"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het leesniveau van kinderen steeds meer achteruit

woensdag, 14 december 2022

[Nieuws] Het leesniveau van basisschoolleerlingen blijft dalen. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Slechts de helft van de leerlingen kunnen aan het einde van het basisonderwijs goed genoeg lezen om normaal te functioneren in de maatschappij. Experts zeggen dat de overheid hier snel iets aan moet doen. 

“Het is geen nieuw signaal”, vertelt Els Stronks, hoogleraar Vroegmoderne Literatuur aan de Universiteit Utrecht, aan NU.nl. Zij adviseerde de overheid de afgelopen jaren via diverse adviesgroepen. “Het probleem is ontstaan doordat eind jaren negentig de nadruk kwam te liggen op begrijpend lezen. Het accent ligt nu op het begrijpen van structuren van teksten. De aanname was dat goede lezers veel hebben aan het snappen van de structuren in teksten, en dat dit ook beginnende lezers zou helpen.”

Het probleem bij deze methode is dat het op lange termijn (gedurende de hele schoolcarrière) minder goed werkt. Stronks: “Simpel gezegd: je creëert leerlingen die wel goed structuren kunnen begrijpen, maar die helemaal geen plezier hebben in lezen omdat ze met de inhoud weinig hoeven te doen. Als dit een medische situatie was, zou ik zeggen: de operatie was succesvol, maar de patiënt is toch overleden.”

Er is al vaker aan de bel getrokken over de dalende leesvaardigheid in Nederland. Zo hebben meerdere organisaties uit de sectoren onderwijs, cultuur en jeugdgezondheid al vaker opgeroepen tot een leesoffensief. De organisaties willen dat elke leerling de school moet verlaten met voldoende leesniveau. De focus moet daarbij liggen op groepen die het meest achterblijven: jongens, leerlingen in het vmbo en mbo en jongeren met een migratieachtergrond. Verder moeten scholen door middel van het inrichten van een schoolbibliotheek zorgen voor een breed aanbod van boeken. Het belang van lezen zou daarnaast nog hoger op de agenda van de pabo’s moeten komen.

Yoga Magazine

Toch blijkt er maar weinig verandering in te komen. “Je zult het hele systeem van bovenaf moeten omgooien om dit te doorbreken”, vertelt Stronk. “En laat dus het idee los dat alleen lesgeven over structuren goed is.”

Lees hier het hele rapport van de Inspectie van het Onderwijs. 

Sophie Blokland


Tiktok kinderboek: 'Mystery Guest' van Maren Stoffels

zaterdag, 4 mei 2024

Door Nico Voskamp Mirza klimt langs de regenpijp omhoog naar het slaapkamerraam van haar vriendi...


Overzicht: Nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlog

zaterdag, 4 mei 2024

Vandaag is het 4 mei 2024 en herdenken we de slachtoffers onder andere uit de Tweede Wereldoorlog....


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 137– De rivaliserende talenten van A.F.Th. van der Heijden

vrijdag, 3 mei 2024

Hans en Chrétien praten over de opmerking van CPNB-directeur Eveline Aendekerk dat "De Nieuwe Cont...


Oproep: Krijg je een boek, geef er twee weg!

vrijdag, 3 mei 2024

Uitgeverij Blossombooks uit Zeist, gespecialiseerd in het uitgeven van boeken voor jongeren, is een...