Briljante LEGO ideeën

Zaterdag, 15 januari, 2022

Geschreven door: Sarah Dees
Artikel door: Rita Pontororing

Van robots tot zelfgemaakte spellen

[Recensie] De inhoudsopgave van Briljante lego ideeën belooft heel wat. Van bijzondere bewegende robots tot het maken van zelfgemaakte spellen. Kinderen worden aangemoedigd om met LEGO steentjes zich creatief uit te leven. Eigen steentjes, staat er op de cover.

Na een uitleg van de namen van diverse soorten stenen, volgt het eerste project: Bijzondere bewegende robots. Een korte uitleg in een blok Hoe het werkt,  Hierbij is een uitleg te lezen van een vergelijking met de werking van de knieën. Deze korte uitleg maakt al duidelijk dat je aandachtig moet lezen en er komen enkele onbekende termen langs waarbij het prettig is als een volwassene meeleest en extra uitleg geeft.

Vervolgens lezen we in een kader de namen van alle onderdelen die nodig zijn. Wel moet je de namen van de stenen weten en niet àlle stenen worden uitgelegd in het hoofdstuk De stenen gids. Bijvoorbeeld afgeknotte kegel. Wel staan de stenen kleur bij kleur beschreven. Maar helaas geen illustraties van de benodigde onderdelen. Een optie is om de juiste stenen op te zoeken in het stappenplan.

Dan de uitleg in kleine stappen met telkens de benodigde stenen afgebeeld. De eerste 5 stappen voor het hoofd van de robot zijn super uitgelegd, wat het in elkaar zetten vergemakkelijkt.

Kookboeken Nieuws

Vanaf stap 6 de bouw van het lichaam, wordt het wat moeilijker. Hier blijkt uit dat je van te voren echt de genoemde onderdelen verzameld moet hebben. Ook is het zo dat er onderdelen van Technic-stenen nodig zijn.

Kinderen die veel met Lego spelen, weten wat ze in huis hebben. En dan is dit boek een superboek om aan de projecten te werken. Toch zijn er veel specifieke Lego stenen nodig als je de stap voor stap handleiding volgt. En dat willen kinderen graag. De tip om eigen creatieve elementen aan toe te voegen, zal een te grote opgave zijn.

Is de uitleg in het eerste kader “Hoe het werkt” wat onduidelijk geweest, nu is met behulp van de projecten die gemaakt zijn, goed aan te tonen “Hoe het werkt”.

Briljante lego ideeën van Sarah Dees is een aanrader voor Legofans. Maar ook om met papa of mama of andere volwassenen aan de projecten te werken. De belofte die op de cover staat “Bouwen met steentjes die je hebt”, is niet helemaal waar. Er zijn onderdelen van Technisch Lego nodig en die heeft niet elk Legobouwer in huis. Niettemin een prima doeboek waarbij hulp van een volwassene wel wenselijk is. Zij zullen ook stevig moeten meekijken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Het grote boek vol geniale LEGO ideeën

Briljante LEGO ideeën