"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

56 dagen

Zaterdag, 25 februari, 2023

Geschreven door: Catherine Ryan Howard
Artikel door: Ingrid den Oudsten

Wordt hier de perfecte moord beschreven?

[Recensie] 56 dagen geleden ontmoetten Ciara en Oliver elkaar in de supermarkt en willen elkaar beter leren kennen. Waar Ciara onder de indruk is van Oliver, die misschien wel een nieuwe liefde zou kunnen zijn, is Oliver voorzichtig. Hij vraagt hij zich af of Ciara wel degene is die ze zegt te zijn. Doordat COVID-19 Ierland heeft bereikt en de lockdown wordt afgekondigd, besluiten ze bij elkaar in te trekken, zodat ze elkaar kunnen blijven zien. Dat was 35 dagen geleden; vandaag ontdekt de politie een lijk in het appartement van Oliver.

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven en tijdsperiodes. Dit is in het begin verwarrend omdat je heen en weer springt tussen Ciara, Oliver en de politie. Qua tijd ga je vooruit en terug in de tijd: van vandaag, naar 56, 73, 26 of 35 dagen geleden. Vanwege de diverse gezichtspunten worden sommige dingen dubbel verteld. Gelukkig begint 56 dagen redelijk rustig, misschien zelfs een beetje traag, maar na 67 bladzijden komt de eerste twist. En dat is ook zeker niet de laatste.

Coronapandemie
De situering maakt het verhaal bijzonder. Het is in het begin van de coronapandemie. Je gaat met de hoofdpersonen terug naar die beginperiode in maart 2020. Van het gevoel van het “is maar een griepje en het zal vast meevallen” tot “dit is écht serieus“. Naar het dagelijks leven dat op zijn kop staat met verplicht thuiswerken, afhaalmaaltijden, alleen de deur uit als het noodzakelijk is en rijen voor de supermarkt. En vanwege die pandemie is het logisch dat Oliver en Ciara al heel snel na de enkele ontmoetingen bij elkaar gaan logeren. Je mag vanwege de maatregelen namelijk alleen bij elkaar zijn als je één huishouden voert.

Door de twists kom je steeds meer over Ciara en Oliver te weten. Naarmate het verhaal vordert, merk je dat ze allebei iets achterhouden. En als je denkt dat je het weet, blijkt het toch weer anders te zijn. Het is geen thriller die zo spannend is dat je het boek niet weg kan leggen, maar je wil wel blijven doorlezen om te weten hoe het precies zit.

Ons Amsterdam

56 dagen is zeker geen doodenge thriller, maar het is absoluut wel een goed boek. Vanwege de vele plottwists en omdat je je continu afvraagt of je nu alles weet of dat er nog iets verborgen is. Maar ook door de corona throwback waardoor je teruggaat in de tijd en je realiseert dat al die ellende nog maar kortgeleden is.

Eerder verschenen op Boeken-cast

Boeken van deze Auteur: