"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

LEGO Supernatuur

Dinsdag, 24 augustus, 2021

Geschreven door: Marlies Slegers
Artikel door: Sonja Hubregtse

Het is een origineel en leerzaam boek

[Recensie] Naar het boek LEGO Supernatuur keek Bas enorm uit! Al jaren is hij een echte LEGO fan. Hij leest daarom vaak de vele boeken hierover. Dit boek heeft toch net een streepje voor bij hem, maar waarom?

In dit boek leer je alles over interessante planten en dieren die we op de wereld kunnen vinden. Maar dat is nog niet alles. Het boek, in combinatie met de vier exclusieve bouwsets, zorgen voor uren speel- en bouwplezier. Dat is namelijk hetgeen wat meteen opvalt, de LEGO blokjes die in het venster zichtbaar zijn in de kaft. Het boek lijkt daardoor erg dik. Gezien de dikte van het boek, dacht Bas wel dat er over de gehele kaft blokjes zouden zitten (dat is niet het geval), maar zodra hij het boek opendeed, was deze kleine teleurstelling verdwenen. De bouwsets inspireren kinderen namelijk om meer te willen bouwen. Je kan niet alleen de vis bouwen, maar ook koraal en waterlelies. Zo zijn er vele bouwwerken te vinden.

Wij vinden het boek erg origineel en leerzaam. Wanneer je een bouwwerkje wil maken uit de voorbeelden, lees je meteen iets over het dier of de boom. De levendige informatie die erbij staat sla je als jonge lezer ook beter op omdat je er op een creatieve manier mee bezig bent en niet op een schoolse manier.

De lay-out is erg speels en kleurrijk. Je zou denken dat het overzicht enigszins kwijt zou zijn door de vele bouwwerken die erin staan, maar dat is zeker niet het geval. Heel het boek is ingedeeld in hoofdstukken. Tevens zie je dezelfde lay-out kenmerken terugkomen in elk hoofdstuk. Zo is er een kader met ‘Wist je dat’ waarin allerlei feitjes genoemd worden over het onderwerp. Bas vond dit onderdeel erg interessant en ook ik heb hier veel van geleerd. Daarnaast is er op iedere pagina wel één of meerdere bouwtip(s) te vinden waarbij de manier duidelijk uiteengezet wordt. Achter in het boek wordt uitgelegd dat je, wanneer je een bepaald blokje niet hebt, ook andere blokjes kunt gebruiken. Het is dus niet zo dat je per se al de genoemde blokjes moet hebben thuis. De bouwwerken die op de pagina’s te vinden zijn, hebben soms ook een tekstballon met een grappige tekst, een quote of een kort verhaaltje. Bas heeft deze, na het bouwen van de vier bouwwerkjes, meteen allemaal gelezen. Hij vond ze erg grappig!

Yoga Magazine

In het begin van het boek is de boom des levens geplaatst. Hierin kun je goed de onderverdeling zien van het dierenrijk met de daarbij behorende kenmerken. Er zijn drie hoofdstukken te vinden, namelijk: Water en ijs, Bossen, Bergen en laaglanden. Deze hoofdstukken bevatten daarnaast nog subhoofdstukken. Bijvoorbeeld: koraalriffen, poolgebieden, naaldbossen of leven in de woestijn. De eventuele moeilijke woorden zijn terug te vinden in de woordenlijst achter in het boek.

Zelf vond ik het erg amusant om te lezen over de bouwers. Ze vertellen in het boek onder andere wie ze zijn, wat hun favoriete dier is en welk steentje ze het handigst vinden. Bas daarentegen vond dit blijkbaar niet zo interessant, want hij wilde zelf een dier na gaan bouwen uit het boek.

Dit laatste is soms echt een uitdaging. Buitenom de bouwtips heb je geen voorbeeld of instructie hoe je iets na kan bouwen. Je zult dus goed naar het plaatje van het bouwwerk moeten kijken en soms zelf wat ideeën eraan toe moeten voegen. Voor Bas was dit verder geen probleem. Zijn creativiteit werd er juist door geprikkeld.

Achter in het boek vind je ook nog de bouwinstructies van de vier exclusieve bouwwerken (een hommel, bloem, cactus en clownvis) waarvoor de LEGO-bouwsteentjes zijn bijgevoegd. Deze bouwinstructies zijn qua opzet hetzelfde als bij de bekende bouwdozen in de winkels.

Dit geweldige boek is ook erg handig voor op de basisschool. Het bevat leerzame informatie en kan net iets extra’s geven om het onderwerp interessanter te maken voor de leerlingen.

LEGO Supernatuur, dat vooral bedoeld is voor kinderen vanaf 6 jaar, bevat de perfecte combinatie van educatieve elementen en erg veel speel- en bouwmogelijkheden. Het krijgt daarom van ons 4,5 ster!

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur:

We moeten je iets vertellen

LEGO - Supernatuur

Help, we hebben een dierentuin! - Een krokodil als hoofdprijs

Grenzeloos

Ongewenst