Auteur(s): Hans van Maanen

Goochelen met getallen

Goochelen met getallen
Cijfers en statistiek in krant en wetenschap


Dagelijks krijgen we in de media te maken met confronterende statistieken: ‘Een op de drie kinderen pleegt delict’, ‘Aantal autodiefstallen stijgt met 10 procent’. Maar wat is volgens de media een ‘delict’? En hoe zit het met de autodiefstallen in de voorgaande jaren?

In Goochelen met getallen laat Hans van Maanen zien hoe misleidend statistieken kunnen zijn. Het boek biedt gereedschap om de stortvloed aan cijfers in het nieuws het hoofd te bieden. Van Maanen gaat hierbij niet over één nacht ijs. De lezer wordt meegesleept in de wondere wereld van de standaardafwijking, de chi-kwadraattoets en de mediaan. Dit is minder ingewikkeld dan het lijkt: de rekenkundige misleidingen worden in Goochelen met getallen steeds op toegankelijke manier verbonden met waargebeurde, vaak hilarische voorbeelden uit de praktijk.

De pers over de Encyclopedie van misvattingen:
‘Je begint zo’n boek argeloos en licht geamuseerd te lezen, totdat het vreselijke besef daagt dat je zelf evenzeer al een leven lang slachtoffer én verkondiger bent van allerlei dwaasheden en enormiteiten.’ – NRC Handelsblad


——————————————————————————–
Over de auteur(s):
Hans van Maanen is wetenschapsjournalist. In 2007 ontving hij de NWO Eurekaprijs voor ‘het beste oeuvre op het terrein van de wetenschapscommunicatie’. Eerder verschenen bij Boom o.a. Kwakzalverij (2005) en de succesvolle Encyclopedie van misvattingen (zevende druk, 2006).


——————————————————————————–
Ook van de auteur(s):

Uit de oude dokterstas[dec. 2000]
Voorkomen is duurder dan genezen[dec. 2000]
Het hart zit links[dec. 2000]
Archimedes, Newton, Murphy[sep. 2004]
Kwakzalverij[nov. 2005]
FC Algebra[jan. 2001]
Encyclopedie van misvattingen[dec. 2002]

Informatie

Recensies

Goochelen met getallen