postma

Het Oranjegevoel is het nieuwe laatste venster in de Canon van Nederland, waar de Oranje leeuwinnen het gezicht van zijn. Als Nederlandse sporters, individueel of in teamverband, uitblinken op het hoogste niveau, komt het Oranjegevoel naar boven: straten worden oranje versierd en mensen trekken soms de vreemdste oranje uitdossingen aan. De Nederlandse leeuw, van oudsher het symbool van kracht, is overal te zien.
In De Oranje Leeuwinnen laat Postma ons kennismaken met de speelsters van het Nederlands elftal en volgt ze tijdens de voorbereiding op dit toernooi, zowel bij Oranje als bij hun profclubs in Nederland, Engeland, Duitsland en Noorwegen. Ze fileert de clichés die er over vrouwenvoetbal bestaan en portretteert de speelsters als voetballer en als vrouw, van keepster Sari van Veenendaal tot spits en superster Vivianne Miedema. De Oranje Leeuwinnen is verplichte kost, zeker voor alle voetbalmeiden van Nederland.

--

Door Jorien Tromp
Bron: canonvannederland.nl

Winnaars Kinderjury 2020 bekendgemaakt

Winnaars Kinderjury 2020 bekendgemaakt


De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen en Vet koel - Het leven van een loser 13 winnen de Kinderjury 2020, maakte Stichting CPNB maandag bekend. Tijdens de Stemweek van 11 t/m 17 mei konden alle kinderen in Nederland stemmen op hun favoriete boek. De waanzinnige boomhut wint in de categorie 6 t/m 9 jaar, Het leven van een loser kreeg in de categorie 10 t/m 12 jaar de meeste stemmen. 

Omdat er geen evenement mogelijk was, maakten het Kinderboekenweek Leesteam de winnaars bekend in een video, opgenomen in de Bibliotheek Utrecht. Bekijk de uitreiking hier. 

De Kinderjury is de prijs voor de leukste kinderboeken volgens de Nederlandse kinderen zelf. Alle kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen tijdens de Stemweek stemmen op hun favoriete boek. Zo bepalen zij wie de prijs in ontvangst mag nemen. 

Laten we elkaar verhalen vertellen…….

Laten we elkaar verhalen vertellen…….


Bij het Themanummer De wereldwijde opstand tegen racisme in de Volkskrant van zaterdag 13 juni 2020 staat over deze bijlage: “Een praktische handleiding om systemisch racisme tegen te gaan in de politiek, op de arbeidsmarkt, op social media, in de maatschappij. In jezelf.”

Laten we “verhalen vertellen” aan dit rijtje toevoegen. Laten we het breder trekken. Laten we er verhalen in kinderboeken van maken.

Kijk en daar wringt de schoen. Er zijn weinig verhalen en/of boeken waarin kinderen met een donkere huidskleur een hoofdrol spelen.

Als we verhalen blijven vertellen, hoe het was, waarom het anders moet, dan hoeven we niets te wissen. Zou dat niet mooi zijn?

Laten we de Sinterklaastraditie eens bekijken. Zwarte Piet heeft jarenlang een rol gespeeld tijdens de decemberdagen. Laten we vertellen over het hoe en waarom als kinderen daarom vragen. Laten we daarna een mooi boek voorlezen. Er is alvast één humoristisch en spannend boek dat geheel past bij het Sinterklaasfeest en de pakjesavond, Sinterklaas en de circuspieten. Met suggesties voor liedjes.Circuspieten, misschien komen er Regenboogpieten bij of Hartenpieten of Streepjespieten. We moeten nadenken en creatief zijn en er komen dan vanzelf leuke kinderboeken, is het niet schrijvers van nu?

Kinderen van nu zijn de verhalenvertellers van later. Laten wij er voor zorgen dat ze de juiste verhalen vertellen op de juiste manier.

Karin de Leeuw, recensent en redacteur geschiedenis bij De Leesclub van Alles schreef in mei 2019 een artikel over een kinderboek dat gaat over de echte geschiedenis van Afrika. Het boek met de titel In Africa with Avi and Kumbi is helaas niet te krijgen in Nederland. Het artikel over dit boek schreef Karin vooral voor uitgevers en boekhandelaren in Nederland. Dat komt omdat dit boek in Nederland niet te koop was toen Karin in 2019 deze recensie schreef.

Karin vindt dit boek geschreven door Naledi Nomalanga Mkhize belangrijk. Citaat uit het artikel van Karin: “Willen we ooit tot een volledig geïntegreerde wereldgeschiedschrijving komen, dan moeten ook de nakomelingen van de kolonisten weten van de echte geschiedenis van Afrika.”

En nu komt er in september de Nederlandse vertaling In Afrika met Avi en Kumbi (7+).

Het is goed dat er meer boeken verschijnen waarin diverse kinderen zich kunnen identificeren. Wij zetten er een paar op een rij.

Een boek uit de serie prinses Arabella (4+), een donker prinsesje: Prinses Arabella in het museum

Uit de serie Van klein tot groots Rosa Parks, die zich ingezet heeft om een einde te maken aan de rassenscheiding.

Een heel andere serie is de serie rond Ada Dapper, waarbij Ada een Afro-meisje is dat heel slim en ondernemend is. Een deel uit deze serie is Ada Dappers grote werk-en knutselboek voor topwetenschappers. (9+)

Echte Amerikaanse jongens (15+) heel actueel, het probleem van racistisch politiegeweld wordt in dit boek aangekaart.

--
Door Rita Pontororing

Sander Kollaard onverwachte winnaar Libris Literatuurprijs

Sander Kollaard onverwachte winnaar Libris Literatuurprijs


Uit het leven van een hond van Sander Kollaard is maandagavond op tv bij Nieuwsuur bekroond met de Libris Literatuurprijs 2020. Een verrassende uitslag; het vrolijke dunne boekje over een uitgebluste verpleegkundige die te horen krijgt dat zijn hond Schurk niet lang meer te leven heeft was een dark horse onder de genomineerden.
Van de opmerkelijk sterke shortlist was Vallen is als Vliegen van Manon Uphoff met afstand de favoriet. “Als Uphoff niet wint, zou dat ergens onrechtvaardig zijn” schreef Thomas van Veen zondag nog in het NRC. Een van de redenen waarom Uphoff zo duidelijk de favoriet was, is omdat het hoog tijd is dat een vrouw de Libris Literatuurprijs wint. Gedurende de 27 jaar dat de prijs bestaat gebeurde dat maar drie keer. 
Maar dat is zeker niet de voornaamste reden. Thomas van Veen betoogt dat Vallen is als vliegen het boek is dat Uphoff maar één keer zal schrijven. Een autobiografische roman over de gevolgen van de seksuele misbruik door haar vader. Met wat de jury een “literaire meesterhand” noemde slaagt Uphoff erin een eerlijke vorm te geven aan een verhaal over misbruik.
Toch koos de jury voor Sander Kollaard met Uit het leven van een hond. Jurylid Bo van Houwelingen zei bij de uitreiking: “Het boek is groots in zijn eenvoud. Wij hebben gekozen voor een roman, die de lezer laat nadenken over de waarde van een mensenleven. Een boek met een positief mensbeeld, dat ons schokken van herkenning heeft bezorgd, lessen in levenskunst en oprecht leesplezier.”

De andere genomineerden waren Saskia de Coster met Nachtouders, Wessel te Gussinklo met De Hoogstapelaar, Oek de Jong met Zwarte schuur en Marijke Schermer met Liefde, als dat het is. De prijs bedraagt €50.000, en het bekroonde boek kan in de meeste gevallen rekenen op goede verkoop.

--
Door Remus Thijssen

Donald Loose wint Socratesbeker 2020

Donald Loose wint Socratesbeker 2020


Zondagavond 21 juni maakte de jury de winnaar van de Socratesbeker bekend. Donald Loose wint met zijn boek Over vriendschap. De praktische filosofie van Kant. Het is voor het eerst dat een Vlaamse filosoof de Socratesbeker wint. 

De Socratesbeker wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het “meest urgente, prikkelende” Nederlandstalige filosofieboek, door Stichting Maand van de Filosofie. Op de website van de Socratesbeker zegt de jury over het winnende boek: “De jury heeft gekozen voor het boek dat zij filosofisch het stevigst doortimmerd achtte, een boek dat een brug slaat naar de publieksfilosofie vanuit de academische filosofie, door een uitzonderlijke filosofische precisie te combineren met een thema dat eenieder aangaat.” 

Andere genomineerden op de shortlist waren Thijs Lijster (Kijken, proeven, denken), Peter Venmans (Discretie), Eva Meijer (De grenzen van mijn taal) en Haroon Sheikh (Hydropolitiek). 

--

Door Jorien Tromp

Spaanse bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón overleden

Spaanse bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón overleden


De Spaanse bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón is op 55-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan de gevolgen van darmkanker. 

Zafón schreef onder andere het boek De Schaduw van de Wind. De auteur, afkomstig uit Barcelona, werd ziek in 2018 en woonde tijdelijk in Los Angeles om zich te laten behandelen. 

Zafóns werk is in meer dan veertig landen verschenen. Van De Schaduw van de Wind zijn meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Andere bestsellers van Zafón zijn Gaudí in Manhatten, Het Spel van de Engel en Het Labyrint der Geesten.

Nederland leest meer door de coronacrisis

Nederland leest meer door de coronacrisis


Het bevorderende effect van de coronacrisis op het leesgedrag van Nederlands is eerder al veelvuldig ter sprake gekomen. Voorheen was dat echter niet gebaseerd op harde cijfers. Een consumentenonderzoek in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft nu uitgewezen dat meer dan de helft van alle volwassenen tijdens de crisis een boek las. Dat is aanzienlijk meer dan gewoonlijk in deze periode. “We zijn verhoudingsgewijs zelfs meer gaan lezen dan gaan Netflixen.” zegt CPNB directeur Eveline Aendekerk.
52% procent van Nederlanders boven de 18 jaar heeft tijdens de lockdown een of meerdere boeken gelezen. Marktonderzoeksbureau Team Vier heeft een groep consumenten onderzocht die volgens hun representatief is voor de Nederlandse bevolking. 

#ikleesthuis
Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat mensen meer tijd hebben om ‘s avonds met een boek op de bank te gaan zitten, als de sportschool en de bioscoop dicht zijn en het niet verantwoord is om bij opa en oma op bezoek te gaan. Toch hadden al die mensen even goed naar de afstandsbediening kunnen grijpen. Volgens MarketingTribune.nl is de gestegen populariteit van lezen mede te danken aan de succesvolle campagne van de CPNB genaamd #ikleesthuis.

De invloed van #ikleesthuis werd ook onderzocht. Een kwart van de consumenten blijkt bekend te zijn met #ikleesthuis. De helft van de mensen die een boek kochten en bekend waren met de campagne gaven toe erdoor geïnspireerd te zijn. Met name de lichte lezer, die normaal gesproken eens per kwartaal een boek leest, is volgens het CPNB meer gaan lezen.

Helaas is er nog steeds de kanttekening dat fysieke boekhandels niet van deze ontwikkeling profiteren. In totaal is de omzet van de boekverkoop met 1% gestegen, de omzet van fysieke boekhandels is echter met 24% gedaald. De omzet van de online verkoop groeide met maar liefst 33%. 

--

Door Remus Thijssen

Vriendenprogramma van Bazarow live!

Vriendenprogramma van Bazarow live!


Word jij ook Vriend van Bazarow? Via het Vriendenprogramma werkt Bazarow samen met andere websites via affiliate. Dit houdt in dat Vrienden doorklikmogelijkheden naar Bazarow op hun eigen website plaatsen. Gaat er vervolgens een bezoeker van je site via zo’n doorklikmogelijkheid naar Bazarow, en koopt de bezoeker hier wat? Dan is een deel van de opbrengst voor jou. Een win-winsituatie dus!

We zoeken nu zoveel mogelijk nieuwe Vrienden, want hoe meer mensen Bazarow leren kennen, hoe beter wij de boekensector kunnen steunen. Bij Bazarow gaat namelijk een groot deel van de opbrengst direct terug naar de boekensector zelf. Schrijvers, vertalers, boekhandels en uitgevers profiteren hier allemaal van mee! Hoe precies? Dat lees je hier

Welke voordelen zijn er voor jou?

 • Bij bestellingen van fysieke boeken boven de €17,50 is 8% per boek voor jou.
 • In het Vriendenprogramma van Bazarow houd je gemakkelijk je opbrengst bij.
 • Eens per kwartaal ontvang je een afrekening en worden jouw opbrengsten overgemaakt.
 • Cookies van de doorkliklinks worden 14 dagen bewaard, dus bezoekers kunnen nadat ze via jouw site naar Bazarow.com klikten, nog twee weken nadenken voor ze iets kopen, terwijl jij nog steeds de opbrengst krijgt.
 • Je steunt de boekenwereld!

Meer weten en aanmelden? Kijk dan hier! Bij vragen kun je altijd mailen naar vrienden@bazarow.com

 

Wereldvluchtelingendag: 7 boeken over het thema vluchtelingen

Wereldvluchtelingendag: 7 boeken over het thema vluchtelingen


Zaterdag 20 juni is Wereldvluchtelingendag. Op deze herdenkingsdag staan we stil bij mensen die moeten vluchten vanwege oorlogsgeweld, natuurrampen of schending van mensenrechten. De afgelopen jaren is het aantal vluchtelingen sterk toegenomen, mede door de oorlog in Syrië. 

Wereldwijd zijn er 70 miljoen mensen op de vlucht, volgens het Global Trends Report van UNHCR. Veel vluchtelingen leven jarenlang in onzekerheid over hun toekomst. Naast dat ze vaak geen werk of opleiding kunnen krijgen, hebben veel vluchtelingen te maken met mishandeling, racisme en discriminatie. 

De Wereldvluchtelingendag werd in 2000 in het leven geroepen door de Verenigde Naties om mensen bewust maken van de uitzichtloze situatie waarin vluchtelingen zich bevinden, maar ook om de bijdragen van vluchtelingen aan de vrede te vieren. Vanwege Wereldvluchtelingendag zet Bazarow zeven boeken op een rij die gaan over het thema vluchtelingen. 

1. De bijenhouder van Aleppo van Christy Lefteri

Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri’s neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: ‘Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.’

2. Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan Al Galidi

Semmier Kariem vlucht uit Irak. Zeven jaar van honger, verdwalen en angst later landt hij op elf februari om negen uur - of was het om elf uur op negen februari - op Schiphol. In de chaos van die eerste dagen in Nederland kan hij zich het precieze tijdstip niet meer herinneren. Hij vraagt asiel aan. Wat hij niet weet is dat hiermee het langste wachten van zijn leven begint, in het asielzoekerscentrum, een wachtkamer die hij deelt met vijfhonderd anderen. Intussen bestudeert Semmier het land waarvan hij misschien ooit deel mag uitmaken, maar ook al verblijft hij er nu, hij blijft een buitenstaander. 

3. Exit West van Mohsin Hamid

Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een stad aan de vooravond van een burgeroorlog. De moderne Nadia wordt verliefd op de aardige en bescheiden Saïd, terwijl de situatie in het land steeds explosiever wordt. Dan horen ze over deuren die je, tegen betaling, naar een veiligere plaats in het Westen leiden. Als Saeed en Nadia geen andere mogelijkheid meer zien, besluiten ze over de drempel te stappen, richting een onbekende wereld.

4. Wie is mijn naaste? van Rosita Steenbeek

Bijna achteloos gaan wij een landsgrens over terwijl er grote groepen zijn die weg willen maar niet kunnen, of hun leven ervoor op het spel moeten zetten. Rosita Steenbeek maakte het lot van vluchtelingen en migranten van heel dichtbij mee. Op Lampedusa, Sicilië en in Libanon hoort zij de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners, en deelt hun leven op de meest schrijnende maar ook mooie momenten. Op plekken vol verdriet raakt Rosita Steenbeek aan de levens van mensen die op hun sterkst en tegelijk kwetsbaarst zijn. En alle betrokkenen worden ieder voor zich geconfronteerd met de fundamentele vraag: wie is mijn naaste?

5. Nooit meer bang zijn van Karen de Becker en Yazan Rajab

Oorlogsvluchtelingen worden zelden beschouwd als individuen. Nochtans zijn het mensen zoals u en ik die op zoek gaan naar vrede, geluk en een betere toekomst. Een van hen is Yazan, een jonge twintiger uit Syrië, doodgewoon en goedlachs. Hij kende tot voor kort een zorgeloos bestaan als student in Aleppo waar hij opgroeide in de schoot van een welgestelde, liefdevolle familie. Tot de revolutie in zijn land uitmondde in een bloedige burgeroorlog. Wat volgde was een vlucht voor het geweld en een zoektocht naar een menswaardig bestaan. Een hallucinante tocht die via Turkije, Griekenland en Italië voorlopig halt houdt in België waar hij hoopt op een nieuw leven zonder angst.

6. De ondankbare vluchteling van Dina Nayeri

Dina Nayeri vluchtte als meisje met haar familie uit Iran en kreeg politiek asiel in de VS. Ze vertelt aan de hand van haar eigen leven, maar ook dat van anderen, waar vluchtelingen allemaal mee te maken krijgen: de vlucht, de kampen, de asielprocedure en de aanpassingen op elk vlak. En vooral: hoe het leven in het nieuwe land is na een gewonnen asielprocedure.
De ondankbare vluchteling toont het debat vanuit het perspectief van de vluchteling en laat zien hoe het echt is om ongewild je huis te moeten verlaten, en honderden kilometers te moeten reizen in de hoop op een nieuwe start.

7. Jij en ik van diverse auteurs

Dit kinderboek bevat verhalen over vriendschap en vluchtelingen. Wie durft een Vlaming te helpen die in de Eerste Wereldoorlog zijn land is ontvlucht en hier niet welkom is? Wat doe je als er opeens een nieuw kind uit een ver land bij je in de klas komt? Zou jij mensen tijdens de Hongerwinter van eten hebben voorzien? Hoe stel je je op als je vader wordt opgepakt in een demonstratie tegen asielzoekers? En wie kom je tegen op Mars als je de aarde hebt moeten ontvluchten? Verschillende auteurs waaronder Jan Terlouw, Pieter Koolwijk, Anna van Praag, Sjoerd Kuyper en Annet Huizing laten zien dat vriendschap grenzen en culturen, afkomst en geaardheid overstijgt. En dat vluchtelingen welkom zijn. 

--

Door Jorien Tromp

Voormalig huis van Etty Hillesum officieel gered van de sloop

Voormalig huis van Etty Hillesum officieel gered van de sloop


Het huis aan het museumplein in Amsterdam waar Etty Hillesum haar beroemde oorlogsdagboek schreef is erkend als gemeentelijk monument. Dit betekent dat het niet meer gesloopt mag worden.
Een tijd geleden besloot de vastgoedeigenaar het oude pand te laten vervangen door nieuwbouw. Dit plan stuitte op veel verzet van erfgoedverenigingen en maatschappelijke organisaties. Een petitie om de sloop tegen te houden werd 4.000 keer ondertekend, en er werd actie gevoerd in de vorm van een voorstelling voor het huis. 
Op 21 april is de procedure gestart om het huis aan te wijzen als monument bij het college van burgemeester en wethouders. Woensdag heeft het college besloten het huis de status van gemeentelijk monument toe te kennen.

Lees hier een eerder bericht over de actie die gevoerd is om het huis te redden.

--
Door Remus Thijssen

Nina Polak wint de Inktaap 2020 met Gebrek is een groot woord

Nina Polak wint de Inktaap 2020 met Gebrek is een groot woord


De Inktaap is dé literatuurprijs voor jongeren, dit jaar gaat hij naar Nina Polak. Ieder jaar lezen schooljury’s door heel Nederland de winnaars van de Libris Literatuurprijs, de BNG bankprijs en de Bookspot Literatuurprijs, en kiezen ze hun favoriet. De competitie dit jaar bestond uit De goede zoon van Rob van Essen en De heilige Rita van Tommy Wieringa en het winnende boek.

Gebrek is een groot woord van Nina Polak gaat over de dertigjarig Skip, die na zeven jaar werken op zee terugkeert naar Amsterdam. Een selectie uit de juryrapporten luidt als volgt:   

 • “Nina Polak geeft je als buitenstaander het gevoel dat je er toch een beetje bij hoort, dat je onderdeel van de familie bent. Daarom is zij volgens ons de terechte winnaar van de drie. Welkom in onze Inktaapfamilie Nina Polak!”
 • “Een intrigerend boek over Skip die worstelt met de voortdurende tweestrijd tussen vrijheid en geborgenheid. Haar plaats vinden, zonder daarop vastgepind te worden.”

In totaal telt de jury van de Inktaap 1.187 leden. De prijs voor het beste juryrapport ging naar het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. In plaats van een feestelijke uitreiking in de Doelen te Rotterdam is De Inktaap podcast in het leven geroepen. Op de site van de Inktaap kan je interviews met de drie genomineerde auteurs en deelnemende leerlingen terugluisteren.

--
Door Remus Thijssen

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen