"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De boeken van de Regenboog Top 100 2021

vrijdag, 6 augustus 2021

Deze week is het Regenboog Week. Tijdens deze week, georganiseerd door De CPNB, Hebban.nl en Gaykrant.nl., is er extra aandacht voor boeken door en van belang voor de LHBTIQ+-community. 

Als onderdeel van deze week maakte lezerscommunity Hebban.nl vandaag de Regenboog Top 100 bekend: een lijst van 100 LHBTIQ+-boeken met zowel klassieke als recente titels, vertaald werk en boeken van eigen bodem in verschillende genres. De lijst is samengesteld door lezers van Hebban.nl en Gaykrant.nl; heel juli konden zij hun stem uitbrengen op hun favoriete boek. Mooi nieuws is dat een recent nederlands boek op nummer 1 staat: Confetti regen van Splinter Chabot. 

Dit is de hele top 10:

1. , Splinter Chabot 

Boekenkrant

Confettiregen is een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen. Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en die zoektocht. Confettiregen is niet alleen een geweldig verhaal om te lezen maar ook een belangrijk boek dat verschillende generaties herkenning zal geven en verschillende generaties zal raken. 

 

2. , Tomasz Jedrowski vertaald door Lucie Schaap, Maaike Bijnsdorp

Krachtig, universeel vraagstuk: geef je je principes op voor de liefde of niet?

Voor de lezers van Benedict Wells, .

Polen, 1980. De angstige, gedesillusioneerde Ludwik Gowacki, die binnenkort afstudeert aan de universiteit, is samen met de rest van zijn klas naar een landbouwkamp gestuurd. Hier ontmoet hij Janusz. Samen brengen ze een droomachtige zomer door met zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden.

Maar als de zomer voorbij is, gaan de twee noodgedwongen terug naar Warschau, naar de harde realiteit van het leven onder de communistische partij. Verbannen uit het paradijs moeten Ludwik en Janusz beslissen hoe ze zullen overleven, en door hun verschillende keuzes worden ze uit elkaar gedreven.

Zwemmen in het donker is een onvergetelijke roman over jeugd, liefde en verlies – en de offers die we brengen om een zinvol leven te leiden.

 

3. Boris O. Dittrich

Terug naar Tarvod van Boris Dittrich is een meeslepend coming-of-ageliefdesverhaal over de onvoorspelbaarheid van een ontluikende liefde.

Sophie Lohman is ambtenaar bij het Rijksvastgoedbedrijf. Haar afdeling heeft als taak erfgenamen te zoeken van eenzaam gestorven personen met een nalatenschap. Sophie komt Roman Ronnes op het spoor, een oud-rechter die een paar jaar geleden onder niet volledig opgehelderde omstandigheden overleed. Ze vindt Romans memoires uit zijn tijd in de kibboets Tarvod, die als een raamvertelling het tweede deel van de roman vormen. De heftige verliefdheid tussen de twee hoofdpersonen grijpt Sophie aan, ook omdat zij zelf worstelt met de nasleep van een ongelukkige liefde. Ze is vastbesloten te achterhalen of Roman Ronnes nog nabestaanden heeft en hoe hij aan zijn einde is gekomen. In deel drie keren we terug naar hedendaags Israël, waar Sophie een verrassende ontdekking doet omtrent Roman Ronnes’ dood.

Terug naar Tarvod toont de literaire veelzijdigheid van Boris O. Dittrich en schetst hij een schitterend beeld van het leven in een kibboets in het Israël van de jaren zeventig.

 

4. , Splinter Chabot 

Confettiregen was voor velen een boek vol herkenning. Er volgden talloze persoonlijke reacties; uit deze reacties is Roze Brieven ontstaan. Om zichtbaar te maken wat soms onzichtbaar is en om te vertellen wat te vaak wordt verzwegen. Opdat sommige verhalen niet in een lade verdwijnen, maar op een nachtkastje belanden.

 

5. , Becky Albertalli vertaald door Astrid Staartjes

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden?

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Simon is verschenen met één ISBN maar TWEE omslagen: een rode en een blauwe! Het gaat tenslotte om de inhoud.

 

6. , Douglas Stuart vertaald door Inger Limburg, Lucie van Rooijen 

Winnaar van de Booker Prize 2020

Hugh ‘Shuggie’ Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank. Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij ‘anders’ is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.

 

7. , Hanya Yanagihara vertaald door Josephine Ruitenberg en Kitty Pouwels

Winnaar Krikus Reviews Book Prize

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

 

8. , Sander den Baas

Sander den Baas, beter bekend als Lady Galore, geeft je een unieke en inspirerende kijk in de wereld van drag en laat zien hoe je boven jezelf uit kunt stijgen, zelfs als je wordt gezien als de underdog.

 

9. , Jessica van Geel, Robbert Blokland

Homo’s dragen roze strings, lesbiennes trekken na één date bij elkaar in – inclusief kat. Op 1 april 2001 werd in Nederland als eerste land ter wereld het burgerlijk huwelijk opengesteld voor paren van het gelijke geslacht. Het ‘homohuwelijk’ brengt weliswaar juridische gelijkwaardigheid, maar de clichés rond lhbtiq zijn er nog steeds. Hoe komt dat?

Journalisten Jessica van Geel en Robbert Blokland, beiden gelukkig gay getrouwd, vinden dat we te weinig persoonlijke verhalen horen over hoe het is om homo, lesbienne, queer, gay of bi te zijn. In gesprekken met onder anderen Nicolaas Veul, Romana Vrede, Paul de Leeuw, Barbara Barend en Carry Slee nemen Van Geel en Blokland de lezer mee in de wereld die gay heet. Over coming-out, huwelijk, gay connection, Grindr en antihomogeweld. Over de lhbtiq-gemeenschap van nu en het verschil met pak ’m beet twintig jaar geleden.

En: over liefde en seks.

 

10. , Eveline van de Putte

Transgenders krijgen tegenwoordig steeds meer de aandacht die ze verdienen. Eén groep blijft echter onderbelicht: transgender ouderen, een boeiende groep pioniers die antwoorden op hun vragen zochten in een tijd zonder voorbeelden.

De transgender ouderen van nu zijn de eersten die de mogelijkheid hadden een geslachtsaanpassende operatie te ondergaan: reden te meer om deze senioren aan het woord te laten in boek en film.

In Nieuwe Namen komt de transgenderpopulatie in al haar diversiteit aan bod. Transseksuelen, travestieten, crossdressers, transvrouwen en transmannen vertellen openhartig over hun zoektocht naar hun ware identiteit en het proces van eindelijk zichzelf worden. Het resultaat is een reeks verhalen over onzekerheid, moed, strijd en vooral: overwinning. In een uitgebreid nawoord schetst Dr. Paula Vennix (Psycholoog, sociaal-seksuologisch onderzoeker, transgenderdeskundige, transgender) de geschiedenis van transgenders in Nederland en de situatie van transgender ouderen in het bijzonder.

De unieke combinatie van levensverhalen en wetenschappelijke onderbouwing maakt van Nieuwe namen veel meer dan een interessante verhalenbundel. Het is evengoed studiemateriaal voor hogescholen en universiteiten, een inspiratiebron voor hulp- en zorgverleners, en voorlichtingsmateriaal voor ieder die met transgender ouderen in aanraking komt, of kan komen.

 

Klik hier voor de volledige Regenboog Top 100. Meer info over de Regenboog Week vind je in dit artikel. 

Richtje Scholtmeijer


Nieuws: Schrijvers over het nieuwe kabinet

vrijdag, 17 mei 2024

In de kranten en op de socials laten Nederlandse schrijvers zich massaal uit over het nieuwe kabine...


Nieuws: Boekenvak meteen in de aanval tegen nieuwe kabinet

vrijdag, 17 mei 2024

De inkt van het collatieakkoord van het nieuwe kabinet wat waarschijnlijk Plasterk I gaat heten, wa...


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 139 – Goddeloze portie Christophe Vekeman

vrijdag, 17 mei 2024

Hans en Chrétien zijn enthousiast over het passeren van de 10.000 euro-grens (in donaties), mi...


Longlist Europese Literatuurprijs 2024 bekend gemaakt

donderdag, 16 mei 2024

Gisteren maakte het Letterenfonds de Longlist Europese Literatuurprijs 2024 bekend. “Veertien rom...