Ontstaan Bazarow.com

Bazarow is een voortzetting van De Leesclub van Alles. Bazarow was aanvankelijk een verkopende boekensite waarmee we probeerden extra inkomsten voor het boekenvak te genereren. De site werd najaar 2019 gelanceerd, naast de recensiesite De Leesclub van Alles. Voorjaar 2022 werd met de boekenverkoop gestopt.
In het persbericht hierover schreef hoofdredacteur Roeland Dobbelaer op 25 mei 2022: “Helaas gaan we per vandaag stoppen met de boekenverkoop op Bazarow. Bazarow was bedoeld als verkopende boekensite om de fysieke boekhandel te ondersteunen. We wilden zo de invloed van de grote internetboekhandels tegengaan. Helaas is het ons technisch niet gelukt om een goede koppeling te maken met de boekhandel zodat de uitlevering ook daadwerkelijk met de fysieke boekhandel zou plaatsvinden. Omdat we ook de komende tijd hier geen oplossing voor zien, hebben we besloten met dit gedeelte van Bazarow te stoppen. We kunnen het niet verantwoorden iedereen nog langer te laten wachten. Dat is slecht voor onze geloofwaardigheid en zo zouden we een concurrent van de fysieke boekhandel worden, en dat was natuurlijk nooit de bedoeling.”

Maar Bazarow hield niet op te bestaan. Bazarow werd op 1 juni 2022 samengevoegd met recensiesite De Leesclub van Alles. De 16.000 artikelen, interviews, nieuwsberichten en recensies bleven zo behouden en ook de urls van deze artikelen. Roeland Dobbelaer: “Ik heb ervoor gekozen om door te gaan onder naam Bazarow. Dat is een mooie literaire naam, kort en krachtig. En Bazarow, de opstandige student uit de roman Vaders en zonen van Toergenjev is een van mijn literaire jeugdhelden. De naam De Leesclub van Alles was verwarrend. We zijn natuurlijk geen leesclub in ware zin des woord.”

De vernieuwde site is het beste van de twee sites. Dit zijn de (nieuwe) onderdelen op het vernieuwde Bazarow:
    • Helder overzicht per categorie (Young Adult, Kunst&Cultuur, Nederlandse literatuur etc.) van de laatste 3 recensies
    • De Boekentop 50
    • Nieuws (alle nieuwsberichten die de afgelopen jaren op Bazarow verschenen blijven behouden)
    • Recensies, interviews en columns (alle artikelen die op DLVA verschenen blijven behouden)
    • Ook het tweewekelijkse Bazarow Magazine blijft net als de dagelijkse wekelijkse themabrieven (Filosofie&Religie, Kinder-&Jeugdboeken, Kunst&Cultuur, Geschiedenis&Archeologie, Young Adult etc.) waarin lezers op de hoogte worden gehouden van de laatste boeken van het genre waar ze graag over lezen.

Op termijn voegen we er nog diverse andere functies toe zoals een agendafunctie voor de boekenwereld.

Ontstaan De Leesclub van Alles

De Leesclub van Alles ontstond in 2009 toen vijf Utrechtse vrienden en een Hilversumse besloten maandelijks een boek te lezen over alles wat hen maar interesseert: literatuur, kunst, wetenschap, filosofie, geschiedenis, politiek, economie. Zes jaar lang kwamen we bij elkaar, het was een hechte club, we lazen prachtige boeken, het waren heerlijke avonden. In 2015 hielden we op te bestaan. Een van ons was twee jaar daarvoor afgehaakt, geen tijd meer. Dramatischer was het overlijden van twee van onze leden, in 2014 en in 2015. Deze website (live sinds juni 2016), een initiatief van filosoof, mediaondernemer en niet op de laatste plaats veellezer Roeland Dobbelaer, zet het idee achter De Leesclub van Alles voort. Als blijvend hommage aan Maarten de Keulenaar en Bouke Boomstra, de twee leden die ons ontvielen.

Recensieweb

Recensieweb was een site die ernaar streefde om álle Nederlandse literatuur te recenseren. De site hield eind 2016 op te bestaan. De mensen achter Recensieweb besloten om een groot aantal van de artikelen van Recensieweb een ‘tweede leven’ te geven op De Leesclub van Alles. Sinds februari 2016 zijn deze artikelen over Nederlandse romans uit de periode 2005 tot en met 2016 blijvend te lezen op De Leesclub van Alles, vanaf voorjaar 2022 dus Bazarow.com.

Oproep

Bazarow.com wil uitgroeien tot een hele grote boekensite over alle typen boeken. We plaatsen ook recensies van jaren terug over boeken die jaren geleden verschenen zijn. Zo bouwen we aan een zo groot mogelijke database van kwaliteitsverhalen over boeken. Jouw recensies op Bazarow.com? Neem dan contact op met hoofdredacteur Roeland Dobbelaer via info@deleesclubvanalles.nl.

Redactie Bazarow