Nieuws

Booktube van de week: Paperbackdreams

Booktube van de week: Paperbackdreams


Er is weinig leuker dan lekker praten over goede boeken, behalve het lézen van goede boeken misschien. Ook op Youtube snapt men dat en is er een hele community ontstaan die hierom draait. Welkom bij: Booktube! 

Elke week zetten we een leuk kanaal voor jou in het zonnetje, waar het alleen maar gaat over boeken, boeken en nog meer boeken! 

Paperbackdreams

Kat van Paperbackdreams heeft niet alleen een heel leuke open uitstraling, ook geeft ze diepgravende reviews over boeken waarbij ze haarfijn uitlegt waarom ze een boek helemaal geweldig vond - of juist compleet verschrikkelijk. Naast reviews heeft ze ook andersoortige filmpjes; ze vertelt met welke boekkarakters ze zou willen vechten, maakt een review met haar vader, laat lezers een boek kiezen, of leest negatieve reviews voor van haar favoriete boeken.
En altijd zijn haar flimpjes  leuk om te kijken. Kat zit bepaald niet stil én heeft heerlijke sarcastische humor.

Er staan al flink wat filmpjes van haar online, je bekijkt ze hier.   

--
Door Sanne Wortman 

Het Utrechts Doorgeefboek zwerft door de stad

Het Utrechts Doorgeefboek zwerft door de stad


Heb jij hem al gezien? In Utrecht zwerft een knalgroene tas rond met daarin een gedeeltelijk leeg boek waarin Utrechters hun verhaal over de stad kunnen opschrijven. Barbara Spronck is de initiafnemer van het Doorgeefboek en hoopt zo’n vijftig verhalen te verzamelen met het boek. 

“Stel je voor wat een geweldig boek dat zou zijn,” zegt Barbara, “een beeld over Utrecht van vijftig willekeurige mensen die per toeval deze uitnodiging krijgen, alleen maar omdat ze dit boek hebben gevonden. Ik popel om te lezen wat voor een bijzondere bonte mix van een tijdsbeeld van 2020 dat wordt.”

De vinder van het boek vindt een toelichting en instructie op de eerste pagina’s. Het idee is dat de vinder twee pagina’s  in het boek vult met zijn of haar verhaal over Utrecht. Daarna laat de vinder het boek weer op een andere plek achter voor de volgende auteur.

Barbara heeft geen idee wat er met het boek gaat gebeuren. “Wordt het boek meegenomen? Door wie? Er is een Facebookpagina en een website, dus vinders kunnen zich daar melden. Het zou heel gaaf zijn als we zo nu en dan horen dat het boek nog onderweg is, we zullen zien. Ik word al vrolijk van het idee dat het boek nu bij iemand thuis of op het werk kan liggen, of dat nou in Hoograven is, op de Cartesiusweg of ergens anders onder de Dom. Uiteindelijk hoop ik een boek met 50 verhalen terug te krijgen. Alle schrijvers krijgen in elk geval een exemplaar, publicatie lijkt me heel leuk, maar eerst maar eens zien of het plan slaagt!”​

Site bezoeken of het boek via Facebook in de gaten houden? 

Poëzieweek

Poëzieweek


Op 30 januari begint de Poëzieweek. De Poëzieweek wil een zo groot mogelijk bereik voor poëzie creëren en bundelt tal van activiteiten van organisatoren in Nederland en Vlaanderen. Het gaat een week worden vol speciale activiteiten en acties die allemaal draaien om poëzie. 

Activiteiten
De Poëzieweek wordt groot geopend met de Startshow in Antwerpen, op Gedichtendag oftewel 30 januari. Onder het motto ‘de toekomst is nu’, het thema van deze achtste Poëzieweek, geven Maud Vanhauwaert, Siel Verhanneman, Dean Bowen en Max Greyson het beste van zichzelf. Jan Ducheyne dj’t. Daarnaast wordt Cosmos, Texaco voorgesteld, het Poëzieweekessay van Charlotte Van den Broeck met illustraties van Ward Zwart.

Verder worden er door heel Vlaanderen en Nederland activiteiten georganiseerd. Van prijsuitreikingen tot dichtersoptredens en van poëzie op straat tot activiteiten in de boekwinkel of bibliotheek bij u in de buurt. Bekijk het volledige overzicht hier. 

Poëziegeschenk 
Tijdens de Poëzieweek krijg je van de boekwinkel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Het Poëziegeschenk 2020 heeft de titel nu, geheel in het thema van de Poëzieweek ‘De toekomst is nu’. Het geschenk is een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun dichterscarrière. Het geschenk dient als een kennismaking met actueel en uiteenlopend werk van Insta-poets en slamdichters tot prestigieuze prijswinnaars. 

De tien dichters zijn:
Akwasi (1988, Ambo|Anthos)
Dean Bowen (1984, Uitgeverij Jurgen Maas)
Charlotte Van den Broeck (1991, Arbeiderspers)
Radna Fabias (1983, Arbeiderspers)
Max Greyson (1988, Arbeiderpers)
Carmien Michels (1990, Polis)
Roelof ten Napel (1993, Hollands Diep)
Marieke Lucas Rijneveld (1991, Atlas Contact)
Maud Vanhauwaert (1984, Querido)
Siel Verhanneman (1989, Standaard Uitgeverij)

#DichterBijMij
De organisatie van de Poëzieweek snapt dat genieten van gedichten niet alleen meer offline gebeurt. Daarom is de actie #DichterBijMij in het leven geroepen de jeugdige poëten. Onder #DichterBijMij worden leerlingen en studenten uit Vlaanderen en Nederland opgeroepen om aan de slag te gaan met gedichten van Dean Bowen, Carmien Michels of Maud Vanhauwaert uit de bloemlezing Nu. Het resultaat van alle creatieve uitingen deel je vanaf Gedichtendag 2020, 30 januari, op sociale media met #DichterBijMij. De driekoppige jury – bestaande uit Dean, Carmien en Maud – kiezen de mooiste drie creaties eruit en die worden beloond met een boekenpakket van die drie geschenkauteurs.

Zoek je nog inspiratie? Zoek op Facebook en Instagram  #DichterBijLanoye om de resultaten van Poëzieweek 2019 te bekijken! En kijk hier voor meer informatie over de actie dit jaar. 

En ook voor de jongere kinderen bestaan er toegankelijke gedichten. We hebben een paar tips voor je verzameld, bekijk ze hier

Zelf dichten
Poëzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag. Donderdag 30 januari is het Gedichtendag: verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.

Deel je gedicht met #Gedichtendag op sociale media!

 

Bazarow Magazine

Ontvang ons wekelijks magazine in je mailbox.


Je aanmelding kon niet opgeslagen worden, probeer het opnieuw.
Je aanmelding was succesvol.
Poëzie voor kinderen

Poëzie voor kinderen


NU 
nu dat is vandaag 
morgen is een nachtje slapen 
nu ben ik moe mijn ogen vallen dicht 
ik slaap naar morgen toe

Hans en Monique Hagen in: Lichtjes in je ogen

 

Dit mooie en toch eenvoudige gedicht geeft aan dat er prachtige poëzie is, ook voor onze hele jonge kinderen. Dit gedicht sluit in al zijn eenvoud helemaal aan bij het motto “De toekomst is nu” van de Poëzieweek 2020. 

In de Poëzieweek 2020 krijgt poëzie ook aandacht op school. Er zijn zelfs lessen ontwikkeld voor basisscholen en voortgezet onderwijs door Iedereen Leest en Stichting Lezen. In één van de lessen staat het bovenstaande gedicht NU van Hans & Monique Hagen. Zij hebben een tiplijst met 70 titels samengesteld met dichtbundels en bloemlezingen. In de lijst staat steeds vermeld voor welke leeftijd de gedichtenbundels geschikt zijn. Gewend als wij zijn bij Bazarow, willen wij onze eigen tiplijst delen met drie bundels eigenlijk vier. 

Allereerst een zeer lijvig boek dat in DWDD aan de orde is geweest. Ik wou dat ik een vogel was heeft natuurgedichten voor elke dag van het jaar. 

En een zeer handzaam boekje, een bundel samengesteld door Arie & Romy Boomsma Langs de Lange Lindelaan. Gedichten over verschillende onderwerpen, wel herkenbaar voor kinderen.

Er is ook Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt met 25 gedichten die ieder beginnen met “wat je moet doen als.” Ons advies luidt: wat je moet doen als het Poëzieweek is……..kinderen inspireren om gedichten te lezen. 

Oh en natuurlijk is Lichtjes in je ogen de vierde dichtbundel om uit voor te lezen, en dan voor de hele kleintjes. 

--
Door Rita Pontororing

 

Mischa Andriessen wint twaalfde Awater Poëzieprijs

Mischa Andriessen wint twaalfde Awater Poëzieprijs


De dichtbundel Winterlaken van Mischa Andriessen heeft de Awater Poëzieprijs 2019 gewonnen. Dat wordt bekend gemaakt in de nieuwe editie van poëzietijdschrift Awater. 27 Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,- . Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek.

Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, De Standaard, De Groene Amsterdammer, Poëziekrant en Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde Winterlaken van Mischa Andriessen met stip op nummer 1. Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen: 

‘Doorwrochte gedichten met een hartverscheurende ondertoon. Een bezwerende bundel over een groot gemis.’ ‘Ingetogen en aangrijpend, nauwkeurig, onnadrukkelijk muzikaal.’

Eerder werk van Mischa Andriessen werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-Poëzieprijs.

Op woensdag 5 februari a.s. zal de traditionele Awater Poëzieprijs-mok aan Mischa Andriessen worden uitgereikt tijdens een feestelijke avond bij Perdu in Amsterdam. Wilt u deze avond (kosteloos) bijwonen, reserveer dan een plaats via: poezieclub@prijsdepoezie.nl.

Lutterzand Literair Festival

Lutterzand Literair Festival


Op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020 is de tweede editie van het Lutterzand literair festival. Een literatuurfestival dat beslist anders is dan anders. Niet alleen vanwege de programmering, maar ook omdat de wonderschone omgeving van het Lutterzand je zal bijblijven. En omdat je als deelnemer aan het festival op de mooiste plekjes van dit deel van Noordoost Twente komt. Waar je als gewone bezoeker niet kan of mag komen. 

Ook dit jaar is er weer een bijzondere programmering. Met beroemde schrijvers. Maar ook een programma dat je het gevoel geeft even helemaal ‘weg te zijn’. Weg uit de hectiek van het dagelijks leven, weg uit het gewone. Of je nu uit Enschede, Amsterdam, Groningen, Middelburg, Breda of Maastricht komt. Of uit De Lutte.

Duik onder in de verhalen van bekende auteurs en ervaar wat literatuur, cultuur, natuur en erfgoed met je doet. Of dat nou op zaterdag bij de schrijvers van jouw keuze is, op zondagmorgen bij het interview over natuur, duurzaamheid en technologie, of tijdens de eerste editie van de Landelijke Leesclub Dag op zondagmiddag. En dat alles omlijst door muziek, verhalenvertellers, locatietheater en poëzie.

Favorieten van de redactie: Boeken over transgenderisme

Favorieten van de redactie: Boeken over transgenderisme


Afgelopen week liet de coming out van Nikkie Tutorials heel wat stof opwaaien. Ze onthulde transgender te zijn, en deed dit omdat iemand haar chanteerde met deze informatie. Het leverde heel wat reacties op, positief en negatief, wat laat zien dat transgenderisme nog steeds een gevoelig onderwerp kan zijn. 

Gelukkig zijn er al vele goede boeken geschreven over transgenderisme. Boeken blijven altijd een fantastische manier om je in te leven in een ander persoon en te leren over allerlei nieuwe zaken. Dus hieronder een aantal favoriete boeken van de redactie over transgenderisme. 

Birthday is geschreven door een dame die zelf ooit in het verkeerde lichaam zat en misschien is het daarom zo’n goed boek geworden waarbij de emoties van de pagina’s knallen en je zo sterk voelt hoe oncomfortabel de hoofdpersoon is met het eigen, verkeerde lichaam. Het leest gemakkelijk weg en als bonus is de opzet, waarbij je zes jaar lang alleen de dag van de verjaardag meekrijgt, erg goed uitgewerkt. 

Mijn broer heet Jessica gaat, zoals de titel al doet vermoeden, niet over de transgender zelf, maar over het broertje ervan. Hierdoor zie je de verwarring van de omgeving en werd zelfs enigszins inzichtelijk waarom mensen soms zo naar kunnen reageren op transgenderisme (het broertje wordt op school gepest bijvoorbeeld). Het is een mooi boek om het onderwerp bespreekbaar te maken en te laten zien dat ieders gevoelens er mogen zijn. 

De maakbare man. Als schrijver, filosoof en columnist is Maxim Februari een publiek persoon, waardoor zijn transitie een ‘opzienbarende gebeurtenis’ was. Dit boek is te lezen als een soort antwoord op alle uitgesproken en onuitgesproken vragen die sindsdien op hem zijn afgekomen. Niet dat dit boek volstaat met persoonlijke ontboezemingen. Het is eerder ietwat onderwijzend van opzet, inclusief verwijzingen naar handige sites.

Transgender in Nederland gaat over de geschiedenis van transgenders in Nederland en laat hen - van de oudste pioniers tot de jongste genderkinderen - zelf aan het woord. Nederland heeft al ruim zestig jaar ervaring met transgenderzorg en loopt daarmee voorop in de wereld. Historicus Alex Bakker, zelf transgender, onderzoekt het verhaal van medische behandelingen, maatschappelijke discussies en de veranderende publieke opinie.

T.R.O.T.S op mijn transgender kind is het verhaal van een moeder met een transgender dochter. Een moeder die haar kind tegen de buitenwereld wil beschermen. Haar wil helpen groeien en bloeien. Maar soms op haar eigen tekortkomingen stuit. Met dit boek vol inspiratie, tips en de T.R.O.T.S-methode biedt Wilhelmina Woortman hoognodige handvatten aan ouders, docenten en hulpverleners van transgender kinderen. 

En zoals Nikkie Tutorials in haar filmpje zo passend zei: At the end of the day, i am me. 

--
Door Sanne Wortman 

Booktube van de week: Juf Willemijn op All Stars

Booktube van de week: Juf Willemijn op All Stars


Er is weinig leuker dan lekker praten over goede boeken, behalve het lézen van goede boeken misschien. Ook op Youtube snapt men dat en is er een hele community ontstaan die hierom draait. Welkom bij: Booktube! 

Elke week zetten we een leuk kanaal voor jou in het zonnetje, waar het alleen maar gaat over boeken, boeken en nog meer boeken! 

Juf Willemijn is, zoals haar Booktube-naam al aangeeft, een docent. Op haar YouTube-kanaal deelt ze soms dan ook jufgerelateerde video’s maar het merendeel gaat toch echt over boeken! Willemijn vertelt in haar Boekenpraatvideo’s op een heel duidelijke manier waar boeken over gaan en geeft sterke reviews. Daarnaast zorgt haar brede leessmaak voor een divers kanaal.

 

 

Kinderpostzegelactie levert 20.000 nieuwe boeken op voor basisscholen

Kinderpostzegelactie levert 20.000 nieuwe boeken op voor basisscholen


De jaarlijkse Kinderpostzegelactie kennen we allemaal. Al sinds 1948 gaan basisschoolkinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. De basisscholen kiezen vervolgens welke projecten ze met de opbrengsten willen steunen. Dit gaat om wereldwijde projecten om kinderen te steunen, maar ook in Nederland kunnen kinderen soms nog wat hulp gebruiken, bijvoorbeeld bij ontwikkeling. 

In 2019 waren er in totaal 470 scholen die in samenwerking met Stichting Lezen ervoor kozen om een deel van de opbrengst te besteden aan het stimuleren van lezen op de eigen school. Stichting Lezen leverde vervolgens speciaal samengestelde pakketten. Dit jaar gaan de boeken over de levensverhalen van kinderen in moeilijke omstandigheden. 

 

Gratis boek ter bestrijding van Blue Monday

Gratis boek ter bestrijding van Blue Monday


In het Friese Joure hebben ze geen zin in Blue Monday, de depressiefste dag van het jaar. Het Jouster bedrijf Big Five for Life verspreidt op 20 januari 10.000 exemplaren van de internationale bestseller The Why Café. Zo wordt Blue Monday een Happy Monday. 

The Why Café gaat over John. Het is ’s avonds laat, donker en koud als de eenzame reiziger John strandt met zijn auto in de middle-of-nowhere. Hij heeft een drukke baan, waar hij geen energie meer uit haalt. Zijn tijd wordt opgeslokt en hij heeft zo ongelooflijk veel haast, dat hij letterlijk en figuurlijk op een kruispunt staat. Waar moet hij naartoe?!

Dan opeens valt zijn oog op een klein eetcafé, iets verderop. Hij besluit daar naar binnen te stappen. Rammelend van de honger, pakt hij de menukaart. Voor enkele seconden kan hij zijn ogen niet geloven. Naast gewone maaltijden, staan er drie specifieke vragen op de kaart die zijn hoofd doen tollen:

 • Waarom ben je hier?
 • Ben je bang voor de dood?
 • Ben je voldaan?

Serveerster Casey helpt hem graag met de zoektocht naar zijn drie antwoorden. Hiermee begint John zijn reis naar nieuwe inzichten, zelfontdekking en kennis. Hij ontmoet drie bijzondere mensen en er vloeien inspirerende en verrassende gesprekken voort uit dat ene bezoekje aan het café.

Zie hier waar je de boeken op kunt halen en wanneer. 

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen


Het CPBN organiseert opnieuw de Nationale Voorleesdagen om voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen te stimuleren. De dagen worden geopend met het Nationale Voorleesontbijt op 22 januari en duren tot 1 februari. 

De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd omdat voorlezen zo goed is voor kinderen. Lezen heeft vele positieve kanten, bijvoorbeeld voor de woordenschat, spelling en tekstbegrip. Maar voor kinderen die nog niet kunnen lezen heeft het andere voordelen. Voor peuters en kleuters is het soms nog heel lastig om zich te verplaatsen in een ander. Zij kunnen zich nog niet zo goed voorstellen dat andere mensen er ook andere gevoelens, gedachten en ervaringen op nahouden. Voorlezen lijkt kinderen te helpen om deze cognitieve vaardigheid te ontwikkelen. Daarnaast krijgen ze ook meer taalvaardigheid. 

Met het Nationale Voorleesontbijt zijn er op 22 januari door het hele land in bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voorleesontbijten georganiseerd. Lokale helden, zoals brandweermannen, politie-agenten en burgemeesters, én bekende Nederlanders, nemen deel aan deze voorleesontbijten om zo te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden. Bekijk of er een activiteit bij jou in de buurt is. 

Als je zelf ook wil voorlezen, dan zijn leuke, goede voorleesboeken belangrijk. Wij hebben alvast een paar tips voor je:
Moppereend is verkozen tot Prentenboek van het jaar 2020, dus deze zal voorgelezen worden op 22 januari. Een erg leuk boek met mooie prenten op alle bladzijden en vol met humor. 
Naar de wolven kreeg de eerste Leespluim 2020 en heeft die zeker verdiend met het betoverende verhaal over de komst van een nieuwe baby. 
Klein konijn niet verdwaald heeft een eigenwijs konijntje in de hoofdrol dat alles zelf wil doen. Bovendien heeft het veel mooie kleuren en een verrassend einde.  
Hup Herman gaat over een hangbuikzwijntje dat laat zien hoe hard hij kan rennen! Met dit grappige gegeven is het een goed boek om gesprekken over gevoelens aan te gaan op een lichte manier. 
Van je ras, ras, ras is met de afgeronde hoeken en stevige kartonnen kaft geschikt voor dreumes- en peuterhandjes. Het heeft ook nog eens leuke rijmpjes. 
Waar is de draak is vooral grappig en blinkt uit in de kunst van de herhaling. 
Ploef helpt bij het afscheid nemen van een geliefd huisdier en wordt rustig en vriendelijk verteld. 
Alle wielen in de file is niet alleen goed voor de woordenschat, maar je kan er ook leuke telopdrachten mee doen. Laat kinderen de auto’s tellen, of de wielen en ze zijn eventjes zoet.

--
Door Rita Pontororing

Eerste aflevering VPRO Mondo

Eerste aflevering VPRO Mondo


Eind december was de laatste aflevering van VPRO Boeken, wat de vele trouwe kijkers en auteurs erg jammer vonden. De VPRO beloofde om aandacht te blijven besteden aan boeken; niet op de zondagochtend maar op zaterdagavond, in een algemeen cultuurprogramma genaamd Mondo

In Mondo ontvangt Nadia Moussaid iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs, muzikanten en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland. Door de ogen van deze kunstenaars kijken we naar onszelf en de wereld om ons heen. Van meeslepende romans tot confronterende documentaires: ze bieden nieuwe inzichten en zetten ons denken op scherp. 

Afgelopen zaterdag was de eerste aflevering van Mondo. Het begon met een interessante discussie over wat er wel en niet mag in de kunst; boeken, maar ook theater en film. In hoeverre moet kunst het goede voorbeeld geven in de strijd tegen seksisme en racisme? Maar tot hoe ver is de kunstenaar vrij om te maken wat hij of zij wil? Nadia ging erover in gesprek met schrijvers Arnon Grunberg en Philip Huff, theatermaker Wieke ten Cate en rapper Akwasi.

Daarna besprak schrijver en regisseur Ena Sendijarevic het werk Bosnian Girl van kunstenaar Šejla Kamerić. Een kunstwerk gemaakt ten tijde van de Val van Srebrenica in 1995. Ena vertelt hoe dit kunstwerk haar blik kantelde. 

Tot slot een gesprek met Underworld, de Britse house en techno-giganten die in de jaren '90 groot werden met clubhits als 'Born Slippy'. Maar ook de afgelopen jaren hebben de mannen zeker niet stil gezeten, sterker nog: ze voelen zich op hun creatieve hoogtepunt. 

Bekijk de volledige aflevering hier

Favorieten van de redactie: Geheime wereld in je boekenkast

Favorieten van de redactie: Geheime wereld in je boekenkast


Voor boekenliefhebbers is een boekenkast vaak veel meer dan een opslagplaats voor boeken. Het is de plek waar je goede herinneringen in papiervorm opslaat, de muur waar je automatisch blij van wordt als je hem ziet, een verzameling van vele avonturen. Veel mensen doen dan ook iets om hun boekenkast te versieren. Ze zetten beeldjes neer op de planken, mooie souvenirs, snuisterijen. Of vrolijken de boel op met originele boekensteunen. 

De Japanse artiest Monde bedacht iets anders: een book nook, oftewel een miniwereld in je boekenkast. Anderen vonden dit idee zo leuk dat ze zelf ook aan de slag zijn gegaan. Misschien is het ook wel iets voor jou? Kijk hieronder en laat je inspireren. Geweldig toch?


Dit is de book nook van Monde waar het allemaal mee begon. 


Deze persoon had nog niet genoeg boeken in de kast staan. 


Frisse buitenlucht is goed voor je, moet deze maker gedacht hebben.  


Een prachtige droomwereld tussen je boeken. 
 
En tot slot dit kunstwerk. 
Booktube van de week: The Book Leo

Booktube van de week: The Book Leo


Er is weinig leuker dan lekker praten over goede boeken, behalve het lézen van goede boeken misschien. Ook op Youtube snapt men dat en is er een hele community ontstaan die hierom draait. Welkom bij: Booktube! 

Elke week zetten we een leuk kanaal voor jou in het zonnetje, waar het alleen maar gaat over boeken, boeken en nog meer boeken! 

Een hele leuke booktuber is Leonie van The Book Leo. Hoewel ze zelf Nederlands is, blogt ze in prettig verstaanbaar Engels. Zelf omschrijft ze haar account met ‘I make videos about books. And stuff.’ Ze praat inderdaad niet alleen over welke boeken ze gelezen heeft, maar bedenkt bijvoorbeeld ook hoe het zou zijn als klassieke boeken in de huidige tijd zouden verschijnen, reviewt films en series, geeft eens schrijftips en is niet bang een ongezouten mening te geven. Haar grappige editing stijl, verhalen met passie en vooral de humor zorgen ervoor dat je graag blijft kijken. 

Op papier lezen blijft populair

Op papier lezen blijft populair


Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat Nederlanders nog steeds graag op papier lezen, ondanks de vele moderne mogelijkheden van de tablet en smartphone. 

Ook blijkt dat we het lezen bij voorkeur thuis doen, in de ochtend of juist laat op de avond. Gedurende de dag luisteren we vooral naar verschillende media en in de avond kijken we streamingdiensten of tv. Lezen doen de meeste Nederlanders echter liever niet digitaal. Wat we lezen verschilt bij mannen en vrouwen. Vrouwen lezen vaker boeken, terwijl mannen vaker de krant pakken. Tijdschriften worden ongeveer evenveel gelezen door beide groepen, evenals huis-aan-huisbladen. 

Bekijk voor meer resultaten de site van dit onderzoek.

Stemming Jonge Jury geopend

Stemming Jonge Jury geopend


De Jonge Jury daagt jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs uit om jeugdboeken te lezen en het mooiste boek te kiezen. Tijdens de Dag van de Jonge Jury wint de auteur van het boek met de meeste stemmen de Prijs van de Jonge Jury. Ook voor de stemmers zijn leuke prijzen te winnen. Lees dus mee en stem

De Jury heeft elf leestips gegeven waar je tot mei op kan stemmen. Je mag ook zelf een boek uitkiezen. Dit zijn de leestips:
De executie - Daniële Bakhuis
De geur van groen - Pamela Sharon
Door jou ben ik mij - Hinke van Abbema
Het geheim van de goudenregen - Chris Houtman
IJzerkop - Jean-Claude van Rijckeghem
Match - Buddy Tegenbosch
Mijn held de huurmoordenaar - Coen de Kort
Room service - Maren Stoffels
Schoolfeest - Simone Kortsmit
Stief - Marion Pauw
Wanhoop - Eva Burgers

Biesheuvelprijs crowdfunding gestart

Biesheuvelprijs crowdfunding gestart


De J.M.A. Biesheuvelprijs is een literaire prijs die sinds 2015 jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur van de beste korte verhalenbundel in de Nederlandse taal. De prijs is vernoemd naar de schrijver Maarten Biesheuvel, meester van het korte verhaal.

De prijs wordt gefinancierd door middel van crowdfunding om het publiek te betrekken bij de prijs en het korte verhaal de aandacht te geven die het verdient. Er waren in Nederland namelijk al talloze gerespecteerde prijzen voor romans, non-fictiewerk, thrillers en wat al niet meer, maar het ontbrak ons tot een aantal jaar geleden nog aan een prijs voor boeken met korte verhalen. Om het korte verhaal en de schrijvers ervan de erkenning te geven die ze verdienen en vooral om te laten zien dat korte verhalen een volwaardig, prachtig genre vormen, is er sinds 2015 de J.M.A. Biesheuvelprijs. Spreek ook je waardering uit en help het korte verhaal de spotlight in!

 

 

Kinderkunstboeken

Kinderkunstboeken


Een kinderkunstboek van te voren voorlezen is een mooie voorbereiding op een bezoek aan een museum. Zeker als dat boek gelinkt is aan een expositie. Het boek moet ook wel een leuk boek zijn om na het museumbezoek nog te herlezen. Hier zijn twee leuke voorbeelden van boeken geschreven bij een grote expositie.

Het eerste boek hoort bij de expositie met werken van Monet, Tuinen van verbeelding, in het Gemeentemuseum in Den Haag (t/m 2 febr. 2020). Het is haast traditie geworden dat er een kinderboek uitgegeven wordt bij een expositie in het Gemeentemuseum. Dit keer gaat het om In de tuin van Monet. In dit mooie boek van Kaatje Vermeire zijn details terug te zien van de grote werken van Monet. Voorstudies van haar boek zijn te zien bij de expositie van Monet. Voor kinderen wordt het museumbezoek levendiger door met haar boek in de hand naar de werken van Monet zelf te kijken, en natuurlijk naar de voorstudies van Vermeire.

Het tweede boek is gericht op de allereerste overzichtstentoonstelling van werken van Pieter de Hooch, Uit de schaduw van Vermeer, in Museum Prinsenhof te Delft (t/m 16 febr. 2020). In Isabella Boem en de schilder Pieter de Hooch van Margje en Sjoerd Kuyper zijn taferelen uit de doeken van de schilder van de Hooch te zien. Kinderen leren ook een stukje geschiedenis van Delft want daar begint het boekje mee.

Op naar het museum met een boek in de hand.

--
Door Rita Pontororing

Booktube van de week: Floris Leest

Booktube van de week: Floris Leest


Er is weinig leuker dan lekker praten over goede boeken, behalve het lézen van goede boeken misschien. Ook op Youtube snapt men dat en is er een hele community ontstaan die hierom draait. Welkom bij: Booktube! 

Elke week zetten we een leuk kanaal voor jou in het zonnetje, waar het alleen maar gaat over boeken, boeken en nog meer boeken! 

Als je op zoek bent naar een review of aanbeveling voor een literatuurboek, dan is Floris Leest hét Booktube-kanaal om naartoe te gaan. Floris scheidt het Koch van het Kafka en bespreekt in zijn video’s veel Nederlandse literatuur, klassiekers, romans en korte verhalen. Met zijn prachtige voorleesstem vertelt hij over de verschillende thematiek in boeken en koppelt hier zijn eerlijke mening aan.

Er staan al veel afleveringen van Floris Leest online en je bekijkt ze allemaal hier
Favorieten van de redactie: Reading Challenges

Favorieten van de redactie: Reading Challenges


Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee ook voor heel veel mensen de goede voornemens! Naast de typische voornemens als stoppen met roken en meer sporten, kun je natuurlijk ook gewoon meer gaan lezen. Want hoe fijn lezen ook is, het schiet er makkelijk bij in als je druk bent met allemaal dingen die ‘belangrijker’ zijn. 

Daarom zijn er de reading challenges. Op sites als Goodreads en Hebban kun je je reading goal voor het komende jaar vastzetten. Wil jij dit jaar minimaal tien boeken lezen? Vijftig? Honderd? De site rekent voor je uit hoeveel tijd je nog per boek hebt en herberekent dit elke keer als je een boek kunt afvinken. 

En dat niet alleen! Want lezen het gaat natuurlijk niet alleen om hoeveel je leest maar ook wát je leest. Lijkt het je leuk om je horizon te verbreden? Eens wat heel anders lezen dan normaal? Of heb je juist een bepaald type boek waarvan je meer meer meer van wil lezen?

Op Goodreads staan een aantal inspiratielijsten per onderwerp. Hieronder een paar leuke voorbeelden. Let op, de lijsten zijn in het Engels maar van veel van deze bekende boeken bestaat een Nederlandse vertaling. 

1 Een boek van een auteur waarvan je niet weet hoe je de naam moet uitspreken. 

2 Een boek dat zich afspeelt in een tijd en/of plaats waar je niet zou willen leven.

3 Een boek dat je in een dag kan lezen. 

4 Een boek dat 400 tot 600 pagina’s heeft. 

5 Een boek over een niet traditionele familie. 

6 Een boek dat aanbevolen wordt door de New York Times. 

7 Een boek met een titel waarin de A, T en Y niet in voorkomen.  

8 Een boek dat zich afspeelt in een grote stad. 

9 Een boek met een silhouette op de omslag. 

10 Een boek dat te maken heeft met de Olympische Spelen in Japan 2020.

En er zijn natuurlijk nog veel meer lijstjes waar je leuke boeken kunt uitzoeken. Namens de redactie van Bazarow wensen we je een prachtig boekjaar waarin heel veel moois gelezen gaat worden. 

P.S. Blijkt in de laatste drie dagen van december dat je nog twintig boeken moet? Onthou dan: je kan je doel op elk moment van het jaar bijstellen.
Eerbetoon aan overleden Nederlandse schrijvers en dichters van 2019

Eerbetoon aan overleden Nederlandse schrijvers en dichters van 2019


Voor het literatuurmuseum hield Bertram Mourits een lijst bij van overleden Nederlandse schrijvers en dichters.

De meest bekende is wel de Rotterdamse dichter Jules Deelder die vlak voor de kerst na een kort ziektebed op 75-jarige leeftijd overleed. 

Verder op de lijst:

 • Bea Vianen – Zij schreef autobiografische romans over Suriname.
 • Eli Asser – Kennen we vooral als schrijver van tv-series als ‘t Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker. Maar Asser schreef ook een aantal boeken over zijn ervaringen tijdens WO II.
 • Shrinivāsi – Antilliaanse dichter.
 • Patty Scholten – Dichter en stripschrijver van meisjesstrips.
 • R.A. Basart – “Schrijver van een klein, fijnzinnig oeuvre.”
 • Ton van Deel – Literatuurcriticus van Trouw, docent en redacteur van literaire tijdschriften.
 • Chawwa Wijnberg – dichter en stadsdichter van Middelburg. 

Bekijk het overzichtsartikel hier.

Weer een succesvol jaar voor het Literatuur- en Kinderboekenmuseum

Weer een succesvol jaar voor het Literatuur- en Kinderboekenmuseum


In 2019 bezochten meer dan 123.000 mensen het Literatuurmuseum in Den Haag. Dat is voor de vijfde keer op rij een hoger aantal dan het jaar daarvoor. In het museum is sinds 1994 ook het Kinderboekenmuseum gevestigd.

De afgelopen vijf jaar wist het museum zijn bezoekersaantallen te verdubbelen. De directie verwacht dat de stijgende lijn zich de komende jaren blijft doorzetten. “Dit is misschien wel het mooiste verjaardagscadeau voor het Kinderboekenmuseum dat zijn 25e verjaardag viert”, aldus Aad Meinderts, directeur van het instituut. 

Heel 2020 staat in het teken van het vijfentwintigste verjaardag van het Kinderboekenmuseum. Het museum richtte onlangs een nieuwe permanente expositie over Annie M.G. Schmidt in. “Een interactieve tentoonstelling die net als Schmidts werk vol zit van verrassingen, humor en taalspelletjes.” Met de tentoonstelling gaf het museum het startsein voor de viering van 25 jaar Kinderboekenmuseum. Op 21 mei, de 25ste sterfdag van Annie M.G. Smit komt er een speciale editie van de Kinderboekenparade, een laagdrempelig en interactief kinderboekenfestival, met als extra onderdeel de Grote Annie-Voorleesmarathon. 

Brieven van T.S. Eliot na 60 jaar geopend

Brieven van T.S. Eliot na 60 jaar geopend


Op 2 januari is een collectie brieven van schrijver T.S. Eliot aan zijn levenslange vriendin Emily Hale geopend. Eliot had deze collectie geschonken aan de Princeton Universiteit op voorwaarde dat ze pas vijftig jaar na zijn en Hale’s dood geopend zouden worden. 

T.S. Eliot was als dichter, toneelschrijver, cultuurfilosoof en literatuurcriticus een van de belangrijkste figuren uit de wereld van de literatuur van de 20e eeuw. Hij was een van de grootste vernieuwers van de poëzie, en kreeg in 1948 de Nobelprijs voor Literatuur. Hij stief in 1965 en werd in 1969 gevolgd door Emily Hale. 

Emily Hale, een lerares die Eliot ontmoette op Cambridge, was voor Eliot een muze en een vertrouwelinge. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij meer dan duizend brieven naar haar schreef. 

Onderzoekers hopen uit de brieven te leren hoe hun relatie was, hoe zij hem inspireerde om prachtige gedichten als The Waste Land te schrijven. Helaas zullen we niet weten wat haar reacties waren op deze brieven, aangezien Eliot de brieven van Hale verbrand heeft. 

Meer informatie over de geopende collectie is te vinden op de site van de Princeton University Library

Het doek is gevallen voor VPRO Boeken

Het doek is gevallen voor VPRO Boeken


Zondag 29 december zond VPRO de laatste uitlevering uit van VRPO Boeken. Het was een waardige slotuitzending met de twee gelauwerde schrijvers Geert Mak en Wessel te Gussinklo die vertelden over hun laatste boeken. 

De VPRO zegt zelf over het stoppen van het programma: “VPRO Boeken stopt per januari en dat is voor veel mensen een teleurstelling. Dat blijkt uit reacties van kijkers, van VPRO-leden en van schrijvers en uitgevers. Die steun voor het programma is een mooi compliment voor de makers, die jarenlang met veel liefde een programma van hoge kwaliteit hebben gemaakt.”

Wij denken dan, ga er dan mee door. Maar daarvoor is het te laat. De VPRO: “De VPRO blijft ruime aandacht besteden aan boeken in de VPRO Gids, op de radio in Nooit Meer Slapen en OVT en op het YouTube-kanaal VPRO Poëzie. We blijven schrijvers en dichters interviewen en literatuur onder de aandacht brengen. Wekelijks in onze programma’s en op internet. En we blijven altijd ijveren voor meer. Daarnaast wilden de VPRO en de NPO niet stoppen op de zondagochtend zonder een nieuw programma over kunst en cultuur. Vanaf zaterdag 11 januari presenteert de VPRO een nieuw, breed cultuurprogramma waarin óók aandacht zal zijn voor literatuur: Mondo. Dit programma met Nadia Moussaid zal wekelijks te zien zijn op NPO 2, om 22.00 uur.”

We kijken er met belangstelling naar uit. 

Favorieten van de redactie: Kerstboeken

Favorieten van de redactie: Kerstboeken


Met de kerstvakantie voor de deur is het tijd om te ontspannen. En hoe doe je dat nou beter dan met een boek in je hand? We hebben een aantal boeken in kerstthema voor jou op een rijtje gezet. Van heerlijke feelgood tot lieve voorleesboekjes. Voor iedere leeftijd wat!

Stille nacht 2+ 
In 12 liedjes met warme, sfeervolle illustraties worden we meegenomen in de tocht van Maria en Jozef naar de stal. Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, om mee te zingen, te spelen en te beleven. 

Een kerstverhaal
Dit klassieke kerstverhaal van Charles Dickens over de eenzame, gierige zakenman Ebenezer Scrooge komt uit 1840 maar is nog steeds mooi. Hoop, liefde en een goede afloop vervelen nooit. 

Een kerstverhaal
Dezelfde titel maar een heel andere inhoud: dit boek gaat over de geboorte van Jezus. Het verhaal wordt verteld door de ogen van een kind en begeleid door mooi illustraties. Terecht een blijvende kerstfavoriet voor kinderen.

10 blind dates
Tienermeisje Sophia komt er vlak voor kerst achter dat haar vriendje het uit wil maken. Met een gebroken hart vlucht ze naar haar oma, waar de hele familie kerst komt vieren. Oma bedenkt een plan: tijdens de kerstvakantie krijgt Sophia elke dag een andere blind date, geregeld door een van haar familieleden. 

De kunst van kerstmis 
Harriet heeft verdriet om haar overleden man. Toch besluit ze dat het tijd wordt om weer eens kerst te vieren. In een zoektocht op zolder naar de plastic kerstboom, komt ze echter andere dingen tegen. Had haar man een geheim leven waar zij niets vanaf wist? Een leuk en warm kerstverhaal met een originele insteek.

Podcast van de week: Lopen met Lebowski

Podcast van de week: Lopen met Lebowski


Lekker onderweg of thuis, alleen of met vrienden, luisteren naar een goed gesprek over boeken. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk via podcasts: audio-uitzendingen on demand. Wij zetten er elke week eentje voor jou in het zonnetje.

In de podcast Lopen met Lebowski gaan redacteurs van uitgeverij Lebowski aan de wandel met hun Nederlandse auteurs die net een nieuw boek af hebben, op een locatie die raakt aan die roman. Amusez-vous!

Luister alle afleveringen hier. 

Spannende verhalen op de radio

Spannende verhalen op de radio


Bij het laat-op-de-avond VPRO-programma ‘Nooit meer slapen’ worden de komende acht nachten spannende verhalen voorgelezen. Deze acht korte verhalen van bekende Nederlandse misdaadauteurs verschijnen onder de titel ‘Luister en huiver’. En omdat spannende verhalen in de nacht nog net even wat spannender worden, hoor je de verhalen na het nieuws om 1 uur ‘s nachts. 

Het schema ziet er als volgt uit: 
19 dec: Jacob Vis – Vreemd wild
20 dec: Loes den Hollander – Code rood  
23 dec: Jeroen Windmeijer – Mijn naam is Occlo
24 dec: Carla Vermaat – Bevroren  
25 dec: Nicolet Steemers – IJsval
26 dec: Edward Hendriks – Writer’s block
27 dec: Charles den Tex – Hotel Terminus  
30 dec: Ilse Ruijters – Stilleven 

Na afloop van de voorleesserie bij de VPRO, brengt uitgeverij Ambo Anthos de luister en huiver-verhalen uit als audioboek en als eboek. 

Een tweede serie van Luister en huiver staat ook al gepland. Acht misdaadauteurs werken momenteel aan nieuwe, korte verhalen die in mei of juni van 2020 op de radio komen. 

Stage bij Bazarow en De Leesclub van Alles

Stage bij Bazarow en De Leesclub van Alles


Per januari 2020 komen er twee stageplaatsen vrij voor een stagiair(e) journalistiek, marketing of literatuurwetenschappen bij Bazarow en De Leesclub van Alles. Het betreft een stage van tenminste vier dagen per week waarin je jouw kennis en vaardigheden in de praktijk brengt en verder kunt ontwikkelen. Heb jij affiniteit met social media, websites en artikelen schrijven en bovenal affiniteit met boeken? Dan zijn we op zoek naar jou!

Tot je taken behoren o.a.:
• Nieuwsberichten, artikelen en recensies schrijven. 
• Samenstellen Bazarow Magazine. 
• Marketing verzorgen. 
• Organiseren van events en debatten. 
• Onderhouden van de website en sociale media. 
• Projectmanagement. 
• Meedenken over de verdere uitbouw van zowel Bazarow als DLVA. 

Vereisten:
• Je bent een HBO/WO student(e) met een relevante studie-achtergrond (marketing, communicatie, journalistiek, literatuurwetenschappen etc.).
• Je bent enthousiast, creatief, leergierig en hebt een hands-on mentaliteit.
• Je hebt affiniteit met media.
• Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift.
• Je bent beschikbaar vanaf januari of februari 2020 voor de periode van tenminste drie maanden. 

Wat bieden wij?
• Een leuke en afwisselende stage met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. 
• Professionele vakinhoudelijke begeleiding. Je komt hier om te leren.
• Je maakt kennis met een groot aantal aspecten van het boekenvak. 
• Samenwerking in een gezellig en divers team. 
• Doorgroeimogelijkheden. 
• Stagevergoeding.

Solliciteren?
Wil jij deel uit te maken van ons team? Overtuig ons waarom jij dé nieuwe journalistiek en marketing stagiair(e) bent voor Bazarow en De Leesclub van Alles door jouw motivatiebrief en CV op te sturen. Deze kun je mailen naar: info@deleesclubvanalles.nl t.a.v. Roeland Dobbelaer. 

Profiel van de organisatie:
Bazarow is een verkopende boekensite, die werkt aan een betere en eerlijkere verdeling van inkomsten in het boekenvak. We onderscheiden ons daarnaast van andere boekensites door een sterke inhoudelijke kant. Dit gebeurt in de vorm van nieuws, agenda, recensies en vooral het wekelijkse, digitale magazine.

De Leesclub van Alles is een recensiesite die over alle soorten boeken recensies plaatst. Er is veel samenwerking tussen Bazarow en DLVA. De voornaamste manier van samenwerken is het doorplaatsen van recensies van DLVA naar Bazarow. 

Meer weten? 
Bel dan met Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur Bazarow Magazine en De Leesclub van Alles: 06-42224455

P.C. Hooft-prijs voor Maxim Februari

P.C. Hooft-prijs voor Maxim Februari


Filosoof, schrijver en jurist Maxim Februari wint de P.C. Hooft-prijs van 2020. Een ‘vanzelfsprekende bekroning’ aldus de jury, die het werk van Februari ‘lucide, speels, humoristisch, tegendraads en niet in de laatste plaats ontroerend’ noemt. 

Maxim Februari begon zijn carrière als columnist onder andere bij Filosofie Magazine en is al jaren een grote naam in het vak. Zijn stukken, bijvoorbeeld die over zijn gekoesterde onderwerpen privacy en rechtsbescherming, ‘werpen een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk’, volgens de jury van de P.C. Hooft-prijs. Ook zijn ironie en zelfspot vallen op in positieve zin, met daarnaast een stijl die glashelder en toch met de nodige dubbelzinnigheid, Februari’s eigenzinnige benadering van de wereld belichaamt, waarin het denken over recht en schoonheid centraal staat.

Enkele bekende boeken van Maxim Februari zijn De maakbare man, over transseksualiteit, en De literaire kring, een scherpe roman over de weldenkende klasse. In De onbetrouwbare verteller, lees je een collectie van eerder verschenen essays, lezingen en columns. 

Longlist beste filosofieboek 2019 bekend

Longlist beste filosofieboek 2019 bekend


De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek. De longlist voor deze prijs is nu bekendgemaakt. 
 
De lijst is samengesteld door de jury, bestaande uit Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden), Paul Cobben (emeritus-hoogleraar Universiteit van Tilburg), Mariska Jansen (publicist en journalist), Marnix Verplancke (journalist De Morgen en Knack) en Rosan Hollak (journalist NRC Handelsblad).
Zij gaan alle de boeken van de longlist lezen en de moeilijke keus maken. Begin april zal de Socratesbeker uitgereikt worden, in de Maand van de Filosofie. 

Hans Achterhuis – Coetzee, een filosofisch leesavontuur

Bert van den Bergh – De schaduw van de zwarte hond. Depressie als symptoom van onze tijd

René ten Bos – Extinctie

Maarten Boudry – Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat

Michel Dijkstra – In alle dingen heb ik rust gezocht. De weg naar eenheid van Meister Eckhart en zenmeester Dogen

Katleen Gabriëls – Regels voor robots. Ethiek in tijden van AI

Arnon Grunberg – Vriend & vijand. Decadentie, ondergang en verlossing

Henriëtta Joosten – De publieke sfeer in de 21e eeuw. Hannah Arendt als gids voor professionals

Jos Kessels – Het welgetemperde gemoed

Jozef Keulartz – Dieren in ons midden. Samenleven met dieren in het tijdperk van de mens

Thijs Lijster – Kijken, denken, proeven. Essays over kunst, kritiek en filosofie

Jeroen Linssen – Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid

Donald Loose – Over vriendschap. De praktische filosofie van Kant

Eva Meijer – De grenzen van mijn taal. Een klein filosofisch onderzoek naar depressie

Ilja Leonard Pfeijffer – Ondraaglijke lichtheid. Over het nut en nadeel van de ironie voor het leven

Ingrid Robeyns – Rijkdom. Hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord?

Haroon Sheikh – Hydropolitiek. Samenwerking en conflict op zeven zeeën

Guido Vanheeswijck – Onbeminde gelovigen. Waarom we religieus blijven

Peter Venmans – Discretie. Essay over een vergeten deugd

Kees Vuyk – De feilbare mens. Waarom ongelijkheid zo slecht nog niet is 

 

Favorieten van de redactie: Minibiebs

Favorieten van de redactie: Minibiebs


Een minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving samen leuker kunt maken. Het zijn een soort openbare ruilboekenkasten waar iedereen gratis boeken neer kan zetten en weer mee kan nemen. Zo krijgen de boeken die je nooit meer leest en alleen maar staan te verstoffen in je boekenkast, een tweede leven. Want wie weet kunnen ze nog wel veel meer mensen blij maken. 

De minibieb-beweging is de afgelopen jaren sterk gegroeid in Nederland. Steeds meer kleine boekenplankjes duiken op door het hele land. Via sites als minibibliotheek.nl en minibieb.nl kun je zoeken naar minibiebs bij jou in de buurt. Lijkt het je leuk er zelf een te starten? Ook daarvoor vind je tips en tricks op deze sites. 

 

Podcast van de week: Het Verhaal

Podcast van de week: Het Verhaal


Lekker onderweg of thuis, alleen of met vrienden, luisteren naar een goed gesprek over boeken. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk via podcasts: audio-uitzendingen on demand. Wij zetten er elke week eentje voor jou in het zonnetje.

In de podcast Het Verhaal gaat schrijver en journalist Monique Huijdink in gesprek met schrijvers over hun nieuwe publicatie. Met haar scherpe vragen gaat zij op zoek naar het verhaal achter het verhaal. Leuk om te luisteren als je meer wil weten over de nieuwe, goede boeken. Beluister alle afleveringen van Het Verhaal hier

Digitale adventskalenders

Digitale adventskalenders


December betekent cadeautjes! Niet alleen van de Sint of de Kerstman, ook via adventskalenders. Hebban, Blossom Books en Bruna hebben digitale kalenders voor boekenliefhebbers, waar iedere dag een nieuw cadeautje of korting onthuld wordt.

Op Hebban kun je elke dag een gratis ebook downloaden. Bekijk de kalender hier om te zien welke je vandaag krijgt! 

Uitgeverij Blossom Books heeft winacties en kortingen op boeken én op hun fantastische boekenmerchandise. Denk aan boekenleggers, stempels, tasjes enzovoorts. Bekijk hier de actie van de dag

Bruna geeft ook vanalles weg én je mag zelf krassen. Leuk! Bekijk de kalender hier en krassen maar! 

Bibliotheek Tilburg ‘World Building of the Year’

Bibliotheek Tilburg ‘World Building of the Year’


De LocHal in Tilburg is een voormalige fabriekshal die omgebouwd is tot bibliotheek. Het resultaat mag er wezen en het gebouw is nu - niet voor niets - uitgeroepen tot ‘World Building of the Year’.

Het gebouw komt uit 1932 en was oorspronkelijk bedoeld om locomotieven te bouwen en te repareren. Dit gebeurde tot 2010. In plaats van het gebouw te slopen, is het omgebouwd tot multifunctioneel cultuurcentrum. Naast een bibliotheek zitten er twee kunstinstellingen (Kunstloc Brabant en Brabant C), een stadscafé en meerdere vergader- en kantoorruimtes in het gebouw. 
De jury van het World Architecture Festival prijst onder meer de openheid van het publieke gebouw. Veel oude elementen, zoals de hijskranen waar de locomotieven aan opgetakeld werden, zijn bewaard gebleven. Ook stalen balken, met roest, zijn in het ontwerp verwerkt. Daarnaast speelt duurzaamheid een belangrijke rol en is er veel groen in het pand, op meerdere plekken is een plantenwaterval te zien. “De fijne details en het gebruik van textiel zorgen voor de nodige intimiteit voor de menselijke maat, terwijl de waarde van de oude stalen structuur wordt gewaardeerd.”

Een echte roman over de Avengers

Een echte roman over de Avengers


De wereldberoemde superhelden waren de afgelopen jaren in elke bioscoopzaal te zien, krijgen hun eigen game in 2020, verschijnen in nieuwe comics én in een boek! 

De Avengers verschijnen al tientallen jaren in stripboeken maar werden het afgelopen decennium pas echt bekend met de films van het Marvel Cinematic Universe. Nu gaan ze ook de gamewereld veroveren met Marvel’s Avengers voor PlayStation4, Xbox One, pc en Google Stadia. De game kan gespeeld worden als één persoon, of online in teams. 
Het verhaal van deze game staat los van de filmreeks en begint op A-day, waar de Avengers de onthulling van hun nieuwe hoofdkwartier vieren. Het feest wordt echter ruw verstoord door catastrophale aanval die een groot deel van de stad verwoest en waarbij Captain America omkomt. De Avengers krijgen de schuld van de tragedie en gaan uit elkaar. Vijf jaar later is de stad herbouwd en zijn superhelden verboden. Maar als er opnieuw gevaar dreigt, komen de Avengers weer samen om de wereld te redden, Captain America te wreken en de ware dader van A-day te ontmaskeren. 

Bij deze nieuwe game wordt een comicreeks uitgebracht waarbij iedere week een andere superheld centraal staat, en eind maart verschijnt er een roman. Dit boek genaamd Marvel’s Avengers: The Extinction Key speelt zich af in de wereld voor A-day waarbij de lezer deze wereld beter kan leren kennen. Ook vechten de Avengers tegen een eeuwenoude organisatie genaamd Zodiac. Na The Extinction Key zullen er mogelijk nog meer boeken gebaseerd op de game verschijnen. 

VPRO Boeken krijgt Groenman taalprijs

VPRO Boeken krijgt Groenman taalprijs


De Groenman-taalprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. Dit jaar is echter besloten de prijs niet aan één persoon te geven, maar aan het programma VPRO Boeken. Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) heeft hiervoor gekozen om dit programma, dat vanaf januari opgeheven wordt, de lof toe te zwaaien die het verdient.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van VPRO Boeken, waarin Tjitske Mussche spreekt met Ronald Giphart over zijn nieuwe roman Alle tijd. Ook te gast is Pieter Boskma over zijn nieuwe dichtbundel Van de zoon en de zee.

Favorieten van de redactie: Scheurkalenders

Favorieten van de redactie: Scheurkalenders


Het nieuwe jaar komt in schrikbarend tempo dichterbij en dat betekent onder andere: tijd voor een nieuwe scheurkalender! Elke dag iets leuks, interessants, bijzonders, maar hoe kies je nou de allerleukste? Wij hebben vijf tips voor je!

De Schrikkelkalender komt maar eens in de vier jaar uit, maar dan heb je ook wat! Elke dag een Alfabetweter, een afwijkend idee, slechte slogan of onhandige tip, opmerkelijke nieuwsberichten, ontsporende WhatsApp-conversaties, horoscopen met een heel eigen astrologica, en uiteraard ook 10 redenen om bijvoorbeeld een vaatwasser niet aan te zetten. 

De Etymologiekalender. Woorden hebben vaak een bijzondere herkomst. Wat hebben vampiers en liefhebbers van sangria bijvoorbeeld met elkaar gemeen? Zijn de meeste dromen inderdaad bedrog? En waarom zijn Russische vriendschappen verwant aan Roemeense kettingzagen? Het antwoord op deze, en nog 363 andere mysterieuze woordherkomsten, vind je in de Etymologiekalender. 

De Shut up I'm reading kalender is perfect voor alle Young Adult booklovers. Je bent 366 dagen lang voorzien van de mooiste quotes, grappige quizzes en spelletjes, korte auteursbio’s, leesclubvragen, belangrijke boekdata, lijstjes en nog veel meer. Zo kun je elke dag even je Young Adult-kennis testen of verrijken en vergeet je nooit meer de verjaardag van je lievelingsauteur!

Positieve Spreuken. “Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw.” Met deze scheurkalender start je iedere dag met een goed gevoel, inspiratie of een positieve intentie! 

Tis hier geen hotel. Gesmijt met deuren, tergend harde muziek, een immer lege koelkast, continue rotzooi in de badkamer, complete chaos in de slaapkamer: hele herkenbare situaties voor iedereen met een puber in huis. En hoewel ze vaak slapeloze nachten veroorzaken, is het leven met pubers nooit saai. Voor alle dagen van het jaar heeft Tis hier geen hotel een toepasselijke tip, een herkenbaar lijstje, een grappig en nuttig weetje dat iedere puberouder elke dag een hart onder de riem steekt.

Podcast van de week: VO Leest

Podcast van de week: VO Leest


Lekker onderweg of thuis, alleen of met vrienden, luisteren naar een goed gesprek over boeken. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk via podcasts: audio-uitzendingen on demand. Wij zetten er elke week eentje voor jou in het zonnetje.

De podcast VO Leest gaat over leesbevordering bij jongeren. VO Leest is onderdeel van Het Leesbureau dat zich richt op een beter leesklimaat in het onderwijs. Naast de podcast staat de site vol met tips en informatie voor docenten hoe je jouw leerlingen plezier in lezen geeft. 

Het Uur van de Wolf: Margaret Atwood - De kracht van het woord

Het Uur van de Wolf: Margaret Atwood - De kracht van het woord


Schrijfster Margaret Atwood wordt een jaar lang gevolgd bij haar lezingen, familiefeestjes, signeersessies en een bezoek aan de set van Het verhaal van de dienstmaagd, de op haar roman gebaseerde dramaserie. 

Atwood en sleutelfiguren uit haar leven vertellen over haar jeugd in Noord-Ontario, over haar activisme en over haar schrijverschap. In de documentaire brengen voice-overs haar proza en poëzie tot leven en wordt onthuld welke persoonlijke en maatschappelijke factoren haar inspireren bij haar schrijverschap. In 1984 begint Atwood in het ommuurde West-Berlijn te schrijven aan haar dystopische verhaal over machtsverhoudingen en misogynie. In 2019 verscheen het vervolg, De testamenten, waarmee ze de gedeelde Booker Prize won.

Bekijk het volledige programma hier

Tzum-prijs aan Tonnus Oosterhoff eindelijk uitgereikt

Tzum-prijs aan Tonnus Oosterhoff eindelijk uitgereikt


In de talkshow Onder de vulkaan in het Grand Theatre in Groningen is vorige week de Tzum-prijs, die al voor de zomervakantie was toegekend, uitgereikt aan Tonnus Oosterhoff. De Tzum-prijs gaat naar de mooiste zin van het jaar. Oosterhoff ontving een fraaie beker en een bedrag van 58 euro, een euro voor elk woord in de winnende zin uit Een kreet is de ramp niet.

"Ik lijk op een houtworm die na een verkeerde beweging ruggelings uit het dak van de Oude Kerk in Amsterdam valt: in het vallen ontvouwen de kruisribben zich aan hem tot een lang omgekeerd schip, terwijl hij daarvoor niet wist dat er meer bestond dan het stuk plank waarin hij en zijn voorvaderen zwoegden voor hun dagelijks brood."

De schrijver was diep geroerd door alle huldeblijken.

Arthur Japin en Alies Pegtel bij VPRO Boeken

Arthur Japin en Alies Pegtel bij VPRO Boeken


Carolina Lo Galbo spreekt in VPRO Boeken met Arthur Japin over Geluk, een geheimtaal Dagboeken 2008-2018. Ook te gast is Alies Pegtel over Zij in de geschiedenis. Wat mannen nooit vertelden, maar wat je altijd had willen weten.

Arthur Japins Geluk, een geheimtaal bieden inkijk in een veelzijdig schrijversleven. Wereldomspannende reizen en verrassende ontmoetingen ten spijt, worden deze inspirerende en productieve jaren bepaald door een langdurige depressie. Verdrongen herinneringen komen boven en werpen nieuw licht op de zelfmoord van Japins vader. In deze selectie lijkt de dood aanwezig als een personage, maar de liefde evenzeer. Zij gaan een gevaarlijke strijd aan.

Het boek Zij in de geschiedenis van Alies Pegtel is een modern onderzoek dat een verrassend nieuw vrouwbeeld laat zien. In de oertijd ging een vrouw ook op jacht en middeleeuwse vrouwen hadden wel degelijk rechten en die lieten ze gelden ook. Gevreesde koninginnen als de Romeinse Agrippina, of Catharina de’ Medici, waren vrouwen met scherp politiek inzicht en grote bestuurlijke kwaliteiten. Zij in de geschiedenis toont aan de hand van kleurrijke vrouwen als Aletta Jacobs, Oriana Fallaci, Hedy d’Ancona en Michelle Obama dat vrouwen net zo’n stempel drukken op de geschiedenis als mannen – al is hun inbreng niet altijd op waarde geschat.

Bekijk het volledige fragment hier.

Pastorale boek van de maand november

Pastorale boek van de maand november


Iedere maand kiest het televisieprogramma De Wereld Draait Door het Boek van de Maand. Voor november is dat Pastorale geworden, het boek van Stephan Enter dat zich afspeelt in de zomer van de jaren tachtig. Oscar en Louise, broer en zus, zijn opgegroeid op een vervallen landgoed nabij een dorp dat uit twee delen bestaat: een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht bezien. Oscar, in zijn voorlaatste schooljaar, kijkt uit naar het moment waarop hij net als zijn zus kan gaan studeren en de verstikkende saaiheid van de streek achter zich kan laten. Louise komt terug uit haar studiestad en vraagt zich af of afstand ten aanzien van haar geboorteplek en opvoeding haar de juiste inzichten heeft verschaft. Pastorale gaat over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over de vraag waar je je woede laat als het land dat je als KNIL-militair hebt gediend je wegstopt in een voormalig concentratiekamp. En uiteindelijk handelt Pastorale over geworteld zijn, en wat te doen als die wortels rot blijken.

Het fragment van DWDD over Pastorale bekijk je hier. 

Favorieten van de redactie: Sintcadeautjes

Favorieten van de redactie: Sintcadeautjes


Oh kom er eens kijken, wat ik in mijn schoentje vind… De redactie zet vijf boeken op een rijtje die zij in ieder geval graag in hun schoen terugvinden dit jaar! 

Bucketlist boeken. Heb je er ooit al bij stilgestaan wat je absoluut gedaan wilt hebben voor je er niet meer bent? De bucketlist boeken geven je volop inspiratie, in de vorm van honderden knotsgekke ideeën, serieuze opdrachten en leuke dingen om te doen. Ze zijn er in allerlei thema’s: voor vriendenkoppelsoudersgrootoudersop reis, en zelfs voor een groenere wereld

Family Survival Planner. Met deze handige planner hou je alle afspraken van de verschillende gezinsleden makkelijk bij. Nooit meer verwarring over wie wanneer nou wel of niet mee eet. En er zitten ook nog eens leuke stickers bij. 

De meeste mensen deugen. Een gemakkelijk leesbaar boek dat je meeneemt door de geschiedenis, en daarbij een heel andere blik werpt op de mens. De mens inherent slecht? Welnee! Dat geeft nog eens hoop voor de toekomst. 
 
Wat ik lik voor ik je gezicht lik. Dit is echt een heel leuk boekje voor alle hondenliefhebbers. Hele korte gedichtjes over wat een hond zoal meemaakt. Van spelen met het baasje, tot hondenscheetjes. En overal staat een passende hondenfoto bij. 
 
Boeken van de zeven zussen. De boeken van Lucinda Riley over de zeven geadopteerde zussen die na de dood van hun vader op zoek gaan naar hun afkomst, worden overal ter wereld verkocht. En niet voor niks! Het leest makkelijk weg en je kan je lekker meeleven met de belevenissen van de zussen. Zullen ze allemaal hun afkomst vinden? En als ze die vinden, is het wat ze ervan verwachten? 
Podcast van de week:  De Grote Vriendelijke Podcast

Podcast van de week: De Grote Vriendelijke Podcast


Lekker onderweg of thuis, alleen of met vrienden, luisteren naar een goed gesprek over boeken. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk via podcasts: audio-uitzendingen on demand. Wij zetten er elke week eentje voor jou in het zonnetje.

Deze week De Grote Vriendelijke Podcast (GVP), de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Het doel is ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers maandelijks te informeren over en te enthousiasmeren voor de jeugdliteratuur. Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) bespreken in elke uitzending een aantal recente boeken of opvallende zaken uit de wereld van het kinderboek en interviewen aansluitend een schrijver, illustrator, vertaler, uitgever of een ander boekenmens.

Er is net deze week weer een nieuwe aflevering van de GVP uitgekomen en alle afleveringen zijn hier te beluisteren. 
Nyk de Vries benoemd tot Dichter van Fyslân

Nyk de Vries benoemd tot Dichter van Fyslân


Nyk de Vries is officieel benoemd tot de nieuwe Dichter van Fryslân voor de komende twee jaar. Zijn benoeming door de gedeputeerde Sietske Poepjes vond plaats in de Stadskas van het Explore the North festival in Leeuwarden.

De Dichter van Fryslân schrijft zes tot tien gedichten per jaar en weet het grote publiek te vinden en te binden met zijn of haar poëzie. Bij grote voorkeur in het Fries of in een Friese streektaal.

De Dichter van Fryslân treedt op als poëtisch ambassadeur en draagt op een moderne en uitnodigende wijze zorg voor de poëtische presentatie van Fryslân. Binnen en buiten de provincie. Bij voorkeur geïnspireerd op actuele gebeurtenissen of opvallende en bijzondere momenten die plaatsvinden in onze provincie of daartoe in relatie staan. De Dichter van Fryslân weet op een eigentijdse en toegankelijke manier actualiteit en sociaal-maatschappelijke thema’s te vangen in poëzie.

Van de Dichter van Fryslân wordt verwacht dat hij of zij een aantal keer per jaar optreedt bij nader aan te wijzen gelegenheden.

Letteren Live met Kees van Beijnum, Aai Prins, Bregje Hofstede en Iduna Paalman

Letteren Live met Kees van Beijnum, Aai Prins, Bregje Hofstede en Iduna Paalman


In de tweede editie van Letteren Live gaan Ronald Ockhuysen en Roos van Rijswijk in gesprek met Kees van Beijnum over zijn nieuwe roman 23 seconden en met Aai Prins, laureaat van de Letterenfonds Vertaalprijs 2019, over haar vertalingen van Russische literatuur, in het bijzonder de Verhalen van Andrej Platonov. Schrijfster Bregje Hofstede brengt een gesproken column over haar residentiemaand in Nowich, in het kader van de campagne New Dutch Writing. Iduna Paalman draagt enkele gedichten voor uit haar debuutbundel

Letteren Live is een literaire talkshow van Het Parool, SPUI25 en het Nederlands Letterenfonds. Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat vrijelijk gedeeld mag worden door boekhandels, uitgevers en anderen die graag literatuur onder de aandacht brengen.

Toename bibliotheekbezoek

Toename bibliotheekbezoek


Uit cijfers van de Koninklijke Bibliotheek blijkt dat er in 2018 meer mensen naar een bibliotheek gingen dan in 2017. Ook was er een toename in activiteiten georganiseerd door bibliotheken. Het totale aantal leden en uitleningen nam wel licht af. Binnen de uitleningen valt op dat het aantal uitgeleende luisterboeken en ebooks verdubbeld is, en ook de digitale collecties doen het goed. 

De KB concludeert dat de functie van de bibliotheken steeds meer verschuift van klassieke uitleenbibliotheken naar brede maatschappelijke bibliotheken. Er worden steeds meer activiteiten georganiseerd, op allerlei verschillende vlakken. Bijna de helft van de activiteiten heeft te maken met educatie en ontwikkeling, en een derde met leesbevordering. Daarnaast zijn er informatieve bijeenkomsten, debatten, ontmoetingen en kunstzinnige activiteiten. Ook niet-leden van de bibliotheek zijn hier steeds vaker welkom. De bieb wordt hiermee echt een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats. 

Interview Jeroen van Kan

Interview Jeroen van Kan


In dit interview heeft Jeroen van Kan het met Jeroen van Kan over zijn nieuwe verhalenbundel getiteld Hoe Matt een dode vis werd. Hierin heeft de voormalige presentator van VPRO Boeken het thema “transformaties” centraal staan. Of die transformaties biografisch zijn? Bekijk het interview om daarachter te komen. 

Het thema transformaties komt niet alleen terug in het boek, maar ook in het leven van Jeroen van Kan. De VPRO maakte namelijk vorige week een transformatie bekend: per december stopt het programma VPRO Boeken. Als oud-presentator en groot boekenliefhebber heeft Jeroen van Kan vervolgens actie ondernomen om dit programma met zijn unieke functie te behouden. Zeker in een tijd waarin de overheid allerlei initiatieven lanceert ter leesbevordering, is een programma specifiek over boeken dat wekelijks tot wel 200.000 kijkers heeft, onmisbaar. Van Kan heeft een brief gestuurd naar de directeur van de NPO en stelt een lijst samen van mensen die vinden dat VPRO Boeken moet blijven. Lees hier meer over op zijn site, of mail gelijk je steunbetuiging naar boekenpetitie@mail.com

 

Podcast van de week:  Boeken FM

Podcast van de week: Boeken FM


Lekker onderweg of thuis, alleen of met vrienden, luisteren naar een goed gesprek over boeken. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk via podcasts: audio-uitzendingen on demand. Ze zijn er in allerlei soorten en maten – ook over boeken! Wij zetten er elke week eentje voor jou in het zonnetje.

Deze week een samenwerking van uitgeverij Das Mag met De Groene voor literatuurpodcast Boeken FM. Ellen Deckwitz en Joost de Vries bespreken onder leiding van Peter Buurman een actueel, relevant of gewoon ijzersterk boek. Er komt ongeveer elke maand een nieuwe aflevering en er staan er al zo’n twintig online! Je beluistert ze allemaal hier

Favorieten van de redactie: Kinderboeken over de Sint

Favorieten van de redactie: Kinderboeken over de Sint


Hij komt, hij komt… Hij is er weer! Sinterklaas kwam vorig weekend aan in Apeldoorn, dit keer niet met een stoomboot, maar met een stoomtrein vol cadeautjes. En daar zitten vast wel een aantal boeken over de Sint zelf bij. Vijf favorieten van de redactie op een rijtje:

Lieve Sint over Anna die Sinterklaas mag ontmoeten en het stiekem een beetje spannend vindt. Voor peuters vanaf 24 maanden.
Boer Boris en het paard van Sinterklaas want wie kun je het beste inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris natuurlijk! Prentenboek voor kinderen tot zes jaar. 
Supersint is een boek vol Sinterklaaslegenden met mooie afbeeldingen. Tot zes jaar. 
Sinterklaas en de circuspieten is leuk om voor te lezen aan de wat oudere kinderen, en heeft ook nog eens een modern verhaal. 
Sinterklaas en de arme kindertjes bevat de typische humor van Herman Finkers, maar brengt ook een belangrijke boodschap. Voor kinderen tot twaalf jaar. 

Boek over twintig jaar Top2000

Boek over twintig jaar Top2000


Wat ooit bedoeld was als eenmalig ter viering van de millenniumwisseling, bestaat nu bijna precies twintig jaar. Met ieder jaar meer dan 11 miljoen luisteraars is de Top2000 het populairste radioprogramma van Nederland. 

Dat het maken van zo’n groot programma door de jaren heen nogal eens anekdotes oplevert, zal niemand verbazen. En nu zijn deze anekdotes te lezen in het boek Twintig jaar Top 2000, die verschijnt inclusief 10 inch vinyl plaat met daarop enkele favoriete Top2000-nummers van de schrijvers van het boek: Leo Blokhuis, Dirk Jan Roeleven, Norbert Pek en Arjan Vlakveld. 

Winnaar NS Publieksprijs

Winnaar NS Publieksprijs


De afgelopen weken kon er gestemd worden op de NS Publieksprijs voor het Boek van het Jaar. Er waren zes genomineerden, maar je kon ook op een ander boek naar keuze stemmen. Dit waren de genomineerden:

– Otmars zonen van Peter Buwalda 
 Grand Hotel Europa van Leonard Pfeijffer 
– Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt 
– Wees onzichtbaar van Murat Isik 
– Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse 
– Rinkeldekink van Martine Bijl  

Uiteindelijk was degene met de meeste stemmen Rinkeldekink van Martine Bijl. Dit boek gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend. 

Stage bij Bazarow en De Leesclub van Alles

Stage bij Bazarow en De Leesclub van Alles


Per januari 2020 komen er twee stageplaatsen vrij voor een stagiair(e) journalistiek, marketing of literatuurwetenschappen bij Bazarow en De Leesclub van Alles. Het betreft een stage van tenminste vier dagen per week waarin je jouw kennis en vaardigheden in de praktijk brengt en verder kunt ontwikkelen. Heb jij affiniteit met social media, websites en artikelen schrijven en bovenal affiniteit met boeken? Dan zijn we op zoek naar jou!

Tot je taken behoren o.a.:
• Nieuwsberichten, artikelen en recensies schrijven. 
• Samenstellen Bazarow Magazine. 
• Marketing verzorgen. 
• Organiseren van events en debatten. 
• Onderhouden van de website en sociale media. 
• Projectmanagement. 
• Meedenken over de verdere uitbouw van zowel Bazarow als DLVA. 

Vereisten.
• Je bent een HBO/WO student(e) met een relevante studie-achtergrond (marketing, communicatie, journalistiek, literatuurwetenschappen etc.).
• Je bent enthousiast, creatief, leergierig en hebt een hands-on mentaliteit.
• Je hebt affiniteit met media.
• Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift.
• Je bent beschikbaar vanaf januari of februari 2020 voor de periode van tenminste drie maanden. 

Wat bieden wij?
• Een leuke en afwisselende stage met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. 
• Professionele vakinhoudelijke begeleiding. Je komt hier om te leren.
• Je maakt kennis met een groot aantal aspecten van het boekenvak. 
• Samenwerking in een gezellig en divers team. 
• Doorgroeimogelijkheden. 
• Stagevergoeding.

Solliciteren?
Wil jij deel uit te maken van ons team? Overtuig ons waarom jij dé nieuwe journalistiek en marketing stagiair(e) bent voor Bazarow en De Leesclub van Alles door jouw motivatiebrief en CV op te sturen. Deze kun je mailen naar: info@deleesclubvanalles.nl t.a.v. Roeland Dobbelaer. 

Profiel van de organisatie.
Bazarow is een verkopende boekensite, die werkt aan een betere en eerlijkere verdeling van inkomsten in het boekenvak. We onderscheiden ons daarnaast van andere boekensites door een sterke inhoudelijke kant. Dit gebeurt in de vorm van nieuws, agenda, recensies en vooral het wekelijkse, digitale magazine.

De Leesclub van Alles is een recensiesite die over alle soorten boeken recensies plaatst. Er is veel samenwerking tussen Bazarow en DLVA. De voornaamste manier van samenwerken is het doorplaatsen van recensies van DLVA naar Bazarow. 

Meer weten? 
Bel dan met Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur Bazarow Magazine en De Leesclub van Alles: 06-42224455

Bookaroo en Bazarow gaan samen verder

Bookaroo en Bazarow gaan samen verder


Omdat je met zijn tweeën sterker staat, gaan Bookaroo en Bazarow samen verder onder één naam: Bazarow.

Op Bookaroo bestelden lezers boeken die werden bezorgd door boekhandels. Zo kregen boekhandels extra inkomsten. Bazarow op zijn beurt beloont schrijvers en vertalers extra bij de verkoop van hun boeken. Nu komen de belangen van boekhandels, schrijvers en vertalers samen.

Bookaroo startte afgelopen zomer met een lanceringscampagne die veel aandacht trok en waarbij 10.000 boeken in twee weken werden verkocht. Maar door het vroege succes werd ook duidelijk dat het team van Bookaroo te klein was voor diens ambitie. Wat ze gekscherend een ‘idioot plan’ hadden genoemd, was dat inderdaad: een verdomd grote klus.

Kort daarna startte Bazarow, dat in eerste instantie alleen schrijvers en vertalers aan betere opbrengsten wilde helpen. Hun aanpak verschilde met die van Bookaroo. Ze lanceerden zacht en hebben beter nagedacht over de lange termijn. Bazarow had meteen al een digitaal magazine, publiceert zelf omvangrijke recensies en heeft eigen inhouse developers die dagelijks de website verbeteren. 

Beiden willen het boekenvak op een positieve manier veranderen. Een samenwerking was duidelijk de beste manier. Bazarow neemt daarin het voortouw, omdat zij door hun professionele aanpak meer mogelijkheden hebben tot doorontwikkeling. Dit betekent ook dat het initiatief doorgaat onder hun vlag.

Bazarow gaat lezers de optie geven om zelf hun leverende boekhandel te kiezen. Je kan er dan ook voor kiezen om het boek daar zelf op te halen. Dit was altijd al een grote wens van Bookaroo, maar was met hun team ūniet uitvoerbaar. Bazarow moet deels een nieuw systeem bouwen hiervoor, dit zal begin 2020 klaar zijn. Tot dan worden boeken tijdelijk door Bazarow zelf geleverd en worden alleen schrijvers en vertalers extra beloond. 

De website van Bookaroo blijft nog twee weken online staan zodat iedereen z'n gegevens nog kan bekijken. Daarna gaat Bookaroo ook echt offline.

Weddenschap om scholieren aan te moedigen meer te lezen

Weddenschap om scholieren aan te moedigen meer te lezen


Om lezen op middelbare scholen te bevorderen, organiseert Stichting Lezen de Weddenschap. Hierbij worden middelbare scholieren uitgedaagd om in een half jaar drie boeken te lezen. Wanneer dat lukt is de missie voltooid. De leerling krijgt een certificaat en maakt kans op mooie prijzen. De school met de meeste deelnemers krijgt de landelijke trofee.

Het is ook mogelijk om als klas mee te doen en prijzen te winnen, bijvoorbeeld een meet en greet met een van de drie Bekende Nederlanders die dit jaar fungeren als Leescoach. Dit zijn model Loiza Lamers, singer-songwriter Gerson Main en zangers Sarah-Jane. Zij sturen tijdens het traject filmpjes met tips en nieuws om het lezen te blijven stimuleren.

Met de Weddenschap wil Stichting Lezen aantonen dat er voor iedereen een boek is dat bij hem of haar past, dus ook bij aarzelende lezers. Het gaat niet om wat men leest, maar dat men leest. Daarom wordt er bewust voor gekozen om deelnemers aan De Weddenschap vrij te laten in hun boekenkeuze.

De Weddenschap loopt nog tot 30 april 2020. 

Subsidies Letterenfonds bekendgemaakt

Subsidies Letterenfonds bekendgemaakt


Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

De regeling literaire manifestaties en activiteiten is bedoeld om instellingen te stimuleren literaire manifestaties en activiteiten te organiseren die het literaire klimaat in Nederland bevorderen en die gericht zijn op een breed en divers publiek. In de tweede subsidieronde 2019 zijn 25 aanvragen ingediend voor incidentele manifestaties en projecten voor een totaalbedrag van € 380.232. 14 aanvragen zijn gehonoreerd. De 14 projecten die een subsidie krijgen zijn:

Kinderboekwinkelprijs voor Eiland van Mark Janssen

Kinderboekwinkelprijs voor Eiland van Mark Janssen


De Kinderboekwinkelprijs is sinds 1993 voor een boek dat nog geen andere prijs heeft mogen ontvangen en volgens de Kinderboekwinkels wel zeer geslaagd en prijs-waardig is. Van 2014 tot en met 2018 was er een kleine pauze in de uitreikingen, maar dit jaar is er gekozen de prijs aan Eiland van Mark Janssen te geven. 

Eiland gaat over een vader, een dochter en een hond die schipbreuk lijden en aanspoelen op een onbewoond eiland. Met prachtige illustraties vertelt Mark Janssen hun verhaal. In de woorden van de jury: ‘Prachtige luchten, bijzondere vissen, een knalrode vlag… Door verschillende elementen samen te voegen en digitaal te bewerken, maakte hij twaalf schilderijen die samen een tijdloos verhaal vertellen, met als toegift de schutbladen met de onderwaterwereld, waar we op de laatste illustratie de schildpad tevreden en gelukkig, bevrijd van zijn last en taak, zien wegzwemmen met een soortgenoot. Iedere bladzijde in dit boek is een kunstwerk op zich, waar je als lezer een beetje in kunt verdwijnen.’

De Kookboekenweek is begonnen!

De Kookboekenweek is begonnen!


Van 8 tot en met 17 november 2019 is het Kookboekenweek. Ruim een week lang vieren boekhandels en bibliotheken de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken. Van beginnende koks tot culinaire toptalenten, van fitgirls tot taartenbakkers: allemaal te zien, te proeven en te beleven in uw boekhandel en bibliotheek.

Veel kookboeken worden bijzonder mooi uitgegeven, met foto’s van de gerechten, verhalen over eet- en restaurantcultuur, sfeerbeelden en illustraties. Daarom wordt jaarlijks het Gouden Kookboekuitgereikt, de prijs voor het beste, oorspronkelijk Nederlandse kookboek van het afgelopen jaar. De shortlist van 2019 zag er als volgt uit: 

 • Bouillon van Jean Beddington. ‘Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kan je écht koken.’
 • Brits Bakboekvan Regina Ysewijn. ‘Een must voor de bakliefhebbers, geschreven door Belgisch jurylid van The Bake Off.’
 • Eten met Nijntje van Samuel Levie. ‘Vijf verhalen en veertig recepten rond het beroemdste konijn ter wereld. Met het aanleren van liefde voor eten kan je niet vroeg genoeg beginnen.’
 • Najat van Najat Kanaache. ‘Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek van een chef die al twee jaar op rij een prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine.’
 • Indorock van Vanja van der Leesden. ‘Dit boek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier.’

Helaas kan er maar een van deze mooie boeken winnen. De jury heeft gerechten gemaakt uit elk van de boeken en uiteindelijk gekozen voor Indorock van Vanja van der Leesden. De jury zegt hierover “We kunnen er niet omheen. Indonesië is hot. Er is een heuse stroom aan kookboeken op gang gekomen die de gordel van smaragd belichten. Indorock is eigenwijs en eigentijds maar loopt tegelijkertijd over van liefde voor het land, de keuken, de cultuur en tradities. De recepten van Vanja van der Leeden rocken zoals de titel al doet vermoeden, maar dat doet het beeld ook. Remko Kraaijeveld heeft een prachtig beeldverslag gemaakt: rauw, puur. Nergens opgepoetst maar eerlijk. Kortom een boek om van te houden met liefdevolle recepten om te delen.”

Wil jij graag op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Neem dan een abonnement op de Kookboeken-nieuwsbrief van De Leesclub van Alles, in samenwerking met kookboekennieuws.nl

Vijftig jaar Turks fruit

Vijftig jaar Turks fruit


Het is deze maand vijftig jaar geleden dat Jan Wolkers’ spraakmakende boek Turks fruitverscheen. Wereldwijd zijn er meer dan een miljoen exemplaren verkocht en het boek is inmiddels toe aan de 57e druk. De film, die in 1973 verscheen, is nog steeds de best bezochte bioscoopfilm ooit. 

Indertijd sloeg Turks fruit, met zijn expliciete seksscenes, schuttingtaal en gedoemde liefde, in als een bom. En nog steeds spreken deze onderwerpen lezers van alle leeftijden aan. Marieke Lucas Rijneveld, schrijver van onder andere De avond is ongemak en verschillende dichtbundels, vertelt in Koffietijd hoe Jan Wolkers haar geïnspireerd heeft toen ze als 19-jarige voor het eerst Turks fruit las. Bekijk het fragment hier

En Marieke Lucas Rijneveld is niet de enige op wie Turks fruit grote impact had. In een tweeluik op de NPO blikt Arnon Grunberg terug op het boek en de film. De eerste aflevering verscheen afgelopen woensdag en is hier terug te zien. De tweede aflevering wordt woensdag 13 november uitgezonden om 20.25 uur op NPO2. 

Onno Blom, schrijver van Het litteken van de doodde biografie over Jan Wolkers, ontdekte recent nog een geschrapte passage van Turks fruit en die is hier te lezen. 

Boekenpauw en Boekenleeuw uitgereikt

Boekenpauw en Boekenleeuw uitgereikt


De Boekenpauw 2019, de prijs voor het beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek, gaat dit jaar naar illustratrice Kaatje Vermeire voor haar illustraties in Ans & Wilma verdwaaldKathleen Vereecken krijgt de Boekenleeuw 2019 voor Alles komt goed, altijd, waar de lezer door de ogen van Alice, een jong meisje uit Ieper, ziet hoe een gezin met vijf kinderen onherroepelijk door de Eerste Wereldoorlog wordt getekend.

Over Alles komt goed, altijd zegt de jury dat het “een boek is dat een breed scala aan emoties bespeelt, dat een tegelijk historisch en actueel verhaal brengt, geschreven in een loepzuivere taal, en vooral, met een erg grote betrokkenheid”.

De tekeningen van Kaatje Vermeire in Ans & Wilma verdwaald, een boek van Alice Reijs en Ariane Van Vliet, vonden de juryleden de mooiste van het jaar. “Zij toont zich in dit boek als schilder, meer dan als graficus”, stelt de jury. “Kaatje Vermeire laat spelend met perspectieven, dimensies en licht en donker de twee vriendinnen in het verhaal in een groene fantasierijke weelde vertoeven en palaveren.” Verder zegt de jury dat dat we in Ans & Wilma verdwaald“een illustrator aan het werk zien die zich niet blijft wentelen in geboekte successen, maar volop gaat voor de uitdaging die de tekst biedt, een boek dat in beeld de vrolijke complexiteit van de tekst volgt, ondersteunt en er het hare aan toevoegt.”

De Boekenpauw en de Boekenleeuw zijn Belgische prijzen die aan boeken uit het hele Nederlandse taalgebied uitgereikt worden. 

Nieuwe boekentalkshow: Letteren Live

Nieuwe boekentalkshow: Letteren Live


Het ParoolSPUI25 en het Nederlands Letterenfonds brengen een nieuwe literaire talkshow: Letteren Live. Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat sinds 24 oktober ongeveer eens per maand verschijnt. 

Per editie staan twee interviews over een recent boek centraal, naast een voordracht en een column. In de eerste editie waren schrijver Rob van Essen (over zijn eerdere roman Visser), vertaler Barbara de Lange (over Nacht en dag van Viriginia Woolf), Gershwin Bonevacia en Stacey Esajas te gast.

In de tweede editie zal Kees van Beijnum worden geïnterviewd over zijn nieuwe roman Het mooie seizoen en Aai Prins over haar vertalingen van Russische literatuur, in het bijzonder de Verhalen van Andrej Platonov. Bregje Hofstede brengt een gesproken column over haar residentie in Norwich. 
Het is nog mogelijk bij de opnamen van deze tweede editie aanwezig te zijn op donderdag 14 november, 17.00-18.30, in SPUI25 in Amsterdam. Aanmelden kan via deze link

Drs. P Trofee dit jaar voor het eerst uitgereikt

Drs. P Trofee dit jaar voor het eerst uitgereikt


Het Heen- en Weerschap, dat het literaire nalatenschap van Drs. P beheert, heeft dit jaar voor het eerst de Drs. P Trofee uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor een auteur of kunstenaar die werkt in de vrolijke en vrijzinnige traditie van Drs. P en gaat dit jaar naar Midas Dekkers.

Als bioloog, columnist, mediamaker en schrijver heeft Midas Dekkers een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan. De jury zegt hierover: “In zijn rijke werken reikt Midas Dekkers naar het hoogst denkbare: de combinatie van waar en leuk. De kwaliteiten van zijn proza zijn velerlei: Het biologische vertrekpunt. De bedachtzame verbreding van het thema. De woordkeus. De observaties. De intelligente tegendraadsheid. En dat alles opgediend zonder wetenschappelijke aanmatiging of dorheid, maar met groot gevoel voor humor.”

Midas Dekkers zelf zegt: “Ik ben er hartstikke mee in mijn nopjes. Dat kunnen wij grappige schrijvers wel gebruiken. Wij zijn ook maar kleine middenstanders.”

De Drs. P Trofee, een serieuze prijs voor kunstenaars die zichzelf niet al te serieus nemen, wordt voortaan jaarlijks uitgereikt. De laureaat ontvangt een replica van de kop van Heinz Polzer, ooit vervaardigd door de Vlaamse artieste Griet De Bock. Daarnaast een geldbedrag van 2019 euro, dat jaarlijks met één euro zal worden vermeerderd. Het Heen- en Weerschap wil met de nieuwe prijs auteurs en kunstenaars die nooit in aanmerking komen voor grote, officiële prijzen (omdat zij niet serieus genoeg zijn) op deze manier toch erkenning geven. 

John Grisham 19 november in Nederland, gesprek met Twan Huys

John Grisham 19 november in Nederland, gesprek met Twan Huys


De bekende thrillerschrijver John Grisham komt voor het eerst in zijn lange carrière naar Nederland. Van 17 tot en met 20 november is hij hier, ter promotie van zijn nieuwe boek De Onschuldigen. Op 19 november gaat hij bij een publieksevenement in gesprek met Twan Huys en ook het hierbij aanwezige publiek krijgt de kans om vragen te stellen.

John Grisham heeft al meer dan dertig thrillers en romans geschreven waarvan bijvoorbeeld The Firm en The Pelican Brief verfilmd zijn. Er zijn al meer dan 300 miljoen boeken van Grisham verkocht, in ruim veertig verschillende talen.

Zijn nieuwste pennenvrucht, De Onschuldigen, gaat over een man die ten onrechte veroordeeld is voor moord. Twintig jaar later komt zijn zaak in nieuw daglicht te staan.

Het is nog mogelijk om plekken te reserveren voor het publieksevenement met John Grisham via deze link. Een kaartje kost € 10,- en de avond begint om 20.00 uur in Muziekgebouw aan ’t IJ, Piet Heinkade 1, Amsterdam. Het evenement is in het Engels.

Esther Verhoef winnaar Gouden Vleermuis

Esther Verhoef winnaar Gouden Vleermuis


Op het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer is zondag 27 oktober de Gouden Vleermuis uitgereikt aan Esther Verhoef. Deze oeuvreprijs beoordeelt schrijfprestaties, de uitstraling van het oeuvre, diversiteit van producten en bijdragen aan het thrillergenre.

In totaal stonden er zeventien auteurs op de longlist, die door de jury teruggebracht zijn naar zes auteurs voor de shortlist. Dit waren Corine Hartman, Deon Meyer, Hilde Vandermeeren, Jacob Vis, Simone van der Vlugt en Esther Verhoef. De shortlist-auteurs ontvingen allemaal een prijs van 250 euro van hoofdsponsor Omroep MAX, wegens de vele uren leesplezier die zij produceren. Winnaar Esther Verhoef nam, naast de Gouden Vleermuis, een geldprijs van 5.000 euro in ontvangst.

Het Thrillerfestival duurt nog tot en met 3 november.

Lezersacties bij Bazarow Magazine!

Lezersacties bij Bazarow Magazine!


Vanaf deze week worden er elke week diverse boeken verloot in Bazarow Magazine. Meedoen is heel eenvoudig!

 • Deel het artikel uit het Magazine van het boek dat je wil winnen via Facebook, Instagram of Twitter door op de button ‘Doe mee’ te klikken, of maak zelf een bericht. 
 • Zorg dat het account van Bazarow getagd wordt zodat wij weten dat je kans wil maken.
 • Onder de delers en taggers verloten wij de boeken. 
 • Je kan meedoen tot de eerste vrijdag na verschijning van het Magazine. En elke week zijn er nieuwe boeken, dus nieuwe kansen! 
Bronzen Uil voor beste debuut voor Annemarie Haverkamp

Bronzen Uil voor beste debuut voor Annemarie Haverkamp


De prijs voor het beste Nederlandstalige debuut, de Bronzen Uil, gaat dit jaar naar Annemarie Haverkamp voor haar boek De achtste dag. Annemarie, die iedere zaterdag in het Algemeen Dagblad de rubriek Ik heb geleefd schrijft over mensen die terminaal zijn, raakt in haar boek een soortgelijk onderwerp. Het gaat namelijk over timmerman Egbert die, na het overlijden van vrouw Emma, alleen woont met zijn gehandicapte zoon Adam. Adam is volledig van Egbert afhankelijk maar als Egbert hoort dat hijzelf nog maar kort te leven heeft, moet hij gaan nadenken over de toekomst van zijn zoon. Hij geeft zichzelf zeven dagen om een beslissing te nemen.

“De jury was onder de indruk van de uitgemeten zakelijkheid waarmee de auteur erin slaagt om wat onafwendbaar is, menselijk te maken”, aldus juryvoorzitter Jos Geysels. Annemarie zelf kon nauwelijks geloven dat ze gewonnen had. “Zo tof, zo’n erkenning. Ik kan er niet bij. Ik heb nog nooit zo’n prijs gewonnen. Mijn familie is erbij. Ik sta hier te stuiteren.”

De publieksprijs ging naar het boek Lam van Vlaamse zangeres Hannelore Bedert. Daarin vertelt ze het verhaal van Lucia, die na het overlijden van haar vader besluit haar lot in eigen handen te nemen en af te rekenen met het verleden.

Haverkamp en Bedert zullen samen met Lenny Peeters en Bert Moerman, die vorig jaar De Bronzen Uil en de publieksprijs wonnen, deel uitmaken van De Bronzen Uil tournee 2019-2020.

Nederland Leest duurzaamheid

Nederland Leest duurzaamheid


De maand november staat in het teken van Nederland Leest, een initiatief waarbij leden en niet-leden van bibliotheken er gratis boeken kunnen halen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten. Dit jaar is het thema duurzaamheid. 

In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek. 

Meer ontdekken over Nederland Leest kan op hun site en je kan je ook abonneren op hun nieuwsbrief.  

De kleine De Beauvoir

De kleine De Beauvoir


Met De kleine De Beauvoir geeft Marja Vuijsje in het kort weer wie Simone de Beauvoir was en wat de kern van haar bijzonder invloedrijke boek De tweede sekse was en is. In de jaren ’70 lag het als een soort bijbel van het feminisme bij menig vrouw op het nachtkastje en nog steeds gaat de zin “Je bent niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt” velen aan het hart.

Vuijsje behoorde zelf tot de tweede golf feministen en heeft De Beauvoir meerdere keren aandachtig gelezen en bestudeerd. Ze noemt het bevrijdend, maar ook moeilijk te lezen en “er had wel een eindredacteur aan te pas kunnen komen”. Daarom schreef ze De kleine De Beauvoir, wat vooral een samenvatting is van de belangrijkste punten uit De tweede sekse. Op NPO1 gaf Vuijsje een interview over haar boek, over Simone zelf, en over feminisme. Beluister het interview hier!

Het perspectief van collaborateurs belicht

Het perspectief van collaborateurs belicht


In zijn debuutroman Hard zijn beschrijft Chris Reinewald het verhaal van NSB-familie Waldeneck uit de Amsterdamse wijk de Pijp. Hoofdpersoon is de naïeve Leen, die zich schikt naar haar dominante man, de fanatieke uniformgek en NSB’er Frits. Hun zoon, Frits junior, droomt van een carrière als NSB-burgemeester.

Op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, gonst het hele land van de geruchten dat Nederland spoedig bevrijd zal worden door de geallieerden. Leen vlucht, samen met vele andere NSB-vrouwen, naar Duitsland om vervolging te ontkomen. Als ze in april 1945 terugkeert naar Nederland wordt ze alsnog berecht, net als haar man en zoon. Na een tijd gevangenis worden de gezinsleden herenigd maar hun ‘foute’ verleden blijft – verzwegen – toch altijd aanwezig.

Reinewald snijdt in deze roman een relatief onbekend stukje geschiedenis aan. Benieuwd geworden naar het boek? Bekijk hier het promotiefilmpje en klik hier om te bestellen.

Filosofie op school en in de politiek

Filosofie op school en in de politiek


Bij VPRO boeken schuiven dit keer twee filosofische schrijvers aan; Asis Aynan vertelt over zijn boek Linoleumkoorts waarin hij de samenleving in het klein beschrijft: de Hogeschool. Alicja Gescinska vertelt over haar kandidatuur op de Europese lijst van Vlaamse liberalen, wat de tongen losmaakte over de vermenging van politiek en filosofie. Haar Intussen komen de mensen om is een essay over haar persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid.

VPRO boeken interviewde beide schrijvers over hun filosofische beschouwingen op de samenleving. Van opgespoten lippen, tot de Zwarte Pieten-discussie en online hatelijkheden – het kwam deze aflevering allemaal voorbij. Bekijk het volledige fragment hier.

Booker Prize tweemaal uitgereikt

Booker Prize tweemaal uitgereikt


Niet één, maar twee romans hebben dit jaar de prestigieuze Booker Prize gewonnen. De jury kon vanwege de hoge kwaliteit van de genomineerden niet kiezen tussen The Testaments en Girl, Woman, Other. Zowel Margaret Atwood als Bernardine Evaristo mag zichzelf daarom dit jaar winnaar noemen.

Atwood won de prijs in 2000 ook en is al zes keer genomineerd geweest. Haar The Testaments is een vervolg op The Handmaids Tale, een futuristische roman waarin vrouwen slechts broedmachines zijn in verstikkende politiestaat. Aangezien er 35 jaar tussen de twee boeken zat, werd niet verwacht dat het vervolg zo’n groot succes zou worden maar binnen een paar weken zijn er al honderdduizenden exemplaren over de toonbank gegaan. In de huidige tijd, waarin in veel landen bijvoorbeeld abortus en vrouwenkiesrecht geen gegeven zijn, spreekt Atwoods verhaal meer aan dan ooit.

Bernardine Evaristo heeft ook vrouwen in de hoofdrol in haar Girl, Woman, Other. Haar twaalf vrouwen, van de 19e eeuw tot nu, lijken heel verschillend maar gaandeweg kom je erachter dat ze, hoe verschillend ook, veel met elkaar te maken hebben. In de woorden van de jury is het “een boek dat de stemlozen een stem geeft en het onzichtbare zichtbaar maakt.”

Het is overigens niet de eerste keer dat de jury twee boeken kiest, ook al mag dit volgens de reglementen eigenlijk niet. Twee keer eerder werden er in één jaar twee winnaars gekozen. Het prijzengeld van ruim 50.000 euro moet dan wel gedeeld worden.

Een “kleine revolutie” in het boekenvak

Een “kleine revolutie” in het boekenvak


Het is zo ver. Afgelopen maandag hebben we bij een drukbezochte bijeenkomst van DLVALive de nieuwe internetboekhandel Bazarow gepresenteerd. Met Bazarow willen we een “kleine revolutie” - vreedzaam uiteraard - teweegbrengen in het boekenvak. Hopelijk met grote gevolgen.

Door de komst van de grote (inter)nationale online boekhandels is de situatie in het boekenvak verslechterd. Boekhandels verdwijnen, uitgevers moeten grote inkoopkortingen toestaan waardoor de marges afnemen en er een kale bestseller cultuur ontstaat. Schrijvers en vertalers houden weinig over aan hun inspanningen.

Met ons initiatief willen we verschillende zaken stimuleren en geld in de sector houden:

 • Op de eerste plaats gaat een substantieel deel van de netto opbrengsten naar de Nederlandstalige schrijvers en vertalers van boeken.
 • Op de tweede plaats respecteren we de standaard inkoopkorting voor uitgevers. Hoe groot we ook worden, we gaan niet met uitgevers onderhandelen om hogere kortingen te krijgen. Zo worden de uitgevers sterker!
 • Op de derde plaats willen we de onafhankelijke boekhandel steunen. In ieder geval publicitair en op termijn mogelijk ook financieel.

Bestel je je boeken bij de onafhankelijke boekhandel, ga daar vooral mee door. Zo niet, maak dan toch vooral de overstap naar Bazarow. We zijn benieuwd naar je reacties. Stuur ons een mail via info@bazarow.com.

Bazarow-Magazine

Vanaf komende zaterdagochtend verschijnt ons wekelijkse digitale magazine Bazarow-Magazine met daarin het laatste nieuws over boeken, voorpublicaties, recensies en nog veel meer. Abonneer je hier gratis op het wekelijkse Bazarow-Magazine.

Nobelprijs voor de Literatuur naar Tokarczuk en Handke

Nobelprijs voor de Literatuur naar Tokarczuk en Handke


De Nobelprijs voor Literatuur 2018 gaat naar de Poolse Olga Tokarczuk (57) en die van 2019 gaat naar de Oostenrijker Peter Handke (76). Dit maakte de Zweedse Academie vandaag bekend.

Tokarczuk maakte haar romandebuut in 1993 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de bekendste hedendaagse Poolse schrijvers. Ze werd geprezen om haar “narratieve verbeeldingskracht die ze met een encyclopedische passie gebruikt om het oversteken van grenzen als levensvorm weer te geven. Ze kijkt naar het leven op aarde van ver van boven en concentreert zich op migratie en culturele transitie,” aldus de Academie.

Handke staat volgens de Academie al sinds zijn debuut in 1966 met de novelle Die Hornissen  “in het hart van het literaire debat”. Hij werd geprezen om zijn invloedrijke werk dat “met taalkundige vindingrijkheid de randen en eigenzinnigheden van de menselijke ervaring verkent” en om zijn enorme productie die de meest uiteenlopende genres omvat, van korte verhalen en gedichten tot essays en toneelstukken.

Beide auteurs krijgen een geldbedrag van ongeveer acht miljoen Zweedse kronen (bijna een miljoen euro). De reden dat er dit jaar twee prijzen uitgereikt werden, is dat de Nobelprijs voor de Literatuur vorig jaar niet uitgereikt is vanwege schandalen binnen de Zweedse Academie. Er werd benadrukt dat er dit jaar schoon schip gemaakt is.

Goed nieuws: nieuwe bibliotheken in krimpregio’s

Goed nieuws: nieuwe bibliotheken in krimpregio’s


Nu.nl meldt dat twaalf kleine gemeenten de komende jaren extra gesteund worden om een bibliotheek te openen, of om een bestaande te behouden. Deze week werd de eerste nieuwe bieb geopend in het Noord-Hollandse Wognum.

Het kabinet heeft extra geld beschikbaar gemaakt voor ‘een bieb in de buurt’ omdat een bibliotheek in kleine gemeenten veel meer is dan een ‘boekenuitleenfabriek’; het is ook een ontmoetingsplek. Marjolein Oomes, onderzoeksadviseur bij de Koninklijke Bibliotheek, onderzocht de maatschappelijke functie is van bibliotheken. In het interview met Nu.nl zegt ze: “De bibliotheek wordt steeds multifunctioneler. Naast dat je er boeken kunt lenen, worden er tegenwoordig veel activiteiten georganiseerd.”
Dit geldt voor bibliotheken door het hele land, maar in kleine gemeenten is dit extra belangrijk. Oomen zegt hierover: “In krimpgebieden worden de laatste jaren al heel veel voorzieningen gesloten. Het is goed dat er nog een neutrale, publieke plek is waar mensen naartoe kunnen. De vaardigheden die ze op zo’n publieke plek op kunnen doen, dat kan niet meer op veel plekken. De essentie van zo’n publieke plek zie ik niet snel afnemen. De bibliotheek verstrekt niet alleen een collectie, maar geeft ook toegang tot een publieke plek waar mensen vaardigheden op kunnen doen. Dat blijft nodig.”

Dat de bibliotheek inspeelt op behoeften van de gemeente, blijkt ook in de nieuwe bieb in Wognum. Hier kunnen mensen niet alleen boeken lenen, maar ook gratis kranten en tijdschriften lezen, cursussen volgen of gebruikmaken van rustige studieplekken.

Nobele Prijs voor Virginia Woolf

Nobele Prijs voor Virginia Woolf


Internationaal literatuurhuis Passa Porta reikt de Nobele prijs dit jaar uit aan een van de grootste modernistische schrijfsters aller tijden: Virginia Woolf (1882-1941). De Nobele Prijs wordt postuum uitgereikt aan auteurs die de Nobelprijs voor de Literatuur hadden kunnen – of misschien wel moeten – winnen.

Tijdens een uitgebreide, literaire avond zal het oevre van Woolf herdacht worden. Fans en kenners verzamelen zich voor gesprekken, lezingen en opnames van hun favoriete Woolfteksten. Niemand minder dan Virginia Nicholson, kleindochter van Woolfs zus Vanessa Bell, zal de prijs in ontvangst nemen.

Ter ere van het toekennen van de Nobele Prijs aan Virginia Woolf zetten wij de recensie van haar boek Orlando, geschreven door hoofdredacteur van de Leesclub van Alles, Roeland Dobbelaer, in de schijnwerpers. Hij geeft Orlando vijf sterren en noemt het “de meest sprankelende, levendige, vitale roman van Virginia Woolf”. Onze andere recensies over boeken van Woolf vind je hier.

Eerdere winnaars van de Nobele Prijs waren Jorge Luis Borges (2006), Franz Kafka (2008), Hugo Claus (2009), Louis Paul Boon (2012), Pier Paolo Pasolini (2016) en Marguerite Yourcenar (2017).

Aai Prins wint Letterenfonds Vertaalprijs

Aai Prins wint Letterenfonds Vertaalprijs


De Letterenfonds Vertaalprijs gaat dit jaar naar Aai Prins, literair vertaalster Russisch-Nederlands. Het is de bekroning op een lange carrière als vertaalster en als pleitbezorger van de letteren.

De Vertaalprijs wordt het ene jaar uitgereikt aan vertalers naar het Nederlands en het andere jaar aan vertalers van het Nederlands naar een andere taal. Dit jaar was de prijs voor vertalers naar het Nederlands toe. Winnares Aai Prins vertaalt Russisch-Nederlands en staat bekend als een uitmuntend vertaalster. Zij gooide twintig jaar geleden al hoge ogen met het onvertaalbaar geachte gedicht ‘Zangezi’ van de futuristische dichter Velimir Chlebnikov en recenter met de hervertaling van verhalen en novellen van Gogol en van Dokter Zjivago van Pasternak. Haar tomeloze inzet voor en doorzettingsvermogen bij vaak uiterst moeilijke en tijdrovende projecten blijkt ook uit de dit jaar gepubliceerde Verhalen van Andrej Platonov. Bij de twee laatstgenoemde monumentale vertalingen verzorgde ze bovendien een helder en informatief nawoord.

Naast haar grote vertaalkunde is de prijs ook een beloning voor haar ambassadeurschap. Dit ambassadeurschap blijkt ook uit de circa honderd recensies voor onder meer de Volkskrant waarin ze werk van bekende auteurs als Poesjkin, Toergenjev, Dostojevski, Tolstoj, Nabokov, Brodsky behandelde, maar ook van minder bekende als Garsjin en Kononov. Vanuit Sint-Petersburg, waar ze vanaf 2006 Nederlands doceerde aan het NIP en de Universiteit van Sint-Petersburg, deed ze in de Groene verslag van politieke en culturele aangelegenheden. Tot slot zet Prins, nu zij weer in Nederland woont, zich in voor de opleiding van nieuw vertaaltalent via de Vertalersvakschool.

Met de prijs heeft Aai Prins een bedrag van 15.000 euro gewonnen. De uitreiking volgt op vrijdag 13 december a.s.

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden