"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Vrouwkje Tuinman wint Utrechtse C.C.S Croneprijs

donderdag, 15 september 2022

[Nieuws] Dichter, schrijver en columnist Vrouwkje Tuinman heeft dit jaar de Utrechtse C.C.S Croneprijs gewonnen. Daarmee volgt zij anderen zoals Manon Uphoff en Arthur Japin op de eervolle lijst van Utrechtse auteurs die de prijs eerder hebben gewonnen.

De C.C.S. Crone-prijs van de stad Utrecht is ingesteld om de literaire activiteiten van auteurs uit de gemeente of regio te stimuleren en een bloeiend literair klimaat in Utrecht te bevorderen. De driejaarlijkse prijs is vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914-1951) en wordt voor het gehele oeuvre van een auteur uitgereikt.

Vrouwkje Tuinman heeft meerdere dichtbundels geschreven, zoals Vitrine, Wat ik met de sleutel moet en Lijfrente. Daarnaast ook nog een aantal romans, zoals Grote acht, De rouwclub en Tijdelijk verblijf. De jury noemt het oeuvre van Vrouwkje Tuinman “rijk en gevarieerd: het bestaat uit zes dichtbundels, vier romans, een novelle en diverse bloemlezingen. Hoewel ze schrijft over ‘zware’ thema’s als rouw en afscheid, is haar oeuvre tegelijk lichtvoetig, absurdistisch grappig en met vaart geschreven.”

Jannie Trouwborst op Bazarow over Tijdelijk verblijf: “Vrouwkje Tuinman heeft van dit dramatische verhaal een geslaagde, spannende novelle gemaakt. Waarbij ze de lezer volop de gelegenheid geeft om tussen de regels te lezen en zijn eigen gedachten te vormen over de gebeurtenissen. Het verhaal is geschreven in een prettig leesbare stijl, vaak vanuit het perspectief van de kinderen. Soms van de moeder, maar nooit van oom Piet. En dat voedt de suggesties nog meer.”

Het Weer Magazine

De Utrechtse cultuurwethouder Eva Oosters reikt de prijs op 1 oktober aan Tuinman uit. Naast dat haar naam op de eervolle lijst getekend wordt, ontvangt ze ook een prijs bedrag van € 10.000.

Sophie Blokland


Tiktok kinderboek: 'Mystery Guest' van Maren Stoffels

zaterdag, 4 mei 2024

Door Nico Voskamp Mirza klimt langs de regenpijp omhoog naar het slaapkamerraam van haar vriendi...


Overzicht: Nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlog

zaterdag, 4 mei 2024

Vandaag is het 4 mei 2024 en herdenken we de slachtoffers onder andere uit de Tweede Wereldoorlog....


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 137– De rivaliserende talenten van A.F.Th. van der Heijden

vrijdag, 3 mei 2024

Hans en Chrétien praten over de opmerking van CPNB-directeur Eveline Aendekerk dat "De Nieuwe Cont...


Oproep: Krijg je een boek, geef er twee weg!

vrijdag, 3 mei 2024

Uitgeverij Blossombooks uit Zeist, gespecialiseerd in het uitgeven van boeken voor jongeren, is een...