"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Cols

Zaterdag, 11 februari, 2023

Geschreven door: Michael Blann
Artikel door: Evert van der Veen

Bergen en wielrenners

[Recensie] In het boek met De mooiste beklimmingen in Europa komen via de geografische opzet de Franse, Italiaanse, Oostenrijkse en Zwitserse Alpen, de Pyreneeën, bergen in Spanje en Spaanse eilanden, Portugal, en de Dolomieten in Italië voorbij die bij het wielrennen een rol spelen.

Het doel van auteur Michael Blann is niet zozeer om actiefoto’s van wielrenners te laten zien maar de bergen in hun landschappelijke context. Bij iedere col wordt de hoogte vermeld. Een aantal keren zien we daarop toeschouwers maar ze ontbreken op de meeste foto’s waardoor de bergen ‘puur’ overkomen.

Bergen dagen wielrenners uit. Michael Blann zegt daarover: “In de loop van dit project heb ik ontdekt dat er een symbiotische relatie bestaat tussen fietsen en de bergen”. Uit de verhalen van wielrenners blijkt dat dit ook het geval is zoals Bernard Thévenet dit verwoordt: “Klimmen is een kwestie van psychologie – wat is nu uiteindelijk moeilijk? Dat is die berg, het is die man, de tegenstander”. En Tao Geoghegan Hart zegt: “Ik reis tussen werelden, naar boven en naar beneden. Maar ergens, hoog of laag, vind ik mijn plek”.

Zomertijd
De cols zijn mooi vastgelegd en voorzien van een kort onderschrift met typering of markant feit. Veel foto’s zijn in de zomertijd gemaakt zoals de fraaie foto van de Colle del Nivolet in de Dolomieten waarbij twee bergmeertjes zichtbaar zijn. Er zijn ook fraaie foto’s in de wintertijd en juist dan ogen de bergen onherbergzaam. De winterse opname van Colle delle Finestre (2176 meter hoog) in de Dolomieten is daar een mooi voorbeeld van.

Boekenkrant

Opvallend is de foto van Lacets de Montvernier in de noordelijke Franse Alpen. Het Franse woord lacet betekent schoenveter en die naam wordt duidelijk in het fraaie zigzaggende patroon van de weg dat op deze foto goed zichtbaar is. Ook de vele haarspeldbochten van de Passo dello Stelvio in de Italiaanse Alpen (2758 meter hoog) komen op de foto prachtig naar voren. Op sommige foto’s komt het contrast tussen de besneeuwde toppen en de groene of kalende voorgrond mooi naar voren zoals bij de Grimselpass in de Italiaanse Alpen.

Er zijn bekende cols als de Alpe d’Huez (1860 meter hoog) die tot één van de mooiste in de Tour de France wordt gerekend. Ook de Mont Vertoux in de zuidelijke Franse Alpen (1912 meter hoog) en de Grossglockner (2571 meter hoog) in de Oostenrijkse Alpen zijn zeer bekend. De foto’s van veel cols zijn indrukwekkend: de mens voelt zich klein in de majestueuze natuur zoals op de Teufelsbrücke over de Schöllenenkloof in de Zwiterse Alpen.

Fietsen in de bergen is risicovol zoals blijkt uit het verhaal van Pedro Horrillo die tijdens de Giro d’Italia in 2009 in het ravijn belandde maar hier goed uitkwam al moest hij 45 minuten op hulp wachten. Zeer ruig zijn de landschapen van Öztaler Gletscherstrasze (2830 meter hoog) en Timmelsjoch in de Oostenrijkse Alpen.

Het boek Cols bevat 175 prachtige natuurbeelden van wisselend karakter die op het royale formaat goed tot hun recht komen. Er zijn lieflijke, groen ogende beelden in met name de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen maar ook kale en ongenaakbare ogen bergen waar de wegen zich bij op slingeren. Een bijzonder voorbeeld daarvan is Col du Tournadet (2115 meter hoog) in de Pyreneeën. Zeer onderscheidend is de Teide op één van de Spaanse eilanden (welke wordt niet vermeld) die 2356 meter hoog is en opvalt door het vulkanische landschap dat donkerbruin – zwart oogt en verder kaal is.

Techniek van het fietsen
Uit de teksten van de wielrenners leer je ook iets over de techniek van het fietsen in de ren zoals in de tekst van Stephan Roche naar voren komt: “Afdalen is een kunst. Om snel te kunnen dalen moet je precies weten waar je moet remmen en welke lijn je moet volgen”. Wielrenner Romain Bardet vertelt dat hij na de wedstrijden zelf nog eens teruggaat om het parcours te fietsen en dat echt van het rijden in de natuur geniet.

Michael Blann is wielrenner en fotograaf en heeft gedurende dertig jaar wielren-wedstrijden in de bergen vastgelegd. Daarbij heeft hij zich verdiept in de cols die op het parcours liggen. Die kennis komt naar voren in dit boek Cols dat in 2016 voor het eerst verscheen. Deze herziene vijfde editie dateert van 2022. Cols is een boek voor liefhebbers van bergen en van wielrennen.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow