"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Bewegen na kanker

Dinsdag, 4 juli, 2023

Geschreven door: Ulla Lust
Artikel door: Piet Halma

Een duwtje in de rug

[Recensie] Dat bewegen goed voor je conditie is dat weten we zo langzamerhand wel. Maar lukt het ook in beweging te blijven? De Vlaamse Ulla Lust noemt zichzelf een kankersurvivor. Op haar34e kreeg ze haar diagnose. Jong, sterk en moeder van een zesjarige dochter. In een terugblik op die tijd realiseert ze zich dat ze te vaak haar limieten heeft opgezocht en niet altijd het juiste ritme had gevonden. Na een opleiding als bewegingscoach Oncologie is het haar missie om mensen die kanker al of niet gedeeltelijk achter de rug hebben te motiveren om meer te bewegen. Op hun eigen manier en eigen tempo, dat wel.

Eigen herstel
Het resultaat is een handzaam boek ‘als positieve leidraad met praktische tips en af en toe een anekdote’. Ze belooft een boek over hoe je mogelijkheden en oplossingen kunt vinden om een belangrijke bijdrage te leveren aan je eigen herstel. Die mogelijkheden ziet Lust vooral in bewegen. Ze baseert zich daarbij o.a. op een onderzoek uit 2010 uitgevoerd door een team uit Harverd dat laat
weten dat het belangrijkste gezondheidsvoordeel van fysieke activiteit het vergroten van het aantal gezonde levensjaren is. Door te bewegen zul je niet alleen langer, maar ook kwaliteitsvoller leven, zo zegt Lust de wetenschappers na.

Na een uitgebreide inleiding over het belang van beweging komt Ulla Lust met een concreet achtstappenplan die je in gang moeten gaan zetten. Niet helemaal onnodig is de eerste stap, namelijk dat je het aandurft de stoute schoenen aan te trekken en te starten. Lust geeft hierbij allerlei voorzetten om dit schematisch aan te pakken. Aan het management jargon ontleent ze bijvoorbeeld de Swot-analyse, een methode om (eigen) sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen in kaart te brengen. Dat ‘durven’ is essentieel voor de auteur zoals blijkt uit de vervolghoofdstukken: durf te bewegen, durf te plannen, durf te weten, durf te evolueren, durf te rusten, durf te eten en durf te genieten. En wat dat laatste betreft: je mag jezelf van de auteur ook belonen: jezelf af en toe
eens verwennen omdat je goed bezig bent. Dus niet bij de pakken neerzetten als het even niet gaat, maar genieten: Koop eens een mooie bos bloemen voor jezelf is een van haar welgemeende adviezen.

Een fraai en praktisch boek voor mensen die een duwtje in de rug nodig hebben om zich beter te gaan voelen na een heftige periode in hun leven. Het is allemaal prettig een toegankelijk opgeschreven.

Boekenkrant

Eerder gepubliceerd op Hematon