"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie vrije tijd: 365 Sashiko patronen

Donderdag, 22 februari, 2024

Geschreven door: Susan Briscoe
Artikel door: Jolanda Rovers

Japans borduren, elke dag een nieuw patroon

Japans borduren is een al eeuwenoude techniek en uit praktische overwegingen ontstaan. Sashiko, wat ‘steekje’ betekent, was oorspronkelijk een borduurtechniek om werkkleding mee te verstevigen of warmer te maken. Maar nu, vier eeuwen later, doen wij het vooral uit decoratieve overwegingen en als ontspanning. Een zen-moment.

Susan Briscoe, de auteur van dit boek, is een absolute expert in deze techniek. Ongeveer 25 jaar geleden begon ze ermee en heeft inmiddels vele boeken over allerlei Japanse borduurtechnieken op haar naam staan, heeft ze lesgegeven en samengewerkt met de Yuza Sashiko Guild. Een kenner dus.

Studenten
Dit boek is ontstaan door een vraag van haar studenten: zouden er patronen zijn te maken voor elke dag van het jaar? Die vraag werd een uitdaging en ze ging de patronen met andere ogen bestuderen. Ze ontdekte allerlei patroonvariaties, maar ook dat ze grotere patronen kon opdelen in verschillende delen van het ontwerp. Zo kwam ze tot 365 patronen én eentje extra voor een schrikkeljaar.

Quilt
Maar wát te doen met al die geborduurde lapjes? Daar kun je een verzamelquilt van maken. De bekroning van een heel jaar werk. De handleiding hiervoor zit ook in dit boek. Van rangschikking, benodigdheden, in elkaar zetten tot het afwerken met een achterzijde mét of zonder vulling, je vindt het allemaal.

Kookboeken Nieuws

Beginnen
Het boek begint letterlijk bij het begin. Na een summiere uitleg over de historie, maak je kennis met de belangrijkste stijlen die in dit boek aan de orde komen: Hitomezashi, Moyouzashi en ook, voor als je al flink gevorderd bent in Sashiko, beeldmotieven. Er zijn nog meer stijlen, maar daarover heeft Susan weer andere boeken geschreven. Je krijgt uitleg over de gereedschappen en andere benodigde materialen. Als je al veel handwerkt, zal je een groot deel wellicht al in huis hebben. Sashiko naalden zijn wel specialistisch en vooral heel scherp! Dan is er nog van alles te vertellen over het speciale garen, de stofkeuze en natuurlijk de basistechnieken. In principe wordt Sashiko gemaakt met een rijgsteek, maar nu met de unshin-techniek, wat ‘bewegende naald’ betekent. Je rijgt de stof als het ware op de naald, die je stilhoudt. Dat dit elkaar tegenspreekt, nemen we voor lief.

De patronen
Daarna komen de patronen en kun je kiezen waar je mee wilt beginnen. Je hoeft natuurlijk niet voor de 365 te gaan. Je kunt ook een kleiner project beginnen, bijvoorbeeld een versiering voor op een tas of een paar onderzetters. Maar de keuze is reuze. Of je nu kiest voor de rijststeken, gelaagde cirkels, schelpen en golven of kakibloempatronen, je werkt op lapjes van 19 x 19 cm. Dit geeft je ook de mogelijkheid je kleine werkje overal mee naar toe te nemen. En, als je de techniek onder de knie en de
smaak te pakken hebt, kun je elke dag je eigen zen-momentje creëren. 365 Sashiko patronen is een heel fijn en overzichtelijk boek, met duidelijke illustraties, voor iedereen die met deze techniek wil beginnen of verdergaan. Zóveel patronen heb je in elk geval nog nooit bij elkaar gezien.
Neem ter aanvulling even een kijkje op de site van Susan Briscoe of volg een van haar Facebook pagina’s, Ook kun je haar op de andere socials vinden of haar blog volgen. Informatie genoeg!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow