"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Boeken luisteren en kijken, nr. 5: 13-2-2022

zaterdag, 12 februari 2022

De leukste/interessantste programma’s over boeken van de laatste weken

Fixdit Podcast

Schrijverscollectief Fixdit maakt in samenwerking met De Gids de Fixdit Podcast. Om de twee maanden wordt hierin een moderne klassieker belicht, geschreven door een vrouw. Jannah Loontjens en Annelies Verbeke interviewen om beurten kenners over deze opmerkelijke literaire werken, die in hun eigen tijd bekend waren maar in de vergetelheid zijn geraakt.
Aflevering 5: Bibi Koetis voor altijd. Het werk van de Indische auteur Lin Scholte (1921-1997) geeft op levendige wijze een inkijk in de koloniale periode in Indonesië en de nasleep ervan. Ze werd geboren in Batudjadjar, als dochter van een Nederlandse vader en een Javaanse moeder. Als een van de weinigen beschreef ze van binnenuit en met veel oog voor detail het Indische kazerneleven en het wedervaren van KNIL-militairen en hun families, met de nadruk op vier generaties vrouwen. In deze vijfde aflevering van de Fixdit-podcast, die door Writers Unlimited met publiek erbij werd opgenomen in Museum Sophiahof te Den Haag, praten Jannah Loontjens en Annelies Verbeke met schrijvers Gustaaf Peek en Vilan van de Loo. Die laatste bracht in 2007 het verzameld werk van Lin Scholte uit, voorzien van een lange biografische inleiding.

Brommer op Zee

In Brommer op zee interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk. En na de winterstop is Brommer weer terug.
Aflevering van 6-2-2022: Deze zondag was de Vlaamse auteur Chris De Stoop (1958) te gast. Het team sprak met hem over zijn laatste boek Hemelrijk. De Stoop onderzocht hoe de pandemie woedde in woonzorgcentra in Vlaanderen. Aleid Truijens (1955) schreef de langverwachte biografie van Hella S. Haasse. De Volkskrant-journalist werd in 2013 gevraagd door de uitgever en de dochters van Haasse. In Leven in de verbeelding, Hella S. Haasse 1918 – 2011 krijgen we een beeld van de mens achter de publieke figuur. Een vrouw die leefde naar de conventies van haar tijd en tegelijkertijd bouwde aan een indrukwekkend oeuvre. Schrijver en dichter Gerda Blees (1985) nam plaats in het schrijfhok. Ze maakte grote indruk met haar debuutroman Wij zijn licht, onder andere vanwege het bijzondere vertelperspectief.

NRC Tussen de regels

In Tussen de regels praten NRC boekenchef Michel Krielaars en andere  boekenredacteuren wekelijks door over de beste en belangrijkste boeken van dit moment, samen met een gast uit de literaire wereld of daarbuiten. In de sfeer van een literaire salon doe je nieuwe inzichten op over de boeken die je al hebt gelezen of nog op je verlanglijstje staan. En vooral over wat er tussen de regels staat. Deze keer: Is fascisme nog een nuttige term?
Afdeling 11 februari 2022: In 1937 schreef Menno ter Braak het essay Het nationaalsocialisme als rancuneleer, over maatschappelijke rancune als voedingsbodem voor nazisme, en als een van ‘de meest essentiële verschijnselen van onze cultuur’. Nu, 85 jaar later, is het essay opnieuw uitgegeven met een inleidend essay van Bas Heijne. Het boek haalde meteen de bestsellerlijstjes, en op de opiniepagina’s en op Twitter werd druk gediscussieerd over de ware aard van het ‘fascisme’. Historicus Daniël Knegt schreef op zijn beurt onlangs een boekje in de serie Elementaire deeltjes over het fascisme. Wat verklaart onze recente fascinatie voor het fascisme? Kunnen we de term nog serieus gebruiken, of alleen als scheldwoord? En hoe kunnen boeken ons hierbij helpen? Michel Krielaars gaat erover in gesprek met Eva Peek en Sjoerd de Jong.

Boekenkrant

Boomer & Millennial

In Boomer & Millennial bespreken Istvan Kops en Paula Heeger de boeken die ze recent lazen – van Nederlandse literatuur en verhalenbundels tot dystopische boeken.
Aflevering 6 van 4-2-2022: In deze aflevering bespreken Istvan en Paula De meest besproken man van Nederland van Jeroen Pen. Verder aandacht voor Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde van  Mona Høvring en De zee heeft honger – Kira Wuck.

De Nieuwe Contrabas


Elke week nemen schrijver en dichter Crétien Breukers en journalist en schrijver Hans van Willigenburg het laatste literaire nieuws door en bespreken ze diverse boeken.
Aflevering 47. 7-2-2022: Hans en Chrétien bespreking van De hooier van Ricus van de Coevering, De Huisvriend van Heleen Debruyne en in de Vestdijk-rubriek staat dit keer Ivoren wachters centraal. Chrétien geeft literatuurpaus Onno Blom een haal over de neus en de eerste luisteraars die ‘de Tommy’ terug willen melden zich. Luister, like & abonneer.

Kinderen

Nicovoskampboekengek


De Leesclub van Alles recensent Nico Voskamp bespreek wekelijks op Tiktok een roman of kinderboek.
Aflevering 10-1-2022: In deze aflevering bespreekt Nico Voskamp een winterklassieker Emiel: Winter op de Hazelhoeve. Terwijl Nico zich warm aankleedt zegt hij over het boek: “Er spreekt vooral plezier uit, lol in het maken van een mooi verhaal, genoegen in het overbrengen van meeslepende gebeurtenissen, pret bij het maken van geintjes. Astrid Lindgren draait hier haar meesterhand niet voor om.”

 

Redactie Bazarow


Citaat van de week: Kinderen

vrijdag, 17 mei 2024

"Waar ik wel in geloof, met elke vezel van mijn lichaam, is het kind. Ik geloof in de kansen die ve...


Nieuws: Schrijvers over het nieuwe kabinet

vrijdag, 17 mei 2024

In de kranten en op de socials laten Nederlandse schrijvers zich massaal uit over het nieuwe kabine...


Nieuws: Boekenvak meteen in de aanval tegen nieuwe kabinet

vrijdag, 17 mei 2024

De inkt van het collatieakkoord van het nieuwe kabinet wat waarschijnlijk Plasterk I gaat heten, wa...


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 139 – Goddeloze portie Christophe Vekeman

vrijdag, 17 mei 2024

Hans en Chrétien zijn enthousiast over het passeren van de 10.000 euro-grens (in donaties), mi...