"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

4 september begint de Week van Suïcidepreventie

donderdag, 31 augustus 2023

[Nieuws] Sinds 2003 staat de Stichting 113 Zelfmoordpreventie op 10 september elk jaar stil op Wereld Suïcide Preventie Dag voor de mensen die zijn overleden aan suïcide, de mensen die een suïcidepoging hebben overleefd en bij iedereen die door suïcide is geraakt. Ook probeert de stichting door wereldwijde acties zelfdoding te voorkomen. Dit doen ze in de Week van Suïcidepreventie van 4 tot en met 11 september.

“Elke 40 seconden stapt er iemand op de wereld uit het leven. Zowel in Nederland als België overlijden gemiddeld 1.850 mensen per jaar door suïcide. Dat zijn er 5 per dag.” Dit meldt 113.nl. De stichting wil dit cijfer naar beneden halen met diverse acties. De missie van de organisatie is een land waar niemand eenzaam en radeloos sterft aan zelfdoding. 

Een aantal manieren om bij te dragen in Nederland aan de week is door het dragen van het gele lintje, om te laten zien dat het onderwerp jou bezighoudt en om het taboe rond zelfdoding te verbreken. Je kunt er hier een aanvragen. Of door van een bankje in je buurt een ‘1K Z1E J3’-bankje te maken. Een plaquette kun je hier gratis halen.

Ook is er een online training om te leren hoe je een gesprek kunt voeren met iemand die mogelijk aan zelfdoding denkt, want praten helpt.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Elke dag van de week kun je ergens in het land meelopen met de Walk into the light wandeling. Deelnemen is gratis, met de mogelijkheid om op eigen initiatief een donatie te doen.

In België kun je op Wereld Suïcide Preventie Dag meedoen aan de wereldwijde actie Light a Candle, georganiseerd door Werkgroep Verder samen met internationale collega’s. Hierbij steek je om 20 uur een kaars aan bij het raam om steun te delen aan de nabestaanden na zelfdoding en om de overledenen te gedenken.

Ook is er op 10 september vanaf 15 uur de 1813 Run in Gent, georganiseerd door Zelfmoord1813. Het doel is om samen 1813 kilometer te lopen. Loop je liever niet mee, maar wil je wel bijdragen? Dan kun je kiezen voor een steunticket of voor een donatie en steun de renners vanuit de supporterszone. Hier worden ook pins uitgedeeld die je met een foto kunt delen met de hashtag WSPD2023.

Op de website van Zelfmoord 1813 vindt je ook tips hoe je als (zorg)organisatie aan de slag kunt rond Wereld Suïcide Preventie Dag.

Boeken
Ook is het altijd goed om je in te lezen over suïcide. Hoe meer begrip en kennis we over zelfdoding hebben, hoe meer we kunnen helpen met het voorkomen ervan.

Zo heb je onder andere het boek Zij zocht zichzelf niet: herinneringen aan Ella Vogelaar  van Martien Bron, PhD onderzoeker aan de Universiteit van Humanistiek. Ella Vogelaar was Minister zonder portefeuille van Wonen, Wijken en Integratie in 2007 tot 2008 en overleed aan zelfdoding in 2019. In het boek neemt haar partner Martien Bron  je mee in het intieme verhaal van de liefdesrelatie tussen Vogelaar en Bron in de jaren ‘70 en ‘80 en de moedige keuzes die Ella maakte om haar ambities te realiseren. Het is een eerbetoon doordrenkt in liefde.

Beroofd van het leven is een boek van Rob Edens, speech- en tekstschrijver voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en freelance journalist. Het boek gaat het over het verlies van zijn vader in 1981, toen Rob 17 jaar oud was. Er was destijds amper hulp of begeleiding, maar ondanks dat gaat het nu best goed met Edens. In dit boek vertelt hij zijn verhaal en interviewt hij lotgenoten over hun verlies. Hierbij wordt ook benoemd dat in 1981 er niets geregeld was voor de nabestaanden van zelfdoding, wat nog steeds vaak het geval blijkt te zijn.

Veronika besluit te sterven van Paulo Coelho, een bekende Braziliaanse schrijver, is een roman die gaat over Veronika die besluit zelfmoord te plegen. Wanneer de poging mislukt komt ze in een berucht gekkenhuis terecht. Het verhaal is een verkenning naar de definities van ‘gek’ en ‘normaal’. Het is een inspirerend en poëtisch verhaal dat hoop geeft in moeilijkere tijden en is een ode aan het leven.

Suïcidepreventie, oplossingsgericht werken aan hoop van GZ-psycholoog René den Haan met oplossingsgerichte tips van de GZ-professional om mensen met suïcidale gedachten te kunnen helpen en hen hoop te bieden, zelfs wanneer het contact beperkt wordt door bijvoorbeeld gebrek aan vertrouwen. 

Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren van Jan Meerdinkveldboom en anderen focust zich voornamelijk op jongeren, waarbij zelfdoding het meest voorkomt. In dit boek wordt helder uiteengezet hoe deze jongeren behandeld moeten worden door middel van de pijlers, kennis van suïcidale ontwikkeling bij jongeren en de context van het gezin. Ook gaan de auteurs uitgebreid in op de groep jongeren met autisme, jongeren uit de LHBT+-gemeenschap en minder begaafde jongeren.

Indien je een actie wilt starten, doneren of helpen als bedrijf of organisatie kan dat hier

Als je zelf met zelfmoord gedachtes rondloopt, kun je in Nederland gratis en annomniem op alle tijden van de dag bellen via 0800-0113 of chatten met een hulpverlener.

In België kun je gratis 1813 bellen, het noodnummer van Zelfmoord 1813. Ook deze is op alle tijden van de dag bereikbaar. Chatten met een vrijwilliger kan elke avond tussen 17 en 12 uur en mailen kan naar mail@zelfmoordlijn.be

Laura van de Bult


Nieuws: Campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’ weer van start

maandag, 13 mei 2024

De jaarlijkse campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’ gaat 17 mei weer van start. Dit jaar staat...


Podcast filosofie: Katrien Schaubroeck over Denken in het donker

zondag, 12 mei 2024

Aflevering 94 van de ISVW podcast: Hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen en...


Tiktok kinderboek: Konijn & Boom

zaterdag, 11 mei 2024

Door Nico Voskamp "Een woordloos beeldboek, dat zonder woorden inderdaad gaat over een konijn e...


Column Roeland Dobbelaer: Plato

vrijdag, 10 mei 2024

“Nieuw onderzoek naar eeuwenoud papyrus zou locatie graf Plato onthullen” kopte de Telegraaf en...