"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Nieuws: Scenarist Soldaat van Oranje Kees Holierhoek (1941-2023) overleden 

maandag, 2 oktober 2023

Vorige week, 23 september overleed Kees Holierhoek, schrijver van proza, toneelstukken en scripts. Hij schreef met Gerard Soeteman het scenario van de verfilming van Soldaat van Oranje. Ook stond Holierhoek aan de geboorte van het Collectief Beheer voor schrijvers en vertalers in Nederland, met als belangrijkste wapenfeit de oprichting van Stichting Lira in 1986. 

Persoonlijk
Holierhoek werd geboren op 12 oktober 1941 in Delft. Hij behaalde daar in 1960 zijn gymnasium alpha diploma aan het Sint Stanislascollege. Vervolgens verhuisde hij naar Leiden om Nederlandse taal- en letterkunde te studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1970 cum laude afstudeerde.

In het begin van zijn professionele leven produceerde Holierhoek enkele boeken en scenario’s met name voor tv spellen, films, hoorspelen en toneelstukken. Hij kon met zijn gezin met name leven van de inkomsten van de tv-spellen die hij schreef.

Schrijverscarrière 
Tijdens zijn studie in Leiden ging zijn eerste toneelstuk als een kind in 1966 in de première in Wageningen. Het jaar daarop kwam Vingers van de macht uit.

Kookboeken Nieuws

Holierhoek schreef tijdens zijn studie het scenario voor de korte film De Worstelaar, dat geregisseerd werd door studievriend Paul Verhoeven. Met deze vriend kwam hij later weer in contact toen Holierhoek samen met Gerard Soeteman het scenario voor Soldaat van Oranje schreef, de bekende film uit 1977 door Paul Verhoeven.

Holierhoek schreef voor de series Waaldrecht (1973) en Klaverweide (1975), Turkse aarde, Hollandse bodem (1982), Harry Pizzicato (1984) en nog veel meer. 

Voor AVRO radio schreef hij in 1964 zijn eerste hoorspel, Opstand, dat in 1965 werd uitgezonden. Daarnaast schreef hij boeken, zoals zijn eerste verhalenbundel in 1964, Hanen in de kloostertuin en in 1968 een kinderboek, Mark en de soldaten.

Prijzen
Holierhoek ontving in de loop der jaren veel prijzen voor zijn werk zoals in 1964 de Reina Prinsen Geerligsprijs voor Slow -quick -quick -slow en in 1965 een tweede prijs in een VARA-prijsvraag voor korte verhalen, voor het verhaal De Gekkenberg.

Stichting
Tijdens zijn schrijversleven werd Holierhoek duidelijk dat er nogal wat tekort schoot in de toepassing van auteursrechten. Begin jaren tachtig was een vergoeding ontvangen voor exploitatie van je werk iets totaal nieuws voor schrijvers. 

Daarom verplaatste Holierhoek in de loop van de tijd zijn werkveld steeds meer richting de belangenbehartiging van auteurs. Hij werd bijvoorbeeld secretaris en penningmeester van de stichting het Schrijvershuis eind jaren 70 tot begin jaren 80.

Holierhoek creëerde de Stichting Lira in 1986. In een interview met Plot Magazine zei hij: “Ik kreeg aanvankelijk hele merkwaardige reacties. Schrijvers begrepen het niet, ze waren op dat moment gewend een honorarium te krijgen en verder niets. Dan legde ik uit dat er geld was verdiend met hun werk en dat dat kon worden uitbetaald als ze zich aansloten bij Lira, maar sommige mensen werden daar heel erg boos over.”

Holierhoek initieerde bij Lira onder andere de Lira Scenarioprijs, die sinds 2016 naar hem vernoemd is als de Kees Holierhoek Scenarioprijs. Kees Holierhoek werd 81 jaar.

Laura van de Bult


Column Roeland Dobbelaer: Plato

vrijdag, 10 mei 2024

“Nieuw onderzoek naar eeuwenoud papyrus zou locatie graf Plato onthullen” kopte de Telegraaf en...


Citaat van de week: Emoties

vrijdag, 10 mei 2024

“Zonder dat we het beseffen, is onze tijd diep doordrenkt van een specifieke, Romantische kijk op...


Podcat literatuur: De Nieuwe Contrabas 138 – Afscheid van Paul Auster

vrijdag, 10 mei 2024

Hans en Chrétien praten over het heengaan van de literaire reus Paul Auster, de onverwachtse popul...


Nieuwe artikelen op Biografieportaal: Hugo Claus, Familie Bols, Billie Holiday en Volodymyr Zelensky

donderdag, 9 mei 2024

Biografieportaal is een onafhankelijk platform dat recent verschenen biografieën signaleert en bes...