"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het grote niet te vermijden verhalenboek

Zaterdag, 5 november, 2022

Geschreven door: Cees van den Berg
Artikel door: Sanne de Jong

Nederlands talent samen in een verhalenbundel

[Recensie] Hét kinderboekenweekgeschenk door buitenlandse auteurs laten schrijven? Daar waren ze bij Uitgeverij Lemniscaat op zijn zachtst gezegd niet echt blij mee. Dus besloten ze om hun auteurs, waarvan Lemniscaat werk uitgeeft of heeft uitgegeven, te vragen of ze een bijdrage wilden leveren aan een nieuw project. Op deze manier wil Lemniscaat laten zien wat voor Nederlands talent zij in huis hebben.

De opdracht was duidelijk: het maakte niet uit of het een lang of een kort verhaal zou worden, of wat voor soort verhaal, als het maar geschikt zou zijn voor kinderen tussen de 10 en de 14 jaar. Dat lieten de Lemniscaat-auteurs zich geen twee keer zeggen. Het eindresultaat is namelijk deze diverse verhalenbundel met de titel Het grote niet te vermijden verhalenboek.

Er hebben maar liefst 32 auteurs meegewerkt aan deze bundel. Hier zitten zeer bekende namen tussen, zoals Pieter Koolwijk, Marco Kunst en Jan Terlouw en ook iets minder bekende namen die je door deze bundel kan ontdekken.

Het eerste verhaal in deze bundel grijpt je emotioneel meteen aan. Het is een erg mooi, rond verhaal, waarbij je van ‘gisteren’ naar ‘elf maanden’ geleden gaat en zo steeds weer dichterbij ‘gisteren’ komt. Dan wordt er een deel van het begin herhaald, maar waar je eerder de context niet kende, weet je nu wat er gebeurd is. Hierdoor heeft het een hele andere lading gekregen.

Ook de hierop volgende verhalen hebben een hele goede spanningsboog. Ze gaan allemaal over diverse onderwerpen, waaronder over pesten, lijkenrovers in de achttiende eeuw, draken en een bepaalde kleur groene verf. Bij ieder boek voelt het dan ook alsof je aan een nieuw boek begint. De personages zijn stuk voor stuk sterk neergezet en wat opvalt is dat de meeste ook best slim overkomen. De verhalen worden afgewisseld met gedichten van Marco Kunst, Mireille Geus en Esther Sprikkelman. Dit zorgt voor een fijne afwisseling tussen de verhalen door.

Het boomhutverbod van Pieter Koolwijk is een verhaal dat vol grappige kleine verwijzingen zit naar het Kinderboekenweekgeschenk met de titel Waanzinnige boomhutverhalen. In Australië was er namelijk een boomhut omlaag gekletterd, omdat het te veel verdiepingen had. En nu zijn alle boomhutten verboden. Je kan het natuurlijk opvatten als een verhaal dat gericht is tegen het Kinderboekenweekgeschenk, maar Koolwijk laat zien dat dit zeker niet het geval is. Hij is juist vóór de boomhut, want daar kan je lezen, spelletjes spelen en fantaseren. De kinderen vinden de boomhut zelf ook heel leuk. En dat is toch het belangrijkste?

Tot slot verdient ook het verhaal Doe het lekker zelf van Annejan Mieras een aparte benoeming. Ze weet Gi-ga-groen, het thema van de Kinderboekenweek van 2022, op een hele leuke manier te verwerken. Hoe ze dat gedaan heeft? Daarvoor moet je het verhaal natuurlijk zelf lezen.

Dus ben je op zoek naar een dikke, diverse verhalenbundel met allerlei korte, sterke verhalen? Voor slechts € 9,99 kan ook jij Het grote niet te vermijden verhalenboek van de Lemniscaat-auteurs lezen!



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Het Weer Magazine

Boeken van deze Auteur: