"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

100 Granny squares

Maandag, 25 maart, 2024

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Jolanda Rovers

Haakpatronen geïnspireerd op decoratieve tegels

Elke haakster of haker kent ze: granny squares. De ouderwetse vierkantjes, vaak in vele kleuren, die daarna in van alles kunnen transformeren als je ze aan elkaar zet. Tassen, dekens, jasjes en dasjes: met granny squares kun je alles maken. Na de hype van de 70’er en 80’er jaren werden ze echter als zeer ‘stoffig’ ervaren, die vierkantjes. Maar nu zijn ze weer afgestoft, hip & happening en we noemen het vintage.


In 100 Granny squares staan ze dus met vele, de patronen voor vierkante lapjes. Maar nu zijn de patronen geïnspireerd op decoratieve tegels. Een ware evolutie van de aloude groepjes stokjes, al vind je die hier ook nog wel in terug. Je kunt een aantal tegels combineren, ze zelf spannende kleuren geven en samenvoegen zoals je wilt. De mogelijkheden zijn eindeloos. De namen spannend. Praça de Ribeira 1 is bijvoorbeeld een heel sierlijk tegeltje, de Art-deco zonsondergang een vrij stoere en Tottenham court road een zeer kleurrijk exemplaar.


Afmetingen
Niet elke tegel kent dezelfde afmeting. Het is dus niet zo dat je ze (eenvoudig) lukraak door elkaar kunt gebruiken. Maar 15 x 15, 18 x 18 en 20 x 20 cm. heb ik toch allemaal wel meerdere keren voorbij zien komen.

Schrijven Magazine


Symbolen en technieken
De gebruikte symbolen in de telpatronen staan duidelijk uitgetekend en ook de afkortingen die voor de steken worden gebruikt in de patroonbeschrijvingen zijn uitgeschreven. Dus bijvoorbeeld r-st = reliëfsteek.
De in het boek gebruikte technieken worden achterin nog even uit de doeken gedaan: van losse tot 2 stokjes samenhaken en van picot tot de intarsiatechniek. Zowel geschreven als getekend.


Elk tegeltje kent een beschrijvend patroon en een telpatroon. Een schema dus. Soms het hele schema, soms een deel dat zich simpelweg een aantal keer herhaalt. Hoe je de schema’s moet lezen staat nergens beschreven, maar als je dit boek aanschaft is de kans groot dat je dit al weet. Zo niet, dan vind je vast iets online.


Elk patroon geeft je een suggestie voor het te gebruiken garen en bijbehorende haaknaald. Ook de stekenverhouding staat aangegeven, alsmede de speciale afkortingen die in dat patroon gebruikt worden.


Achter in het boek wordt een aantal projecten gegeven. Dat is leuk als je echt iets wilt maken van je tegeltjes. Zo zijn er een paar dekentjes, kussens, een tas, een wandhanger, een pannenlap en een heuse badmat. Met een idee voor een eindproduct in je hoofd is het misschien ook makkelijker om keuzes te maken: welke tegeltjes worden jouw lievelings?


100 Granny squares geeft bergen inspiratie om allerlei leuke projecten te maken. Kleine lapjes werken altijd fijn, kunnen overal mee naar toe, maar vermijd de valkuil en maak er iets leuks van!

__

Voor het eerst gepubliseerd op Bazarow