Auteur(s): Annemiek Rens

Barbizon van het Noorden

In het najaar van 2019 gaat een langgekoesterde wens van het Drents Museum in vervulling. In Barbizon van het Noorden. De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 presenteert het museum werk van grote kunstenaars uit de negentiende eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Werken van onder meer Israƫls, Mesdag, Van Gogh, Liebermann en Wiegers maar ook van hedendaagse kunstenaars brengen de unieke eigenschappen van Drenthe in beeld.

Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Dit beeld van Drenthe is in de negentiende eeuw ontstaan, toen de eerste kunstenaars de provincie ontdekten en op het doek vastlegden.

Er is een mooie vergelijking te maken met het bekende Franse Barbizon, waar kunstenaars zich verzamelden om de natuur te gaan schilderen, vaak in de open lucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken.

Barbizon van het Noorden is gebaseerd op het eerder verschenen boek De schilders van Drenthe. De inhoud van beide boeken is identiek, alleen de cover is afwijkend.

Annemiek Rens (1985) is kunsthistoricus en conservator bij het Drents Museum. Zij richt zich in haar onderzoek onder andere op de schilders die naar Drenthe kwamen, onder wie Vincent van Gogh.

Informatie

Recensies

Barbizon van het Noorden