"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

80 duurzame reizen

Zaterdag, 27 februari, 2021

Geschreven door: Oliver Berry, Oliver Smith, Brana Vladisavljevic
Artikel door: Evert van der Veen

Lonely Planet: Verantwoorde vakanties

[Recensie] De huidige situatie heeft het toeristisch gebruik van het vliegtuig vrijwel stilgelegd. Niet goed voor vliegmaatschappijen, luchthavens, toeleveringsbedrijven en alle sectoren die voor hun inkomsten geheel of grotendeels van de luchtvaart afhankelijk zijn. Wél goed voor het milieu want de uitstoot van CO2 vermindert duidelijk. Vorig jaar hoorden we opgetogen berichten over een schonere lucht en omwonenden van Schiphol ervaren minder geluidsoverlast.

Misschien dat we later zeggen: we hadden de corona nodig om ons bewust te worden van de milieulast die het vliegverkeer met zich meebrengt. Want het lijkt er wel op dat er een omslag gaande is en dat veel mensen zich nu pas afvragen: moést dit wel zo doorgaan?

Velen voelden zich daar misschien al eerder wat schuldig onder maar zolang ‘iedereen’ vloog, deed je er toch gewoon aan mee. Een paar euro milieucompensatie, de belofte dat de vliegmaatschappij bomen zou planten als compensatie en je ging op reis. Soms voor een weekendje, een stedentrip die bijna niets kostte. Budgetmaatschappijen met hun aantrekkelijke tarieven waar je moeilijk nee tegen kon zeggen.

Dit boek 80 duurzame reizen komt precies op tijd en past uitstekend in de huidige trend waarin we dichter bij huis blijven en ontdekken dat het daar ook prachtig is. Verre reizen zijn niet zaligmakend.

Boekenkrant

Dit boek met als ondertitel Inspirerende routes waarvoor je niet hoeft te vliegen nodigt uit om in Europa te blijven en laat ons met name het westen van Europa van alle kanten zien en opent met een helder pleidooi voor ánders reizen en daarbij gebruik te maken van de trein.

Europese steden zijn in de opgenomen routes het startpunt voor een boeiend traject. Er zijn reizen voor ongeveer een week en reizen voor twee weken of langer. De auteurs willen de lezer/toerist de reis niet als middel maar als doel laten ervaren.

Het vliegtuig is daarvoor ongeschikt, dat brengt je louter van A naar B en gaat voorbij aan het landschap en de steden onderweg. Reizen per trein of boot laat je dat ervaren en zo ben je echt onderweg, je maakt een reis en komt dan op de plaats van je bestemming.

Uiteraard zijn er veel ‘gebruikelijke’ toeristische bestemmingen die we zelf ook wel hadden kunnen bedenken. Die mogen in een dergelijk boek niet ontbreken maar het zijn vooral bijzondere en originele reizen die mijn aandacht trokken:

  • Met de ferry van Portsmouth naar Bilbao en daar de keuken van Baskenland leren kennen.
  • Fietsen op de Scilly eilanden 40 km uit de kust van Cornwall.
  • Per trein van Stockholm naar de Poolcirkel.
  • De E-route van Zwitserland: 1600 kilometer over autowegen maar met volop electrische laadpunten.
  • Per bus en boot naar de Buiten-Hebriden, een groep eilanden voor de kust van Schotland.
  • Per boot van Denemarken naar IJsland.
  • Eilandhoppen voor de kust van Kroatië.
  • Per boot van Venetië naar Griekse eilanden in de Ionische Zee.
  • Per fiets van Parijs naar Londen.

Het boek heeft een prettige lay-out waardoor de tekst gemakkelijk en is mooi geïllustreerd met grote en veel kleinere foto’s.

Je krijgt echt zin om op stap te gaan!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles