"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie geschiedenis: Ancient world atlas

Zondag, 14 april, 2024

Geschreven door: Nancy Dickmann
Artikel door: Evert van der Veen

Oude beschavingen

Dit rijk geïllustreerde Engelstalige boek is een aantrekkelijke eerste kennismaking met oude culturen. De nadruk ligt op foto’s en kaarten die van enige toelichtende tekst zijn voorzien. Het boek biedt zo een fraai overzicht van beschavingen vóór en aan het begin van onze jaartelling over heel de wereld. De opzet is overzichtelijk per werelddeel. Het boek opent met een kaart getiteld Van jagers tot boeren en laat de ontwikkeling en verspreiding van de homo sapiens zien. De oorsprong van de mensheid ligt in Afrika, zo’n 200.000 jaar geleden.

Veel van deze oude culturen zijn algemeen bekend maar er worden ook tal van beschavingen genoemd die misschien wat minder bekendheid genieten maar die evengoed van betekenis zijn geweest en indrukwekkend erfgoed hebben nagelaten.

Westen van Azië
In dit deel valt Mesopotamië op, bekend van het Gilgamesh epos uit 1400 voor Christus. De stad Ur – in het huidige Irak – werd 3800 voor Christus gesticht en is bekend als de stad waar Abraham vandaan kwam.

Ninevé lag in het Assyrische rijk en werd door Sanherib gesticht die regeerde van 705 – 681 voor Christus. Ninevé is de stad waar de profeet Jona (het gelijknamige bijbelboek) namens God heen moest gaan om daar zijn oordeel aan te zeggen. De stad bekeerde zich echter volgens het verhaal.

Schrijven Magazine

Het volk Israel met koning David en Salomo wordt ook genoemd in dit boek en verder is er aandacht voor de Foeniciërs, een zeevarend volk dat handel dreef en voor het oude Perzië. Bij het oude China is een foto van het terracotta leger, grafgift, bestaande uit 8000 soldaten, opgenomen.

Europa
Hier zien we onder andere een foto van Stonehenge in Groot-Brittannië, gebouwd tussen 3000 en 1520 voor Christus. Bij Carnac in Bretagne staan de menhirs, rijen prehistorische stenen. Griekenland bestond vroeger uit onafhankelijke stadstaten. Hier is aandacht voor de Acropolis bij Athene en worden kunst, filosofie en drama genoemd. Bij het Romeinse rijk had de architectuur wel wat meer mogen worden benoemd al zijn er wel foto’s van een aquaduct en het Colosseum in Rome.

Andere werelddelen
In Afrika is Egypte met name bekend vanwege zijn farao’s en pyramides. Ook bij religie, de Nijl en papyrus wordt stilgestaan. In Noord-Amerika zijn de Maya’s en Azteken het meest bekend en in Zuid-Amerika is de Inca beschaving bekend vanwege Machu Picchu, daterend uit 1450 voor Christus. Het boek biedt een mooi overzicht van alle oude beschavingen, waarvan velen wel algemeen bekend zijn maar met name in het deel over centraal, zuid en oost Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Oceanië worden ook allerlei volkeren genoemd die wat minder bekend zijn. Wie meer wil weten, dient andere boeken te raadplegen want de kracht van dit boek zit in een mooie algemene presentatie.

Van Nancy Dickmann verschenen in de serie Wat de aarde ons geeft de volgende delen: Stenen en mineralen, Hout, Voedsel, Brandstoffen, Lucht.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Leesadvies voor jongeren

Ontdek oude beschavingen in dit fraaie boek!