Nieuws

Digitale adventskalenders

Digitale adventskalenders


December betekent cadeautjes! Niet alleen van de Sint of de Kerstman, ook via adventskalenders. Hebban, Blossom Books en Bruna hebben digitale kalenders voor boekenliefhebbers, waar iedere dag een nieuw cadeautje of korting onthuld wordt.

Op Hebban kun je elke dag een gratis ebook downloaden. Bekijk de kalender hier om te zien welke je vandaag krijgt! 

Uitgeverij Blossom Books heeft winacties en kortingen op boeken én op hun fantastische boekenmerchandise. Denk aan boekenleggers, stempels, tasjes enzovoorts. Bekijk hier de actie van de dag

Bruna geeft ook vanalles weg én je mag zelf krassen. Leuk! Bekijk de kalender hier en krassen maar! 

Bibliotheek Tilburg ‘World Building of the Year’

Bibliotheek Tilburg ‘World Building of the Year’


De LocHal in Tilburg is een voormalige fabriekshal die omgebouwd is tot bibliotheek. Het resultaat mag er wezen en het gebouw is nu - niet voor niets - uitgeroepen tot ‘World Building of the Year’.

Het gebouw komt uit 1932 en was oorspronkelijk bedoeld om locomotieven te bouwen en te repareren. Dit gebeurde tot 2010. In plaats van het gebouw te slopen, is het omgebouwd tot multifunctioneel cultuurcentrum. Naast een bibliotheek zitten er twee kunstinstellingen (Kunstloc Brabant en Brabant C), een stadscafé en meerdere vergader- en kantoorruimtes in het gebouw. 
De jury van het World Architecture Festival prijst onder meer de openheid van het publieke gebouw. Veel oude elementen, zoals de hijskranen waar de locomotieven aan opgetakeld werden, zijn bewaard gebleven. Ook stalen balken, met roest, zijn in het ontwerp verwerkt. Daarnaast speelt duurzaamheid een belangrijke rol en is er veel groen in het pand, op meerdere plekken is een plantenwaterval te zien. “De fijne details en het gebruik van textiel zorgen voor de nodige intimiteit voor de menselijke maat, terwijl de waarde van de oude stalen structuur wordt gewaardeerd.”

Een echte roman over de Avengers

Een echte roman over de Avengers


De wereldberoemde superhelden waren de afgelopen jaren in elke bioscoopzaal te zien, krijgen hun eigen game in 2020, verschijnen in nieuwe comics én in een boek! 

De Avengers verschijnen al tientallen jaren in stripboeken maar werden het afgelopen decennium pas echt bekend met de films van het Marvel Cinematic Universe. Nu gaan ze ook de gamewereld veroveren met Marvel’s Avengers voor PlayStation4, Xbox One, pc en Google Stadia. De game kan gespeeld worden als één persoon, of online in teams. 
Het verhaal van deze game staat los van de filmreeks en begint op A-day, waar de Avengers de onthulling van hun nieuwe hoofdkwartier vieren. Het feest wordt echter ruw verstoord door catastrophale aanval die een groot deel van de stad verwoest en waarbij Captain America omkomt. De Avengers krijgen de schuld van de tragedie en gaan uit elkaar. Vijf jaar later is de stad herbouwd en zijn superhelden verboden. Maar als er opnieuw gevaar dreigt, komen de Avengers weer samen om de wereld te redden, Captain America te wreken en de ware dader van A-day te ontmaskeren. 

Bij deze nieuwe game wordt een comicreeks uitgebracht waarbij iedere week een andere superheld centraal staat, en eind maart verschijnt er een roman. Dit boek genaamd Marvel’s Avengers: The Extinction Key speelt zich af in de wereld voor A-day waarbij de lezer deze wereld beter kan leren kennen. Ook vechten de Avengers tegen een eeuwenoude organisatie genaamd Zodiac. Na The Extinction Key zullen er mogelijk nog meer boeken gebaseerd op de game verschijnen. 

Bazarow Magazine

Ontvang ons wekelijks magazine in je mailbox.


Je aanmelding kon niet opgeslagen worden, probeer het opnieuw.
Je aanmelding was succesvol.
VPRO Boeken krijgt Groenman taalprijs

VPRO Boeken krijgt Groenman taalprijs


De Groenman-taalprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. Dit jaar is echter besloten de prijs niet aan één persoon te geven, maar aan het programma VPRO Boeken. Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) heeft hiervoor gekozen om dit programma, dat vanaf januari opgeheven wordt, de lof toe te zwaaien die het verdient.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van VPRO Boeken, waarin Tjitske Mussche spreekt met Ronald Giphart over zijn nieuwe roman Alle tijd. Ook te gast is Pieter Boskma over zijn nieuwe dichtbundel Van de zoon en de zee.

Favorieten van de redactie: Scheurkalenders

Favorieten van de redactie: Scheurkalenders


Het nieuwe jaar komt in schrikbarend tempo dichterbij en dat betekent onder andere: tijd voor een nieuwe scheurkalender! Elke dag iets leuks, interessants, bijzonders, maar hoe kies je nou de allerleukste? Wij hebben vijf tips voor je!

De Schrikkelkalender komt maar eens in de vier jaar uit, maar dan heb je ook wat! Elke dag een Alfabetweter, een afwijkend idee, slechte slogan of onhandige tip, opmerkelijke nieuwsberichten, ontsporende WhatsApp-conversaties, horoscopen met een heel eigen astrologica, en uiteraard ook 10 redenen om bijvoorbeeld een vaatwasser niet aan te zetten. 

De Etymologiekalender. Woorden hebben vaak een bijzondere herkomst. Wat hebben vampiers en liefhebbers van sangria bijvoorbeeld met elkaar gemeen? Zijn de meeste dromen inderdaad bedrog? En waarom zijn Russische vriendschappen verwant aan Roemeense kettingzagen? Het antwoord op deze, en nog 363 andere mysterieuze woordherkomsten, vind je in de Etymologiekalender. 

De Shut up I'm reading kalender is perfect voor alle Young Adult booklovers. Je bent 366 dagen lang voorzien van de mooiste quotes, grappige quizzes en spelletjes, korte auteursbio’s, leesclubvragen, belangrijke boekdata, lijstjes en nog veel meer. Zo kun je elke dag even je Young Adult-kennis testen of verrijken en vergeet je nooit meer de verjaardag van je lievelingsauteur!

Positieve Spreuken. “Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw.” Met deze scheurkalender start je iedere dag met een goed gevoel, inspiratie of een positieve intentie! 

Tis hier geen hotel. Gesmijt met deuren, tergend harde muziek, een immer lege koelkast, continue rotzooi in de badkamer, complete chaos in de slaapkamer: hele herkenbare situaties voor iedereen met een puber in huis. En hoewel ze vaak slapeloze nachten veroorzaken, is het leven met pubers nooit saai. Voor alle dagen van het jaar heeft Tis hier geen hotel een toepasselijke tip, een herkenbaar lijstje, een grappig en nuttig weetje dat iedere puberouder elke dag een hart onder de riem steekt.

Podcast van de week: VO Leest

Podcast van de week: VO Leest


Lekker onderweg of thuis, alleen of met vrienden, luisteren naar een goed gesprek over boeken. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk via podcasts: audio-uitzendingen on demand. Wij zetten er elke week eentje voor jou in het zonnetje.

De podcast VO Leest gaat over leesbevordering bij jongeren. VO Leest is onderdeel van Het Leesbureau dat zich richt op een beter leesklimaat in het onderwijs. Naast de podcast staat de site vol met tips en informatie voor docenten hoe je jouw leerlingen plezier in lezen geeft. 

Het Uur van de Wolf: Margaret Atwood - De kracht van het woord

Het Uur van de Wolf: Margaret Atwood - De kracht van het woord


Schrijfster Margaret Atwood wordt een jaar lang gevolgd bij haar lezingen, familiefeestjes, signeersessies en een bezoek aan de set van Het verhaal van de dienstmaagd, de op haar roman gebaseerde dramaserie. 

Atwood en sleutelfiguren uit haar leven vertellen over haar jeugd in Noord-Ontario, over haar activisme en over haar schrijverschap. In de documentaire brengen voice-overs haar proza en poëzie tot leven en wordt onthuld welke persoonlijke en maatschappelijke factoren haar inspireren bij haar schrijverschap. In 1984 begint Atwood in het ommuurde West-Berlijn te schrijven aan haar dystopische verhaal over machtsverhoudingen en misogynie. In 2019 verscheen het vervolg, De testamenten, waarmee ze de gedeelde Booker Prize won.

Bekijk het volledige programma hier

Tzum-prijs aan Tonnus Oosterhoff eindelijk uitgereikt

Tzum-prijs aan Tonnus Oosterhoff eindelijk uitgereikt


In de talkshow Onder de vulkaan in het Grand Theatre in Groningen is vorige week de Tzum-prijs, die al voor de zomervakantie was toegekend, uitgereikt aan Tonnus Oosterhoff. De Tzum-prijs gaat naar de mooiste zin van het jaar. Oosterhoff ontving een fraaie beker en een bedrag van 58 euro, een euro voor elk woord in de winnende zin uit Een kreet is de ramp niet.

"Ik lijk op een houtworm die na een verkeerde beweging ruggelings uit het dak van de Oude Kerk in Amsterdam valt: in het vallen ontvouwen de kruisribben zich aan hem tot een lang omgekeerd schip, terwijl hij daarvoor niet wist dat er meer bestond dan het stuk plank waarin hij en zijn voorvaderen zwoegden voor hun dagelijks brood."

De schrijver was diep geroerd door alle huldeblijken.

Arthur Japin en Alies Pegtel bij VPRO Boeken

Arthur Japin en Alies Pegtel bij VPRO Boeken


Carolina Lo Galbo spreekt in VPRO Boeken met Arthur Japin over Geluk, een geheimtaal Dagboeken 2008-2018. Ook te gast is Alies Pegtel over Zij in de geschiedenis. Wat mannen nooit vertelden, maar wat je altijd had willen weten.

Arthur Japins Geluk, een geheimtaal bieden inkijk in een veelzijdig schrijversleven. Wereldomspannende reizen en verrassende ontmoetingen ten spijt, worden deze inspirerende en productieve jaren bepaald door een langdurige depressie. Verdrongen herinneringen komen boven en werpen nieuw licht op de zelfmoord van Japins vader. In deze selectie lijkt de dood aanwezig als een personage, maar de liefde evenzeer. Zij gaan een gevaarlijke strijd aan.

Het boek Zij in de geschiedenis van Alies Pegtel is een modern onderzoek dat een verrassend nieuw vrouwbeeld laat zien. In de oertijd ging een vrouw ook op jacht en middeleeuwse vrouwen hadden wel degelijk rechten en die lieten ze gelden ook. Gevreesde koninginnen als de Romeinse Agrippina, of Catharina de’ Medici, waren vrouwen met scherp politiek inzicht en grote bestuurlijke kwaliteiten. Zij in de geschiedenis toont aan de hand van kleurrijke vrouwen als Aletta Jacobs, Oriana Fallaci, Hedy d’Ancona en Michelle Obama dat vrouwen net zo’n stempel drukken op de geschiedenis als mannen – al is hun inbreng niet altijd op waarde geschat.

Bekijk het volledige fragment hier.

Pastorale boek van de maand november

Pastorale boek van de maand november


Iedere maand kiest het televisieprogramma De Wereld Draait Door het Boek van de Maand. Voor november is dat Pastorale geworden, het boek van Stephan Enter dat zich afspeelt in de zomer van de jaren tachtig. Oscar en Louise, broer en zus, zijn opgegroeid op een vervallen landgoed nabij een dorp dat uit twee delen bestaat: een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht bezien. Oscar, in zijn voorlaatste schooljaar, kijkt uit naar het moment waarop hij net als zijn zus kan gaan studeren en de verstikkende saaiheid van de streek achter zich kan laten. Louise komt terug uit haar studiestad en vraagt zich af of afstand ten aanzien van haar geboorteplek en opvoeding haar de juiste inzichten heeft verschaft. Pastorale gaat over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over de vraag waar je je woede laat als het land dat je als KNIL-militair hebt gediend je wegstopt in een voormalig concentratiekamp. En uiteindelijk handelt Pastorale over geworteld zijn, en wat te doen als die wortels rot blijken.

Het fragment van DWDD over Pastorale bekijk je hier. 

Favorieten van de redactie: Sintcadeautjes

Favorieten van de redactie: Sintcadeautjes


Oh kom er eens kijken, wat ik in mijn schoentje vind… De redactie zet vijf boeken op een rijtje die zij in ieder geval graag in hun schoen terugvinden dit jaar! 

Bucketlist boeken. Heb je er ooit al bij stilgestaan wat je absoluut gedaan wilt hebben voor je er niet meer bent? De bucketlist boeken geven je volop inspiratie, in de vorm van honderden knotsgekke ideeën, serieuze opdrachten en leuke dingen om te doen. Ze zijn er in allerlei thema’s: voor vriendenkoppelsoudersgrootoudersop reis, en zelfs voor een groenere wereld

Family Survival Planner. Met deze handige planner hou je alle afspraken van de verschillende gezinsleden makkelijk bij. Nooit meer verwarring over wie wanneer nou wel of niet mee eet. En er zitten ook nog eens leuke stickers bij. 

De meeste mensen deugen. Een gemakkelijk leesbaar boek dat je meeneemt door de geschiedenis, en daarbij een heel andere blik werpt op de mens. De mens inherent slecht? Welnee! Dat geeft nog eens hoop voor de toekomst. 
 
Wat ik lik voor ik je gezicht lik. Dit is echt een heel leuk boekje voor alle hondenliefhebbers. Hele korte gedichtjes over wat een hond zoal meemaakt. Van spelen met het baasje, tot hondenscheetjes. En overal staat een passende hondenfoto bij. 
 
Boeken van de zeven zussen. De boeken van Lucinda Riley over de zeven geadopteerde zussen die na de dood van hun vader op zoek gaan naar hun afkomst, worden overal ter wereld verkocht. En niet voor niks! Het leest makkelijk weg en je kan je lekker meeleven met de belevenissen van de zussen. Zullen ze allemaal hun afkomst vinden? En als ze die vinden, is het wat ze ervan verwachten? 
Podcast van de week:  De Grote Vriendelijke Podcast

Podcast van de week: De Grote Vriendelijke Podcast


Lekker onderweg of thuis, alleen of met vrienden, luisteren naar een goed gesprek over boeken. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk via podcasts: audio-uitzendingen on demand. Wij zetten er elke week eentje voor jou in het zonnetje.

Deze week De Grote Vriendelijke Podcast (GVP), de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Het doel is ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers maandelijks te informeren over en te enthousiasmeren voor de jeugdliteratuur. Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) bespreken in elke uitzending een aantal recente boeken of opvallende zaken uit de wereld van het kinderboek en interviewen aansluitend een schrijver, illustrator, vertaler, uitgever of een ander boekenmens.

Er is net deze week weer een nieuwe aflevering van de GVP uitgekomen en alle afleveringen zijn hier te beluisteren. 
Nyk de Vries benoemd tot Dichter van Fyslân

Nyk de Vries benoemd tot Dichter van Fyslân


Nyk de Vries is officieel benoemd tot de nieuwe Dichter van Fryslân voor de komende twee jaar. Zijn benoeming door de gedeputeerde Sietske Poepjes vond plaats in de Stadskas van het Explore the North festival in Leeuwarden.

De Dichter van Fryslân schrijft zes tot tien gedichten per jaar en weet het grote publiek te vinden en te binden met zijn of haar poëzie. Bij grote voorkeur in het Fries of in een Friese streektaal.

De Dichter van Fryslân treedt op als poëtisch ambassadeur en draagt op een moderne en uitnodigende wijze zorg voor de poëtische presentatie van Fryslân. Binnen en buiten de provincie. Bij voorkeur geïnspireerd op actuele gebeurtenissen of opvallende en bijzondere momenten die plaatsvinden in onze provincie of daartoe in relatie staan. De Dichter van Fryslân weet op een eigentijdse en toegankelijke manier actualiteit en sociaal-maatschappelijke thema’s te vangen in poëzie.

Van de Dichter van Fryslân wordt verwacht dat hij of zij een aantal keer per jaar optreedt bij nader aan te wijzen gelegenheden.

Letteren Live met Kees van Beijnum, Aai Prins, Bregje Hofstede en Iduna Paalman

Letteren Live met Kees van Beijnum, Aai Prins, Bregje Hofstede en Iduna Paalman


In de tweede editie van Letteren Live gaan Ronald Ockhuysen en Roos van Rijswijk in gesprek met Kees van Beijnum over zijn nieuwe roman 23 seconden en met Aai Prins, laureaat van de Letterenfonds Vertaalprijs 2019, over haar vertalingen van Russische literatuur, in het bijzonder de Verhalen van Andrej Platonov. Schrijfster Bregje Hofstede brengt een gesproken column over haar residentiemaand in Nowich, in het kader van de campagne New Dutch Writing. Iduna Paalman draagt enkele gedichten voor uit haar debuutbundel

Letteren Live is een literaire talkshow van Het Parool, SPUI25 en het Nederlands Letterenfonds. Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat vrijelijk gedeeld mag worden door boekhandels, uitgevers en anderen die graag literatuur onder de aandacht brengen.

Toename bibliotheekbezoek

Toename bibliotheekbezoek


Uit cijfers van de Koninklijke Bibliotheek blijkt dat er in 2018 meer mensen naar een bibliotheek gingen dan in 2017. Ook was er een toename in activiteiten georganiseerd door bibliotheken. Het totale aantal leden en uitleningen nam wel licht af. Binnen de uitleningen valt op dat het aantal uitgeleende luisterboeken en ebooks verdubbeld is, en ook de digitale collecties doen het goed. 

De KB concludeert dat de functie van de bibliotheken steeds meer verschuift van klassieke uitleenbibliotheken naar brede maatschappelijke bibliotheken. Er worden steeds meer activiteiten georganiseerd, op allerlei verschillende vlakken. Bijna de helft van de activiteiten heeft te maken met educatie en ontwikkeling, en een derde met leesbevordering. Daarnaast zijn er informatieve bijeenkomsten, debatten, ontmoetingen en kunstzinnige activiteiten. Ook niet-leden van de bibliotheek zijn hier steeds vaker welkom. De bieb wordt hiermee echt een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats. 

Interview Jeroen van Kan

Interview Jeroen van Kan


In dit interview heeft Jeroen van Kan het met Jeroen van Kan over zijn nieuwe verhalenbundel getiteld Hoe Matt een dode vis werd. Hierin heeft de voormalige presentator van VPRO Boeken het thema “transformaties” centraal staan. Of die transformaties biografisch zijn? Bekijk het interview om daarachter te komen. 

Het thema transformaties komt niet alleen terug in het boek, maar ook in het leven van Jeroen van Kan. De VPRO maakte namelijk vorige week een transformatie bekend: per december stopt het programma VPRO Boeken. Als oud-presentator en groot boekenliefhebber heeft Jeroen van Kan vervolgens actie ondernomen om dit programma met zijn unieke functie te behouden. Zeker in een tijd waarin de overheid allerlei initiatieven lanceert ter leesbevordering, is een programma specifiek over boeken dat wekelijks tot wel 200.000 kijkers heeft, onmisbaar. Van Kan heeft een brief gestuurd naar de directeur van de NPO en stelt een lijst samen van mensen die vinden dat VPRO Boeken moet blijven. Lees hier meer over op zijn site, of mail gelijk je steunbetuiging naar boekenpetitie@mail.com

 

Podcast van de week:  Boeken FM

Podcast van de week: Boeken FM


Lekker onderweg of thuis, alleen of met vrienden, luisteren naar een goed gesprek over boeken. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk via podcasts: audio-uitzendingen on demand. Ze zijn er in allerlei soorten en maten – ook over boeken! Wij zetten er elke week eentje voor jou in het zonnetje.

Deze week een samenwerking van uitgeverij Das Mag met De Groene voor literatuurpodcast Boeken FM. Ellen Deckwitz en Joost de Vries bespreken onder leiding van Peter Buurman een actueel, relevant of gewoon ijzersterk boek. Er komt ongeveer elke maand een nieuwe aflevering en er staan er al zo’n twintig online! Je beluistert ze allemaal hier

Favorieten van de redactie: Kinderboeken over de Sint

Favorieten van de redactie: Kinderboeken over de Sint


Hij komt, hij komt… Hij is er weer! Sinterklaas kwam vorig weekend aan in Apeldoorn, dit keer niet met een stoomboot, maar met een stoomtrein vol cadeautjes. En daar zitten vast wel een aantal boeken over de Sint zelf bij. Vijf favorieten van de redactie op een rijtje:

Lieve Sint over Anna die Sinterklaas mag ontmoeten en het stiekem een beetje spannend vindt. Voor peuters vanaf 24 maanden.
Boer Boris en het paard van Sinterklaas want wie kun je het beste inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris natuurlijk! Prentenboek voor kinderen tot zes jaar. 
Supersint is een boek vol Sinterklaaslegenden met mooie afbeeldingen. Tot zes jaar. 
Sinterklaas en de circuspieten is leuk om voor te lezen aan de wat oudere kinderen, en heeft ook nog eens een modern verhaal. 
Sinterklaas en de arme kindertjes bevat de typische humor van Herman Finkers, maar brengt ook een belangrijke boodschap. Voor kinderen tot twaalf jaar. 

Boek over twintig jaar Top2000

Boek over twintig jaar Top2000


Wat ooit bedoeld was als eenmalig ter viering van de millenniumwisseling, bestaat nu bijna precies twintig jaar. Met ieder jaar meer dan 11 miljoen luisteraars is de Top2000 het populairste radioprogramma van Nederland. 

Dat het maken van zo’n groot programma door de jaren heen nogal eens anekdotes oplevert, zal niemand verbazen. En nu zijn deze anekdotes te lezen in het boek Twintig jaar Top 2000, die verschijnt inclusief 10 inch vinyl plaat met daarop enkele favoriete Top2000-nummers van de schrijvers van het boek: Leo Blokhuis, Dirk Jan Roeleven, Norbert Pek en Arjan Vlakveld. 

Winnaar NS Publieksprijs

Winnaar NS Publieksprijs


De afgelopen weken kon er gestemd worden op de NS Publieksprijs voor het Boek van het Jaar. Er waren zes genomineerden, maar je kon ook op een ander boek naar keuze stemmen. Dit waren de genomineerden:

– Otmars zonen van Peter Buwalda 
 Grand Hotel Europa van Leonard Pfeijffer 
– Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt 
– Wees onzichtbaar van Murat Isik 
– Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse 
– Rinkeldekink van Martine Bijl  

Uiteindelijk was degene met de meeste stemmen Rinkeldekink van Martine Bijl. Dit boek gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend. 

Stage bij Bazarow en De Leesclub van Alles

Stage bij Bazarow en De Leesclub van Alles


Per januari 2020 komen er twee stageplaatsen vrij voor een stagiair(e) journalistiek, marketing of literatuurwetenschappen bij Bazarow en De Leesclub van Alles. Het betreft een stage van tenminste vier dagen per week waarin je jouw kennis en vaardigheden in de praktijk brengt en verder kunt ontwikkelen. Heb jij affiniteit met social media, websites en artikelen schrijven en bovenal affiniteit met boeken? Dan zijn we op zoek naar jou!

Tot je taken behoren o.a.:
• Nieuwsberichten, artikelen en recensies schrijven. 
• Samenstellen Bazarow Magazine. 
• Marketing verzorgen. 
• Organiseren van events en debatten. 
• Onderhouden van de website en sociale media. 
• Projectmanagement. 
• Meedenken over de verdere uitbouw van zowel Bazarow als DLVA. 

Vereisten.
• Je bent een HBO/WO student(e) met een relevante studie-achtergrond (marketing, communicatie, journalistiek, literatuurwetenschappen etc.).
• Je bent enthousiast, creatief, leergierig en hebt een hands-on mentaliteit.
• Je hebt affiniteit met media.
• Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift.
• Je bent beschikbaar vanaf januari of februari 2020 voor de periode van tenminste drie maanden. 

Wat bieden wij?
• Een leuke en afwisselende stage met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. 
• Professionele vakinhoudelijke begeleiding. Je komt hier om te leren.
• Je maakt kennis met een groot aantal aspecten van het boekenvak. 
• Samenwerking in een gezellig en divers team. 
• Doorgroeimogelijkheden. 
• Stagevergoeding.

Solliciteren?
Wil jij deel uit te maken van ons team? Overtuig ons waarom jij dé nieuwe journalistiek en marketing stagiair(e) bent voor Bazarow en De Leesclub van Alles door jouw motivatiebrief en CV op te sturen. Deze kun je mailen naar: info@deleesclubvanalles.nl t.a.v. Roeland Dobbelaer. 

Profiel van de organisatie.
Bazarow is een verkopende boekensite, die werkt aan een betere en eerlijkere verdeling van inkomsten in het boekenvak. We onderscheiden ons daarnaast van andere boekensites door een sterke inhoudelijke kant. Dit gebeurt in de vorm van nieuws, agenda, recensies en vooral het wekelijkse, digitale magazine.

De Leesclub van Alles is een recensiesite die over alle soorten boeken recensies plaatst. Er is veel samenwerking tussen Bazarow en DLVA. De voornaamste manier van samenwerken is het doorplaatsen van recensies van DLVA naar Bazarow. 

Meer weten? 
Bel dan met Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur Bazarow Magazine en De Leesclub van Alles: 06-4222445

Bookaroo en Bazarow gaan samen verder

Bookaroo en Bazarow gaan samen verder


Omdat je met zijn tweeën sterker staat, gaan Bookaroo en Bazarow samen verder onder één naam: Bazarow.

Op Bookaroo bestelden lezers boeken die werden bezorgd door boekhandels. Zo kregen boekhandels extra inkomsten. Bazarow op zijn beurt beloont schrijvers en vertalers extra bij de verkoop van hun boeken. Nu komen de belangen van boekhandels, schrijvers en vertalers samen.

Bookaroo startte afgelopen zomer met een lanceringscampagne die veel aandacht trok en waarbij 10.000 boeken in twee weken werden verkocht. Maar door het vroege succes werd ook duidelijk dat het team van Bookaroo te klein was voor diens ambitie. Wat ze gekscherend een ‘idioot plan’ hadden genoemd, was dat inderdaad: een verdomd grote klus.

Kort daarna startte Bazarow, dat in eerste instantie alleen schrijvers en vertalers aan betere opbrengsten wilde helpen. Hun aanpak verschilde met die van Bookaroo. Ze lanceerden zacht en hebben beter nagedacht over de lange termijn. Bazarow had meteen al een digitaal magazine, publiceert zelf omvangrijke recensies en heeft eigen inhouse developers die dagelijks de website verbeteren. 

Beiden willen het boekenvak op een positieve manier veranderen. Een samenwerking was duidelijk de beste manier. Bazarow neemt daarin het voortouw, omdat zij door hun professionele aanpak meer mogelijkheden hebben tot doorontwikkeling. Dit betekent ook dat het initiatief doorgaat onder hun vlag.

Bazarow gaat lezers de optie geven om zelf hun leverende boekhandel te kiezen. Je kan er dan ook voor kiezen om het boek daar zelf op te halen. Dit was altijd al een grote wens van Bookaroo, maar was met hun team ūniet uitvoerbaar. Bazarow moet deels een nieuw systeem bouwen hiervoor, dit zal begin 2020 klaar zijn. Tot dan worden boeken tijdelijk door Bazarow zelf geleverd en worden alleen schrijvers en vertalers extra beloond. 

De website van Bookaroo blijft nog twee weken online staan zodat iedereen z'n gegevens nog kan bekijken. Daarna gaat Bookaroo ook echt offline.

Weddenschap om scholieren aan te moedigen meer te lezen

Weddenschap om scholieren aan te moedigen meer te lezen


Om lezen op middelbare scholen te bevorderen, organiseert Stichting Lezen de Weddenschap. Hierbij worden middelbare scholieren uitgedaagd om in een half jaar drie boeken te lezen. Wanneer dat lukt is de missie voltooid. De leerling krijgt een certificaat en maakt kans op mooie prijzen. De school met de meeste deelnemers krijgt de landelijke trofee.

Het is ook mogelijk om als klas mee te doen en prijzen te winnen, bijvoorbeeld een meet en greet met een van de drie Bekende Nederlanders die dit jaar fungeren als Leescoach. Dit zijn model Loiza Lamers, singer-songwriter Gerson Main en zangers Sarah-Jane. Zij sturen tijdens het traject filmpjes met tips en nieuws om het lezen te blijven stimuleren.

Met de Weddenschap wil Stichting Lezen aantonen dat er voor iedereen een boek is dat bij hem of haar past, dus ook bij aarzelende lezers. Het gaat niet om wat men leest, maar dat men leest. Daarom wordt er bewust voor gekozen om deelnemers aan De Weddenschap vrij te laten in hun boekenkeuze.

De Weddenschap loopt nog tot 30 april 2020. 

Subsidies Letterenfonds bekendgemaakt

Subsidies Letterenfonds bekendgemaakt


Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

De regeling literaire manifestaties en activiteiten is bedoeld om instellingen te stimuleren literaire manifestaties en activiteiten te organiseren die het literaire klimaat in Nederland bevorderen en die gericht zijn op een breed en divers publiek. In de tweede subsidieronde 2019 zijn 25 aanvragen ingediend voor incidentele manifestaties en projecten voor een totaalbedrag van € 380.232. 14 aanvragen zijn gehonoreerd. De 14 projecten die een subsidie krijgen zijn:

Kinderboekwinkelprijs voor Eiland van Mark Janssen

Kinderboekwinkelprijs voor Eiland van Mark Janssen


De Kinderboekwinkelprijs is sinds 1993 voor een boek dat nog geen andere prijs heeft mogen ontvangen en volgens de Kinderboekwinkels wel zeer geslaagd en prijs-waardig is. Van 2014 tot en met 2018 was er een kleine pauze in de uitreikingen, maar dit jaar is er gekozen de prijs aan Eiland van Mark Janssen te geven. 

Eiland gaat over een vader, een dochter en een hond die schipbreuk lijden en aanspoelen op een onbewoond eiland. Met prachtige illustraties vertelt Mark Janssen hun verhaal. In de woorden van de jury: ‘Prachtige luchten, bijzondere vissen, een knalrode vlag… Door verschillende elementen samen te voegen en digitaal te bewerken, maakte hij twaalf schilderijen die samen een tijdloos verhaal vertellen, met als toegift de schutbladen met de onderwaterwereld, waar we op de laatste illustratie de schildpad tevreden en gelukkig, bevrijd van zijn last en taak, zien wegzwemmen met een soortgenoot. Iedere bladzijde in dit boek is een kunstwerk op zich, waar je als lezer een beetje in kunt verdwijnen.’

De Kookboekenweek is begonnen!

De Kookboekenweek is begonnen!


Van 8 tot en met 17 november 2019 is het Kookboekenweek. Ruim een week lang vieren boekhandels en bibliotheken de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken. Van beginnende koks tot culinaire toptalenten, van fitgirls tot taartenbakkers: allemaal te zien, te proeven en te beleven in uw boekhandel en bibliotheek.

Veel kookboeken worden bijzonder mooi uitgegeven, met foto’s van de gerechten, verhalen over eet- en restaurantcultuur, sfeerbeelden en illustraties. Daarom wordt jaarlijks het Gouden Kookboekuitgereikt, de prijs voor het beste, oorspronkelijk Nederlandse kookboek van het afgelopen jaar. De shortlist van 2019 zag er als volgt uit: 

 • Bouillon van Jean Beddington. ‘Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kan je écht koken.’
 • Brits Bakboekvan Regina Ysewijn. ‘Een must voor de bakliefhebbers, geschreven door Belgisch jurylid van The Bake Off.’
 • Eten met Nijntje van Samuel Levie. ‘Vijf verhalen en veertig recepten rond het beroemdste konijn ter wereld. Met het aanleren van liefde voor eten kan je niet vroeg genoeg beginnen.’
 • Najat van Najat Kanaache. ‘Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek van een chef die al twee jaar op rij een prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine.’
 • Indorock van Vanja van der Leesden. ‘Dit boek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier.’

Helaas kan er maar een van deze mooie boeken winnen. De jury heeft gerechten gemaakt uit elk van de boeken en uiteindelijk gekozen voor Indorock van Vanja van der Leesden. De jury zegt hierover “We kunnen er niet omheen. Indonesië is hot. Er is een heuse stroom aan kookboeken op gang gekomen die de gordel van smaragd belichten. Indorock is eigenwijs en eigentijds maar loopt tegelijkertijd over van liefde voor het land, de keuken, de cultuur en tradities. De recepten van Vanja van der Leeden rocken zoals de titel al doet vermoeden, maar dat doet het beeld ook. Remko Kraaijeveld heeft een prachtig beeldverslag gemaakt: rauw, puur. Nergens opgepoetst maar eerlijk. Kortom een boek om van te houden met liefdevolle recepten om te delen.”

Wil jij graag op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Neem dan een abonnement op de Kookboeken-nieuwsbrief van De Leesclub van Alles, in samenwerking met kookboekennieuws.nl

Vijftig jaar Turks fruit

Vijftig jaar Turks fruit


Het is deze maand vijftig jaar geleden dat Jan Wolkers’ spraakmakende boek Turks fruitverscheen. Wereldwijd zijn er meer dan een miljoen exemplaren verkocht en het boek is inmiddels toe aan de 57e druk. De film, die in 1973 verscheen, is nog steeds de best bezochte bioscoopfilm ooit. 

Indertijd sloeg Turks fruit, met zijn expliciete seksscenes, schuttingtaal en gedoemde liefde, in als een bom. En nog steeds spreken deze onderwerpen lezers van alle leeftijden aan. Marieke Lucas Rijneveld, schrijver van onder andere De avond is ongemak en verschillende dichtbundels, vertelt in Koffietijd hoe Jan Wolkers haar geïnspireerd heeft toen ze als 19-jarige voor het eerst Turks fruit las. Bekijk het fragment hier

En Marieke Lucas Rijneveld is niet de enige op wie Turks fruit grote impact had. In een tweeluik op de NPO blikt Arnon Grunberg terug op het boek en de film. De eerste aflevering verscheen afgelopen woensdag en is hier terug te zien. De tweede aflevering wordt woensdag 13 november uitgezonden om 20.25 uur op NPO2. 

Onno Blom, schrijver van Het litteken van de doodde biografie over Jan Wolkers, ontdekte recent nog een geschrapte passage van Turks fruit en die is hier te lezen. 

Boekenpauw en Boekenleeuw uitgereikt

Boekenpauw en Boekenleeuw uitgereikt


De Boekenpauw 2019, de prijs voor het beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek, gaat dit jaar naar illustratrice Kaatje Vermeire voor haar illustraties in Ans & Wilma verdwaaldKathleen Vereecken krijgt de Boekenleeuw 2019 voor Alles komt goed, altijd, waar de lezer door de ogen van Alice, een jong meisje uit Ieper, ziet hoe een gezin met vijf kinderen onherroepelijk door de Eerste Wereldoorlog wordt getekend.

Over Alles komt goed, altijd zegt de jury dat het “een boek is dat een breed scala aan emoties bespeelt, dat een tegelijk historisch en actueel verhaal brengt, geschreven in een loepzuivere taal, en vooral, met een erg grote betrokkenheid”.

De tekeningen van Kaatje Vermeire in Ans & Wilma verdwaald, een boek van Alice Reijs en Ariane Van Vliet, vonden de juryleden de mooiste van het jaar. “Zij toont zich in dit boek als schilder, meer dan als graficus”, stelt de jury. “Kaatje Vermeire laat spelend met perspectieven, dimensies en licht en donker de twee vriendinnen in het verhaal in een groene fantasierijke weelde vertoeven en palaveren.” Verder zegt de jury dat dat we in Ans & Wilma verdwaald“een illustrator aan het werk zien die zich niet blijft wentelen in geboekte successen, maar volop gaat voor de uitdaging die de tekst biedt, een boek dat in beeld de vrolijke complexiteit van de tekst volgt, ondersteunt en er het hare aan toevoegt.”

De Boekenpauw en de Boekenleeuw zijn Belgische prijzen die aan boeken uit het hele Nederlandse taalgebied uitgereikt worden. 

Nieuwe boekentalkshow: Letteren Live

Nieuwe boekentalkshow: Letteren Live


Het ParoolSPUI25 en het Nederlands Letterenfonds brengen een nieuwe literaire talkshow: Letteren Live. Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat sinds 24 oktober ongeveer eens per maand verschijnt. 

Per editie staan twee interviews over een recent boek centraal, naast een voordracht en een column. In de eerste editie waren schrijver Rob van Essen (over zijn eerdere roman Visser), vertaler Barbara de Lange (over Nacht en dag van Viriginia Woolf), Gershwin Bonevacia en Stacey Esajas te gast.

In de tweede editie zal Kees van Beijnum worden geïnterviewd over zijn nieuwe roman Het mooie seizoen en Aai Prins over haar vertalingen van Russische literatuur, in het bijzonder de Verhalen van Andrej Platonov. Bregje Hofstede brengt een gesproken column over haar residentie in Norwich. 
Het is nog mogelijk bij de opnamen van deze tweede editie aanwezig te zijn op donderdag 14 november, 17.00-18.30, in SPUI25 in Amsterdam. Aanmelden kan via deze link

Drs. P Trofee dit jaar voor het eerst uitgereikt

Drs. P Trofee dit jaar voor het eerst uitgereikt


Het Heen- en Weerschap, dat het literaire nalatenschap van Drs. P beheert, heeft dit jaar voor het eerst de Drs. P Trofee uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor een auteur of kunstenaar die werkt in de vrolijke en vrijzinnige traditie van Drs. P en gaat dit jaar naar Midas Dekkers.

Als bioloog, columnist, mediamaker en schrijver heeft Midas Dekkers een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan. De jury zegt hierover: “In zijn rijke werken reikt Midas Dekkers naar het hoogst denkbare: de combinatie van waar en leuk. De kwaliteiten van zijn proza zijn velerlei: Het biologische vertrekpunt. De bedachtzame verbreding van het thema. De woordkeus. De observaties. De intelligente tegendraadsheid. En dat alles opgediend zonder wetenschappelijke aanmatiging of dorheid, maar met groot gevoel voor humor.”

Midas Dekkers zelf zegt: “Ik ben er hartstikke mee in mijn nopjes. Dat kunnen wij grappige schrijvers wel gebruiken. Wij zijn ook maar kleine middenstanders.”

De Drs. P Trofee, een serieuze prijs voor kunstenaars die zichzelf niet al te serieus nemen, wordt voortaan jaarlijks uitgereikt. De laureaat ontvangt een replica van de kop van Heinz Polzer, ooit vervaardigd door de Vlaamse artieste Griet De Bock. Daarnaast een geldbedrag van 2019 euro, dat jaarlijks met één euro zal worden vermeerderd. Het Heen- en Weerschap wil met de nieuwe prijs auteurs en kunstenaars die nooit in aanmerking komen voor grote, officiële prijzen (omdat zij niet serieus genoeg zijn) op deze manier toch erkenning geven. 

John Grisham 19 november in Nederland, gesprek met Twan Huys

John Grisham 19 november in Nederland, gesprek met Twan Huys


De bekende thrillerschrijver John Grisham komt voor het eerst in zijn lange carrière naar Nederland. Van 17 tot en met 20 november is hij hier, ter promotie van zijn nieuwe boek De Onschuldigen. Op 19 november gaat hij bij een publieksevenement in gesprek met Twan Huys en ook het hierbij aanwezige publiek krijgt de kans om vragen te stellen.

John Grisham heeft al meer dan dertig thrillers en romans geschreven waarvan bijvoorbeeld The Firm en The Pelican Brief verfilmd zijn. Er zijn al meer dan 300 miljoen boeken van Grisham verkocht, in ruim veertig verschillende talen.

Zijn nieuwste pennenvrucht, De Onschuldigen, gaat over een man die ten onrechte veroordeeld is voor moord. Twintig jaar later komt zijn zaak in nieuw daglicht te staan.

Het is nog mogelijk om plekken te reserveren voor het publieksevenement met John Grisham via deze link. Een kaartje kost € 10,- en de avond begint om 20.00 uur in Muziekgebouw aan ’t IJ, Piet Heinkade 1, Amsterdam. Het evenement is in het Engels.

Esther Verhoef winnaar Gouden Vleermuis

Esther Verhoef winnaar Gouden Vleermuis


Op het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer is zondag 27 oktober de Gouden Vleermuis uitgereikt aan Esther Verhoef. Deze oeuvreprijs beoordeelt schrijfprestaties, de uitstraling van het oeuvre, diversiteit van producten en bijdragen aan het thrillergenre.

In totaal stonden er zeventien auteurs op de longlist, die door de jury teruggebracht zijn naar zes auteurs voor de shortlist. Dit waren Corine Hartman, Deon Meyer, Hilde Vandermeeren, Jacob Vis, Simone van der Vlugt en Esther Verhoef. De shortlist-auteurs ontvingen allemaal een prijs van 250 euro van hoofdsponsor Omroep MAX, wegens de vele uren leesplezier die zij produceren. Winnaar Esther Verhoef nam, naast de Gouden Vleermuis, een geldprijs van 5.000 euro in ontvangst.

Het Thrillerfestival duurt nog tot en met 3 november.

Lezersacties bij Bazarow Magazine!

Lezersacties bij Bazarow Magazine!


Vanaf deze week worden er elke week diverse boeken verloot in Bazarow Magazine. Meedoen is heel eenvoudig!

 • Deel het artikel uit het Magazine van het boek dat je wil winnen via Facebook, Instagram of Twitter door op de button ‘Doe mee’ te klikken, of maak zelf een bericht. 
 • Zorg dat het account van Bazarow getagd wordt zodat wij weten dat je kans wil maken.
 • Onder de delers en taggers verloten wij de boeken. 
 • Je kan meedoen tot de eerste vrijdag na verschijning van het Magazine. En elke week zijn er nieuwe boeken, dus nieuwe kansen! 
Bronzen Uil voor beste debuut voor Annemarie Haverkamp

Bronzen Uil voor beste debuut voor Annemarie Haverkamp


De prijs voor het beste Nederlandstalige debuut, de Bronzen Uil, gaat dit jaar naar Annemarie Haverkamp voor haar boek De achtste dag. Annemarie, die iedere zaterdag in het Algemeen Dagblad de rubriek Ik heb geleefd schrijft over mensen die terminaal zijn, raakt in haar boek een soortgelijk onderwerp. Het gaat namelijk over timmerman Egbert die, na het overlijden van vrouw Emma, alleen woont met zijn gehandicapte zoon Adam. Adam is volledig van Egbert afhankelijk maar als Egbert hoort dat hijzelf nog maar kort te leven heeft, moet hij gaan nadenken over de toekomst van zijn zoon. Hij geeft zichzelf zeven dagen om een beslissing te nemen.

“De jury was onder de indruk van de uitgemeten zakelijkheid waarmee de auteur erin slaagt om wat onafwendbaar is, menselijk te maken”, aldus juryvoorzitter Jos Geysels. Annemarie zelf kon nauwelijks geloven dat ze gewonnen had. “Zo tof, zo’n erkenning. Ik kan er niet bij. Ik heb nog nooit zo’n prijs gewonnen. Mijn familie is erbij. Ik sta hier te stuiteren.”

De publieksprijs ging naar het boek Lam van Vlaamse zangeres Hannelore Bedert. Daarin vertelt ze het verhaal van Lucia, die na het overlijden van haar vader besluit haar lot in eigen handen te nemen en af te rekenen met het verleden.

Haverkamp en Bedert zullen samen met Lenny Peeters en Bert Moerman, die vorig jaar De Bronzen Uil en de publieksprijs wonnen, deel uitmaken van De Bronzen Uil tournee 2019-2020.

Nederland Leest duurzaamheid

Nederland Leest duurzaamheid


De maand november staat in het teken van Nederland Leest, een initiatief waarbij leden en niet-leden van bibliotheken er gratis boeken kunnen halen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten. Dit jaar is het thema duurzaamheid. 

In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek. 

Meer ontdekken over Nederland Leest kan op hun site en je kan je ook abonneren op hun nieuwsbrief.  

De kleine De Beauvoir

De kleine De Beauvoir


Met De kleine De Beauvoir geeft Marja Vuijsje in het kort weer wie Simone de Beauvoir was en wat de kern van haar bijzonder invloedrijke boek De tweede sekse was en is. In de jaren ’70 lag het als een soort bijbel van het feminisme bij menig vrouw op het nachtkastje en nog steeds gaat de zin “Je bent niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt” velen aan het hart.

Vuijsje behoorde zelf tot de tweede golf feministen en heeft De Beauvoir meerdere keren aandachtig gelezen en bestudeerd. Ze noemt het bevrijdend, maar ook moeilijk te lezen en “er had wel een eindredacteur aan te pas kunnen komen”. Daarom schreef ze De kleine De Beauvoir, wat vooral een samenvatting is van de belangrijkste punten uit De tweede sekse. Op NPO1 gaf Vuijsje een interview over haar boek, over Simone zelf, en over feminisme. Beluister het interview hier!

Het perspectief van collaborateurs belicht

Het perspectief van collaborateurs belicht


In zijn debuutroman Hard zijn beschrijft Chris Reinewald het verhaal van NSB-familie Waldeneck uit de Amsterdamse wijk de Pijp. Hoofdpersoon is de naïeve Leen, die zich schikt naar haar dominante man, de fanatieke uniformgek en NSB’er Frits. Hun zoon, Frits junior, droomt van een carrière als NSB-burgemeester.

Op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, gonst het hele land van de geruchten dat Nederland spoedig bevrijd zal worden door de geallieerden. Leen vlucht, samen met vele andere NSB-vrouwen, naar Duitsland om vervolging te ontkomen. Als ze in april 1945 terugkeert naar Nederland wordt ze alsnog berecht, net als haar man en zoon. Na een tijd gevangenis worden de gezinsleden herenigd maar hun ‘foute’ verleden blijft – verzwegen – toch altijd aanwezig.

Reinewald snijdt in deze roman een relatief onbekend stukje geschiedenis aan. Benieuwd geworden naar het boek? Bekijk hier het promotiefilmpje en klik hier om te bestellen.

Filosofie op school en in de politiek

Filosofie op school en in de politiek


Bij VPRO boeken schuiven dit keer twee filosofische schrijvers aan; Asis Aynan vertelt over zijn boek Linoleumkoorts waarin hij de samenleving in het klein beschrijft: de Hogeschool. Alicja Gescinska vertelt over haar kandidatuur op de Europese lijst van Vlaamse liberalen, wat de tongen losmaakte over de vermenging van politiek en filosofie. Haar Intussen komen de mensen om is een essay over haar persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid.

VPRO boeken interviewde beide schrijvers over hun filosofische beschouwingen op de samenleving. Van opgespoten lippen, tot de Zwarte Pieten-discussie en online hatelijkheden – het kwam deze aflevering allemaal voorbij. Bekijk het volledige fragment hier.

Booker Prize tweemaal uitgereikt

Booker Prize tweemaal uitgereikt


Niet één, maar twee romans hebben dit jaar de prestigieuze Booker Prize gewonnen. De jury kon vanwege de hoge kwaliteit van de genomineerden niet kiezen tussen The Testaments en Girl, Woman, Other. Zowel Margaret Atwood als Bernardine Evaristo mag zichzelf daarom dit jaar winnaar noemen.

Atwood won de prijs in 2000 ook en is al zes keer genomineerd geweest. Haar The Testaments is een vervolg op The Handmaids Tale, een futuristische roman waarin vrouwen slechts broedmachines zijn in verstikkende politiestaat. Aangezien er 35 jaar tussen de twee boeken zat, werd niet verwacht dat het vervolg zo’n groot succes zou worden maar binnen een paar weken zijn er al honderdduizenden exemplaren over de toonbank gegaan. In de huidige tijd, waarin in veel landen bijvoorbeeld abortus en vrouwenkiesrecht geen gegeven zijn, spreekt Atwoods verhaal meer aan dan ooit.

Bernardine Evaristo heeft ook vrouwen in de hoofdrol in haar Girl, Woman, Other. Haar twaalf vrouwen, van de 19e eeuw tot nu, lijken heel verschillend maar gaandeweg kom je erachter dat ze, hoe verschillend ook, veel met elkaar te maken hebben. In de woorden van de jury is het “een boek dat de stemlozen een stem geeft en het onzichtbare zichtbaar maakt.”

Het is overigens niet de eerste keer dat de jury twee boeken kiest, ook al mag dit volgens de reglementen eigenlijk niet. Twee keer eerder werden er in één jaar twee winnaars gekozen. Het prijzengeld van ruim 50.000 euro moet dan wel gedeeld worden.

Een “kleine revolutie” in het boekenvak

Een “kleine revolutie” in het boekenvak


Het is zo ver. Afgelopen maandag hebben we bij een drukbezochte bijeenkomst van DLVALive de nieuwe internetboekhandel Bazarow gepresenteerd. Met Bazarow willen we een “kleine revolutie” - vreedzaam uiteraard - teweegbrengen in het boekenvak. Hopelijk met grote gevolgen.

Door de komst van de grote (inter)nationale online boekhandels is de situatie in het boekenvak verslechterd. Boekhandels verdwijnen, uitgevers moeten grote inkoopkortingen toestaan waardoor de marges afnemen en er een kale bestseller cultuur ontstaat. Schrijvers en vertalers houden weinig over aan hun inspanningen.

Met ons initiatief willen we verschillende zaken stimuleren en geld in de sector houden:

 • Op de eerste plaats gaat een substantieel deel van de netto opbrengsten naar de Nederlandstalige schrijvers en vertalers van boeken.
 • Op de tweede plaats respecteren we de standaard inkoopkorting voor uitgevers. Hoe groot we ook worden, we gaan niet met uitgevers onderhandelen om hogere kortingen te krijgen. Zo worden de uitgevers sterker!
 • Op de derde plaats willen we de onafhankelijke boekhandel steunen. In ieder geval publicitair en op termijn mogelijk ook financieel.

Bestel je je boeken bij de onafhankelijke boekhandel, ga daar vooral mee door. Zo niet, maak dan toch vooral de overstap naar Bazarow. We zijn benieuwd naar je reacties. Stuur ons een mail via info@bazarow.com.

Bazarow-Magazine

Vanaf komende zaterdagochtend verschijnt ons wekelijkse digitale magazine Bazarow-Magazine met daarin het laatste nieuws over boeken, voorpublicaties, recensies en nog veel meer. Abonneer je hier gratis op het wekelijkse Bazarow-Magazine.

Nobelprijs voor de Literatuur naar Tokarczuk en Handke

Nobelprijs voor de Literatuur naar Tokarczuk en Handke


De Nobelprijs voor Literatuur 2018 gaat naar de Poolse Olga Tokarczuk (57) en die van 2019 gaat naar de Oostenrijker Peter Handke (76). Dit maakte de Zweedse Academie vandaag bekend.

Tokarczuk maakte haar romandebuut in 1993 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de bekendste hedendaagse Poolse schrijvers. Ze werd geprezen om haar “narratieve verbeeldingskracht die ze met een encyclopedische passie gebruikt om het oversteken van grenzen als levensvorm weer te geven. Ze kijkt naar het leven op aarde van ver van boven en concentreert zich op migratie en culturele transitie,” aldus de Academie.

Handke staat volgens de Academie al sinds zijn debuut in 1966 met de novelle Die Hornissen  “in het hart van het literaire debat”. Hij werd geprezen om zijn invloedrijke werk dat “met taalkundige vindingrijkheid de randen en eigenzinnigheden van de menselijke ervaring verkent” en om zijn enorme productie die de meest uiteenlopende genres omvat, van korte verhalen en gedichten tot essays en toneelstukken.

Beide auteurs krijgen een geldbedrag van ongeveer acht miljoen Zweedse kronen (bijna een miljoen euro). De reden dat er dit jaar twee prijzen uitgereikt werden, is dat de Nobelprijs voor de Literatuur vorig jaar niet uitgereikt is vanwege schandalen binnen de Zweedse Academie. Er werd benadrukt dat er dit jaar schoon schip gemaakt is.

Goed nieuws: nieuwe bibliotheken in krimpregio’s

Goed nieuws: nieuwe bibliotheken in krimpregio’s


Nu.nl meldt dat twaalf kleine gemeenten de komende jaren extra gesteund worden om een bibliotheek te openen, of om een bestaande te behouden. Deze week werd de eerste nieuwe bieb geopend in het Noord-Hollandse Wognum.

Het kabinet heeft extra geld beschikbaar gemaakt voor ‘een bieb in de buurt’ omdat een bibliotheek in kleine gemeenten veel meer is dan een ‘boekenuitleenfabriek’; het is ook een ontmoetingsplek. Marjolein Oomes, onderzoeksadviseur bij de Koninklijke Bibliotheek, onderzocht de maatschappelijke functie is van bibliotheken. In het interview met Nu.nl zegt ze: “De bibliotheek wordt steeds multifunctioneler. Naast dat je er boeken kunt lenen, worden er tegenwoordig veel activiteiten georganiseerd.”
Dit geldt voor bibliotheken door het hele land, maar in kleine gemeenten is dit extra belangrijk. Oomen zegt hierover: “In krimpgebieden worden de laatste jaren al heel veel voorzieningen gesloten. Het is goed dat er nog een neutrale, publieke plek is waar mensen naartoe kunnen. De vaardigheden die ze op zo’n publieke plek op kunnen doen, dat kan niet meer op veel plekken. De essentie van zo’n publieke plek zie ik niet snel afnemen. De bibliotheek verstrekt niet alleen een collectie, maar geeft ook toegang tot een publieke plek waar mensen vaardigheden op kunnen doen. Dat blijft nodig.”

Dat de bibliotheek inspeelt op behoeften van de gemeente, blijkt ook in de nieuwe bieb in Wognum. Hier kunnen mensen niet alleen boeken lenen, maar ook gratis kranten en tijdschriften lezen, cursussen volgen of gebruikmaken van rustige studieplekken.

Nobele Prijs voor Virginia Woolf

Nobele Prijs voor Virginia Woolf


Internationaal literatuurhuis Passa Porta reikt de Nobele prijs dit jaar uit aan een van de grootste modernistische schrijfsters aller tijden: Virginia Woolf (1882-1941). De Nobele Prijs wordt postuum uitgereikt aan auteurs die de Nobelprijs voor de Literatuur hadden kunnen – of misschien wel moeten – winnen.

Tijdens een uitgebreide, literaire avond zal het oevre van Woolf herdacht worden. Fans en kenners verzamelen zich voor gesprekken, lezingen en opnames van hun favoriete Woolfteksten. Niemand minder dan Virginia Nicholson, kleindochter van Woolfs zus Vanessa Bell, zal de prijs in ontvangst nemen.

Ter ere van het toekennen van de Nobele Prijs aan Virginia Woolf zetten wij de recensie van haar boek Orlando, geschreven door hoofdredacteur van de Leesclub van Alles, Roeland Dobbelaer, in de schijnwerpers. Hij geeft Orlando vijf sterren en noemt het “de meest sprankelende, levendige, vitale roman van Virginia Woolf”. Onze andere recensies over boeken van Woolf vind je hier.

Eerdere winnaars van de Nobele Prijs waren Jorge Luis Borges (2006), Franz Kafka (2008), Hugo Claus (2009), Louis Paul Boon (2012), Pier Paolo Pasolini (2016) en Marguerite Yourcenar (2017).

Aai Prins wint Letterenfonds Vertaalprijs

Aai Prins wint Letterenfonds Vertaalprijs


De Letterenfonds Vertaalprijs gaat dit jaar naar Aai Prins, literair vertaalster Russisch-Nederlands. Het is de bekroning op een lange carrière als vertaalster en als pleitbezorger van de letteren.

De Vertaalprijs wordt het ene jaar uitgereikt aan vertalers naar het Nederlands en het andere jaar aan vertalers van het Nederlands naar een andere taal. Dit jaar was de prijs voor vertalers naar het Nederlands toe. Winnares Aai Prins vertaalt Russisch-Nederlands en staat bekend als een uitmuntend vertaalster. Zij gooide twintig jaar geleden al hoge ogen met het onvertaalbaar geachte gedicht ‘Zangezi’ van de futuristische dichter Velimir Chlebnikov en recenter met de hervertaling van verhalen en novellen van Gogol en van Dokter Zjivago van Pasternak. Haar tomeloze inzet voor en doorzettingsvermogen bij vaak uiterst moeilijke en tijdrovende projecten blijkt ook uit de dit jaar gepubliceerde Verhalen van Andrej Platonov. Bij de twee laatstgenoemde monumentale vertalingen verzorgde ze bovendien een helder en informatief nawoord.

Naast haar grote vertaalkunde is de prijs ook een beloning voor haar ambassadeurschap. Dit ambassadeurschap blijkt ook uit de circa honderd recensies voor onder meer de Volkskrant waarin ze werk van bekende auteurs als Poesjkin, Toergenjev, Dostojevski, Tolstoj, Nabokov, Brodsky behandelde, maar ook van minder bekende als Garsjin en Kononov. Vanuit Sint-Petersburg, waar ze vanaf 2006 Nederlands doceerde aan het NIP en de Universiteit van Sint-Petersburg, deed ze in de Groene verslag van politieke en culturele aangelegenheden. Tot slot zet Prins, nu zij weer in Nederland woont, zich in voor de opleiding van nieuw vertaaltalent via de Vertalersvakschool.

Met de prijs heeft Aai Prins een bedrag van 15.000 euro gewonnen. De uitreiking volgt op vrijdag 13 december a.s.

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden