De aarde, de hemel en de bomen

Zondag, 7 februari, 2021

Geschreven door: Maja Kooistra
Artikel door: Bea Koetsier

Bomen hebben een ziel

[Signalering] Fysisch geograaf Kooistra, al jaren met het onderwerp bomen bezig, beschrijft met prachtige voorbeelden de fascinatie van mensen voor bomen vanaf het mesolithicum tot heden. In het Middellandse Zeegebied is de olijf van groot belang. De vredesduif heeft een takje van de olijf in zijn snavel. Het sjamanisme en ook wiskundige Pythagoras gingen ervan uit dat bomen een ziel hebben.
Bomen lijken hemel en aarde te verbinden. Essen en eiken speelden regelmatig die rol bij godsdienstige rituelen in onze omgeving en werden soms heilig verklaard. Bonifatius werd in het jaar 754 bij Dokkum vermoord, omdat hij een heilige boom omhakte. In later eeuwen bouwden christenen op oorspronkelijke boomheiligdommen kerken en boeddhisten kloosters.

De schrijfster is geboeid door ā€˜elektromagnetische energieĆ«nā€™. Zij onderzoekt krachtplekken en boomheiligdommen met de Lecherantenne, een soort wichelroede. ā€œAls wij weer leren luisteren naar het lied van de bomen en de zang van het woud, herkennen wij onszelfā€. Voor de vele liefhebbers van spiritualiteit aanbevelenswaardig.

Eerder verschenen in Natura

Geschiedenis Magazine