"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Werkelijkheid volgt fictie

dinsdag, 21 september 2021

[Lifestyle] Sfeer en decor, het zijn belangrijke elementen in een goed boek. Zeker in tijden dat de technologie ervoor zorgt dat veel beschrijvingen al snel hun realistische houdbaarheid verliezen. Welke hoofdpersoon staat er bijvoorbeeld nog in een telefooncel? Het zich in de tegenwoordige tijd laten afspelen van een boek is ingewikkelder geworden. De komst van het internet is daar mede debet aan, al voorspelden sommige schrijvers dit tot in detail.

Park vol zonnepanelen

Niet alle auteurs heten nou eenmaal Hergé, zoals de maker van de beroemde stripboekenreeks De donkere kamer van Damokles niet meer openslaan, maar toch. 

Internet en het dagelijkse leven

Boekenkrant

Het internet is een onvermijdelijk onderdeel van het dagelijks leven geworden. Appende voetgangers, stoplichten, reclame, het werkt allemaal via het wereldwijde web. Thuis is dat ook het geval: de verwarming gaat aan met een tik op de smartphone, en vinden we het energieverbruik te hoog, dan kan men via datzelfde internet in een handomdraai het diverse aanbod aan energie vergelijken. Sinds 2004 is die markt open. Het kan zomaar invloed hebben op een spannend boek: een stroomstoring bij een energiecentrale kan tegenwoordig het werk van hackers zijn, die vervolgens een bank beroven. Het cameratoezicht hebben ze ook eigenhandig uitgeschakeld.

Evert Hartman als meestervoorspeller

Er zijn niet veel schrijvers uit de vorige eeuw die deze tijd zo treffend omschreven als jeugdboekenschrijver Evert Hartman. Videobellen, alsmede het opzoeken van informatie met een mobiel apparaat, komt voor in zijn futuristische jeugdroman Niemand houdt mij tegen. Al heet de smartphone daar een ‘multikom’, de overeenkomsten zijn griezelig treffend. Ook neemt Hartman in dit verhaal een voorschot op de zelfrijdende en elektrische auto, 3D-schermen, de vreemdelingendienst, het klonen van mensen en het onderlopen van lager gelegen Nederland. Het is te hopen dat Hartman niet in alles gelijk krijgt. Maar al kunnen sommigen de toekomst schijnbaar tot in detail voorspellen, voor veel schrijvers is het bij elk nieuw boek weer zaak rekening te houden met de ontwikkelingen om een enigszins realistisch verhaal op te tekenen.

 


Column Edwin Stok: De veelvoudige ironie van de duurdere boeken, kunst en cultuur

zaterdag, 18 mei 2024

Er schuilt heel wat ironie in de plannen van de rechtse coalitie van Nederland. De BTW op boeken, k...


Tiktok kinderboek: Meester Jesper. De Tiktok Battle

zaterdag, 18 mei 2024

Door Nico Voskamp Meester Jesper is een fenomeen. Op Wikipedia startte hij in 2020 zijn TikTo...


Citaat van de week: Kinderen

vrijdag, 17 mei 2024

"Waar ik wel in geloof, met elke vezel van mijn lichaam, is het kind. Ik geloof in de kansen die ve...


Nieuws: Schrijvers over het nieuwe kabinet

vrijdag, 17 mei 2024

In de kranten en op de socials laten Nederlandse schrijvers zich massaal uit over het nieuwe kabine...