Nieuws

Bookstagram van de week: Bazarow

Bookstagram van de week: Bazarow


Voor de boekenliefhebber zijn er enorm veel plekken waar je je behoefte aan boeken kunt vervullen, zelfs als je even niet aan het lezen bent. Een van de meer moderne plaatsen is Instagram. Ook zonder account kun je hier heerlijk rondneuzen in de esthetische foto’s, gevarieerde accounts en bergen aan boekenliefde. Zoek eens op de hashtag #booklove of kijk naar de accounts die wij aanraden! 

Bazarow
Tsja… Een beetje schaamteloze zelfpromotie. Wij hebben namelijk ook een eigen Instagramaccount. Hier vind je onze winacties, leestips, quotes over lezen, de wekelijkse top10 en je kunt natuurlijk al je vragen stellen en opmerkingen achterlaten. Je vind ons hier

--
Door Sanne Wortman
Favorieten van de redactie: Boeken weggeven, ruilen of verkopen

Favorieten van de redactie: Boeken weggeven, ruilen of verkopen


Dat boek dat je ooit gekocht hebt, maar nooit gaat lezen. Dat boek dat je jaren geleden las, maar nu alleen maar stof staat te vergaren. Een stom boek, een saai boek, een boek dat een tweede leven verdient… 
Oude boeken hebben we allemaal wel eens. Maar als je dan besluit je kast eens op te ruimen, waar laat je ze dan? Ga je ze weggeven, ruilen, of verkopen?

Weggeven
Als je boeken weg wil geven en tegelijkertijd goede doelen wil steunen, geef ze dan aan Books4Life. Deze boekwinkel verkoopt alleen tweedehands boeken en de winst die ze hiermee maken, gaat naar organisaties die mensenrechten bevorderen, zoals Oxfam Novib en Amnesty International. Books4Life zit momenteel in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen, Tilburg en Eindhoven. In Rotterdam zit een vergelijkbare winkel, Boek met een doel. Zij doneren aan onder andere Terre des hommes en War Child. 
Zit er geen Books4Life of Boek met een doel in jouw stad? De meeste kringloopwinkels hebben wel een boekenafdeling en zullen blij zijn met je bijdrage. Of misschien is er wel een mini-bieb bij jou in de buurt, of kun je zelf een mini-bieb starten. Zo kunnen je boeken gaan zwerven en vele nieuwe lezers krijgen. 
Wil je graag je boeken volgen als ze over de wereld gaan zwerven? Via sites als Bookcrossing kun je boeken een tag geven die de volgende lezers weer in kunnen voeren op de site. Zo weet je wie het boek na jou lezen en wat ze ervan vonden!

Ruilen 
Er zijn verschillende sites waar je boeken kunt ruilen. Bij BookMooch krijg je punten voor het weggeven van je eigen boeken, waarmee je vervolgens weer boeken van anderen kunt krijgen. Bij BookFreeSwap heb je geen punten nodig en betaal je alleen voor de verzendkosten van de boeken die je uitkiest. Op boekenruilen.nl ruil je een eigen boek voor het boek van iemand anders, mits die ander je voorstel accepteert. 
Je kan natuurlijk ook zelf een boekenruilavondje organiseren met lezende vrienden. Is ook nog eens heel gezellig! Mits je het eens kan worden wie dat ene leuke boek nou mee naar huis mag nemen…

Verkopen
De Slegte is een boekhandel die alleen maar tweedehands boeken verkoopt. Als je jouw oude boeken meenemen naar de winkel, krijg je direct te horen welke ze willen kopen en je krijgt het geld contant mee. 
Momenteel zullen veel vestigingen van De Slegte dicht zijn, maar verkopen kan gelukkig ook digitaal, bijvoorbeeld via booktrader.nl. Bied aan of tik zelf wat nieuws op de kop. 
Als je ruimte in je boekenkast gemaakt hebt, moet die eigenlijk ook weer opgevuld worden toch?

--
Door Sanne Wortman

Creatief met Corona 5. Mijn broer is dood en wacht op mij

Creatief met Corona 5. Mijn broer is dood en wacht op mij


"Tweeëntwintig is geen leeftijd
om zorgeloos de dood te verkiezen. Of toch wel?"

Hoe komen we deze bizarre tijd door? Op initiatief van auteur Reinold Vugs publiceert boekenplatform Bazarow.com elke werkdag rond de klok van 16.00 uur een nieuwe of bestaande tekst van schrijvers, medewerkers óf lezers. Het  het mogen ook schilderijen, tekeningen, collages of foto's zijn.  

Het doel van Creatief met Corona volgens Reinold: “Het belangrijkste is dat de bijdragen inspireren, prikkelen of wellicht troost bieden en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid.” 

Zelf meedoen? Kijk hier hoe! 

Mijn broer is dood en wacht op mij
Aart G. Broek

Mijn broer is dood en wacht op mij,
al veertig jaar. Hij weet geduld op te brengen,
terwijl ik blijf wroeten. Tweeëntwintig is geen leeftijd
om zorgeloos de dood te verkiezen. Of toch wel?

De moeder van onze vader boog zich over de open kist,
schudde het godvrezende hoofd en snerpte:
‘Wat spijtig nou dat jij niet in de hemel komt.’
Mijn broer wist beter.

Wanneer ik aan die grootmoe denk, zie ik haar
de trap af vallen, vervloekt ze krijsend mijn broer
en breekt haar nek. Geschaard droom ik haar
op de betegelde gangvloer. Ze lekt bloed uit haar mond,
kijkt nog even glazig uit haar ogen - zielloos
als de kralen in de verschrompelde kop van het vosje
dat halverwege de trap bleef haken – en verdwaalt.

Vlijmscherpe bijlen, zagen en scharen velden ‘t paradijs.
Verdwenen de avontuurlijke doolhoven met fruitbomen
aan de rand van ons dorp. We waren kinderen en wisten
jaren niet beter dan dat de bescherming van de gaarden
er altijd was geweest en zou blijven, voor hazen, fazanten,
steenuilen én voor ons. Verworden tot schraal grasland,
waarboven alleen nog gierzwaluwen zweven.

De appelboom
met die tak op borsthoogte
waaraan mijn broer het touw knoopte,
was als al de andere wachters van onze jeugd
gesneuveld.

Mijn broer is dood, al veertig jaar. In het graf
waarin hij ligt, is er plaats voor twee. 'Hij wacht op mij,'
tikt het in mijn hoofd, ‘tot ik het opgeef.’ Ik ben sterk
of dom of eigenwijs of laf of bang en blijf
wroeten – nog een jaar of vijftien, zo stellen statistieken.
Mijn broer weet beter, al sinds zijn tweeëntwintigste,
en geeft me geduldig alle tijd.

--

Eerder verschenen in Tsead Bruinja et al. (red.), Een geluk als nieuwe wijn geschonken. Gent: PoëzieCentrum, 2020, p. 45.

Aart G. Broek is sociaal wetenschapper en deskundige conflict-, agressie- en geweldsbeheersing; hij is ook de auteur van de dichtbundel Het lichten van de jaren (2011).

 

Bazarow Magazine

Ontvang ons wekelijks magazine in je mailbox.


Je aanmelding kon niet opgeslagen worden, probeer het opnieuw.
Je aanmelding was succesvol.
Column: Boek en prijs, of:  het belang van de boekhandel

Column: Boek en prijs, of: het belang van de boekhandel


Omdat de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp) nog steeds doet wat zij moet doen – bijdragen aan de instandhouding en het stimuleren van een breed en divers titelaanbod van Nederlands- en Friestalige boeken – heeft minister Van Engelshoven besloten om de Wvbp zeker nog tot 2022 haar werk te laten doen. Zij maakte haar besluit deze week kenbaar aan de Kamer en onderbouwde haar besluit met onderzoeksresultaten die haar gelijk moeten bewijzen. 
Waar het in feite om gaat is dat dankzij de Wvbp voorkomen wordt dat het mogelijk is om boeken tegen stuntprijzen te verkopen, waardoor het voor ondernemers van allerlei pluimage (dus ook voor  supermarktketens) interessant wordt om goed verkopende boeken in het winkelschap te leggen.
Goed verkopende boeken zijn de kurk waarop het boekenvak drijft. Zij zorgen voor een financiële basis die maakt dat uitgevers en boekverkopers het hoofd boven water kunnen houden en – en daar gaat het om – risico durven nemen. Dat risico bestaat uit het in het fonds en in het assortiment opnemen van titels die niet rendabel zijn. Volgens de brief die de minister naar de Kamer stuurde, bedraagt het percentage niet-renderende titels bij de uitgevers gemiddeld 64 procent en bij de boekhandel bijna vijftig procent.

Waar het in de discussie over de vaste boekenprijs nooit over gaat is de prijs die de consument, de boekenkoper, betaalt. Die betaalt letterlijk en figuurlijk het volle pond, want, waarschuwden de economen van de Autoriteit Consument & Markt in 2014 in de aanloop naar de vorige evaluatie van de Wvbp: ‘Een concurrentiebeperking werkt prijsverhogend. De vaste boekenprijs vormt daarop geen uitzondering’.
Dat volle pond, waar in 2019 ook nog een verhoging van de btw overheen kwam, leidde vorig jaar weliswaar tot een omzetstijging, maar de afzet daalde: er werden dus per saldo minder boeken verkocht. 

Waar je ook niemand over hoort in de discussie over de vaste boekenprijs is dat er eigenwijze uitgevers zijn die zich louter toeleggen op het aanbieden van prachtige, maar incourante titels. Die kunnen door de vaste boekenprijs geen kant op, ook niet als ze een vaste schare afnemers aan zich weten te binden die hun boeken rechtstreeks bij die uitgever bestellen.
Want dat is ook een nog een punt: in hoeverre is de fysieke boekhandel nog hét doorgeefluik van titels waarvan het niet zo voor de hand ligt dat ze op voorraad leverbaar zijn. Eén van de redenen waarom boekkopers online winkelen blijkt namelijk het brede aanbod. De fysieke boekhandel buit dat voordeel nauwelijks uit: de meeste van hen hebben nog geen antwoord gevonden op de vraag hoe zij hun klanten ook digitaal optimaal aan zich kunnen binden. 

In haar brief aan de Kamer houdt minister Van Engelshoven vast aan een weliswaar nog niet helemaal gedateerd beeld van de boekenvakpraktijk, maar zij kent daarin extreem veel waarde toe aan het bestaan van fysieke boekwinkels. Zij benadrukt de etalagefunctie (het tonen van een pluriform aanbod), de aanjaagfunctie (‘in de eerste, kwetsbare weken na verschijnen van nieuwe titels “draagt” en “maakt” de boekhandel het boek’) en de waarde van de fysieke boekwinkel als het om het beleven en ervaren van cultuur. 
Dat – heel concreet – essays, poëzie en vertaalde literatuur ondanks de vaste boekenprijs terrein verliezen, merkt de minister in haar brief wel op, maar zij verbindt er geen consequenties aan. 

Ik denk dat de vaste boekenprijs zijn beste en waarschijnlijk ook zijn langste tijd gehad heeft. De markt verandert, maar de sector verandert niet snel genoeg mee. Het garanderen van een pluriform aanbod is niet per se afhankelijk van het handhaven van de vaste boekenprijs. Het voortbestaan van een fijnmazig net van fysieke boekwinkels waarschijnlijk wel, maar de vraag is of dat voldoende reden is om de Wvbp ook na 2022 te handhaven.   

--
Door Liliane Waanders

Creatief met Corona 4. De hutkoffer

Creatief met Corona 4. De hutkoffer


"Het is een koffer vol herinneringen geworden. Het hele familiearchief ligt er veilig in opgeborgen. Maar lang geleden had hij een andere taak."

Hoe komen we deze bizarre tijd door? Op initiatief van auteur Reinold Vugs publiceert boekenplatform Bazarow.com elke werkdag rond de klok van 16.00 uur een nieuwe of bestaande tekst van schrijvers, medewerkers óf lezers.

Het doel van Creatief met Corona volgens Reinold: “Het belangrijkste is dat de bijdragen inspireren, prikkelen of wellicht troost bieden en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid.” 

Zelf meedoen? Kijk hier hoe! 

De hutkoffer
door Jannie Trouwborst

Op zolder staat een hutkoffer. Hij is van hout met donkergroen beslag  en enkele latten ter versteviging. Hij kan afgesloten worden met een hangslot. Op het deksel zitten nog restanten van plakkers van Van Gend & Loos die aangeven dat  "deze kant boven" moet.  De adressering is vervaagd, onderaan staat: Zoutelande.

Het is een koffer vol herinneringen geworden. Het hele familiearchief ligt er veilig in opgeborgen. Maar lang geleden had hij een andere taak.

Tussen 1955 en 1968 werd hij elk jaar, samen met zijn robuuste, houten broer, eind juni opgestuurd naar ons gehuurde vakantiehuisje in Zoutelande. Al weken van te voren haalde mijn vader de inpakboekjes te voorschijn en werd alle gezinskleding  voor de hele maand juli verzameld en ingepakt. Daarna werd Van Gend & Loos gebeld en die zorgde ervoor dat de kisten bij aankomst op ons stonden te wachten.

Op 1 juli volgden wij ongeveer dezelfde route: naar het station in Amersfoort, met de trein naar Middelburg en met de bus naar Zoutelande. De taken werden verdeeld: mijn moeder zorgde voor de jongste, mijn vader voor de proviand, de vervoersbewijzen en het fototoestel en mijn broer en ik voor de handbagage: scheppen, emmertjes, strandballen en vliegers. De reis was voor ons kinderen ver en vermoeiend, maar toch vlogen we elk jaar bij aankomst de dijk op om te kijken of de zee er nog was.

Na een heerlijke maand waarin we eerst verbrandden, daarna lekker bruin werden, meeliepen met de Avonddriedaagse, film keken in het dorpshuis, ons strandkotje verdedigden tegen de zee bij springvloed en voor 10 cent de veerboot van Vlissingen naar Breskens namen, volgde het ritueel in omgekeerde volgorde: hutkoffers inpakken, handbagage verzamelen, terug naar Amersfoort.

In de bus naar Middelburg moest mijn moeder altijd een beetje huilen.

--

Jannie Trouwborst leest graag Nederlandse literatuur, is recensent fictie en non-fictie voor De Leesclub van Alles  en heeft een blog over boeken en spelen met taal: Mijn Boekenkast.blogspot.

.

AKO voert senioren-uurtje in

AKO voert senioren-uurtje in


Boek- en tijdschriftenwinkel AKO voert sinds vorige week woensdag een senioren-uurtje in. Senioren kunnen van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 10.00 bij AKO winkelen. Daarmee hoopt AKO hun winkels veiliger te maken voor oudere bezoekers, omdat ze dan minder kans lopen om besmet te worden met het coronavirus. AKO roept andere klanten op om pas na 10.00 uur hun winkel te bezoeken. Zo kunnen ouderen met een geruster gevoel winkelen. 

Ook andere boekhandels doen hun best om zoveel mogelijk maatregelen rondom het coronavirus in acht te nemen. Zo is het in sommige boekhandels alleen nog mogelijk om met pin te betalen en mogen er maar een beperkt aantal klanten de winkel in. Ook hebben sommige boekhandels een bezorgservice opgezet, zodat klanten in de regio tijdens het thuiszitten toch hun boeken kunnen kopen. 

In de boekenwereld zijn meerdere initiatieven in het leven geroepen om het lezen tijdens de coronacrisis te bevorderen. Zo werd de Boekenweek verlengd tot Boekenmaand en startte Stichting CPNB de #ikleesthuis-campagne. Met beide initiatieven wil de CPNB lezers aanmoedigen om juist in deze ongewone tijden zoveel mogelijk te blijven lezen. 

--

Door Jorien Tromp
Foto door Cem Saka via Pexels

Querido Academie lanceert Facebookpagina met schrijfopdrachten en gratis feedback

Querido Academie lanceert Facebookpagina met schrijfopdrachten en gratis feedback


De Querido Academie voor schrijvers heeft een Facebookpagina gelanceerd genaamd ‘Verzet je zinnen’ met iedere dag een leuke en toegankelijke schrijfopdracht. De Querido Academie is onderdeel van de groep Singel uitgeverijen met daarin Nijgh en Ditmar, de Arbeiderspers en De Geus en organiseert lessen in creatief schrijven. Iedereen kan meedoen aan ‘Verzet je zinnen’, je kan je inzending van maximaal 300 woorden gewoon als reactie plaatsen onder de opdracht. Enkele ingezonden stukjes krijgen professionele feedback van docenten en redacteurs in de vorm van een video met een bespreking waar iedereen van kan profiteren. Als je de smaak te pakken hebt zijn er ook nog uitdagendere vervolgopdrachten. Dus, heb je nou altijd al zelf eens wat willen schrijven, maar weet je niet hoe te beginnen? Of ben je geïnspireerd door al dat thuiszitten met een boek? Dan heb je nu een uitkomst, veel schrijfplezier! 

Als je nou al een pennevrucht hebt waar je trots op bent, of als je aan 300 woorden gewoon niet genoeg hebt, stuur dan je creatie naar info@bazarow.com en wie weet kom je wel in onze nieuwe rubriek Creatief met Corona en win je een Boekenbon van 25 euro!

--
Door Remus Thijssen

Matthijs van Nieuwkerk ontvangt gouden Vriend van het Boek-speldje

Matthijs van Nieuwkerk ontvangt gouden Vriend van het Boek-speldje


Dinsdagavond ontving Matthijs van Nieuwkerk tijdens De Wereld Draait Door het gouden Vriend van het Boek-speldje. Het speldje werd door het DWDD Boekenpanel aan hem overhandigd, met een bijbehorende oorkonde. Op die manier eren Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en het boekenvak Van Nieuwkerk voor zijn inzet om boeken onder de aandacht te brengen. 

In De Wereld Draait Door voerde Van Nieuwkerk bijna dagelijks gesprekken aan de hand van boeken. Ook heeft het programma sinds 2012 het maandelijkse Boekenpanel en het bijbehorende Boek van de Maand. Dat heeft een grote bijdrage geleverd aan het aanwakkeren van de leescultuur in Nederland, zegt de CPNB in een persbericht. Matthijs van Nieuwkerk is de eerste die zich officieel Vriend van het Boek mag noemen. 

“Het heeft zo ongelooflijk veel voor ons betekend. Namens de CPNB, alle bibliotheekmensen, alle boekenvakkers, de auteurs, hun uitgevers,” zei boekverkoper Grietje Braaksma, die het speldje mocht overhandigen. Van Nieuwkerk ontving van haar een diepe buiging en reageert dankbaar met de woorden: “Ontzettend aardig. Ik stel het zeer op prijs en ik deel het met mijn club, dat is vanzelfsprekend.”

In het persbericht van Stichting CPNB zegt Eveline Aendekerk over Matthijs van Nieuwkerk: “Voor het boekenvak is het een groot gemis dat Matthijs gaat stoppen met DWDD. Zijn liefde voor het boek en zijn onvermoeibare inzet om lezen te bevorderen heeft voor een enorme verandering gezorgd in de Nederlandse leescultuur. (...) Op zijn geheel eigen wijze liet Matthijs de meerwaarde van boeken zien. Ik hoop dat veel presentatoren maar ook andere boegbeelden, zoals sporters, acteurs, politici, influencers en ‘gewone’ lezers, maar ook bedrijven, het stokje van hem overnemen en zijn voorbeeld volgen als Vriend van het Boek!” 

Van Nieuwkerk maakte in februari bekend te stoppen als presentator van De Wereld Draait Door. Daarmee komt ook een einde aan het succesvolle Boekenpanel. Vrijdag is de laatste uitzending van het programma.  

--
Door Jorien Tromp

Koningin Mathilde moedigt Belgische jongeren aan om te lezen tijdens lockdown

Koningin Mathilde moedigt Belgische jongeren aan om te lezen tijdens lockdown


De Belgische koningin Mathilde wil jongeren die in lockdown zitten door de coronacrisis aan het lezen krijgen. Dinsdag plaatste ze een filmpje op YouTube, waarin zij voorleest uit het Franstalige jeugdboek Jusqu'ici tout va bien. Vanochtend verscheen een video waarin ze het Nederlandstalige boek Toen de zee stil was van auteur Annelies Beck voorleest.

België is sinds 18 maart in volledige lockdown vanwege de coronacrisis. Dat betekent dat de Belgen alleen naar buiten mogen als ze een supermarkt, apotheek of bank moeten bezoeken, of bij noodgevallen. In het filmpje roept koningin Mathilde daarom Belgische jongeren op om eens een boek te pakken terwijl ze thuiszitten. 

Het boek Jusqu'ici tout va bien won onlangs de Prix Première Victor voor jeugdboeken, een van de meest prestigieuze Belgische boekenprijzen. Het boek is van auteur Marie Colot en gaat over Jozef, een jongen die bereid is alles te doen om zijn leven in de hand te nemen en zich uit de achterstandsbuurt te ontworstelen waar hij met zijn ouders woont. 

De video’s waarin de Belgische koningin uit de boeken voorleest, zijn te bekijken op Twitter en YouTube.

--

Door Jorien Tromp
Foto: Carolien Coenen

Creatief met Corona 3. Lourdes

Creatief met Corona 3. Lourdes


"Lourdes, daar worden zondaars schoongewassen, jongen, je ademt heiligheid, daar is zo'n kracht, die hemelse macht is niet te beschrijven als je er zelf niet geweest bent."

Hoe komen we deze bizarre tijd door? Op initiatief van auteur Reinold Vugs publiceert boekenplatform Bazarow.com elke werkdag rond de klok van 16.00 uur een nieuwe of bestaande tekst van schrijvers, medewerkers óf lezers.

Het doel van Creatief met Corona volgens Reinold: “Het belangrijkste is dat de tekst inspireert, prikkelt of wellicht troost biedt en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid.”

Zelf meedoen? Kijk hier hoe! 

Lourdes
Door Reinold Vugs

Oma uit de stad is klein van stuk maar heeft haar mondje mee en laat zich door niemand iets gezeggen, op opa na dan maar dat komt omdat ze dat heeft beloofd bij hun trouwen. Je krijgt haar lastig van haar praatstoel als ze er eenmaal op zit en ze het ene na het andere verhaal vertelt totdat iemand tegen haar zegt dat het genoeg is voor deze keer. Vandaag is de woonkamer tot de laatste stoel bezet en loopt ze stram naar de keuken en terug om het bezoek van lekkers te voorzien met een praatje erbij.

Hij blijft zich verbazen over de Mariabeeldjes die in alle soorten en maten op de schoorsteenmantel staan. En welke deur je ook opent, erboven prijkt steevast een kruis, sommige met een verdord Palmpasentakje waarvan bij elk zuchtje een blaadje afvalt alsof het het hele jaar door herfst is. In een van de beeldjes zit water, hij vraagt zich al heel lang af waarom. Oma en Maria, dat is twee handen op één buik. Ze praat met Maria en bidt de geloofsgeheimen met haar rozenkrans. Als ze te weinig tijd heeft, schakelt ze over op het rozenhoedje en doet ze alleen de tientjes. De kraaltjes glijden tikkend tussen haar knisperende vingers en ze fluistert er eeuwenoude woorden bij. Hij kent opa's liefde voor Maria omdat die altijd zegt: “Veel Weesgegroetjes bidden” als iemand in moeilijkheden zit.

Oma is klaar met inschenken en gaat zuchtend zitten. Hij vindt het een mooi moment om over Maria te beginnen, de biecht komt vanzelf. “Oma, wat is dat voor Maria met dat water?” Hij heeft al spijt van zijn vraag als meeluisterende ooms en tantes beginnen te lachen.

Oma gaat onverstoorbaar van start. “Dat komt omdat ze van Lourdes is, waar we vroeger heen gingen met jouw andere opa en oma.”
“Waar is dat?”
“In Frankrijk, bij de bergen in het zuiden tegen Spanje aan,” roept opa uit de verte. Als het over Maria gaat moet alles wijken, zelfs het lezen van de krant.
“Met ons viertjes in de auto, dwars door Frankrijk, langs Parijs en verder nog, er kwam geen eind aan. Elke keer als jouw oma een toren zag, moesten we erheen. Tegen de tijd dat we in Lourdes aankwamen, kon ik geen kerk meer zien, ik mag barsten als ik lieg. Het is dat we voor Maria gingen, anders had ik het nooit zolang volgehouden. Lief mens hoor, daar niet van, maar je kunt ook overdrijven in je geloof.”
Dat snapt hij niet.

“Lourdes, daar worden zondaars schoongewassen, jongen, je ademt heiligheid, daar is zo'n kracht, die hemelse macht is niet te beschrijven als je er zelf niet geweest bent. Rome is mooi, maar in Lourdes kom je nog een heel stuk dichterbij de hemel. Vooral in de avond voel je dat Maria bij je is, met om je heen processies, gezangen en optochten met kaarsen die zo veel licht geven dat het maar geen nacht wil worden.” Ze straalt ervan.
“Ik mag de ongelukkigen niet vergeten. Wij hadden een goed lijf en een gezond hoofd, toen nog wel, maar heel veel mensen zaten in rolstoelen of mankeerden iets aan hun hoofd. Of allebei, dat zag je ook wel. Busladingen vol zieken, invaliden en krankzinnigen of imbecielen, zoals we die toen noemden. Ik ging me zowat schuldig voelen omdat ik helemaal niks mankeerde.”
“Ik was ziek!,” roept opa, “weet je nog?”
“Mannen zijn aanstellers,” fluistert ze, “hij had een verkoudheidje te pakken, meer niet.”
“Wat heeft Maria met Lourdes te maken?”
“Ze is verschenen aan Bernadette. Dat was een simpele ziel en extra ontvankelijk voor het hogere; het staat geschreven dat de eenvoudigen en zuiveren van hart God zien en dat is hetzelfde voor Maria. Bernadette heeft na de eerste verschijning nog heel wat visioenen gehad waarin Maria opdook, er kwam een onderzoek naar omdat ze haar niet wilden geloven.”
Hem zou ook niemand geloven, wist hij, behalve ome Kees.


“Toen bleek dat het echt waar was, is Lourdes met de grot waar het gebeurde een bedevaartsoord geworden waar mensen van over de hele wereld heengingen.”
Hij vraagt waarom er water in het beeldje zit.
“Dat hebben we daar vandaan, jongen, hetzelfde water stroomt bij de grot en is geheiligd tot en met. De mensen gaan met hun hand langs de rotsen en doen in stilte een wens.”
“Wat heeft u gewenst?”
“Als ik het zeg, komt het niet meer uit. Kun je nagaan hoe lang ik die wens al bij me draag. Afijn, die mensen willen beter worden, niet ziek zijn, of bidden voor iemand die ze kennen. In de stenen zitten pijpjes waaruit water komt dat je op kunt vangen in flessen of in zo'n beeldje als dat daar.”
“Kun je het drinken?”
“Je moet gewoon gelóven, dan is dat water helegaar niet nodig,” zegt oma.
“En veel Weesgegroetjes bidden!,” roept opa.

--

Reinold Vugs (1963) is journalist, schrijver en griepoloog. Hij publiceerde eerder o.a. In veel huizen wordt gerouwd. 'De Spaanse griep in Nederland' en 'Griep! De angst voor de pandemie en de feiten'.

Favorieten van de redactie: Quarantaine literatuur

Favorieten van de redactie: Quarantaine literatuur


Werd de coronacrisis voorspeld in een thriller uit 1981?

In de virusthriller The Eyes of Darkness van Dean Koontz is sprake van een biologisch oorlogswapen genaamd ‘Wuhan-400’. Het virus uit het boek is ontworpen in een laboratorium vlak buiten Wuhan en verspreidt zich vervolgens razendsnel over de wereld. Maar daar houden de gelijkenissen de huidige coronacrisis op, en gelukkig maar. Het wapen uit Koontz’ verbeelding heeft een incubatieperiode van enkele uren, het coronavirus is pas na vijf dagen tot twee weken besmettelijk. Ook overleef je besmetting met het Wuhan-400 virus nooit langer dan 24 uur. Koontz heeft zelf nog geen commentaar geleverd over zijn helderziendheid. Zijn boek is deze week naar nummer één op de Amazon bestseller lijst gestegen.
Al voor de verbinding met het boek van Koontz gelegd was waren gingen er geruchten rond op sociale media waarin werd beweerd dat het virus ontsnapt was uit een laboratorium. Deze geruchten zijn echter snel ontkend, en niet alleen vanuit China, maar ook door westerse wetenschappers. 

 

Favorieten van de redactie

Als je nou geniet van dit soort verhalen en de komende tijd toch thuis zit, hebben wij nog wel wat tips. Van spannende virusthrillers tot toonaangevende apocalyps-romans. 

 

Thrillers en page-turners

De Andromeda crisis - Micheal Crichton

In De Andromeda Crisis land een onbemande satelliet in een gehucht in Nevada. Er blijkt een uiterst dodelijk buitenaards virus aan boord te zijn dat binnen een mum van tijd het hele gehucht om het leven brengt. Een team van de beste wetenschappers wordt ingezet om een wereldwijde verspreiding met de apocalyptische gevolgen van dien te voorkomen.  

The Darkest Minds serie - Alexandra Bracken

In het eerste deel van serie The Darkest Minds genaamd De overlevenden raast er een zeer besmettelijk virus over de wereld dat alleen kinderen treft. De meesten overlijden en de overlevers krijgen bijzondere gaven. Zo ook de jonge Ruby, die in een zwaar beveiligd heropvoedingskamp gestopt wordt vanwege haar krachten. Een spannend verhaal volgt waarin Ruby moet vechten om te overleven in een wereld die niet langer vriendelijk is tegen kinderen.  

Inferno - Dan Brown

In Inferno reis je met Robert Langdon mee naar Florence, waar hij in een duizelingwekkend avontuur de strijd aangaat met een briljante wetenschapper; een genie dat geobsedeerd is door het einde van de wereld door middel van een virus en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri.

 

Literaire klassiekers

De stad der blinden - Saramago

Plotseling duikt er in Lissabon een zich razendsnel verspreidende besmettelijke blindheid op. De overheid blijkt geen schijn van kans te hebben tegen een catastrofe van deze proportie, totale anarchie volgt. De hoofdpersoon blijkt al gauw als enige immuun te zijn, maar het is nog maar de vraag of de taferelen die zij mag aanschouwen niet beter ongezien kunnen blijven. José Saramago won de Nobelprijs voor de literatuur in 1998.

De pest - Albert Camus

De pest is een kroniek van een kuststad in de greep van een dodelijke ziekte. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Het is een meeslepende vertelling over moed en vastberadenheid en de broosheid van het menselijk bestaan. Ook dit boek beleeft een enorme boost in de verkoop sinds de uitbraak van het coronavirus.

 

Flinke pillen

De MaddAddam trilogie - Margaret Atwood

Een vaccin hebben we nog niet, maar we kunnen je wel een dikke pil voorschrijven. In Margaret Atwoods MaddAddam-trilogie wordt een wereld beschreven die even futuristisch als angstaanjagend dichtbij is. In drie beklemmende romans wordt de lezer meegezogen in een postapocalyptische samenleving. Maar binnen het schrikbeeld en de gevolgen van allesverwoestende golven en ziektes maakt Atwood met haar schrijfstijl evenveel ruimte voor humor, en lijken liefde en hoop nooit helemaal vergaan. 

The Stand - Stephen King

Eerst komt de Grote Plaag. De gehele beschaving wordt vernietigd door een geheimzinnige ziekte. Steden liggen bezaaid met rottende lijken. De lucht is bezwangerd met een oorverdovende stilte. Een handjevol overlevenden verzamelt zich en begint aan de langzame, moeizame taak van de wederopbouw van een nieuwe wereld...

 

Creatief met Corona 2. Lezende oude dame

Creatief met Corona 2. Lezende oude dame


Hoe komen we deze bizarre tijd door? Op initiatief van auteur Reinold Vugs publiceert boekenplatform Bazarow.com elke werkdag rond de klok van 16.00 uur een nieuwe of bestaande tekst van schrijvers, medewerkers óf lezers.

Het doel van Creatief met Corona volgens Reinold: “Het belangrijkste is dat de tekst inspireert, prikkelt of wellicht troost biedt en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid.”

Zelf meedoen? Kijk hier hoe! 

--

Lezende oude dame
door Jan Koster

Jaarlijks heb ik een afspraak met een oude dame, geboren in 1923. Het heeft met werk te maken. Het is een soort rituele dans volgens vaste patronen. De afspraak is altijd in maart, altijd op een vrijdag, altijd om half twee. En het is bijna elk jaar hetzelfde weer: zonnig, graad of vijftien, lichte bries. Ook de weergoden voegen zich naar dit ritueel.

Een van de eerste dingen die ik doe als ik binnenkom is even controleren of ze nog steeds leest. Ook op onze laatste afspraak was dat het geval.

Het gesprek verloopt eigenlijk altijd hetzelfde.

“Hoe gaat het met u?,” is het eerste wat zij vraagt. Hierop volgt mijn antwoord met de wedervraag. Haar antwoord? In grote lijnen: het gaat elk jaar een beetje minder, het wordt allemaal wat moeizamer, de rollator wordt steeds belangrijker.

Klagerig? Nee, eerder een tikje weemoedig. Maar ze is nooit chagrijnig.

Vijf minuten later.
“Blieft u nog een kopje thee?”
“Graag.” Waarna ik mijn werk kan doen. Als zij met de thee aankomt - zonder hulp, want ze wil het zelf doen -, vraagt zij steevast:
“Heb ik het allemaal goed gedaan?”
“Ja, mevrouw.”
“Wilt u een koekje bij de thee?”

Ouderwetse koekjes, frou-frou, Janhagel, gemberkoekjes.
Hoewel ik niet bepaald een liefhebber ben zeg ik geen nee. Het kan elk jaar de laatste keer zijn dat ze het vraagt en je wilt niet een geweigerd koekje als laatste herinnering met je meezeulen.

Intussen kijk ik naar de boeken. Het zijn er altijd drie en in alle drie is zij tegelijk bezig. Meestal vrij nieuwe boeken, soms zit er een wat ouder boek tussen. Soms hebben we het even over een boek, als ik het ken of gewoon nieuwsgierig ben.

En dan het afscheid, na een half uurtje, want dan is ze moe.
“Tot volgend jaar, hopelijk,” zegt zij steevast.
“Ja, tot volgend jaar, op naar de 100.”

Zolang zij boeken leest, houd ik hoop dat er inderdaad weer een volgend bezoek zal komen.

--

Jan Koster is liefhebber van lezen, redacteur Literatuur bij De Leesclub Van Alles en heeft een eigen blog over boeken en dergelijke: jkleest.nl.

Elke dag Decamerone 

Elke dag Decamerone 


Vanaf afgelopen maandag lezen acteurs van het Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater in Den Haag gezamenlijk de Decamerone. Iedere dag wordt één verhaal uit de 14e eeuwse verhalenbundel op film voorgelezen door een van de acteurs. 

De Decamerone is een verzameling van honderd verhalen van de hand van de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio. De verhalen worden gepresenteerd als raamvertelling. Tien jonge mensen, drie mannen en zeven vrouwen, ontvluchten de pest die Florence in zijn greep heeft. Op het Toscaanse platteland verdrijven zij de veertien dagen door elkaar verhalen te vertellen vol sensualiteit, seksualiteit, maatschappijkritiek en andere thema’s. De Decamerone is reeds in zijn tijd veelvuldig gekopieerd waardoor er tegenwoordig meer dan 50 versies van bestaan. De bundel staat bekend als een van de belangrijkste prozawerken van de Italiaanse literatuur.

Net zoals De pest van Albert Camus, De stad der blinden van José Saramago en The Eyes of Darkness van Dean Koontz die nu overal uitverkocht zijn door corona, schetst de Decamerone (nog verkrijgbaar!) een situatie die juist nu bijzonder aangrijpend is. De isolatie die de jonge verhalenvertellers opzoeken op het platteland is vergelijkbaar met de huidige omstandigheden van mensen over de hele wereld.

De bundel bevat honderd korte verhalen. Regisseur Ivo van Hove zei: “We gaan net zo lang door totdat we uit de crisis zijn. We hebben honderd dagen te gaan, langer mag het echt niet duren.” De afleveringen van vijf tot acht minuten worden dagelijks uitgezonden door de VPRO en zijn te bekijken op de site van het Internationaal Theater Amsterdam.

--
Door Remus Thijssen

Leraren mogen in video’s voorlezen uit Harry Potter wegens corona

Leraren mogen in video’s voorlezen uit Harry Potter wegens corona


J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-serie, maakte vrijdag bekend dat ze toestemming geeft aan leraren om in video’s voor te lezen uit haar boeken. In een tweet schrijft ze dat ze graag leraren wil helpen om kinderen die thuis zitten te bereiken. Ze staat toe dat docenten in video’s hun leerlingen uit de Harry Potter-boeken voorlezen. Hier is normaal gesproken een licentie voor nodig, vanwege auteursrechten.

Door het coronavirus zijn in veel landen de scholen gesloten. Ook in Groot-Brittannië, waar de auteur vandaan komt, kunnen kinderen voorlopig niet naar school. Rowling zegt daarom dat leraren over de hele wereld de tekst uit de boeken mogen gebruiken voor hun lessen, zolang die maar op een besloten schoolnetwerk of educatief platform geplaatst worden. Op haar website jkrowling.com zijn de volledige voorwaarden te downloaden.

Naast de ‘open licence’ komen er binnenkort meer initiatieven om Harry Potter bij kinderen thuis te brengen, meldt Rowling op haar website. Het is nog niet bekend wanneer die worden aangekondigd.

--

Door Jorien Tromp

Oplossingen voor lezers in quarantaine

Oplossingen voor lezers in quarantaine


Door het hele land zijn bibliotheken begonnen met bezorg- en afhaalservices. Juist nu iedereen noodgedwongen thuis zit is er veel vraag naar boeken, en de bibliotheken willen hun leden niet teleurstellen met gesloten deuren. Behalve bibliotheken hebben grote apps voor luisterboeken en ebooks ook aardige acties om het thuiszitters over de hele wereld aangenamer te maken. 

Sommigen zijn boeken aan huis gaan bezorgen, zoals de bibliotheek IJmond Noord en bibliotheek Oostland, anderen hebben een afhaalservice, zoals Drachten en Assen. In Assen hoeven mensen voorlopig ook niet hun geleende boeken terug te brengen als ze niet naar buiten durven. Ook zijn veel bibliotheken hun online beschikbare diensten aan het uitbreiden. FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad bijvoorbeeld heeft 100 extra luisterboeken toegevoegd aan hun Luisterbieb. Bibliotheek Oost-achterhoek en Drachten hebben het mogelijk gemaakt om via de website kinderen lid te maken, die kunnen nu gratis gebruikmaken van de online collectie en van het programma Yoleo, voor kinderen die nog niet zo vlot lezen. Als je nou geen raad weet met websites en computers dan kan je meestal de bibliotheek wel even bellen, hun personeel zal je ongetwijfeld verder kunnen helpen.

Grote boekenapps zoals Scribd en Audible dragen op hun eigen manier steentje bij aan het dragelijk maken van de quarantaine. Scribd is een online database van miljoenen ebooks en audiobooks en de komende maand is hun volledige verzameling gratis. Audible is een vergelijkbare service die zich met name op de audiobooks richt, zij hebben een selectie van kinderboeken gemaakt die nu gratis te beluisteren is vanaf hun website. 

Genoeg oplossingen om veilig je quarantaine door te brengen dus. Veel lees- en luisterplezier!

--
Door Remus Thijssen

Creatief met Corona 1. Tijd over

Creatief met Corona 1. Tijd over


Hoe komen we deze bizarre tijd door? Op initiatief van auteur Reinold Vugs publiceert boekenplatform Bazarow.com elke werkdag rond de klok van 16.00 uur een nieuwe of bestaande tekst van schrijvers, medewerkers óf lezers.

Het doel van Creatief met Corona volgens Reinold: “Het belangrijkste is dat de tekst inspireert, prikkelt of wellicht troost biedt en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid.”

Zelf meedoen? Kijk hier hoe! 

Tijd over 
door Roeland Dobbelaer

Tijd over om het huis extra te poetsen.
Tijd over om eindelijk die administratie eens te rangschikken.
Tijd over om de boekenkast te herschikken.
Tijd over om oude mailtjes weg te werken.
Tijd over om elk halfuur Twitter te checken op Coronanieuws.
Tijd over om mij vreselijk zorgen te maken.
Tijd over om mij de Apocalyps voor te stellen.
Tijd over om te sterven misschien?
Tijd over om Coronagrapjes op de familieapps te plaatsen.
Tijd over om weer meer poëzie te lezen.
Tijd over om sowieso meer te lezen.
Tijd over om de hond uit te laten.
Tijd over om met mijn kinderen te praten.
Tijd over om mijn geliefde in de ogen te kijken.
Tijd over om te beseffen hoe goed we het hadden.
Tijd over om te hopen dat we het overleven, allemaal.
Tijd over om iedereen het goede te wensen.

--

Roeland Dobbelaer is filosoof en mediaondernemer, o.a. hoofdredacteur van De Leesclub van Alles en Bazarow Magazine. Hij is getrouwd en heeft vier schoolgaande en studerende kinderen. Met zijn zessen werkt/studeert hij met zijn gezin nu thuis. Dat scheelt veel afspraken en reistijd…

Prijs de Poëzie maakt winnaars Gedichtenwedstrijd bekend

Prijs de Poëzie maakt winnaars Gedichtenwedstrijd bekend


De organisatie van Prijs de Poëzie maakte zaterdag 21 maart de winnaars van De Gedichtenwedstrijd bekend. Juryvoorzitter Tsead Bruinja presenteerde de uitreiking in een video, waarin aan de winnaars van de eerste, tweede en derde plaats prijzen werden uitgereikt. De prijsuitreiking zou eigenlijk afgelopen zaterdag in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam plaatsvinden, maar werd afgelast vanwege de corona-maatregelen. De Vlaamse dichter Yannick van Puymbroeck won de eerste prijs met zijn gedicht De American Supremacy Dream dromen.

Over het werk van Yannick Van Puymbroeck zegt de jury: “De dichter durft in De American Supremacy Dream dromen stevig buiten de lijntjes te kleuren op het gebied van de taal. (...) Het ondergraven van het eigen doel, het heen en weer zwalken tussen flauwiteiten en maatschappijkritiek en de behendigheid in de taal zorgden ervoor dat wij De American Supremacy Dream dromen graag bekronen met de eerste prijs.”

De tweede prijs ging naar Jorrit-Pieter van der Heide, met het gedicht De broer. De derde prijs ging naar Alexander van der Weide, die het gedicht Richtlijnen voor de koolstofdioxide-uitstoot tot 2030 schreef. De honderd beste gedichten van De Gedichtenwedstrijd zijn gebundeld in Een geluk als nieuwe wijn geschonken, dat binnenkort verschijnt.

--

Door Jorien Tromp

Bookstagram van de week: Booksandsparkles

Bookstagram van de week: Booksandsparkles


Voor de boekenliefhebber zijn er enorm veel plekken waar je je behoefte aan boeken kunt vervullen, zelfs als je even niet aan het lezen bent. Een van de meer moderne plaatsen is Instagram. Ook zonder account kun je hier heerlijk rondneuzen in de esthetische foto’s, gevarieerde accounts en bergen aan boekenliefde. Zoek eens op de hashtag #booklove of kijk naar de accounts die wij aanraden! 

Booksandsparkles

Booksandsparkles is een heel fijn account om in roerige tijden bij tot rust te komen en even helemaal weg te dromen bij de positieve uitstraling. Nathalie maakt prachtige sfeervolle foto’s van haar boeken en zet er meestal een leuk tekstje bij dat je aan het denken zet over het lezen. Wat bijvoorbeeld je favoriete hoofdpersonen zijn. Of welk boek jou heel erg blij maakt. Wie jij uit boeken tot leven zou willen wekken. 

Nathalie post vooral young adult, fantasy en wat thrillers op haar account, waardoor heel veel mensen hier leuke tips zullen vinden. En vooral de foto’s zijn echt prachtig.

Bekijk het account hier.

--
Door Sanne Wortman

Creatief met Corona

Creatief met Corona


Troost TV, het initiatief van Paul Haenen, inspireert. Favoriete tv-fragmenten uit het verleden bieden troost in deze barre tijden. Kreatief met Kurk, met Arjan Ederveen en Tosca Niterink, was zo’n programma uit de jaren negentig, met in totaal 26 afleveringen.

Creatief met Corona is een knipoog naar dit programma, vertaald naar nu in de vorm van een verhaal, gedicht, essay, column of welke taaluiting dan ook. Hoe creatief zijn letterkunstenaars in deze dagen met de 26 letters waarover zij beschikken?

Op initiatief van auteur Reinold Vugs wil het boekenplatform Bazarow.com dagelijks (op werkdagen) een bijdrage van creatievelingen publiceren, 100 dagen lang + 1. Deze mag een relatie met corona hebben, maar het hoeft niet. Het belangrijkste is dat je bijdrage (verhaal, essay, gedicht) inspireert, prikkelt of wellicht troost biedt en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid. 

“Veel schrijvers hebben wel iets op de plank liggen. Misschien te weinig voor bundeling, maar toch goed genoeg om te publiceren. Dit is een mogelijkheid om zo’n bijdrage in te sturen,” aldus Vugs. En er zijn vast ook legio nieuwe schrijvers die graag willen publiceren maar niet weten waar dat kan. Maar het mogen ook schilderijen, tekeningen, collages of foto's zijn.

Elke week wordt de beste bijdrage opgenomen in Bazarow Magazine dat op zaterdag verschijnt. 

Creatievelingen die mee willen doen, kunnen hun inzending mailen naar info@bazarow.com.

De redactie beoordeelt elke bijdrage en behoudt zich het recht voor om niet tot plaatsing over te gaan. 

Houd bij jouw inzending rekening met het volgende:
- maximaal 2000 woorden
- teksten in word aanleveren
- we gebruiken “…..”
- geef je bijdrage een titel
- vertel onderaan de bijdrage kort wie je bent 
- meedoen kan tot 1 juni 

Degenen wiens verhalen het Magazine halen, krijgen naast eeuwige roem een Boekenbon van 25 euro. 

En als het écht heel veel mooie verhalen oplevert, gaan we ze mogelijk bundelen. Kijken wat er dan gebeurt…

Video: Wende Snijders zingt gedicht Voor Alles van Joost Zwagerman

Video: Wende Snijders zingt gedicht Voor Alles van Joost Zwagerman


Wende Snijders zong bij De Wereld Draait Door het gedicht Voor Alles van Joost Zwagerman, naar aanleiding van de recent verschenen bundel Verzamelde gedichten. Ze gebruikte de tekst om een lied te maken. Dinsdag gaf ze een prachtig optreden bij DWDD, met muzikale begeleiding van LudoWic. 

Joost Zwagerman was een Nederlandse schrijver. Naast romans en verhalen schreef hij ook poëzie en columns. In 2015 maakte hij op 51-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Zwagerman behoort tot de meest gelezen Nederlandse schrijvers van zijn generatie. Veel mensen kennen hem vanwege zijn optredens in DWDD, waar hij regelmatig vertelde over zijn enthousiasme voor kunst. Verzamelde gedichten omvat al zijn gepubliceerde bundels in één band. 

Bekijk de video hier:

Coronacrisis: Uitgeverijen proberen er het beste van te maken

Coronacrisis: Uitgeverijen proberen er het beste van te maken


De coronacrisis legt de hele samenleving plat. Hoe gaan de uitgeverijen hiermee om? Werkt iedereen thuis, en wat voor problemen levert dat op? Kleinere uitgeverijen kunnen zich natuurlijk makkelijker aanpassen in dit soort situaties. Hoe kleiner je operatie, hoe gemakkelijker je iedereen thuis aan het werk krijgt. Maar groot en klein zal worden getroffen als door het hele land de boekhandels, drukkerijen en distributiecentra dichtgaan. Bazarow Magazine maakte een belrondje langs diverse uitgevers om te horen hoe het gaat.

Bij Theo van Rijn van uitgeverij LetterRijn voeren zorgen de boventoon: “Het is maar de vraag op welk moment ook de drukkerijen de deuren gaan sluiten, het is allemaal heel erg onzeker geworden.” LetterRijn is een onafhankelijke uitgever die zich vooral richt op thrillers. Het lezen en beoordelen van manuscripten gaat gewoon door, maar bij LetterRijn spreken ze voorlopig met auteurs af nieuwe boeken in eerste instantie alleen als ebook te laten verschijnen “met het oog op de ongetwijfeld naderende sluiting van drukkerijen.” Wel zijn er voor hun jaarlijkse verhalenwedstrijd aanzienlijk meer inzendingen. Mensen zitten ongetwijfeld meer te lezen en te schrijven “maar ook daar is de vraag, als we het over papieren boeken hebben, hoe lang het duurt voordat een groot verzendhuis als bol.com wat dat betreft de deuren sluit.” 

Jitske Kingma van Uitgeverij Elikser zit alleen op kantoor, maar kan gewoon doorwerken. Elikser is een kleine onafhankelijke uitgever met een breed fonds, het personeel bestaat voornamelijk uit freelancers, wat een omschakeling naar thuiswerken een stuk makkelijker maakt. “Het is eigenlijk juist wat drukker zelfs” zegt ze “want mensen die thuis zitten die gaan snel hun correcties nakijken, en die hebben vragen, dingen worden verschoven, presentaties die eerst fysiek plaatsvonden, daar maken we papieren presentaties van, dus dat betekent berichtjes rondsturen.” Corona levert meer werk op in de zin dat bepaalde zaken ingewikkelder worden, maar ook om andere redenen. “Ik krijg wel ook meer manuscripten nu, omdat mensen thuis hun manuscripten zitten af te maken.” Het is natuurlijk misschien nog wat vroeg om dit soort conclusies te trekken, maar de verwachting is logisch. Uitgeverij Elikser is gevestigd in Leeuwarden, waar de meeste boekhandels nog open zijn, in tegenstelling tot café’s, bioscopen en dergelijke. “In die zin denk ik dat wij niet het hardst getroffen zijn. Als je toch thuis zit, en je kunt niks doen, kun je evengoed gaan schrijven en lezen,” aldus Jitske Kingma. Elikser heeft een Friese vertaling van De pest van Albert Camus op papier en als ebook die nu een enorme boost in populariteit ondergaat.

Bij Uitgeverij Cossee werken ze in shifts van twee op kantoor, voor de rest hebben ze conference calls en werken ze met Microsoft Teams voor vergaderingen. Uitgeverij Cossee is een zelfstandige en onafhankelijke uitgeverij van Nederlandse en vertaalde literaire fictie en non-fictie. “Wij werken gewoon door,” zegt directeur Eva Cossée, ze verwacht dat, net zoals altijd na bijvoorbeeld de kerstvakantie, het aantal binnenkomende manuscripten zal gaan stijgen. Daarnaast wordt er ook gehoopt op een stijging in de algemene verkoop van boeken. “Lees nu de boeken die je altijd al wilde lezen, en waar je nooit de tijd voor had.” luidt hun nieuwe slogan, en ze noemt de nieuwe #ikleesthuis campagne van het CPNB. Bepaalde categorieën van boeken zijn juist nu extra de moeite waard. Cossée: “Mensen moeten weer allemaal gaan koken want de horeca is dicht. Mensen kunnen niet op reis, dus kunnen ze een roman lezen die in een ver weg land speelt zodat ze toch op reis gaan. Dat soort dingen, eigenlijk hopen wij dat dit het lezen bevordert.” Wel moet daarbij worden gezegd dat de sluiting van enkele boekhandels, en de verwachting dat er veel meer zullen volgen, dit bemoeilijkt.

Tot nu toe lijkt het bij deze kleinere uitgeverijen nog behoorlijk soepel te verlopen. We hebben natuurlijk ook geprobeerd mensen te spreken van grotere uitgeverijen, maar daar blijkt dat nog niet zo makkelijk te zijn. Bij De Bezige Bij nam niemand op, en bij Meulenhoff kon de telefoniste die helemaal alleen op kantoor zat me helaas met niemand doorverbinden. Bij uitgeverij Veen Bosch en Keuning kreeg ik wel na een tweede keer doorverbonden te worden iemand heel kort te spreken, maar een interview zat er niet in. “Geen interesse, we zijn gesloten,” kreeg ik te horen waarna er werd opgehangen. Zoals te verwachten is een dergelijke omschakeling bij grotere uitgeverijen een stuk ingewikkelder en wellicht frustrerender, zoals de reactie bij VBK illustreerde. Deze bedrijven hebben een stuk meer werknemers, en niet iedereen kan even makkelijk zijn werkplek naar huis verplaatsen. 

--
Door Remus Thijssen

Nominaties bekend voor E. du Perronprijs

Nominaties bekend voor E. du Perronprijs


Ellen Deckwitz, Stephan Enter en Asha Karami zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs. De E. du Perronprijs is een jaarlijkse prijs die sinds 1986 op initiatief van de Gemeente Tilburg en de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg wordt uitgereikt. Het is een erkenning voor mensen of instellingen die op kunstzinnige wijze een bijdrage hebben geleverd aan een goede relatie tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. E. du Perron was een schrijver uit Nederlands-Indië die zich in zijn tijd heeft geuit tegen het kolonialisme, en voor de onafhankelijkheid van Indonesië. 

Ellen Deckwitz, die ook het Boekenweekgedicht schreef, is genomineerd voor haar poëziebundel Hogere Natuurkunde, waarin ze talloze gesprekken verwerkte met andere mensen die haar Nederlands-Indische wortels delen. Asha Karami is ook genomineerd voor dichterlijk talent, met haar poëziebundel genaamd Godface. In haar bundel staat de onaffe mens en haar plek in onze op perfectie gerichtte samenleving centraal. Stephan Enter is genomineerd voor zijn roman Pastorale, waarin een Molukse gemeenschap in een gereformeerd dorp een rol speelt. Deckwitz en Karami zijn allebei ook genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie.

--
Door Remus Thijssen

Met de #ikleesthuis-campagne hoeft thuiszitten niet saai te zijn

Met de #ikleesthuis-campagne hoeft thuiszitten niet saai te zijn


We bevinden ons in een onzekere tijd, waarin veel mensen thuis zitten vanwege het coronavirus. Stichting CPNB wil daarom door middel van twee korte oproepen alle Nederlanders aansporen om boeken te gaan lezen. ‘Zit je thuis vandaag? Gelukkig kun je daar ook veel beleven. Met een boek!’ en ‘Vandaag niet naar buiten? Dan haal je de wereld toch gewoon binnen? Met een boek!’ De oproepen worden onder andere verspreid via posters, dagbladen en sociale media. 

De CPNB sluit hiermee aan bij de #ikleesthuis-campagne, die in het leven werd geroepen door schrijfster en Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel. Zij riep mensen via haar social media op om onder de hashtag #ikleesthuis leestips met elkaar te delen. Ondertussen is de hashtag op Instagram en Twitter al honderden keren gebruikt. 

Met de campagne wil de CPNB wijzen op het belang van boeken lezen. Boeken zorgen voor verrijking en verdieping, maar bieden ook ontspanning en ontsnapping nu andere sociale en culturele activiteiten daar niet meer voor kunnen zorgen, meldt de CPNB in een persbericht op hun website. Juist nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten, hoopt de CPNB zoveel mogelijk potentiële lezers aan een mooie leeservaring te helpen.

Ook wil Stichting CPNB met de campagne mensen oproepen om naar hun online boekhandel of bibliotheek te gaan, of gebruik te maken van de online bibliotheek. Net als veel creatieve sectoren heeft ook de boekensector het zwaar nu ze kampt met de maatregelen rondom het coronavirus. Boekhandels en bibliotheken kunnen alle mogelijke steun gebruiken. Sommige boekhandels hebben hun fysieke winkel gesloten, maar bezorgen wel boeken aan huis. Boekhandel Savannah Bay in Utrecht verkoopt zelfs speciale ‘quarantaine-overlevingspakketten’, waarin een boek en DVD uit de sale zitten, samen met een zakje boekendrop of kauwgum.

In het persbericht spreekt CPNB-directeur Eveline Aendekerk zich uit over de campagne: “Met al het verontrustende nieuws kunnen boeken voor een beetje troost, ontspanning en ontsnapping zorgen. Ik vind het mooi en inspirerend om te zien hoe mensen op sociale media nu de meest uiteenlopende boekentips met elkaar delen met #ikleesthuis. De leesbevorderende campagne rond het ‘thuislezen’ is bijzonder snel samen met het boekenvak tot stand gekomen, daar ben ik trots op. Laten we juist nu met z’n allen de boekwinkel en bibliotheek steunen en boeken blijven kopen en lenen.”

Ook andere organisaties haken in op het coronavirus om het thuiszitten voor lezers zo leuk mogelijk te maken. Zo maken veel uitgeverijen gebruik van de hashtag #ikleesthuis, lanceren verschillende boekbloggers een online leesclub voor de komende weken en organiseert Hebban de schrijfwedstrijd Liefde in tijden van corona, waarin ze vragen om “inspirerende verhalen over liefde, hoop en kracht.” Myrthe Spiriti, uitgever van uitgeverij Blossom Books, geeft aankomende vrijdag een thuisworkshop Sterke verhalen schrijven. Zo zijn er nog veel meer initiatieven vanuit de boekensector te vinden die het thuiszitten veraangenamen. 

Voor de mensen die in hun extra vrije tijd graag aan een schrijfproject beginnen, organiseert Bazarow Creatief met Corona. Op initiatief van auteur Reinold Vugs wil het Bazarow dagelijks een bijdrage van kreatievelingen publiceren. Deze mag een relatie met corona hebben, maar het hoeft niet. Belangrijkst is dat een tekst inspireert, prikkelt of wellicht troost biedt en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid. Lees hier hoe je kunt deelnemen. 

Zit je net als een groot deel van Nederland thuis, en heb je veel tijd over? Dan is er dus genoeg te doen! Doe mee met een leesclub, neem een kijkje onder de hashtag #ikleesthuis voor inspiratie, of deel je eigen boekentips. Wil je graag lezen over situaties die lijken op het coronavirus? Bekijk de rubriek Favorieten van de redactie van deze week! Zijn boeken met dit thema niet jouw ding? Kijk in de Bazarow Top 50 voor de beste boekentips van dit moment. 

__

Door Jorien Tromp

Henriette Roland Holstprijs 2020 voor Nicolien Mizee

Henriette Roland Holstprijs 2020 voor Nicolien Mizee


De driejaarlijkse prijs voor in druk verschenen en in de Nederlandse taal geschreven werk van proza, poëzie of toneel, dat uitblinkt in sociale bewogenheid en literair niveau, is dit jaar voor Nicolien Mizee. Zij schreef De kennismaking en De porseleinkast. Mizee ontvangt als winnaar van de Henriette Roland Holstprijs een oorkonde en een bedrag van 3.000 euro.

In De kennismaking en De porseleinkast haar faxen aan scenarioschrijver Ger Beukenkamp, die haar les gaf aan de Schrijversvakschool ’t Colofon in Amsterdam. De jury van de Henriette Roland Holstprijs zegt hierover:

“In haar faxen brengt Mizee verslag uit van de periode waarin ze haar eerste romans concipieerde. Nauwgezet geeft ze weer hoe haar schrijverschap zich heeft ontwikkeld. In het bijzonder waardeert de jury Mizee’s sprankelende stijl, haar sterke humor, authentieke onaangepastheid, invoelbare wanhoop en niet in de laatste plaats ook haar genadeloos eerlijke zelfanalyse.”

Eerdere winnaars van de Henriette Roland Holstprijs zijn onder meer Alfred Birney, David Van Reybrouck, Tom Lanoye, Johan de Boose, Bas Heijne, Evelien Gans, Geert Mak, Inez van Dullemen, Lieve Joris, Wim de Bie, Jan Hein Donner en Theun de Vries.

Lees hier het hele juryrapport.

--
Door Sanne Wortman

Vaste boekenprijs blijft voorlopig bestaan

Vaste boekenprijs blijft voorlopig bestaan


De Wet op de vaste boekenprijs blijft de komende vier jaar nog bestaan. Dat schreef minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) aan de Tweede Kamer op 13 maart, op basis van een evaluatie naar het functioneren van de Wet. Uit de evaluatie blijkt dat het draagvlak voor een vaste prijs voor boeken zeer groot is.

De Wet op de vaste boekenprijs bepaalt dat uitgevers de prijs van een boek vaststellen. Boekverkopers mogen niet van deze prijs afwijken, waardoor prijsconcurrentie is uitgesloten. Zo ontstaat er meer financiële ruimte voor uitgevers om het aanbod voor het publiek breed en divers te houden en kunnen ze naast bestsellers ook boeken voor een kleinere markt uitgeven. 

Het evaluatieonderzoek toont aan dat het raadzaam is om met de wet door te gaan. Daar is Van Engelshoven blij mee. In een persbericht op de website van Rijksoverheid zegt ze: “Ik sta voor het bewaken van de diversiteit in het Nederlandse literair landschap. In een tijd waarin minder wordt gelezen is dat zeer belangrijk. Bestsellers zorgen ervoor dat ook boeken voor een kleiner publiek kunnen floreren en daarmee ook dat breed gesorteerde boekhandels kunnen voortbestaan.” 

De vaste boekenprijs is een voordeel voor fysieke boekhandels. Het verdienmodel van deze boekhandels staat onder druk door hoge kosten, ontlezing en concurrentie van online boekverkoop. In haar brief benadrukt Van Engelsbergen dat de fysieke boekhandel een grote maatschappelijke meerwaarde vervult. Dankzij de vaste boekenprijs kunnen de boekhandels naast hun online concurrenten zoals bol.com of Amazon blijven bestaan.

__

Door Jorien Tromp

Longlist voor de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt

Longlist voor de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt


De longlist voor de Europese Literatuurprijs is bekend. Deze lijst werd samengesteld door vijftien uitgenodigde boekhandels. De twee jury’s hebben tot eind juni om de twintig genomineerde titels te lezen en een shortlist samen te stellen. De tweede jury is een studentenjury die is aangesteld om het tienjarig jubileum van de prijs te vieren.
Ook de samenstelling van de jury’s is bekend: De vakjury bestaat uit voorzitter Abdelkader Benali (schrijver), Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Wil Hansen (vertaler Duits en laureaat van de Europese Literatuurprijs 2019), Bob Kappen (Athenaeum Boekhandel, Amsterdam) en Merijn Schipper (Boekhandel Bijleveld, Utrecht).

De studentenjury onder voorzitterschap van auteur Alma Mathijsen wordt gevormd door studenten Ilse Peeters (MA Literair Bedrijf aan de Radboud Universiteit in Nijmegen), Max Tromp (MA Geschiedenis aan de Universiteit Leiden), Zaza van de Koppel (BA Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht) en Koen Boelens (vertaler Engels; afgestudeerd aan de Master Literair Vertalen en de Vertalersvakschool).

Dit is de longlist van de Europese literatuurprijs 2020, deze twintig romans werden vertaald uit tien talen. 

 • De hemel boven Lima door Juan Gómez Bárcena, vertaald uit het Spaans door Peter Gelauff (Wereldbibliotheek)
 • De menselijke maat door Roberto Camurri, vertaald uit het Italiaans door Manon Smits (De Bezige Bij)
 • Klein Engeland door Jonathan Coe, vertaald uit het Engels door Otto Biersma en Petra van der Eerden (De Bezige Bij)
 • Het echte leven door Adeline Dieudonné, vertaald uit het Frans door Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen (Atlas Contact)
 • Meer dan een broer door David Diop, vertaald uit het Frans door Martine Woudt (Cossee)
 • De andere naam. Septologie I-II door Jon Fosse, vertaald uit het Noors door Marianne Molenaar (Oevers)
 • Kijk ons nu eens door Geir Gulliksen, vertaald uit het Noors door Geri de Boer (Ambo Anthos)
 • Serotonine door Michel Houellebecq, vertaald uit het Frans door Martin de Haan (Arbeiderspers)
 • SS Proleterka door Fleur Jaeggy, vertaald uit het Italiaans door Frans Denissen (Koppernik)
 • En ook de liefde door Drago Jančar, vertaald uit het Sloveens door Roel Schuyt (Querido)
 • Onder het water door Daisy Johnson, vertaald uit het Engels door Callas Nijskens (Koppernik)
 • Baron Wenckheim keert terug door László Krasznahorkai, vertaald uit het Hongaars door Mari Alföldy (Wereldbibliotheek)
 • Een bedroefde God door Jiří Kratochvil, vertaald uit het Tsjechisch door Tieske Slim (Kleine Uil)
 • Normale mensen door Sally Rooney, vertaald uit het Engels door Gerda Baardman (Ambo Anthos)
 • M. De zoon van de eeuw door Antonio Scurati, vertaald uit het Italiaans door Jan van der Haar (Podium)
 • Het veld door Robert Seethaler, vertaald uit het Duits door Liesbeth van Nes (De Bezige Bij)
 • Lente door Ali Smith, vertaald uit het Engels door Karina van Santen en Martine Vosmaer (Prometheus)
 • De Jacobsboeken door Olga Tokarczuk, vertaald uit het Pools door Karol Lesman (De Geus)
 • De koning door Szczepan Twardoch, vertaald uit het Pools door Charlotte Pothuizen (Nieuw Amsterdam)
 • Frankkusstein door Jeanette Winterson, vertaald uit het Engels door Arthur Wevers (Atlas Contact)

De prijsuitreiking vindt 7 november plaats op het Crossing Border Festival in Den Haag. Twee jury’s betekent dat er ook twee winnaars zijn. Beide krijgen dezelfde prijs, namelijk 10.000 euro voor de auteur en 5.000 voor de vertaler.

Tijdens de Vertalersgeluktournee die half april hopelijk van start gaat gaan vertalers van de titels op de longlist verschillende boekhandels langs. Ze komen daar vertellen over hun genomineerde vertaling en hoe het was om te dat boek vertalen. Welke boekhandels op het programma staan is nog niet bekend. 

--
Door Remus Thijssen

Column: Waar staat de Stichting CPNB voor?

Column: Waar staat de Stichting CPNB voor?


Ik zocht een onderwerp voor mijn laatste Boekenweek-column en sloeg aan het researchen. Ik wilde iets zeggen over hoe ik steeds opnieuw struikel over het woord ‘propaganda’ in de naam van de organisatie die zich sinds jaar en dag - maar niet altijd als zelfstandige organisatie - bezighoudt met het promoten van ‘het Nederlandse boek’, en meer in het bijzonder met het stimuleren van lezen en het bevorderen van boekenbezit.
Ik wilde ook iets zeggen over dat het ene ‘Nederlandse boek’ schijnbaar het andere niet is en dat sommige soorten in de loop der jaren steeds nadrukkelijker aangeprezen worden, en andere enigszins in het gedrang dreigen te komen, maar ik wist niet precies waar ik moest beginnen. Omdat ik waarschijnlijk ook niet precies wist waar ik uit wilde komen.

Al browsend belandde ik via een al wat ouder interview van Maarten Dessing met Annette Reijersen van Buuren, manager Merk, Marketing en Communicatie van de Stichting CPNB, over het nieuwe merkenbeleid van de Stichting CPNB - ‘De CPNB had echter 17 merken. Iedere campagne was een apart merk (…). Dan kun je net zo goed ook zeggen dat er helemaal niet vanuit een merk werd geredeneerd, maar vanuit de marketing voor die campagne zelf’ - op de site van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom om te kijken welke ‘merken’ er namens de Stichting CPNB geregistreerd staan. Dat bleken er veel meer dan zeventien:

50 jaar Kinderboekenweek, Boek van de Week, Boekenbal, Boekenweek, Boekenweek Test, Boekenweekgeschenk, CPNB, CPNB Kinderboekenweek, CPNB-Boekmonitor, De Bestseller 60, De Gouden Tulp, De Nationale Voorleesdagen, En ze lezen nog lang en gelukkig, Gouden Griffel, Gouden Penseel, Gouden Strop, Gouden Zoen, Griffels en Penselen, Gulden Palet, Kinderboekenbal, Kinderboekenmolen, Kinderboekenweek, Kinderboekenweekgeschenk, Kleintje Boek, Kookboeken7daagse, Kookboekenweek, LeesID, Luisterboom, Maand van het Spannende Boek, Manuscripta, Nederland Leest, Nederlandse Kinderjury, Poëzie Week, Publieksprijs voor het Nederlandse Boek, Reisgidswijzer, S.Y.P.R.A.B., Stichting Nederlandse Kinderjury, Titels Tips, Van boeken krijg je nooit genoeg, Zilveren griffel en Zilveren Penseel.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek heeft zich aardig ingedekt en het heeft met het vastleggen van al deze merknamen een aardig monopolie opgebouwd. Zeker als je ziet hoe veelomvattend het pakket van waren en diensten is dat schuilgaat achter een merk.

Het woordmerk CPNB bijvoorbeeld omvat:

Kl 9 Wetenschappelijke, fotografische, cinematografische, optische, weeg-, meet-, sein-, controle, en onderwijstoestellen en - instrumenten; apparaten voor het opnemen, het overbrengen en het weergeven van geluid of beeld, zoals cd's, cd-rom's, mini discs, dvd's, video's en cassettebanden; magnetische gegevensdragers, schijfvormige geluidsdragers; gegevensverwerkende apparatuur en computers.

Kl 16 Papier, karton en hieruit vervaardigde producten voor zover niet begrepen in andere klassen; drukwerken; boeken, tijdschriften, kranten en periodieken; boekbinderswaren; foto's; schrijfbehoeften; kleefstoffen voor kantoorgebruik of voor de huishouding; materiaal voor kunstenaars; penselen; schrijfmachines en kantoorartikelen (uitgezonderd meubelen); leermiddelen en onderwijsmateriaal uitgezonderd toestellen); plastic materialen voor verpakking, voor zover niet begrepen in andere klassen; drukletters; clichés.

Kl 35 Reclame, beheer van commerciële zaken, zakelijke administratie, administratieve diensten, zakelijke bemiddeling bij de exploitatie van een boekhandel; zakelijke assistentie en advisering bij de aan- en verkoop van (antiquarische) boeken, landkaarten, topografische kaarten, tijdschriften, drukwerken, magazines en kalenders; import en export van (antiquarische) boeken, landkaarten, topografische kaarten, tijdschriften, drukwerken, magazines en kalenders; administratieve verwerking van bestelorders in het kader van diensten van een postorderbedrijf; organisatie van veilingen; organisatie van evenementen en exposities voor publicitaire of commerciële doeleinden.

Kl 36 Taxatie van (antiquarische) boeken, tijdschriften, kranten en periodieken.

Kl 40 Diensten van een drukkerij.

Kl 41 Diensten van een uitgeverij, waaronder begrepen het al dan niet elektronisch uitgeven van boeken, tijdschriften en andere drukwerken, alsmede audiovisuele producties, al dan niet vastgelegd op gegevens-, beeld- en/of geluidsdragers, zoals cd's, cd-rom's, mini discs, dvd's, video's en cassettebanden; het uitlenen en verspreiden van boeken, kranten en tijdschriften; diensten van een bibliotheek; opleiding, cursussen, opvoeding, ontspanning en vermaak; het verstrekken van informatie op het gebied van opvoeding, opleiding, ontspanning, vermaak en cultuur ook langs elektronische weg, waaronder Internet; het verstrekken van culturele informatie via elektronische dataoverdracht, waaronder Internet; organisatie van tentoonstellingen voor educatieve doeleinden; het samenstellen, produceren, regisseren en uitvoeren van radio-, televisie-, audiovisuele, muziek- , amusements- en theaterprogramma's; het produceren van films en videofilms; het organiseren en verzorgen van congressen, seminars, lezingen en andere educatieve activiteiten; het organiseren van sportieve, culturele, muzikale en educatieve evenementen en manifestaties; het organiseren van beurzen en tentoonstellingen voor culturele of educatieve doeleinden; film- en videoverhuur; verhuur van toneeldecors; verhuur van radio- en televisietoestellen.

In theorie staan de Stichting CPNB dus heel wat middelen ter beschikking om reclame te maken voor ‘het Nederlandse boek’ (en het lezen van boeken te stimuleren en het bezitten van boeken te bevorderen), maar ondertussen dooft de Boekenweek 2020 als een nachtkaars uit.

Eerst besloot Annejet van der Zijl donderdag de haar resterende optredens af te zeggen - ‘Ik wil op dit moment niet verantwoordelijk zijn voor volle zalen, niet alleen vanwege mezelf, maar ook in het belang van de gezondheid van mijn lezers’ - waarna als gevolg van maatregelen van hogerhand om verdere verspreiding van het COVID-19-virus te voorkomen, ook Özcan Akyol geconfronteerd werd met geannuleerde afspraken. Aan het eind van een bewogen dag kwam ook nog de mededeling dat de traditionele gratis reisdag op de laatste zondag van de Boekenweek verschoven wordt.

‘Het lezen van boeken mag nog steeds. Blijf de Boekenweek vieren, ook zonder de grote evenementen en lees!’ Dat klinkt als een schrale troost, maar was het aansporen tot lezen niet de core business van de Stichting CPNB.

--
Door Liliane Waanders

Bazarow onderzoekt literatuurprijzen: The Booker Prize

Bazarow onderzoekt literatuurprijzen: The Booker Prize


Vorige maand publiceerden we een artikel over de Libris Literatuurprijs, en vestigden we de aandacht op de uitzonderlijk gelijke verdeling van dit jaar tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs op de longlist. De komende maand onderzoekt de Bazarow redactie hoe het zit met de man-vrouwverhouding bij andere grote literaire prijzen. Deze week komt de Booker Prize aan bod.

De Booker Prize heeft sinds 1994, het eerste jaar dat de Libris Literatuurprijs werd uitgereikt, maar liefst elf vrouwen bekroond, bijna vier keer zo veel als de Libris in dezelfde periode. Vorig jaar werd de prijs aan niet één, maar twee vrouwen toegekend. Margaret Atwood met The Testaments is met 79 jaar de oudste winnaar ooit, maar opvallender wellicht is dat zij na Hilary Mantel al de tweede vrouwelijke dubbele winnaar is. Er zijn nu evenveel mannelijke als vrouwelijke auteurs die de prijs tweemaal hebben ontvangen. Atwood won eerder in 2000 met The Blind Assassin.

De andere winnaar van 2019 is Bernardine Evaristo met Girl, Woman, Other, een verzameling verhalen in vrij vers. Het boek dat twaalf Britse, op één na allemaal gekleurde vrouwen beschrijft, kreeg een behoorlijk lauwwarme recensie in het NRC. De recensent suggereert dat de jury wellicht wegens het onderwerp minder kritisch is geweest over de kwaliteit van het werk. In de Britse media is de kritiek over het algemeen een stuk positiever, hoewel velen de keuze van de jury, of het gebrek daaraan, afkeuren.

Desondanks is er in de Britse media ook aandacht voor emancipatie in de literaire wereld. Op de site van de Booker Prize is te lezen dat ondanks alle vrouwelijke winnaars het toch lijkt alsof vrouwen niet genoeg literaire prijzen winnen. In een stukje ter aankondiging van de nieuwe Carol Shields Prize, een Canadese prijs voor vrouwelijke auteurs in Canada en de VS, trekt de verslaggever het nut van dit soort prijzen in twijfel. “De oplossing,” opperen zij, “is boeken te schrijven die goed genoeg zijn om de Booker te winnen”. Helemaal gelijk op is het de laatste tien jaar niet gegaan, het staat 6-5 voor de heren ondanks de dubbele inhaalslag van vorig jaar. Maar dat is nog geen significante kloof, ook als je verder het verleden in kijkt wordt hij niet veel wijder. Al met al lijkt het bij The Booker Prize de goede kant op te gaan. 

--
Door Remus Thijssen

Boekenweek wordt Boekenmaand

Boekenweek wordt Boekenmaand


De Boekenweek kwam dit weekend tot een onbevredigend einde, dachten we, waarbij het merendeel van activiteiten en evenementen zijn afgelast. Het CPNB denkt daar echter anders over, en heeft besloten van de Boekenweek een Boekenmaand te maken. Dit betekent dat boekhandels het Boekenweekgeschenk aan hun klanten mee mogen blijven geven, en dat ze het Boekenweekessay mogen blijven verkopen. Boekhandels en bibliotheken mogen hun promotiemateriaal laten hangen tot het eind van de maand. Ook raadt het CPNB online winkels van lokale boekhandels aan via social media, aangezien de fysieke boekhandels weinig klanten trekken sinds de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Dus breng deze Boekenmaand, ook namens het CPNB, je quarantaine door met een boekje extra.

--
Door Remus Thijssen

 

Favorieten van de redactie: Mooie boekenkasten

Favorieten van de redactie: Mooie boekenkasten


Het lijkt erop dat heel Nederland de komende twee weken thuis gaat zitten. Tijd dus voor veel boeken lezen en Netflix. Mocht je af en toe toch eens op willen staan, waarom dan niet je boekenkast opnieuw indelen? Er zijn veel verschillende manieren, allemaal op hun eigen manier mooi. Hieronder geven we een paar voorbeelden.

Het sorteren van je boeken kan natuurlijk alfabetisch, maar op kleur is visueel erg mooi.

Of zo bijvoorbeeld:

En de boekenkast zelf hoeft natuurlijk helemaal geen standaardkast te zijn! Laat je boeken lekker zweven.

Of maak een kast in een bijzondere vorm, als je toch tijd hebt.

En wie zegt dat er alleen maar boeken in mogen staan?

Maar misschien wel het allerbelangrijkste is een comfortabel plekje met voldoende licht om al die mooie boeken te lezen. Want daar gaat het uiteindelijk om.


Door Sanne Wortman

Nieuws Bookstagram van de week: Boekwijzer

Nieuws Bookstagram van de week: Boekwijzer


Voor de boekenliefhebber zijn er enorm veel plekken waar je je behoefte aan boeken kunt vervullen, zelfs als je even niet aan het lezen bent. Een van de meer moderne plaatsen is Instagram. Ook zonder account kun je hier heerlijk rondneuzen in de esthetische foto’s, gevarieerde accounts en bergen aan boekenliefde. Zoek eens op de hashtag #booklove of kijk naar de accounts die wij aanraden! 

Boekwijzer
Kinderen die lezen hebben daar veel voordeel van. Ze hebben een betere woordenschat, een groter empathisch vermogen, ze leren ervan, en het is natuurlijk leuk! Op de instagrampagina Boekwijzer vind je de allerleukste boekentips voor kinderen, met bovendien hele schattige foto’s van lezende kindjes. Het zijn hele diverse boeken voor kinderen onder de tien jaar.

Bekijk het account hier


Door Sanne Wortman
Column: Het fenomeen Özcan Akyol (zeg maar niet langer Eus)

Column: Het fenomeen Özcan Akyol (zeg maar niet langer Eus)


Over mijn eerste kennismaking met Özcan Akyol schreef ik in 2012 dit:

‘Eén van hen – Özcan Akyol – zat voordat hij ging schrijven in de bak. Hij vertelt er smakelijk over, net als over zijn ambities. Die zijn niet gering: er zitten sowieso nog vier romans in zijn hoofd. Özcan Akyol heeft de lachers op zijn hand en steelt de show. Knuffelmarokkanen hadden we al, nu treedt een excuusturk toe tot het schrijverskorps. Als hij gaat voorlezen uit Eus – waar hij “nog even aan moet schaven maar dan is het toch echt af, het gaat zeker lukken” – blijkt zijn schrijven minder onderscheidend dan zijn spreken.’

Özcan Akyol deelde dat jaar tijdens Manuscripta het debutantenpodium met Stefan van Dierendonck en Shira Keller. Hoewel ook hun debuten niet onopgemerkt zijn gebleven, is Özcan Akyol (het werd al gauw Eus, omdat Özcan Akyol voor velen onuitspreekbaar bleek) van de drie degene die zich blijvend in de kijker heeft weten te spelen.

Dat ik me van het begin van de carrière van Eus verder niet zo veel kan herinneren, komt vast doordat ik niet heel erg gecharmeerd was van Eus. Dat zegt niet noodzakelijk iets over de roman, maar vooral veel over mijn smaak.
Als Eus in die tijd in beeld kwam - over media-aandacht heeft hij nooit te klagen gehad - zapte ik weliswaar niet weg, maar ik luisterde ook niet echt. Het duurde dan ook even voordat ik in de gaten had dat Eus Eus en Eus ontgroeid was en Özcan Akyol aan het worden was: iemand met de ambitie en potentie om uit te groeien tot opiniemaker.

Ik begon hem pas echt serieus te nemen toen hij ook nog programmamaker werd. Op televisie, maar vooral op de radio werkt de mix van brutaliteit, nieuwsgierigheid en ongepolijstheid die Özkan Akyol kenmerken. Als interviewer is Özcan Akyol ontwapenend, ook al laat hij niet los en neemt hij geen genoegen met een half antwoord. Dat levert goede gesprekken op.
Door al dat opinie- en programma maken schoot het schrijven van romans er schijnbaar bij in. Van de minstens vier romans die zeven jaar geleden in zijn hoofd zaten, leverde Özcan Akyol er tot nu toe twee af. Wie nu de naam Özcan Akyol noemt, heeft het niet per se over de schrijver van Eus en Turis (zegt maar Toerist, want dat is de titel sinds het herdrukken).

Op zoek naar een schrijver om het thema van de Boekenweek kracht bij te zetten, kwam de CPNB uit bij dwarsdenker / rebel Özcan Akyol.* Het resultaat: Generaal zonder leger, een schotschrift over de hypocrisie die de literaire wereld kenmerkt, want: de elite heeft het verval van de literatuur en het verlies van lezers volgens Özcan Akyol geheel en al aan zichzelf te danken. Ze heeft de lezer volkomen van zich vervreemd door boeken te schrijven die vooral tot hun eigen verbeelding spreken.

Özcan Akyol provoceert, fulmineert en kleineert. Hij legt veel dwarse verbanden, maar neemt het niet zo nauw met oorzaken en gevolgen. Dat gezegde over dik hout en planken is behoorlijk van toepassing.
De grootste fout die Özcan Akyol maakt is echter dat hij doet alsof hij zelf geen onderdeel van het verhaal is. Hij mag, zoals hij in Generaal zonder leger schrijft, zich dan altijd buitenstaander zijn blijven voelen, hij is het niet. Özcan Akyol maakt al sinds het verschijnen van zijn debuut deel uit van het door hem bekritiseerde literaire circuit. Als schrijver. Als graag geziene gast aan talkshowtafels. Als programmamaker.
Hij is dus niet in de positie om vanaf de zijlijn zijn observaties te delen en mensen in diskrediet te brengen. Özcan Akyol is niet de nobele leesbevorderaar die belangeloos opkomt voor mensen die door de elite als niet-lezers gezien worden (omdat ze niet de goede boeken lezen) die hij in Generaal zonder leger voorwendt te zijn.

Na het lezen van Generaal zonder leger ben ik weer terug bij af. Moet ik me weer opnieuw tot Özcan Akyol gaan verhouden. Moet hij mijn vertrouwen terug zien te winnen.

* Zo verdedigde Eveline Aendekerk, directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, tot drie keer toe de keus voor Eus nadat de pleuris uitbrak over het Boekenweekessay. Waarmee de keuze voor een man in het jaar waarin het thema De moeder de vrouw was met terugwerkende kracht nog dubieuzer is.

--
Door Liliane Waanders

Stripboeken en Kunst

Stripboeken en Kunst


In België bruist het deze maand ook van diverse activiteiten rondom boeken. Een volle maand, van 1 maart tot en 31 maart aandacht voor Jeugdboeken. Onze Zuiderburen hebben zowel de periode als de doelgroep heel breed getrokken. Geen week aandacht voor Kinderboeken maar een volle maand. En geen aandacht voor Kinderboeken maar voor Jeugdboeken. Wel is het grappig dat de site Jeugboekenweek heet. Maar er is echt een hele maand uitgetrokken voor allerlei activiteiten met het thema KUNST.  

Van de site: “We hebben het over hoe kunst je fantasie en verbeelding triggert”. De activiteiten die er op vele plaatsen georganiseerd worden zijn voor Nederlanders niet echt te bezoeken. Wel is de lijst boeken van 3 tot 15 jaar en die per leeftijdscategorie getoond worden, zeer de moeite waard om te bekijken. Een aantal boeken die op die lijst staan, zijn gerecenseerd op de site van De Leesclub van Alles 

Heel verrassend is de suggestielijst met strips rondom het thema Kunst. Van Suske en WikseLucky LukeJommeke, Urbanus, Asterix, tot Lam over Van Eycks werk het “Lam Gods.” Nu actueel door de berichten over de restauratie. De lijst bevat heel veel verschillende stripboeken. Lees Baby’s in black over Stuart Sutcliffe, een lid van The Beatles maar die de band verliet en koos voor zijn liefde. Of Imagine Mosul, een strip die aantoont hoe muziek het begin kan zijn van iets nieuws, iets beters, iets moois. Heel bijzonder, strips en kunst. En leuk om te lezen. 

__ 

Door Rita Pontororing 

Piet Gerbrandy wint Homerusprijs 2020

Piet Gerbrandy wint Homerusprijs 2020


Piet Gerbrandy heeft de Homerusprijs 2020 gewonnen voor zijn vertaling van Boëthius. Troost in filosofie. Dat is een prijs die het Nederlands Klassiek Verbond jaarlijks uitreikt aan het beste Nederlandstalige boek over de oudheid. De jury, bestaande uit Emilia Menkveld (literair vertaler en recensent) Wim Verbaal (hoogleraar Latijnse taal en literatuur aan de Universiteit Gent) en Leonard Rutgers (hoogleraar Late Oudheid en winnaar van de Homerusprijs 2019), noemt het werk van Gerbrandy een “grandioze vertaling van een van de grote filosofische teksten uit de Oudheid”.

De andere genomineerden van dit jaar waren Uit de diepten van de hel van Marcel Hulspas en Beauty en fashion. De laatste trends uit het oude Rome van Dorothee Olthof en Martine Teunissen. De Homerusprijs wordt aan Gerbrandy uitgereikt op zaterdag 28 maart in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dat is de eerste zaterdag van de Week van de Klassieken, een week waarin er activiteiten, lezingen en voorstellingen door het hele land zijn georganiseerd om mensen te laten kennismaken met de klassieke wereld. Je opgeven om de prijsuitreiking bij te wonen kan via het e-mailadres op de website.

__

Door Jorien Tromp

Coronavirus beïnvloedt Boekenweek-activiteiten in Brabant

Coronavirus beïnvloedt Boekenweek-activiteiten in Brabant


Het coronavirus verspreidt zich snel in Nederland en beïnvloedt daardoor helaas ook de Boekenweek. Vooral in Brabant, waar de burgemeesters dinsdag maatregelen hebben genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan, merken boekhandelaren de impact van het virus. Sommige boekhandels hebben hun activiteiten voor de rest van de Boekenweek afgelast, of denken erover dat te doen.

Op Facebook heeft de Tilburgse boekhandel Gianotten Mutsaers laten weten dat de activiteiten van aankomend weekend, waaronder het interview met Arnon Grunberg, helaas niet doorgaan. De oproep van hun burgemeester om zeven dagen “sociale onthouding” te hebben, nemen ze serieus. Bazarow Magazine sprak met Marlous Mutsaers, directeur en eigenaar: “Bij zo’n oproep moet je verantwoordelijkheid nemen. Het zijn lastige dilemma’s, want je hoopt natuurlijk dat mensen blijven komen tijdens de Boekenweek.” Sinds de oproep van dinsdag lijkt het rustiger in de winkel. “Gisteren hebben we voor het eerst gemerkt dat er minder bezoekers kwamen. Je ziet het ook op straat. Het ziet er anders uit dan normaal.” 

Het is ontzettend jammer, maar de boekhandel vindt het belangrijk de adviezen te volgen. “Je zou jezelf toch voor je kop slaan als je een evenement door laat gaan en er later blijkt dat er mensen ziek zijn geworden. Als we ons er nu aan houden, is het hopelijk eerder achter de rug,” aldus Mutsaers. 

Boekhandel Van Piere in Eindhoven heeft tot nu toe nog geen activiteiten geannuleerd, maar gaat wel met betrokkenen in overleg over de laatste Boekenweek-activiteit die vrijdag plaatsvindt. Dan is er in Van Piere een interview met Bart, Sebastiaan en Splinter Chabot naar aanleiding van hun recent verschenen boeken. 

“We hebben tot nu toe nog niets aangepast. Wel merken we dat mensen zich afmelden voor activiteiten, wat ongetwijfeld met het coronavirus te maken heeft,” laat Luc Spruit van Boekhandel Van Piere weten. De persconferentie van dinsdag, waarin burgemeesters van Brabant de oproep deden om zoveel mogelijk binnen te blijven, heeft impact gehad. Sinds dinsdag is het beduidend rustiger in de winkel. “Het is erg jammer en een lastige periode voor ons, maar het is nog veel vervelender voor de mensen die het virus hebben.”

In Groningen zijn nog geen besmettingen van het coronavirus vastgesteld. Daar ervaren de boekhandels dan ook niets van de negatieve effecten die het virus in Brabant met zich meebrengt. Boekhandel Van der Velde uit de stad Groningen bevestigt: “Tot nu toe hebben we een hele goede Boekenweek.”

__

Door Jorien Tromp
Foto: Jorge Franganillo

Rob Kemps van Snollebollekes brengt zijn eerste boek uit

Rob Kemps van Snollebollekes brengt zijn eerste boek uit


Rob Kemps, bekend van de feestact Snollebollekes, brengt dit weekend zijn eerste boek uit. Het boek, getiteld Randverschijnselen, gaat onder andere over zijn succes als Snollebollekes, zijn tijd in Parijs en zijn passie voor de chansons van Jacques Brel. De lezer maakt kennis met een andere kant van Kemps. Op zijn Instagram noemt de artiest het “een openhartig boek over mijn passies”. Ook laat hij weten dat het boek geen biografie is, maar wel autobiografisch getint. 

Het boek werd in februari aangekondigd en afgelopen zondag 8 maart gepresenteerd. Tijdens de presentatie vertelde Kemps dat hij het vooral voor zijn zoontje heeft geschreven, want het boek is vorig jaar, in zijn geboortejaar, geschreven. “Al verkoop ik nul boeken, mijn zoontje heeft straks een heel mooi boek waardoor hij weet waar papa mee bezig was in zijn geboortejaar,” zegt hij in een video van van Omroep Brabant

Randverschijnselen verschijnt vrijdag 13 maart.

__

Door Jorien Tromp

Biblioservicebus in Zeeland heeft nog steeds trouwe bezoekers

Biblioservicebus in Zeeland heeft nog steeds trouwe bezoekers


De Biblioservicebus is nog steeds populair in Zeeland. Dat is een rijdende bibliotheek, die naar plekken rijdt waar geen bibliotheekvestiging is, zoals het platteland. Ondanks dat het aantal bussen de laatste jaren is afgenomen, wordt de Zeeuwse Biblioservicebus nog steeds trouw bezocht, blijkt uit een video die het AD zondag 8 maart publiceerde. Medewerkers van de Biblioservicebus vertellen daarin over hun werk. 

De video laat goed zien dat de Biblioservicebus niet alleen functioneel is, maar dat het ook een belangrijke plek is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Medewerker Marloes Esselink zegt in de video dat het heel jammer is dat er steeds minder bibliobussen zijn. “Wij komen natuurlijk heel dicht bij de mensen en we kennen de mensen vaak goed. In een gebouw is het vaak wat anoniemer.” Bekijk de video van het AD hier

Vanwege de bezuinigingen op bibliotheken zijn er helaas nog maar weinig bibliobussen in Nederland. Tien jaar geleden waren er nog 65, tegenwoordig bestaan er nog zo’n 15. Lees hier meer over het krimpende budget van Nederlandse bibliotheken.

__

Door Jorien Tromp

DLVA Boekensalon: Utrechtse schrijver Willem Erné over de rol van Utrecht in zijn boeken

DLVA Boekensalon: Utrechtse schrijver Willem Erné over de rol van Utrecht in zijn boeken


Op 15 maart vindt De Leesclub van Alles Boekensalon plaats! Dit is het perfecte uitje voor de laatste dag van de Boekenweek, want met het Boekenweekgeschenk reis je deze zondag gratis met de trein. Heb jij nog geen kaartje besteld? Dat kan hier!

Tijdens de Boekensalon is de Utrechtse schrijver Willem Erné te gast. Hij schreef de romans Van de liefde en de zee en De arrogantie van het doorgeefluik en vertelt bij de Boekensalon over de rol van Utrecht in zijn boeken. Willem Erné is een geboren Utrechter, net als zijn vader en grootvader, en heeft 61 jaar in de stad gewoond. Tegenwoordig woont hij in Duitsland. “Ik wilde rust en uitzicht, en dat kan een stad niet bieden. Ik kan echter met gerust gemoed verklaren: 'Ich bin ein Utrechter'.”

Het is vanzelfsprekend dat de hoofdpersonages van Erné Utrechters zijn. “Ik schrijf weliswaar geen autobiografische romans, maar wat ik schrijf is natuurlijk geworteld in mezelf. En ik ben geworteld in Utrecht, en dus speelt de stad een prominente rol in mijn werk. Het is bovendien makkelijk om mijn personages in Utrecht te laten rondlopen. Ik hoef over routes in de stad, gebouwen, bepaalde bijzonderheden niet na te denken. Ik ken ze. En ik heb zes decennia lang dingen meegemaakt in Utrecht. Niettemin komen mijn personages ook elders terecht, met name in het buitenland. Dat is in mijn volgende roman, die in het najaar verschijnt, niet anders.”

Over DLVA Boekensalon

De Leesclub van Alles Boekensalon is een middag over boeken: nieuwe boeken, oude boeken, bekende boeken, onbekende boeken, zowel fictie als non-fictie. De gasten zijn (Utrechtse) schrijvers, vertalers, recensenten, uitgevers, journalisten én lezers. Zij komen om te vertellen over hun boek of voor te dragen uit hun werk. Presentatoren Marjan Slob en Roeland Dobbelaer bespreken elk een boek en ze voeren gesprekken met de gasten. Én ze vragen in het laatste half uur de bezoekers iets te vertellen over het beste boek dat ze recent lazen. Een aantal van de boeken die besproken worden zijn ook te koop. Kijk hier voor meer informatie. 

__

Door Jorien Tromp

Onderzoek prijs e-boeken

Onderzoek prijs e-boeken


Zijn e-boeken na de BTW-verlaging in januari ook in prijs verlaagd? Hoe groot is de illegale e-boekenmarkt? Wat is de rol van bibliotheken in de e-boekenmarkt? Dit zijn enkele van de Kamervragen die in februari gesteld zijn over de e-boekenmarkt. De Minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, had hier indertijd weinig antwoorden op en heeft een onderzoek ingesteld. 

Voor de vraag over de BTW-verlaging laat de Minister nu een consumentenprijsindexreeks opzetten door het Centraal Bureau voor de Statistiek. De BTW op e-boeken is namelijk per 1 januari 2020 verlaagd van 21% naar 9%. Het is echter de vraag of deze verlaging ook terug te zien is in de daadwerkelijke prijzen van e-boeken. Het CBS zal daarom prijzen van e-boeken van dit jaar en vorig jaar gaan vergelijken om hier een antwoord op te kunnen geven. 

Op de vragen over de illegale e-boekenmarkt en de rol van bibliotheken heeft Minister Van Engelshoven nog geen antwoord. 

Bekijk hier alle Kamervragen die gesteld zijn.

--
Door Sanne Wortman
Foto door Husky

Spannum aan de slag voor de bieb en de bijen

Spannum aan de slag voor de bieb en de bijen


Zaterdag gaan in Spannum vijftien vrijwilligers met kruiwagens het dorp door om boeken in te zamelen voor de gratis dorpsbibliotheek, en om bloembedden aan te leggen voor de bijen. Zo worden in één beweging twee bedreigde soorten in Nederland een handje geholpen: bijen en lezers. Vrijdag en zaterdag 13 en 14 maart organiseert het Oranjefonds NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van het land. Naast de bibliotheek worden er ook dorpsboekenkasten neergezet in het dorpshuis en in Zomerdorpshuis de Boppeslach. Dankzij deze inspanning zitten ze in Spannum deze lente lekker op een bankje in de zon, tussen de bloemen en de zoemende bijen, ontspannen een boekje te lezen.

--
Door Remus Thijssen

Ilja Leonard Pfeijffer zegt Boekenweektour af vanwege coronavirus

Ilja Leonard Pfeijffer zegt Boekenweektour af vanwege coronavirus


Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft zijn Boekenweektour afgezegd in verband met het coronavirus. De schrijver woont in de stad Genua in Noord-Italië. Voor Noord-Italië heeft het RIVM een negatief reisadvies heeft uitgevaardigd in verband met de vele corona-besmettingen. 

Pfeijffer zou tijdens de Boekenweek langs acht plaatsen in Nederland reizen voor een bespreking van zijn boek Grand Hotel Europa. Vrijdag 6 maart verklaarde hij echter op zijn Facebook-pagina dat hij in overleg met zijn uitgeverij en de Schrijverscentrale heeft besloten om niet naar Nederland te reizen. Het zou onverantwoord zijn om mensen bloot te stellen aan zijn aanwezigheid, schrijft hij. 

In het Facebook-bericht geeft Pfeijffer aan het jammer te vinden dat hij de tour moest afzeggen. Hij schrijft: “Mijn lezers zijn mij dierbaar. Dat is de reden waarom ik erg had uitgekeken naar de geplande ontmoetingen en waarom ik mijn besluit persoonlijk als een teleurstelling ervaar.” 

In Italië zijn momenteel meer dan 7000 besmettingen van het coronavirus. Gelukkig verkeert de schrijver zelf in goede gezondheid, meldt hij in zijn bericht. “Ik wil mijn dierbare lezers geruststellen door hen ervan te verzekeren dat ik mij vooralsnog uitstekend voel. Maar ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik de gezondheid van mijn lezers ongewild en ongemerkt door roekeloos enthousiasme in gevaar zou brengen.”

Onder het Facebook-bericht reageren de meeste fans van de schrijver teleurgesteld maar begripvol. Pfeijffers management gaat op zoek naar mogelijkheden om de evenementen op een ander moment door te laten gaan.

_

Door Jorien Tromp

Stella Bergsma schrijft manifest voor de Boekenweek

Stella Bergsma schrijft manifest voor de Boekenweek


“Hoezo Özcan Akyol?” vraagt Stella Bergsma in een interview met Het Parool over haar nieuwe manifest Nouveau Fuck. Het boekje verscheen donderdag, nog voor de Boekenweek van start is gegaan, en is “Het eerste literaire zelfhulpboek voor vrouwen”. Bergsma is jaloers op de ruimte die Akyol krijgt in de media. Zij is naar eigen zeggen een van de grootste rebellen in de Nederlandse literatuur, nu gaat de Boekenweek over rebellen en dwarsdenkers, maar zit ze er niet bij. 

Dan maar uit eigen beweging heeft ze een feministisch manifest geschreven waarin ze zich boos maakt, niet over wat mannen vrouwen aandoen, maar over wat vrouwen zichzelf aandoen. Ze deelt haar boodschap op in vijf opdrachten, de vijf W’s “Wees Slecht, Wees Woedend, Wees Onbeschaamd, Wees Onbescheiden, Wees Gevaarlijk”. Vrouwen moeten ophouden te behagen. “De maatschappij fluit vrouwen terug die afwijken van de norm” zegt Bergsma. “Omarm je eigen slechtheid. Heb schijt.”

Lees hier het interview van Het Parool met Stella. 
Kijk hier een voorgedragen gedicht van Bergsma als voorproefje van haar manifest.

--
Door Remus Thijssen

Dansen op de vulkaan met de CPNB

Dansen op de vulkaan met de CPNB


Mijn eerste boekenbal

Corona, de al maar voortdurende oorlog in Syrië, de klimaatopwarming, dalende beurzen, rechtse, linkse en religieuze extremisten die het politieke klimaat verzieken, opkomend racisme, antisemitisme en homo- en vrouwenhaat, Erdogan, Trump en Poetin die spelen met vuur; en de wereld die letterlijk twee maanden in brand stond in Australië…

Terecht dat de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) in de Boekenweek dit jaar schrijvers én lezers wilde inspireren met het prikkelende thema Rebellen en dwarsdenkers. “Dat kunnen we gebruiken,” dacht ik. “De wereld van gisteren is drastisch aan het veranderen en wat eraan zit te komen stelt verre van gerust. Dus denkers en schrijvers, kom op, kruip in de pen. Red de wereld!”

Geïnspireerd door dit mooie thema toog ik afgelopen vrijdag naar het Boekenbal (mijn eerste), dat traditioneel de Boekenweek opent. Ik had geen idee wat ik mocht verwachten. Als verslaggever van Bazarow Magazine/De Leesclub van Alles had ik kaartjes gekregen voor ‘de rode loper’ en voor het bal. Bij het meest interessantste deel, het programma in de grote zaal van het Internationaal Theater bij het Leidseplein in Amsterdam waren te weinig plaatsen en mochten alleen de verslaggevers van de gevestigde media naar binnen. Bij binnenkomst werd ik meteen naar de rode loper, die groen bleek te zijn, gedirigeerd. En zo bevond ik me opeens tussen echte fotografen en journalisten van De Telegraaf en Privé met enorme joekels van fotocamera’s. Ook filmploegen van RTL, Het Journaal en Jinek stonden klaar om in actie te komen. En wat had ik voor apparatuur bij me? Niets anders dan een verouderde iPhone 5 miniformaat, waarmee het me doorgaans nog niet eens lukt om de hond te fotograferen, als ik dat al zou willen.

Na een half uur wachten kwamen de sterren van de avond langs, onze nationale schrijvers, honderden bij elkaar. Natuurlijk de twee schrijvers van de boekenweekboekjes: Annejet van der Zijl en Özcan Akyol, zij openden de rij. Alle schrijvers hadden hun beste kleren aangetrokken en het leek erop dat verschillende damesschrijvers een onderlinge wedstrijd hielden om er zo bloot mogelijk uit te zien. Alma Mathijsen won deze wedstrijd met verve. Geen idee of dit rebels is of dwarsdenkend, ze zagen er in ieder geval prachtig uit. Je hebt overigens twee soorten schrijvers weet ik nu. Zij die heel graag poseren, en zij die dat helemaal niet graag doen. De eerste deden er 10 minuten over om over die groene loper van 10 meter te komen, de tweede 2 seconden. Met al het geflits om me heen ben ik ook maar wat foto’s gaan maken, wat moet je anders. Toen mijn collega-paparazzi doorkregen dat ik ook kiekjes wilde schieten en hen in de weg begon te lopen was hoongelach mijn deel.

De klok van negen uur naderde en het programma in de grote zaal zou snel starten, maar ik mocht niet binnen en dan zou ik me twee uur moeten gaan vervelen. De persvoorlichter die ik aanschoot wist nog wel een plekje op een trapje achterin de zaal. Hij had ook wel door dat de CPNB het bij mij niet van de foto’s moest hebben om de propaganda-doelstellingen van de organisatie te realiseren. Ik sneakte naar binnen en daar zat ik dan, tussen al die grootheden van de Nederlandse letteren, nederig op een trapje.

Het programma opende met een filmpje van een grote motor met dito man die door Amsterdam rijdt, onder de muziek van Born to be wild. De motorrijder pikt een dame op en ziet enkele schrijvers op zijn weg die hem vriendelijk groeten. Bij het theater stapt hij af en doet hij zijn helm af. Het is de hoogbejaarde Jan Cremer. Tijdens het ritje zoemt de camera herhaaldelijk in op de kilometerteller. Cremer rijdt niet harder dan 40km. “Een veilige snelheid voor de bejaarde schrijver,” denk ik. “Als hij nu met 140 over de grachten had gecrost…” Maar zijn collegaschrijvers zijn enthousiast, de zaal klapt en joelt.

Dan neemt Eveline Aendekerk, de directeur van de CPNB het woord. Ze vertelt over de redenen achter het thema. In het donker kan ik nauwelijks aantekeningen maken, veel van wat Aendekerk zegt gaat daardoor verloren. Ik citeer wat er op de website van de CPNB staat over Rebellen en dwarsdenkers: “Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Zij zetten aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen. Het zijn de rebellen en dwarsdenkers die het verschil maken, die uit de gebaande paden breken en verandering in gang zetten.” Mooie woorden. Ik kan het er alleen maar mee eens zijn.

Aendekerk bedankt een aantal mensen, zoals de schrijvers van de boekenweekboekjes. Ze eindigt met Jan Cremer, die ze de grootste rebel noemt van de Nederlandse letteren. “Ja, met 40km op je motor komen aanrijden,” denk ik weer. “En hoezo is Jan Cremer nu een voorbeeld van rebellen voor deze tijd? Omdat hij wat over seks, drugs en rock&roll durfde te schrijven, met als grootste gevaar voor eigen leven dat zijn boek een gigantische bestseller werd? Waarom geen aandacht voor rebellen in landen waar geen vrije pers is, waar schrijvers en journalisten vermoord worden? Waar schrijven er nog echt toe doet?” Ik begin me te ergeren.

Hierna volgde een filmpje met zo ongeveer alle denkbare clichés over ongehoorzaamheid en protesten. Gandhi, Martin Luther King en Wim Kok, anti-kernwapendemonstraties en krakersrellen, alleen maar beelden van de 20ste eeuw, beelden van toen een groot deel van de schrijvers aanwezig op het Boekenbal nog geboren moest worden of op de kleuterschool zat. Geen voorbeelden van rebellen uit deze tijd, in landen waar schrijven risico lopen is. Kon de CPNB die niet vinden?

Dan verschijnt Arjan Lubach op het toneel en iets later rapper Fresku. Ze brengen een rap over het slavernijverleden van Nederland, belangrijk, maar weer wordt er naar het verleden gekeken. Ellen Deckwitz draagt haar mooie gedicht Rebel voor. Maar toch lijkt het allemaal niet echt van de grond te komen. Dat komt natuurlijk ook door het al veel besproken Boekenweekessay van Özcan Akyol. Eus wilde het niet over de wereld in brand hebben. Nee, de gevierde schrijver wilde het hebben over het schrijverswereldje in Nederland dat te academisch en te weinig sexy is naar zijn mening. En dus praten we al een week in alle praatprogramma’s en in elke krant over dit gedoe, en niet over engagement, niet over rebelse en dwarse ideeën. Promenade van Diederik Ebbinge had er een topuitzending over kunnen maken met een enorme Eus-lus.

De avond daar in Amsterdam wordt nog enigszins gered door misschien geen dwarse maar in ieder geval wel een hele intelligente denker. Tijdens zijn speech maakte filosoof en schrijver Maxim Februari korte metten met het thema van de Boekenweek: “Echte rebellerende schrijvers, die zitten hier niet in de zaal, die hebben wel wat anders te doen.” Luid applaus volgde, sportief van de aanwezige schrijvers. Dat dan weer wel.

Ik merkte dat ik veel te serieus werd voor een Boekenbal en verzandde in mijmeringen: “Het probleem in Nederland is natuurlijk dat je alles mag en kunt zeggen, sterker nog alles wordt gezegd en vaak en veel ook. De meest extreme standpunten vervuilen de sociale media waar mensen tot de grond worden afgebrand, of erger, worden bedreigd.”

Na afloop van het zaalprogramma vroeg ik Freek de Jonge, die vorig jaar nog een rel op het Boekenbal veroorzaakte door te eisen dat de schrijvers in opstand kwamen tegen Forum voor Democratie, waarom hij op dit jaar niet van zich liet horen? “Als het over de rebellie zelf gaat, moet je je mond houden,” was zijn antwoord.

“In tijden waarin alles gezegd kan worden, zijn de echte rebelse denkers misschien degenen die besluiten om af en toe hun mond te houden”, dacht ik - Freek de Jonge nakijkend.

Op het Boekenbal werden alle zorgen even vergeten. Ik vroeg een jonge schrijver nog naar haar mening over het thema: “Best wel leuk.” “Maar gaat het nu niet teveel over het schrijverswereldje en niet over echte problemen?” probeerde ik een echt goede journalist te zijn en door te vragen. De schrijver, die normaal best kritisch en geëngageerd is, wilde niet antwoorden. “Waarom moet ik dat weten?” lachte ze. “Jij bent een schrijver,” probeerde ik nog…

De dansvloer lonkte, even niet de wereldproblematiek, even niet dwarsdenken, maar lekker feesten, met alle schrijvers bij elkaar, dansen op de vulkaan die op uitbarsten staat, samen met de CPNB.

Na nog een uurtje rondlopen en drie veel te koude Heineken 0.0 biertjes zag ik opeens dat de grote Nederlandse romancier TB, tevens fractieleider van een van de gemeenste politieke partijen die bezig is om de Nederlandse samenleving met nepnieuws en extreme praatjes te ontwrichten, ook aanwezig was. Charmant als hij is liep hij rond, praatje hier, praatje daar, de meeste schrijvers vonden het allemaal best. Er viel geen onvertogen woord. Freek de Jonges optreden van het vorige jaar was helemaal vergeten.

Ik dacht: “Nu is het tijd om naar huis te gaan. Dadelijk ontploft er iets en word ik met deze man daar dood gevonden, hoe leg ik dat mijn kleinkinderen later uit.” Bij het weggaan op de trap naar beneden, stond hij daar nog, met zijn vriendin. “Naar buiten en snel,” dacht ik weer. Het leek me de enige passende rebelse daad van dat moment.

PS. Ik zie pas later bij het terugkijken van het filmpje dat de dame achterop de motor bij Jan Cremer de directeur is van het CPNB.

--

Roeland Dobbelaer is filosoof en hoofdredacteur van DLVA/Bazarow Magazine

Favorieten van de redactie: Internationale Vrouwendag

Favorieten van de redactie: Internationale Vrouwendag


Elk jaar vieren we op 8 maart Internationale Vrouwendag. Op deze dag wordt er extra veel aandacht besteed aan emancipatie van vrouwen, meestal aan de hand van een thema. Dit jaar is het thema Vrijheid, want vrijheid moet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. 

In het hele land worden op 8 maart activiteiten georganiseerd rond het thema Vrijheid, waarvan een overzicht op de site te vinden is. 

Voor degenen die liever een boek lezen dan naar een activiteit gaan, hebben wij een aantal prachtboeken over vrouwen op een rijtje gezet. Het zijn boeken uit alle genres, omdat vrouwen immers ook overal zijn en hun verhalen verteld mogen worden! Het zijn verhalen over vrouwen of meisjes die hun kansen hebben gegrepen. Die een strijd hebben gestreden om hun positie te verbeteren. Die avonturen beleefden, tegen de regels in gingen, anderen inspireerden. Voor alle leeftijden, in alle genres. Vanzelfsprekend zijn de boeken niet alleen voor dames, maar kan iedereen deze boeken met plezier lezen. 

Ada Dappers grote werk- en knutselboek voor topwetenschappers Een meisje dat je uitnodigt om samen met haar dingen te ontdekken, te tekenen of te maken. En om kennis te maken met allerlei wetenswaardigheden. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. 

Marie Curie is een kinderboek tot 12 jaar uit de serie van Klein tot Groots. Marie Curie is een meisje en daarom mocht ze niet studeren. Dit boek vertelt het levensverhaal van Marie Curie, de eerste vrouwelijke wetenschapper die de Nobelprijs wint. 

Niet te stoppen heeft een eigenwijze jongedame in de hoofdrol, die wil doorbreken als rapster, maar uit een slechte buurt komt en moet vechten tegen vooroordelen en ongelijkheid. 

Fantasy liefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de Grisha Trilogie. Hierin zie je hoe Alina van onbetekenende soldaat uitgroeit tot een vereerde heldin die alles doet wat ze kan om een eind te maken aan de oorlog en de verschrikkelijke Schaduwvlakte. Binnenkort verschijnt de verfilming op Netflix. 

Het Boleyn mysterie is een historische thriller waarin je leest hoe Anna Boleyn opgroeit van gevoelig pubertje tot volwassen vrouw die de intelligente maar manipuleerbare Hendrik Vlll haar wil oplegt. Tegelijkertijd heeft de hedendaagse hoofdpersone te kampen met mysterieuze moorden. 

In Waarom ik zo van Simone de Beauvoir houd schrijven zestien bekende auteurs en journalisten een brief aan hun grote voorbeeld. Zestien vrouwelijke schrijvers, essayisten, columnisten en filosofen schrijven een brief aan Simone de Beauvoir. Ze vertellen haar waarom ze schatplichtig zijn aan haar oeuvre. Waarom gaat hun hart sneller kloppen van De Beauvoir? Zijn de fans van het eerste uur nog steeds zo enthousiast over haar? En hoe inspireert ze nieuwe generaties feministes? 

Stel je een wereld voor waarin jouw telefoon niet goed in je hand past, een voorgeschreven medicijn voor jouw lichaam verkeerd is en de eindeloze uren die je elke week werkt niet erkend of gewaardeerd worden. Komt iets hiervan je bekend voor? Grote kans dat je een vrouw bent. Onzichtbare vrouwen toont hoe in een wereld die grotendeels voor mannen is ingericht de halve bevolking systematisch genegeerd wordt. Het boek onthult de “genderdatakloof’ die wordt veroorzaakt door eeuwige, consequente discriminatie van vrouwen. Caroline Criado Perez brengt voor het eerst een indrukwekkend aantal wereldwijde casestudy’s, verhalen en nieuw onderzoek samen. Van overheidsbeleid en medisch onderzoek tot technologie, werkplekken, stadsplanning en de media – Onzichtbare vrouwen onthult de verborgen manieren waarop vrouwen vergeten worden en de impact van die uitsluiting op hun gezondheid en welzijn. Een krachtig en prikkelend boek dat je kijk op de wereld voorgoed verandert. 


Door Esther de Haas, Rita Pontororing, Henk Vlaming en Sanne Wortman

Column: Kant-en-klaar is zo oncreatief nog niet

Column: Kant-en-klaar is zo oncreatief nog niet


‘The founder of my school of poetry has died’, schreef Kenneth Goldsmith twee weken geleden op zijn Facebook-pagina. Die founder is Larry Tesler, uitvinder van het digitaal knippen, plakken en kopiëren. Kenneth Goldsmith - groot voorstander van uncreative writing en wasting time on the internet - is een meester in het knippen, kopiëren en plakken. Het hergebruiken van teksten is zijn handelsmerk.
Voor Seven American Deaths and Disasters transcribeerde hij bijvoorbeeld berichtgeving op radio en televisie over zeven nationale rampen. Het resultaat noemde hij prose poemsVoor de meest recente Biënnale van Venetië printte Goldsmith de e-mails die Hillary Clinton het presidentschap kostten uit en stelde ze tentoon op net zo’n tafel als in The Oval Office in het Witte Huis staat. Zestigduizend bladzijden: HILLARY: The Hillary Clinton Emails.

Larry Tesler heeft Kenneth Goldsmith - en vele anderen, niet alleen kunstenaars maar ook scholieren en studenten - met de uitvinding van het copy-pasten ongetwijfeld een grote dienst bewezen, maar kant-en-klare kunst slash literatuur bestond ook al in het pre-digitale tijdperk.  

Ik zag er lang de lol niet van in, van dat knippen en plakken. Ik vond het ondanks alles dat er in kunsttheoretisch opzicht over gezegd kan worden toch vooral makkelijk scoren over de ruggen van degenen die het creatieve (voor)werk deden. 
Dat was in de tijd dat ik nogal recht in de leer was. Kunst hoorde verheven te zijn en een kunstenaar origineel. Zo was het me ingeprent, en ik had dat bij gebrek aan tegenargumenten voor waar aangenomen.  

Thuis deden we niet aan kunst. Alles wat ik wist, was aangeleerd. Dat aanleren ging in een sneltreintempo, want er moest examen gedaan worden. Tijd om zelf kritisch na te denken en een eigen smaak te ontwikkelen was er nauwelijks. Een schrijver die zich iets te opzichtig liet inspireren door een ander, pleegde plagiaat. En dat mocht niet. Punt uit.  
Inmiddels - eigenlijk al best lang - weet ik beter en onderscheid ik plat plagiaat van het betere knip- en plakwerk dat intertekstualiteit heet. En dankzij met name K. Schippers realiseerde ik me dat een readymade zich zelden kant-en-klaar aandient. Het is de schrijver die voor de toegevoegde waarde zorgt, zelfs als hij niets anders doet dan woorden uit hun context lichten.   

‘Je ziet het pas als je het doorhebt.’  

Met de beste wil van de wereld kon ik dit eenregelige gedicht (van K. Schippers):

‘Stadhouderskade 42  te Amsterdam’

geen poëzie vinden. Tot ik begreep waar dat adres voor staat.  
En wat C.B. Vaandrager in de bundel Martin, waarom hebbe de giraffe… doet - negenenveertig woorden op kinderlijke wijze omschrijven - vond ik te flauw voor woorden. Tot ik ging bladeren in zijn bron: Rapport over een onderzoek naar de woordenschat van leerlingen van een aantal openbare scholen te Rotterdam ingesteld bij hun toelating tot de aanvangsklassen dezer scholen in maart en september 1938. Hij verknipte hun antwoorden tot poëzie. 

In een readymade ziet men als het goed is de hand van de meester. Het is waar wat Kenneth Goldsmith in de uitleiding van Seven American Deaths and Disasters schrijft - ik parafraseer met alle risico’s van dien: als je vijftien studenten vraagt een transcriptie te maken van één tekst, levert dat vijftien verschillende resultaten op, waarmee bewezen is dat transcriberen een eigenaardig en persoonlijk proces is.  

Kant-en-klaar is dus zo oncreatief nog niet. 

--
Door Liliane Waanders 

Bookstagram van de week: Boekenweek

Bookstagram van de week: Boekenweek


Voor de boekenliefhebber zijn er enorm veel plekken waar je je behoefte aan boeken kunt vervullen, zelfs als je even niet aan het lezen bent. Een van de meer moderne plaatsen is Instagram. Ook zonder account kun je hier heerlijk rondneuzen in de esthetische foto’s, gevarieerde accounts en bergen aan boekenliefde. Zoek eens op de hashtag #booklove of kijk naar de accounts die wij aanraden! 

Boekenweek

Aangezien morgen de Boekenweek begint, is er natuurlijk maar één account dat wij kunnen uitlichten deze week: het account van de Boekenweek! Blijf op de hoogte van de laatste informatie over deze week, lees boekentips en vier deze week die volledig in het teken staat van BOEKEN! 

Bekijk het account hier


Door Sanne Wortman
‘Elke boekhandel zou een huisschrijver moeten hebben’

‘Elke boekhandel zou een huisschrijver moeten hebben’


Vanaf 14 maart is Jan Vantoortelenboom maandelijks te vinden achter een bureau in boekhandel De Koperen Tuin in Goes. Er zal op die dag een feestelijke introductie zijn van zijn aanstelling als huisschrijver. Jan Vantoortelboom kwam zelf met het idee naar de boekhandel. De schrijver was al bekend met de nieuwe baas van de winkel, Anthoni Fierloos, die aangenaam verrast was door het voorstel. Op Vantoortelenboom’s nieuwe werktafel in de winkel zijn in een vitrinekast enkele herinneringen van de schrijver uitgestald. “Want herinneringen aan vervlogen tijden en de ongrijpbaarheid van de tijd is wat deze schrijver drijft: een brief van zijn moeder toen hij op zomerkamp was, haar ring, een fotoalbum van zijn kinderjaren, het doodsprentje van zijn vader, een familieportret, een gewonnen prijs, het manuscript van zijn debuutroman, een eerste onuitgegeven kort verhaal uit de tijd dat zijn dromen nog dromen waren.”

Fierloos is erg enthousiast over de samenwerking. “Waar kan dit verder toe leiden?”, denkt hij hardop na. “Dat kan van alles zijn: schrijfcursus, fanclub, een Vantoortelboomdag. We beginnen pas. Ook suggesties van klanten zijn zeker welkom.” 

In het visioen van Vantoortelenboom zit in de toekomst in elke boekhandel een schrijver. Lees hier zijn column. 


Door Remus Thijssen

Gratis verhaaltje bij je pizza

Gratis verhaaltje bij je pizza


Tijdens de Boekenweek krijg je, als je bestelt bij restaurant SUGO via Deliveroo, een verhaaltje cadeau! Columnist en auteur James Worthy heeft een verhaal van precies één pizza lang geschreven genaamd Romeo & Margherita. Het idee is om lezen even laagdrempelig te maken als een pizza bestellen. Met dit concept willen James Worthy en Deliveroo jongeren een kans geven om weer eens te proeven hoe leuk lezen kan zijn en zo het leesplezier in Nederland verhogen.‘De reden dat ik meedoe aan deze actie en dit verhaal geschreven heb, is omdat het bestellen van een pizza laagdrempelig is en literatuur dit ook zou moeten zijn. Het zijn maar letters.’ zegt James Worthy.

Je kan bij SUGO bestellen via Deliveroo in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.


Door Remus Thijssen

Op zoek naar het recept voor een bestseller

Op zoek naar het recept voor een bestseller


Sinds 2016 doet het Huygens Instituut in Amsterdam onderzoek naar de eigenschappen van bestsellers, het NRC heeft publiceerde donderdag een artikel met de eerste bevindingen. Met behulp van algoritmes zijn onderzoekers op zoek naar woorden met bestsellerpotentie. Boeken worden geanalyseerd op woordniveau, aan de volgorde waarin ze staan is nog niet begonnen.

Uit het onderzoek blijkt dat boeken met geweld en masculiniteit het gemiddeld beter doen. Een kanttekening daarbij is dat, door het grote succes van Lucinda Riley met haar serie De zeven zussen, hetzelfde onderzoek nu hele andere resultaten zou kunnen opleveren. Kenmerken van populaire fictie zoals leesbaarheid en een opbeurend plot blijken geen zeker recept voor succes, ook zwaardere literatuur heeft wel eens bestsellerpotentie. Oudere klassiekers zoals Ulysses en Max Havelaar zijn wel uit de smaak gevallen volgens het algoritme. Massale verandering van de smaak van lezers kan op de voet worden gevolgd. Zo heeft de erotische reeks Fifty Shades of Grey, die in 2016 nog kansloos leek, inmiddels flinke sprongen gemaakt.  

Het onderzoek is interessant voor uitgevers, maar niemand wil het beoordelen van manuscripten overlaten aan computers. Sander Knol van Xander uitgevers ziet wel een ondersteunende rol voor de algoritmes. “Wie weet helpt het om pareltjes van de afvalbak te redden” zegt hij. Ook de onderzoekers zelf zouden het jammer vinden als uitgevers op basis van hun software zouden gaan selecteren. Joris van Zundert, hoogleraar Computationele Literatuurwetenschap, zegt: “Dan schrijven alle auteurs over een paar jaar verhalen die lijken op Karen Slaughter”. 

Lees hier het volledige bericht uit het NRC.

--
Door Remus Thijssen

Boekensalon - Bowie’s boekenkast met Ingrid Meurs

Boekensalon - Bowie’s boekenkast met Ingrid Meurs


“Wat is uw idee van ultiem geluk?”
“Lezen.” - David Bowie.

Ingrid Meurs, directeur van uitgeverij Orlando, komt een nieuw boek van haar uitgeverij bespreken, genaamd Bowie’s boekenkast. In het boek wordt een door Bowie zelf samengestelde lijst van 100 boeken besproken. Deze boeken hebben het leven van de popster veranderd. Hij was een groot lezer, hij ging nooit op reis zonder boek en had wel eens hele koffers vol bij zich. Ingrid Meurs komt vertellen waarom ze juist dit boek uitgeeft. Bowie’s lijst geeft ons een kijkje in de wereld van deze fenomenale artiest. Wat heeft hem bewogen? Waarmee hield hij zich bezig? Lees hier een recensie van het boek op Bazarow.com

De Leesclub van Alles Boekensalon is een middag over boeken: nieuwe boeken, oude boeken, bekende boeken, onbekende boeken, zowel fictie als non-fictie. De gasten zijn (Utrechtse) schrijvers, vertalers, recensenten, uitgevers, journalisten én lezers. Zij komen om te vertellen over hun boek, voor te dragen uit hun werk. Presentatoren Marjan Slob en Roeland Dobbelaer bespreken elk een boek en ze voeren gesprekken met de gasten. Én ze vragen in het laatste half uur de bezoekers iets te vertellen over het beste boek dat ze recent lazen. Een aantal van de boeken die besproken worden zijn ook te koop. Voor meer informatie kijk hier

--
Door Remus Thijssen

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde houdt pleidooi voor aanpak ontlezing

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde houdt pleidooi voor aanpak ontlezing


De leesvaardigheid van Nederlandse jongeren gaat achteruit. Daar moeten we meer tegen doen, vindt Jacqueline Bel, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Maandag 2 maart publiceerde NRC Handelsblad een pleidooi waarin zij het belang van literatuuronderwijs benadrukt. Bel wil zich samen met haar collega’s inzetten om het imago van het vak Nederlands op de middelbare school te verbeteren. 

Multatuli

2 maart is de geboortedag van de grote schrijver Multatuli. Op dezelfde dag gaf Bel op de Vrije Universiteit haar oratie, waarop het pleidooi in het NRC gebaseerd is. Bel bekleedt sinds december de nieuwe Multatuli-leerstoel aan de VU, die werd ingesteld in samenwerking met het Multatuli Genootschap. Multatuli vormt op de universiteit een boegbeeld voor de nieuwe minor ‘De schrijfacademie’. 

Wake-upcall 

Eind vorig jaar bleek uit het PISA-rapport dat het leesplezier en de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren sterk achteruit gegaan zijn. Daarom wijst Bel in haar pleidooi op het belang van leesonderwijs. Onderzoeken wijzen uit dat lezen goed is voor de ontwikkeling van creativiteit, taalvermogen en empathie. Daarnaast betoogt Bel dat literatuur belangrijke maatschappelijke kwesties aansnijdt. 

Een wake-upcall, noemt Bel het in haar pleidooi. Ze pleit voor een brede aanpak om de ontlezing tegen te gaan en benoemt dat er meer geld en aandacht moeten komen voor met name het leesonderwijs. 

Bel zegt dat ze er samen met haar collega’s alles aan wil doen om Multatuli, en de literatuur in het algemeen, weer een belangrijke plaats te geven. Ze sluit haar pleidooi af door zich te richten op de volksvertegenwoordiging en bevestigt dat onderzoek en onderwijs van literatuur dringend onze aandacht nodig heeft.

Meer lezen over Multatuli? Lees hier het interview met Klaartje Groot van het Multatuli Genootschap.

__

Bron: NRC.nl
Door Jorien Tromp

Ontvang het Boekenweekgeschenk bij Bazarow

Ontvang het Boekenweekgeschenk bij Bazarow


Aankomende zaterdag begint de mooiste week van het jaar: de Boekenweek! Dit is niet alleen een week vol leuke activiteiten, maar ook het juiste moment om je boekenkast aan te vullen. Als je tijdens de Boekenweek een boek bestelt bij Bazarow, krijg je het Boekenweekgeschenk van ons cadeau. 

De Boekenweek loopt van 7 t/m 15 maart. Tijdens die week ontvang je bij iedere bestelling boven de €15,- het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette (zolang de voorraad strekt). En vergeet niet: bij een besteding van €17,50 zijn de verzendkosten bij bazarow.com gratis! 

Leon & Juliette werd geschreven door Annejet van der Zijl. Zij is de auteur van onder andere Sonny Boy, De Amerikaanse prinses en De val van Annika S. In Leon & Juliette reconstrueert Van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis. 

Bij het Boekenweekgeschenk ontvang je nog een extra cadeau. Bij de NS reis je op 15 maart namelijk gratis op vertoon van jouw exemplaar van Leon & Juliette. Nog geen idee waar je dan heen wil reizen? Kom naar De Leesclub van Alles Boekensalon in Utrecht! (Meer informatie over DLVA Boekensalon vind je hier.) 

Welke boeken van jouw verlanglijstje ga jij tijdens de Boekenweek aanschaffen? 

__

Door Jorien Tromp

Titels shortlist Libris Literatuur Prijs bekend

Titels shortlist Libris Literatuur Prijs bekend


De shortlist voor de Libris Literatuur Prijs is maandagmiddag bekendgemaakt. De genomineerde auteurs zijn Saskia De Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Sander Kollaard, Marijke Schermer en Manon Uphoff. 

Begin februari werd de longlist bekendgemaakt, waarop voor de tweede keer evenveel vrouwen als mannen stonden. Op de shortlist blijft de verdeling dit jaar gelijk: drie vrouwen en drie mannen maken nog kans op de prijs en de bijbehorende 50.000 euro. Saskia De Coster is de enige Vlaamse auteur op de shortlist. 

De titels op de shortlist zijn:

Nachtouders van Saskia De Coster
De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo
Zwarte schuur van Oek de Jong
Uit het leven van een hond van Sander Kollaard
Liefde, als dat het is van Marijke Schermer
Vallen is als vliegen van Manon Uphoff

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs wordt op maandag 11 mei door de jury bekendgemaakt. De bekendmaking wordt live uitgezonden door Nieuwsuur vanuit het Amstel Hotel te Amsterdam. 

__

Door Jorien Tromp

Ophef Boekenweekessay

Ophef Boekenweekessay


Het lijkt Özcan Akyol gelukt te zijn wat roering te weeg te brengen in het boekenvak. Maandag kreeg hij te horen dat de Boekverkopersbond juridisch advies heeft ingewonnen, en wellicht probeert het Boekenweekessay van de schappen te halen. In de eerste paragrafen van het essay zet Özcan een Veenendaalse boekhandelaar in een kwaad daglicht. Akyol zag zijn ontmoeting met de man, waarbij een zekere minachting voor de Lucinda Riley lezende klanten werd besproken, als een veelzeggende anekdote voor de inleiding van zijn betoog. 

Inmiddels is Özcan aan tafel geweest bij De Wereld Draait Door om te praten over zijn essay. Hier werd snel duidelijk dat het voorval hem enkel in de hand speelt. De boekhandelaar is in de val gelopen. Je zou bijna vermoeden dat er hier een doorgestoken kaart in het spel is. De Boekverkopersbond ontkent gevraagd te hebben het essay te verbieden of censureren. “Wij boekverkopers leven van het vrije woord” zegt directeur Anne Schroën. Had de Veenendaalse winkelier dit niet ook kunnen bedenken?

Het mag wel gezegd worden dat de uithaal naar de boekhandelaar een behoorlijk venijnig randje had, en in hoeverre de schets van zijn persoon op waarheid berust is onbekend. Hij beweert zichzelf totaal niet te herkennen, al zou het een zeldzaam mens zijn die een dergelijke beschrijving zou accepteren. Al met al is Özcan wederom overal te zien door toedoen van een persoonlijke aanval. Goedkoop of briljant, wie zal het zeggen. 

Vrijdag verschijnt er een bespreking van het Boekenweekessay op Bazarow.com en in Bazarow Magazine.

Update: Lees hier een column van Akyol zelf over deze ophef omtrent zijn essay. Update 2: Lees hier een berichtje van de boekhandelaar.

--
Door Remus Thijssen

Marjan Slob over De Vriend bij DLVA Boekensalon

Marjan Slob over De Vriend bij DLVA Boekensalon


Filosoof en columnist Marjan Slob is 15 maart aanwezig bij De Leesclub van Alles Boekensalon om te spreken over een boek dat haar de afgelopen maanden opviel. Ze recenseert De Vriend van Sigrid Nunez, een roman over rouw en verlies. 

In De Vriend verliest een vrouw onverwacht haar beste vriend en literaire mentor. Het is een weemoedige meditatie over verlies, eenzaamheid en vriendschap. Marjan Slob zegt over De Vriend: “Het is een mooi geschreven, denkende roman die aansluit bij een paar van mijn preoccupaties: schrijven en schrijfles geven, het sentiment tussen mens en hond, het overgangsgebied tussen fictie en essay. Een fijn boek dus. Toch is er ook wel iets irritant aan.” Benieuwd naar wat dat irritante precies is? Kom op 15 maart naar DLVA Boekensalon en om alles te horen over De Vriend en met Marjan Slob in gesprek te gaan

Over Marjan Slob

Marjan Slob is filosoof en essayist. Ze schrijft een tweewekelijkse column bij de Volkskrant. Ook schreef ze meerdere boeken over filosofie, waarvan haar meest recente boek Hersenbeest de Socratesbeker voor het beste filosofieboek van 2017 won. Haar missie is om te formuleren wat er toe doet. 

DLVA Boekensalon 

De Leesclub van Alles Boekensalon is een middag over boeken: nieuwe boeken, oude boeken, bekende boeken, onbekende boeken, zowel fictie als non-fictie. De gasten zijn (Utrechtse) schrijvers, vertalers, recensenten, uitgevers, journalisten én lezers. Zij komen om te vertellen over hun boek of voor te dragen uit hun werk. Presentatoren Marjan Slob en Roeland Dobbelaer bespreken elk een boek en ze voeren gesprekken met de gasten. Én ze vragen in het laatste half uur de bezoekers iets te vertellen over het beste boek dat ze recent lazen. Een aantal van de boeken die besproken worden zijn ook te koop. Kijk hier voor meer informatie. 

__

Door Jorien Tromp

Favorieten van de redactie: Apps

Favorieten van de redactie: Apps


In 1997 lanceerde Nokia de allereerste app ter wereld: het spelletje Snake! Inmiddels, ruim twintig jaar en miljoenen apps verder, is bijna overal wel een app voor. Ook voor boekenliefhebbers dus! Afgezien van tig ereader-apps is er nog veel meer leuks. We zetten een paar leuke vondsten op een rijtje. 

Wattpad is een van de grootste platformen ter wereld voor het delen van verhalen. Iedereen kan hier zelfgeschreven verhalen plaatsen, en de verhalen van anderen lezen. Sommige verhalen van Wattpad worden daadwerkelijk ‘ontdekt’ en groots uitgegeven, en/of verfilmd. Het is soms even zoeken naar iets geschikts om te lezen - met een gemeenschap van 80 miljoen staat er vooral HEEL VEEL materiaal, niet altijd even goed - maar de hoeveelheid betekent ook dat er voor ieder wat wils is. 

Bij de Boekenbalie verkoop je al je tweedehands boeken - romans, studieboeken, kinderboeken, dichtbundels, veel of eentje tegelijk - het kan allemaal! In de app zit een handige barcode scanner zodat je de gegevens van de boeken niet handmatig in hoeft te voeren. Je krijgt direct het bod te zien van de Boekenbalie en de verzendkosten zijn altijd voor hun rekening, ook als DHL de boeken bij jou thuis komt ophalen. Makkelijke manier om wat winst te maken op je oude boeken dus. 

De app Bibliotheek Wise is handig als je lid bent bij een bibliotheek omdat je dan al je bibliotheekzaken via je telefoon kunt regelen. Wat heb je thuis liggen? Zijn je reserveringen al binnen? Welke nieuwe aanwinsten heeft jouw bieb? De app is niet handig als je geen abonnement hebt, of als jouw bieb niet aangesloten is bij de app. 

--
Door Sanne Wortman

Bookstagram van de week: Best of fantasy

Bookstagram van de week: Best of fantasy


Voor de boekenliefhebber zijn er enorm veel plekken waar je je behoefte aan boeken kunt vervullen, zelfs als je even niet aan het lezen bent. Een van de meer moderne plaatsen is Instagram. Ook zonder account kun je hier heerlijk rondneuzen in de esthetische foto’s, gevarieerde accounts en bergen aan boekenliefde. Zoek eens op de hashtag #booklove of kijk naar de accounts die wij aanraden! 

Best of fantasy
Deze week eentje voor de fantasy-liefhebbers! Tolkien, Paolini, Schwab, Maxwell, Harkness, Gabaldon, Pratchett… Alle klassiekers komen hier langs, maar ook pas verschenen pareltjes en ontdekkingen. Best of fantasy gooit er bovendien goeie quotes tussendoor zoals: “Je kunt niet de hele dag lezen.. Tenzij je er in de ochtend al mee begint.”

Het is echt een account waar de liefde voor lezen vanaf spat, en dan vooral voor fantasy-boeken. Leuke vragen, fijne foto’s en af en toe een winactie… Dit account is een echte aanrader voor de fantasy-lezers en het is volledig Nederlandstalig. 

Bekijk het account hier

--
Door Sanne Wortman
Marieke Lucas Rijneveld op de longlist voor de International Booker Prize met De avond is ongemak (The Discomfort of Evening)

Marieke Lucas Rijneveld op de longlist voor de International Booker Prize met De avond is ongemak (The Discomfort of Evening)


Donderdag is de longlist voor de International Booker Prize bekendgemaakt, met een plaats voor onze eigen Marieke Lucas Rijneveld. Haar romandebuut De avond is ongemak werd in het Engels vertaald naar The Discomfort of Evening door Michele Hutchinson. Het boek vertelt het verhaal van Jas, een boerendochter die haar gezin ziet ontsporen na de dood van een zoon. De tragische roman won de ANV Debutantenprijs al. Een internationale erkenning met het prestige van de Booker zou natuurlijk geweldig zijn voor een jong talent als Rijneveld.

Alle boeken die oorspronkelijk buiten het Gemenebest van naties zijn uitgegeven komen in aanmerking voor de International Booker Prize. Deze bestaat uit 53 landen inclusief Canada, Australië, India en andere voormalige koloniën van het Verenigd Koninkrijk. Misschien niet helemaal wat je zou verwachten dus. Boeken uit Engelstalige landen buiten het Gemenebest zoals de Verenigde Staten komen bijvoorbeeld in aanmerking voor de International en de gewone Booker Prize.

De prijs bedraagt 50.000 pond die gelijk verdeeld wordt tussen de schrijver en vertaler. Voor iedere titel die de shortlist haalt is ook 2000 pond te verdienen die eveneens verdeeld wordt tussen schrijver en vertaler. De shortlist wordt 2 april bekendgemaakt, en de winnaar op 19 mei.

--
Door Remus Thijssen.

De Boekenweek komt eraan!

De Boekenweek komt eraan!


Volgende week zaterdag begint de Boekenweek. Die loopt van 7 tot 15 maart en heeft dit jaar het thema: Rebellen en Dwarsdenkers. Tijdens de week worden er door het hele land allerlei leuke evenementen en activiteiten georganiseerd. Ook is dit het perfecte moment om nieuwe boeken te kopen, want bij besteding van 15 euro aan Nederlandse boeken krijg je het boekenweekgeschenk. Bazarow laat deze week natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom brengen we je graag op de hoogte van al het leuke en belangrijke nieuws over de leukste week van het jaar. Lees snel verder om te zien wat je van de week kan verwachten en welke activiteiten jij kan bijwonen. 

Boekenweekgeschenk

Het boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Annejet van der Zijl en heeft de titel Leon & Juliette. In Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe. Dit boek ontvang je gratis bij besteding van 15 euro aan Nederlandse boeken. De NS geeft bij dit boek een leuk extraatje: op vertoon van het boek kun je zondag 15 maart de hele dag gratis reizen. 

Boekenweekessay 

Schrijver en columnist Özcan Akyol schreef het boekenweekessay Generaal zonder leger. In het essay onderzoekt Akyol waar de rebellen en dwarsdenkers onder de schrijvers gebleven zijn en waarom rebelse literatuur steeds meer terrein verliest. Generaal zonder leger is tijdens de boekenweek voor €3,75 verkrijgbaar in deelnemende boekhandels. 

Activiteiten 

Tijdens de Boekenweek worden door het hele land activiteiten georganiseerd door boekhandels en bibliotheken. Van der Zijl en Akyol bezoeken tijdens hun tournee boekhandels door heel het land en houden interviews en signeersessies. Op de website van Boekenweek vind je een overzicht van de steden die zij bezoeken. Ook vind je op de website een activiteitenkalender met alle evenementen tijdens de Boekenweek, en dat zijn er heel wat! Grote kans dat een boekhandel of bibliotheek in jouw gemeente ook iets organiseert.

Bazarow

Natuurlijk besteedt Bazarow ook aandacht aan deze prachtige week. Daarom verschijnt het magazine tijdens de Boekenweek twee keer extra. Dat betekent niet twee, maar vier edities. In deze Boekenweekedities lichten we activiteiten uit, doen we verslag van de belangrijkste gebeurtenissen en organiseren we speciale winacties voor onze lezers. Ook krijg je bij aankopen via Bazarow.com het boekenweekgeschenk cadeau. Er is geen betere manier om tijdens de Boekenweek de boekensector te steunen. 

Op de hoogte blijven van al het nieuws over de Boekenweek? Abonneer je via deze link op het Bazarow Magazine.

--

Door Jorien Tromp
Foto: Anja van Wijgerden 

Shortlist Woutertje Pieterse Prijs bekend voor beste kinder- of jeugdboek

Shortlist Woutertje Pieterse Prijs bekend voor beste kinder- of jeugdboek


Ook bij de kinderboeken is er een shortlist. Terecht! En wel een nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs, uiteraard van 2020. De prijs is voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury kijkt naar kinder- en jeugdboeken die uitzonderlijk zijn wat betreft taal, inhoud en vormgeving. En hier volgt de shortlist:

Bizar van Sjoerd Kuyper
Brons van Linda Dielemans en Sanne te Loo
Flin of de verloren liefde van een eenhoorn van Henry Lloyd en Laurens Rawie
IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem
Uit elkaar van Bette Westera en Sylvia Weve
Zwerveling van Peter Van den Ende

De bekendmaking van het boek dat bekroond wordt met de 33ste Woutertje Pieterse Prijs volgt op donderdag 9 april.

In de tussentijd worden boekverkopers en bibliothecarissen opgeroepen om mee te doen aan de Woutertje Wedstrijd. De Stichting Woutertje Pieterse Prijs organiseert deze wedstrijd: welke boekhandel of bibliotheek zet de nominaties het mooiste in de schijnwerpers?

__

Door Rita Pontororing

DLVA Boekensalon: Gemma Sliedrecht spreekt over Stil Leven

DLVA Boekensalon: Gemma Sliedrecht spreekt over Stil Leven


In Nederland leven naar schatting enkele tienduizenden ongedocumenteerde mensen. Er is weinig bekend over wie deze mensen nu eigenlijk zijn. Ze zijn vaak noodgedwongen onzichtbaar. Daarom maakte STIL Utrecht het fotoboek Stil Leven - Geen papieren, wel mensen, waarin 21 van deze mensen uit die onzichtbaarheid treden. Tijdens de Boekensalon op 15 maart spreekt Gemma Sliedrecht van STIL over het boek. 

Stil Leven is een project van stichting STIL Utrecht en bevat verhalen en mooie fotodrieluiken van mensen die geen verblijfsvergunning hebben. Hun verhalen en achtergronden zijn divers, van Turkije tot Afrika, van oorlog en geweld tot economische uitzichtloosheid, maar het zijn allemaal mensen met dromen, ambities en herinneringen. 

Gemma Sliedrecht, coördinator van STIL, vertelt hoe het boek is ontstaan. “Toen in 2017 de wachtlijsten voor opvang stegen, ontstond er discussie over wie er nog aanspraak zou kunnen maken op de plekken die er waren. Het gevolg was dat hele groepen mensen werden uitgesloten van toegang tot opvang. Het ging veel over cijfers en regeltjes. Bij STIL dachten we: Wij zien deze mensen elke dag, voor ons is het heel persoonlijk. Hoe kunnen we dat persoonlijke verhaal naar buiten brengen, zodat er meer ruimte komt voor de mensen achter de cijfers?” 

Stil Leven begon als een weblog, waarop STIL om de paar weken een portret plaatste. Die portretten werden gemaakt door vrijwillige schrijvers en fotografen. Samen kwamen de vrijwilligers op het idee om de portretten te bundelen en maakten ze met elkaar het boek Stil Leven. Sliedrecht vertelt dat ze heel bewust geen zielige verhalen wilden vertellen. “Het zijn mensen zoals jij en ik, met krachten, dromen en ambities. We wilden het complete, menselijke plaatje laten zien.” 

Tijdens de Boekensalon zal Sliedrecht meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van Stil Leven en zal ze enkele portretten uitlichten. Ook vertelt ze over het belang van het boek. Ze wil benadrukken dat het doel van Stil Leven niet is om de mensen zonder verblijfsvergunning een ‘gezicht te geven’. “We zien die term veel terugkomen, maar mensen hebben ons niet nodig om een gezicht te krijgen. Ze hébben al een gezicht. Wij bieden alleen de middelen om dat zichtbaar te maken.”

Over DLVA Boekensalon

De Leesclub van Alles Boekensalon is een middag over boeken: nieuwe boeken, oude boeken, bekende boeken, onbekende boeken, zowel fictie als non-fictie. De gasten zijn (Utrechtse) schrijvers, vertalers, recensenten, uitgevers, journalisten én lezers. Zij komen om te vertellen over hun boek of voor te dragen uit hun werk. Presentatoren Marjan Slob en Roeland Dobbelaer bespreken elk een boek en ze voeren gesprekken met de gasten. Én ze vragen in het laatste half uur de bezoekers iets te vertellen over het beste boek dat ze recent lazen. Een aantal van de boeken die besproken worden zijn ook te koop. Kijk hier voor meer informatie. 

__

Door Jorien Tromp

Debuut Dido Michielsen wint Boekhandelsprijs 2020

Debuut Dido Michielsen wint Boekhandelsprijs 2020


Lichter dan ik van Dido Michielsen wint de Boekhandelsprijs 2020. De zesde editie van de Boekhandelsprijs werd donderdagavond uitgereikt. Boekverkopers van Nederland kiezen een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient. De prijs bestaat sinds 2015 en is een initiatief boekhandelaar en voormalig ‘De wereld draait door’ -boekpanellid Gerda Aukes. Het idee werd geïnspireerd door een aantal prestigieuze boekhandelsprijzen uit het buitenland zoals de Franse Prix des Libraires en de Amerikaanse National Book Award. Lichter dan ik wordt uitgegeven in een luxe boekhandelsprijs-editie met een landelijke advertentiecampagne.

Lichter dan ik, de debuutroman van Dido Michielsen, is een aangrijpend levensverhaal van een hooggeboren Javaanse vrouw in de tijd van Nederlands-Indië, die grote offers moet maken om haar half Hollandse kinderen op te zien groeien.

Andere genomineerde waren:

Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou (Manteau)
Liefde, als dat het is van Marijke Schermer (Van Oorschot)
De Kaalvreter van Machteld Siegmann (Ambo|Anthos)
Vallen is als vliegen van Manon Uphoff (Querido)

Vrijdag verschijnt er een recensie van Lichter dan ik.

--
Door Remus Thijssen

'Lampje' genomineerd voor grootste Britse jeugdliteratuurprijs

'Lampje' genomineerd voor grootste Britse jeugdliteratuurprijs


Het succesvolle jeugdboek Lampje van Annet Schaap is het eerste vertaalde boek ooit op de longlist voor de prestigieuze Britse Carnegie Medal. Juryvoorzitter Julia Hale noemde het boek “zo aangenaam duister en licht als de beste sprookjesavonturen.” Het boek werd vertaald in het Engels door Laura Watkinson met de naam Lampie and the Children of the Sea.
De Carnegie Medal bestaat sinds 1936 en is daarmee de oudste prijs voor jeugdliteratuur in het Verenigd Koninkrijk. De winnaar van de prijs mag £500 aan boeken laten doneren aan een bibliotheek naar keuze, en neemt daarnaast zelf £5000 in ontvangst.

In een artikel uit The Guardian omschrijft de jury als hun missie “de volgende generatie te inspireren en in staat te stellen de wereld beter te maken met boeken en lezen.” Zonder twijfel een nobel en ambitieus streven, met name ook iets waar we in ons eigen land wat van kunnen gebruiken. De jury vond thema’s van identiteit en een zwervend bestaan vaker terugkomen in de titels op de longlist.

De shortlist wordt bekendgemaakt op 19 maart, de winnaar mag de medaille 17 juni in ontvangst nemen.  

--
Door Remus Thijssen.

Terugblik: dit was de Week van het Korte Verhaal

Terugblik: dit was de Week van het Korte Verhaal


Vandaag is de laatste dag van de Week van het Korte Verhaal, die op 14 februari begon. Het korte verhaal krijgt in het Nederlandse taalgebied nog weinig erkenning. Daarom spanden ruim 25 boekhandels in Nederland en België zich een week lang in om het genre onder de aandacht te brengen. Hoe is die week verlopen, en waarom is het korte verhaal in Nederland en Vlaanderen zo’n onbekend begrip? 

De Week van het Korte Verhaal is een initiatief van Linnaeus Boekhandel en werd dit jaar voor de negende keer georganiseerd. Sinds de oprichting is er steeds meer aandacht gekomen voor de week. Zo bracht De Wereld Draait Door elk jaar tijdens de Week van het Korte Verhaal een eerbetoon aan een ‘meester van het genre’. Ook is vrij recent, in 2015, de J.M.A. Biesheuvelprijs in het leven geroepen, een jaarlijkse prijs voor de beste korteverhalenbundel in de Nederlandse taal. 

Maar ondanks de media-aandacht zit het niet mee voor het genre, want de J.M.A. Biesheuvelprijs is dit jaar niet uitgereikt. Een oorzaak hiervan is het lage aanbod van korteverhalenbundels in het Nederlandse taalgebied. Er verschenen in 2019 uitzonderlijk weinig bundels. De jury van de Biesheuvelprijs liet daarom in januari weten dat er dit jaar geen prijswinnaar tussen de (slechts dertien) ingestuurde verhalenbundels zat. Op de website van de prijs schrijft de jury: “Wij betreuren de gang van zaken zeer, voor de donateurs, voor Maarten Biesheuvel, voor de schrijvers, voor de jury en voor de vele anderen die de prijs al jaren belangeloos ondersteunen.” De jury noemt het teleurstellend dat de publicatie en verkoop van nieuwe verhalenbundels achterblijft. 

Wel kreeg De Week van het Korte Verhaal weer aandacht bij De Wereld Draait Door. Uitgever Joost Nijsen van Uitgeverij Podium was afgelopen dinsdag te gast en sprak over de korte verhalen van schrijver Herman Pieter de Boer, van wie tijdens de avond een kort verhaal werd voorgedragen. Toen Matthijs van Nieuwkerk aan Nijsen vroeg waarom het korte verhaal in Nederland niet meedoet in de literaire wereld, was zijn antwoord: “Het is een nationaal verschijnsel. (...) Op de een of andere manier is de lezer niet zo geneigd als in Amerika of Engeland, om naar de short story te grijpen.” Nijsen denkt niet dat het ligt aan een te lage kwaliteit van verhalen. Om het tegendeel te bewijzen noemt hij onder andere Hugo Claus, Wilfried de Jong, Sanneke van Hassel en Thomas Verbogt als enkele voorbeelden. 

In de Volkskrant van 18 februari pleiten schrijver Annelies Verbeke en socioloog en schrijver Mohammed Benzakour ervoor korte verhalen de erkenning te geven die ze verdienen. Ze merken op dat de manier waarop in ons taalgebied naar verhalenbundels wordt gekeken, niet representatief is voor de rest van de wereld. Als voorbeelden noemen het Midden-Oosten en Japan, waar de genres hoog aangeschreven staan, en ook Ierland en Turkije: allebei landen met levendige korteverhalentradities. 

Hopelijk brengt de toekomst meer erkenning voor het Nederlandstalige korte verhaal, maar daarvoor moeten uitgevers de bundels ook durven uit te geven. Joost Nijsen zet al een stap in de goede richting: bij De Wereld Draait Door liet hij vallen dat hij een strenge selectie uit de allerbeste verhalen van Herman Pieter de Boer wil gaan uitgeven.

Hoewel het genre in ons taalgebied niet zo groot is als in veel andere landen, zijn er genoeg prachtige verhalenbundels van eigen bodem te vinden, zoals Nederzettingen van Sanneke van Hassel of Hoe alles moest beginnen van Thomas Verbogt. Ook verscheen deze week de nieuwe verhalenbundel van Mensje van Keulen met de titel Ik moet u echt iets zeggen. Kortom: het korte verhaal leeft, maar verdient een groter podium. 

__

Door Jorien Tromp

Bronnen:
De Wereld Draait Door, 18 februari 2020
De Volkskrant Opinie, 18 februari 2020
www.jmabiesheuvelprijs.nl
www.weekvanhetkorteverhaal.nl

Nominaties Herman de Coninkprijs voor poëzie bekendgemaakt

Nominaties Herman de Coninkprijs voor poëzie bekendgemaakt


Vrijdag zijn de zes genomineerden voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie bekendgemaakt. Deze bundels komen in aanmerking:

                Hogere Natuurkunde van Ellen Deckwitz (Pluim)

                Oog van Eva Gerlach (De Arbeiderspers)

                Sticky Drama van Dominique de Groen (Epo)

                Godface van Asha Karami (De Bezige Bij)

                Fantoommerrie van Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)

                Het leven van sterren van Marwin Vos (Epo)

Dichtbundels uitgegeven tussen 1 januari en 31 december 2019 maakten kans op de Herman de Coninckprijs van 2020. Herman de Coninck zou deze vrijdag 76 zijn geworden. Een van de titels op de shortlist moet volgens het regelement een debuutpublicatie zijn, dit jaar is dat de bundel Godface van Asha Karami. De Herman de Coninckprijs wordt sinds 2007 uitgereikt. Aanvankelijk alleen aan Vlaamse dichters, maar al snel kwamen alle Nederlandstalige poëten in aanmerking.

Opvallend is dat, in tegenstelling tot andere prijzen dit jaar, alle genomineerden vrouwen zijn.

--
Door Remus Thijssen.

Minibiebs blijken succesvoller dan gedacht

Minibiebs blijken succesvoller dan gedacht


Minibiebs in Nederland zijn succesvoller zijn dan ze lijken. Dat blijkt uit een onderzoek van promovenda Anouk Schippers van de Rijksuniversiteit Groningen. Schippers onderzocht het gebruik van minibiebs onder begeleiding van Adriaan Soetevent, hoogleraar micro-economie.

In een artikel op de website van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt Soetevent dat hij de kasten geregeld ziet staan en zich afvroeg wat er eigenlijk mee gebeurt. De minibiebs lijken soms wat verloren in voortuinen te staan. Daarom onderzochten Schippers en Soetevent hoeveel gebruik er van de kastjes gemaakt wordt. 

56 minibieb-eigenaren van de zes noordelijke provincies deden mee aan het onderzoek. Een half jaar lang hielden ze wekelijks bij wat er in en uit hun minibieb is gegaan. Daarnaast telden ze wanneer zijzelf of hun leners een boek inbrachten. De uitkomst is positiever dan van te voren ingeschat: eigenaren telden tussen de tien en vijftien transacties per week. Ook blijken gebruikers van de minibiebs actief bij te dragen aan het aanbod. Wel 70 procent van de aanvullingen kwam van buiten. 

Schippers vertelt in het artikel dat het onderzoek een positief gevolg had op het onderhoud van de minibiebs. Ze zorgden ervoor dat alles netjes was en er kwamen zelfs extra kasten bij. Volgens Schippers werkt een minibieb het beste als de eigenaar actief is en de lokale gemeenschap erbij betrekt, bijvoorbeeld door via Facebook te vertellen welke boeken nieuw zijn. 

Wat is een minibieb?

Minibiebs zijn kleine kastjes gevuld met boeken, vaak te vinden in voortuinen van mensen. Het doel van de minibieb is om boeken gratis uit te lenen aan mensen in de buurt. Ook kunnen de bezoekers de verzameling aanvullen door zelf een boek achter te laten. Minibiebs zijn vooral in voortuinen te vinden, maar ook buurthuizen, cafés, scholen of stations hebben wel eens een minibieb. Via de website minibieb.nl kunnen mensen hun minibieb aanmelden, waardoor hij ook online te vinden is. Nederland telt inmiddels meer dan 1500 minibiebs. 

__

Door Jorien Tromp

 

Shortlist NKV-Homerusprijs bekendgemaakt

Shortlist NKV-Homerusprijs bekendgemaakt


Piet Gerbrandy, Marcel Hulspas, en Dorothee Olthof en Martine Teunissen zijn genomineerd voor de NKV-Homerusprijs. Deze prijs wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt aan het beste Nederlandstalige werk dat een brug slaat tussen de Klassieke oudheid en het heden. De prijs wordt zaterdag 4 april uitgereikt in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Dat is ook het laatste weekend van de Week van de klassieken. Op dezelfde dag wordt ook de jaarlijkse Homeruslezing gehouden.
De Shortlist bestaat uit:

Troost in Filosofie van Boëthius, vertaling en inleiding van Piet Gerbrandy.

Uit de diepten van de hel van Marcel Hulspas.

Beauty en fashion. De laatste trends uit het oude Rome van Dorothee Olthof en Martine Teunissen.

 

 

Koning opent Multatuli-jaar en onthult gedenksteen

Koning opent Multatuli-jaar en onthult gedenksteen


Maandagmiddag 17 februari onthulde koning Willem-Alexander een gedenksteen voor de schrijver Multatuli in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hiermee opende hij het Multatuli-jaar. 

De gedenksteen werd ontworpen door kunstenaar Jeroen Henneman. Naast de naam van de auteur worden er een molen en een palmboom op afgebeeld. Op de steen staat ook de eerste zin uit Max Havelaar: ‘Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht No. 37’. Samen met drie leerlingen van de Multatulischool onthulde de koning de gedenksteen, die een plaats krijgt in in de Nieuwe Kerk. Ook hield schrijver Arnon Grunberg een lofrede

Multatuli-jaar

Het is op 2 maart 200 jaar geleden dat Multatuli in Amsterdam werd geboren. Daarom is 2020 het Multatuli-jaar, dat in het teken staat van het werk van het werk van de schrijver. Tijdens dit jaar organiseert het Multatuli genootschap allerlei activiteiten om de auteur en zijn werk onder de aandacht te brengen. Ook wordt Multatuli Online ontwikkeld, een ‘digitaal standbeeld’ waarop onder andere al zijn werk te vinden is. 

Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, is vooral bekend om zijn boek Max Havelaar uit 1860. Dat vertelt over zijn eigen ervaringen als ambtenaar in de kolonie Nederlands-Indië en bracht met het boek de misstanden die daar plaatsvonden aan het licht. Max Havelaar is een van de belangrijkste werken in de Nederlandse literatuur en is in meer dan 40 talen uitgegeven. 

__

Door Jorien Tromp

Özcan Akyol naast essayist ook presentator Boekenweekprogramma Dwarse Denkers

Özcan Akyol naast essayist ook presentator Boekenweekprogramma Dwarse Denkers


Özcan Akyol, schrijver van het Boekenweekessay, is van 9 t/m 13 maart iedere dag te zien als presentator van het televisieprogramma Dwarse Denkers. Hierbij worden de bekende schrijvers en columnisten Maarten 't Hart, Herman Brusselmans, Roxane van Iperen, Leon de Winter en Youp van 't Hek thuis bezocht voor een interview met Akyol.

Een toepasselijk programma voor het thema van de Boekenweek: ‘Rebellen en Dwarsdenkers’. De gesprekken zullen ook over recalcitrante figuren uit de literatuur van heden en verleden gaan. De vijf schrijvers en columnisten bezoeken met Akyol een plek die voor hen belangrijk is en bespreken inspirerende dwarsdenkers.

Akyol schrijft dit jaar het Boekenweekessay getiteld Generaal zonder leger. Naar eigen zeggen zal het thema hierin ook zeker naar voren komen.

De Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart. Annejet van der Zijl schrijft het boekenweekgeschenk.

--
Door Remus Thijssen.

Nederland leest slechter dan ooit getest

Nederland leest slechter dan ooit getest


Begin december werden het rapport van de PISA test uit 2018 gepubliceerd. Sindsdien is er veel te doen geweest in het nieuws en de media over de ontlezing van de Nederlandse jeugd. Vorige week kwamen het nieuwe beleidsplan van het Nederlands Letterenfonds en een aanscherping van de bibliotheekwet voorbij in het nieuws. Deze overheidsinitiatieven zullen de zorgelijke scores van de inmiddels twee jaar oude PISA test op moeten krikken.

Nederland scoorde voor het eerst sinds het begin van het Programme for International Student Assessment lager dan het gemiddelde van beide de EU-15 en de OESO. In 2012 staken we er nog met comfortabele afstand bovenuit. Een kwart van Nederlandse 15-jarigen is op het laagste niveau van de test geëindigd. Hiermee loop je volgens het programma risico op laaggeletterdheid als volwassene. In 2003 scoorde nog maar elf procent zo laag. In het rapport is ook te vinden dat met name kinderen van laagopgeleide ouders een steile daling in leesvaardigheid vertonen. Naast de algemene daling is er dus sprake van een groeiende kloof tussen het laag- en het hoogopgeleide deel van de bevolking.

Nauwelijks leesplezier
PISA doet ook onderzoek naar het leesplezier van Nederlandse jongeren, en dat vinden we de grote boosdoener. Het genot van een goed boek is de jeugd vreemd, Nederland scoort ver onder het gemiddelde van de OESO en de EU-15. Dit zal ook de reden zijn dat we voornamelijk investeringen zien in bibliotheken en nieuwe vormen van literatuur (zie de artikelen over het Letterenfonds en de bibliotheekwet).

Het lijkt erop dat de kapitaalnaalden de juiste aderen te pakken hebben. Nu nog de injectie. Nederland stopt een miljard per maand in het schuldenpotje, maar wat hebben we aan al onze schaapjes op het droge als de kinderen ze niet kunnen scheren? Onze zuinigheid kan Nederland nog wel eens duur komen te staan. Laten we echter niet alle verantwoordelijkheid bij de overheid leggen, gris dat mobieltje eens uit hun handen en geef uw kinderen een goed boek, of beter nog, stuur ze naar de lokale bieb!    

--
Door Remus Thijssen.

Column: Wijn, zakken en de Hollandse koopmansgeest

Column: Wijn, zakken en de Hollandse koopmansgeest


In een vorig leven - om precies te zijn van 1984 tot 2000 - was ik werkzaam in het ‘bibliotheekwezen’. Het waren roerige tijden: er moest van alles anders, maar geld om dat veranderen te financieren was er over het algemeen niet. En dus bleef veel bij het oude, of steken in goede bedoelingen. Met ‘Belevenisbibliotheken’ en ‘Kulturhusen’ werden nieuwe tijden aangekondigd - de bibliotheek moest af van haar stoffige imago als uitleenfabriek - maar die trendy namen maskeerden dat er met minder geld steeds meer verwezenlijkt moest worden. 

Ondertussen hadden we het nog niet eens zo slecht geregeld: dankzij een fijnmazig netwerk van lokale bibliotheken, provinciale bibliotheekcentrales die voor hun rekening namen wat op kleine schaal niet uit kon en een Koninklijke Bibliotheek die boven de partijen uittorende, werden heel veel mensen voorzien van leesvoer, literatuur en informatie. Zo was het toen ik ‘het veld’ twintig jaar geleden verliet. 

Schijnbaar hebben de openbare bibliotheken het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad, want in het deze week verschenen rapport Een bibliotheek voor iedereen van de Raad voor Cultuur - waarin de werking van de Wet Stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen uit 2014 wordt geëvalueerd - wordt geadviseerd om de spreiding en bereikbaarheid van openbare bibliotheken te verbeteren. De Raad vindt dat ‘iedere inwoner van Nederland toegang moet hebben tot een kwalitatief hoogstaand bibliotheekaanbod in de eigen gemeente’. Het moet weer zo worden als het twintig jaar geleden was, inclusief deskundig personeel (want daar schort het volgens de Raad voor Cultuur ook aan). 

Tijdens het lezen van het rapport vroeg ik me in eerste instantie af onder welke steen ik de afgelopen twintig jaar gezeten heb. Een behoorlijke inpandige bibliotheek en een wereldwijd web waarop ik mede dankzij het werk dat ik deed behoorlijk de weg weet, maken dat ik niet zo heel vaak naar de bibliotheek ga (al ligt mijn bezoekfrequentie nog altijd boven het gemiddelde). Dat, en het feit dat ik nog maar weinig voormalige vakgenoten zie, zorgt ervoor dat wat zich achter de schermen afspeelt aan mij voorbijgaat.

In tweede instantie bekroop mij echter het idee dat het hier om heel veel oude wijn in van die spreekwoordelijke nieuwe zakken ging: vijf aanbevelingen om te komen tot een landelijk dekkend netwerk van bibliotheken, dat is wel heel erg voor de hand liggend. 

En het laat zich ook nog raden wat er nodig is om de ‘uitvoerende kolom’ (de lokale, regionale en landelijke bibliotheekvoorzieningen) in staat te stellen om de opdrachten van de ‘beleidskolom’ (de diverse overheden) naar behoren uit te voeren: geld.

Geld dat - en dat zal de overheden die het moeten voorschieten geruststellen - op de lange termijn veel geld gaat opleveren, begrijp ik uit een passage in het rapport van de Raad voor Cultuur, die wat uit de toon valt. Een passage waarin de Hollandse koopmansgeest onverwacht zijn opwachting maakt:

‘Leesvaardigheid dient niet alleen het culturele, maar zeker ook het economische belang. Met het oog op de toekomstige positie van Nederland in de wereld, ook als vestigingsplaats voor internationale ondernemingen, wordt de ontwikkeling van leesvaardigheid onder kinderen en jongeren een steeds groter vraagstuk.’

Zo, dat zet zoden aan de dijk. Het is waar dat lezen emoties helpt herkennen, empathisch maakt en stress vermindert. Dat het de concentratie vergroot, het geheugen verbetert, een woordenschat verbreedt, kennis verdiept. Maar het gaat er uiteindelijk om dat lezen goed is voor het Bruto Nationaal Product. 

Als dat geen reden is voor gemeenten, provincies en het Rijk om de portemonnee te trekken, weet ik het niet meer.

Het volledige rapport van de Raad van Cultuur is hier te bekijken. 

--
Door Liliane Waanders

Bookstagram van de week: The Queen of Geek

Bookstagram van de week: The Queen of Geek


Voor de boekenliefhebber zijn er enorm veel plekken waar je je behoefte aan boeken kunt vervullen, zelfs als je even niet aan het lezen bent. Een van de meer moderne plaatsen is Instagram. Ook zonder account kun je hier heerlijk rondneuzen in de esthetische foto’s, gevarieerde accounts en bergen aan boekenliefde. Zoek eens op de hashtag #booklove of kijk naar de accounts die wij aanraden! 

The Queen of Geek
The Queen of Geek, oftewel Rosanna de Bie, is ontzettend passievol over fandoms, fotografie, events en communicatie. Dat is te zien op haar account! Ze post niet alleen foto’s van fantasierijke boeken, maar ook van ontzettend leuke goodies die bij verschillende fandoms horen. Samen met haar passie voor fotograferen levert dit een account op met prachtige, zeer kleurrijke foto’s! Lezen is voor Rosanne geen solistische bezigheid. Ze gaat graag in gesprek met mede-lezers op haar account, en ze organiseert evenementen rondom boeken. Zoek je dus een account met veel fantasy en fandoms? Dan zit je bij The Queen of Geek aan het juiste adres.  

Bekijk het account hier


Door Sanne Wortman
Michele Hutchison wint Vondel Translation Prize voor vertaling Stadium IV

Michele Hutchison wint Vondel Translation Prize voor vertaling Stadium IV


Woensdag 12 februari ontving vertaler Michele Hutchison de Vondel Translation Prize. Dat is een tweejaarlijkse prijs voor de beste boekvertaling in het Engels van een Nederlandstalig werk. Hutchison won de prijs voor haar vertaling van Stadium IV van Sander Kollaard.

Stadium IV verscheen in het Engels als Stage Four bij de Amerikaanse uitgeverij Amazon Crossing. Volgens de jury getuigt de vertaling van ‘een grote mate van inzicht en poëtische aandacht’.

'Kollaards portret van een huwelijk wordt door Hutchison op zo'n elegante en inlevende manier weergegeven, dat deze perfect aansluit bij de psychologische finesse en sfeergevoeligheid van de roman,' zegt de jury over Hutchisons werk. 

Michele Hutchison komt oorspronkelijk uit Engeland en woont sinds 2004 in Amsterdam. Tot nu toe vertaalde ze meer dan 35 boeken in diverse genres, waaronder boeken van Simone van der Vlugt, Esther Gerritsen en Griet op de Beeck. 

De Vondel Translation Prize

De Vondel Translation Prize wordt eens in de twee jaar uitgereikt voor de beste Engelstalige vertaling van een Nederlandstalig literair of cultuurhistorisch werk. Het prijzengeld bedraagt 5.000 euro. De prijs wordt gefinancierd door het Nederlands Letterenfonds. Deze keer bestond de jury uit David Colmer (literair vertaler Nederlands-Engels), Jane Draycott (Britse dichter, criticus en docent creatief schrijven) en Anthony Paul (romanschrijver en voormalig docent aan het Instituut voor Vertaalkunde). 

De andere genomineerde vertalers waren David Doherty (Monte Carlo, Peter Terrin), Antoinette Fawcett (Bird Cottage, Eva Meijer) en Nancy Forest-Flier (The Story of Shit, Midas Dekkers). De prijs werd woensdag in Londen uitgereikt.

__

Door Jorien Tromp
Foto: Victor Schiferli

DLVA Boekensalon – T. S. Eliot's Het Barre Land (The Waste Land)

DLVA Boekensalon – T. S. Eliot's Het Barre Land (The Waste Land)


DLVA’s eigen Roeland Dobbelaer probeert elk jaar naast veel nieuwe boeken ook enkele klassiekers uit de wereldliteratuur te (her)lezen. Voor de DLVA Boekensalon bespreekt hij elk kwartaal zo’n klassieker. Dit keer zijn het de gedichten van T.S. Eliot en wel de bundel Het Barre Land (The Waste Land) en Gedichten 1917-1930. Vorig jaar verscheen de bundel in een prachtige vertaling van classicus en schrijver Paul Claes. The Waste Land werd al eerder door Claes vertaald.

15 maart, vijf dagen voor de eerste dag van de lente, nemen we alvast afscheid van onze druilerige winter met de sombere poëzie van T. S. Eliot. Roeland Dobbelaer verdiepte zich in het werk van de geprezen zwartkijker, en vond een rijkdom en veelomvattendheid die de mismoedigheid overstijgt.

Met deze gedichten uit de eerste bloeiperiode van Eliot’s carrière vestigde hij zich als een belangrijk dichter. Hij was inhoudelijk klassiek. Zijn vele verwijzingen naar teksten en geschriften uit het verleden zijn een vreugd voor de belezen lezer, Paul Claes helpt ook de leek aan zijn plezier met uitstekende annotaties. In de vorm van zijn gedichten was Eliot echter een modernist. Zijn poëzie omzeilde de afhankelijkheid van het traditionele metrum met subtiele deviaties. Ook zijn taalgebruik was moderner dan dat van de meeste dichters uit zijn tijd.

Roeland draagt enkele gedichten voor en vertelt waarom Eliot hem zo aanspreekt.

--

De Leesclub van Alles Boekensalon is een middag over boeken: nieuwe boeken, oude boeken, bekende boeken, onbekende boeken, zowel fictie als non-fictie. De gasten zijn (Utrechtse) schrijvers, vertalers, recensenten, uitgevers, journalisten én lezers. Zij komen om te vertellen over hun boek, voor te dragen uit hun werk. Presentatoren Marjan Slob en Roeland Dobbelaer bespreken elk een boek en ze voeren gesprekken met de gasten. Én ze vragen in het laatste half uur de bezoekers iets te vertellen over het beste boek dat ze recent lazen. Een aantal van de boeken die besproken worden zijn ook te koop. Voor meer informatie kijk hier

--

Door Remus Thijssen.

Surrealisme, erotiek en taboes in De tranen van Eros

Surrealisme, erotiek en taboes in De tranen van Eros


Van 15 februari tot 24 mei is in het Centraal Museum in Utrecht een nieuwe tentoonstelling te zien. De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen toont het werk van de Nederlandse surrealist Johannes Moesman en plaatst het in de context van zijn internationale tijdgenoten. Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Moesman: Surrealisme en de seksen

De Utrechtse Moesman (1909-1988) is de enige officieel erkende Nederlandse surrealist. Hij ontdekte het surrealisme eind jaren twintig. Geboeid door de nieuwe stroming bracht hij zijn seksuele fantasieën in zijn schilderijen tot leven. Moesman ging taboes niet uit de weg en verzette zich zo tegen de preutse moraal van zijn tijd. 

Desondanks hadden vrouwen toen nog een ongelijke positie binnen de surrealistische beweging. Ze werden in kunstwerken vooral beschouwd als lustobject. Vanaf de jaren dertig gingen vrouwen zelf experimenteren met erotiek en seksualiteit binnen de surrealistische beweging. 

In de tentoonstelling is er voor het eerst veel ruimte voor deze vrouwelijke surrealisten. Het werk van Claude Cahun, Leonora Carrington en Leonor Fini laat vrouwen zien als vrijgevochten individuen. Ook het werk van hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing, Paul Kooiker en Viviane Sassen is te bezichtigen. 

Het boek Moesman: Surrealisme en de seksen geeft de mogelijkheid om na te genieten van de tentoonstelling en meer te leren over het werk en de opvattingen van Moesman en andere surrealistische kunstenaars. Door de prachtige platen en bijdragen van Tessel Bauduin, Marja Bosma, Nina Folkersma en Maia Kenney biedt het boek verdieping bij de thema’s van de tentoonstelling en is ook leerzaam als u geen tijd hebt voor een bezoek. 

Hoe verbeeldden de surrealisten destijds hun opvattingen over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’? En hoe kijken wij nu aan tegen hun visies? De tranen van Eros laat ons nadenken over onze hedendaagse opvattingen over seksualiteit en gender en maakt daarmee het surrealisme nog steeds actueel. 

Wie nog verder geïnteresseerd is in surrealistische kunstenaars, kan de boeken van kunstenaar en auteur Leonora Carrington lezen. Carrington brengt in haar boeken de surreële wezens uit haar schilderijen tot leven en laat daarmee de verbeeldingskracht van het surrealisme zien. 

--

Door Jorien Tromp

Extra studentenjury voor jubileum Europese Literatuurprijs

Extra studentenjury voor jubileum Europese Literatuurprijs


Dit jaar wordt de tiende Europese Literatuurprijs uitgereikt. Om dit te vieren zal naast de reguliere vakjury ook een studentenjury worden samengesteld. Zodoende zal de prijs dit jaar aan twee schrijvers en twee vertalers worden uitgereikt.

Het prijzengeld is gelijk voor beide jury’s. De schrijvers van de twee bekroonde titels ontvangen €10.000, en de vertalers €5.000. Joni Zwart, de coördinator van de prijs, wil met de nieuwe studentenjury meer interesse ontwaken in jongere lezers. ‘Ik zie het als een eervolle uitdaging,’ vertelt zij, ‘om de prijs meer bekendheid te geven en om nog meer lezers, met name lezers onder de dertig jaar oud, met Europese literatuur in contact te brengen. Ook de vertalersprijs is erg belangrijk voor haar. ‘De bijdrage die vertalers leveren aan de verspreiding van kennis en literatuur, de verbinding die zij voortdurend maken tussen al onze verschillende culturen, is van onschatbare waarde. Als boekhandelaar, als gastvrouw voor de heb ik gemerkt hoe waardevol het voor lezers is om kennis te maken met de vertalers van de romans die zij lezen. En vice versa.’ Joni Zwart heeft zelf als vertaler gewerkt, maar ook als docent, redacteur en boekverkoper.

Maandag 16 maart zal de samenstelling van beide jury’s bekend worden gemaakt samen met de longlist van twintig titels. Deze lijst wordt opgesteld door een jury van uitgenodigde boekhandels die voldoen aan een speciale kwaliteitscontrole. Ongeveer de helft van deze boekhandels moet onafhankelijk zijn. In de longlist moeten boeken uit maar liefst tien verschillende Europese staten verschijnen. De jury die voor juni de shortlist opstelt en de winnaar kiest, telt vijf leden, onder wie twee boekhandelaren, één criticus en één vertaaldeskundige. De criteria voor de samenstelling van de studentenjury zijn nog onbekend. De winnaars worden bekroond in november.  

--

Door Remus Thijssen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer voor minder: krimpend budget bibliotheken

Meer voor minder: krimpend budget bibliotheken


Gemeentes hebben sinds 2010 maar liefst 19 procent minder budget voor openbare bibliotheken. De Raad van Cultuur, die deze cijfers dinsdag bekendmaakte en ze kwalijk vindt, vraagt de minister om een versterking van de bibliotheekwet. Deze voorgestelde aanscherping zal gemeentes verplichten te zorgen voor een eigen openbare bibliotheek. Als dat niet mogelijk is zullen nabijgelegen gemeentes hun krachten moeten bundelen om samen toch de voorzieningen van een openbare bibliotheek te kunnen bieden.

De bibliotheekwet is in 2015 ingegaan en heeft de taken van openbare bibliotheken als volgt beschreven:

 • Ter beschikking stellen van kennis en informatie.
 • Bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie.
 • Bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur.
 • Organiseren van ontmoeting en debat.
 • Laten kennismaken met kunst en cultuur.

Met name de laatste twee punten waren voor de klassieke bibliotheek soms een uitdaging. Men vroeg zich af of er zo niet te veel van bibliotheken gevraagd werd, en of het niet te veel zou kosten.

Bloeiende fora

De bibliotheek is echter juist door deze functies ontplooid tot cultuurcentrum met meer dan alleen boeken. Nieuwe bibliotheken, zoals het vorig jaar geopende Groninger Forum, besteden steeds meer aandacht aan nieuwe media. Zo kun je in Groningen behalve een boek lenen ook naar de film of naar Storyland, het nieuwe museum voor stripverhalen, animatie en games. Dergelijke ontwikkelingen zijn over de hele wereld te vinden en blijken een succesvolle toevoeging aan de klassieke bibliotheek. Diverse bibliotheken trekken meer bezoekers en genereren meer inkomsten.

Deze bemoedigende ontwikkelingen maken het krimpende budget echter niet minder zorgelijk. Om zulke vernieuwing bij te kunnen benen zullen gemeentes wellicht juist dieper in hun zakken moeten graven. De suggestie van de Raad van Cultuur voor minder vermogende gemeentes om de krachten te bundelen is misschien wel de beste oplossing. De grotere projecten die daarmee mogelijk worden zullen juist bevorderend zijn voor de kruisbestuiving en verspreiding van literatuur, film en nieuwe media. Lees het volledige advies van de Raad van Cultuur hier.

--

Door Remus Thijssen

 

 

De dag dat oma het internet kapotmaakte

De dag dat oma het internet kapotmaakte


Op 14 februari 2020, Valentijnsdag, dragen bedrijven, maatschappelijke organisaties, ministeries en BN’ers op hun eigen manier dezelfde boodschap uit: Zoek écht contact. Deze campagne richt zich op werkelijk contact in de digitale samenleving. Het wordt gesponsord door het ministerie van Binnenlandse Zaken en wordt getrokken door Beeld en Geluid en de Number Five Foundation van Prinses Laurentien.

Door het hele land zullen acties plaatsvinden om deze boodschap te ondersteunen. Op het Centraal station in Utrecht vagen BN’ers aandacht voor contact en gaan graag in gesprek met mensen om hen heen. In de trein vraagt de NS aandacht via omroepberichten en de beeldschermen. Postbezorgers van PostNL delen “Kletspakketten” uit, maak een praatje, maak contact.
Mocht er in jouw plaats of omgeving (nog) geen actie zijn, kun je die op de site zelf aanmaken.

Uitgeverij de Vier Windstreken lanceert een grappig jeugdboek als onderdeel van deze landelijke campagnedag. Dit hilarische verhaal, waarin oma het internet stukmaakt en het gezin daardoor een onverwacht gezellige dag beleeft. Het sluit perfect aan bij de campagne. Maar dit leuke boekje past natuurlijk ook prima bij de rest van het jaar.

--
Door Rita Pontororing

Modern beleid Letterenfonds

Modern beleid Letterenfonds


Vrijdag publiceerde het Nederlands Letterenfonds zijn nieuwe beleidsplan voor 2021-2024. Dit plan wordt iedere vier jaar herzien en betreft voornamelijk de regelingen omtrent werkbeurzen en andere vormen van ondersteuning van de literatuur vanuit de overheid. Het Letterenfonds streeft samen met een aantal andere organisaties in de Leescoalitie ernaar in 2025 van iedere Nederlander een lezer te maken. Om dit doel te behalen heeft het Letterenfonds ruimte gemaakt in het budget voor de makers van vernieuwende literaire creaties zoals boeken podcasts en spoken word voorstellingen.

Het Letterenfonds wil met het nieuwe plan vooral het engagement van nieuwe lezers bevorderen. Het huidige begrip van de Nederlandse letteren vormt volgens het fonds “geen afspiegeling van de Nederlandse samenleving”. Men hoopt door de verbreding van de literaire wereld met name jongeren aan te spreken, en met de daaruit volgende betrokkenheid ook de populariteit van het boek te bevorderen.

Na akkoord van de minister zullen vanaf 2021 talentvolle makers van deze alternatieve literaire creaties, net als reguliere schrijvers en vertalers, in staat zijn subsidie te krijgen bij het Letterenfonds. Om subsidie te krijgen moeten schrijvers een werk uitgegeven hebben bij een professionele uitgeverij, voor baanbrekers zoals Babs Gons zal een dergelijke prestatie te halen zijn bij de groeiende literaire festivals en organisaties. Juist deze ondernemingen met plekken waar literatuur op podia wordt gepresenteerd zijn in de laatste jaren ontwikkeld van platforms tot productiehuizen, en moeten volgens het Letterenfonds worden gezien als de motor van vernieuwing. Vandaar dat zij deze belangrijke rol van kwaliteitscontrole toevertrouwd zullen krijgen.

Het nieuwe beleidsplan van het Letterenfonds probeert mee te gaan met de tijd. Het aanwakkeren van de ontwikkeling van podcasts en spoken word stukken lijkt wellicht tegenstrijdig met het gevecht tegen de ontlezing. De vernieuwing zou je op het eerste gezicht als zwaktebod kunnen zien, maar bij nader onderzoek blijkt snel dat het Letterenfonds wel degelijk het boek, al dan niet elektronisch, voorop blijft stellen.

Hier kunt u het volledige beleidsplan lezen.

--

Door Remus Thijssen.

Helft van de nominaties voor de Libris Literatuurprijs vrouw

Helft van de nominaties voor de Libris Literatuurprijs vrouw


Maandag 3 februari maakte de jury van de Libris Literatuurprijs de longlist bekend. De genomineerde auteurs voor deze beroemde literaire prijs bestaan dit jaar uit negen vrouwen en negen mannen. Het is pas de tweede keer dat er voor de prijs evenveel mannen als vrouwen genomineerd zijn. Nog nooit nomineerde de jury meer vrouwen dan mannen. 

De Libris Literatuurprijs

De Libris Literatuurprijs is de grootste romanprijs van Nederland, oorspronkelijk gemodelleerd naar de beroemde Engelse Booker Prize. Een onafhankelijke jury (bestaande uit literaire auteurs, critici en literatuurwetenschappers) beoordeelt de nominaties. Uit de longlist van achttien titels komen er zes op de shortlist. In mei maakt de jury  de winnaar bekend, die een bedrag ontvangt van 50.000 euro. 

Evenveel vrouwen als mannen

Voor de tweede keer sinds de oprichting van de prijs in 1994 zijn er evenveel vrouwen als mannen genomineerd. Dit gebeurde één keer eerder, in 2014. In de andere jaren waren de romans van vrouwen altijd in de minderheid. Meestal beslaan die nominaties een kwart tot een derde van de longlist. In 2012 stonden er tussen de achttien nominaties zelfs maar drie vrouwen. 

Weinig vrouwen bij literatuurprijzen

In de geschiedenis van literaire prijzen zijn vrouwen vaak ondervertegenwoordigd. Zo is de Libris Literatuurprijs 26 keer uitgereikt, maar slechts drie keer gewonnen door een vrouw. Bij de BookSpot Literatuurprijs (voorheen de AKO Literatuurprijs en ECI Literatuurprijs) die sinds 1987 bestaat, zitten tussen de 33 winnaars maar zes vrouwen. 

Over het lage percentage van genomineerde vrouwen bij literatuurprijzen waren eerder al kritische geluiden te horen. In 2016 telde de “Lezeres des Vaderlands” voor De Groene Amsterdammer alle winnaars van zes grote literaire prijzen. Daaruit bleek dat het totaal aantal vrouwelijke winnaars meestal onder de 20 procent ligt. Alleen van de winnaars van de BookSpot Literatuurprijs was 21 procent vrouw. Ook de afgelopen drie jaar zijn deze prijzen bijna allemaal door mannen gewonnen. 

De literaire wereld blijkt dus niet zo geëmancipeerd te zijn. Toch lijkt het dit jaar de goede kant op te gaan. Auteur Manon Uphoff staat met haar genomineerde roman Vallen is als vliegen hoog op de favorietenlijstjes. Hopelijk maakt Uphoff in mei het rijtje van vrouwelijke winnaars iets langer.

--

Door Jorien Tromp

Favorieten van de redactie: Valentijnsboeken

Favorieten van de redactie: Valentijnsboeken


Rozen verwelken
Schepen vergaan
Een boek als herinnering, 
blijft altijd bestaan

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Een dag die je kunt gebruiken om iemand te laten weten dat je de ander leuk vindt. En hoe bijzonder zou het zijn om dat met een boek te doen. Omdat je nooit te jong bent voor liefde hebben wij een aantal jeugdboeken geselecteerd. 

De voordelen van onbeantwoorde liefde (15+) is een heerlijk verhaal over vriendschappen, liefde en voor jezelf kiezen ondanks je onzekerheid. Niet al te ingewikkeld. Leest lekker snel weg waardoor je er eerder doorheen bent dan je zou willen! 

Aap Noot Lief (tot 12 jaar) bevat 123 inspirerende gedichten en wijsheden. Draag Aap Noot Lief dicht bij je hart en leen er soms wat liefde uit. 

Licht, camera, liefde (13-15) is het eerste deel in deze nieuwe meidenserie van Holly Smale. Hilarisch en hartverwarmend, met een scherp randje. 

In Lover of Loser (13+) bepaalt de lezer zelf de verhaallijn: er komen twee belangrijke keuzemomenten in voor. 

In Orpheus in de onderwereld (vanaf 12 jaar A2/B1) lees je drie spannende liefdesverhalen uit de oudheid. Het boek is gemakkelijk leesbaar en leuk bovendien. 

--
Door Rita Pontororing

Bookstagram van de week: Blossom Books

Bookstagram van de week: Blossom Books


Voor de boekenliefhebber zijn er enorm veel plekken waar je je behoefte aan boeken kunt vervullen, zelfs als je even niet aan het lezen bent. Een van de meer moderne plaatsen is Instagram. Ook zonder account kun je hier heerlijk rondneuzen in de esthetische foto’s, gevarieerde accounts en bergen aan boekenliefde. Zoek eens op de hashtag #booklove of kijk naar de accounts die wij aanraden! 

Blossom Books
Deze week raden wij het account van Blossom Books aan. Dit is van uitgeverij Blossom Books en heeft uiteraard hun eigen boeken in de hoofdrol, die vaak een combinatie van lekker leesbaar en maatschappelijk relevant zijn. Hun foto’s zijn leuk omdat ze vaak erg mooi zijn en een leuk inkijkje in het uitgeverijleven geven. Daarnaast viert Blossom Books dit jaar hun tienjarige bestaan en hebben ze allemaal leuke acties waar je via Instagram aan mee kunt doen. 

Bekijk het account hier

Door Sanne Wortman
Geef een boek cadeau!

Geef een boek cadeau!


Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken
De leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. 

Het jeugdboek van 2020
Dit jaar is er gekozen voor Koning van Katoren, van Jan Terlouw. Hierin droomt de 17-jarige Stach ervan koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten, als Stach er in slaagt deze te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?
Het boek is een echte klassieker en leuk voor kinderen van verschillende leeftijden. 

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!
Voor slechts 2 euro is Koning van Katoren vanaf 7 februari te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook een gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

En geven kan op vele manieren, bijvoorbeeld door een boek te doneren aan een goed doel. Dit kan in verschillende boekhandels in Nederland. Kijk hier bij welke boekhandels je kan doneren, en voor meer informatie over de actie.

De Schoolschrijver

De Schoolschrijver


Bijna één op de vijf jongeren dreigt ‘laaggeletterd’ te worden en het aantal basisschoolleerlingen dat laag scoort op taalvaardigheid neemt toe. Veel Nederlandse jongeren ervaren de voordelen van lezen niet. Eén derde van hen vindt lezen niet leuk en slechts een kwart beleeft er plezier aan. Ongeveer de helft van alle vo-leerlingen in Nederland vindt lezen (helemaal) niet leuk. De Schoolschrijver is er voor alle basisscholen die hun leerlingen meer leesplezier gunnen en hun schrijfonderwijs willen verdiepen.

De Schoolschrijver biedt een halfjaarsprogramma, een maandprogramma en trainingen voor leraren. Hiermee willen ze:

 • Zoveel mogelijk kinderen op de basisschool in aanraking brengen met de rijkdom van taal en literatuur, en hun woordenschat vergroten; 
 • Creativiteit en literatuur inzetten om het taalonderwijs leuker, slimmer en beter maken;
 • Kinderen leren te vertrouwen op hun eigen talenten en creativiteit;
 • Leerkrachten een nieuwe aanpak leren, waarmee zij hun leerlingen een nog betere start kunnen geven.

Meer weten? Kijk dan op de site.

Gratis boek over waterstijging en klimaatverandering

Gratis boek over waterstijging en klimaatverandering


De zeespiegel stijgt. Net als voor de Watersnoodramp van 1953 luiden experts de noodklok, maar komen we niet genoeg in actie. Rutger Bregman laat in zijn nieuwe boek Het water komt zien dat we het tij kunnen keren. Dit verhaal gaat iedere Nederlander aan. Daarom geven De Correspondent en de Nationale Postcode Loterij dit boek aan iedereen cadeau die hierin interesse heeft. Deze organisaties onderschrijven allebei het belang van het tegengaan van klimaatverandering.Vraag uw exemplaar aan, lees of luister het boek en geef het dan door! Het is zowel verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek, en wel hier

 

Favorieten van de redactie: Boeken over Auschwitz

Favorieten van de redactie: Boeken over Auschwitz


Deze week was het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd door het Sovietleger. Ruim 1 miljoen mensen zijn in dit kamp vermoord. Bij een herdenkingsceremonie werden zij, en de andere slachtoffers van de Holocaust, herdacht door regeringsleiders, overlevenden en nabestaanden. De boodschap van alle sprekers was duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren. Woorden kunnen niet bevatten hoe verschrikkelijk het was, maar we moeten erbij stil blijven staan om te zorgen dat deze geschiedenis nooit herhaald zal worden. 

Daarom deze week een aantal boeken over Auschwitz. 

In Bij ons in Auschwitz verzamelde Arnon Grunberg teksten van ‘morele getuigen’, getuigen die slachtoffer waren van de terreur. Variërend van het verhaal van zijn eigen moeder die als meisje Auschwitz overleefde tot teksten van Zalmen Gradowksi, een man die in Auschwitz vermoord werd en zijn teksten had begraven nabij een van de crematoria.

De fotograaf van Auschwitz gaat over Wilhelm Brasse, een nazigevangene die foto’s moest maken van de nieuwe gevangenen van Auschwitz tot het fotograferen van de patiënten van Mengele en nazi kopstukken. Het heeft heel veel slachtoffers een gezicht gegeven en een uniek beeld van de verschrikkingen gecreëerd. Na de oorlog pakte Wilhelm nooit meer een camera op. 

Vrijwillig naar Auschwitz vertelt het verhaal van Witold Pilecki, een Poolse verzetsman die zich in 1940 vrijwillig liet opsluiten in Auschwitz. Het ene na het andere rapport over de onmenselijke wreedheid in dit kamp stuurde hij naar Londen, waar men er vervolgens niets mee deed. 

Dat er in barre omstandigheden altijd hoop en liefde kunnen zijn, laat het verhaal van Lale en Gita zien. De tatoeëerder van Auschwitz beschrijft hoe Lale en Gita elkaar ontmoetten in Auschwitz, waar Lale bij alle nieuwe gevangenen een nummer op de arm tatoeëerde.  

In het boek Ik ontsnapte uit Auschwitz schrijft Rudolf Vrba over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en dan voornamelijk over zijn leven in Auschwitz. Hij wist samen met Alfred Wetzler te ontsnappen uit dit kamp en weet zijn ervaringen huiveringwekkende eerlijkheid te beschrijven. 

--
Door Sanne Wortman

Booktube van de week: Maarten 't Hart

Booktube van de week: Maarten 't Hart


Er is weinig leuker dan lekker praten over goede boeken, behalve het lézen van goede boeken misschien. Ook op Youtube snapt men dat en is er een hele community ontstaan die hierom draait. Welkom bij: Booktube! 

Elke week zetten we een leuk kanaal voor jou in het zonnetje, waar het alleen maar gaat over boeken, boeken en nog meer boeken! 

Maarten 't Hart

Het is bijna vijftig jaar sinds het eerste boek van Maarten ‘t Hart gepubliceerd werd. Deze grote schrijver - met miljoenen boeken verkocht, vertalingen, verfilmingen, prijzen - weet genoeg te vertellen over boeken. En dat doet hij dan ook. Op YouTube welteverstaan. Gezeten in zijn tuin of op de bank vertelt hij in korte filmpjes, met de nodige humor, wat hij van een boek vindt. 

Er staat al zes jaar aan filmpjes online en Maarten bespreekt vooral literatuur en non-fictie. Mocht je een keer niet weten of je dat ene boek moet kopen? Maarten weet het wel. 
Bekijk zijn boekbesprekingen hier

--
Door Sanne Wortman 

Weer duizenden boeken toegevoegd aan digitaal archief Delpher

Weer duizenden boeken toegevoegd aan digitaal archief Delpher


Op Delpher vind je gedigitaliseerde versies van oude boeken, kranten en tijdschriften. Door de Koninklijke Bibliotheek en negen andere instellingen zijn er recentelijk bijna 30.000 nieuwe boeken toegevoegd. Hierdoor heeft Delpher nu in totaal meer dan 100 miljoen pagina’s online staan, die voor iedereen vrijelijk te bekijken zijn. 

Bij het nieuwe materiaal zaten onder andere kinderboeken uit de negentiende en twintigste eeuw, oude schoolboeken, reisverhalen, driestuiversromans, oorlogsmateriaal en Friese literatuur. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten tot aan 1995, 4,4 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 500.000 boeken van de 15de tot de 21ste eeuw. Dit maakt Delpher zeer geschikt voor historisch onderzoek, maar bijvoorbeeld ook om informatie over familie te vinden. 

De Leesclub van Alles Live in een nieuw jasje

De Leesclub van Alles Live in een nieuw jasje


De boekenliefhebbers van De Leesclub van Alles recenseren niet alleen – zij organiseren ook bijeenkomsten die uiteraard om boeken draaien. Eerder ging dit onder de naam DLVALive, maar de redactie geeft er nu een andere invulling aan en daar hoort een andere naam bij: DLVA Boekensalon. 

De Boekensalons vinden plaats op de zondagmiddag, ieder kwartaal. Het gaat niet langer over één boek, maar over een hele stapel boeken: nieuwe boeken, oude boeken, bekende boeken, onbekende boeken, zowel fictie als non-fictie. De gasten zijn (Utrechtse) schrijvers, vertalers, recensenten, uitgevers, journalisten én lezers. 

Zij komen om te vertellen over hun boek, voor te dragen uit hun werk. Presentatoren Marjan Slob en Roeland Dobbelaer bespreken elk een boek en ze voeren gesprekken met de gasten. Én ze vragen in het laatste half uur de bezoekers iets te vertellen over het beste boek dat ze recent lazen. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen rond boeken. Een aantal van de boeken die besproken worden zijn ook te koop.

De eerste Boekensalon vindt plaats op zondag 15 maart, vanaf 13.00u. Het programma is als volgt:
• Filosoof Ben Kuiken vertelt over zijn boek De organisatiefilosoof
• Roeland Dobbelaer, Hoofdredacteur De Leesclub van Alles / Bazarow Magazine, verdiepte zich in het werk van T.S. Eliot o.a. The Waste Land
• Marjan Slob recenseert een boek wat haar het meeste opviel de laatste maanden
• De Utrechtse schrijver Willem Erné vertelt over hoe belangrijk Utrecht is in zijn romans Van de liefde en de zee en De arrogantie van het doorgeefluik.
• Ingrid Meurs (uitgeverij Orlando) bespreekt Bowie’s Boekenkast, van John O’Conell over de 100 boeken die het leven van David Bowie veranderden.
• Het verdere programma wordt binnenkort bekendgemaakt. 

Voor meer informatie en aanmelden, kijk hier

Tonke Dragt (89) over haar leven, haar toekomstromans én Netflix

Tonke Dragt (89) over haar leven, haar toekomstromans én Netflix


Voor het eerst in meer dan tien jaar heeft schrijfster Tonke Dragt (89) een uitgebreid radio-interview gegeven. In De Grote Vriendelijke Podcast, over jeugdliteratuur, gaat Dragt ruim anderhalf uur in gesprek met journalisten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) over haar leven, haar toekomstromans én de internationale Netflixserie naar haar beroemdste boek De brief voor de koning, die dit voorjaar uitkomt.
Netflix wil nog niet prijsgeven wanneer de release van ‘The Letter for the King’ precies is, maar de serie wordt voor de zomer verwacht. De brief voor de koning werd onlangs voor de 55e keer herdrukt en is in meer dan veertig talen vertaald. Dragt heeft enkele beelden van de serie gezien en is onder de indruk van de enscenering en de kostuums: “Een lust voor het oog.” Eerder heeft ze zich intensief bemoeid met het script, vertelt ze. De schrijfster zegt ervoor te hebben gestreden de kern van haar verhaal overeind te houden.

Broze gezondheid
Tonke Dragt vertelt in De Grote Vriendelijke Podcast (GVP) openhartig over haar broze gezondheid en de moeite die het haar kost om aan het leven in een verzorgingshuis te wennen: “Ik vind het lastig om afhankelijk te zijn, om dingen niet zelf te kunnen doen (…) Ik ben mijn leven lang nog nooit voor twaalf uur ’s nachts naar bed gegaan, nu moet ik er om tien uur in liggen (…) Ik ging altijd mijn eigen gang, als ik middenin de nacht zin had om te gaan schrijven of tekenen, dan deed ik dat gewoon.”
Dragt komt weinig meer buiten en leeft in haar appartement tussen haar poppenhuizen en de werelden die ze zelf heeft verzonnen. Schrijven en illustreren gaat niet meer zo gemakkelijk, vertelt ze: “Maar in mijn hoofd gaat het nog steeds door.” Dragt is van plan nog één verhaal af te ronden. Dat is het laatste hoofdstuk van De weg naar de cel, het onvoltooide vervolg op haar laatste grote roman Aan de andere kant van de deur, dat zich ook als losstaand verhaal laat lezen.

De Grote Vriendelijke Podcast publiceert twee afleveringen met Tonke Dragt. Hierin komen ook Paulien Cornellisse (Taal is zeg maar echt mijn ding) en vertaalster Laura Watkinson (die meerdere boeken van Tonke Dragt naar het Engels vertaalde) ook langs om met Tonke te praten. 
De afleveringen zijn te beluisteren via Spotify, alle podcast-apps en www.degrotevriendelijkepodcast.nl

De Week van de Leesclub: met elkaar in gesprek over boeken

De Week van de Leesclub: met elkaar in gesprek over boeken


Van 25 tot en met 31 januari vindt de tweede editie van de Week van de Leesclub plaats. Het doel van deze campagne is te laten zien hoe leuk en waardevol het is om te lezen, sámen te lezen en met elkaar in gesprek te gaan over boeken. De Week van de Leesclub 2020 is een initiatief van landelijke leescluborganisatie Senia, in samenwerking met Stichting Literatuurclubs Drenthe, Schwob en festival Lutterzand Literair.   

Boeken bieden stof tot praten. De tienduizenden Nederlanders die deelnemen aan een leesclub hebben dat al ontdekt. Met anderen van gedachten wisselen over boeken is leerzaam en verrijkend. Daarnaast brengt een leesclub ontmoetingen tussen mensen tot stand. Kortom: in een leesclub lees je méér en een leesclub vergroot je wereld. 

Activiteiten
In de Week van de Leesclub worden op veel plaatsen in het land informatiebijeenkomsten gehouden waarin leesclubs met diverse programma’s worden opgericht. Daarnaast gaan we op pad met de twee Libris-prijswinnaars. Rob van Essen, auteur van De goede zoon en Roelof van Gelder, auteur van Dichter in de jungle, zullen op verschillende plekken in het land ‘pop-up-leesclubs’ bijwonen, waarin zij in gesprek gaan met lezers over hun boek. Ook zullen er pop-up-leesclubs in samenwerking met Schwob plaatsvinden, waarbij Rokus Hofstede, de vertaler van de herontdekte klassieker De grote angst in de bergen, aanwezig zal zijn. En tot slot biedt festival Lutterzand Literair een prachtig literair programma aan, met op zondag 26 januari de Dag van de Leesclub. Kortom, keuze genoeg om in de Week van de Leesclub aan te haken. 

De website www.weekvandeleesclub.nl biedt een overzicht van het gehele programma en van alle informatiebijeenkomsten in het land. 

Babs Gons en Marente de Moor bij Letteren Live

Babs Gons en Marente de Moor bij Letteren Live


Letteren Live is de literaire talkshow van Het Parool, SPUI25 en het Nederlands Letterenfonds. Met dit programma willen ze lezers inspireren en de rijkdom van de literatuur in haar volle breedte voor het voetlicht brengen. De focus ligt op boeken en makers in alle literaire genres die op enigerlei wijze door het Letterenfonds zijn gesteund. 

Ronald Ockhuysen en Roos van Rijswijk gaan in deze editie van Letteren Live in gesprek met Babs Gons over de door haar samengestelde spoken word bundel Hardop en met Marente de Moor over over haar meermaals bekroonde roman Foon. Daarnaast is er een column van Jasper Albinus, een van de net afgezwaaide talenten uit het Slow Writing Lab 2019, en muziek van Rita Zipora.

Bekijk de nieuwe aflevering hier.

Favorieten van de redactie: Creatief met dichten

Favorieten van de redactie: Creatief met dichten


Poëzie kan ingewikkeld en hoogdravend zijn, keurig gebundeld in een boekje met harde cover. Maar poëzie kan zoveel meer dan dat. Het hoeft niet altijd onbegrijpelijk en moeilijk te zijn, het hoeft ook niet altijd op papier te staan. Poëzie is er voor iedereen. Daarom hieronder een aantal creatieve manieren om met gedichten om te gaan. 

Instapoets
In dit tijdperk van digitaal leven is het niet gek dat gedichten hun weg naar online gevonden hebben. Op Instagram is een hele groep ‘Instapoets’ opgestaan die hun woordkunstwerken voornamelijk daar aan de man brengen. Er zit enorme variatie in de soorten gedichten en dichters. Een leuk voorbeeld is Gedichtjes van Doet, een account vol korte gedichtjes die gaan over liefde, seks, alledaagse gebeurtenissen en meer. Soms grappig, soms herkenbaar, soms grof of juist heel lief. Vaak erg leuk. 

Poetryslam
Poetryslam is een moderne manier van gedichten voordragen. Het is een combinatie van voordracht, dichtkunst en performance. De kwaliteit van het gedicht is even belangrijk als hoe het voorgedragen wordt en is een kunst op zich. Vaak gebeurt poetryslam in wedstrijdvorm, zoals de Nederlandse Kampioenschappen Poetryslam, die je op YouTube kunt terugkijken.  

Muurgedichten
In Leiden zijn muurgedichten heel populair. Inmiddels kun je in de stad meer dan 120 gedichten vinden, geschilderd op gebouwen. Door middel van wandelroutes in variërende thema’s als ‘Vrijheid’, ‘Vreemde schriften’ of ‘Voor 1880’, kun je de gedichten ontdekken. Maar je kunt ze ook gewoon op de site bekijken en beluisteren. 

Verhaal op rijm
Als je toch een beetje bij gedichten in boekvorm wil blijven, zijn daar ook genoeg creatieve mogelijkheden te vinden. In plaats van losse gedichten kun je bijvoorbeeld een heel verhaal op rijm schrijven, zoals bij het boek 67 seconden. In dit verhaal zit je in het hoofd van Will, een jongen die wraak wil nemen. Het is een indringend verhaal dat bijzonder goed naar het Nederlands is vertaald, zeker als je bedenkt dat gedichten een van de moeilijkste teksten zijn om te vertalen. 

Originele bundel
Tot slot, toch nog een bundel gedichten in de traditionele vorm. Maar dan wel in een thematisch jasje. In Game of Poems lees je gedichten over de wereldberoemde serie Game of Thrones en kun je  afleveringen opnieuw beleven via een heel ander medium.


Door Sanne Wortman

Booktube van de week: Paperbackdreams

Booktube van de week: Paperbackdreams


Er is weinig leuker dan lekker praten over goede boeken, behalve het lézen van goede boeken misschien. Ook op Youtube snapt men dat en is er een hele community ontstaan die hierom draait. Welkom bij: Booktube! 

Elke week zetten we een leuk kanaal voor jou in het zonnetje, waar het alleen maar gaat over boeken, boeken en nog meer boeken! 

Paperbackdreams

Kat van Paperbackdreams heeft niet alleen een heel leuke open uitstraling, ook geeft ze diepgravende reviews over boeken waarbij ze haarfijn uitlegt waarom ze een boek helemaal geweldig vond - of juist compleet verschrikkelijk. Naast reviews heeft ze ook andersoortige filmpjes; ze vertelt met welke boekkarakters ze zou willen vechten, maakt een review met haar vader, laat lezers een boek kiezen, of leest negatieve reviews voor van haar favoriete boeken.
En altijd zijn haar flimpjes  leuk om te kijken. Kat zit bepaald niet stil én heeft heerlijke sarcastische humor.

Er staan al flink wat filmpjes van haar online, je bekijkt ze hier.   

--
Door Sanne Wortman 

Het Utrechts Doorgeefboek zwerft door de stad

Het Utrechts Doorgeefboek zwerft door de stad


Heb jij hem al gezien? In Utrecht zwerft een knalgroene tas rond met daarin een gedeeltelijk leeg boek waarin Utrechters hun verhaal over de stad kunnen opschrijven. Barbara Spronck is de initiafnemer van het Doorgeefboek en hoopt zo’n vijftig verhalen te verzamelen met het boek. 

“Stel je voor wat een geweldig boek dat zou zijn,” zegt Barbara, “een beeld over Utrecht van vijftig willekeurige mensen die per toeval deze uitnodiging krijgen, alleen maar omdat ze dit boek hebben gevonden. Ik popel om te lezen wat voor een bijzondere bonte mix van een tijdsbeeld van 2020 dat wordt.”

De vinder van het boek vindt een toelichting en instructie op de eerste pagina’s. Het idee is dat de vinder twee pagina’s  in het boek vult met zijn of haar verhaal over Utrecht. Daarna laat de vinder het boek weer op een andere plek achter voor de volgende auteur.

Barbara heeft geen idee wat er met het boek gaat gebeuren. “Wordt het boek meegenomen? Door wie? Er is een Facebookpagina en een website, dus vinders kunnen zich daar melden. Het zou heel gaaf zijn als we zo nu en dan horen dat het boek nog onderweg is, we zullen zien. Ik word al vrolijk van het idee dat het boek nu bij iemand thuis of op het werk kan liggen, of dat nou in Hoograven is, op de Cartesiusweg of ergens anders onder de Dom. Uiteindelijk hoop ik een boek met 50 verhalen terug te krijgen. Alle schrijvers krijgen in elk geval een exemplaar, publicatie lijkt me heel leuk, maar eerst maar eens zien of het plan slaagt!”​

Site bezoeken of het boek via Facebook in de gaten houden? 

Poëzieweek

Poëzieweek


Op 30 januari begint de Poëzieweek. De Poëzieweek wil een zo groot mogelijk bereik voor poëzie creëren en bundelt tal van activiteiten van organisatoren in Nederland en Vlaanderen. Het gaat een week worden vol speciale activiteiten en acties die allemaal draaien om poëzie. 

Activiteiten
De Poëzieweek wordt groot geopend met de Startshow in Antwerpen, op Gedichtendag oftewel 30 januari. Onder het motto ‘de toekomst is nu’, het thema van deze achtste Poëzieweek, geven Maud Vanhauwaert, Siel Verhanneman, Dean Bowen en Max Greyson het beste van zichzelf. Jan Ducheyne dj’t. Daarnaast wordt Cosmos, Texaco voorgesteld, het Poëzieweekessay van Charlotte Van den Broeck met illustraties van Ward Zwart.

Verder worden er door heel Vlaanderen en Nederland activiteiten georganiseerd. Van prijsuitreikingen tot dichtersoptredens en van poëzie op straat tot activiteiten in de boekwinkel of bibliotheek bij u in de buurt. Bekijk het volledige overzicht hier. 

Poëziegeschenk 
Tijdens de Poëzieweek krijg je van de boekwinkel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Het Poëziegeschenk 2020 heeft de titel nu, geheel in het thema van de Poëzieweek ‘De toekomst is nu’. Het geschenk is een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun dichterscarrière. Het geschenk dient als een kennismaking met actueel en uiteenlopend werk van Insta-poets en slamdichters tot prestigieuze prijswinnaars. 

De tien dichters zijn:
Akwasi (1988, Ambo|Anthos)
Dean Bowen (1984, Uitgeverij Jurgen Maas)
Charlotte Van den Broeck (1991, Arbeiderspers)
Radna Fabias (1983, Arbeiderspers)
Max Greyson (1988, Arbeiderpers)
Carmien Michels (1990, Polis)
Roelof ten Napel (1993, Hollands Diep)
Marieke Lucas Rijneveld (1991, Atlas Contact)
Maud Vanhauwaert (1984, Querido)
Siel Verhanneman (1989, Standaard Uitgeverij)

#DichterBijMij
De organisatie van de Poëzieweek snapt dat genieten van gedichten niet alleen meer offline gebeurt. Daarom is de actie #DichterBijMij in het leven geroepen de jeugdige poëten. Onder #DichterBijMij worden leerlingen en studenten uit Vlaanderen en Nederland opgeroepen om aan de slag te gaan met gedichten van Dean Bowen, Carmien Michels of Maud Vanhauwaert uit de bloemlezing Nu. Het resultaat van alle creatieve uitingen deel je vanaf Gedichtendag 2020, 30 januari, op sociale media met #DichterBijMij. De driekoppige jury – bestaande uit Dean, Carmien en Maud – kiezen de mooiste drie creaties eruit en die worden beloond met een boekenpakket van die drie geschenkauteurs.

Zoek je nog inspiratie? Zoek op Facebook en Instagram  #DichterBijLanoye om de resultaten van Poëzieweek 2019 te bekijken! En kijk hier voor meer informatie over de actie dit jaar. 

En ook voor de jongere kinderen bestaan er toegankelijke gedichten. We hebben een paar tips voor je verzameld, bekijk ze hier

Zelf dichten
Poëzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag. Donderdag 30 januari is het Gedichtendag: verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.

Deel je gedicht met #Gedichtendag op sociale media!

 

Poëzie voor kinderen

Poëzie voor kinderen


NU 
nu dat is vandaag 
morgen is een nachtje slapen 
nu ben ik moe mijn ogen vallen dicht 
ik slaap naar morgen toe

Hans en Monique Hagen in: Lichtjes in je ogen

 

Dit mooie en toch eenvoudige gedicht geeft aan dat er prachtige poëzie is, ook voor onze hele jonge kinderen. Dit gedicht sluit in al zijn eenvoud helemaal aan bij het motto “De toekomst is nu” van de Poëzieweek 2020. 

In de Poëzieweek 2020 krijgt poëzie ook aandacht op school. Er zijn zelfs lessen ontwikkeld voor basisscholen en voortgezet onderwijs door Iedereen Leest en Stichting Lezen. In één van de lessen staat het bovenstaande gedicht NU van Hans & Monique Hagen. Zij hebben een tiplijst met 70 titels samengesteld met dichtbundels en bloemlezingen. In de lijst staat steeds vermeld voor welke leeftijd de gedichtenbundels geschikt zijn. Gewend als wij zijn bij Bazarow, willen wij onze eigen tiplijst delen met drie bundels eigenlijk vier. 

Allereerst een zeer lijvig boek dat in DWDD aan de orde is geweest. Ik wou dat ik een vogel was heeft natuurgedichten voor elke dag van het jaar. 

En een zeer handzaam boekje, een bundel samengesteld door Arie & Romy Boomsma Langs de Lange Lindelaan. Gedichten over verschillende onderwerpen, wel herkenbaar voor kinderen.

Er is ook Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt met 25 gedichten die ieder beginnen met “wat je moet doen als.” Ons advies luidt: wat je moet doen als het Poëzieweek is……..kinderen inspireren om gedichten te lezen. 

Oh en natuurlijk is Lichtjes in je ogen de vierde dichtbundel om uit voor te lezen, en dan voor de hele kleintjes. 

--
Door Rita Pontororing

 

Mischa Andriessen wint twaalfde Awater Poëzieprijs

Mischa Andriessen wint twaalfde Awater Poëzieprijs


De dichtbundel Winterlaken van Mischa Andriessen heeft de Awater Poëzieprijs 2019 gewonnen. Dat wordt bekend gemaakt in de nieuwe editie van poëzietijdschrift Awater. 27 Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,- . Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek.

Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, De Standaard, De Groene Amsterdammer, Poëziekrant en Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde Winterlaken van Mischa Andriessen met stip op nummer 1. Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen: 

‘Doorwrochte gedichten met een hartverscheurende ondertoon. Een bezwerende bundel over een groot gemis.’ ‘Ingetogen en aangrijpend, nauwkeurig, onnadrukkelijk muzikaal.’

Eerder werk van Mischa Andriessen werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-Poëzieprijs.

Op woensdag 5 februari a.s. zal de traditionele Awater Poëzieprijs-mok aan Mischa Andriessen worden uitgereikt tijdens een feestelijke avond bij Perdu in Amsterdam. Wilt u deze avond (kosteloos) bijwonen, reserveer dan een plaats via: poezieclub@prijsdepoezie.nl.

Lutterzand Literair Festival

Lutterzand Literair Festival


Op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020 is de tweede editie van het Lutterzand literair festival. Een literatuurfestival dat beslist anders is dan anders. Niet alleen vanwege de programmering, maar ook omdat de wonderschone omgeving van het Lutterzand je zal bijblijven. En omdat je als deelnemer aan het festival op de mooiste plekjes van dit deel van Noordoost Twente komt. Waar je als gewone bezoeker niet kan of mag komen. 

Ook dit jaar is er weer een bijzondere programmering. Met beroemde schrijvers. Maar ook een programma dat je het gevoel geeft even helemaal ‘weg te zijn’. Weg uit de hectiek van het dagelijks leven, weg uit het gewone. Of je nu uit Enschede, Amsterdam, Groningen, Middelburg, Breda of Maastricht komt. Of uit De Lutte.

Duik onder in de verhalen van bekende auteurs en ervaar wat literatuur, cultuur, natuur en erfgoed met je doet. Of dat nou op zaterdag bij de schrijvers van jouw keuze is, op zondagmorgen bij het interview over natuur, duurzaamheid en technologie, of tijdens de eerste editie van de Landelijke Leesclub Dag op zondagmiddag. En dat alles omlijst door muziek, verhalenvertellers, locatietheater en poëzie.

Favorieten van de redactie: Boeken over transgenderisme

Favorieten van de redactie: Boeken over transgenderisme


Afgelopen week liet de coming out van Nikkie Tutorials heel wat stof opwaaien. Ze onthulde transgender te zijn, en deed dit omdat iemand haar chanteerde met deze informatie. Het leverde heel wat reacties op, positief en negatief, wat laat zien dat transgenderisme nog steeds een gevoelig onderwerp kan zijn. 

Gelukkig zijn er al vele goede boeken geschreven over transgenderisme. Boeken blijven altijd een fantastische manier om je in te leven in een ander persoon en te leren over allerlei nieuwe zaken. Dus hieronder een aantal favoriete boeken van de redactie over transgenderisme. 

Birthday is geschreven door een dame die zelf ooit in het verkeerde lichaam zat en misschien is het daarom zo’n goed boek geworden waarbij de emoties van de pagina’s knallen en je zo sterk voelt hoe oncomfortabel de hoofdpersoon is met het eigen, verkeerde lichaam. Het leest gemakkelijk weg en als bonus is de opzet, waarbij je zes jaar lang alleen de dag van de verjaardag meekrijgt, erg goed uitgewerkt. 

Mijn broer heet Jessica gaat, zoals de titel al doet vermoeden, niet over de transgender zelf, maar over het broertje ervan. Hierdoor zie je de verwarring van de omgeving en werd zelfs enigszins inzichtelijk waarom mensen soms zo naar kunnen reageren op transgenderisme (het broertje wordt op school gepest bijvoorbeeld). Het is een mooi boek om het onderwerp bespreekbaar te maken en te laten zien dat ieders gevoelens er mogen zijn. 

De maakbare man. Als schrijver, filosoof en columnist is Maxim Februari een publiek persoon, waardoor zijn transitie een ‘opzienbarende gebeurtenis’ was. Dit boek is te lezen als een soort antwoord op alle uitgesproken en onuitgesproken vragen die sindsdien op hem zijn afgekomen. Niet dat dit boek volstaat met persoonlijke ontboezemingen. Het is eerder ietwat onderwijzend van opzet, inclusief verwijzingen naar handige sites.

Transgender in Nederland gaat over de geschiedenis van transgenders in Nederland en laat hen - van de oudste pioniers tot de jongste genderkinderen - zelf aan het woord. Nederland heeft al ruim zestig jaar ervaring met transgenderzorg en loopt daarmee voorop in de wereld. Historicus Alex Bakker, zelf transgender, onderzoekt het verhaal van medische behandelingen, maatschappelijke discussies en de veranderende publieke opinie.

T.R.O.T.S op mijn transgender kind is het verhaal van een moeder met een transgender dochter. Een moeder die haar kind tegen de buitenwereld wil beschermen. Haar wil helpen groeien en bloeien. Maar soms op haar eigen tekortkomingen stuit. Met dit boek vol inspiratie, tips en de T.R.O.T.S-methode biedt Wilhelmina Woortman hoognodige handvatten aan ouders, docenten en hulpverleners van transgender kinderen. 

En zoals Nikkie Tutorials in haar filmpje zo passend zei: At the end of the day, i am me. 

--
Door Sanne Wortman 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden