"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Doeke Sijens zet vergeten schilders opnieuw in de schijnwerpers

vrijdag, 5 november 2021

[Ingezonden mededeling] Henk Melgers (1899-1973) is een intrigerende Groningse schilder, die tot nu toe in de schaduw is gebleven van tijdgenoten. Melgers was lid van expressionistische kunstenaarsgroep De Ploeg in de hoogtijdagen van deze kunstenaarsgroep en heeft net als zijn medeleden het Groninger landschap en het boerenleven geschilderd. Meer dan bij andere Ploegleden is het zware leven van werkers op het land terug te zien. 

Op het einde van de jaren dertig – Melgers was inmiddels verhuisd naar Amsterdam – en na de oorlog verandert zijn werk sterk met magisch-realistische, sprookjesachtige voorstellingen. Met De onbekende wereld van Henk Melgers treedt een schilder eindelijk uit de schaduw.

 

Alida Pott (1888-1931) behoort tot een van de beste kunstenaars van haar tijd. Haar werk viel direct op vanwege het heldere kleurgebruik. Door haar vroege dood verdween haar werk echter lange tijd uit de aandacht.

Aangeraakt door een nieuw licht bevat veel afbeeldingen van het bijzondere werk van Alida Pott. De begeleidende tekst besteedt aandacht aan het verloop van haar kunstzinnige carrière, haar rol binnen De Ploeg en de samenwerking met haar echtgenoot George Martens, vooral op het gebied van toegepaste kunst. Dankzij brieven, notulen van de kunstkring en de getuigenissen van tijdgenoten, wordt een goed beeld gegeven van haar onafhankelijke geest en eigenzinnige opvattingen.

Yoga Magazine

Doeke Sijens (1955) schrijft verhalen en essays. Als kenner van De Ploeg werkte mee aan talloze overzichtswerken die gewijd waren aan De Ploeg. Sijens oogstte veel lof zijn monografieën over Wobbe Alkema, Gerrit Benner, Jaap Min en Fie Werkman.

www.kleineuil.nl


Tiktok kinderboek: 'Mystery Guest' van Maren Stoffels

zaterdag, 4 mei 2024

Door Nico Voskamp Mirza klimt langs de regenpijp omhoog naar het slaapkamerraam van haar vriendi...


Overzicht: Nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlog

zaterdag, 4 mei 2024

Vandaag is het 4 mei 2024 en herdenken we de slachtoffers onder andere uit de Tweede Wereldoorlog....


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 137– De rivaliserende talenten van A.F.Th. van der Heijden

vrijdag, 3 mei 2024

Hans en Chrétien praten over de opmerking van CPNB-directeur Eveline Aendekerk dat "De Nieuwe Cont...


Oproep: Krijg je een boek, geef er twee weg!

vrijdag, 3 mei 2024

Uitgeverij Blossombooks uit Zeist, gespecialiseerd in het uitgeven van boeken voor jongeren, is een...