De belofte

Zaterdag, 3 december, 2022

Geschreven door: Saskia Mouissie
Artikel door: Demi Stein

Wie spreekt de waarheid?

[Recensie] De vijftienjarige Douwe is niet blij. Hij gaat verhuizen samen met zijn moeder. Ze trekken in bij haar nieuwe partner en zijn twee puberdochters. Vreselijk lijkt hem dat!

Dat is het moment dat Douwe meer begint na te denken over zijn vader en familie. Zijn moeder vertelde altijd stoere verhalen over zijn vader en dat was voor hem destijds voldoende, maar hij wil nu meer te weten komen.

Al jaren hebben ze geen contact met zijn oom, de broer van zijn vader. Volgens zijn moeder is dat een verschrikkelijk asociaal persoon en moeten ze hem koste wat kost zien te vermijden. Douwe is nieuwsgierig en gaat op onderzoek uit.

Een nieuw gezin
Douwe vindt het vreselijk lastig om zijn plek te vinden in zijn nieuwe huis. Het voelt helemaal niet als een thuis. Zijn stiefvader bemoeit zich te veel met zijn leven en zijn stiefzusjes zijn maar vervelend. Veel jongeren zullen een stuk herkenning vinden in Douwe zijn situatie en dat maakt dit Young Adult-verhaal al mooi.

Boekenkrant

Wie spreekt de waarheid?
Douwe maakt tijdens de verhuizing een ontwikkeling door. Hij begint meer na te denken over zijn vader en hun familieachtergrond. Hierdoor wordt hij nieuwsgierig naar zijn oom, die hij eigenlijk niet mag zien. Regelmatig stuurt deze oom nog een kaartje, ook nu ze weer verhuisd zijn, dus zo asociaal kan hij toch niet zijn?

Douwe gaat op zoek naar informatie over zijn familie en rijdt zelfs door de straat waar zijn oom woont. Hij twijfelt of hij aan zal bellen. Hij worstelt enorm met de loyaliteit die hij voor zijn moeder voelt en de behoefte om erachter te komen wie zijn familie is. Deze worsteling heeft Mouissie op een realistische manier vastgelegd en zorgt ervoor dat je het boek graag uit wil lezen, om erachter te komen hoe Douwe dit verder aanpakt.

Best of YA XS-lijn
Saskia Mouissie is een Nederlandse auteur met meerdere titels op haar naam. Haar debuut was Op een zijspoor. Haar meest recente boek is De belofte, onderdeel van de Best of YA XS-lijn. Deze lijn bevat verschillende korte verhalen met één duidelijk onderwerp: een boek die jongeren gemakkelijk kunnen oppakken en in een middag uit kunnen lezen.

Naast dat het boek dus vrij dun is, leest het ook lekker vlot. De schrijfstijl van Mouissie is prettig, toegankelijk en prikkelend om verder te lezen. Hierdoor heb je het boek heel snel uit. Het verhaal is daarnaast vermakelijk en een tikkeltje spannend, waardoor je er doorheen vliegt.

De belofte is zeker een aanrader voor de jeugd. Het is kort en leest vlot, maar het onderwerp is ook zeker interessant. Ideaal voor de jongeren die nog niet zo van lezen houden.

— 

Voor het eerst verschenen op Meerboekenblog.nl