"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Nieuws: Drie boeken over schrikkeldagen

donderdag, 29 februari 2024

Schrikkeldagen komen maar eens in de vier jaar voor en nemen daarom een bijzonder plekje in op onze kalender. Al in 46 voor Christus introduceerde Julius Caesar de schrikkeldag om zo de kalender gelijk te laten lopen met de baan van de aarde rond de zon.  Bazarow licht drie boeken uit die in enige mate te maken hebben met schrikkeljaren en -dagen. 

Schrikkeldag Inge Spaan

Het eerste boek op de lijst is een gloednieuwe thriller van Inge Spaan die geheel toepasselijk vanaf vandaag, 29 februari, in de winkels ligt. Het verhaal gaat over een serie mysterieuze sterfgevallen in het dorpje Warchem. Elke vier jaar op schrikkeldag komt een dorpsbewoner aan zijn of haar einde. Hoofdpersoon Aafke is een buitenstaander, maar raakt door haar vriend Stef, die wel uit Warchem komt, betrokken in het mysterie. Eerst is ze sceptisch over het verband tussen de sterfgevallen, maar wanneer ze geheimzinnige telefoontjes begint te ontvangen, vreest ze dat zij weleens het volgende slachtoffer zou kunnen zijn.

Serpentine en confetti Chelsea Commies

Foodlog

Deze debuutroman van Chelsea Commies, die overigens zelf een schrikkelkind is, gaat over Kate, die eind jaren zestig door haar moeder Aljonoesjka wordt gebaard op, hoe kan het ook anders, 29 februari. Vanaf haar jeugd is duidelijk dat Kate een bijzonder kind is. Haar identiteit als schrikkelkind lijkt haar te ontregelen. Ze leeft een onrustig leven, waarin ze van opleiding naar opleiding en van baan naar baan springt. Als alles eindelijk op zijn plek lijkt te vallen, zorgt een nieuwe tegenslag ervoor dat Kate zich terugtrekt en zich onderdompelt in herinneringen, waarin haar moeder een centrale rol speelt. 

The calendar David Ewing Duncan

The calendar van David Ewing Duncan is al een ouder werk, maar daarom niet minder interessant. In dit boek beschrijft Duncan de worsteling van de mensheid met het maken van een kloppende kalender, een strijd die al 5000 jaar duurt. Hij bespreekt hoe onze huidige Gregoriaanse kalender tot stand is gekomen met alle historische gebeurtenissen die daar een rol in speelden. 

Riemer de Vries


Column Edwin Stok: De veelvoudige ironie van de duurdere boeken, kunst en cultuur

zaterdag, 18 mei 2024

Er schuilt heel wat ironie in de plannen van de rechtse coalitie van Nederland. De BTW op boeken, k...


Tiktok kinderboek: Meester Jesper. De Tiktok Battle

zaterdag, 18 mei 2024

Door Nico Voskamp Meester Jesper is een fenomeen. Op Wikipedia startte hij in 2020 zijn TikTo...


Citaat van de week: Kinderen

vrijdag, 17 mei 2024

"Waar ik wel in geloof, met elke vezel van mijn lichaam, is het kind. Ik geloof in de kansen die ve...


Nieuws: Schrijvers over het nieuwe kabinet

vrijdag, 17 mei 2024

In de kranten en op de socials laten Nederlandse schrijvers zich massaal uit over het nieuwe kabine...