Asperges

Zaterdag, 8 augustus, 2020

Geschreven door: Jessica Lek
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Soorten en recepten en keus genoeg

[Recensie] Het seizoen voor witte asperges begint ergens in april en eindigt op 24 juni. Vanaf dat moment moet de plant kracht gaan verzamelen en door gaan groeien om ook het jaar daarop weer een goede oogst te geven. Het begin van het seizoen is afhankelijk van het weer en de teeltmethode. In Nederland kennen we de ‘verwarmde’ asperges. Door plastic tunnels boven de aspergebedden wordt warme lucht geblazen. Deze asperges zijn vaak al in maart verkrijgbaar.

Jessica Lek legt het in het boek Asperges allemaal duidelijk uit en tevens lezen we alles over de verschillende soorten asperges en de kookmethodes. Na wat basisrecepten zoals bijvoorbeeld notenboter en hollandaisesaus gaan we over naar de recepten. In het boek staan 19 recepten met groene en violette asperges en 11 met witte asperges. Groene asperges zijn het hele jaar door verkrijgbaar dus daar kun je in ieder seizoen wel iets mee. Er zijn ook recepten waar de soorten asperges gemengd in worden gebruikt. De recepten zijn verdeeld in de vijf hoofdstukken: Klassiekers, Koken/stomen/blancheren, Van nu, Wokken/bakken/grillen/roosteren en Uit de oven.

Bij de klassiekers uiteraard een crèmesoep van witte asperges, asperges met gerookte beenham, ei en notenboter en een lauwwarme salade met gemengde asperges, zalm en hollandaisesaus. Het overgrote deel van de recepten is uitermate origineel en de bijbehorende foto’s mogen er ook zijn.
Kies uit witte asperges met tuinbonen, garnalen en kervelboter, gestoomde witte asperges met kreeftjes en zilte botersaus, mediterrane aspergeroerbak met bietjes, cherrytomaten, buffelmozzarella en pasta of een overheerlijke harissa-asperge-omelet gevuld met feta en tuinbonen. De mosselen met op hooi gerookte asperges en saffraansaus is ook bijzonder recept. De asperges worden gerookt op de barbecue maar dat kan ook in de rookpan.

Natuurlijk zijn de klassieke recepten heerlijk en vrijwel iedereen eet de eerste witte asperges van het jaar op die manier. Maar de variaties die we in dit boek krijgen voorgeschoteld zullen je zeker overhalen om eens iets anders te proberen. En voor de prijs hoef je het niet te laten.

Trouw

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur:

Jackfruit

Auteur:
Jessica Lek
Categorie(ën):
Kookboeken

Asperges

Auteur:
Jessica Lek
Categorie(ën):
Kookboeken

Asperges