"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Gorgels en de laatste kans

Zaterdag, 10 december, 2022

Geschreven door: Jochem Myjer, Rick de Haas
Artikel door: Denise de Groot

Iedereen in gevaar

[Recensie] Een paar jaar geleden wist niemand wat een Gorgel was. Totdat in 2015 het boek van Jochem Myjer uit kwam. Waar zeven jaar geleden de vraag nog bestond wat Gorgels nou voor geheimzinnige wezentjes zijn, zijn ze nu bij de kinderen heel populair. Inmiddels zijn er verschillende boeken, prentenboeken, vriendenboekjes, spelletjes en knuffels van verschenen. Het meest recent is het boek De Gorgels en de laatste kans verschenen en zoals je aan de titel kunt horen, lijkt dit het laatste boek te zijn.  

In dit deel krijgen de Waakgorgels les in de duinen. Melle, inmiddels Gorgel-expert, doet graag mee. Tijdens de training verschijnt opeens Jukko. Jukko heeft een slapende Gorgel bij zich en kan nog net vertellen dat er een groot leger Brutelaars in aantocht is en dat de verdedigende Gorgels opeens allemaal in slaap vallen. Meteen is er paniek onder de Gorgels en ook onder Melle. Als alle Gorgels in slaap vallen, wanneer bijna de R in de maand komt, worden alle kinderen ziek! 

De bedenker van de Gorgels Jochem Myjer kun je natuurlijk van meerdere dingen kennen. De meeste mensen kennen hem als cabaretier. Myjer is ook bekend als komiek, musicus, presentator, acteur, imitator en nu natuurlijk ook als kinderboekenschrijver. Als kinderboekenschrijver is hij alleen bekend van de Gorgels.  

Ingewikkeld 
Het boek begint met wat Gorgelbasiskennis, en dat is hard nodig. Ook al heb je de vorig twee boeken gelezen, is het best nog een klus om alle begrippen en personages te onthouden. In deel 1 waren er alleen nog maar Bobba en Belia, de waakgorgels van Melle en zijn zusje Limoni, en de wijze Grijze Gorgel. In deel 2 komen er ook Berggorgels bij, maar dit deel wordt druk met Grensgorgels, Woestijngorgels en Bosgorgels. De Gorgels hebben een eigen taaltje dat op zich wel te begrijpen is, maar het zorgt er voor dat je tijdens het lezen even bij de les moet blijven. Woorden zoals Goedemorgelavroegievroegie en Urgentelaspoediespoedie komen veel voor. Dit kan voor sommige kinderen een nadeel zijn. Er worden zoveel personages en begrippen gebruikt dat het verhaal wat traag overkomt. 

Spanning 
Het is heel knap dat Myer, ondanks de vele begrippen, wel goed de spanning weet vast te houden. De Gorgels lijken continue in gevaar te zijn en het is echt even spannend of het verhaal wel goed afloopt. Melle is net zoals in de voorgaande delen de grote held. De Gorgels vertrouwen en respecteren hem.  

Het boek is daarbij ook prachtig om te zien. De cover is heel kleurrijk en ook in het boek zijn er kleurrijke illustraties over de gehele bladzijden te zien. Deze illustraties zijn gemaakt door Rick de Haas. De Haas heeft naast alle boeken van de Gorgels ook de boeken van Mees Kees, Flits, en Elmo geïllustreerd. Verder maakt hij de decors van de voorstellingen van Mirjam Oldenhave. 

Einde
Helaas lijkt er met dit boek een einde te komen aan de Gorgel reeks. Jochem Myer wil het graag bij drie boeken houden. Bij het einde van de Gorgels en de laatste kans kun je ook een blik in de toekomst werpen waar je Melle als opa ziet. Een ontroerend einde en de perfecte afsluiting voor zo’n mooie reeks.  

Leesfragment



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Het Weer Magazine

Boeken van deze Auteur:

Midwinternacht (4+)

De Gorgels en de laatste kans

De Gorgeltjes trakteren de dieren

De Gorgels en de grote operatie