"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Nieuws: Geruchten over fusie uitgeefconcerns VBK en WPG

donderdag, 28 maart 2024

Sinds het Boekenbal op 15 maart gaat er een gerucht rond dat een fusie aanstaande is tussen uitgeefconcerns VBK, waar onder andere Ambo Anthos en Atlas Contact onder vallen, en WPG, het moederbedrijf van onder meer De Bezige Bij. Dit meldt de Volkskrant. Het gerucht leidde tot een bezorgde brief van auteur Tommy Wieringa, waar ook 29 collega’s hun handtekening onder zetten.

De brief was gericht aan het adres van Wiet de Bruijn, algemeen directeur van WPG. De auteurs uiten vooral hun zorgen over de identiteit van de uitgeverijen. Wieringa zegt tegen de Volkskrant bang te zijn dat deze verloren gaat in een eventuele fusie. Mark Schaevers, voorzitter van de schrijversvereniging van De Bezige Bij, deelt deze zorgen. “Het bijzondere van De Bezige Bij als vermaard literair huis met een Schrijversvereniging zien wij verwateren in een concern,” zegt hij in de Volkskrant. Daarnaast is hij bang dat de verminderde concurrentie leidt tot een minder divers aanbod, terwijl de Nederlandstalige literatuur de laatste jaren al zo te lijden heeft. 

Dalende omzet
Voorlopig ontkennen De Bruijn en Geneviève Waldmann, algemeen directeur van VBK Uitgevers, dat er concrete plannen zijn voor een fusie. Wel melden ze dat er gesprekken gaande zijn, maar dat daar altijd sprake van is tussen grote uitgeverijen. Duidelijk is wel dat de fusie niet uit het niets zou komen. Volgens NRC daalde de omzet van De Bezige Bij in 2022 met 12%, wat in 2023 leidde tot het gedwongen vertrek van elf werknemers. Bij Atlas Contact daalde de omzet in 2022 met datzelfde percentage, wat destijds leidde tot het ontslag van uitgeefdirecteur Caroline Reeders. De verkoop van Nederlandstalige literatuur gaat al langere tijd achteruit, mede door het feit dat vooral jongeren liever Engelstalige boeken lezen.

Personeel
De vraag is wie er het meest lijden onder een eventuele fusie. De auteurs maken zich vooral druk om het kunstzinnige aspect, de waarborging van de identiteit van de uitgeverijen en de diversiteit van de boekenmarkt. Over de werknemers van beide uitgeefconcerns die als gevolg van de fusie hun spullen mogen pakken, wordt voorlopig geen woord gerept. De insteek van een fusie is logischerwijs het verminderen van kosten en die liggen bij uitgevers toch vooral bij het personeel. Of de auteurs van beide uitgeefconcerns te lijden hebben onder een fusie is nog maar de vraag. Het is in ieder geval opmerkelijk te noemen dat de aandacht voorlopig enkel naar hen gaat, terwijl er over de vele banen die in de fusie verloren zouden gaan nog niet wordt gesproken. Ook zou je verwachten dat er op sociale media de nodige reacties zouden komen op het stuk in de Volkskrant. Hier houden zowel schrijvers als medewerkers van de concerns zich stil. Toch een storm in een glas water?

Dans Magazine

Riemer de Vries


Nieuws: Zo kan het ook: een leesverslaafde groep 8

woensdag, 8 mei 2024

Lezen in het basisonderwijs krijgt steeds meer prioriteit, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van...


Nieuws: Shortlist Brusseprijs voor beste Nederlandstalige journalistiek boek 2024 bekend gemaakt

woensdag, 8 mei 2024

Er zijn nog vijf kandidaten over voor die kans maken op de Brusseprijs 2024, de prijs voor het best...


Nieuws: Heel Nederland Leest ‘Joe Speedboot’ van Tommy Wieringa

dinsdag, 7 mei 2024

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen. Daarom organiseert de CPNB ieder jaar de bibliotheekcampa...


Nieuws: Longlist Archeon Thea Beckman Prijs voor historisch kinderboek van het jaar bekend gemaakt

dinsdag, 7 mei 2024

Wat wordt dit jaar het beste historisch kinderboek? Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Thea Be...