"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Prijsuitreiking nieuwe Poëzieprijs De Johnny

maandag, 25 oktober 2021

De eerste uitreiking van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie, vindt plaats op vrijdag 12 november. De prijs is vernoemd naar Johnny van Doorn (1944-1991), een Nederlandse dichter, schrijver en voordrachtskunstenaar. De genomineerden voor De Johnny 2021 zijn dichter Ellen Deckwitz, spoken word-dichter Babs Gons en dichter Rodaan Al Galidi. Tijdens de uitreiking treden de drie genomineerden op. De winnaar ontvangt een geldprijs 10.000 euro en de Johnny van Doorntrofee.

De jury bestaat uit dichter Babeth Fonchie, Poetryslam-kampioen Erik Jan Harmens, spoken-word artiest Onias Landveld, journalist en literatuurcriticus Dieuwertje Mertens en Yannick Moyson, organisator van open podia. Aangezien dit de eerste uitreiking van De Johnny is, heeft de jury ervoor gekozen om drie dichters te nomineren die momenteel in de belangstelling staan. Zo hoopt de jury ook dat de drie kandidaten, onder meer dankzij de prijs, verder in de belangstelling komen te staan.

Een gedeelte van de geldprijs, tweeduizend euro , is bestemd voor een opkomend podiumdichter naar keuze van de winnaar. Op deze wijze draagt De Johnny bij aan het ondersteunen van nieuwe dichters. De gekozen talenten zijn Jasper Albinus, gekozen door Ellen Deckwitz; Veronique Efomi, gekozen door Babs Gons; Ildikó Snijders, gekozen door Rodaan Al Galidi.

De Johnny is een initiatief van de Poëzieclub, een stichting met als doel om poëzie breed aandacht te geven. De uitreiking vindt plaats in Het Posttheater om 19:30. Kaartjes kosten 8 euro en kunnen hier aangeschaft worden.



Juno de Bruin


Column Edwin Stok: De veelvoudige ironie van de duurdere boeken, kunst en cultuur

zaterdag, 18 mei 2024

Er schuilt heel wat ironie in de plannen van de rechtse coalitie van Nederland. De BTW op boeken, k...


Tiktok kinderboek: Meester Jesper. De Tiktok Battle

zaterdag, 18 mei 2024

Door Nico Voskamp Meester Jesper is een fenomeen. Op Wikipedia startte hij in 2020 zijn TikTo...


Citaat van de week: Kinderen

vrijdag, 17 mei 2024

"Waar ik wel in geloof, met elke vezel van mijn lichaam, is het kind. Ik geloof in de kansen die ve...


Nieuws: Schrijvers over het nieuwe kabinet

vrijdag, 17 mei 2024

In de kranten en op de socials laten Nederlandse schrijvers zich massaal uit over het nieuwe kabine...