Belicht geheugen

Prive-domein nr. 207. Man Ray (1890-1976) was een van de origineelste en veelzijdigste kunstenaars van deze eeuw. Zijn foto’s zijn legendarisch geworden, maar Man Ray werkte ook als schilder, cineast en objectmaker.
Hij speelde een hoofdrol in de dadaïstische en surrealistische beweging, zowel in Parijs als in Amerika. Hij werd geboren in Philadelphia, trok in 1913 naar New York en emigreerde in 1921 naar Parijs. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug naar zijn geboorteland en ontdekte Hollywood. In 1951 ging hij opnieuw naar Parijs, waar hij tot zijn dood in 1976 een atelier had in de rue Ferou.
In deze openhartige autobiografie schetst Man Ray zijn artistieke ontwikkeling en geeft hij een beeld van de nieuwlichters uit de eerste helft van deze eeuw, van hun artistieke experimenten en hun excentrieke levenswijze. Hij beschrijft de wereld van de grote Parijse modehuizen en de extravagante gekostumeerde bals van de aristocratie.
Maar bovenal portretteert Man Ray zijn veelzijdige en beroemde vriendenkring: Duchamp, Picasso, Dali, Brancusi en de vele anderen die de kunst blijvend beïnvloedden. Op Montparnasse ontmoet hij tal van schilders en schrijvers, onder wie James Joyce en de nog onbekende Ernest Hemingway. En natuurlijk vertelt Man Ray over de vele vrouwen in zijn leven: het schildersmodel Kiki de Montparnasse, de fotografe Lee Miller en de balletdanseres Juliet Browner.
‘Belicht geheugen’ is een prachtig tijdsbeeld van de artistieke avant-garde in de eerste helft van deze eeuw.

Informatie

Recensies

Belicht geheugen