"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Vormen & patronen in de natuur

Zaterdag, 20 augustus, 2022

Geschreven door: Jana Sedlackova, Sepanka Sekaninova, Magdalena KonečNá
Artikel door: Katelijne van Alem

“Planten, dieren en mineralen hebben hun vormen en kleurrijke patronen niet zomaar”

[Recensie] Neem eens rustig de tijd om om je heen te kijken. In de herfst is bijvoorbeeld de grond bedekt met bladeren. Deze bladeren zijn er in allerlei vormen en maten. Maar ook planten en bloemen zijn er in alle diversiteiten, evenals de huid van dieren.

In dit boek staan de vormen en patronen in de natuur centraal. Dit prentenboek geeft een dwarsdoorsnede van onder andere schelpen, fruit, mineralen en boomschors. Welke geweldige vormen en patronen zie jij om je heen?

Magisch
In dit magisch mooie boek staan ontzettend veel prachtige illustraties. In de inhoudsopgave zie je wat je kunt verwachten en waarover je je mag gaan verwonderen. Om ons heen heeft de natuur allerlei vormen en patronen bedacht voor planten, dieren en mineralen. Dit boek nodigt ons uit mee op onderzoek te gaan in deze bijzondere wereld.

Voorzien van een stukje basisinformatie bij ieder hoofdstuk, kijk je je ogen uit. Bij het hoofdstuk over ‘schelpen’ staat bijvoorbeeld het volgende:

Boekenkrant



“Als huisjes van kwetsbare weekdieren verblinden ze de wereld met hun ongewone schoonheid. Deze van kalk gemaakte onderkomens, schelpen genaamd, kunnen opgebouwd zijn uit twee helften of ze bestaan uit één spiraal.”


Vervolgens staan er vele illustraties van allerlei soorten schelpen, met daarbij de naam van de schelp. Geweldig om deze details te bekijken en in de natuur op zoek te gaan naar deze huisjes.

Droomwereld
Wanneer je dit boek doorkijkt, lijkt het alsof je in een droomwereld terecht bent gekomen. Maar het is toch echt de bestaande wereld, waar we heel snel te weinig oog voor hebben!

Het kleurgebruik in dit boek is ook ontzettend mooi, de pagina’s over de mineralen & kristallen zijn bijvoorbeeld zeer sterk in hun kleuren.

Op de laatste dubbele pagina staat een parade van patronen & vormen en word je uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar planten, dieren en mineralen met deze vormen en patronen. Dit boek zal er zeker voor zorgen dat je op zoek wilt gaan naar al dat moois, dat je op avontuur wilt gaan en dat je veel meer oog hebt voor de natuur om je heen. Als kind zie je dit vaak nog wel, en wordt er voor jou als volwassene veel aangewezen. Een mooie les als je dit boek samen met je kind bekijkt, is je open te blijven stellen voor deze wonderen om je heen. Dat maakt het leven nog weer een stukje mooier!

Een aanrader, deze prachtige boekenparel!

Leesfragment



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow