"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

EdgeZero

Vrijdag, 30 november, 2018

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Jeanine Feunekes-Both

De bundel heeft mij zeer aangenaam verrast

“EdgeZero is een initiatief van Peter Kaptein en Mike Jansen om de beste, meest spraakmakende en interessante verhalen van 2017 van Nederlandstalige schrijvers onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek te brengen.” (Bron: www.edge-zero.com).

[Recensie] De derde editie van EdgeZero geeft je de mooiste verhalen die in 2017 zijn gepubliceerd of hebben meegedaan aan fantastische verhalenwedstrijden. Een vakkundige jury van schrijvers, uitgevers, redacteurs en recensenten heeft zich voor deze editie over meer dan 150 verhalen gebogen en een top 15 geselecteerd van gerenommeerde auteurs en aanstormend talent. (Flaptekst EdgeZero)

Ik heb zo genoten van alle verhalen in deze bundel. Wát een niveau! En elk verhaal weer totaal anders dan het andere. De bundel heeft mij zeer aangenaam verrast. Zoals bij elke verhalenbundel heb je als lezer je voorkeuren, hoe objectief je ze ook probeert te lezen. Per verhaal (die qua lengte variëren) geef ik een korte samenvatting en mijn mening er over.

1. Heidelberg, mon amour – Jaap Boekestein en Tais Teng
Jonathan en Esmee zijn al jarenlang beste vrienden als ze Mariska ontmoeten. Ze zijn beide onder de indruk van haar verschijning en worden beiden verliefd op Mariska. Mariska kiest er echter uiteindelijk voor om met Jonathan een relatie te beginnen. Maar Esmee laat zich niet zomaar uit het veld slaan en probeert met een AI de liefde van Mariska te winnen. De schrijvers brengen dit verhaal over een driehoeksverhouding op intrigerende manier: tijdreizen.

Schrijven Magazine

2. De vrouw van een halve eeuw – Anaïd Haen
Implantaten om bijvoorbeeld je zicht te verbeteren of om wifi via je schedel te ontvangen zijn in dit toekomstverhaal de gewoonste zaak van de wereld geworden. Iedereen heeft de vrijheid om zijn lichaam aan te passen naar eigen wensen. Martina vindt dit geweldige aanpassingen. Helaas denkt haar partner er anders over. Een indrukwekkend verhaal dat zich afspeelt in de toekomst. Het is vol liefde, egoïsme en onbegrip. Ik moest echt even slikken na het lezen van dit verhaal, het kwam hard binnen toen ik eenmaal aan het eind van het verhaal de zeer passende titel begreep.

3. De beste bedoelingen – Wouter van Gorp
Balthamon is een demon en getrouwd met Lucinda, een succubus. Zij wonen in de hel. Balthamon heeft door de menselijke vooruitgang jarenlang gezworven door het internet, vroeger sprong hij van mens naar mens. Dit om de grootste angsten van de mensheid te zoeken. Het verhaal is beeldend geschreven. Het leven van demonen in de Hel, zoekend naar de grootste angsten van mensen om hen te kwellen. De mensheid is apathisch geworden na alle rampen en aanslagen en de demonen willen dit veranderen. Het is een fantasierijk verhaal dat zich afspeelt in de Hel en waarin onze 21e eeuw een grote rol speelt. Balthamon is een demon die een geweten aan het ontwikkelen is en begint te twijfelen aan zijn bestaan. Ik vond dit een erg indrukwekkend verhaal, vanwege de relatie tussen Hel en onze wereld. “Alles wat in Hel gebeurt, vindt zijn weerslag op aarde.”

4. Fragmenten – Sophia Drenth
Anthoon, de vierjarige zoon van Martine en Eduard is overleden aan een hardnekkige buikloop. Zijn ouders willen graag nog een laatste foto laten maken van hem, zodat ze hun zoon liefdevol kunnen herinneren. Het verdriet om het verlies van hun kind is groot. Je leest daarna over hoe Eduard Martine heeft leren kennen. Sophia Drenth heeft mij enorm weten te verrassen met dit mooie, emotionele en bijna fragiel aanvoelende verhaal vol liefde en afscheid, dat zich in de negentiende eeuw afspeelt. Wat een prachtige schrijfstijl, die je bij de keel grijpt en niet meer loslaat.

5. Rassenhaat in 5 gangen – Tijs de Jong
Chef Tunne heeft in de afgelopen vijf jaar met zijn kookkunsten en het gebruik van magie tijdens het bereiden van zijn maaltijden een restaurant opgebouwd dat bekend staat om zijn professionalisme en populariteit. Likani Tunne gebruikt magie tijdens het koken als een vorm van kunst. Hij heeft een leerling Zeniek, een jonge Ursulai en niet elke Likani staat daarvoor open. Tunne is echter van mening dat politiek en vooroordelen niet thuis horen in zijn restaurant. Het thema racisme wordt in dit verhaal op een originele manier beschreven. Het is een meeslepend verhaal. Tunne is een vriendelijke, wat naïeve man, die van tevoren niet de consequenties overziet als hij besluit Zeniek op te leiden als chef.

6. Iets over slapende draken en wekken – Sander de Leeuw
Draken werden vroeger verafgood, ze werden gezien als beschermers, goden en zelfs als verwoesters. Tegenwoordig, in de moderne tijd, zijn ze voornamelijk tot last. Ze vliegen bijvoorbeeld flatgebouwen omver of botsen in de lucht tegen vliegtuigen aan. Om dit op te lossen werden er wereldwijd mensen gezocht die de zeldzame gave hebben om met draken te praten en hen op een vreedzame wijze over te halen dit gedrag te staken. Als er een draak landt op het dak van het belastingkantoor in Steilburg, gebeurt er iets onverwachts: een drakenspreekster wordt door de draak ontvoerd. Eén van de gevaarlijkste draken ooit dreigt te ontwaken en zij moet dat zien te voorkomen. Het verhaal leest aangenaam en wordt met humor verteld, een aangename combinatie. Het leuke is dat dit verhaal anders verloopt dan je in eerste instantie zou verwachten.

7. Onzekere Anna – Joost Uitdehaag
Anna is een zeer onzekere vrouw, die met behulp van therapie daar vanaf probeert te komen. Op haar verjaardag krijgt ze van haar oom een roodmetalen kubusje, dat een AI blijkt te zijn. Volgens hem is het een cadeau dat al haar problemen zal oplossen. De AI zal haar helpen bij haar besluiten. Elk gesprek oefent ze van tevoren met de AI en dit geeft haar inderdaad het nodige zelfvertrouwen dat ze al die tijd miste. Een intrigerend verhaal over hoever iemand te veel op een uitvinding gaat vertrouwen en zich laat meeslepen. Grenzen van wat nog sociaal acceptabel is, vervagen en de consequenties hiervan zijn enorm. Ik vond dit een indrukwekkend verhaal.

8. Het gelukkige land – Jack Schlimazlnik
Als het begint te waaien rent de veertienjarige Mu met velen anderen uit de wijken indom de Eeuwige Tempel om de spullen die de wind met zich meebrengt, zoals plastic flessen, te verzamelen voor de priesters in ruil voor geld, zodat hij kan voorzien in het onderhoud van het gezin. Hij heeft al vroeg geleerd dit snel te doen, om “te oogsten als de wind” en daarna te maken dat hij wegkomt, voordat ‘ze’ zouden komen. De woestijn is namelijk het terrein van taboes, waar ‘ze’ zijn, gevaarlijke wezens. Het zusje van Mu is erg ziek en Mu besluit verder de woestijn in de trekken, naar gebieden waar niemand over spreekt in de hoop genoeg plastic te vinden voor een geneesmiddel. Het verhaal gaat over onderdrukking, de wens om een beter leven te hebben, je angsten en de waarheid onder ogen zien en moedig zijn.

9. Vaaltgieren – Tom Thys
Twee jonge bannelingen wonen in een flat in een armoedige wijk tussen andere armoedzaaiers en uitschot. Ze brengen hun tijd voornamelijk door in de afvalruimte op de benedenverdieping van de flat. Zij zoeken daar naar waardevolle spullen. Roy heeft anderhalf jaar daarvoor zijn zesjarige broertje verloren, Andy verdween plotseling nadat ze met z’n drieën op zoek waren geweest naar schatten tussen het afval. Roy heeft dit zichzelf nooit vergeven. Terwijl ze in de afvalruimte zitten, wordt er een transistorradio bij het vuil gegooid. De twee jongens zijn euforisch, maar dit duurt niet lang als ze een vreemde en bizarre uitzending ontvangen. Dit verhaal is zeer beeldend geschreven, vooral de afvalruimte, je voelt bijna de viezigheid. De sfeer is ijzersterk neergezet. Het is een rauw verhaal, dat je een gevoel van onbehagen geeft. Nadat de jongens de transistorradio hadden gevonden, volgt de ene enge en bizarre gebeurtenis na de andere. Ik kreeg er letterlijk kippenvel van. “Vaaltgieren” is een indrukwekkend en duister verhaal.

10. De patch – Frank Roger
De hond van de zevenjarige Stephanie is overleden en ze heeft moeite met dit verlies. Ze wil geen nieuwe hond, ze wil haar oude hond terug. Het bedrijf Reality+ beweert de juiste oplossing te hebben om Stephanie te helpen en haar vader verdiept zich in hun dienstverlening. Ze beweren via patches dé oplossing te hebben voor persoonlijke problemen. Het omgaan met verlies is hard, helemaal als het om bijvoorbeeld je hond gaat. Zowel kinderen als volwassenen kunnen ontroostbaar zijn. Dit verhaal geeft een kijkje in een toekomst, waarbij het omgaan met tegenslagen en verlies vrijwel geheel wordt weggenomen. Het lijkt een verleidelijke wereld, maar verlies en verdriet hoort nu eenmaal bij het leven, hoe erg het ook is.

11. Tegenpolen – Debby Willems
Jannes Uil sterft door een stom ongeluk en komt terecht in een gewitte wachtkamer verlicht door tl-buizen, het voelt aan als de hel. Daar wordt hij opgevangen en begeleid naar de Na-Wereld waar hij aan het werk wordt gezet. Dit werk is compleet anders dan hij ooit had kunnen denken. Hij moet mensen overhalen zich slecht te gedragen, het spreekwoordelijke duiveltje op je schouder. Het verhaal heeft een bijzondere openingszin: “De avond van mijn dood begon als een normale dinsdagavond, die ik doorbracht in mijn appartementje in De Haag.” Het verhaal heeft een aangename speelse toon, ondanks de bizarre gebeurtenissen. Het einde was verrassend en ontroerend.

12. Kielzog – Maarten Luikhoven
Robate heeft een gesprek met zijn kloonmoeder Nessaja. Hij wil graag de originele Oude Aarde gaan zoeken. Hij wil weten waar ze vandaan komen en waarom ze vertrokken zijn. De “Oude Aarde” heeft hij al bezocht: Robate kwam er achter dat er wel drie dozijn oude werelden waren die bekend staan als de “Oude wereld”. Robate ontmoette andere ruimte varende rassen, afstammelingen van de Oude Wereld. Kielzog is een boeiend en fantasievol sciencefiction verhaal. Het is filosofisch van aard en zette mij aan het denken na het lezen van het intrigerende einde.

13. Vergeten getallen in een ver verleden – Jorrit de Klerk
Tijdreizen is mogelijk, echter alleen via zogenaamde knooppunten. Het is niet mogelijk om naar een willekeurig gekozen tijdstip te reizen. Agent Eén is gesprongen naar de Tweede Wereldoorlog en is vermist geraakt. Agent Twee wordt opgeroepen om nummer Eén op te sporen. Na enkele sprongen komt agent Twee terecht in Frankrijk op D-Day, midden in de oorlog. Dit verhaal is naast dat het liefdevol en ontroerend is, ook spannend. De beschrijving van de gebeurtenissen tijdens D-Day worden goed beschreven. De spanning is extra groot, omdat je je afvraagt of de zoektocht goed afloopt. Het einde is zó anders dan ik had verwacht, heel bijzonder.

14. Lirander van Windmare een Stervende Aarde verhaal – Tais Teng
Lirander is zes jaar oud en de stoerste kleuter uit Ascolais. Hij vraagt aan Prinses Morgenster om nog eens over zijn vader te vertellen. Hoe ouder hij wordt, des te meer gaat Lirander op zijn vader lijken en dit zint hem helemaal niet. Hij besluit om achter zijn vader aan te gaan. Het verhaal begint sprookjesachtig op de eerste pagina en werd op de tweede pagina wat harder van taal. Ik moest even glimlachen om die plotselinge en onverwachte verandering. Je volgt met sprongen het leven van Lirander, zijn verlangens en de confrontatie met zijn vader.

15. Fluxloos – Mike Jansen
Door de jaren heen ontmoet Tanmee regelmatig Akrim die van stam naar stam trekt. Hij vertelt over de wereld die ooit een paradijs was, over tijden voor de Verwildering toen mensen nog in huizen woonden en zonder bescherming konden rondreizen in voertuigen. Tanmee neemt al deze kennis in zich op. Bij zijn laatste bezoek geeft Akrim aan Tanmee hoogtechnologische voorwerpen. Tanmee woont op het eiland Hilversum. Mensen dragen een fluxer, om zich te beschermen. Zonder word je levend verslonden door bijvoorbeeld nanomachines. Tanmee besluit de voorwerpen die zij kreeg te onderzoeken en komt er al snel achter dat het onderdelen zijn van een apparaat dat van levensbelang is. Ze wil Hilversum verlaten om meer informatie te verzamelen. Zodra de stamhoofden achter haar idee komen, verbieden zij het Tanmee omdat ze te waardevol is voor de stam vanwege haar kennis over de oude techniek. Toch weet Tanmee te vluchten. Tijdens haar reis maakt Tanmee bizarre zaken mee.
De wereld die Mike Jansen neerzet is boeiend, intrigerend. De schrijver laat je een mogelijke toekomst zien. Tijdens de reis van Tanmee krijg je een goed beeld van hoe zwaar het leven is en hoe erg de vroegere generaties de wereld waarin Tanmee nu leeft, hebben verandert. Het verhaal is beeldend geschreven, je ziet de bizarre wereld duidelijk voor je. De dingen waarmee Tanmee in aanraking komt, zijn soms ronduit beangstigend. Fluxloos is een spannend en intrigerend verhaal met een bijzonder einde. Ik geef deze verhalenbundel graag 4 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren