"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het begint met een bij

Zaterdag, 28 mei, 2022

Geschreven door: Jennie Webber, Aimee Gallagher
Artikel door: Katelijne van Alem

“Ontdek hoe een kleine bij de wereld tot bloei brengt”

[Recensie]  Het begint met een bij en hoe gaat het verder? In dit verhaal lees je hoe de kleine bij de wereld tot bloei brengt. Je reist mee in de verschillende seizoenen. Zo zie je de bijen in de winter opeengepakt in de boom zitten en in de lente naar het zoet van de bloemen vliegen.

Vervolgens wordt jet stuifmeel naar het kastje gebracht en vertellen ze aan de andere bijen waar de lekkerste bloemen staan. Het stuifmeel kleurt hun lijfjes goudgeel, waarna ze het poeder in de bloemen knoeien.

Uiteindelijk zien we hoe de tuin een voorraadkast met allerlei lekkers wordt door de bijen!

Leven in de tuin
De bijen brengen de tuin tot leven, naast alles wat er verder in de tuin te vinden is! Illustratrice Jennie Webber heeft dit prachtig in beeld gebracht. De sfeervolle prenten staan vol details en de natuur is heel waarheidsgetrouw weergegeven.   

Geschiedenis Magazine

Het verhaal is prettig en goed leesbaar geschreven door auteur Aimee Gallagher. Het is duidelijk te volgen hoe het proces met het laten bloeien van alles via een bij opgestart wordt. Dit prachtige magische geheel, dat allemaal buiten gebeurd, wordt zo op een begrijpelijke manier in woord en beeld gebracht voor jonge kinderen.

Het boek nodigt uit om er een hele tijd mee te zitten. Wat zie je allemaal, hoe zie je de bijen op alle pagina’s terug en welk geluid maken de bijen. Het is een feest om de volle tuin met zonnebloemen, bloeiende appelbomen en struiken te zien en ook de imker met honing krijgt een mooi plekje. Maar de hoofdrol is er voor de bij!

De laatste pagina’s kun je uittrekken tot 1 groot geheel, waardoor je vier pagina’s op een rij krijgt, een vol geillustreerde tuin. Echt prachtig om te zien.

Aan de achterkant van deze pagina’s staat informatie over verschillende soorten bijen en het bestuivingsproces. Dit kan perfect gebruikt worden bij spreekbeurten en om kinderen inzicht te geven in wat een bij allemaal doet.

Dit brengt bij mij en hopelijk bij velen van ons weer het besef terug hoe belangrijk de bij is.

Tuin
Heb jij weleens bijen zien vliegen? In je tuin of om je huis? Overal kun je bijen zien, met name nu het weer warmer weer wordt.

Het kan leuk zijn om je tuin een beetje geschikt te maken voor bijen. Samen met je ouders wat plantjes planten met bloemen erin, zodat bijen daar het stuifmeel uit kunnen halen. Misschien kun je er wel een bordje bijmaken met ‘Bloemen voor de bijen’. Je eigen stukje tuin dat je gemaakt hebt voor de bijen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles